NRK – Verdibørsen

NRK – Verdibørsen

Norway

Verdibørsen er P2-programmet om verdispørsmål i vår tid: Såvel etiske, moralske, politiske som filosofiske og religiøse sider av livssyn og samfunnsliv presenteres og drøftes iløpet av de 55 minutter lange sendingene hver helg. Her får du impulser og tanker fra internasjonale miljøer, og her hører du leg- og fagfolk fullføre resonnementer om store og små dilemmaer.

Episodes

Verdibørsen 25.02.2017  

Identitetspolitikk skaper debatt. Identitetspolitikken handler det om hvem du er og hvilken gruppe du kommer fra. Da kan f eks ikke en hvit, middelaldrene mann si noe om hverdagsrasisme eller skrive en roman om svarte. Hudfarge blir viktigere enn meninger. Klassedeling etter etnisitet i Aarhus i Danmark. Rektor kom ut i "hardt vær" etter å ha fordelt elvene på skolen etter etnisitet. Nå har undervisningsministeren avgjort saken. Samfunnsoppdraget står for svakt blant norske arkitekter mener professor. Kritiserer arkitektene for kameraderi og lav etisk standard, men det var ikke nødvendigvis bedre før.

Verdibørsen 18.02.2017  

De mektige saudiaraberne sender sin versjon av islam ut i verden. Norges tidligere ambassadør i landet kaller teologien for "ren gift". Norsk antropolog har fulgt indiske kvinner som bærer fram barn mot betaling. Forskeren har også møtt "intenderte foreldrene" og studert motiver, valg, og følelser knyttet til surrogati fra begge parter. -Det beste er å ikke være født Antinatalisme er synet som sier at det er moralsk galt å få barn, for livet vil alltid by på lidelse. Synet kan virke ekstremt, men har det allikevel noe for seg?

Verdibørsen 11.02.2017  

Hva skal vi mene om menneskegrisen? For første gang har forskere klart å skape et foster med celler fra både menneske og gris. Kan helikopterpenger redde økonomien? Borgerlønn kan hjelpe økonomien og sikre fortsatt fri flyt av penger og arbeidskraft mener liberal økonom. Ikke alle er enige. Det normale er at overgrep skjer! Å monsterforklare overgripere er like feil som å late som om ingenting har skjedd sier de som opplevde overgrep da de var barn. En ny film gjør Hanna Arendt svært relevant for vår tid. Tysk-jødiske Arendt fikk sjokk da hun hørte om Holocaust i 1942. Det preget all hennes tenkning, og mange vender seg til henne i dag.

11.02.2017 Verdibørsen  

Hva skal vi mene om menneskegrisen? For første gang har forskere klart å skape et foster med celler fra både menneske og gris. Kan helikopterpenger redde økonomien? Borgerlønn kan hjelpe økonomien og sikre fortsatt fri flyt av penger og arbeidskraft mener liberal økonom. Ikke alle er enige. Det normale er at overgrep skjer! Å monsterforklare overgripere er like feil som å late som om ingenting har skjedd sier de som opplevde overgrep da de var barn. En ny film gjør Hanna Arendt svært relevant for vår tid. Tysk-jødiske Arendt fikk sjokk da hun hørte om Holocaust i 1942. Det preget all hennes tenkning, og mange vender seg til henne i dag.

Verdibørsen 04.02.2017  

Trumps innreiseforbud og Holocaust: Kritikere av Trumps innreiseforbud viser til jødisk flukt fra Europa på slutten av 30-tallet. Hvor rettferdig er det? -Innreiseforbudet er uheldig; fordi det er en type kollektiv straff mener FrP politikeren Christian Tybring-Gjedde. - De færreste overlever. Om kjøp og salg av ville dyr: En sjimpanseunge blir funnet i en liten kasse. Historien bak funnet er tragisk. – Problemet er at vi tror dyr er til for oss, sier ekspert på grønn kriminalitet. Hvor sitter personligheten i hjernen? Og har sjela også en egen plass i hjernen? Hjerneforsker og lege Kaja Nordengen hjelper til med plasseringen.

Etiske dilemmaer ved assistert befruktning  

HVOR SKAL VI SETTE GRENSEN? Denne uka ble det kjent at verden har fått sin andre baby født med DNA fra 3 foreldre. Skal vi sette en grense? Eller ble det umulig allerede den gangen vi tillot sæddonasjon, og far ikke lenger skulle ha ansvar for eget avkom?. STATSKIRKEN ER AVVIKLET, MEN FOLKEKIRKEN LEVER SIER DEN NYE SJEFEN En direktør har tatt statsrådens plass som ny sjef. - Dette er en koloss på leirføtter sier kritiker og ber om ny reformasjon.

