NRK – Språkteigen

NRK – Språkteigen

Norway

Språket er overalt og fornyer seg hele tiden. Derfor finnes Språkteigen. Her kan du høre om nye ord og gamle ord, ny forskning og rare språkfenomener. Programleder er Ann Jones.

Episodes

Lytterne spør Språkteigen  

En egen podkast fra Språkteigen hvor vi gir svar på spørsmål som har kommet inn til redaksjonen. Sylfest Lomheim svarer og programleder er Torunn Myhre.

22.01.17 Bløte konsonanter  

De bløte konsonantene er i ferd med å forsvinne fra dialektene på Sørlandet. Noen kjemper ivrig imot, mens andre er glad til. Språkforsker Arne Torp er mer opptatt av vokalene. Heter det "glisgrendt" eller "grisgrendt" spør en av Språkteigens lyttere. Begge deler gir god mening, mener Sylfest Lomheim. Programleder Torunn Myhre

15.01.17 Hvorfor ikke Nordlandet?  

Norge består av over to tusen land, og de største er Sørlandet, Vestlandet og Østlandet. Men hvorfor ikke Nordlandet? Navneforsker Inge Særheim gir svar. Oppnavn gjenspeiler gjerne særtrekk ved en person. Skøyteløperen Bernt Evensen f.eks. ble kalt for "bæla". Men hva er egentlig bæl? Språkforsker Tor Erik Jenstad svarer på spørsmål om dialektord. Programleder Torunn Myhre

08.01.2017 Vi bøyer oss i hatten  

Mange går seg vill i de faste uttrykkene og sliter både med ord og betydning. Enkelte får så konkrete bilder i hodet at de sliter av den grunn. Hvorfor er det slik? Vi spør lingvist Georg Kjøll som skriver bok om dette. - Jeg lar meg irritere av den snodige språkfeilen "tenkt til", skriver en lytter til oss. - Er det dumt av meg? Er saken tapt, spør han. Toril Opsahl svarer på det og flere lytterspørsmål. Følger du Språkteigen på facebook? Da skal du vite at vi snart flytter og blir en del av den store P2-familien. Mer om det i denne utgaven av Språkteigen. Programleder Torunn Myhre

01.01.2017 Dykk i arkivet 2  

Språkteigen gjør et dykk i fjorårets arkiv, og henter ut saken om; hvorfor snakker filmavismannen slik han gjør? Diksjonen er mer enn upåklagelig og taletempoet høyt, forteller fonetiker Jan Kristian Hognestad ved Universitetet i Stavanger. Vi får også et gjenhør med familien som fikk forståelsen av sitt eget familienavn endret av et TV-program på 80-tallet. Et krumspring som kan føre til navnet dør ut. Bli med til de siste Homsene. Vi får også et gjenhør med det nye storverket Norsk Språkhistorie som ble lansert i 2016. 38 forskere fra hele landet har arbeidet i flere år med å skrive den store beretningen om språkhistorien vår. En av hovedredaktørene er språkprofessor Helge Sandøy ved Universitetet i Bergen. Hvor mye kraft ligger i ordet "nei"? I lys av den store filmsuksessen Kongens Nei undrer Språkteigen seg sammen med Toril Opsahl over kraften i et "nei". Programleder Torunn Myhre.

25.12.2016 Dykk i arkivet 1  

Hvorfor blir "harry" brukt om bl.a. dårlig smak, spurte en lytter i vår. Språkviter Kristine Hasund ved Universitetet i Agder gir svar. Norsk Ordbok og Språksamlingene flytta i høst fra Oslo til Bergen. En flyttejobb som krevde 15 trailere. Over 70 tonn språkmateriale ble fraktet over fjellet. Johan Myking ved Universitetet i Bergen fortalte om deres planer for samlingene framover. Ammehjelper Sunniva Revhaug lette etter ord og opprinnelsen til ord om amming og pupp. Hun trodde det kunne berolige fortvilte mødre. Tor Erik Jenstad ga svar. Rotnorske ord som "oterfluer" og "hesjer" og særnorske fenomener som "stengetidspølser" kan være en nøtt for oversetteren. Forfatter Lars Mytting laget derfor en kommentert versjon av manuskriptet da hans roman "Svøm med dem som drukner" skulle ut i verden. Flott, syntes Paula Stevens som har oversatt romanen til nederlandsk. Programleder Torunn Myhre

18.12.2016 Årets ord  

"Skam" er Årets ord i 2016. Ordet er tittelen på en mye omtalt ungdomsserie som har gjort internasjonal suksess. "Skam" har fått nordiske ungdommer interessert i norsk språk, og "Skam" bidrar til å fjerne skam! Sylfest Lomheim og programleder Torunn Myhre foretar kåringa. Vår etterlysning etter ord for tynt drikke førte til et stort engasjement! Vi tar opp igjen tråden og serverer et bredt utvalg av ord for skvip, med god hjelp av Tor Erik Jenstad. Og på tampen av et år synes vi det er passende med noen " Ord for året". Kristin Fridtun fikk oppdraget.

11.12.2016 Lager "sjov" av språk  

Du har sett henne på TV, iført sin karakteristiske treningsdress, på jakt etter attraksjoner eller i fri utfoldelse i en eller annen idrettsgren. Nå henger hun bort treningsdressen og byr på "Eides språksjov". Vi drar til Vågsøy ungdomsskole i Måløy. Der velger et stort antall elever tegnspråk framfor tysk og engelsk som fremmedspråk. Sylfest Lomheim svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder.

04.12.2016 Slaget om Vestlandet  

Et flertall vil ha nynorsk som målform i det nye store Vestlandsfylket, men blir de hørt? Eirik Willyson har gjort svulstig ordbruk i boligannonser til poesi. Tor Erik Jenstad serverer nonnemig og annet skvip! Programleder Torunn Myhre.

