Episodes

Nya Vågen med Catti Brandelius, Magnus Svensson och julklappsutdelning  

I det sista Nya Vågen för i år - och för gott - delar vi ut julklappar från debattörer, författare och kulturjournalister. Vad får Jimmie Åkesson, Liv Strömqvist eller Claes Borgström? Vem vill ge en klapp till Röhska museet eller Peter Wolodarski? Vem får ett tal som julgåva?

Om Skapande skola, Hedenhös och Salome  

Skapande skola är den regeringsreform som kulturministern brukar framhålla som den viktigaste på kulturområdet. Skolbarn över hela landet ska genom den få träffa och skapa med hjälp av professionella utövare inom olika kulturområden. Men blev det som det var tänkt? På tisdagen presenteras en rapport om Skapande skola gjord av Myndigheten för kulturanalys. I Nya Vågen diskuteras den av Cecilia Magnusson (M) och Gunilla Carlsson (S), båda från riksdagens kulturutskott, och Ulla Wiklund, musiker och kompositör som under många år jobbat för att kulturen ska få ta plats i skolan.

Om konstmusik, Norgebråk och August-pris  

Den samtida musiken har svårt att hävda sig i reportoaren på våra konserthus, vars program till stora delar består av ofta spelade klassiker med minst 100 år på nacken. Tonsättaren Tebogo Monnakgotla är kritisk till hur liten plats den moderna musiken får. I Nya Vågen debatterar hon det med Stefan Forsberg, chef för Stockholms konserthus, och Fredrik Österling, tonsättare och kulturpolitisk utredare.

Kris, förändring och ömhet  

Vad krävs för att en idé ska få fäste? Större förändring av system och värderingar föregås nästan alltid av en kris konstaterar en av de medverkande i Nya Vågen. Men vad ska till för att vi inte längre ska vara lojala mot det system vi lever i, det som är bekvämt och ger oss det vi vill ha?

Om Datorspelskulturen i skolan o Skånes Dansteaters dansikal  

Nya Vågen tisdag 12 november kl. 14.03 & onsdag 13 november kl. 18.15 På senare år har bärbara datorer och surfplattor blivit redskap i var elevs hand, och med dem har datorspelen blivit en utbredd kulturyttring innanför skolans väggar. Men hur kan datorspelen användas för lärandet? Och vad kan undervisningen lära av datorspelen? Nya Vågen diskuterar möjligheter och möjliga fallgropar med datorspel i skolan. Medverkar gör Gunilla Svingby, professor i pedagogik och ämnesdidaktik vid Malmö högskola; Carl Heath, expert på spel och lärande, samt Felix Gyllenstig Serrao, lärare som bland annat driver bloggen Spelläraren. The Feeling of Going är Skånes Dansteaters och Malmö Operas samarbete i höst. En drömlik "dansikal" med full orkester, kör och solister som får stående ovationer från publiken. Kritikerna Tor Billgren och Malena Forsare ger sin syn på koreografen Ben Wrights visionära verk. Och så besöker vi Dramalogen - en grupp estetiska entreprenörer som vill ge näringsliv och offentlig sektor kulturella verktyg. Programledare: Ann Jornéus Producent: Axel Palmkvist

Digital stress och dokumentärfilmen Tanja  

Rapporter, debattartiklar, teve- och radioprogram - "alla" pratar just nu om den digitala stressen. Om hur vi ska hantera uppkoppling, tillgänglighet och sociala medier som pockar på ständig uppmärksamhet.

Thielskas väg till framtiden och Gunilla Palmstierna-Weiss i närbild  

Efter åratal av infekterade stridigheter om ekonomi och besökssiffror, ledarskap och styrelse - och vad egentligen museet ska vara - har nu den gamla jugendbyggnadens samlingar hängts om av Olle Granath, tidigare chef för Moderna Museet och överintendent för Nationalmuseum. Olle Granath menar att "inget museum förmår ge en sådan förtätad bild av det förrförra seklets skandinaviska konst som Thielska" och i Nya vågen diskuterar konstkritikerna Ingela Lind, Sophie Allgårdh och Nils Forsberg om detta är lösningen för Thielska galleriet?

