Nyfiken Brun

Nyfiken Brun

Sweden

Nyfiken Brun handlar bl. a om den svenska klubbvärlden, hiphop, kultur, rasism, funkisfrågor, cp-öl, queerfeminism, hamburgare, twitter, mode, underkläder och lesbiskhet.

Episodes

Nyfiken Brun 22: Bianca Kronlöf  

Möt Årets nykomling i svensk film – Bianca Kronlöf. I ett samtal om representation, filmbranschen, feminism och att ligga med tjejer. Eller bara … ligga. Och få syn på sig själv! Avsnittet spelades in på Göteborgs filmfestival den 1 februari 2016.

Nyfiken Brun 21: Kadidja Andersson  

Äntligen gör Nyfiken Brun ett sportprogram! Möt Kadidja Andersson, ett av ganska få basketproffs i Sverige och den som spelat flest landskamper för svenska landslaget. Kadidja är en 183 cm lång forward och spelar i Basketligan dam för Uppsalas Sallén Basket. Med flera års collegebasket i USA, proffsspel i Italien, Spanien och Slovakien har hen mycket härligt att berätta om. Och ja, vi får svar på frågan om det raggas på basketplanen!

Nyfiken Brun 20: Freja Lindberg  

Möt fotografen och queeraktivisten Freja Lindberg, vars bilder går att åtnjuta på Instagramkontot frejalindbergs, i ett samtal om hen, haters, bröst och selfies. Bland mycket annat. 

Nyfiken Brun 19: Carmen Jedrzejak  

”Hej! Jag vill vara med i Nyfiken Brun. Jag skulle vilja yttra mig om hur det är att vara nylebb i skolvärlden, förorten, politik, utanförskap, normer – asså allt möjligt.”

Detta skrev Carmen Jedrzejak i ett sms till oss och här kommer avsnittet då vi pratar om ovanstående. Det spelades in i juni, en vecka efter att Carmen tagit studenten. Enjoy!

Nyfiken Brun 18: Salem Yohannes  

Den här gången är vi nyfikna på statsvetaren, dansaren, skribenten och bara allmänt kloka och grymma Salem Yohannes som turnerar med sin föreläsning (och C-uppsats) Don’t Touch My Hair. Vi pratar så klart en massa om hår – i boken Svart kvinna skriver Salem om ”Den strama knuten” – men också en del om Beyoncé, hens radikalare syrra Solange, kulturell appropriering och dans. 

Nyfiken Brun 17: Trifa Shakely  

Möt skribenten, dj’n, aktivisten och socialarbetaren Trifa Shakely och hör storyn om den berömda lögnen om lantstället – Iki kompletterar med fejden om grishalsen. Dessutom pratar vi om att skriva om och leva i krig, peshmerga, klubbmusik från Mellanöstern och Nordafrika och mycket mer!

Nyfiken Brun 16: Mahoyo  

Möt Mahoyo, numera en duo bestående av MyNa Do och Farah Yusuf som är dj’s, trendsättare, stylister och filmmakare. Vi pratar småstad, mode och kulturell appropriering. Enjoy!

Nyfiken Brun 15: Halima Mahammed Ali Handulleh  

I det här avsnittet gästas vi av Halima Mahammed Ali Handulleh som är filmstudent i Göteborg. Vi pratar vithetsnormen inom filmbranschen, den lesbiska blicken och lite twerking.

Nyfiken Brun 14: Hanna Kisch  

Möt konstnären Hanna Kisch i ett samtal om hudfärger, nakendräkter, könskonst – och att styla lesbianister som Silvana Imam och Beatrice Eli. 

Nyfiken Brun 13: Om Vem bestämmer över Angered  

Äntligen har vi lyckats få till ett nytt avsnitt av Nyfiken Brun! Sedan vi hördes sist har Iki gått på röda mattan och firat premiären av filmen Dyke Hard. Malin har regisserat Vem bestämmer över Angered på Angereds Teater – en föreställning som Iki är med i och har gjort koreografin till. Det här tycker vi har varit spännande så det vill vi dela med oss av till er. Så, ett specialavsnitt med oss själva! Om makt, teater och voguing. Bland annat.

Nyfiken Brun 12: Bitte Andersson  

Nyfiken Brun i samtal med filmaren och serietecknaren Bitte Andersson! Vilka får synas egentligen? Utifrån Bittes långfilm Dyke Hard, som hen har gjort tillsammans med Alexi Carpentieri och Martin Borell, och musikvideo till The Knifes låt Without You My Life Would Be Boring pratar vi om synliggörande av olika kroppar i film. Programmet spelades in inför publik den 31 juli på Pride House under Stockholm Pride.

Nyfiken Brun 11: Feministfestival  

Nyfiken Brun på feministfestival!

I det här programmet tar vi tempen på Malmö ur ett lesbiskt och brunt perspektiv. Hur ser de lesbiska rummen i Malmö ut? Hur ser kampen ut? Hur nykter är den? Vi gästas av bloggaren och queer- och transaktivisten Theo Emma Katla Lundberg och P3-profilen och sexexperten Matilda Berggren. Programmet spelades in inför publik den 14 juni på Feministisk Festival i Folkets Park i Malmö.


Nyfiken Brun 10: Live från West Pride – tillgänglighet, funkis och Göteborg  

Det här programmet är en liveinspelning från den 29 maj på West Pride i Göteborg, där vi höll ett samtal tillsammans med den ideella kulturföreningen Utopia

Nyfiken Brun 9: Adoptionsavsnittet del 2  

I två avsnitt pratar vi om adoption med gästerna Alle Eriksson och Maria Wågis Wågensjö. Varsågod, här är del 2!

Nyfiken Brun 8: Adoptionsavsnittet del 1  

I två avsnitt pratar vi om adoption med gästerna Alle Eriksson och Maria Wågis Wågensjö. Varsågod, här är del 1!

Nyfiken Brun 7: Modeprat med Alice Shulman & Annika Berger  

I det här avsnittet hookar vi upp med modeskaparna Alice Shulman och Annika Berger, som båda jobbar på Weekday, för att bland annat prata om alltför politiskt laddade t-shirttryck och Weekdays nya könsöverskridande “henkollektion”. Alice gör, tillsammans med grafiske formgivaren Martin Falck, även stilfullt fashion under namnet Am Mainz. Annika Berger gjorde tidigare kläder under egna märket Skyward och jobbar idag med Zeitgeist – nutidskommenterande print på Weekday. Varje vecka gör hen ett nytt t-shirttryck som på något sätt kommenterar tidsandan. En gång gick hen för långt och trycket drogs tillbaka.

Nyfiken Brun 6: Lesbisk frukost  

Denna gång äter vi lesbisk frukost och pratar bl.a med Robin N Spegel om projektet Lesbisk Makt 2014.

Nyfiken Brun 5: Om lesbiskt hår med Pia Johansson Goldman  

Vi pratar om lesbiska och långt hår med konstnären Pia Johansson Goldman som driver ett fotoprojekt om just detta ämne.

Nyfiken Brun 4: Om lesbisk & queer klubbkultur med Siri Hjorton Wagner  

Är lesbiska dåliga på att festa? Vad händer när queera klubbar arras på straighta ställen? De båda dj’sen och klubbarrangörerna Iki Gonzalez Magnusson och Siri Hjorton Wagner pratar om den svenska queera klubbkulturen.

Nyfiken Brun 3: Hanna Gustavsson  

Vi gästas av bästa Hanna Gustavsson som har skrivit serieromanen Nattbarn. Vi pratar bland annat om sexualitet och bajsandedräkt…

0:00/0:00
Video player is in betaClose