NRK – Verdibørsen

NRK – Verdibørsen

Norway

Verdibørsen er P2-programmet om verdispørsmål i vår tid: Såvel etiske, moralske, politiske som filosofiske og religiøse sider av livssyn og samfunnsliv presenteres og drøftes iløpet av de 55 minutter lange sendingene hver helg. Her får du impulser og tanker fra internasjonale miljøer, og her hører du leg- og fagfolk fullføre resonnementer om store og små dilemmaer.

Episodes

Verdibørsen 21.10.2016  

Må vi tilbake til stammesamfunnet for å redde jorda? Mennesket er utviklet til å leve i små grupper. - I en liten gruppe blir vi snillere, sier adferdsbiologen, fordi det trengs nå som jorda blir stadig varmere. Hva er det med Donald Trumps retorikk? Viser måten han snakker på at han er genial eller bare en bortskjemt pappagutt som alltid har fått det som han vil? Bedre å ikke bli født enn å være dyr i landbruket? Igjen kan vi se bilder av pelsdyr med store skader. Vi spør filosofene om det beste for produksjonsdyra er å ikke bli født.

Verdibørsen 15.10.2016  

Sverigedemokrater anklaget for jødeforakt. Et av tilfellene gir assosiasjoner til gamle ideer om at jøder styrer oss alle. Hvorfor er amerikanske velgere så sinte…… spurte journalisten. Så syklet han tvers over hele USA for å finne svar i Trump-land og annetsteds. Å være dødelig. Hvordan opplever vi dødeligheten i dag hvor nesten alt kan behandles? Vi spør filosofen og legen.

Verdibørsen 08.10.16  

Blir det stadig færre normale? Hva vi ser på som normalt, endrer seg. Men tendensen er at normalitetsbegrepet snevres inn. Kan f.eks. barnets trassalder bli morgendagens diagnose? Når begge er sjalu. I vår tid kan både han og hun ha seksuelle forhold på si. Det kan bli akkurat så slitsomt som det høres ut som! Når hjernen svikter kaller vi det demens. Hvorfor det?, spør hjerneforsker; vi snakker jo om "nyresvikt" og "hjertesvikt".

Verdibørsen 30.09.2016  

- Riv statuen av "RasistGhandi"! #GandhiMustComeDown, heter det i Ghana. #GandhiMustFall, i Sør Afrika. Begge steder ønskes en statue av Gandhi fjernet. Så hva mente ikkevolds-ikonet, og Nelson Mandelas forbilde, om svarte? Etnisk klassedeling på videregående skole i Danmark. - Vi samler de danske elever for å unngå at de forlater skolen, sier rektor. Han mener grepet er til beste for alle skolens elever. Konemorder i et sykt samfunn. Del 3 i vår serie om ekstrem sjalusi. I et patriarkalsk samfunn forventes mannen å ha kontroll over kvinnen. Så når Pozdnysjevs hustru får beskjed av legen om ikke å føde flere barn og får prevensjon, så blir han sjalu. Fryktelig sjalu. Vi hører ofte om tvang i eldreomsorgen, men hva slags tvang er det snakk om? De fleste av oss blir aldri demente, men med økende antall eldre rammer demens likevel så mange at bruken av tvang er økende.

Verdibørsen 24.09.2016  

Fatalisme truer Europa, ikke andre religioner. Det er folks egen dommedagsfølelse som truer Europa ikke andre religioner sier FNs rapportør på religion og trosfrihet. Artenes forsvinnelse: Så lenge vi mener at kun mennesket har verdi så vil artene fortsette å dø ut. Vi er nå på vei mot en verden der alt er menneskeskapt og menneskerelatert. Vi er i testenes tvang fra vugge til grav, "men hvem tester testerne?", spør teaterregissør i en ny Quiz-forestilling. Sjalu mann- uskyldig hustru. Othello blir gal av sjalusi, selv om kona ikke er utro. Skyldes Othellos sjalusi hans usikkerhet? Er usikre mennesker mer sjalu enn andre?

Verdibørsen 17.09.2016  

Fengselsstraff lønner seg! (For både lovbrytere og samfunnet). Det er færre nye lovbrudd blant de som havner i buret enn blant de som slipper å sone innesperret viser ny forskning. - Å være ikke-troende er å være normal! I klasserommet blir religiøse mennesker sett på som dumme, psykisk sjuke og lettlurte. - Går det an å ha for mye integritet? Er det for mye integritet som er gjør folk til prinsippryttere, stabeiser eller terrorister? Grenseløs sjalusi – ny serie i Verdibørsen om sjalusi. Når Medea blir vraket blir hun ekstremt sjalu og ekstremt farlig.

