NRK – Verdibørsen

NRK – Verdibørsen

Norway

Verdibørsen er P2-programmet om verdispørsmål i vår tid: Såvel etiske, moralske, politiske som filosofiske og religiøse sider av livssyn og samfunnsliv presenteres og drøftes iløpet av de 55 minutter lange sendingene hver helg. Her får du impulser og tanker fra internasjonale miljøer, og her hører du leg- og fagfolk fullføre resonnementer om store og små dilemmaer.

Episodes

Verdibørsen 03.12.2016  

Verden sett fra Cuba: Gjestelisten ved begravelsen til Fidel Castro viser at verden er som før; delt. Bruddet med folket. Både Brexit og Trump forklares med at folk har mistet tilliten til eliten. Men hvorfor det? Snart kan hasj og marijuana bli solgt over disk, også i her i Norge mener samfunnsviter. I California er forbudet mot dyrking, salg og bruk av cannabis opphevet i en folkeavstemning. Det endrer situasjonen globalt sier forskeren. I jainismen er det viktigste å ikke skade noen. I det siste har vi sett bilder av levende dyr som blir satt fyr på, mishandla reinsdyr og fisk fryst ned i isen for moro skyld. Da fikk Verdibørsen lyst til å snakke om jainismen-religion som har forbud mot all slags vold mot alle levende vesener.

Verdibørsen 26.11 2016  

Brexit og Trump gir energi! Bittesmå partier jubler og ser for seg et godt valg neste høst. Opprøret vil komme også hit, sier de som vil ha muslimer ut av Norge og et Norexit; Norge ut av både Schengen og EØS. Liberalt demokrati i krise? Lite liberale krefter fosser fram, sympatien for Putin brer seg, populisme blir vanlig og konspirasjonsteorier tas for sannhet. Sannheten om det fortalte. Hva står på spill når fakta blir fiksjon? En av Norges svarteste bransjer blir skildret i radioteateret. Verdibørsen spør hva forfatterne vil med stykket de har skrevet.

Martin Luther på 95 minutter, 500 år etter de 95 tesene  

Det er nå 500 år siden munken Martin Luther hamret opp de 95 tesene. Det forandret verden for alltid. Hvem var han? Og hva er arven etter ham?. I dette programmet snakker vi om hans mot, hans verdensbilde og hans samtid. Og vi spør om både demokratiet og velferdsstaten er en arv etter ham. Vi tar også opp hans jødesyn.

Verdibørsen 19.11.16  

Kan egentlig en kvinne voldta en mann? Fysisk tegn på seksuell lyst betyr ikke at en mann er klar for samleie. Det er samtykke som gjelder, ikke reisning sier sexolog. Arven etter Luther. Del 4 i serien Martin Luther på 95 minutter. Det er 500 år siden Luther hamret opp de 95 tesene og forandret verden. Men hvordan? Hva er arven etter Luther?- Både velferdsstat, demokrati, avkristning, rikdom og… krystallnatten, blir nevnt.

Ny-publisering av Verdibørsens sending fra 13. november 1991  

Dette er en ny-publisering av Verdibørsens sending fra 13. november 1991 Dyreforsøk og etiske problemer i forbindelse med dette. Ved Programlederne Kari Saastad og Arnhild Myklebust. Elin BRODIN (medvirkende), Adrian SMITH (medvirkende) og Svein Åge CHRISTOFFERSEN (medvirkende).

Ny-publisering av Verdibørsens sending fra 6. mars 1991  

Dette er en ny-publisering av Verdibørsens sending fra 6. mars 1991 Besøk på medisinsk avdeling ved et Diakonhjemmet sykehus (Sendingen starter med ca 2 minutter miljølyd fra sykehus-avdelingen) Ved: Programledere Per Frogner og Frank Tangen, Jarle Karlsen, sykepleier Clas Eika, overlege ved Diakonhjemmet, Trond Wold, Mitt Livstestament, retten til en verdig død. Svein Age Christoffersen, professor i teologi, UiO.

Ny-publisering av Verdibørsens sending fra 3. november 1991  

Dette er en ny-publisering av Verdibørsens sending fra 3. november 1991. Det de tror på og det de andre tror på…. Muslimer og kristne møtes og snakker sammen… Er du en av de som ønsker å bli den du er … og hva innebærer egentlig det? v/programleder Jan Erlend Leine.

Verdibørsen 12.11.2016  

Er den sterke mann på moten igjen? Putin, Erdogan, Orban, Duterte og Trump. …personligheter som alene kan rydde opp? Hva mente Martin Luther? "Brenn synagogene og drep bøndene". Selv om Martin Luther pekte framover mot det moderne mennesket, så er det mye ved ham som er fremmed for oss. Del 3 i serien " Martin Luther på 95 minutter, 500 år etter de 95 tesene". - "Lykke" er en utilsiktet bivirkning ved å leve en meningsfull tilværelse. Arnhild Lauveng har forsket på hvor godt det går an å ha det med psykiatrisk diagnose. Det er registrert store forskjeller i opplevd livskvalitet for psykisk syke i henholdsvis Danmark og Norge, men hvorfor det?

Verdibørsen 05.11.2016  

- Like greit å tillate doping Filosof mener at kampen mot doping er tapt, og at det er like greit at doping skjer åpent og med medisinsk ekspertise. - Har vi feil politikere, spør samfunnsforsker og advarer mot følgene. Identitetspolitikk er en sterk driver i Europas utvikling. Den er det få politikere som forstår sier samfunnsforsker Asle Toje. Hvem var Martin Luther? 31 okt.1517 slo Luther opp sine 95 teser, og endret verden for alltid. Hvem får til noe slikt? Hvem var Luther? Del 2 i serien "95 minutter om Martin Luther, 500 år etter de 95 tesene"

Verdibørsen 29.10.16  

Verdibørsen sender: 95 MINUTTER OM LUTHER! Mandag, 31 oktober, kommer paven til Sverige, og med det starter 500 årsmarkeringen for reformasjonen. Reformasjonen er kanskje den viktigste hendelsen i vår historie, det hele drevet fram av en mann; Martin Luther. Verdibørsen starer derfor denne helga en serie på i alt 95 minutter om Luther, snart 500 år etter at han hamret opp de 95 tesene på kirkedøra i Wittenberg. Med det formet han det moderne Europa, måten vi lever på ( f. eks velferdsstaten) og måten vi tenker på ( f. eks om døden). Luther del 1 - BRUDDET: 31 oktober 1517 skal kurfyrsten vise fram alle sine 19.000 relikvier i slottskirken i Wittenberg. Den dagen er det at en munk bestemmer seg for å hamre opp 95 teser på kirkedøra. Det skulle forandre verden for alltid. Satirikere i USA kan avgjøre presidentvalget mener norsk humorist. Satireprogrammene øker i viktighet som kilde til meningsdannelse og politikk etter hvert som politikerne selv mister grepet på velgerne. Hjerneforsker om sansene - hva er stillhet for ei mus? Lukt utløser ofte "ufrivillige minner".

Verdibørsen 21.10.2016  

Må vi tilbake til stammesamfunnet for å redde jorda? Mennesket er utviklet til å leve i små grupper. - I en liten gruppe blir vi snillere, sier adferdsbiologen, fordi det trengs nå som jorda blir stadig varmere. Hva er det med Donald Trumps retorikk? Viser måten han snakker på at han er genial eller bare en bortskjemt pappagutt som alltid har fått det som han vil? Bedre å ikke bli født enn å være dyr i landbruket? Igjen kan vi se bilder av pelsdyr med store skader. Vi spør filosofene om det beste for produksjonsdyra er å ikke bli født.

Verdibørsen 15.10.2016  

Sverigedemokrater anklaget for jødeforakt. Et av tilfellene gir assosiasjoner til gamle ideer om at jøder styrer oss alle. Hvorfor er amerikanske velgere så sinte…… spurte journalisten. Så syklet han tvers over hele USA for å finne svar i Trump-land og annetsteds. Å være dødelig. Hvordan opplever vi dødeligheten i dag hvor nesten alt kan behandles? Vi spør filosofen og legen.

Verdibørsen 08.10.16  

Blir det stadig færre normale? Hva vi ser på som normalt, endrer seg. Men tendensen er at normalitetsbegrepet snevres inn. Kan f.eks. barnets trassalder bli morgendagens diagnose? Når begge er sjalu. I vår tid kan både han og hun ha seksuelle forhold på si. Det kan bli akkurat så slitsomt som det høres ut som! Når hjernen svikter kaller vi det demens. Hvorfor det?, spør hjerneforsker; vi snakker jo om "nyresvikt" og "hjertesvikt".

Verdibørsen 30.09.2016  

- Riv statuen av "RasistGhandi"! #GandhiMustComeDown, heter det i Ghana. #GandhiMustFall, i Sør Afrika. Begge steder ønskes en statue av Gandhi fjernet. Så hva mente ikkevolds-ikonet, og Nelson Mandelas forbilde, om svarte? Etnisk klassedeling på videregående skole i Danmark. - Vi samler de danske elever for å unngå at de forlater skolen, sier rektor. Han mener grepet er til beste for alle skolens elever. Konemorder i et sykt samfunn. Del 3 i vår serie om ekstrem sjalusi. I et patriarkalsk samfunn forventes mannen å ha kontroll over kvinnen. Så når Pozdnysjevs hustru får beskjed av legen om ikke å føde flere barn og får prevensjon, så blir han sjalu. Fryktelig sjalu. Vi hører ofte om tvang i eldreomsorgen, men hva slags tvang er det snakk om? De fleste av oss blir aldri demente, men med økende antall eldre rammer demens likevel så mange at bruken av tvang er økende.

Verdibørsen 24.09.2016  

Fatalisme truer Europa, ikke andre religioner. Det er folks egen dommedagsfølelse som truer Europa ikke andre religioner sier FNs rapportør på religion og trosfrihet. Artenes forsvinnelse: Så lenge vi mener at kun mennesket har verdi så vil artene fortsette å dø ut. Vi er nå på vei mot en verden der alt er menneskeskapt og menneskerelatert. Vi er i testenes tvang fra vugge til grav, "men hvem tester testerne?", spør teaterregissør i en ny Quiz-forestilling. Sjalu mann- uskyldig hustru. Othello blir gal av sjalusi, selv om kona ikke er utro. Skyldes Othellos sjalusi hans usikkerhet? Er usikre mennesker mer sjalu enn andre?

Verdibørsen 17.09.2016  

Fengselsstraff lønner seg! (For både lovbrytere og samfunnet). Det er færre nye lovbrudd blant de som havner i buret enn blant de som slipper å sone innesperret viser ny forskning. - Å være ikke-troende er å være normal! I klasserommet blir religiøse mennesker sett på som dumme, psykisk sjuke og lettlurte. - Går det an å ha for mye integritet? Er det for mye integritet som er gjør folk til prinsippryttere, stabeiser eller terrorister? Grenseløs sjalusi – ny serie i Verdibørsen om sjalusi. Når Medea blir vraket blir hun ekstremt sjalu og ekstremt farlig.

Verdibørsen 10.09.2016  

15 år siden 11. september 2001. Kan folk i Vesten lære å leve med terror men uten frykt? Hva er et barn? -Teknologi som kan styre reproduksjonen vekk fra sykdommer bør brukes!, sier filosofen. - Du står for en menneskefiendtlig filosofi! svarer teologen, som frykter et samfunn der barn blir en vare; planlagt og kvalitetsjekket. -Er dagens dødshjelpdebatt i slekt med Hitlers eugenikk? Det at vi krever en mening med livet, kan også styrke krav om aktiv dødshjelp både for en selv og andre mener norsk forfatter.

Verdibørsen 03.09.16  

Klager på debattklimaet i Norge. Samfunnsdebattant klager på debattklimaet i Norge. Verdibørsen prøver finne ut hva "PK" - "politisk korrekthet" er. Mor Teresa - engel eller hykler? Mor Teresa blir nå helgen. Hun er en av verdens mest beundrede kvinner, men hennes kritikere mener at hun var en hykler. Hver dag hjelper norske leger pasienter med å dø, men det er ikke eutanasi. Hva er den etiske forskjellen på behandlingsbegrensning og aktiv dødshjelp? Adolf Eichmann – en av oss? Ny film viser jakten på nazioffiser Adolf Eichmann, men hvem var mannen som ofte brukes som eksempel på ondskap?.

Verdibørsen 27. august 2016  

Korsbruk skaper debatt i Sverige. Facebookgruppa "Mitt kors" ble startet i solidaritet med utsatte kristne. Men kampanjen har ført til splid og en av prestene som startet aksjonen, har forlatt den svenske kirken . Kan en telefon-app hjelpe barn til å kjenne igjen følelser? Nytt program til "smart-telefonen" skal hjelpe barn til å kjenne igjen og snakke om følelser. Hva er mest sant - et menneskelig minne eller metadata om en hendelse? Når alt registreres og publiseres, blir det da noe igjen å minnes? Og hva er sant minnet eller metadata spør "Pøbelkompaniet". Truer islamisme kristendommen i Europa? Presten Jacques Hamel ble drept under en gudstjeneste i sommer. Var årsaken teologi eller vanlig voldskriminalitet?

Verdibørsen 20.08.2016  

Kristiansands tiggere: Da Kristiansand kommune ga byens tiggere varme rom om vinteren, dusj- og toalettbrakke var spådommen at dette ville gjøre Kristiansand til Norges tiggerhovedstad. Nå slår varaordfører Jørgen Kristiansen fast at det ikke kom flere tiggere til Kristiansand selv om forholdene er lagt til rette for dem. Kristiansen har sett hver enkelt tigger i øyene og spurt dem hva de drømmer om. Nå vil han hjelpe dem hjemme i Romania. RUSSISK NAZISME: Russiske nynazister var aktive i slagsmål under fotball-EM. Og lederen for supporterunionen har flere ganger gjort nazihilsen. Men hvordan kan en russer gjør det? Hitler selv så jo på russere som undermennesker. Male ørkenen hvit: Skal vi satse på klimaregulering i stedet for utslippsreduksjon? Noen foreslår på alvor å male ørkenen hvit for å stanse den globale oppvarmingen. Vi lengter etter å bli født. Da Verdibørsen hadde tema "antinatalisme", synet om at det beste er å ikke være til, fikk vi mange reaksjoner. I dag har vi invitert en av brevskriverne til studio. Han mener at vi lengter etter å bli født.

0:00/0:00
Video player is in betaClose