NRK – Urix

NRK – Urix

Norway

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Går i dybden med ulike perspektiver på aktuelle saker fra hele verden. NRKs utenrikskorrespondenter bidrar med analyser og historier. Programledere er Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås.

Episodes

26.10.16 Folk på flukt  

3800 mennesker er dagens tragiske rekord. 3800 skjebner- som ikke har noe navn og som vi ikke kjenner historien til, annet enn at de gikk ned i Middelhavet på veien til Europa. Hittil i år har det kommet 323 000 flyktninger og migranter over havet. Flertallet av dem kommer fra krigsherjede land som Syria, Afghanistan og Irak. Men rutene de bruker har endret seg. Studiogjester: Maria Gabrielsen Jumbert og Jan-Paul Brekke. Programleder er Hege Moe Eriksen.

25.10.16 Barna på vestbredden  

I de okkuperte områdene blir palestinske barn trukket inn i en konflikt de ofte er for unge til å forstå. I kveld viser vi den danske dokumentaren om barn som vokser opp på Vestbredden.

24.10.16 Valgkampen i USA sett utenfra  

Det er bare to uker og en dag til det amerikanske presidentvalget. Vi skal i kveld se på utenrikspolitikkens plass i valgkampen, og USAs plass i verden.

22.10.2016 Debatt mellom Clinton og Trump  

Velkommen til Urix spesial om den aller siste presidentduellen mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Han kalte henne motbydelig. Hun kalte ham farlig, og dermed var tonen satt i en valgkamp som knapt har vært mer skitten. Studiogjester : Ketil Raknes og Vårin Alme. Programleder: Hege Moe Eriksen.

19.10.16 Verden sett fra Moskva  

Når USA og EU er dine største fiender, når økonomien går dårlig og du står fast i to blodige kriger: Hva gjør du da? I kveld skal vi prøve å forstå hvordan verden ser ut fra Moskva. Og hva er vel bedre enn å gjøre nettopp det hjemme hos en vanlig russer. Vi har sendt ut vår mann, Morten Jentoft til hjemme-hos-besøk i Moskva...

18.10.16 Irak - Ukraina  

Vi begynner med Mosul i Irak, som nå er mer eller mindre omringet av ulike styrker som kjemper mot terrororganisasjonen IS for å gjenerobre det som er Iraks nest største by. Studiogjester: David Seppola og Thomas Slensvik. Det er ikke bare økonomien som bekymrer Putin, det gjør også sikkerhetssituasjonen og isfronten mot vest. President Porosjenko gjester Oslo i kveld. I morgen møter han Putin i Berlin. Programleder er Gry Blekastad Almås.

17.10.16 Et splittet USA før valget  

USA er splittet. Mellom hvite og fargede. Mellom kvinner og menn. Mellom Demokrater og Republikanere. For mange står mye på spill. Hun gikk til fots fra El Salvardor til USA da hun var ti år gammel. Nå er hun en av mange ulovlige innvandrere og en utfordring for USA . De amerikanske presidentkandidatene sloss om velgere med latinamerikansk bakgrunn. For dem blir det flere av og snart er hvite amerikanere i mindretall i USA.

13.10.16 Sør-Afrika og ANC  

Sør-Afrika vakler. På toppene tar den ene korrupsjonsskandalen over for den andre. På bunnen ulmer det i misnøye med økende forskjeller. Store studentdemonstrasjoner mot økte studieavgifter. Politiet svarer med gummikuler og vannkanoner. Vi skal vise dokumentaren "Sør-Afrikas kjempe står for fall", men før det får vi blant annet den tidligere presidenten Tabo Mbeki hit til studio.

12.10.16 Æresdrap, Thailands konge og Colombia  

Pakistan: Hun ble skutt og dumpet i elva av faren sin. Hun overlevde, ble presset til å tilgi faren, som slapp straff. Thailand holder pusten i kveld. Kongen ligger for døden, noe som kan få stor betydning for den ustabile politiske situasjonen i landet. Fredsprisvinner Santos forsvarer sin krig mot Farc-geriljaen i Colombia:

11.10.16 Etiopia og Hviterussland  

Velkommen til Urix hvor vi også skal til Hviterussland og møte noe så sjelden som en opposisjonspolitiker i Europas siste diktatur. Men vi starter med den urovekkende situasjonen i Etiopia. Mobilnettet er delvis stengt, sosiale medier blokkert og få journalister slipper inn. Det er stille om det blodige opprøret som er på gang i Etiopia. Men det skjer. Nylig ble det erklært unntakstilstand i landet.

10.10.16 Presidentvalgkamp USA  

Skammelig, falsk og hatefull, en løgner og en bedrager.. Slik beskriver Donald Trump og Hillary Clinton hverandre, i et oppgjør man knapt har sett maken til. Studiogjester er Hans Olav Lahlum og Geir Lundestad. Programleder er Hege Moe Eriksen.