Verdibørsen 14.01.2017  

Marokko innfører burka-forbud, hvorfor det? "Det er kongen som står bak", sier regimeforsker, og mener burkaforbudet er et tydelig tegn på sekularisering. Eggdonasjon og etikk Endrer de nye måtene å få barn på, vårt menneskesyn? Og hvilke andre grupper vil kreve en slik rett til å få barn? Hva med enslige menn og kvinner over 45? Blir 1000 års jubileet for kristningen av Norge i 2030 et gravøl? - Kirken må åpne seg mer mot folket, sier forfatter som har utfordret alle landets biskoper i ny bok. Hvorfor ga kirka opp forbudet mot renter? -Norske banker tilbyr snart rentefrie "islamlån".Lenge var renter også forbudt i kristendommen; hvorfor ga kirka opp det?

Verdibørsen 07.01.17  

Hvordan gikk det med de norskadopterte? 30.000 norske kvinner adopterte bort barna sine mellom 1918 og 1979. Hvordan gikk det? Vi forteller en lys og en mørk historie. - Døden er bare en overgang til en åndelig verden... Mente filosofen Carl von Eckartshausen som etter 200 år er oversatt til norsk. Oversetter Lars Sunnanå og Tom Egeland i samtale. Hva er stillhet for ei mus? Bevist og ubevist virker sansene sterkt på oss. Luktopplevelser kan for eksempel utløse ufrivillige minner forteller hjerneforsker Kaja Nordengen.

Verdibørsen 31.12.2016  

Skråplanseffekten; Abort er i dag normalisert. Kan det samme skje med aktiv dødshjelp? Finnes virkelig skråplanseffekten; dette at hvis du sier A så er du allerede i gang med å si B? Skyen foran helligdommen; om mystisisme, mirakler, magi og tro. Tom Egeland og Lars Sunnanå diskuterer mystikeren, alkymisten og filosofen Karl von Eckartshausen som levde fra 1752 til 1803. Hvordan minnes? En jøde forteller til en tysker som forteller til oss. Romanen Austerlitz er tema i 4 del av serien "Etikk og litteratur"

Verdibørsen 24.12.2016  

Den viktige stillheten. Hus i stille strøk av byen er alltid de dyreste. Det er noe verdifullt i stillheten. Hvis du vil unngå å bli kald på føttene, må du holde hodet varmt! ...og alle slott har engang vært et luftslott. Veglederen og naturtenkeren Nils Faarlund er gjest i Verdibørsens julaftensending. Hvordan framstille det moralsk forkastelige en selv har gjort? En tidligere nazist lever et godt liv etter krigen. Romanen Grense Jakobselv blir tema i del 3 av serien "Etikk og litteratur"

Verdibørsen 17.12.16  

Vestens kristne og kristenforfølgelse i Midtøsten Tier kirkeledere i Vesten om kristenforfølgelsen av frykt for å si noe galt om islam? Og er det sant at de tier? I framtida må medier klare seg uten statens penger tror ny medieforskersjef; Og råder NRK til å fortsette å lage supersmale programmer fordi det gir legitimitet til å kunne kreve betaling av alle borgere. Hvordan gi fienden et ansikt? I romanen "Her lå Tirpitz" blir også tyske soldater mennesker Rus uten rusmidler Den beste rusen skaffer hjernen når den belønner seg selv, mener hjerneforsker.

Verdibørsen 10.12.16  

- Det normale er at det skjer seksuelle overgrep mot barn, hver dag. Tre voksne som selv har opplevd overgrep som barn forteller. Siste jul i Kairo: "I Midtøsten rager alltid minaretene høyere enn kirketårnene". Lars Akerhaug har skrevet bok om kristne i Midtøsten. Han anklager kirkeledere i Vesten for manglende engasjement for de forfulgte. Størrelse er ikke alt, heller ikke når det gjelder hjernen, men få vil måle IQ`en. Vi måler jo gladelig kroppens evne til å ta opp oksygen, hvorfor ikke måle hjernens muligheter også? Er det ikke et annet sted vi kan møtes? Novelle er Nadine Gordimer er den første fortellingen i serien "Etikk og litteratur". Hva slags verdier kommer fram her?

