NRK – Verdibørsen

NRK – Verdibørsen

Norway

Verdibørsen er P2-programmet om verdispørsmål i vår tid: Såvel etiske, moralske, politiske som filosofiske og religiøse sider av livssyn og samfunnsliv presenteres og drøftes iløpet av de 55 minutter lange sendingene hver helg. Her får du impulser og tanker fra internasjonale miljøer, og her hører du leg- og fagfolk fullføre resonnementer om store og små dilemmaer.

Episodes

Lørdagsverdibørsen 16. september 2017  

Denne høsten er det 100 år siden oktoberrevolusjonen. Bernt Hagtvet er vår gjest. En video viser ei kvinne som stjeler fra et lik. Videoen vakte oppsikt. Men kan vi gjøre noe galt mot de døde? Vi spør filosofene. Også politikere blir sjuke. Hva slags konsekvenser kan det få?

Verdibørsen 14.09.17 Paven vs Parisavtalen  

- Paven har skjønt hva Parisavtalen ikke griper. Fortsatt økonomisk vekst er problemet, ikke løsningen. Det sier filosof Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi ved Universitetet i Oslo. I høst skrev han et essay i tidsskriftet Kirke og Kultur, som vekker oppsikt. Her kritiserer han også Brundtlandkommisjonen. Vetlesen kaller essayet "Krisenes tidsalder, og veien ut." Verdibørsen rydder denne timen for filosofen som selv leser. Programleder Jan Erlend Leine.

Verdibørsen 13.september 2017  

Alternative valgordninger, alternative styreformer og skuddene på Christiania Theater.

"Konvertitten" Verdibørsen 12.09.2017  

De bytter tro, navn, kosthold, og venner. Ragnhild Aadland Høen, Anne Sender og Maryam Trine Skogen har konvertert til hver sin religion. Hva er det som får mennesker til å ta det store spranget? Har konvertitter fellestrekk? Programleder Zofia Paszkiewicz.

Lørdagsverdibørsen 9.september 2017  

- Hvordan ble Koranen til? I islam er Koranen Guds ord åpenbart til Muhammed. Men et forskermiljø i Tyskland mener at Koranen er eldre enn Muhammed og bygger på en syrisk tekst. - Har uvitende borgere en moralsk plikt til å avstå fra å stemme? Det å avgi stemme er en handling som får konsekvenser. Bør uvitende borgere la være å stemme? Verdibørsfilosofene debatterer. - Assistert selvmord og ideen om den perfekte død. Da Betsy Davis fikk ALS bestemte hun seg for å holde en fest der ingen fikk gråte, før hun tok legens piller og døde. - Betsy fikk en vakker død, fordi hun tok kontroll, sa en av gjestene. Programleder Aase Cathrine Myrtveit.

Verdibørsen 7.september 2017 Mormonerne  

Alle ler av mormonerne nå om dagen, men har vi noen grunn til det? Vi snakker med mormonerne og religionsviterne om hva de tror på, ritualene deres og hvorfor Den Norske Kirken nøler med å kalle dem kristne. Møt Øystein Amundsen i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige og religionsviterne Nora Stene og Geir Winje. Programleder Jan Erlend Leine.

Verdibørsen 6.september 2017  

Byen: frelse eller fortapelse? Innovasjon (2:2) og Hytta (2:2)

Verdibørsen 5.september 2017  

Statuenes status, kreativitetens historie og norsk hytteliv. Pluss multireligiøs kalender.

Lørdagsverdibørsen 2 september 2017  

OVERBEFOLKNING – tabu eller myte? Verdibørsen ser på det som ofte blir beskrevet som elefanten i rommet i miljødebatten – nemlig overbefolkning. Før var det et viktig tema – nå snakkes det nesten ikke om lenger. - Overbefolkning er blitt et tabu, sier miljøvernveteran. KAN OVERVÅKING FØRE TIL AT TANKER OG FANTASIER BLIR KRIMINALISERT? Hva skjer hvis vi ikke lenger kan ferdes på internett uten å ha statens øyne i nakken? Det er tema for filosofpanelet vårt; Kaja Melsom, Ole Martin Moen og Espen Gamlund. HVORFOR TAR HEDDA GABLER LIVET SITT? Nå setter Den Norske Opera opp Hedda Gabler. Stykket ender med at Hedda skyter seg. Men hvorfor? Vi spør Verdibørspsykiater Arne Thorvik, som har jobbet mye med selvmord.

