NRK – Ytring

NRK – Ytring

Norway

Ytring er P2s nyhetsmagasin på søndager som gir deg de viktige diskusjonene bak nyhetsbildet, men også store nyheter når det skjer. I tillegg: faste spaltister med sitt blikk på samfunn og nyheter. Og musikk som kobles til aktualiteter.

Episodes

20.08.2017  Ytring  

* Nye demonstrasjoner i USA i går kveld, store politistyrker hindret alvorlige voldsepisoder, men hatet er stort på begge sider. Og Trumps sjefsstrateg, nasjonalisten Steve Bannon, er kastet ut av Det hvite hus og skal krige for Trump fra redaktørstolen i Breitbart. Hvor går veien videre for Trump ? * Sjelden har det vært vanskeligere for norske velgere å vite hva slags regjering de faktisk stemmer på. Våre kommentatorer oppsummerer borgerlig kaos og rødgrønt virvar. * Barcelona minnes ofrene for terroren denne søndagen. Terroristene var fra Marokko, og Nord-Afrikanske islamistiske nettverk er blitt større og farligere de siste årene, sier norsk terroranalytiker. * Vi skal også høre at datagiganter som Facebook og Google har monopol på utviklingen av kunstig intelligens - og den kunnskapen vil de ikke dele. Da må vi tvinge dem, sier en dataekspert til oss.

13.08.2017 Ytring  

** Norske verdier er under press, hevder politikere fra flere partier. - Fri og bevare meg for at alle skal bli norske, sier direktøren i utlendingsnemda. - Populistene har alltid litt rett, mener Dagbladets Inger-Merete Hobbelstad. ** Donald Trump truer Nord-Korea med skyting og raseri verden aldri har sett maken til. - Hvis USA har diplomatisk kløkt, skjuler de det godt, sier ekspert. I morgen starter valgkampen for alvor med partilederdebatten i Arendal. - Jeg frykter at den blir skitten, sier Dagsavisens Hege Ulstein.

06.08.2017  Ytring  

** Staten betaler foreldre rekordmye for å være hjemme med 1-åringen - den valgfriheten trenger vi ikke, mener tidligere Høyre-politiker og innvandrer. Hun møter motstand fra en mamma-aktivist fra Sørlandet. ** Butikkene i Venezuela er tomme for mat. Latin-Amerikas mest oljerike land er i dyp krise - til Ytring kommer en venezuelaner som føler han mister sitt hjemland. ** Hva har Game of Thrones og Tyrkias rolle i Midøsten til felles? ** Det får du svar på i denne sommerutgaven av NRK Ytring. Hvor vi også skal høre om hvorfor Lene Wikander vil begraves levende - mens vår musikkspaltist ser mot høst.

30.07.2017 Ytring  

** Svære motorbåter og vannscootere i skyhøy fart gjør det uholdbart å være på sjøen, mener seiler, som møter Bård Hoksrud til debatt ** Jeg er skremt over utviklingen i Polen, sier en norsk polakk i Ytring. Den kristenkonservative regjeringa i landet ønsker store kontroversielle reformer. ** Dropp Mars - fiks batteriene i telefonene våre først, trygler spaltist Arne Berggren. ** Musikkspaltist Guttorm Andreasen filosoferer over verdens mest strømmede låt. **Sommergjest er USA-ekspert Hilde Restad.

23.07.2017 Ytring  

Masseturismen i Lofoten blitt en fare for samfunnssikkerheten, sier ordfører. Har markedsføringen av den vakre lofotnaturen vært FOR vellykket ? Lærerne kjefter på regjeringen for videreutdanningsreformen, men bør heller rette pekefingeren mot arbeidsgiverne, nemlig kommunene, mener NTNU-professor. Kommunene gjør jobben sin og vel så det , svarer KS. FAKTISK.NO er et gedigent selvskudd og undergraver norsk journalistikk, mener politisk redaktør i Nordlys. Helt uforståelig kritikk, svarer VG-redaktør Gard Steiro. Og Brexit - forhandlingene er i gang for alvor. Statsminister Theresa May kjemper en krig på to fronter: Mot EU - og mot haukene i sin egen regjering. Det er temaer i denne utgaven av Ytring - jeg heter Alf Hartgen

