NTR/VPRO | Radio Doc - Podcast

NTR/VPRO | Radio Doc - Podcast

The Netherlands

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Episodes

Radio Doc: Ties Mellema - Knop om | Melle's tranendal | 26-03-2017  

Ties Mellema - Knop om: Er zijn momenten waarop je als saxofonist zou kunnen besluiten om op te houden met spelen: bijvoorbeeld als je rechterhand uitvalt of als je kanker krijgt. Gelauwerd saxofonist Ties Mellema maakte het allemaal mee en bleef er verrassend nuchter onder: hij moest door, grenzen verleggen. Toch maakte hij na zijn laatste ziekte een radicale keuze: Na 20 jaar verliet hij het roemruchte Amstel Quartet om meer tijd te hebben en zich te beraden op zijn muzikale toekomst. Radiomaker Arno Peeters volgde Mellema bij repetities en optredens, in de hotelkamer en in het ziekenhuis. Ze spraken over alle uitdagingen die achter hem liggen en de nieuwe mogelijkheden die in het verschiet liggen. - Melle's tranendal: De Amsterdamse fijnschilder Melle Oldeboerrigter (1908 - 1976) had werelberoemd kunnen worden, als hij was ingegaan op het aanbod voor een solotentoonstelling in het Louvre, of in zee was gegaan met schathemelrijke kunstverzamelaar Peggy Guggenheim.Maar door zijn eigenzinnige karakter, zijn de Jeroen-Bosch-achtige taferelen die hij schilderde vooral binnen de landsgrenzen bekend geworden.André Voskuyl en voormalig uitgever Wouter van Oorschot lanceren daarom de vernieuwde website http://tranendal.nl/melle, met informatie over de schilder in vier talen en een omvangrijk beeldarchief. Bovendien stellen ze 40 vroege, nauwelijks vertoonde werken tentoon, op de benedenverdieping van het huis in Amsterdam waar Melle een atelier had. Luuk Heezen ging bij hen langs.

Radio Doc: De Beul van Banda | 19-03-2017  

De Beul van Banda: Aan de vooravond van de boekenweek een documentaire over het vaak verboden drama van Slauerhoff over Jan Pieterszoon Coen. In 1931 schreef J. Slauerhoff een toneelstuk waarin de VOC-topman Jan Pieterszoon Coen als een moordzuchtige despoot werd afgeschilderd. Een opvoering van dit stuk maakte de schrijver, die in 1936 overleed, niet meer mee. Het duurde dertig jaar voordat Jan Pietersz. Coen voor het eerst werd opgevoerd, door de Amsterdamse studentenvereniging Kothurne. Daarvoor waren drie eerdere pogingen om het toneelstuk ten tonele te voeren door opeenvolgende Amsterdamse burgemeesters verboden omdat de ontluistering van de zeeheld politiek gevoelig lag. Een besloten wereldpremière door Kothurne in 1961 werd door de toenmalige Amsterdamse burgemeester Van Hall oogluikend toegestaan. Tom Rooduijn spreekt met historici en betrokkenen bij de eerste voorstelling over de opvoeringsgeschiedenis van dit omstreden stuk. 

