NRK2 – Dagsnytt Atten

NRK2 – Dagsnytt Atten

Norway

Dagsnytt Atten er P2s populære debatt-program. Her får du høre de viktigste debattene, aktuelle intervjuer og analyser. Dagsnytt Atten sendes direkte på P2 og på NRK2 mandag til fredag kl. 18:03 til 18:59. Programledere er Anne Grosvold og Sverre Tom Radøy.

Episodes

21.07.2017 Dagsnytt Atten  

** - Jeg har aldri vært så redd i mitt liv, forteller nordmann som opplevde jordskjelvet på øya Kos. - Det er fare for etterskjelv, sier en seismolog til oss. ** Hvordan skal politiet i Finnmark håndheve loven til sjøs uten en eneste båt? Seks år etter bildene av beredskapstroppen i en overfylt rød båt på vei til Utøya, mangler politiet fortsatt båter over hele landet. ** Internasjonaliseringen har gått for langt ved universitetene, når Ibsen må studeres i engelsk oversettelse, sier en av våre fremste Ibsen-forskere - og møter rektor. ** Oljeprisen faller; det ser ut som om OPEC-landene ikke holder seg til løftene om å pumpe mindre olje. Kan vi stole på dem - og hva betyr det for norsk økonomi?

20.07.2017 Dagsnytt Atten  

Undergraver privat helseforsikring det offentlige helsevesenet? Ja, svarer Arbeiderpartiet. Høyre er uenig. - Vi skal ikke gjemme vekk arrene etter 22. juli under en skjortekrage, sier Utøya-overlevende Per Anders Langerød, som ber politikerne få på plass et synlig minnesmerke i hovedstaden. Lenger vekstsesong for norske grønnsaker bør gi lengre perioder med høy grønnsakstoll, mener Senterpartiet. Grotesk, svarer Trygve Hegnar. og briter frykter at EU-domstolen kan sette seg til doms over dem .- etter andre runde i brexit-forhandlingene.

19.07.2017 Dagsnytt Atten  

Du veit det er valgkamp når politikere sier de vil heve barnetrygden - men det er vel en grunn til at den har stått stille siden 1996? Andelen nordmenn på midlertidig arbeidskontrakt er den samme som da Arbeiderpartiet satt i regjering, stikk i strid med LO og APs spådommer om at Høyre og Frps politikk ville gi økt bruk av midlertidige stillinger i norsk arbeidsliv. - Skremsel fra Ap, sier Frps Bård Hoksrud. Vedtaket om politisk styring av domstolene i Polen er en fare for demokratiet og rettsikkerheten, sier lederen av Den norske Dommerforening. Svaksynt ble nektet å ta med førerhunden sin inn på spisested. - Dessverre et veldig vanlig problem, sier Blindeforbundet.

18.07.2017 Dagsnytt Atten  

** Høyre går til krig mot lærerne, sier SV. Kall det en investering i gode lærere, svarer kunnskapsministeren, ** Både NRK og VG identifiserte professoren som sendte seksuelt trakasserende meldinger til kvinnelige studenter. Et knefall for gapestokkmentaliteten, mener journalist som møter NRKs etikkredaktør til debatt. ** Kraftige skogbranner herjer i Sør-Europa. Montenegro ber nå om Nato-hjelp for å stoppe brannene. ** Lommedalen, Røros, Ski og Inderøy blir alle kalt Norges Toscana. "Et mikrobryggeri og noen kornåkre fortjener ikke sammenligningen med Italias perle, så lenge bygda for øvrig ser ut som et ufrisert roteloft" sier kunsthistoriker. --- Velkommen til Dagsnytt Atten, hvor vi også får besøk av en tidligere bistandsminister som sier at bistand ikke bør være et fristed der politikere kan bruke store penger på det som passer dem.

17.07.2017 Dagsnytt Atten  

** De norske fotballjentene er i verdensklasse, men Norges Fotballforbund viser nedprioriterer kvinnefotballen, sier Klassekampens Mimir Kristjansson og møter fotballforbundet til debatt. ** Klokka tikker for en Brexit-avtale. Blir det "deal" eller "no deal"? I dag startet runde to i Brussel. ** Klima- og miljøminister Vidar Helgesen svikter båteierne og bryter avtalen om vrakpant på fritidsbåter, mener Fremskrittspartiet og møter Høyre til debatt. ** To barnehageeiere tok ut 71 millioner kroner i utbytte etter barnehagesalg. - Det er ikke dette jeg betaler skatt for, sier SVs Karin Andersen og møter Fremskrittspartiets Bård Hoksrud her hos oss.

