NTR | De Kennis van Nu - Podcast

NTR | De Kennis van Nu - Podcast

The Netherlands

Iedere dag houden wij je hier op de hoogte van het wetenschapsnieuws. Iedere week gaat Karin van den Bogaert in deze podcast uitgebreid in gesprek met een wetenschapper. De Kennis van Nu / Nieuws en Co / De Ochtend.

Episodes

Depressies live volgen  

Kunnen we voorspellen of u een psychiatrische stoornis ontwikkelt? Of – als u een stoornis heeft – kunnen we dan signalen oppikken die aangeven dat het herstel in zicht is? Dat gaat Marieke Wichers onderzoeken. Zij is hoogleraar dynamiek van emotieregulatie en psychopathologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en aanstaande dinsdag spreekt ze haar oratie uit.

Democratie is een spelletje  

Democratie als een spel. Want hoe maak je anders een breed publiek beter bekend met hoe democratie precies werkt? Onderzoeker Stefan Schevelier van de Radboud Universiteit Nijmegen, ontwikkelde een spel - DEMOS - om de spelers de democratie zelf te laten ervaren. Schevelier start vandaag een crowdfunding, om genoeg geld bijeen te krijgen om het spel op de markt te brengen. Een aantal ROC-studenten uit Nijmegen wilde het spel wel eens uitproberen. Een bijdrage van verslaggever Karin Alberts.

Wetenschappelijk onderzoek bij kinderen  

Stel, je kind ligt in het ziekenhuis en wordt gevraagd om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. Hoe neem je daar dan een beslissing over? Uit het promotieonderzoek van Ronella Grootens, blijkt dat kinderen veel te ingewikkelde informatie krijgen te verwerken. Zij ontwikkelde een stripboek dat kinderen vertelt hoe wetenschappelijk onderzoek werkt.

Westen wil van kernenergie af, ontwikkelingslanden zijn er juist in geinteresseerd  

Westen wil van kernenergie af, ontwikkelingslanden zijn er juist in geinteresseerd

Van de oerknal tot nu in 20 films  

Wat gebeurde er vanaf de oerknal tot nu? Hoe is leven ontstaan, en waarom zijn er religies gekomen? Het zijn vrij grote vragen waar de Universiteit van Amsterdam in een twintigtal filmpjes antwoord op probeert te geven, of in ieder geval 't begin van een antwoord. De filmpjes over Big History samen vormen een MOOC en dat staat voor Massive Open Online Course. De MOOC werd vandaag gepresenteerd, verslaggever Martijn van der Zande was daarbij. Meer informatie over de MOOC hier

Embryonale ontwikkeling haarscherp in beeld gebracht  

Er is een interactieve 3D-atlas gemaakt over de embryonale ontwikkeling in de eerste acht weken na de bevruchting. Die atlas, waarover het vakblad Science deze week publiceert, is gemaakt door onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Verslaggever Ewout de Bruijn kreeg een demonstratie van projectleider en arts-embryoloog Bernadette de Bakker. Verder sprak hij over mogelijke toepassingen met klinisch geneticus Merel van Maarle. Iedereen kan in de atlas grasduinen via www.3dembryoatlas.com

In het hoofd van Max Verstappen  

Zondag is de laatste race van dit Formule 1-seizoen, dat een geweldig seizoen was voor Max Verstappen. Hij won als eerste Nederlander een Grand Prix en wordt de hoogst gekwalificeerde Nederlander ooit in de eindstand van het wereldkampioenschap Formule 1. In Nieuws en Co spraken wij over het succes van Verstappen met Vana Hutter, sportpsycholoog en bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

DKVN: Wetenschappelijke missers in media: hoe voorkom je die?  

Vorig jaar kregen we te horen dat rood vlees eten even erg is als roken. Dit jaar dat we elke ochtend twintig minuten moeten spoelen met kokosolie om gifstoffen te verwijderen, dat A2-melk beter is dan gewone melk en dat zonnepanelen meer energie kosten dan ze opleveren. De lijst met wetenschappelijke missers die breed worden uitgemeten in de media is lang. Tijd om hand in eigen boezem te steken. Karin van den Boogaert spreekt met wetenschapsjournalisten Rinke van den Brink van de NOS, Hester van Santen van NRC en Bouwe van Straten van De Kennis van Nu. Hoe filter je als journalist de onzin van het echte nieuws en hoe belangrijk is wetenschap eigenlijk? Je hoort het in deze podcast!

Protheses 2.0  

Binnen een eeuw bestaan handicaps niet meer. Nieuwe technologieën kunnen dan al onze beperkingen wegnemen. Tenminste, dat meent Hugh Herr, leider van de biomechatronica-groep van het Amerikaanse MIT Media Lab. Hij is een paar dagen in Nederland omdat hij vrijdag een eredoctoraaat krijgt van de Universiteit Twente. Verslaggever Joris van de Kerkhof zocht hem op.

De zoektocht naar de dodo gaat door  

De koper had er 346.300 pond voor over, omgerekend ruim 400.000 euro. We hebben het dan over het dodo-skelet dat vanmiddag in Engeland is geveild. Documentairemaker Frans Mouws was bij de veiling en we praten over het laatste dodo-onderzoek met Kenneth Rijsdijk, dodo-onderzoeker aan het instituut voor ecosysteemdynamica en biodiversiteit van de Universiteit van Amsterdam.

