NRK – Radiomat

NRK – Radiomat

Norway

I Radiomat snakker vi om matens kulturhistorie, om råvarer, om smak, om matens betydning opp gjennom historien, og i vår tid. I radiomat vil vår sult på god mat, og vår nysgjerrighet på kunnskap smelte sammen i radioapparatet ditt!

Episodes

13.08.2016 Radiomat - Oliven  

I dagens utgave av Radiomat snakker Pia Skevik og Andreas Viestad om det kanskje aller vondeste Andreas noensinne har spist, men også noe av det aller beste Pia vet! Hvordan er det mulig? Dagens ingrediens er et bær som vokser på tusenår gamle trær, og selv om vi får alle mulige gode varianter i norske butikker, så er en av de mest populære en juksevariant, hvor produsenten skifter farge men ikke smak på bæret - med lut!

06.08.2016 Radiomat - Hvitløk  

I dagens utgave av Radiomat, snakker Pia Skevik og Andreas Viestad om en av verdens første dopingmilder. Dagens ingrediens kommer fra nord, men brukes over nesten hele verden. Den kan kurere antibiotikaresistente stafylokokker - og med den smaker maten alltid bedre.

30.07.2016 Radiomat - Potet  

I dagens utgave av Radiomat snakker Pia Skevik og Andreas Viestad om en ingrediens som kanskje ikke lenger er så viktig for oss her i Norge? På mange måter er vår sivilisasjon bygget opp på den, og likevel måtte det listig lureri til - for først å få europerene til å spise poteten.

23.07.2016 Radiomat - Eple  

I dagens utgave av Radiomat, snakker Pia Skevik og Andreas Viestad om det mange ser på som en av historiens viktigste frukter. Men var det egentlig et epletre i Edens hage? Og er eplet så sunt som det sies?

16.07.2016 Radiomat - Sitron  

I dagens utgave av Radiomat, snakker Pia Skevik og Andreas Viestad om en frukt som vi aldri ville kjent igjen i dag hvis vi så den i sin originale form, og likevel bruker de fleste av oss den hver eneste dag. Den har ikke bare bidratt til å skape noen av verdens mest magiske retter, den står også bak en av verdens verste kriminelle organisasjoner.

09.07.2016  Radiomat - Sukker  

I dagens episode av Radiomat, snakker Pia Skevik og Andreas Viestad om en ting du sannsynligvis spiser hver eneste dag, selv når du prøver å unngå det! Dagens ingrediens kan være både et gress og en bete, og du vil aldri klare å smake forskjell. Dagens episode handler om en av de skumleste og beste tingene vi har i verden - nemlig sukker!

02.07.2016 Radiomat - Vanilje  

I dagens utgave av Radiomat, tar Pia Skevik og Andreas Viestad for seg historien bak et av verdens beste og dyreste krydder! Den grønne belgen hverken smaker eller lukter noe spesielt før den blir speket, men da kan den bli så kompleks og tiltalende at noen mener de blir avhengige og kan få en slags rus av lukten. Og visste du, at vi kanskje ikke engang ville hatt vanilje i Europa - hadde det ikke vært for en 12 år gammel slave ved navn Edmund?

25.06.2016 Radiomat - Sjokolade  

I denne utgaven av Radiomat, utforsker Pia Skevik og Andreas Viestad en av livets søteste gleder. Men historien bak dagens tema er ikke bare søt, her møter vi både mord, overtro og hemmeligheten bak verdens mest annerkjente prisutdeling.

16.08.2015 Radiomat - Tomat  

I dagens utgave av Radiomat, snakker Pia Skevik og Andreas Viestad om tomaten! Er det et bær, en frukt eller en grønnsak? Og stemmer det at tomatplanten egentlig er giftig?

09.08.2015 Radiomat - Østers  

I dagens utgave av Radiomat, snakker Pia Skevik og Andreas Viestad om østers, en råvare vi mennesker har spist i over 4000 år. Hvorfor spiste steinaldermenneskene østers, og ikke minst hvordan? I tillegg får du et tips om hvordan åpne dette nydelige skjellet helt uten redskaper.

02.08.2015 Radiomat - Reker  

I dagens utgave av Radiomat, snakker Pia Skevik og Andreas Viestad om reker, denne velsmakende hemafroditten av et insekt, som ofte opptrer sammen med loff, sitron og majones.

26.07.2015 Radiomat - Iskrem  

Denne uken snakker Pia Skevik og Andreas Viestad om iskrem! Spiste de iskrem for 300 år siden? Hvordan klarte de det, uten fryser? Du lærer hvordan du kan lage sorbet på stranda i en plastpose, og i tillegg får du oppskriften på en nydelig vaniljeis, laget nesten utelukkende med rå muskelkraft.

19.07.2015 Radiomat - Pepper  

Det finnes mange påstander om pepperet. Det sies at det var mer verdifullt enn gull, men også at det ble brukt til å maskere smaken av dårlig kjøtt. Men, det sies også å ha vært et potent sexhjelpemiddel og den største fiaskoen i karrieren til Christoffer Colombus.

12.07.2015 Radiomat - Salt  

I denne utgaven av Radiomat, snakker Pia Skevik og Andreas Viestad om salt, som ikke bare er dødelig hvis du får i deg for mye av det, men også hvis du ikke får i deg nok!

05.07.2015 Radiomat - Smør  

I denne utgaven av Radiomat, snakker Pia Skevik og Andreas Viestad om smøret, og avslører hvordan smør har hatt en mye større betydning for utviklingen av den vestlige sivilisasjonen enn mange ante.

28.06.2015 Radiomat - Brød  

Ville verdens befolkning fortsatt levd som nomader hvis vi ikke hadde oppdaget hveten? Pia Skevik og Andreas Viestad går brødets historie i sømmene, og avdekker hva slags brødvaner våre forfedre hadde her i nord. I tillegg får du oppskriften på det eltefrie brødet som Andreas har perfeksjonert etter årevis som matpakkesmører og spiser.

0:00/0:00
Video player is in betaClose