Verdibørsen 31.august 2017  

* Norges katolikker unngår det norske samfunnet. * Jobb mindre, tjen mindre, men få samme lønn med lavere skatt. * Religionenes forhold til ånder. Programleder Jan Erlend Leine.

Verdibørsen 30.august 2017  

Øst-Europas ideologiske u-sving, helter og terrorister, mental jobbstrekk og hva skjer etter døden?

Verdibørsen 29.august 2017  

* Helsisme og hvor vår tids religiøse følelser tar veien. * Jihadbruder. * Hva stemmer norske muslimer? Programleder Mathias Nylenna.

Lørdagsverdibørsen 26.august 2017  

HAR TEKNIKKEN ENDRET ETIKKEN? Har kvinner med syke fostre en moralsk plikt til å ta abort? Bør vi innføre aktiv dødshjelp på nyfødte med alvorlig funksjonshemming?. Har vi nå kommet dit etter år med screening og sortering? Berit Vegheim i Stopp Diskrimineringen mener å se at farlige tanker er i ferd med å bli stuerene. Hun møter Aksel Braanen Sterri til debatt. DET SISTE BARNET I SKOGEN Barn leker ikke ute alene i naturen lenger. Skogen er blitt farlig. Biofobi – frykt for natur – brer om seg. Vil dette også gjøre noe med vår vilje til å ta vare på naturen? HVORDAN KAN VI VITE HVORDAN ANDRE HAR DET? -Jeg vet hvordan du har det!, er en vanlig ting å høre. Men kan vi egentlig vite hvordan andre har det? Verdibørsfilosofene diskuterer dette rare trekket ved verden: vi har aldri opplevd innsiden av et annet menneske! Programleder Aase Cathrine Myrtveit.

Verdibørsen 24.august 2017  

Vegetarianisme - Kjøtt er mord! Dette fikk butikk-eieren i København servert på sin Facebookside. Han driver nemlig en slakterbutikk. De som gikk i strupen på slakteren var vegetarianere. Mat er blitt en verdikamp - også her i Norge. Tidsskriftet Samtiden arrangerte nylig en tre retters vegansk middag for 80 gjester. Vi inviterer noen av middagsgjestene, blant andre en sylfersk vegetarianer - redaktøren selv, Christian Kjelstrup, men også Margreth Olin som har vært vegetarianer i 23 år, Ragna Kronstad som elsker kjøtt og Dag O Hessen, biologen som kan fortelle at det blir stadig vanskeligere å kalle dyr for dem og mennesker for oss, vi er nemlig så like, vi og dyrene. Programleder Jan Erlend Leine.

Verdibørsen 23.august 2017  

Atombombens idehistorie, religionskritikk i islam og senter for sekulær integrering om hijab-saken.

Verdibørsen 22.august 2017  

* Nye Messiaser. Mange mennesker rundt i verden påstår at de er Messias. Hva har disse til felles med Jesus fra Nasaret? * Offer eller terrorist. Er europeiske ungdommer som reiser til Syria for å slutte seg til terrororganisasjoner ofre for manipulasjon eller terrorister? Reportasje ved Zofia Paszkiewicz.

Lørdagsverdibørsen 19.august 2017  

* Ingen norsk velferdsstat uten Luther? * Varsling versus angiveri. * Hvem var Hamsuns psykoanalytiker? Programleder Aase Cathrine Myrtveit.

Verdibørsen 17.august 2017  

* Propagandaens historie. * Hvordan ble verden til? Programleder Jan Erlend Leine.

Verdibørsen 16.august 2017  

* Gudløs religion. * Tysk høyrepopulisme * Å gå med dødsbud. Programleder Mathias Nylenna.

Verdibørsen 15.august 2017  

- Moral licensing: når du gjør noe godt for å tillate deg selv å gjøre noe som ikke er så bra. - Journalister med dårlig samvittighet - etter etisk problematiske handlinger. - Politisk anomi - når den siviliserte politiske samtalen har brutt sammen. Programleder; Mathias Nylenna.

0:00/0:00
Video player is in betaClose