NTR | De Kennis van Nu - Podcast

NTR | De Kennis van Nu - Podcast

The Netherlands

Iedere dag houden wij je hier op de hoogte van het wetenschapsnieuws. Iedere week gaat Karin van den Bogaert in deze podcast uitgebreid in gesprek met een wetenschapper. De Kennis van Nu / Nieuws en Co / De Ochtend.

Episodes

Virtueel voelen met haptische apparaatjes  

Virtueel voelen met haptische apparaatjes

Het oudste Nederlandse keverfossiel en de opwarming van de aarde  

Tune Tech&Gadget Het is ... minuten over half 5. Tijd voor tech en gadgetnieuws. Vandaag met wetenschapsredacteur Gerda Bosman.**Dagelijks versturen we met zijn allen zo n 6 miljard emoji s, dat zijn de icoontjes in berichten die je via whatsapp bijvoorbeeld verstuurt. Er komt nu een app met alleen plaatjes?**Heb je daar een speciale chatt app voor nodig dan? Die plaatjes zitten toch al in chatprogramma s?**Hoe werkt die app?**Je zou het dus eigenlijk een vertaalapp kunnen noemen: van afbeeldingen naar tekst en weer terug?**Genoeg om mee te experimenteren dus. Vanaf vrijdag beschikbaar?

Wetenschappers demonstreren tegen Trump  

Al op de dag van zijn inauguratie liet president Trump alle verwijzingen naar klimaatverandering verwijderen van federale websites. Wetenschappers in Amerika maken zich dan ook grote zorgen over de nieuwe president. Die vrees is niet ongegrond. Trump is van plan subsidies voor de wetenschap te schrappen. Morgen, op de internationale Earth Day, houden onderzoekers uit protest in honderden steden een Mars voor de Wetenschap. Verslaggever Arjen van der Horst bezocht klimaatonderzoekers van de Universiteit van Maryland en sprak met Anke Schennink, die de march in Sacramento organiseert. Over de gevolgen van Trumps klimaatbeleid praten we met Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht.

Hartstocht en overspel in dramaserie over Einstein  

Waar denkt u aan bij Einstein? Waarschijnlijk niet direct aan passie, overspel en roekeloosheid. Toch zijn dat belangrijke ingrediënten in 'Genius': de tiendelige dramaserie die National Geographic maakte over het leven van Einstein. De serie gaat zondag van start en wij praten erover met Dirk van Delft, directeur van het Leidse museum Boerhaave en Einstein-liefhebber.

Amersfoort wil niet wijken voor agressieve woekerplant  

Amersfoort heeft last van een plantenplaag: de Japanse duizendknoop. Die woekert zo hard, dat er drastische maatregelen nodig zijn. Verslaggever Ewout de Bruijn gaat kijken met Christel Tijhuis van de gemeente. Hij spreekt ook met exoten-onderzoeker Wim van der Putten van het Nederlands Instituut voor Ecologie.

Chronische pijn bestrijden met onderhuidse elektroden  

Chronische pijn, pijn die minstens drie maandenaanhoudt, is vaak heel moeilijk te behandelen. Maar er is nieuwe hoop voor mensendie lijden aan chronische pijn veroorzaakt door een zenuwbeschadiging. DeStimRouter biedt verlichting. Wetenschapsredacteur Gerda Bosman vertelde overdit apparaatje bij Nieuws en Co (Radio 1).

Het einde der tijden  

Het einde der tijden

Aan je pupillen is te zien wanneer het kwartje valt  

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat onze ogen een ‘Aha’-erlebnis of Aha-ervaring al verraden voordat we ons er van bewust zijn. Een gesprek met wetenschapsjournalist Bennie Mols van De Kennis van Nu.

Tweetaligheid blijkt goed voor het brein  

Volgens psychologe Evy Woumans heeft tweetaligheid grote voordelen. Tweetalige kleuters scoren beter in leer- en geheugentestjes en tweetalige bejaarden worden gemiddeld 4 jaar later dement. Luister ook naar Koen en Mirja die hun dochter Tinka in het Duits en Nederlands opvoeden.

verschil in hersenen tussen mannen en vrouwen  

Is het verschil tussen mannen en vrouwen terug te zien in de hersenen? Onderzoekers van de universiteit van Edinburg legden meer dan 5000 hersenscans van mannen en vrouwen naast elkaar. Met een opvallend resultaat. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn niet zo groot. Maar mannenhersenen onderling verschillen wel heel veel. We praten erover met neurowetenschapper Amber Ruigrok, zij doet zelf onderzoek naar sekse verschillen in het brein aan de Universiteit van Cambridge en heeft dit onderzoek bestudeerd.

Water maken in de woestijn van Mali  

Nederland doet mee aan de missie in Mali. Defensie vervoert daarom regelmatig spullen, en bij die spullen zaten deze week ook een aantal experimentele installaties van beeldend kunstenaar Ap Verheggen. Zijn installaties halen met zonne-energie water uit de woestijnlucht. Hij werd uitgenodigd door generaal Middendorp om zijn apparaten te testen in het extreme klimaat van de Sahara.