Radio Doc: Big Boukje 192 | 12-03-2017  

Big Boukje 192: Het is een historisch feit dat weinigen meekregen: vorig jaar gaf een Nederlandse koe voor het eerst 200.000 kilo melk. De gulle gever was Big Boukje 192: het paradepaardje van boer Knoef in Geesteren. Boukje(19 jr) is een vriendelijke, wat afstandelijke koe met een kleine uier, beste heupen en een grote muil. Hoe kreeg de mens de koe zo ver? Is dit een eindpunt van schandalige exploitatie van het beest? Een melkkoe avant la lettre? Of hebben we eindelijk door hoe we de koe zo op haar gemak kunnen stellen dat ze de melk vanzelf laat stromen? Net zoals een poes die bij liefdevolle benadering gaat spinnen? In de radiodocumentaire 'Big Boukje 192'van Jan Maarten Deurvorst, vliegen kenners elkaar flink in de haren over deze controversiële kwestie. Zo beweert een high tech boer dat de koe zich het liefst 5 keer per dag laat melken door een robot en dat de stal veel fijner is dan de weide, terwijl volgens de boswachter van de Oostvaardersplassen het rund juist het best gedijt wanneer het elk weertype, honger en epische gevechten doorstaat. Bij het kunstmatige inseminatie station van Grashoek ontdekten ze hoe het niet moest. Na een verbouwing, die nogal wat geluidsoverlast opleverde, konden ze al het stierensperma weggooien -een schadepostvan enkele tonnen- omdat de runderen totaal van slag waren. Volgens een dierenwelzijnsdeskundige valt een koe gewoon moeilijk te lezen,maar heeft ze in elk geval behoefte aan veiligheid, een kudde,herkauw-uren en een beetje liefde.Een ding is zeker: Boer Knoef heeft de record-melkafgifte vooral bereikt door een grenzeloze koeienliefde. 's Avonds, als heel Nederland achter de televisie zit,neemt boer Knoef plaats op een kruk in de stal en aait Big Boukje 192op haar pleasure spot onder de hals.

Radio Doc: De Verdwijners | De Trump-Bug | 05-03-2017  

De Verdwijners: Een audio-essay van Maartje DuinEen vader laat een brief op de keukentafel achter en verdwijnt, om jaren later op te duiken in Spanje. Een dichter dwaalt door de stad, opzoek naar plekken om onzichtbaar te zijn. Een Nederlandse vrouw woont al jaren alleen op een winderige berg in Turkije.Je oude leven achter je laten, spoorloos verdwijnen: iedereen fantaseert er wel eens over. Maar kan het nog? Radiomaker Maartje Duin onderzoekt het verlangen om te verdwijnen in een tijd waarin we meer dan ooit worden bekeken. Techniek:Arno PeetersAdviezen:Katharina SmetsEindredactie:Anton de GoedeMet speciale dank aan Gerrit Kalsbeek - De Trump-Bug: Spoorloos verdwijnen uit deze wereld lijkt sommige mensen aanlokkelijk. Maar om te verdwijnen moet er wel een wereld zijn. Wat nou als die ophoudt te bestaan? Met wetenschapsredacteur Maarten Keulemans en kinderboekenschrijfster Francine Oomen spreekt Leonie Wolters over verschillende versies van de apocalyps, actueel door de verkiezing van Trump.

Radio Doc: Het Leven van De Bovenlanden | Ontspoord | 19-02-2017  

Het Leven van De Bovenlanden: Zeven jaar staat het oude kantoor van KPMG in Amstelveen nu leeg. Het is een symbool geworden voor Nederlandse worsteling met kantorenleegstand. In Radio Doc komt het gebouw zelf aan het woord. - Ontspoord: Het lijkt normaal pubergedrag: stoer doen, steeds minder aan je ouders vertellen en veel blowen. In de meeste gevallen waait het ook over. Maar wat als dat niet zo is? Als je je broer of kind steeds verder ziet afglijden en niets lijkt te helpen? Documentairemaker René van Es portretteert een gezin waar een van de kinderen dusdanig ontspoord, dat zijn ouders zich gedwongen voelen hun eigen zoon uit huis te zetten.

Radio Doc: Gevangen in Panama | Kantorenleegstand | 12-02-2017  

Gevangen in Panama: In november 2016 werd de Nederlandse journalist Okke Ornstein in Panama gearresteerd en in een gevangenis opgesloten vanwege zijn kritische artikelen over fraude en corruptie in dat land. Ornstein werkte sinds 2000 in Panama, waar hij radioreportages maakte en een weblogschreef over o.a. zakenlieden die investeringen met grote winstkansen aanboden, maar hun klanten van hun inleg beroofden. Enkele van die zakenlieden sleepten Ornstein voor het gerecht wegens 'smaad' en 'belediging' en Ornstein werd, zonder dat hij de kans kreeg zich te verdedigen, tot 38 maanden cel veroordeeld.  Zijn collega en goed vriend Gilles Frenken reisde naar Panama, zocht Ornstein op in de gevangenis, en volgde de acties achter de schermen om Ornstein weer op vrije voeten te krijgen.   - Kantorenleegstand: Zeven jaar staat het oude kantoor van KPMG in Amstelveen nu leeg. Het is een symbool geworden voor Nederlandse worsteling met kantorenleegstand. In RadioDoc komt het gebouw zelf aan het woord.