Verdibørsen 10.09.2016  

15 år siden 11. september 2001. Kan folk i Vesten lære å leve med terror men uten frykt? Hva er et barn? -Teknologi som kan styre reproduksjonen vekk fra sykdommer bør brukes!, sier filosofen. - Du står for en menneskefiendtlig filosofi! svarer teologen, som frykter et samfunn der barn blir en vare; planlagt og kvalitetsjekket. -Er dagens dødshjelpdebatt i slekt med Hitlers eugenikk? Det at vi krever en mening med livet, kan også styrke krav om aktiv dødshjelp både for en selv og andre mener norsk forfatter.

Verdibørsen 03.09.16  

Klager på debattklimaet i Norge. Samfunnsdebattant klager på debattklimaet i Norge. Verdibørsen prøver finne ut hva "PK" - "politisk korrekthet" er. Mor Teresa - engel eller hykler? Mor Teresa blir nå helgen. Hun er en av verdens mest beundrede kvinner, men hennes kritikere mener at hun var en hykler. Hver dag hjelper norske leger pasienter med å dø, men det er ikke eutanasi. Hva er den etiske forskjellen på behandlingsbegrensning og aktiv dødshjelp? Adolf Eichmann – en av oss? Ny film viser jakten på nazioffiser Adolf Eichmann, men hvem var mannen som ofte brukes som eksempel på ondskap?.

Verdibørsen 27. august 2016  

Korsbruk skaper debatt i Sverige. Facebookgruppa "Mitt kors" ble startet i solidaritet med utsatte kristne. Men kampanjen har ført til splid og en av prestene som startet aksjonen, har forlatt den svenske kirken . Kan en telefon-app hjelpe barn til å kjenne igjen følelser? Nytt program til "smart-telefonen" skal hjelpe barn til å kjenne igjen og snakke om følelser. Hva er mest sant - et menneskelig minne eller metadata om en hendelse? Når alt registreres og publiseres, blir det da noe igjen å minnes? Og hva er sant minnet eller metadata spør "Pøbelkompaniet". Truer islamisme kristendommen i Europa? Presten Jacques Hamel ble drept under en gudstjeneste i sommer. Var årsaken teologi eller vanlig voldskriminalitet?

Verdibørsen 20.08.2016  

Kristiansands tiggere: Da Kristiansand kommune ga byens tiggere varme rom om vinteren, dusj- og toalettbrakke var spådommen at dette ville gjøre Kristiansand til Norges tiggerhovedstad. Nå slår varaordfører Jørgen Kristiansen fast at det ikke kom flere tiggere til Kristiansand selv om forholdene er lagt til rette for dem. Kristiansen har sett hver enkelt tigger i øyene og spurt dem hva de drømmer om. Nå vil han hjelpe dem hjemme i Romania. RUSSISK NAZISME: Russiske nynazister var aktive i slagsmål under fotball-EM. Og lederen for supporterunionen har flere ganger gjort nazihilsen. Men hvordan kan en russer gjør det? Hitler selv så jo på russere som undermennesker. Male ørkenen hvit: Skal vi satse på klimaregulering i stedet for utslippsreduksjon? Noen foreslår på alvor å male ørkenen hvit for å stanse den globale oppvarmingen. Vi lengter etter å bli født. Da Verdibørsen hadde tema "antinatalisme", synet om at det beste er å ikke være til, fikk vi mange reaksjoner. I dag har vi invitert en av brevskriverne til studio. Han mener at vi lengter etter å bli født.

Verdibørsen 13. august 2016  

Elefanten i rommet - et forsvar: - Er det mulig å forsvare "elefanten i rommet"? Altså det at vi lar være å snakke om noe fordi det er flaut, ubehagelig eller tabu? Hvem bør vi hjelpe? Er det rett å bruke penger på en førerhund i Vesten, når mange fattige kunne å få synet tilbake for den samme summen? Språket sladrer! Hvordan snakker vi sammen? Både pauser og småord er viktige for samtalen.

Verdibørsen 06.08.2016  

Hva gikk galt med Norges innsats i Afghanistan? Norske bistandsorganisasjoner som ikke ville samarbeide med militære i Afghanistan burde vært presset til det mener professor og forsker i utenrikspolitikk. Hvordan gjøre verden best mulig? Ønsker du en bedre verden, bør du da se på alle mennesker som like mye verdt og alltid hjelpe de som trenger det mest?. Språket sladrer! Hvordan forklare våre holdninger til språket? Og synes språkforskeren at noe er stygt eller pent språk?

