NRK – Sommer i P2

NRK – Sommer i P2

Norway

Kjente stemmer inviterer deg nærmere! Sommer i P2 sendes hver dag fra og med 20. juni til og med 14. august. Sendetid klokka 10.03 med reprise klokka 2303 og klokka 17 (dagen etter). Møt blant andre Ingar Helge Gimle, Hanne Ørstavik, Anine Kierulf og Bjarte Hjelmeland. Alle programmene kan du høre på radio.nrk.no eller laste ned som podkast.

Episodes

Foredragsholder Adrian Lund om livet med Tourettes syndrom  

- Ingen får ta Touretten min fra meg, sier 27 år gamle Adrian Lund. Siden han var barn har ufrivillige tics og høye rop vært en del av han, men han ville takket nei hvis han fikk tilbud om en kur som kunne gjøre ham frisk.

Skuespiller Marianne Meløy om hvorfor kultur hjelper menneskene til å ikke bli ekstreme  

Hun står på en talerstol foran mange nye norskinger og lurer på om hun bør legge om dialekten, slik at de forstår hva hun sier. Marianne Meløy er skuespiller på Trøndelag Teater og snakker om at det ikke alltid er så lett å ta hensyn til alt og alle. Hun byr på en humoristisk time som handler om å stadig kjenne på denne knuten – er det hun selv eller verden, som tar feil?

Billedkunstner Lars Elling forteller om sitt møte med den eksentriske skunstneren Louise  

Hvordan gikk det da maleren Lars Elling skulle få møte den eksentriske verdenskunstneren Louise Bourgeois? Og hvorfor valgte han å bli inni en glohet sovepose som var gått i vranglås istedenfor å bli med på fest i Frankrike?

Psykiater Hans Olav Tungesvik forteller om sitt liv i psykiatrien gjennom 60 år  

Tidligere Krf-politiker og psykiater Hans Olav Tungesvik forteller om sitt liv i psykiatrien gjennom 60 år. Og om hvor fantastisk det er å se et menneske gradvis reise seg for så og gå frank og fri ut i livet og kvardagen. Hans Olav Tungesvik døde i juni i år, rett før dette programmet skulle publiseres.

Forfatter Ingar Sletten Kolloen om barndommens somre og et tømmerhus i Kvam  

Forfatter Ingar Sletten Kolloen er kjent for sine biografier om bla Tor Jonsson, Knut Hamsun og Dronning Sonja. Men denne gangen handler om Kolloens egen historie med utgangspunkt i hans barndomshjem i Kvam i Gudbrandsdalen. Programmet ble laget i 2012.

Snowboarder Helene Olafsen om veien til topps og skadene som endret alt  

"Jeg er mange ting. Jeg er glad og trist og sinna. Jeg har vår i stegene og stein i skoa." Snowbarder Helene Olafsen forteller historien fra krøtterstier i skogen med pappa – til hun var en del verdenseliten i Snowboardcross og til hun måtte gi tapt. Men det er viktig å si: Det finnes ikke bare èn historie!

Basketballspiller Marco Elsafadi om hvordan møtet med en postmann ble avgjørende for hans liv  

Basketballspiller og foredragsholder Marco Elsafadi vokste opp i en palestinsk flyktningfamilie og kom til Norge som barn. Her forteller han om hvor viktig det var for ham å bli sett som barn og ungdom og om hvordan møte med en postmann i Berlin ble avgjørende for hans senere liv.

Forfatter og kjønnsforsker Wencke Mühleisen lurer på hvorvidt overgangsalderen egentlig finnes  

Hvorfor blir kvinner midt i livet så opptatt av alder lenger før de er gamle? Forfatter og kjønnsforsker Wencke Mühleisen undersøker forholdet mellom kjønn, tid og alder. Og undrer seg over hvorvidt overgangsalderen egentlig finnes.

Komiker og programleder Klaus Sonstad om sitt forhold til barn, kjærlighet, ankelsokker og døden  

Han har en fem-på-toppliste over de tingene han syns er aller mest skremmende. Øverst, langt over kakerlakkene, ligger tanken på hans egen DØD. Klaus Sonstad er humorist, journalist og programleder og forteller om sitt forhold til døden i Sommer i P2.

Demian Vitanza om hvordan en skjebnesvanger forelskelse gjorde ham til forfatter  

Demian Vitanza skulle egentlig bli økonom, men endte opp som forfatter. I Sommer i P2 forteller han om hvordan han begynte å skrive etter å ha vært på fylla med sin elskerinnes ektemann. Og om hvordan skrivefaget kastet om på livet hans.

Prest Elisabeth Thorsen mener det er et vågestykke å snakke sant om livet  

Hvilke forbindelser er det mellom troen og kunsten? Hvordan påvirker språket og følelsene våre trosoppfatninger? Dette er blant temaene i dette Sommer i P2 ved prest Elisabeth Thorsen.

Kunstnerisk leder Luba Kuzovnikova  

I barnehagen hang portrettet av Lenin på veggen, og hjembyen Severodvinsk var så hemmelig at den ikke eksisterte på noe kart. Luba Kuzovnikova. Hun er kunstnerisk leder i Pikene på broen og Barents Spektakel i Kirkenes.

Ville dyr og væpnede ranere. Botaniker Charlotte Sletten Bjorå har det sjelden kjedelig på jobb  

I en tid der verdens biologiske mangfold skrumper inn, har botaniker Charlotte Sletten Bjorå viet sin forskergjerning til å lete etter uoppdagede plantearter. I Sommer i P2 deler hun historier fra sitt feltarbeid i Øst-Afrika som både innbefatter møter med ville dyr, væpnede ranere - og en heksedoktor!

Forfatter og komiker Knut Nærum om den helt spesielle sommeren 1977  

Da Knut Nærum fant dagboken fra Interrail-turen i 1977, innså han at han var en både gnien og sur 16-åring, som egentlig ikke var spesielt opptatt av hverken stedene eller menneskene han møtte. Men på grunn av vinylplatene han kom hjem med, så var turen rimelig vellykket.

Anders Hammer  

For ti år siden flyttet journalisten Anders Hammer til Afghanistan for å rapportere fra krigen som også Norge deltar i. I tiden som har gått har han møtt flere afghanere som senere ble drept mens de kjemper for en bedre fremtid. I Sommer i P2 forteller han om noen av dem han møtte.

Unni Wikan om livet som sosialantropolog  

Hva vil du bli når du blir stor? Misjonær eller millionær, svarte 9 år gamle Unni Wikan, da kunne hun uansett reise. Hun ble sosialantropolog og fikk reise mer enn hun hadde drømt om.

Sommer i P2: Unni Wikan 27.07  

En time med engasjert og berørende radio

- Kunsten er som luft: når du mister den, blir du kvalt, mener filmregissør Nefise Özkal  

Den tyrkisk-norske filmregissøren Nefise Özkal Lorentzen har laget flere prisbelønnede dokumentarfilmer om kjønnsroller i islam. Her snakker hun om kunstens kraft, kjærlighet - og om hvor viktig det er å frigjøre seg fra skammen som ikke tilhører oss.

Fysikkprofessor  Are Raklev om veien fra punk og hjemmebrent til Cambridge og CERN  

Professor i fysikk, Are Raklev, forteller om ungdomsfyll i Trondheim, og om hvordan han endte opp som fysiker på grunn av dårlig påvirkning, endel uheldige valg og litt latskap. Kort sagt om veien fra punk og hjemmebrent til en forskertilværelse ved Cambridge og CERN .

0:00/0:00
Video player is in betaClose