Radio Doc: Schrijft U dat maar gerust in Uw krant | 05-02-2017  

Schrijft U dat maar gerust in Uw krant: Reconstructie van het duel Reve-Büch. Met opnamen van Gerard Reve die niemand ooit hoorde...In 1983 maakte Boudewijn Büch voor Het Parool en de KRO een interview met Gerard Reve. Reve deed felle uitspraken tegen immigranten, linkse politici en collega-schrijvers die tot veel ophef leidden. Het Parool distantieerde zich van het gesprek en de KRO zag af van uitzending. Reve zei dat zijn uitspreken uit hun verband waren gerukt, terwijl Büch bezwoer dat hij de schrijver letterlijk had geciteerd. Boudewijn Büch deponeerde de verzegelde banden van het interview bij de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam. Daar bleven ze in de kluis, tot Radio Doc van de erven én de KRO toestemming kreeg een keuze te maken uit alle opnamen van het nooit eerder uitgezonden vier uur (!) lange interview, nu eindelijk geopenbaard. Gemaakt door Tom Rooduijn

Radio Doc: Een tijd van daarvoor en een tijd van daarna | 29-01-2017  

Een tijd van daarvoor en een tijd van daarna: Het is dit jaar 60 jaar geleden dat op 16 juli 1957 de eerste Nederlandse vliegramp met het toestel de Neutron plaatsvond in Biak, Nieuw Guinea. Aan boord tropenarts Dick Leiker met zijn vrouw en vier jonge kinderen. Hij is op weg naar Nederland om te promoveren op lepra.Samen met tien andere inzittenden wordt dokter Leiker gered door Paoea's die met hun prauwen de brandende zee op zijn geroeid. Het dramatische verlies van zijn gezin weerhoudt hem er niet van om zijn leven in dienst te stellen van de leprabestrijding en in 1967 richt hij samen met anderen de Leprastichting op die dit jaar 50 jaar bestaat.Over het ongeluk werd nooit meer gepraat. Zijn zoon Dick, uit een tweede huwelijk, komt er pas jaren later achter dat zijn vader al een heel leven achter de rug had in Nieuw Guinea voor hij werd geboren. In 2012 bezoekt hij de plekken waar zijn vader woonde en werkte. Hij wordt als een verloren zoon binnengehaald door mensen die zijn vader nog hebben gekend en 55 jaar op een teken van leven hebben gewacht van dokter Leiker.Lepra wordt ook wel een vergeten ziekte genoemd. Het komt voor op plekken waar grote armoede heerst en niemand naar om kijkt. Zendingsartsen, zoals dokter Leiker,zagen het als een roeping en hun medische plicht om juist daar hulp te verlenen. Het stigma rond lepra maakt de bestrijding en het voorkomen van besmetting bijzonder moeilijk. Zelfs nu nog in 2017, terwijl behandeling heel goed mogelijk is, leven veel mensen met de tragische gevolgen van de ziekte.Het verhaal van dokter Leiker, zijn persoonlijke drama en zijn toewijding als arts is een geschiedenis die niemand onberoerd laat.  Radiodocumentaire van Wineke van MuiswinkelEindredactie Ottoline Rijks NTR RadioDocTechniek Alfred KosterMet dank aan Dick LeikerDe Leprastichting

Radio Doc: Bevergekte | 22-01-2017  

Bevergekte: Je moet er in New York goed voor zoeken, maar als het je eenmaal opvalt, zie je ze overal: bevers. Je vindt ze op gebouwen van de overheid, muurschilderingen, zelfs op de badge van elke New Yorkse politieagent. Wat doet die bever daar? In een poging het antwoord te vinden komen we terecht bij milieukundige Dr. Joop Varekamp (Wesleyan University, Connecticut). Hij heeft een bijzonder verhaal over mode, syfilis, milieuvervuiling en klimaatverandering, waarbij de invloed van de bever groter is dan gedacht. 