27.11.2016 Strileungdom velger bokmål  

For 25 år siden skrev 80 prosent av ungdommene i Fjell kommune på Sotra nynorsk. Nå velger flertallet bokmål. Ny forskning skal gi svar på hvorfor strileungdom velger vekk nynorsk. Går det an å si både veldig lite og veldig stort? Hjertesukket kommer fra en lytter, og Maria Westervoll har skrevet masteroppgave som gir svar. Lokasjon har dukket opp i språket vårt, direkte oversatt fra engelsk. - Jåleri, mener Toril Opsahl som svarer på lytterspørsmål. Programleder Torunn Myhre

20.11.2016 Sensur av ordbøker?  

Blir ordbøkene våre truet av sensur på grunn av kamp om ordene? Ja mener Språkrådets direktør Åse Wetås, men får motstand av varemerkeadvokat Thomas Gaarder-Olsen. Han fikk Språkprisen 2016 for fremragende bruk av norsk i sakprosa. Språkteigen har møtt Ivo de Figueiredo. Sylfest Lomheim svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder.

13.11.2016 Donald Trump og ordbruk  

Donald Trump ble USAs nye president etter det som blir kalt en historisk ufin valgkamp. Hvilken språkbruk preget denne valgkampen? Språktilbudet "Se mitt språk" er unikt i verdenssammenheng, og har hjulpet 1000 foreldre til å kommunisere med barna sine. I år fyller "Se mitt språk 20 år". Sylfest Lomheim svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder.

06.11.2016 Hvorfor sier vi Norge?  

I dag sier folk over hele landet Norge om landet vi bor i, men slik var det ikke før. Hva skjedde? Også i 2016 vil Språkteigen kåre Årets ord, og vi trenger din hjelp! Tor Erik Jenstad svarer på lytterspørsmål og programleder er Torunn Myhre.

30.10.2016  Språkteigen  

Bystyret i Bergen vedtok nylig å tilby tegnspråk som valgfag. I første omgang som et prøveprosjekt på ei skole, men med håp om at flere følger etter. Hurra for Bergen, men hvorfor ikke tilby det som fremmedspråk? svarer professor Arnfinn Vonen. Skolene kan tilby tegnspråk som fremmedspråk på lik linje med tysk, fransk og spansk. Lars Ole Klavestad har brukt over halve livet på å samle stedsnavn, og nå er samlinga på 50 000 navn. Slik blir det bok av! Sylfest Lomheim svarer på spørsmål fra lytterne og programleder er Torunn Myhre.

23.10.2016 Saks eller sax?  

Saksofonist Fredrik Brandstorp Olsen vil endre norsk rettskriving. Han har startet aksjon for at saksofon skal skrives med x, men får lite gehør hos Språkrådet. Lingvist Anders Vaa gir deg lyden av Norge! Har gitt ut dialektbok med lydavspiller. Toril Opsahl svarer på lytterspørsmål og programleder er Torunn Myhre.

16.10.2016 Ordene har flyttet til Bergen  

Norsk Ordbok og Språksamlingene har flyttet fra Oslo til Bergen. En flyttejobb som krevde 15 trailere. Over 70 tonn språkmateriale er fraktet over fjellet. Språkteigen har fått los i jakten på "bikkja som beit mannen". Lokaljournalist i Risør er på sporet. Arne Torp undrer seg over verbet "å holde" og Tor Erik Jenstad svarer på lytterspørsmål. Programleder Torunn Myhre.

09.10.2016 En misjonær i språk og pupp  

Ammehjelper Sunniva Revhaug leter etter ord og opprinnelsen til ord rundt amming og pupp. Hun tror det kan berolige fortvilte mødre. Slangordet "serr" er et av flere norske uttrykk som kan være på full fart inn i det danske språket etter at danskene har trykket TV-serien Skam til sitt bryst. Er det en ustødig kavaler som er opprinnelsen til uttrykket "slinger i valsen"? Det gir Sylfest Lomheim svar på. Programleder er Torunn Myhre.

02.10.2016 De siste Homsene  

Et krumspring i språkutviklingen kan føre til at et gammelt familienavn dør ut. Bli med til de siste Homsene. Gøril Grov Sørdal i Nomino har gitt oss historien bak de merkeligste stedsnavn i høst, men ett trenger hun din hjelp til å løse. Elin Heggelund Ljungquist hadde lærere som beklaget at de måtte lære henne nynorsk. Nå er hun lærer sjøl og går motsatt veg. Toril Opsahl svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder. Språkteigen sendes på P2 søndager kl 09.30.

25.09.2016 Kraften i et nei.  

Et nei står sentralt i kinosalene i helga, nærmere bestemt Kongens Nei. Språkteigen ser nærmere på kraften i det lille ordet. Sørsamisk er et lite utbredt språk som opplever uventet popularitet i høst. Trøndere har en hang til å lage skjellsord med -staur i. Det nyeste er ordet perkstaur. Programleder: Torunn Myhre

18.09.2016 Pensjonspråket  

Pensjonspråket er vanskelig å forstå, men nå har vi gjort det enklere forteller kommunikasjonssjef i Finans Norge Tonje Westby. Direktøren i Språkrådet, Åse Wetås, applauderer. Har du opplevd å komme til Oslo og få kommentarer på grunn av dialekta di? Da vil du kanskje kjenne deg igjen i utstillinga "Oslo sier. Språk i byen", der vi får omvisning av Ingunn Indrebø Ims. Og Sylfest Lomheim henter fram dansen tango for å forklare hvor ordet taste kommer fra. Programleder er Torunn Myhre.

0:00/0:00
Video player is in betaClose