NRK – Språkteigen

NRK – Språkteigen

Norway

Språket er overalt og fornyer seg hele tiden. Derfor finnes Språkteigen. Her kan du høre om nye ord og gamle ord, ny forskning og rare språkfenomener. Programleder er Ann Jones.

Episodes

25.06.2017 Skjegget i postkassa  

Hvem var den første som havnet med skjegget i postkassa? Lingvist Georg Kjøll svarer på dette og flere lytterspørsmål. De har skapt stor litteratur på norsk! Eller mer korrekt; de har oversatt stor litteratur til vårt språk. Men hvem er de? Hvordan har de påvirket språket? Norsk oversetterleksikon ble nylig lansert og skal gi svar. Blir ordet terror brukt så mye at det mister sin slagkraft? Ja mener Sylfest Lomheim. Programleder for Språkteigen er Torunn Myhre.

18.06.2017 Sluttet med smilefjes  

Hva gjør emojis med språket mitt, spurte NRK- journalist Mari Rollag Evensen seg sjøl. Det ville hun finne ut, derfor sluttet hun! Tekstdoktor Christine Calvert gir råd om profesjonell bruk av smilefjes. Ananasbiter eller ananas-biter? En frustrert lytter lurer på om særskrivingsfeil er mer utbredt nå enn tidligere, og Toril Opsahl svarer på dette og flere spørsmål. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

11.06.2017 Fra tverrhæl til kålhue  

Skjellsordene florerer i språket og mange av dem er knyttet til kroppen. Det blir kreativt og kanskje litt på kanten da språkforsker Tor Erik Jenstad snakker om skjellsord. Hvem er det en besøksvenn besøker, spurte en lytter for noen uker siden. Her har du lytternes forslag. Sylfest Lomheim svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

04.06.2017 Språklig defekt  

Bokmål har en defekt mener pensjonert språkprofessor Arne Torp. Han mener det er på tide å få inn pronomenet "dems". Flere kommuner og fylker må skifte navn etter kommune- og regionreformen, og slik kan det jo bli bråk av. Direktør i Språkrådet Åse Wetås har rollen som rådgiver. Hvorfor sier de boss i Bergen og søppel i Oslo er et av lytterspørsmålene som Tor Erik Jenstad skal svare på. Programleder er Torunn Myhre.

28.05.2017 Ikke sant?  

Hvorfor bruker vi uttrykket "ikke sant" som en måte å spørre på? Vi spør professor i nordisk språkvitenskap Jan Svennevig. Hansen, Johansen og Olsen ligger på etternavntoppen; men det blir færre av dem. - Folk vil heller ha etternavn med identitet, sier mannen bak Norsk etternavnleksikon Olav Veka. Sylfest Lomheim, Tor Erik Jenstad og Toril Opsahl svarer på lyytterspørsmål, og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

21.05.2017 Bannskap under lupen  

Ungdommer i Tromsø ville forske på bannskap etter å ha blitt oppmerksomme på sin egen grove språkbruk. Er det slik at unge banner mer enn voksne, og hvor går tålegrensa? Mange klager på banning i NRK, så hva er NRKs tålegrense for bannskap? Vi spør fungerende språksjef Ingvild Bryn. Saftig språk blir det også når vi snakker med språkforsker Tor Erik Jenstad om skjellsord. "Fra apestikke til tverrpåle" heter dagens episode. Georg Kjøll svarer på lytterspørsmål om faste uttrykk og programleder er Torunn Myhre.