Mensenhandel en migratiestromen  

Op welke manieren komen vluchtelingen op hun reis in contact met mensensmokkel en mensenhandel? Dat onderzoekt Conny Rijken. Ze is hoogleraar Human trafficking and globalization aan de Universiteit Tilburg en sprak afgelopen vrijdag haar oratie uit. In Nieuws en Co vertelt Rijken wat er bekend is over de manieren waarop vluchtelingen tijdens hun reis in aanraking komen met mensensmokkelaars en -handelaren. Migranten hebben vaak niet meer bij zich dan de kleren aan hun lijf en wat kleingeld. Vrienden en familie zijn niet in de buurt om te helpen. Dat brengt ze in een kwetsbare positie waarin ze vaak worden uitgebuit.

Kanker bestrijden door genen te verknippen  

Twee wereldprimeurs deze week op het gebied van genetische therapie. In China is voor het eerst een longkankerpatiënt behandeld met cellen die bewerkt zijn met de CRISPR–techniek. Ondertussen zijn Amerikaanse onderzoekers erin geslaagd om met diezelfde nieuwe techniek blinde ratten hun zicht terug te geven. Er is veel mogelijk met CRISPR, maar wat is het? Wij spraken erover met Hidde Haisma, hoogleraar farmaceutische genmodulatie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Veelgestelde vaccinatievragen  

Vanmorgen maakte het RIVM bekend 2 miljoen euro extra uit te trekken voor het Rijksvaccinatieprogramma. Het instituut gaat het geld onder meer gebruiken voor extra scholing voor jeugdartsen én om meer tijd vrij te maken voor gesprekken met ouders. Jeugdartsen krijgen namelijk steeds meer vragen over het nut en de risico's van vaccins. Wij praten over vaccinatievragen en -fabels met Henrike ter Horst, jeugdarts bij GGD Gelderland-Midden.

Pijn is besmettelijk  

Als muizen er lucht van krijgen dat een ándere muis pijn heeft, voelt hij of zij die pijn óók. Blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Portland. Dat pijn besmettelijk is bij mensen is al even bekend. Kris Vissers, hoogleraar Pijn en palliatieve geneeskunde van het Radboud UMC vertelt over het onderzoek, hij is er zelf niet bij betrokken maar doet ook onderzoek naar pijn. We weten dat pijn besmettelijk is bij mensen. Waarom wordt dit dan nog een keer bij muizen onderzocht?

Mobiele telefoons die familieruzies uitlokken en ongebruikte waterputten  

Met de beste bedoelingen maken westerse ontwerpers producten voor mensen in bijvoorbeeld Zuidelijk Afrika, India en Bangladesh. Maar een deel van die producten faalt door culturele verschillen. Industrieel ontwerper Annemarie Mink promoveerde afgelopen vrijdag aan de Technische Universiteit Delft en ontwikkelde een nieuwe methode voor het ontwerpproces.

Economische groei ook mogelijk zonder CO2-uitstoot  

De CO2-uitstoot is voor het derde jaar op rij nagenoeg stabiel, blijkt uit onderzoek. Tegelijkertijd is 2016 waarschijnlijk wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten. Hoe zijn die twee feiten met elkaar te rijmen? Wij spraken erover met Rik Leemans, hoogleraar milieusysteemanalyse aan de Wageningen Universiteit.

DKVN: Hoe locked-in patiënten hun stem terugkrijgen  

Een wereldprimeur: het is hoogleraar neurowetenschappen Nick Ramsey van het Universitair Medisch Centrum Utrecht gelukt om in de hersenen van een verlamde patiënt een ‘breincomputer’ in te bouwen. Daarmee krijgen patiënten met het locked-in syndroom hun stem terug. Ramsey vertelt over zijn nieuwe techniek en de betekenis daarvan voor de wetenschap en voor patiënten.

Natuur na-apen is populair in de wetenschap  

Eetbare inkt, led-lampen die werken zoals vuurvliegjes en keverachtige drones. Wetenschappers en ontwerpers halen al tijden inspiratie uit de natuur. Toch staat het vakgebied ‘biomimicry’ nog in de kinderschoenen, stelt Codrin Kruijne. Hij is een van de initiatiefnemers van het eerste grote Europese biomimicry-congres dat dit weekend in Utrecht plaatsvindt en hij was betrokken bij de ontwikkeling van de masteropleiding ‘Bio Inspired Innovation’, die in september van start is gegaan.

DKVN: De wetenschap achter bellen en druppels  

Waar komen de belletjes in een glas champagne vandaan? En hoe komt het dat er een kleine letter ‘i’ ontstaat als een druppel in het water valt? Bij Michel Versluis, hoogleraar fysische en medische akoestiek aan de Universiteit Twente, is fascinatie voor druppels en bellen uitgegroeid tot een levenswerk. Versluis ontdekte hoe de pistoolgarnaal zijn prooien en vijanden doodschiet, gebruikt imploderende bellen om medicijnen op de juiste plek te krijgen en onderzoekt hoe je druppeltjes in de lucht kunt laten fuseren.

Bezigheidstherapie helpt apen de winter door  

Net als wij mensen hebben apen ook emoties. Ze kunnen eenzaam zijn, of verdrietig, of zelfs depressief. Dit geldt ook voor de bewoners van de Apenheul. Tijdens de lange donkere winter is de Apenheul gesloten voor publiek. En om de apen dan levendig te houden, krijgen ze bezigheidstherapie. We gaan luisteren naar het werk van Ingrid Schouw. Zij verzorgt in de doodshoofdaapjes in de Apenheul en Marc-Robin Visscher zocht haar op.

0:00/0:00
Video player is in betaClose