NRK – Verdipodden

NRK – Verdipodden

Norway

Verdipodden setter aktuelle saker i en større sammenheng ved hjelp av filosofi, religion og ideologier. Podkasten lages av Aase Cathrine Myrtveit, Zofia Paszkiewicz, Mathias Nylenna, Jostein Gjertsen, Ingvald Garbo og Jan Erlend Leine.

Episodes

Hvordan ble Koranen til?  

I islam er Koranen Guds ord åpenbart til Muhammed. Men et forskermiljø i Tyskland mener at Koranen er eldre enn Muhammed og bygger på en syrisk tekst. Dette er omstridt.

Bør uvitende la våre å stemme?  

Har uvitende borgere en moralsk plikt til å avstå fra å stemme? Det å avgi stemme er en handling som får konsekvenser. Vi utøver makt over andre når vi stemmer. Bør du uvitende borgere la være å stemme? Verdibørsfilosofene debatterer

Mormonerne: hva tror de på?  

Alle ler av mormonerne nå om dagen, men er det noen grunn til det? Vi snakker med mormonerne om deres tro, teologi og selvforståelse. Møt Øystein Amundsen fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige og religionsviterne Nora Stene og Geir Winje. Samtalen ledes av Jan Erlend Leine.

Byen: frelse eller fortapelse?  

Gjester: Alf Kjetil Walgermo, Christine Amadou og Janne Stigen Drangsholt

Statuenes status  

Intervju med Janne Haaland Matlary

Overbefolkning - tabu eller myte?  

OVERBEFOLKNING – tabu eller myte? Verdibørsen ser på det som ofte blir beskrevet som elefanten i rommet i miljødebatten – nemlig overbefolkning. Før var det et viktig tema – nå snakkes det nesten ikke om lenger. - Overbefolkning er blitt et tabu, sier miljøvernveteran.

Kan vi tenke hva vi vil?  

KAN OVERVÅKING FØRE TIL AT TANKER OG FANTASIER BLIR KRIMINALISERT? Hva skjer hvis vi ikke lenger kan ferdes på internett uten å ha statens øyne i nakken? Det er tema for filosofpanelet vårt; Kaja Melsom, Ole Martin Moen og Espen Gamlund.

Hvorfor tar Hedda Gabler livet sitt?  

HVORFOR TAR HEDDA GABLER LIVET SITT? Nå setter Den Norske Opera opp Hedda Gabler. Stykket ender med at Hedda skyter seg. Men hvorfor? Vi spør Verdibørspsykiater Arne Thorvik, som har jobbet mye med selvmord.

Åndetro i religionene  

Finnes det ånder og kan vi snakke med dem? Vi utfordrer representanter for ulike religioner. Reporter Zofia Paszkiewicz.

Jobb mindre, tjen det samme. For godt til å være sant?  

Kortere arbeidsdager kan gi minst 100.000 nye arbeidsplasser, lavere NAV-budsjetter og et lykkeligere Norge, hevder arbeidslivseksperten Thore K. Karlsen. Han mener både Ap og Høyre har helt feil resept mot arbeidsledigheten og for et sunnere arbeidsmarked. Programleder Jan Erlend Leine.

Norske katolikker isolerer seg  

Hvorfor er så mange katolikker i Norge helt på siden av samfunnet? Gjest: sosialantropolog Sidsel Mæland. Reporter Zofia Paszkiewicz.

Øst-Europas ideologiske u-sving  

Programleder Mathias Nylenna inviterer Cathrine Moe Thorleifsson og Jørn Holm Hansen til samtale om Polen og Ungarn.

Hva skjer når vi dør?  

Reporter Zofia Pasckiewicz

Helsisme - vår nye religion?  

Stadig færre i Norge sier at de tror på Gud, men forsvinner behovet for religiøse opplevelser med troen? Hør om helsismen: troen på trening, kosthold og det sunne. Noen kaller det en ny form for religion, men kan man egentlig dét? Religionshistoriker Pernille Nordby og Didrik Søderlind fra Human-Etisk Forbund er gjester. Programleder Mathias Nylenna.

Uvitende jihadbruder?  

- Kvinner som drar til Syria og slutter seg til IS burde omtales på samme måte som menn, nemlig som terrorister eller fremmedkrigere - slik er det ikke. Når kvinnene i mediene omtales jihadbruder - oppfattes de som mindre ansvarlige for sine handlinger, sier Ester J Strømmen. Hun har sett på straffeutmålinger til mannlige og kvinnelige jihadister. Reportasje v/ Zofia Paszkiewicz

Jeg vet hvordan du har det!  

HVORDAN KAN VI VITE HVORDAN ANDRE HAR DET? -Jeg vet hvordan du har det!, er en vanlig ting å høre. Men kan vi egentlig vite hvordan andre har det? Verdibørsfilosofene diskuterer dette rare trekket ved verden: vi har aldri opplevd innsiden av et annet menneske!

Det siste barnet i skogen  

DET SISTE BARNET I SKOGEN Barn leker ikke ute alene i naturen lenger. Skogen er blitt farlig. Biofobi – frykt for natur – brer om seg. Vil dette også gjøre noe med vår vilje til å ta vare på naturen?

Funksjonshemmede, fullverdige liv og  abort o  

HAR TEKNIKKEN ENDRET ETIKKEN? Har kvinner med syke fostre en moralsk plikt til å ta abort? Bør vi innføre aktiv dødshjelp på nyfødte med alvorlig funksjonshemming?. Har vi nå kommet dit etter år med screening og sortering? Berit Vegheim i Stopp Diskrimineringen mener å se at farlige tanker er i ferd med å bli stuerene. Hun møter Aksel Braanen Sterri til debatt.

Vegetarianisme spesial  

Vegetarisme: Samtiden-redaktør Christian Kjelstrup er sylfersk vegetarianer, filmskaper Margreth Olin har vektige argumenter for sin vegetarianisme, Sabima-rådgiver Ragna Kronstad elsker kjøtt og vil ikke la verken veganere eller vegetarianere eie debatten om mat og dyrevelferd, biolog Dag O Hessen viser hvor likt følelsesliv vi og mange dyr har - og Pål W Thorbjørnsen i Norsk Vegetarforening tar oss gjennom vegetarismens historie fra Pathagoras til i dag. Ved Jan Erlend Leine.

Kritikk av islam  

Kan muslimer kritisere sin egen tro? Kan de som ikke tror kritisere islam? Vi utforsker religionskritikk i islam. Reporter Ingvald Garbo.

0:00/0:00
Video player is in betaClose