Verdibørsen 03.12.2016  

Verden sett fra Cuba: Gjestelisten ved begravelsen til Fidel Castro viser at verden er som før; delt. Bruddet med folket. Både Brexit og Trump forklares med at folk har mistet tilliten til eliten. Men hvorfor det? Snart kan hasj og marijuana bli solgt over disk, også i her i Norge mener samfunnsviter. I California er forbudet mot dyrking, salg og bruk av cannabis opphevet i en folkeavstemning. Det endrer situasjonen globalt sier forskeren. I jainismen er det viktigste å ikke skade noen. I det siste har vi sett bilder av levende dyr som blir satt fyr på, mishandla reinsdyr og fisk fryst ned i isen for moro skyld. Da fikk Verdibørsen lyst til å snakke om jainismen-religion som har forbud mot all slags vold mot alle levende vesener.

Verdibørsen 26.11 2016  

Brexit og Trump gir energi! Bittesmå partier jubler og ser for seg et godt valg neste høst. Opprøret vil komme også hit, sier de som vil ha muslimer ut av Norge og et Norexit; Norge ut av både Schengen og EØS. Liberalt demokrati i krise? Lite liberale krefter fosser fram, sympatien for Putin brer seg, populisme blir vanlig og konspirasjonsteorier tas for sannhet. Sannheten om det fortalte. Hva står på spill når fakta blir fiksjon? En av Norges svarteste bransjer blir skildret i radioteateret. Verdibørsen spør hva forfatterne vil med stykket de har skrevet.

Martin Luther på 95 minutter, 500 år etter de 95 tesene  

Det er nå 500 år siden munken Martin Luther hamret opp de 95 tesene. Det forandret verden for alltid. Hvem var han? Og hva er arven etter ham?. I dette programmet snakker vi om hans mot, hans verdensbilde og hans samtid. Og vi spør om både demokratiet og velferdsstaten er en arv etter ham. Vi tar også opp hans jødesyn.

Verdibørsen 19.11.16  

Kan egentlig en kvinne voldta en mann? Fysisk tegn på seksuell lyst betyr ikke at en mann er klar for samleie. Det er samtykke som gjelder, ikke reisning sier sexolog. Arven etter Luther. Del 4 i serien Martin Luther på 95 minutter. Det er 500 år siden Luther hamret opp de 95 tesene og forandret verden. Men hvordan? Hva er arven etter Luther?- Både velferdsstat, demokrati, avkristning, rikdom og… krystallnatten, blir nevnt.

Ny-publisering av Verdibørsens sending fra 13. november 1991  

Dette er en ny-publisering av Verdibørsens sending fra 13. november 1991 Dyreforsøk og etiske problemer i forbindelse med dette. Ved Programlederne Kari Saastad og Arnhild Myklebust. Elin BRODIN (medvirkende), Adrian SMITH (medvirkende) og Svein Åge CHRISTOFFERSEN (medvirkende).

Ny-publisering av Verdibørsens sending fra 6. mars 1991  

Dette er en ny-publisering av Verdibørsens sending fra 6. mars 1991 Besøk på medisinsk avdeling ved et Diakonhjemmet sykehus (Sendingen starter med ca 2 minutter miljølyd fra sykehus-avdelingen) Ved: Programledere Per Frogner og Frank Tangen, Jarle Karlsen, sykepleier Clas Eika, overlege ved Diakonhjemmet, Trond Wold, Mitt Livstestament, retten til en verdig død. Svein Age Christoffersen, professor i teologi, UiO.

Ny-publisering av Verdibørsens sending fra 3. november 1991  

Dette er en ny-publisering av Verdibørsens sending fra 3. november 1991. Det de tror på og det de andre tror på…. Muslimer og kristne møtes og snakker sammen… Er du en av de som ønsker å bli den du er … og hva innebærer egentlig det? v/programleder Jan Erlend Leine.

Verdibørsen 12.11.2016  

Er den sterke mann på moten igjen? Putin, Erdogan, Orban, Duterte og Trump. …personligheter som alene kan rydde opp? Hva mente Martin Luther? "Brenn synagogene og drep bøndene". Selv om Martin Luther pekte framover mot det moderne mennesket, så er det mye ved ham som er fremmed for oss. Del 3 i serien " Martin Luther på 95 minutter, 500 år etter de 95 tesene". - "Lykke" er en utilsiktet bivirkning ved å leve en meningsfull tilværelse. Arnhild Lauveng har forsket på hvor godt det går an å ha det med psykiatrisk diagnose. Det er registrert store forskjeller i opplevd livskvalitet for psykisk syke i henholdsvis Danmark og Norge, men hvorfor det?

0:00/0:00
Video player is in betaClose