Radio Doc: Een Groot Liefdesverhaal | 15-01-2017  

Een Groot Liefdesverhaal: Een radiodocumentaire over de liefde.De Liefde is het beste, sappigste, gevoeligste, verdrietigste onderwerp ooit om over te vertellen. Zelden worden er grotere stappen in een mensenleven gezet dan uit liefde. Er worden oorlogen om uitgevochten, er wordt verraad om gepleegd en vrede mee bezegeld. De liefde is universeel aanwezig; iedereen laat zich er door leiden. Maar de liefde is ook voor iedereen heel persoonlijk en uniek. De eerste zoen in het fietsenhok, die keer dat je met zijn trui aan in slaap viel, die wilde nacht in een klein tentje, de dag dat je een sms kreeg en zij het uitmaakte; je vergeet het nooit!In Een Groot Liefdesverhaal vertellen bijna 30 Nederlanders van jong tot oud over hun liefdesleven. Samen zijn die verhalen tot één groot gezamenlijk liefdesverhaal gesmeed.Idee en montage; Heleen Hummelen, Interviews; Mira Zeehandelaar, Wieky de Boer en Heleen Hummelen, Eindmontage; Arno Peeters.Mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Mediafonds vanuit de regeling Open Woorden.Met dank aan:Dinkie, Willem, Hasna, Ini, Theo, Koen, Roos, Tom, Janny, Anne, Bronja, Bob, Ineke, Nina, Peter, Vincent, André, Diederik, Femke, Juliette, Herman, Izaak, Judith, Karlo, Luca, Niek, Jac, Phebe en Christian

Radio Doc: De levensader van Pierre Courbois | 08-01-2017  

De levensader van Pierre Courbois: Wanneer jazzdrummer Pierre Courbois in de zomer van 2015 onderweg is naar zijn vakantiehuis in Zuid-Frankrijk, krijgt hij een hartinfarct. Hij heeft even vakantie in het jaar waarin hij vijfenzeventig is geworden. Een kroonjaar dat hij viert met een jubileumtournee door Nederland. Om zijn hart te repareren halen de artsen een ader uit zijn been. Het been dat zo belangrijk is voor een drummer. Het doktersadvies luidt: twee jaar niet achter het drumstel. Is het een optie voor Pierre om te stoppen, midden in deze belangrijke tournee? Wat hij het liefste doet, vormt ineens een bedreiging.Een programma van Mijke van Wijk en Frank Jochemsen.

Radio Doc: Toen ik 5 was | 01-01-2017  

Toen ik 5 was: Een radiodocumentaire over jong verlies Sara (37) wil weten wie ze was als vijfjarige. Waar kon ze om lachen? Wat waren haar lievelingskleuren, stiekeme gedachtes of kleine angsten? Maar vooral: wat begreep ze van de dood?Sara was eigenlijk maar heel kort vijf. Haar driejarige zusje Anna stierf twaalf dagen na Sara's verjaardag. De eerst volgende herinnering is de geboorte van haar nieuwe zusje, dat was twee jaar later. Blijkbaar is er een gat in haar herinnering ontstaan. Nu ze haar eigen vijf-jarige dochter Yuki ziet opgroeien wordt Sara steeds nieuwsgieriger naar haar eigen kleine versie.Er werd thuis niet veel gesproken over de dood van Anna. Daar wil Sara nu verandering in brengen. In de documentaire spreekt ze met haar ouders, oom en tante, bestevriendinnetje, zusje en kleuterjuf over hun herinneringen. Kunnen zij vertellen hoe ze op de dood van haar zusje reageerde? Tussendoor praat Sara met haar dochter Yuki, die opvallend scherpe vragen en observaties heeft. Ook interviewt ze kinderen die een broertjeof zusje hebben verloren. Hoe ziet hun gevoelsleven eruit? Kunnen zij haar iets leren over haar als vijfjarige?Gemaakt door Sara Kolster en Laura Stek