Om kulturens penningvärde samt frihetens bojor på Grönland  

Den rådande kulturpolitiken innebär att kulturen i allt större utsträckning måste bli en spelare på den ekonomiska arenan. Näringslivsmodellen New Public Management används alltmer i den offentliga sektorn för att göra den kostnadseffektiv och marknadsanpassad. Vad innebär det ökade ekonomiska tänkandet för kulturen? Vad betyder mätning för kreativiteten? Från vilka utgångspunkter skall egentligen kulturen värderas och finansieras?

Nya Vågen 20131023 18:15 5236-13-1022  

Den rådande kulturpolitiken innebär att kulturen i allt större utsträckning måste bli en spelare på den ekonomiska arenan. Näringslivsmodellen New Public Management används alltmer i den offentliga sektorn för att göra den kostnadseffektiv och marknadsanpassad. Vad innebär det ökade ekonomiska tänkandet för kulturen? Vad betyder mätning för kreativiteten? Från vilka utgångspunkter skall egentligen kulturen värderas och finansieras?

Nya Vågen 20131015 1404 , 20131016 1815  

När ett nytt byggprojekt ska sjösättas idag, är alla eniga om att hållbarheten är av största vikt. Det finns inte en arkitekt, stadsplanerare eller byggare som skulle komma på tanken att presentera en idé som inte innehåller ledord som miljö, natur och resurssnålhet. Men, hur grön är den hållbara arkitekturen?

Om rasism och Wagners sista opera  

Efter Dagens nyheters avslöjande om hur Skånepolisen har registrerat romer konstaterade Maciej Zaremba på tidningens kultursida att nu har vi ett exempel på strukturell rasism som är värt att debattera. I samma artikel avfärdade han tidigare debatter om barnboksillustrationer och namn på glassar som något som stulit fokus från de verkliga problemen. I Nya Vågen frågar vi oss om det verkligen är så att slaget om symbolerna har gjort oss blinda för strukturerna?

Kulturen och könskampen och systertrion Haims nya fullängdsalbum  

Feminism och jämställdhetsfrågor stöts och blöts på teatern och i filmen, i konsten och böckerna. Samtidigt är den politiska diskussionen om jämställdhet inte särskilt högljudd från vare sig talarstolar eller torgmöten numera. Lämpar sig genusdebatten extra bra inom kulturen? Eller har vi nått historiens slut - har jämställdheten kommit så långt, att den inte får plats högst upp på den politiska dagordningen?

Queering Sápmi och nutida konstmusik  

Hur är det att vara minoritet i en minoritet? Det har projektet Queering Sápmi undersökt. Vilket utrymme finns att bryta mot normer i en grupp där traditioner är viktiga för att bibehålla samhörighet?Under drygt två år har projektledarna Elfrida Bergman och Sara Lindquist träffat människor som berättat om sina liv, erfarenheter och villkor som samiska hbtq-personer. Det är berättelser om våld, hot och instängdhet, men också om det befriande i att våga gå utanför normen och själv diktera sina livsvillkor. Berättelserna har resulterat i en bok och en fotoutställning. Så vad händer nu? I studion Elfrida Bergman, Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson som medverkar med sin berättelse i boken och Sametingets nyvalde styrelseordförande Håkan Jonsson. Och så tittar vi tillbaka på den festival för nutida konstmusik som hållits i Luleå den gångna helgen. För tredje året arrangeras Klusterfestivalen där noterad, improviserad och elektroakustisk musik blandas med ljudkonst, film, performance. Kulturjournalisten Marianne Söderberg och dirigenten Petter Sundkvist har varit där. Programledare är Helene Alm i Luleå. Producent Ragnhild Herminge.

Den förbjudna fetman  

Böcker om 5:2 bantning toppar just nu försäljningslistorna, igår var det LCHF och GI-litteraturen. Vad innebär det att vara tjock i en tid då fetma ses som en dödssynd och avsaknaden av överviktiga på kulturens scener är i det närmaste total. Hur blev fetman så tabu i kulturen- och vad representerar den? Julia Skott, författare till den nyutgivna boken Kroppspanik debatterar med etnologen Gabriella Nilsson och regissören Jörgen Dahlqvist.