14.07.2017 Dagsnytt Atten  

Politiet ønsker å utrede muligheten for å sette i gang fødsel på kvinne som er siktet for å ha utøvd dødelig vold mot sin tre år gamle datter. De frykter for fosterets sikkerhet. - Det finnes ingen hjemmel for et slikt inngripende tiltak, sier jussprofessor. - De svakeste har særskilt krav på beskyttelse. Fødselen bør settes i gang, mener filosof. Kynisk klikkjournalistikk, sier forsker om VG som viser videoopptak av brudefølge like før de styrter i døden. - Etisk forsvarlig og grundig vurdert, svarer VG Trump frydet seg på ærestribunen - med marsjerende husarer og panservogner og hornorkestre på Champs- Elysées i Paris; Macron sa at intet kan noensinne skille USA og Frankrike. Var det ukens viktigste stevnemøte? Er fellesdusjen etter gymmen virkelig et brudd på menneskerettighetene, spør jussprofessor Ole Gjems-Onstad, for å illustrere at det pågår inflasjon i menneskerettighetene. - Gjems-Onstad hopper for raskt til konklusjonen, sier filosof Andreas Føllesdal

13.07.2017 Dagsnytt Atten  

Kinas mest berømte opposisjonelle er død: Fredsprisvinner Liu Xiaobo Norge selger grønne garantier på kraftproduksjon til utenlandske forbrukere verdt milliarder. - Vi selger unna et viktig konkurransefortrinn, sier Bellona. - Norske barn kan ikke sysselsette seg selv lengre, sier professor, som oppfordrer voksne til å la barna kjede seg litt i ferien. Det kan føre til at barna blir mer kreative. Ungdom som har søkt hundrevis av jobber uten hell, sikter for høyt eller er nødt til å gå i seg selv, mener Unge Høyres Hedvig Heyerdahl. - Det er ikke de unges skyld at det er vanskelig å få jobb, sier Astrid Hoem i Auf.

12.07.2017 Dagsnytt atten  

Den verste sultkatastrofen på 70 år rammer millioner av mennesker i Jemen og flere land i Afrika. - Nå er det viktigere enn noensinne å bry seg, sier hjelpeorganisasjonene, som likevel opplever at få gir. Justisministeren vil vurdere ustrakt bruk av besøks- og oppholdsforbud. Advokatforeningen er skeptiske. - Likhetstrekkene med Watergate er store, sier USA-kommenator etter de nye avsløringene om at Trumps sønn møtte russisk advokat i fjor sommer. Hvem har visst og hva har de visst? De hemmelige epostene til fiskeriministeren og hans statssekretær, viser hvordan mektige lobbyister snakker med politikere i det skjulte, sier generalsekretæren i Norsk redaktørforening....

11.07.2017 Dagsnytt Atten  

** Røyker du hasj annenhver uke? Da kan politiet ta førerkortet ditt, mens folk som drikker slipper unna. En jusprofessor mener politiet gjemmer seg bak trafikktrygghet for å få folk til å holde seg unna hasjen. ** Heimevernet får strykkarakter i en hemmelig rapport. - Dette har vi advart mot, sier Senterpartiet. - De har ingenting å vise til da de selv satt i regjering, svarer Høyre ** Ungdomspartiene ber om gratis prevensjon til unge under 16 år - nok en gang. De fleste partiene har ikke bestemt seg selv om temaet har vært diskutert i 20 år. - Dette handler om gamle tabuer sier Venstre, som er et av få partier som sier ja. ** og ett år siden kuppet mot president Erdogan i Tyrkia ser det lysere ut for opposisjonen.

10.07.2017 Dagsnytt Atten  

** - Rektorene på universiteter og høyskoler må skjerpe seg! Det sier en som selv er rektor, etter at Universitet i Stavanger nektet å kommentere at en professor har sendt slibrige meldinger til unge kvinner. ** - Godkjenning av nye kreftmedisiner tar for lang tid i Norge, mener kreftleger. I mellomtiden dør pasienter, sier pårørende. ** IS har tapt kampen om Iraks nest største by, Mosul; også Raqqa i Syria står for fall. Hva skjer med terrororganisasjonen nå? ** Med fynd og klem innførte regjeringen en ordning som skulle få private til å gi mer penger til kultur. - Det nærmer seg fiasko. Legg ned hele greia, sier AP, - Fungerer helt fint, sier Høyre.