14.05.2017 Språkteigen kårer  

Vi avslutter serien "Hold tunga rett i munnen" med å kåre Norges vanskeligste uttrykk. Lingvist Georg Kjøll er ikke i tvil; dette uttrykket sies feil på så mange måter at det trumfer alt! Det er høysesong for de store anledninger, og vi forbereder oss på sanger og taler. Men hva er egentlig forskjellen på sang og tale? Språkforsker Jan Kristian Hognestad gir svar. Toril Opsahl svarer blant annet på bruken av "de" og "dem", og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

07.05.2017 Ingen jubel for "å"  

Bokstaven å fyller 100 år i år, men navn med "å" blir stadig mindre brukt. - Åse har rett og slett blitt for tantete, forteller navneekspert Jørgen Ouren i Statistisk Sentralbyrå. Lusa var nok mer plagsom før i tida enn den er i dag, men fortsatt gir den oss språklig trøbbel. Lingvist Georg Kjøll fortsetter serien "Hold tunga rett i munnen" med uttrykket "å kjenne lusa på gangen". Sylfest Lomheim svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

30.04.2017 Tegnspråk som fremmedspråk  

I denne utgaven av Språkteigen får du et gjenhør med utvalgte saker. Blant annet tar vi turen til Måløy der ungdomsskoleelever tilbys tegnspråk som fremmedspråk. I februar skapte et engelsk ord stort engasjement hos Språkteigens lyttere. Oppfordringen lød; finnes det et godt norsk ord for "mansplaining"? Sylfest Lomheim, Toril Opsahl og Tor Erik Jenstad er alle på plass for å svare på lytterspørmål, og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

23.04.2017 Skatt og språk  

Selvangivelse og sjølmelding er ut. Fra i år heter det skattemelding. Hvorfor en slik språkendring, spør en lytter. Toril Opsahl svarer på dette og flere lytterspørsmål. Skrævageit og måsabjønn er bare to eksempler på at vår omgang med dyr skaper skjellsord. Språkforsker Tor Erik Jenstad gir oss flere. Hvem er denne Arild i uttrykket "fra arilds tid"? Lingvist Georg Kjøll snakker om dette og flere uttrykk der ord forveksles med egennavn. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

16.04.2017 Språkteigens påskemiks  

Språkteigens påskemiks byr på et gjenhør med utvalgte saker fra tidligere program. Både Toril Opsahl, Tor Erik Jenstad og Sylfest Lomheim svarer på spørsmål fra lytterne. Vi tar turen til Stortinget og spør: hva slags språkbruk kan politikerne tillate seg fra talerstolen der? Og vi møter vinneren av fjorårets Språkpris Ivo de Figueiredo. Programleder Torunn Myhre.

09.04.2017 Kroppen på tegnspråk  

På 80-tallet lærte Trond Viggo Torgersen oss om kroppen på TV. Nå tar han det til teaterscenen, men på et språk han ikke kan! Forestillingen Jonas og kroppen foregår på tegnspråk, og det har vært en utfordring. Hva betyr egentlig ordet blår, som i uttrykket "kaste blår i øynene på folk"? Lingvist Georg Kjøll fortsetter sin serie "Holde tunga rett i munnen". Tor Erik Jenstad svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder.

02.04.2017 Språkets byggeklosser  

Jakten på elementærpartikler har engasjert forskere til alle tider. Men hva er den minste byggeklossen i språket? Språkforsker Jan Kristian Hognestad svarer. Skjellsordene får fortsette å blomstre litt i Språkteigen, og denne uka tar språkforsker Tor Erik Jenstad for seg skjellsord basert på beholdere. "Som manna fra himmelen" er ukas uttrykk. Sjøl om mange har hørt ordet manna er det fortsatt et mysterium hva det faktisk er, sier lingvist Georg Kjøll. Hvor kommer banneordene fra, spør sju år gamle Sigurd. Sylfest Lomheim svarer på dette og flere lytterspørsmål. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.

26.03.2017 Språkets villblomster  

Til alle tider har vi hatt et behov for å karakterisere andre, og med stor kreativitet har vi skapt en flora av skjellsord. - Språkets villblomster som er verdt å ta vare på, mener språkforsker Tor Erik Jenstad. Hold tunga rett i munnen heter vår serie om faste uttrykk, og denne gang tar lingvist Georg Kjøll for seg uttrykket "med brask og bram". Hvordan skal vi egentlig uttale nettstedet "Youtube"? Det er et av lytterspørsmålene som Toril Opsahl svarer på. Programleder Torunn Myhre.