Radio Doc: Als ik de liefde niet heb | 18-12-2016  

Als ik de liefde niet heb: De Rotterdamse priester Remy Jacobs en theatermaker Marjolijn van Heemstra speelden enige tijd geleden een heftige voorstelling over het misbruik binnen de kerk. Jacobs, zelf ooit slachtoffer van dat misbruik, doorbreekt na lang beraad met zichzelf het zwijgen, en roept de geloofsgemeenschap en vooral de paus op tot meer openheid en liefde en minder hypocrisie. De voorstelling 'Als ik de liefde niet heb' werd een persoonlijk verhaal over liefde en de afwezigheid daarvan, over machtsmisbruik binnen systemen en de vraag hoe een kwetsbaar individu zich staande houdt tegenover grote structuren. Maar daarmee was het nog niet klaar. In deze documentaire hoort u het vervolg van Remy en Marjolijn zelf. En passant redden ze nog even een mensenleven.

Radio Doc: Dit is mijn land | Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 13 - Hoe er bij te horen | 11-12-2016  

Dit is mijn land: Na 52 jaar burgeroorlog ligt er in Colombia een vredesakkoord tussen de regering en guerrillabeweging FARC. De oorlog begon om een eerlijkere verdeling van land, maar eindigde in een bloedig conflict dat draaide om drugs en macht. Daarbij vielen honderdduizenden doden en hebben bijna zes miljoen mensen hun huis en grond moeten ontvluchten.Radiomakers Margot de Nooijer en Sytske Jellema onderzochten in radiodocumentaire 'Dit is mijn land' de betekenis van de grond in Colombia. Dat deden ze via verhalen van onder meer een gevluchte boerin in de hoofdstad die terugverlangt naar haar land, een voormalig FARC-strijder die landmijnen uit de grond haalt die hij er ooit zelf in stopte, en een paramilitair commandant die vertelt hoe hij zijn verse lijken in de aarde begroef.De onwaarschijnlijke verhalen vinden hun nuchtere tegenhanger in het werk van de Nederlandse Mathilde Molendijk van het Kadaster International. Haar missie is de Colombiaanse grond gemeten en gekadastreerd krijgen, om daarmee bij te dragen aan een transparante en vreedzame toekomst. Gaandeweg ontstaat het beeld van een land waar de aarde de voedingsbodem werd van dromen en nachtmerries, hoop en chaos, leven en dood.Dit programma kwam tot stand met steun van het Mediafonds. - Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 13 - Hoe er bij te horen: Jewilt uniek zijn, net als iedereen. En toch voel je de behoefte omdeel uit te maken van een groep die dezelfde dingen mooi, belangrijken grappig vindt als jij. Maar wat als je walging voelt bij je eigenclan? Of als de groepsleden je niet herkennen als een van hen? Indeze aflevering twee verhalen over mensen die met pijn en moeiteaansluiting zoeken bij anderen.AlsValerie op haar twintigste naar Nederland komt, doet ze haar best omerbij te horen. Maar de taal blijkt zo moeilijk dat ze alleen opafstand naar haar nieuwe landgenoten kan kijken. Hoe langer ze hieris, hoe meer ze haar persoonlijkheid voelt krimpen.Opeen dag neemt Peter een pijnlijk besluit: hij vertrekt voorgoed bijde club waar hij al zijn hele leven komt en gaat op zoek naarvoetbalfans die meer op hem lijken.Eenverhaal gemaakt door René van Es en Tessa de Vries.

