NRK – Urix

NRK – Urix

Norway

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Går i dybden med ulike perspektiver på aktuelle saker fra hele verden. NRKs utenrikskorrespondenter bidrar med analyser og historier. Programledere er Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås.

Episodes

19.01.17 Gambia og presidentinnsettelse i USA  

Det var èn vinner og èn taper etter valget i Gambia, men taperen ville ikke gi seg. I kveld går nabolandets styrker inn i Gambia for avsette presidenten og gi plass for en ny. Jubelscener for ny gambisk president. Senegals hær rykker inn i Gambia fra bakke, luft og sjø for å avsette den gamle. Og vorspielet er i gang i Washington. Donald Trump er invitert til "make America great again"-fest, kvelden før han innsettes som USAs 45.president.

17.01.17 Brexit og Davos  

Den britiske statsministeren går for en total Brexit. Nei, takk til EUs indre marked. Nei, takk til EUs tollunion. Nei, takk til fri flyt av arbeidskraft. Den økonomiske verdenseliten er samlet i Davos. Kinas president advarte mot proteksjonisme.

16.01.17 Midtøstenkonferanse i Paris  

Verden fortsetter å kreve én israelsk og én palestinsk stat. Men hva hjelper det når Israel bare venter på president Trump, og palestinerne må ha russisk hjelp for å bli enige seg imellom. Forholdet mellom Hamas og Fatah-bevegelsen har vært preget av uro og splittelse i ni år. Nå møtes partene til samtaler Moskva. Israel stempler fredskonferansen for Midtøsten i Paris som meningsløs. 70 land slo fast at tostatsløsningen er veien til fred.

12.01.17  Flyktningsituasjonen i Europa  

Bitende kulde møter migranter og flyktninger i Europa. Titusener bor i enkle telt i det kalde været. De står i kø for å få søke asyl i EU-landet Ungarn - men bare noen få slipper over grensen hver dag. Ventetiden er iskald. Fotografen Knut Bry tok seg inn i flyktningleir på Lesbos - og ble sjokkert over forholdene. Han forteller om inntrykkene her i Urix.

10.01.17 Sahelregionen i Nord-Afrika  

Når terror truer fra alle kanter - når avlingen uteblir og du ikke har mat - hva gjør du da?

11.01.17 Urix spesial: Trump og Obama  

Det koker rundt Donald Trump ni dager før han flytter inn i det hvite hus. Hvordan blir Trump som president, og hvordan blir teamet hans? Trump langet i dag ut mot sin egen etterretningstjeneste - omtaler påstandene om at Russland har noe på ham som falske nyheter. Obama holdt avskjedstale foran 18.000 i Chichago - avsluttet med slagordet som brakte ham inn i det hvite hus

09.01.17 Kina-USA  

Taiwan skaper hodebry i forholdet mellom USA og Kina. Et forhold som tilspisser seg også militært. Kina truer USA med hevn. Trumps holdning til Taiwan provoserer. Og stormaktene øker sitt militære nærvær i Sør-kinahavet.

05.01.17 Gambia  

Etter 22 år med diktatur så Gambia ut til å gå mot et fredelig maktskifte, da presidenten tapte valget og erkjente nederlag. Men så ombestemte han seg. Nabolandene truer nå med å gripe inn militært dersom ikke Yayha Jammeh går av. Presidenten sier DET vil være en krigserklæring. Gambia står for den største afrikanske strømmen av flyktninger mot Europa. Hvorfor rømmer så mange landet?

04.01.17 Syria  

Han vant slaget om Aleppo, og sitter trygger enn på lenge. Men hvordan har Bashar al Assad klart å bite seg fast til makten i Syria gjennom snart 6 år med borgerkrig? vel møtt til årets første Urix-spesial, der vi viser dokumentaren "Assad eller kaos". Studiogjester: Cecilie Hellesveit og Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Programleder er Petter Oulie-Hauge.

03.01.17 USA-Israel  

USA kom i romjula med usedvanlig kraftig kritikk av Israel. Israel svarte med å beskylde USA for å løpe terroristenes ærend. Hva skjer med det tilspissede forholdet når USA snart får ny president? Påtroppende president Trump tvitret støtteerklæringer til Israel etter at FNs sikkerhetsråd krevde full stans av israelske bosettinger. Men den avtroppende amerikanske utenriksministeren mener Israel går i gal retning.

02.01.17 Verden i 2017  

Verden er i sterk endring - politisk, klimatisk, sikkerhetsmessig og kanskje menneskelig...? Det er ingen tvil om at vi står foran et spennende utenriksår. Vel møtt til den første utgaven av Urix i 2017. Vi gikk inn i dette året med terroraksjoner i Tyrkia og Irak, med IS som hevder å stå bak. I Syria har president Assad gjenerobret Aleppo med russisk og iransk hjelp. Obama har kastet russiske diplomater på dør, men en av de første - og kanskje største - forandringene i verden kommer når Trump overtar som amerikansk president om 18 dager. Programleder er Gry Blekastad Almås.

08.12.16 Colombia  

Nobelprisen deles ut i helgen, til Colombias president. Og her så vi noen glimt fra en lang fredsprosess, med en munter norsk sjefforhandler til slutt . Han kommer til Urix straks for å fortelle om Colombias forventninger til fred. President Juan Manuel Santos sier fredsprisen kom på et avgjørende tidspunkt for fredsprosessen.