16.07.2017 Ytring  

** Staten lar norske kvinner dø, sier Lene Wikander, etter myndighetens nei til ny kreftmedisin. Hva svarer helseminister Bent Høie til det? ** En "spyttklyse fra regjeringa" sier superlærer Håvard Tjora om at han og tusenvis av lærere ikke lenger er kvalifiserte. I Ytring møter han Høyre til debatt. ** Er det for tidlig å lage spillefilm av 22. juli-terroren? To som var på Utøya, har ulikt syn på det. -- God formiddag - velkommen til denne sommerutgaven av Ytring, ** Her får du også høre Arne Berggren forbanne seg over nordmenns syke trang til oppussing - og vi skal tilbake til sommeren du var 13.

09.07.2017 Ytring  

Kunstig intelligens kan snart avgjøre dommen i straffesaker. Det er bra for rettssikkerheten, mener dataekspert. Vent nå litt, sier advokatforeningen ** Kvinnebevegelsen er grinete og selvopptatte. Fjern sinnarynkene, lær av homobevegelsen - sier kommentator i Dagsavisen og møter feminist og homse til debatt. ** Hemmelige tjenester helt øst i Finnmark flyttes lenger vekk fra Russland-grensa Du får høre om Bruce Springsteens forbauselse over norsk rock, mens ukas spaltist oppdaga en Trump-velger i sin seng.

02.07.2017 Ytring  

Ta ferie fra mobiltelefon i sommer. Den russiske revolusjonen-opptur eller nedtur? Tenketanken: Arne Berggren. Sommergjest: Henrik Urdal.

25.06.2017 Ytring  

Partier rundt sperregrensen. Dag o. Hessen. Finn Tokvam. Forebygging av selvmord. Ytrings spaltist Arne O. Holm.

18.06.2017 Ytring  

President Emmanuel Macron går mot en knusende seier i parlamentsvalget i Frankrike. Men halvparten av velgerne sitter hjemme og de etablerte partiene går mot ham. Hva er det nå Macron må få til, med et lag av unge og uerfarne politikere? Mediemakten kommer tilbake til folket gjennom sosiale medier, sier stortingskandidat for FrP og Facebooksjefen til innvandringsministeren, Espen Teigen. Regjeringen la fram bioteknologimeldingen, flere år for seint, samtidig går genteknologien framover med stormskritt. Hva kan vi kurere, hva kan vi få vite om oss selv og andre i nær fremtid, og hvor skal vi trekke grensen ?

11.06.2017  Ytring  

* På Legelisten.no kan pasienter skrive anonyme anmeldelser av leger og tannleger. Nettmobbing, kaller legene det. * Dersom du hadde kjøpt bitcoin for 1000 kroner i 2011, ville du vært mangemillionær i dag. Men er den digitale valutaen bare et luftslott? * Hipsterne er overalt, men de gjør verden til et dummere sted, mener vår spaltist. * Og hva er likheten mellom amerikansk hillbillymusikk og tysk standup-humor? Svaret får du vite senere i sendingen.

04.06.17 Ytring  

Ny terror rammer Storbritannia. Minst seks drept og 48 såret da varebil kjørte ned folk på London bridge sent i går kveld. Terroren i London vil naturlig nok prege dagens Ytring.

28.05.2017 Ytring  

Ingen selvfølge at NATO består, sier NATOs stabsjef Torgeir Larsen. Det er innført tankekontroll i Norge, sier filosof Nina Karin Monsen, og møter NRK-redaktør Kyrre Nakkim og forfatter Håvard Syvertsen til debatt. Eirik Jensen-saken handler uansett utfall om et enormt svik, sier Torgrim Eggen, som skriver bok om rettssaken. Før klokka blir tolv skal vi også innom filmfestivalen i Cannes før utdelingen av Gullpalmen, og vi holder en liten 50-årsfest for The Beatles. Velkommen til Ytring med Lilly Fritzman.

