NRK – Språkteigen

NRK – Språkteigen

Norway

Språket er overalt og fornyer seg hele tiden. Derfor finnes Språkteigen. Her kan du høre om nye ord og gamle ord, ny forskning og rare språkfenomener. Programleder er Ann Jones.

Episodes

13.08.2017 Bløte konsonanter  

De bløte konsonantene i sørlandsdialektene blir stadig hardere, og etterhvert forsvinner de helt tror språkprofessor Arne Torp. Hvor kommer uttrykket "å stå i stampe" fra? Det er et av lytterspørsmålene denne uka og lingvist Georg Kjøll svarer. Sylfest Lomheim og Toril Opsahl svarer også på lytterspørsmål. Programleder er Torunn Myhre

06.08.2017 Å kaste inn årene  

Uttrykket "å kaste inn håndkleet" oppsto i boksesporten, men noen griper heller til andre effekter som årer og hansker. Lingvist Georg Kjøll oppklarer forvirringen i all kastingen. Våre faste språkvitere Tor Erik Jenstad, Sylfest Lomheim og Toril Opsahl svarer på lytterspørsmål. Ukas gjenhør: Navn med "å" blir stadig mindre brukt. - Åse har rett og slett blitt for tantete, forteller navneekspert Jørgen Ouren i Statistisk Sentralbyrå. Programleder er Torunn Myhre.

30.07.2017 Trump og trump  

Ordet trump ga oppslagsrekord i ordboka på nett, og betyr egen og tverr kar eller stor, tung og stiv skapning. Men hva betyr navnet Trump? Og hva vil det si å være trumpin? Tor Erik Jenstad, Sylfest Lomheim, Toril Opsahl og Georg Kjøll svarer på lytterspørsmål i Språkteigens Sommermiks. Jakten på elementærpartikler har engasjert forskere til alle tider. Men hva er den minste byggeklossen i språket? Språkforsker Jan Kristian Hognestad svarer. Torunn Myhre er programleder.

23.07.2017 Simpelthen simpelt  

Språk er ikke enkelt. Eller kan vi si simpelt? Hva legger vi i ordet simpelt nå til dags? Dette og flere lytterspørsmål får du svar på i Språkteigens Sommermiks. Toril Opsahl, Sylfest Lomheim, Tor Erik Jenstad og Georg Kjøll svarer på spørsmål. Språk kan redde liv i nødsituasjoner, men hva hvis du ikke skjønner språket? Resultatene fra et eksperiment kan gjøre de som jobber med livredding til bedre hjelpere, mener professor i nordisk språkvitenskap Jan Svennevig. Torunn Myhre er programleder.

16.07.2017 Løsøre  

I min barndom trodde jeg løsøre var det samme som løse ører. Jeg så for meg ører som fløy rundt i lufta, skriver lytter. I dag vet jeg bedre, men hva kommer løsøre av? Hvorfor trenger noen ord et annet ord å lene seg på, spør en annen lytter. Du møter aldri spinke uten følgesvennen spare og aldri kriker uten kroker. Disse og flere spørsmål får du svar på i Språkteigens Sommermiks. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

09.07.2017 Hva er skvett?  

Her er første utgave av Språkteigens Sommermiks! En blanding som inneholder ekstra mange lytterspørsmål. Hva vil det si å kjede seg "skvett i hjel"? Altså hva er "skvett", spør en lytter. Toril Opsahl gir svar. Kan vi virkelig si "veldig lite" når veldig stammer fra velde, som har helt motsatt betydning, spør en annen lytter. Javisst, svarer Maria Westervoll Også Tor Erik Jenstad, Georg KJøll og Sylfest Lomheim svarer på lytterspørsmål i denne utgaven av Språkteigens Sommermiks. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

02.07.2017 Slemt språk  

Gloria (18) kaller språket i brev fra det offentlige for slemt. Hun har fått mange brev hun ikke har forstått, og det er hun ikke alene om. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner inviterte nylig til skriveverksted for at hans departement skal bli flinkere til å skrive klarspråk. Erika Ribu skulle skrive masteroppgave om medienes omtale av det grønne skriftet, men ble så oppgitt over språket at hun ble en del av "forholdspolitiet". En spesiell måte å ferdes langs vegen på har gitt fræninger et negativt stempel, hvorfor spør lytter? Tor Erik Jenstad svarer på det og flere spørsmål. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

02.07.2017 Slemt språk  

Gloria (18) kaller språket i brev fra det offentlige for slemt. Hun har fått mange brev hun ikke har forstått, og det er hun ikke alene om. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner inviterte nylig til skriveverksted for at hans departement skal bli flinkere til å skrive klarspråk. Erika Ribu skulle skrive masteroppgave om medienes omtale av det grønne skriftet, men ble så oppgitt over språket at hun ble en del av "forholdspolitiet". En spesiell måte å ferdes langs vegen på har gitt fræninger et negativt stempel, hvorfor spør lytter? Tor Erik Jenstad svarer på det og flere spørsmål. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

25.06.2017 Skjegget i postkassa  

Hvem var den første som havnet med skjegget i postkassa? Lingvist Georg Kjøll svarer på dette og flere lytterspørsmål. De har skapt stor litteratur på norsk! Eller mer korrekt; de har oversatt stor litteratur til vårt språk. Men hvem er de? Hvordan har de påvirket språket? Norsk oversetterleksikon ble nylig lansert og skal gi svar. Blir ordet terror brukt så mye at det mister sin slagkraft? Ja mener Sylfest Lomheim. Programleder for Språkteigen er Torunn Myhre.