Radio Doc: Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 12 - Hoe te leven met je spiegelbeeld | De vernieuwer - Portret van de architect Herman Hertzberger | 04-12-2016  

Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 12 - Hoe te leven met je spiegelbeeld: Aflevering 12 van Het leven, een gebruiksaanwijzing. Wat als je spiegelbeeld niet reflecteert wie je zou willen zijn, of wie je ooit was? In deze aflevering worstelen twee mensen met de consequenties van een metamorfose. Wie ben je, als je er niet langer als jezelf uitziet? Gemaakt door Laura Stek en Tjitske Mussche. - De vernieuwer - Portret van de architect Herman Hertzberger: Ruim een halve eeuw werkte Herman Hertzberger (84) aan een imposant en vernieuwend bouwkundig oeuvre: onder meer de Studentenflat in de Weesperstraat in Amsterdam, Centraal Beheer in Apeldoorn, Vredenburg in Utrecht en het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Ondertussen is de architect steeds vaker betrokken bij de vernieuwing van zijn eigen gebouwen.Hertzberger bezoekt, met documentairemaker Tom Rooduijn, behalve een aantal van zijn ontwerpen ook door hem bewonderde bouwwerken van collega's en ontmoet architecten gespecialiseerd in de restauratie van twintigste-eeuws bouwkundig erfgoed. Op deze rondreis verklaart Hertzberger zijn opvattingen over een speelse architectuur van de menselijke maat uit gebeurtenissen in zijn jeugd.

Radio Doc: Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 11 - Hoe een ander te veranderen | Plastic Jagen ? Uit: Makers Radio | Resonanties ? Uit: De Kostgangers | 27-11-2016  

Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 11 - Hoe een ander te veranderen: Het is al moeilijk genoeg om jezelf in de hand te houden, maar anderen zijn al helemaal niet te sturen. Terwijl het leven zoveel fijner zou zijn als de mensen om ons heen gewoon deden wat wij wilden. De hoofdpersonen in deze aflevering onderzoeken wat het beste werkt om wenselijk gedrag te bevorderen bij familie en zelfs bij wildvreemden.Addie krijgt van de gemeente de opdracht om iets te doen aan rondslingerend vuil. Maar hoe kan hij een anonieme groep mensen duidelijk maken dat ze iets verkeerd doen?

Lara heeft haar dochter bijgebracht om goed op te ruimen en haar spullen altijd op dezelfde plek te leggen. Die opvoeding heeft misschien iets te goed gewerkt...Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson en Stef Visjager - Plastic Jagen ? Uit: Makers Radio: MakersRadio is een verhalende podcast over wetenschap en cultuur, gemaakt door Richard den Haring en René van Es. De reeks wordt gekenmerkt door gedurfde montage, spannende soundscapes en broodnuchtere voice overs. In dit verhaal volgen we avonturier Merijn Tinga, die in 2015 zijn hele gezin meenam op zeilreis over de Oostzee. Na afloop van de reis werd Tinga voor de rechter gedaagd. Wat ging er mis? - Resonanties ? Uit: De Kostgangers: De Kostgangers is een serie verhalen over de menselijke ervaring vanuit de economie, de kunst of de exacte wetenschap. De nieuwsgierigheid van radiomakers Geert van de Wetering en Daniële Emans staat in de reeks centraal, en dat betekent dat alle mogelijke onderwerpen aan bod kunnen komen: van een conflict over het design van een kunstboek tot de vraag wat er overblijft van gemeenschapszin als een dorp ingesneeuwd raakt. De laatste aflevering staat geheel in het teken van resonanties, met verhalen over o.a. de snaartheorie en een geniale roofspin die de trillingen van een dood blaadje perfect nabootst. Het verhaal dat wij laten horen van deze uitzending gaat over de vraag wanneer muziek vals is, en hoe een wonderschoon concert ineens onverdraaglijk kan worden.