21.05.2017 Ytring  

Datakriminalitet. Chelsea Manning og Graham Nash. Behovet for humanistene. Sommerkroppen. Landsmøte MDG.

14.05.2017 Ytring  

Den norske krona er på et historisk svakt nivå, men hva er grunnen? Sjefsøkonomene DnB og Eika Gruppen er ikke enige, og kommer til Ytring med hver sin forklaring på problemet. Et hackerverktøy fra den amerikanske etteretningsorganisasjonen NSA skal ha blitt stjålet og brukt til tidenes største hackerangrepep på fredag. Hvor farlig er et sånt angrep for samfunnet vårt? Den nye kongen av Thailand sprader rundt på tyske kjøpesentre sin elskerinne, mens polulariteten hans synker i hjemlandet. Hvordan skal den nye kongen klare å hoppe etter Wirkola?

07.05.2017  Ytring  

* Valglokalene er åpnet, og i dag skal det avgjøres hvem som blir Frankrikes nye president. Meningsmålingene peker mot sentrumskandidaten Emmanuel Macron, men Nasjonal Font og Marine Le Pen er større enn noen gang. * Fremskrittspartiet avslutter sitt landsmøte i dag. Nå skal partiet inn i en en stortingsvalgkamp som regjeringsparti, og ikke som en del av opposisjonen. Hvordan skal de gjøre det ? * Personer som ikke vil støtte homofile fosterbarn til å leve ut sin legning, kan bli nektet å være fosterforeldre. Dette ekskluderer mange kristne, og er et angrep på religionsfriheten, sier teolog. * Må en kvinne være blond for å lykkes som artist? - Ja, mener vår spaltist Ragna Nordenborg.

30.04.2017 Ytring  

Facebook og Snapchat er samfunnsødeleggene, som doplangere, sier professor på Handelshøgskolen. Han møter Klassekampens Mimir Kristjansson, som innrømmer at han er ødelagt. Mest sannsynlig at KrF havner i regjering med Arbeiderpartiet etter valget, og det blir kroken på døra for partiet, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. De på universitetet som er for travle til å snakke med mediene er ofte de samme som ikke har tid til å forske, sier Frank Aarebrot. Dnne uka holdt han sin siste forelesning før han ble pensjonist. Og vi nærmer oss natt til 1. mai. Men hvor har det blitt av de sinte . Jeg heter Lilly Fritzman og ønsker velkommen til Ytring hvor vi først skal til en mann som har sørget for at, hva skal man si, verden ikke føles helt den samme. I går var det altså 100 dager siden Donald Trump ble president.

23.04.2017 Ytring  

Nær 60.000 politi og soldater beskytter dagens presidentvalg i Frankrike. Men selv om valget går trygt for seg, står landet foran et politisk jordskjelv. Arbeiderpartiet avslutter i dag sitt landsmøte og gjør seg klar til valgkamp. Alle skal med, er slagordet, men mener partiet virkelig alle? Utenlandske medier skriver om isbjørn i gatene. Norske medier er ikke stort bedre, mener vår spaltist Og vi får besøk av en frosk i fjorden, som er på vei til den franske ambassaden for å stemme.

16.04.2017 Ytring  

Hva er galt med norskfaget? Fra Parkteateret med Vidar Sem som programleder.

09.04.2017 Ytring  

Sverige er fortsatt i sjokk etter fredagens terror i Stockholm. Hvordan vil terroren prege det svenske samfunnet? Donald Trump overrasket alle med et bombeangrep mot en syrisk flybase før helgen. Stikk i strid med sin egen utenrikspolitikk. Betyr det en NY utenrikspolitikk fra USA? Og - er du en grubler? I så fall - er du sikker på at det er så smart? Svaret får du snart. Dette er blant temaene i Ytring. I dag Thomas Alvarstein Owe.

0:00/0:00
Video player is in betaClose