07.07.2017 Dagsnytt Atten  

Hva kan Siv Jensen og lille Norge få ut av å være med på G20-toppmøte med de store? Vi spør finansministeren, som har møtt både Kinas og Storbritannias finansminister. To av verdens mektigste statsledere møtes for første gang på sidelinjen under G20-toppmøtet. Hvordan ble tonen mellom USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin, når etterforskningen av det amerikanske valget lurer i bakgrunnen? Miljøpartiet mener regjeringen boikotter Stortingets vedtak om å satse på hav-vind - Vi har levert. Mdg tror de kan detaljstyre den teknologiske utviklingen, svarer olje- og energi departementet Oslo er verdens dyreste by å kjøpe øl i. Det har Deutsche Bank regnet ut, nesten åtte kroner dyrere enn nummer to på listen, Singapore. Men at en halvliter på det meste koster 142 kroner og femti øre, er altfor mye, sier ølhund.

06.07.2017 Dagsnytt Atten  

** Finansministeren må fjerne de strenge reglene for boliglån, krever eiendomsmeglertopp i brev til Siv Jensen, etter det store prisfallet i juni. ** Det er stadig stille fra regjeringen, mens tilstanden til fredsprisvinner Liu Xiaobo forverres. Ikke pussig, sier menneskerettighetsjurist, etter at regjeringen inngikk den berømte avtalen med Kina. ** Flyselskapet Norwegian har stått for flere tvistesaker i Transportklagenemnda enn alle de andre store flyselskapene til sammen, har Klassekampen regnet ut. Hvilket rettigheter har passasjerer - og hvordan kan Forbrukerrådet hjelpe dem. ** Og så: Norges egne Oscar-statuetter: Amanda-prisen: Forfatter Erlend Loe er årets juryformann, men blir også selv takket på rulleteksten til en film som er nominert seks ganger. - Det er uproblematisk, mener han selv og sier han faktisk sovnet under en tidlig visning av filmen.

05.07.2017 Dagsnytt Atten  

** Fraværet har gått ned med 40 prosent i det første skoleåret med nasjonal fraværsgrense, men kritikken mot regjeringen fra Arbeiderpartiet og elevene stilner ikke av den grunn. ** Arbeiderpartiet og Høyre er helt enige i en ting i dag. Pressen hadde aldri klart å leve opp til kravene som stilles til politikerne av faktasjekkesiden faktisk.no. ** Boligprisene falt mer enn vanlig i juni - flere økonomer tror de kan falle så mye som 20 prosent i hovedstaden. ** Ferdig innspilt musikk kan ha høyere kvalitet enn levende musikk i begravelser, sier presten. - Et knefall for det syntetiske og uekte, svarer organisten.

04.07.2017 Dagsnytt atten  

Nord-Koreas rakettoppskyting er et skifte, nå nærmer de seg USA, mener flere forskere, mens Donald Trump spør: - Har ikke denne typen bedre å foreta seg med livet sitt? Bare flyttingen vil koste titalls millioner og viktig kompetanse kan forsvinne, men regjeringen flytter likevel Fredskorpset til Førde mot de ansattes vilje. - Distriktspolitikk som ikke virker, sier Civita. - Nei god distriktspolitikk, svarer Venstre. Stortinget ansatte egen baker, fotograf og kjøpte maskin som kan trykke visittkort med gullskrift. - Når det brer seg et inntrykk av at penger ikke spiller noen rolle, får man den ukulturen man bestiller, mener nestleder av kontrollkomiteen.