Verdibørsen 30. juli, 2016  

Hva kan Norge lære av det militære og sivile engasjementet i Afghanistan? "Menneskerettigheter, kvinners rettigheter; det er ingen vits i å tenke tanken engang", oppsummerte militær sjef sin erfaring. Filosofene spør! Filosofene forsøker å finne ut hvordan motstanderen av aktiv dødshjelp tenker og hvorfor han tenker det. Språket sladrer! Hvordan har synet på flerspråklighet endret seg? Før var det en ulempe, I dag ser vi at det er en kognitiv gevinst.

Verdibørsen 23. juli, 2016  

Bienes historie fenger verden over, og forfatter Maja Lunde er så populær at hun har fått et nytt dilemma: Lange flyreiser gir et CO2 forbruk som plager henne. Filosofene spør! Filosofene stiller biskopene spørsmål om hans kristen tro Språket sladrer! Verdibørsen spør direktør for Språkrådet om vi trenger en språkstandard. Og gjør det noe om norsk forsvinner?

Verdibørsen 16. juli 2016  

Vi hører ofte om tvang i eldreomsorgen. Hva består denne tvangen i og hvordan kan det forsvares å bruke tvang mot eldre? Filosofene spør: Filosofene stiller muslimen spørsmål om hans tro Språket sladrer! Hvorfor endrer språket seg? Og gjør det noe at ungdom sier "schino". Mister ikke språket da en nyanse?

Verdibørsen 09.07.16  

Skal vi satse på klimaregulering i stedet for utslippsreduksjon? Noen foreslår på alvor å male ørkenen hvit for å stanse den globale oppvarmingen. Filosofene spør! Filosofene vil vite hva pornografimotstanderen tenker og hvorfor hun tenker det! Språket sladrer! Ungdomsspråket er leverandør av nye ord og uttrykk!

Spesialutgave av Verdibørsen - Afghanistan; Norges innsats evaluert  

Denne podcasten fra NRK/Verdibørsen er en spesialutgave knyttet til evalueringen av det norske militære og sivile engasjementet i Afghanistan.

Verdibørsen 2. juli, 2016  

Pave Frans har gitt ut en kontroversiell bok. Han blir kritisert av konservative katolikker fordi han viser toleranse overfor homofile og skilte. Verdibørsen tar boka opp til diskusjon med en katolsk nonne og en professor i statsvitenskap. Sommerserie 1: Språket sladrer! Språket forteller hvem vi er og hvem vi vil være. Del 1: Er språk noe vi lærer eller er det medfødt? Sommerserie 2: Filosofene spør! Denne sommeren er det filosofene som stiller spørsmålene i Verdibørsen. Del 1: Filosofene vil vite hva jegeren tenker og hvorfor han tenker det! Filosof: Er du glad i dyr? Jeger: Veldig! Ingen er så glad i dyr som jegeren! Filosof: Jeg er glad i kunst. Men jeg ville ikke ta med en slegge på kunstutstilling.

Verdibørsen 25.06.2016  

Natt i verda - fragmenter fra en krig. -Er krig en del av den menneskelige natur; spurte Det Norske Teateret da forestillingen "Natt i Verda" hadde premiere. Til høsten settes stykket opp på nytt. Kunne kongen ha sagt "båtær" i stedet for "båter"? Ny serie i Verdibørsen om språk. Hvorfor regnes noe som pent? Er det bare tilfeldig eller er noen dialekter rett og slette penere enn andre? Den gamle pateren: Da Olav Müller ble katolikk var det som et landsforræderi. Nå er han gammel og har mye vondt. Lidelse kan brukes positivt, mener han.

Verdibørsen 18.06.16  

Lov og rett i Qatar. Ei 22 år gammel nederlandsk kvinne ble straffet i Qatar etter å ha anmeldt en voldtekt. Hvordan tenker domstolen da? Er'e så nøye for Norge om Donald Trump blir amerikanske president? Likegyldighet til Trump er uansvarlig sier William Lafferty. Vi blander oss for mye i andres styre og stell, sier Asle Toje. Kan vi avskaffe reklame og er det ønskelig? Har reklame så mange negative sider at den bør avskaffes? Vi tar debatten!

0:00/0:00
Video player is in betaClose