Radio Doc: RESET | 20-11-2016  

RESET: In juli 2010 krijgt de Amsterdamse Joanne Brouwer een zwaar fietsongeluk in Spanje. Ze zweeft 6 dagen lang tussen leven en dood in het ziekenhuis van Leon. Wanneer Joanne ontwaakt uit haar coma, kennen haar familieleden haar nauwelijks terug. Joanne, die altijd nogal zwaar op de hand was, is nu een euforische uitgelaten versie van haarzelf. Ze maakt de ene grap na de ander, geniet intens van mierzoete automatenkoffie, die ze daarvoor niet kon velen, en vliegt iedereen om de hals. Zo gauw ze weer kan lopen, danst ze alleen door haar ziekenhuiskamer, met Michael Jackson op 
haar koptelefoon. Zielsgelukkig. Haar man is in eerste instantie enorm opgelucht. Maar dan slaat de twijfel toe: moet ik met dit lachebekje de rest van mijn leven door?

Het is een probleem waar veel mensen mee worstelen na een coma, Het ego is diepgaand veranderd. Veel mensen voelen zich herboren.
Het  gaat dat zo ver dat de ex-patiënten een nieuwe naam aannemen. Of twee fotoalbums in de kast hebben staan: een van de babytijd en een van het leven na de coma.

In de radiodocumentaire Reset van Jan Maarten Deurvorst vertellen drie patiënten hoe ze worstelden met hun ego na hun 'reset'. Dat vanzelfsprekende zaken als lopen, praten, 
vriendschap en seks totaal niet meer vanzelfsprekend waren. Hoe ze afscheid moesten nemen van alle verworvenheden van het oude ik. Maar ook, dat na de coma nieuwe perspectieven zich aandienden. Zo leerde de voormalige zangpedagoog Marianne Verkade intens genieten van stilte nadat ze hersenletsel opliep bij een bijna fatale val van de trap. Haar vakanties zijn nu zoektochten naar totale stilte. De Antwerpse Jeroen 
Willemsen die voor zijn ongeluk vooral bezig was met seks, drugs and rock and roll leerde eindelijk hoe hij moest leven. Hij reist het hele Vlaamse lezingscircuit af om mensen die dit proces niet doormaakten te helpen.

Radio Doc: Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 9 - Hoe de juiste keuze te maken | Held op een hijskraan? | 13-11-2016  

Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 9 - Hoe de juiste keuze te maken: Als je weet wat je wil, is het makkelijker te bepalen welke kant je op moet. Maar het wordt lastig als de mensen om wie je geeft een andere richting voor je ingedachten hebben. In deze aflevering vertellen drie mensen over hun poging tot de beste beslissing te komen en over het afscheid van de dingen waar ze niet voor kiezen. Hans staat op een kruispunt in zijn leven: als hij afkickt van drugs wordt het misschien mogelijk om een echte liefdevolle relatie te hebben. Tegelijk weet hijdat hij er een leven voor terug krijgt dat nooit even intens zal voelen als wat hij gewend is. Waël moet beslissen hoe hij zijn zondagen invult. Wordt het voetbal of de moskee? Om tot de juiste keuze te komen, gaat hij te rade bij dichters en filosofen. Theatermaker Lisa wil het liefste zelf geen keuzes maken. Ze zoekt naar creatieve manieren om de meest triviale besluiten aan andere over te laten. - Held op een hijskraan?: Een hijskraan beklimmen zonder veiligheidsharnas of met een dun koordje aan een rotswand bungelen; het is niet ongevaarlijk. De een doet het zonder blikken of blozen en geniet er zelfs van, een ander moet er niet aan denken.In de documentaire 'Eigen risico' hoorde u een paar weken geleden verhalen over mensen die zulke grote risico's nemen.Vandaag komt in 'Held op een hijskraan?' de vraag aan de orde of er bij die mensen misschien ook sprake is van een specifieke psychische gesteldheid. Wie zijn het, die dit soort gevaarlijke dingen doen?Een documentaire van Heleen Hummelen over de vraag waar roekeloosheid vandaan komt en of die ook ergens goed voor is. Met onder andere expeditiearts Ronald Hulsebosch, hoogleraar psychiatrie Theo Doreleijers, stuntman Rob de Groot  en suïcidespecialist JanMokkenstorm Gemaakt door: Heleen HummelenEindredactie Anton de GoedeEindmontage Arno Peeters