03.07.2017 Dagsnytt Atten  

** Fredsprisvinner Liu Xiaobo er syk og EU har krevd at Kina løslater ham; men ikke den norske regjeringen. - En bekreftelse på at Norge ikke står opp for menneskerettigheter lenger, sier leder i Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen. ** Staten vil ha et nullutslippssamfunn, men plasserer sine egne institusjoner langt utenfor byene - så folk må bruke bil. Regjeringen begynne å følge opp sin egen politikk, mener KS. ** Undersøkelse viser at SV er ett av flere partier som drar ned kvinneandelen på Stortinget. Dette får FrP til å reagere, som mener SV er dobbeltmoralske når de kritiserer partiet for å ha lav kvinnerepresentasjon. ** Skal gamle cruiseskip få seile inn verdensarvfjordene våre? - Nei, sier regjeringen. - Jo, mener ordføreren i Aurland.

30.06.2017  Dagsnytt Atten  

* Umodne gutter bør få begynne seinere på skolen, mener kommentator som spør hvor mange ekspertutvalg vi trenger før noe blir gjort. * Å flagge med regnbueflagget i helgens PRIDE i Oslo kan også oppfattes som støtte til en utagerende seksualmoral, mener Espen Ottosen i Misjonssambandet. - En historieløs avsporing, sukker Høyres Henrik Asheim * Mosul er i ferd med å bli befridd, men blir det fred i byen når IS drives ut? * Det er ikke så mange fattige barn i Norge, mener Civita-økonom. - Jo, barnefattigdom er et stort problem, svarer tankesmien Agenda.

29.06.2017  Dagsnytt Atten  

* Regjeringa vil rydde opp i useriøse arbeidsforhold, men får ingen applaus fra Arbeiderpartiet som mener arbeidstakerne taper - nok en gang. * Nazistmarsj i Fredrikstad ble stanset av politiet som fryktet det skulle bli voldelig. Nå blir også motdemonstrantene stanset. Skal det holde å true med vold for å kneble ytringer? * Skal staten betale for medisiner fordi noen vil ha tilfeldig sex uten kondom, spør rådgiver i tankesmien Civita. - Han moraliserer over mennesker som vil ta ansvar for egen helse, svarer Hiv Norge.

28.06.2017 Dagsnytt Atten  

Regjeringen vraket den svenske kunstneren Jonas Dahlbergs forslag til minnested for 22. juli; både ved Utøya og foran regjeringskvartalet. - Jeg er opprørt over hele prosessen, sier byrådslederen i Oslo Foreldre fortviler over sommerstengte barneavdelinger på sykehus - som selv mener tilbudet er godt nok. - Mediene gir kvinnelige fremmedkrigere i IS en offerrolle, ifølge tenktetanken Minotenk. De frykter vi ufarliggjør potensielle terrorister. Støyen fra det planlagte beredsskapssenter har satt sinnene i kok i lokalmiljøet, Men Justisdepartementet sier helikoptrene og skytingen og granatene ikke vil bråke mer enn en vaskemaskin.

27.06.2017 Dagsnytt Atten  

** Ny sommer med sinte passasjerer og avlyste flygninger for Norwegian. - Et mareritt for omdømmet, mener en flyanalytiker, mens sjefen for kundebarometeret mener vi glemmer fort. ** Arbeiderpartiet vil sikre at pensjonistene ikke går i minus - som de har gjort i de tre siste lønnsoppgjørene. - Arbeiderpartiet ofrer et bærekraftig system og vil la dagens unge betale for det, sier pensjonsekspert. ** Google har fått tidenes største EU-bot for brudd på konkurransereglene. Men vil det føre til mer konkurranse for internettgiganten? ** ...og det handler om både språk og lokalisering i ett når vi diskuterer om Språkrådet bør flyttes til Bergen.

26.06.2017 Dagsnytt Atten  

Fredsprisvinner Liu Xiaobo er overført fra fengsel til sykehus for å få kreftbehandling. - Kinesiske myndigheter har nok vurdert at han ville blitt en større martyr om han døde i fengsel, sier professor i kinesisk. TV-serien Skam feiger ut, skriver VG, og mener mange har savnet å se muslimske Sana kaste hijaben eller debutere seksuelt. Avisens anmelder har hisset på seg mange; en av dem kommer hit. Spesialundervisning i skolen fungerer ikke godt nok, viser ny forskning. Hva gjør politikerne med det? - Hadde sauen løpt raskere, hadde færre blitt tatt av ulven, sier politiker fra Miljøpartiet de grønne. - En hån mot saueeiere, svarer Senterpartiet. I dag vedtok rovviltnemdendene at 36 ulver skal skytes i vinter.

0:00/0:00
Video player is in betaClose