NRK – Urix

NRK – Urix

Norway

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Går i dybden med ulike perspektiver på aktuelle saker fra hele verden. NRKs utenrikskorrespondenter bidrar med analyser og historier. Programledere er Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås.

Episodes

30.11.16 Sør- og Nord-Korea  

Nord- og Sør-Korea. Sikkerhetsrådet i FN besluttet i dag å skjerpe sanksjonene mot Nord-Korea, sanksjonene er de strengeste som noensinne er innført mot den isolerte kommuniststaten. I nabolandet i sør rammer en korrupsjonsskandale landets president. Millioner av mennesker demonstrerer i gatene.

29.11.16 Konflikten i Ukraina  

Utenriksministrene fra Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike var i kveld samlet i Minsk - uten å komme noe nærmere en avtale. Etter tre år med krig og over 10.000 drepte gjorde partene i Ukraina-konflikten et nytt forsøk på å få til en våpehvile som kan fungere. Men er det hele bare et spill for galleriet? Han jobbet med teater i Finland - nå leder han de pro-russiske separatistenes propagandaapparat - og er villig til å ofre livet i krigen.

28.11.16  USA med Trump  

Donald Trump takker tidligere støttespillere for tilliten og gir dem toppjobber i den nye administrasjonen. Hva betyr det når han skal stake ut kursen for et splittet USA spør vi i Urix i kveld. For det nasjonale sikkerhetsteamet er klart. Jeff Sessions blir justisminister. Alabama-senatoren var i februar den første sittende senatoren som ga sin støtte til Trump. Mike Pompeo skal lede CIA. Pompeo har sittet i representantenes hus og har også erfaring fra militæret. Den tidligere generalen Michael Flynn blir nasjonal sikkerhetsrådgiver. Med erfaring fra det amerikanske forsvarets etteretningsbyrå - har han klare ideer om hvilken rolle USA skal innta i Midtøsten.

24.11.16  Verden går fremover  

Vi ønsker velkommen til et Urix, hvor vi i kveld skal minne om noe vi har lett for å glemme i all den elendighet og nød vi hører om: Verden går faktisk framover. Vi skal møte unge grundere i Kenya og Nigeria og gamle fiender som skaper fred i Colombia.

23.11.16 Europa  

Vi ser på politiske trender i Europa. Hvordan har avgjørelsen om å melde Storbritannia ut av EU forandret folks holdninger? Frankrike som står foran et presidentvalg. I Nederland og Østerrike kan høyreradikale komme til makten. Og i Bulgaria flytter en russisk-vennlig protestkandidat nå inn i presidentpalasset. Studiogjest: Christian Anton Smedshaug. Programleder er Gry Blekastad Almås

22.11.16 Tema klima  

Først til klimatoppmøtet i Marrakech - og forventningene om at verdens ledere nå følger opp paris-avtalen? Og vi skal til Arktis - et område av verden der klimaendringene er svært synlige. For øyeblikket er det 20 grader varmere enn normalt på Nordpolen. USA under Barack Obamas ledelse har vist stort engasjement for klimaarbeidet i dette området. Studiogjest: Patricia Espinosa Programleder: Petter Oulie-Hauge.

21.11.16 Tema dødsstraff  

Akkurat nå venter over 20.000 fanger på å bli henrettet verden rundt. Flere land gjenninfører dødsstraff - og ikke på 25 år har stater tatt livet av så mange. Flere land gjenninfører dødsstraff - og listen kan bli lenger. I Tyrkia forsøker president Erdohan å få flertall for dødsstraff i parlamentet. Studiogjest: John Peder Egenæs Programleder er Petter Oulie-Hauge

17.11.16 Blir Merkel stående alene?  

Er det også en fare for at Angela Merkel blir stående alene blant de mektige uten allierte hun stoler på? Obama tar sin avskjed med både Merkel og Europa i kveld, Trump erstatter ham. Og også Europa er i politisk endring. Obama tar altså sitt politiske avskjed med sin nære alliansepartner Angela Merkel i Tyskland i kveld. Om få dager svarer Merkel på om hun stiller til gjenvalg som forbundskansler. Begge var opptatt av å videreføre verdier de mener er truet i dagens samfunn. Studiogjest: Raino Malnes. Programleder er Gry Blekastad Almås.

16.11.16 Sør-Sudan  

Ingen teller døde lenger i Sør-Sudan, landet Norge var fødselshjelper for. Vel møtt til Urix spesial, der vi viser dokumentaren "Idealisten og Sør-Sudan". Men før det skal vi se nærmere på dette unge landet som ifølge FN er på randen av folkemord. Sør-Sudan ble selvstendig fra Sudan i 2011. Men friheten ga ikke varig fred. Konflikt mellom ulike etniske grupper har ført til full borgerkrig, drap, overgrep og millioner på flukt. Det er særlig folkeslagene dinkaer og nuere som kriger. President Salva Kiir er dinka og den inntil nylige visepresidenten Riek Machar er nuer, og maktkampen dem imellom er mye av forklaringen på nasjonens elendighet.