Lichamelijke klachten bij psychotische patiënten blijven vaak onbehandeld  

De helft van de mensen met een psychotische aandoening heeft ook andere medische klachten. Denk aan verhoogde bloeddruk of diabetes. Behandelaars zijn zich vaak niet bewust van het hogere risico dat psychotische patiënten lopen. En dat kan gevaarlijk zijn. Die conclusie trekt psycholoog Jojanneke Bruins die meer dan 1200 patiënten langdurig volgde. Haar onderzoek is sinds vanochtend te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Psychiatry en ze vertelt erover in Nieuws en Co.

Medicijn taaislijmziekte lijkt gevonden  

Medicijn taaislijmziekte lijkt gevonden Een simpel en veilig medicijn, dat al is goedgekeurd voor de behandeling van andere ziekten, blijkt een veelbelovende kandidaat te zijn in de strijd tegen taaislijmziekte. Dat meldt een groot internationaal team van onderzoekers in het toptijdschrift Nature Medicine. We praten erover met Nienke Beintema, wetenschapsjournalist voor onder meer De Kennis van Nu en NRC Handelsblad.

sociaal gedrag bij vogels  

Dat sociaal gedrag niet alleen voorkomt bij mensen maar ook bij dieren wisten we al. Zo is bekend dat dolfijnen maar ook mieren elkaar helpen in levensbedreigende situaties. Wat we alleen niet wisten is dat dit gedrag ook voorkomt bij vogels. Nederlandse onderzoekers hebben dit gedrag ontdekt op een eilandje in de Seychellen tijdens hun onderzoek naar de Seychellenzanger. We praten erover met een van de onderzoekers, Martijn Hammers, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoe houden we onkruidrijst van de plantages?  

De rijst-rassen die wij eten hebben maar een paar genetische veranderingen nodig om in onkruidrijst te veranderen. Dat blijkt uit onderzoek dat het vakblad Nature Genetics deze week publiceert. Op plantages concurreert die onkruidrijst met de eetbare rijst. Wat betekent dat voor de wereldvoedselvoorziening? Wij spraken erover met Lammert Bastiaans, universitair hoofddocent onkruid-ecologie aan de Wageningen Universiteit.

Zwart gat spuwt radioflits uit  

Radiotelescopen over de hele wereld zijn gericht op het zwarte gat middenin onze Melkweg. Wetenschappers willen namelijk een foto maken van de rand van dat zwarte gat. Twee weken geleden spraken we al over dit project met de bedenker ervan: Heino Falcke, hoogleraar radiosterrenkunde en astrodeeltjesfysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Inmiddels is het meten begonnen en bellen we opnieuw met Heino Falcke. Hij zit in Spanje, op de berg Pico Veleta. Daar staat namelijk één van de telescopen waarmee de sterrenkundigen naar het zwarte gat turen. Bij toeval zagen ze ook hoe een klein zwart gat een radioflits uitspuwde. Heino Falcke bericht ook op Twitter over de voortgang, zie @hfalcke

Intro's van liedjes 78% korter  

In 1982 was het nummer 'Eye of the tiger' van Survivor een echte hit. Nog steeds eigenlijk! En dat terwijl het intro maar liefst 49 seconden duurt. Zulke lange intro's zijn nu bijna niet meer denkbaar. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat intro's van popmuziek zelfs 78% korter zijn geworden sinds de jaren '80. Haken we sneller af bij een lange intro doordat we nu meer controle hebben over de muziek die we luisteren? We praten over dit onderzoek en het gebruik van intro's met muziekwetenschapper Ashley Burgoyne van de Universiteit van Amsterdam.

WK econometrie  

Als bewoners in een wijk veel rolluiken hebben, daalt dan het aantal inbraken? En: doen de buren er dan goed aan ook een rolluik te nemen? Over die vraag buigen vandaag en morgen de 120 beste econometrie-studenten zich op het WK Econometrie in Amsterdam. Studenten van 30 universiteiten doen er aan mee. We praten erover met deelnemende studenten en de organisatie.

Oorsprong van het getal 0  

Het getal nul bestaat nog niet zo lang. Het begrip kwam vanuit Azië via de Arabische wereld overwaaien naar Europa. Het opende een compleet nieuw perspectief op rekenen en logica. Gisteren startte in New Delhi, India, een congres geheel gewijd aan het getal 0. Een multidisciplinair wetenschappelijk team werkt samen in de zoektocht naar de oorsprong van 0 en het idee van 'Het Niets'. We praten erover met Peter Gobets, bedenker van dit project en projectcoördinator Annette van der Hoek, zij is Indoloog en op dit moment zit zij in India.

Kunstmatig blad maakt kunstmest  

Amerikaanse wetenschappers hebben een kunstmatig blad gemaakt dat op een duurzame manier kunstmest produceert. En dat is goed nieuws voor met name kleinschalige landbouw. Wetenschapsjournalist Bennie Mols van De Kennis van Nu.

0:00/0:00
Video player is in betaClose