19.03.2017 En påstand om vannlating  

Er det slik at det er forskjell på hva menn og kvinner sier om det å late vannet? Altså at flest menn sier pisse og flest kvinner tisse? Språkviter og helsekommunikasjonsforsker ved NTNU, Heidi Gilstad, har undersøkt påstanden. Hvor kommer uttrykket "slinger i valsen" fra? Lingvist Georg Kjøll gir svar. Vi har mange merkelapper på tvilsomme mannfolk, som fusentast, snydenstrup og lurendreier. Men hvor kommer de fra? Tor Erik Jenstad svarer på dette og flere lytterspørsmål. Programleder er Torunn Myhre.

12.03.2017 Strid om OL-slagord  

Et OL-slagord har ført til språkstrid i Frankrike. Paris vil arrangere Sommer-OL i 2024 og har lansert slagordet "Made for sharing ». Tre språkorganisasjoner reagerer på et engelsk slagord, og har tatt saken til retten. Sjøl om mange franskmenn føler at språket er truet, tror flere at anseelsen vil øke i Europa som en følge av brexit. Pofessor i engelsk ved NTNU, Eivind Nessa Torgersen, har ikke noe tro på det. Hvor kommer uttrykket "mange jern i ilden" fra? Lingvist Georg Kjøll gir svar. Hvorfor bruker vi uttrykket "ikke sant" som en måte å spørre på? Vi spør professor i nordisk språkvitenskap Jan Svennevig. Sylfest Lomheim svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder.

05.03.2017 Hva skjer med Hansen?  

Hansen, Johansen og Olsen ligger på etternavntoppen; men det blir færre av dem. Folk vil heller ha etternavn med identitet, sier mannen bak Norsk etternavnleksikon Olav Veka. Det har vært stort engasjement rundt ordet "mansplaining" etter at Språkteigen forrige søndag etterlyste et norsk ord for fenomenet. Vi har fått mange forslag! Serien "Hold tunga rett i munnen" byr i dag på uttrykket "å male fanden på veggen". Lingvist Georg Kjøll forteller om opprinnelsen til uttrykket. Toril Opsahl svarer på lytterspørsmål og programleder er Torunn Myhre.

26.02.2017 "Mansplaining" på norsk  

Island har klart det igjen. Denne gang er det ordet "mansplaining" som har fått islandsk drakt. Det ble kåret til årets ord på Island i fjor. Trenger vi et norsk ord for fenomenet? Serien "Hold tunga rett i munnen" byr i dag på uttrykket "å sette sitt lys under en skjeppe". Lingvist Georg Kjøll forteller om opprinnelsen til uttrykket. Har fisken mulle, Mullus surmuletus på latin, fått navnet sitt fordi den ser så sur ut? Tor Erik Jenstad svarer på dette og flere spørsmål fra lytterne. Programleder er Torunn Myhre.

19.02.2017 Fyord på Stortinget  

Hvilken språkbruk kan en politiker tillate seg på Stortingets talerstol før stortingspresidenten reagerer? Eller sagt på en annen måte, hva er uparlamentarisk språk? Mina Finstad Berg har forsket på språkbruken der. I serien "Hold tunga rett i munnen" tar lingvist Georg Kjøll for seg uttrykket "å følge noen med argusøyne". Pronomenet hen er omstridt i Norge. I andre land er det helt naturlig, og det skaper lite debatt ute i Europa, sier Sylfest Lomheim. Toril Opsahl svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder.

12.02.2017 Arbeiderpartiet åpner for hen  

Arbeiderpartiet åpner for å innføre pronomenet hen. Det betyr bredere politisk støtte for å slippe å definere seg som enten hun eller han, og heller kalle seg hen. Folk flest vil nok bruke tid på å ta ordet i bruk, tror stipendiat ved Universitetet i Oslo Urd Vindenes Vi fortsetter serien "Hold tunga rett i munnen". I dag tar lingvist Georg Kjøll for seg de faste uttrykkene "lutter øre" og "gå rundt grøten".

0:00/0:00
Video player is in betaClose