15.11.16 Filippinene  

Filippinenes nye president er nådeløs i sin kamp mot narkotika, stor i kjeften - men også svært populær. For han kom altså til makten i sommer med løfter om å rydde opp i korrupsjonen og slå hardt ned på kriminaliteten som har plaget Filippinene i årtier. Fire måneder etter nyter president Duterte stor tillit i befolkningen. Samtidig har han forbløffet en hel verden med sine oppsiktsvekkende uttalelser, og skapt dyp bekymring med sin politikk. Direkte fra Beijing, Peter Svaar. Studiogjester: Ryan Donn Legaspi og Carol Josie Semb. Programleder er Petter Oulie-Hauge.

14.11.16 Donald Trump  

USAs nyvalgte president kommer med en klar melding til sine støttespillere. Han ber dem stoppe trakasseringen av muslimer og latinamerikanere etter valgseieren. Med familien rundt seg snakket han i natt i TV-prgrammet 60-minutes. Trump sa han vil endre måten presidenten snakker med det amerikanske folk på - og hevdet igjen at temperamentet er hans største styrke.

10.1.2016 Urix  

De har rakket ned på hverandre under valgkampen - i dag møttes Donald Trump og Barack Obama i det hvite hus. Hva sa de til hverandre. og hva sier verden. USAs nyvalgte president omfavnes av Israel og Egypt. - En hyggelig overraskelse skriver en av Syrias regimetro aviser. Og vil Trump kutte i pengestrømmen til Nato, slik han varslet i valgkampen. Usikkerheten råder i Europa. God kveld og vel møtt til Urix, der vi får reaksjoner på presidentvalget fra Istanbul, Beirut, Paris og Ukraina.

07.11.16 Presidentvalget i USA 2016  

Det er altså ett døgn igjen. En lang og skitten presidentvalgkamp går inn i sine siste timer. Men hva er det USA har vært igjennom og hva vil denne valgkampen ha å si for fremtiden. I kveld skal vi forsøke å gi svar - og kanskje driste oss til å spå utfallet også. I studio har vi besøk av 4 tidligere USA-korrespondenter i NRK.

03.11.16 Australia - Jemen - Haiti  

Australias regjeringen går inn for utestengelse på livstid for alle flyktninger og migranter som kommer til landet i båt og uten visum. Studiogjest: Anna Neistat, Amnesty. Saudi-Arabia og deres allierte driver en nesten glemt krig i Jemen i skyggen av Irak og Syria. Fire uker etter at orkanen Matthew gjorde flere hundretusen mennesker hjemløse i Haiti, har også verdens oppmerksomhet blåst forbi. Studiogjest: Arne Grieg Riisnæs, Kirkens Nødhjelp. Programleder er Petter Oulie-Hauge.

02.11.16 USAs økonomi  

It´s the economy stupid! Økonomi er den viktigste enkeltsaken for velgerne i USA- og det er tema i Urix i kveld. Pilene peker oppover for amerikansk økonomi, likevel er misnøyen enorm blant amerikanere. For dem er spørsmålet HVEM som best kan fylle en skranten lommebok. Vi skal til den kanskje viktigste vippestaten av dem alle, nemlig Florida, som Donald Trump er nødt til å vinne. Studiogjest: Harald Magnus Andreassen Programleder er Hege Moe Eriksen.

01.11.16 Standing Rock i USA og Afghanistan  

Ved å sjekke inn på Standing Rock på Facebook hjelper de demonstrantene som protesterer mot en omstridt oljeledning som skal krysse gjennom fire delstater og flere viktige urfolkområder i USA. Afghanistan to år etter at vestlige styrker trakk seg ut. Anders Sømme Hammer og Carsten Jensen er med oss i studio.

31.10.16  USA  

Oktoberoverraskelsen i den amerikanske valgkampen kom sent i år. Fredag ble det klart at FBI på nytt vil se gjennom Hillary Clintons uforsiktige omgang med e-postene sine. Kan det avgjøre valget? Det er også kongressvalg, og for mange kandidater handler det mest om å skape en avstand til partiets presidentkandidat.. Tidlige år formet begge presidentkandidatene. Hippien Hillary og kostskolegutten Donald hadde høye ambisjoner fra ungdommen av. Vi viser dokumentarfilmen The Choice - Trump mot Clinton. Programleder: Gry Blekastad Almås.

27.10.16 Venezuela - Suez  

Desperasjon, sinne og sult. Det koker i Venezuela som er på randen av kollaps, både økonomisk og humanitært. Og mange mener landet nå går mot et diktatur. Studiogjest: Leiv Marsteinstredet Og vi skal til Egypt og landets gullåre - nemlig Suez-kanalen. Studiogjester: Mohab Mamish og Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Programleder: Hege Moe Eriksen.

26.10.16 Folk på flukt  

3800 mennesker er dagens tragiske rekord. 3800 skjebner- som ikke har noe navn og som vi ikke kjenner historien til, annet enn at de gikk ned i Middelhavet på veien til Europa. Hittil i år har det kommet 323 000 flyktninger og migranter over havet. Flertallet av dem kommer fra krigsherjede land som Syria, Afghanistan og Irak. Men rutene de bruker har endret seg. Studiogjester: Maria Gabrielsen Jumbert og Jan-Paul Brekke. Programleder er Hege Moe Eriksen.

25.10.16 Barna på vestbredden  

I de okkuperte områdene blir palestinske barn trukket inn i en konflikt de ofte er for unge til å forstå. I kveld viser vi den danske dokumentaren om barn som vokser opp på Vestbredden.

0:00/0:00
Video player is in betaClose