Radio Doc: De Theorie | Het leven, een gebruiksaanwijzing ? Afl. 8: Hoe niet in te grijpen | 06-11-2016  

De Theorie: Een carrière in de wetenschap verloopt meestal volgens vaste patronen: studeren aan een universiteit, jarenlang onderzoek doen en collega's die het werk steeds kritisch toetsen. Maar wat als je zomaar een theorie hebt bedacht, zonder expertise, ervaring of scholing? Wat moet je doen als outsider om serieus genomen te worden door de wetenschap? Radiomaker René van Es sprak mensen met een theorie waar ze heilig in blijven geloven, ook al willen de hoogleraren niet naar hen luisteren. - Het leven, een gebruiksaanwijzing ? Afl. 8: Hoe niet in te grijpen: Soms is niets doen beter dan iets doen. Maar het is niet eenvoudig om te moeten toekijken van de zijlijn zonder in actie te mogen komen. Hoe kun je jezelf in de hand houden als handelen uit den boze is? In deze aflevering twee verhalen over zeer verschillende mensen die de kennis en kunde hebben om in te grijpen, maar dat niet mogen doen.Dingeman Swank is chirurg. Mensen die na een buikoperatie last bleven houden van chronische pijn, hielp hij met een operatie van hun klachten af. Zijn patiënten waren hem enorm dankbaar, maar nu mag hij de procedure niet meer uitvoeren.Marloes Coenen is drievoudig wereldkampioen Mixed Martial Arts. Binnen de kooi mag bijna alles: van slaan en schoppen, tot werpen en wurgen. Maar buiten de kooi moet ze zich inhouden om haar kracht niet in te zetten tegen agressie en brutaliteit.Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche en Julie Blussé.

Radio Doc: De vader van Bert | Het leven een gebruiksaanwijzing - Afl 7: Hoe een bittere pil te slikken | 30-10-2016  

De vader van Bert: Bert van der Sluis is de zoon van een Italiaanse gastarbeider die in de jaren zestig naar Nederland kwam om in een fabriek te werken. Het enige dat Bert van zijn biologische vader weet is zijn voornaam, en dat deze Giuseppe zijn moeder tegenkwam in de Rutex, een Utrechtse dansgelegenheid.Al meer dan vijftig jaar zoekt Bert zonder succes. Ook al heeft Bert tot nu toe zijn vader nog steeds niet gevonden, hij ontdekt wel de Italiaan in zichzelf. De zoektocht is bepalend geworden voor zijn identiteit. Maar niet iedereen in Bert's omgeving kan mee in het verhaal. Zoon Gianni heeft een hele andere kijk op de gevolgen.Afgelopen zomer ontvangt Bert dan eindelijk een mysterieus bericht uit Sicilië dat misschien wel tot een ontknoping leidt.Regisseur: Elsbeth DijsktraEindredactie: Ottoline RijksSamenstelling: Wineke van Muiswinkel en Alfred KosterTechniek: Alfred Koster - Het leven een gebruiksaanwijzing - Afl 7: Hoe een bittere pil te slikken: Er zijn dingen in het leven waar we geen controle over hebben. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? Blijf je vechten tegen het noodlot of leg je je neer bij een leven waar je niet voor hebt gekozen? In deze aflevering worden drie mensen geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid waar ze niet op zaten te wachten. Als Anke in een depressie raakt, krijgt ze pillen voorgeschreven waarvan de dosis steeds verder moet worden opgehoogd. Maar met elke 20 milligram van het medicijn blijkt ze 20 kilo aan te komen. Yvonne is smoorverliefd als ze Paul ontmoet. Dat hij foute schoenen draagt neemt ze voor lief. Maar dan wordt duidelijk dat er wel meer dingen zijn die ze van hem zal moeten accepteren, als ze met hem verder wil. Willem heeft een prachtige tuin. Er is maar een probleem. De enige plek waar zon is, blijkt bezet.Een verhaal gemaakt door Stef Visjager en Lotte van Gaalen

0:00/0:00
Video player is in betaClose