06.12.16 Tyrkia - Russland  

Utrenskningene etter kuppforsøket i Tyrkia i sommer fortsetter, og menneskerettighetsforkjempere er svært bekymret over utviklingen. I dag besluttet en gresk domstol at tre offiserer som flyktet fra Tyrkia etter militærkuppet kan utleveres til hjemlandet. Vi skal til Moskva nå der Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland i dag møtte Russlands president Vladimir Putin. Putin har signalisert at Russland trenger flere venner, men hva betyr det? Programleder er Petter Oulie-Hauge.

07.12.16 Iran og Irak  

Donald Trump har truet med å rive Iran-avtalen i fillebiter når han tiltrer som president. DET liker ikke iranerne, som truer USA med "de sterkest mulige reaksjoner" . Vi tar deg med inn i det iranske parlamentet, og hører hva både politikere og journalister forventer av USA og atomavtalen. Slaget om Mosul har snart pågått i to måneder, og det har vist seg vanskelig å beseire IS. Kampene pågår blant byens en million sivile, flere hundre tusen barn er blant dem. Foreldrene deres står i et umulig dilemma: Skal de flykte, og risikere å bli truffet i kryssilden. Eller skal de bli, og risikere å bli truffet av bomber. Her ser vi bilder som en frilansfotograf nylig tok, han kommer snart hit til studio for å forteller mer om hva han så. Men først skal vi se en reportasje fra våre danske kolleger, og jeg advarer altså mot sterke bilder:

06.12.16 Tyrkia - Russland  

Utrenskningene etter kuppforsøket i Tyrkia i sommer fortsetter, og menneskerettighetsforkjempere er svært bekymret over utviklingen. I dag besluttet en gresk domstol at tre offiserer som flyktet fra Tyrkia etter militærkuppet kan utleveres til hjemlandet. Studiogjester: Nurcan Kaya og Erol Önderoglu. Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland møtte i dag Russlands president Vladimir Putin. Putin har signalisert at Russland trenger flere venner, men hva betyr det? Jagland tror Russland ønsker mer kontakt med Europa, men at landet ikke helt vet hvordan dette skal skje. Programleder: Petter Oulie-Hauge.

05.12.16 Italia - Østerrike - Storbritannia  

Det italienske folket ville ikke ha politiske reformer - statsminister Matteo Renzi led et sviende nederlag og trekker seg som statsminister. Hva betyr det for Italia og hva betyr det for Europa? For Renzi går, men hvem kommer inn. Italias president bestemmer veien videre for italia. Høyrepopulistene vil ha valg så raskt som mulig. Simen Ekern, direkte Roma. Østerrike vraket innvandringskritiske Hofer og valgte liberale Van Der Bellen som ny president. Men valget viser splittelsen i det østeriske folket. I Storbritannia er frontene fortsatt steile etter sommerens Brexit. Programleder er Petter Oulie-Hauge.

01.12.16 Cuba  

Vel møtt til Urix torsdag. Når Fidel Castro gravlegges søndag er en æra over og en ny kan begynne. Men hvordan ser framtidas Cuba ut, spør vi. Vi skal diskutere om Castro var en tyrann eller en helt, og vi skal møte igjen gutten som ble en kasteball mellom Cuba og USA da moren hans døde under flukten til USA mens han overlevde. Nå er han blitt voksen, og har egne meninger om Cubas døde leder. Studiogjester: Vegard Bye og Jan Jørgen Skartveit Programleder: Gry Blekastad Almås

30.11.16 Sør- og Nord-Korea  

Nord- og Sør-Korea. Sikkerhetsrådet i FN besluttet i dag å skjerpe sanksjonene mot Nord-Korea, sanksjonene er de strengeste som noensinne er innført mot den isolerte kommuniststaten. I nabolandet i sør rammer en korrupsjonsskandale landets president. Millioner av mennesker demonstrerer i gatene.

29.11.16 Konflikten i Ukraina  

Utenriksministrene fra Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike var i kveld samlet i Minsk - uten å komme noe nærmere en avtale. Etter tre år med krig og over 10.000 drepte gjorde partene i Ukraina-konflikten et nytt forsøk på å få til en våpehvile som kan fungere. Men er det hele bare et spill for galleriet? Han jobbet med teater i Finland - nå leder han de pro-russiske separatistenes propagandaapparat - og er villig til å ofre livet i krigen.

28.11.16  USA med Trump  

Donald Trump takker tidligere støttespillere for tilliten og gir dem toppjobber i den nye administrasjonen. Hva betyr det når han skal stake ut kursen for et splittet USA spør vi i Urix i kveld. For det nasjonale sikkerhetsteamet er klart. Jeff Sessions blir justisminister. Alabama-senatoren var i februar den første sittende senatoren som ga sin støtte til Trump. Mike Pompeo skal lede CIA. Pompeo har sittet i representantenes hus og har også erfaring fra militæret. Den tidligere generalen Michael Flynn blir nasjonal sikkerhetsrådgiver. Med erfaring fra det amerikanske forsvarets etteretningsbyrå - har han klare ideer om hvilken rolle USA skal innta i Midtøsten.

0:00/0:00
Video player is in betaClose