06.10.16 Før Nobel Fredspris  

Ja, vi må bare være ærlige: I år er vi helt i villrede om hvem som får Nobels fredspris i morgen, men ikke desto bedre da å spekulere i hvem som er de heteste kandidatene. I alt er 376 personer og organisasjoner nominert. Men, mange holder en knapp på et knippe store avtaler som i løpet av året har sikret verden fred og fremgang.

05.10.16 USAs visepresidentkandidater  

Hvem forsvarte sjefen sin best? Ingen av dem hadde en særlig enkel oppgave. I natt var det duket for duell mellom visepresidentkandidatene i USA. Studiogjester: Eirik Løkke fra den liberale tenketanken Civita, og Thor Steinhovden fra sentrum-venstre-tenketanken Agenda. Programleder: Hege Moe Eriksen.

04.10.16 Ungarn - Tyskland - Polen - Storbritannia  

Høyreradikale partier vokser i både Frankrike og Tyskland. Ungarn har en statsminister som vil forby EU å diktere bosetting av asylsøkere i landet, mens Polen vil totalforby abort. Og i Storbritannia beveger det konservative regjeringspartiet seg enda lenger mot høyre. Korrespondenter direkte fra Berlin og Birmingham. Studiogjest: Ingrid Brekke. Programleder er Gry Blekastad Almås.

03.10.16 Colombia  

Det var ventet et overbevisende JA. Det ble et svært knapt NEI til den colombianske fredsavtalen i går. Sjokk og overraskelse råder i dag. Hun var gissel hos Farc-geriljaen i sju år. Ingrid Betancourt mener fortsatt Colombia fortjener fredsprisen, tross folkets nei til avtalen. Studiogjester: Børge Brende og Jemima Garcia-Godos. Programleder er Gry Blekastad Almås.

29.09.16 Syria - Jemen  

Det finnes hverken mat eller medisiner nok, og ingen steder å gjemme seg. Og mens bombene faller, krangler stormaktene om en løsning. Ismail Alabdullah fra De hvite hjelmene er med på skype fra Aleppo. Studiogjester: Robin Yassin-Kassab og Mazen Darwish. I skyggen av Syria- er Jemens barn. En krig blant annet Norge tjener gode penger på. Studiogjester: Gunvor Knag Fylkesnes og Christian Tybring-Gjedde. Programleder er Hege Moe Eriksen.

28.09.16 Shimon Peres  

Han hylles som Israels store fredskaper, men var også mannen som gjorde landet til en krigsmaskin. Velkommen til Urix. En æra i Israel er over. Gjenom sju tiår var Shimon Peres en av landets sentrale politiske spillere. En mann som ledet landet gjennom flere kriger, men som aldri ga opp håpet om fred. Og gjennom sitt lange politiske virke fikk han mange venner, men også mange fiender. Direkte fra Tel Aviv; Eirik Veum. Studiogjester: Marte Heian-Engdal og Odd Karsten Tveit. Programleder: Hege Moe Eriksen.

27.09.16 Duellen om Amerika  

Det amerikanske folk har gjort seg opp en mening. Det har også kommentatorene, og de er nokså samstemte: Hillary Clinton vant nattens duell. Donald Trump var dårlig forberedt. I Urix spesial i kveld skal du få lov til å gjøre deg opp din egen mening. Vel møtt. Vi viser nemlig straks hele debatten mellom de to amerikanske presidentkandidatene. Men først skal vi høre hva Hillary Clinton er opptatt av i dag. For begge kandidatene fortsetter valgkampen ufortrødent.

26.09.16 Foran Clinton/Trump-duellen  

"Duellen om USA" er i gang, vi ønsker velkommen til et Urix-vorspiel av de sjeldne. USA-korrespondentene våre er, som vi så, i gang med oppladningen til tidenes TV-duell mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Aldri før har de to møtt hverandre ansikt til ansikt på denne måten, hvem takler det best? Det kan komme til å avgjøre hele det amerikanske presidentvalget. Studiogjester er Lisa Cooper og Vincent Baugh. Programleder er Gry Blekastad Almås.

22.09.16 USA: Clintonstiftelsen - politidrap  

Pengene har drysset over Clinton-stiftelsen- og Norge er en av dem som har gitt aller mest. Er det den beste måten å gi utviklingshjelp på? Eller e det et smart forsøk på å kjøpe seg innflytelse? Clinton-stiftelsen er blitt en het potet i valgkampen. Denne uka har den hatt sin årlige konferanse i New York, der hele verdenseliten er samlet til FNs høynivåuke. Gatene i USA står igjen i brann. Tre afroamerikanere er drept av politiet på under en uke. Programleder er Hege Moe Eriksen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose