NRK – Verdibørsen

NRK – Verdibørsen

Norway

Verdibørsen er P2-programmet om verdispørsmål i vår tid: Såvel etiske, moralske, politiske som filosofiske og religiøse sider av livssyn og samfunnsliv presenteres og drøftes iløpet av de 55 minutter lange sendingene hver helg. Her får du impulser og tanker fra internasjonale miljøer, og her hører du leg- og fagfolk fullføre resonnementer om store og små dilemmaer.

Episodes

Jehovas Vitner - hva er sant og hva er myter?  

Få grupper er så kritisert som Jehovas Vitner. Men hva er sant og hva er myter?

Demokratiet i krise?  

Demokratiet er under angrep, hevdes det. Har vi grunn til å frykte framtida? Og hva kan vi lære av tidligere sammenbrudd?

Multireligiøs kalender: Sommer  

Hva kan vi feire i sommer?

Filosofene: Skal vi akseptere aldring?  

Er virkelig aldring så naturlig? Er det en alder hvor det er mer riktig å dø? Og kan jeg leve evig –og er det ønskelig?

Den tause kunnskapen, er kanskje den viktigste  

Lege tar doktorgrad som 66 åring: Den tause kunnskapen, den du får underveis, er kanskje viktigste sier kunnskapsforsker

Hvem skal bestemme over Charlie Gard?  

Hvem skal bestemme over 10 måneder gamle Charlie Gard?. Foreldrene og legene er uenige om han har et liv verdt å leve.

Hva er kjærlighet?  

Norge har fått en ny doktor i filosofi, Monica Roland. Hennes spesialområde er kjærlighet, og hva er nå egentlig kjærlighet?

Høyrepopulisme og kjønn  

Høyreradikale partier på tvers av Europa deler en skepsis mot likestilling og ser på kvinner som nasjonens mødre. Hva med Norge?

IS angrep i Iran - tilspisses konflikten mellom sunni og sjia?  

Sist uke angrep IS Irans nasjonalforsamling. Is er sunni, iranerne er sjia. Konflikten mellom de to retningene sier mye om hvor viktig og levende historien er i islam.

Mental Jobbstrekk - om banning.  

Mental jobbstrekk ved Jostein Gjertsen. I dag om banning.

Kultur og helse.  

Kreft er innkapslet lidenskap" - Kulturelle forståelser av sykdom er ofte helt på villspor, men i vår oppfatning av helse så er kultur viktig. Også for å få oss til å forstå at åpenhet er viktig. Ved psykiater Arne Torvik.

Religioner i den indiske hæren.  

Mens det norske forsvaret først i år har favnet andre religioner enn den kristne har den indiske hæren vært multireligiøs så lenge den har eksistert.

Toleranse for ekstremisme?  

Theresa May mener at det har vært for mye toleranse for ekstremisme.Har det det?

Nasjonalsjåvinismens historie  

Denne politiske lederen er en selvgod patriot og en vulgær nasjonalist! Hvem vi tenker på? Vel, det er flere å velge mellom på den internasjonale arenaen: Er nasjonalsjåvinisten fra Napoleons tid gjenoppstått? Statsviter Dag Einar Thorsen. Ved Jan Erlend Leine.

Fiskespiser møter filosofisk praktiker  

Knut vil droppe kjøtt av etiske grunner, men må han dermed også holde seg unna fisk som han er så glad i? Vi inviterer den filosofiske praktikeren til sokratisk samtale med vår fiskespisende lytter! Gjest: Knut Hjertvik. Filosofisk praktiker, Morten Fastvold. Ved Jan Erlend Leine.

Er Gud en konstruktør eller en konstruksjon?  

Hva skjer når en sosialantropolog, en teolog og en filosof møter over en aforisme? Kari Veiteberg, Camilla Serck-Hanssen og Henrik Sinding-Larsen er gjester. Teksten er skrevet og lest av Kurt Johannessen. Ved Ingvald Garbo.

Svartmaler Kirken katolikkene?  

Forsker Sigurd Hareide beskylder Den Norske Kirken for å svartmale den katolske kirken i Norge før reformasjonen. Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig Råd er ikke enig. Debatt i Verdibørsen. Ved Jan Erlend Leine.

Hvorfor piner vi dyr når vi vet hvor fælt det er?  

Filosofpanelet om artsdiskriminering. Gjester, filosofene Kaja Melsom, Espen Gamlund og Ole Martin Moen. Ved Aase Cathrine Myrtveit.

Da Herborg forsuret jubileet for Olemic  

Hvorfor jubilerer vi? Er det myndighetenes fortelling om seg selv som er den sterkeste drivkraften? Gjest: Sosiolog, forsker ved KIFO: Olaf Aagedal. Ved Jan Erlend Leine.

Agrarianerne kommer!  

Elsker du lange turer på fjellet og kaller deg miljøbevisst fordi du kjører el-bil? Det holder ikke! Du kan ikke forstå hva som skjer med kloden vår hvis du ikke har matjord under neglene, mener agrarianerne. Filosof Trine Antonsen. Reporter Olav Njaastad.

0:00/0:00
Video player is in betaClose