18.06.2017 Sluttet med smilefjes  

Hva gjør emojis med språket mitt, spurte NRK- journalist Mari Rollag Evensen seg sjøl. Det ville hun finne ut, derfor sluttet hun! Tekstdoktor Christine Calvert gir råd om profesjonell bruk av smilefjes. Ananasbiter eller ananas-biter? En frustrert lytter lurer på om særskrivingsfeil er mer utbredt nå enn tidligere, og Toril Opsahl svarer på dette og flere spørsmål. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

11.06.2017 Fra tverrhæl til kålhue  

Skjellsordene florerer i språket og mange av dem er knyttet til kroppen. Det blir kreativt og kanskje litt på kanten da språkforsker Tor Erik Jenstad snakker om skjellsord. Hvem er det en besøksvenn besøker, spurte en lytter for noen uker siden. Her har du lytternes forslag. Sylfest Lomheim svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

04.06.2017 Språklig defekt  

Bokmål har en defekt mener pensjonert språkprofessor Arne Torp. Han mener det er på tide å få inn pronomenet "dems". Flere kommuner og fylker må skifte navn etter kommune- og regionreformen, og slik kan det jo bli bråk av. Direktør i Språkrådet Åse Wetås har rollen som rådgiver. Hvorfor sier de boss i Bergen og søppel i Oslo er et av lytterspørsmålene som Tor Erik Jenstad skal svare på. Programleder er Torunn Myhre.

28.05.2017 Ikke sant?  

Hvorfor bruker vi uttrykket "ikke sant" som en måte å spørre på? Vi spør professor i nordisk språkvitenskap Jan Svennevig. Hansen, Johansen og Olsen ligger på etternavntoppen; men det blir færre av dem. - Folk vil heller ha etternavn med identitet, sier mannen bak Norsk etternavnleksikon Olav Veka. Sylfest Lomheim, Tor Erik Jenstad og Toril Opsahl svarer på lyytterspørsmål, og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

21.05.2017 Bannskap under lupen  

Ungdommer i Tromsø ville forske på bannskap etter å ha blitt oppmerksomme på sin egen grove språkbruk. Er det slik at unge banner mer enn voksne, og hvor går tålegrensa? Mange klager på banning i NRK, så hva er NRKs tålegrense for bannskap? Vi spør fungerende språksjef Ingvild Bryn. Saftig språk blir det også når vi snakker med språkforsker Tor Erik Jenstad om skjellsord. "Fra apestikke til tverrpåle" heter dagens episode. Georg Kjøll svarer på lytterspørsmål om faste uttrykk og programleder er Torunn Myhre.

14.05.2017 Språkteigen kårer  

Vi avslutter serien "Hold tunga rett i munnen" med å kåre Norges vanskeligste uttrykk. Lingvist Georg Kjøll er ikke i tvil; dette uttrykket sies feil på så mange måter at det trumfer alt! Det er høysesong for de store anledninger, og vi forbereder oss på sanger og taler. Men hva er egentlig forskjellen på sang og tale? Språkforsker Jan Kristian Hognestad gir svar. Toril Opsahl svarer blant annet på bruken av "de" og "dem", og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

07.05.2017 Ingen jubel for "å"  

Bokstaven å fyller 100 år i år, men navn med "å" blir stadig mindre brukt. - Åse har rett og slett blitt for tantete, forteller navneekspert Jørgen Ouren i Statistisk Sentralbyrå. Lusa var nok mer plagsom før i tida enn den er i dag, men fortsatt gir den oss språklig trøbbel. Lingvist Georg Kjøll fortsetter serien "Hold tunga rett i munnen" med uttrykket "å kjenne lusa på gangen". Sylfest Lomheim svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

30.04.2017 Tegnspråk som fremmedspråk  

I denne utgaven av Språkteigen får du et gjenhør med utvalgte saker. Blant annet tar vi turen til Måløy der ungdomsskoleelever tilbys tegnspråk som fremmedspråk. I februar skapte et engelsk ord stort engasjement hos Språkteigens lyttere. Oppfordringen lød; finnes det et godt norsk ord for "mansplaining"? Sylfest Lomheim, Toril Opsahl og Tor Erik Jenstad er alle på plass for å svare på lytterspørmål, og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

23.04.2017 Skatt og språk  

Selvangivelse og sjølmelding er ut. Fra i år heter det skattemelding. Hvorfor en slik språkendring, spør en lytter. Toril Opsahl svarer på dette og flere lytterspørsmål. Skrævageit og måsabjønn er bare to eksempler på at vår omgang med dyr skaper skjellsord. Språkforsker Tor Erik Jenstad gir oss flere. Hvem er denne Arild i uttrykket "fra arilds tid"? Lingvist Georg Kjøll snakker om dette og flere uttrykk der ord forveksles med egennavn. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

16.04.2017 Språkteigens påskemiks  

Språkteigens påskemiks byr på et gjenhør med utvalgte saker fra tidligere program. Både Toril Opsahl, Tor Erik Jenstad og Sylfest Lomheim svarer på spørsmål fra lytterne. Vi tar turen til Stortinget og spør: hva slags språkbruk kan politikerne tillate seg fra talerstolen der? Og vi møter vinneren av fjorårets Språkpris Ivo de Figueiredo. Programleder Torunn Myhre.

09.04.2017 Kroppen på tegnspråk  

På 80-tallet lærte Trond Viggo Torgersen oss om kroppen på TV. Nå tar han det til teaterscenen, men på et språk han ikke kan! Forestillingen Jonas og kroppen foregår på tegnspråk, og det har vært en utfordring. Hva betyr egentlig ordet blår, som i uttrykket "kaste blår i øynene på folk"? Lingvist Georg Kjøll fortsetter sin serie "Holde tunga rett i munnen". Tor Erik Jenstad svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder.

0:00/0:00
Video player is in betaClose