Bonnierfamiljen under lupp och spöken på film  

Utmaningarna saknas inte för Bonniers den här hösten, lönsamheten hackar i digitaliseringens spår och jakten på en ny ledare efter avgående Jonas Bonnier pågår - en VD som får räkna med att spotta i nävarna för att få mediekoncernen att få upp farten igen. Men familjeföretaget Bonniers är inte enbart makt, medier och pengar, utan i allra högsta grad ett eget universum av släktband, traditioner och skrivna - och oskrivna - lagar. Nu kommer två böcker som skildrar och vill förklara hur Bonniers blev det som det är idag, "Lucke & Lull" av Björn af Kleen och "Firman" av Bernt Hermele.

Knausgårds kamp och höghuskriget  

Den sjätte och sista delen av Karl Ove Knausgårds banbrytande romanprojekt Min Kamp har nu kommit på svenska. Vi diskuterar den med Svenska Dagbladets kulturchef Daniel Sandström och Kulturredaktionens Marie Lundström och undersöker vilket eftermäle Knausgårds böcker fått i Norge. Hur ser de norska kritikerna på de debatter som Min kamp gett upphov till?

Nya vågen 20130827  

Det stormar ofta kring chefer för konstnärliga verksamheter. Varför är det så svårt att lyckas som kulturchef? I Malmö har symfoniorkesterns VD både kritiserats och ifrågasatts under en längre tid och nu görs en total översyn av orkesterns verksamhet. Nya Vågen debatterar kulturchefers svåra uppdrag, om vad som gör en lyckad kulturchef och varför det så ofta blir bråk mellan chef och personal.

90-talet i backspegeln och filmens förkärlek för det förflutna  

Hur minns vi 90-talet, då ett stort antal flyktingar från krigets sammanfallande Jugoslavien kom till svenska orter som Kimstad och Motala? Eller till dalsländska Åsensbruk utanför Mellerud, som är skådeplatsen för Exporedaktören Daniel Poohls debutroman Som om vi hade glömt - en bok som berättar om hur de kosovoalbanska flyktingarna tas emot i det lilla samhället och vilka förändringar deras ankomst för med sig.

Vita kränkta män, pirater, samer och en Trollflöjt - det är säsongsavslutning!  

Ett halvårs kulturdebatt och drygt 20 Nya vågen senare, vad var det vi pratade om under vår-vintern 2013? I veckans upplaga av Nya Vågen har vi valt ut debatter som varit livliga, viktiga och roliga - och det blev diskussionerna om det utbredda näthatets orsaker och konsekvenser, piratrörelsens uppgång och eventuella fall, vem som egentligen är same och vem som faktiskt kan bestämma det, samt en animerad debatt om man egentligen kan sätta upp Mozartz Trollflöjten utan att ta ställning till rasistiska och kvinnofientliga sterotyperna i librettot.

Nordisk kulturdebatt, tidskriften Provins  och isländsk konst  

Hur står det egentligen till med relationerna till våra nordiska grannar? Under våren har svensk kulturdebatt retat upp danska och norska debattörer som bland annat menar att den svenska debatten är svartvit och styrd av en konsensuskultur, att vi borde se mer till hur vi har det här hemma än ifrågasätta grannarna. Finns det en polarisering länderna emellan och vad leder den i så fall till? Hör Sveriges Radios nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist, Anders Giæver på norska Verdens Gang och historikern Hanne Sanders vid Centrum för Danmarksstudier i Lund som bland annat skrivit boken Nyfiken på Danmark: klokare på Sverige. Vi tittar också närmare på den norrländska litterära tidskriften Provins som uppmärksammats och rosats på flera håll den senaste tiden. Författaren Bodil Malmsten och Johanna Ögren, en av grundarna till bokbloggen Bokhora, har läst de senaste två numren. Och så besöker vi konsthallen Havremagasinet i Boden som öppnat portarna för den isländska konsten. Programledare är Helene Alm i LuleåProducent Ragnhild Herminge

0:00/0:00
Video player is in betaClose