Nyheter från Vetenskapsradion

Nyheter från Vetenskapsradion

Sweden

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1. Ansvarig utgivare: Ulrika Björkstén

Episodes

Fantomsmärta, Förenade Arabemiraten och duvhök på jakt.  

Virtuell hand minskar fantomsmärta i svensk studie. Förenade Arabemiraten storsatsar på universitet, men forskare får inte ifrågasätta maktordningen i landet. Duvhök på jakt.

Grödbaserade biodrivmedel, världens största experiment (?), Tjernobylsarkofag.  

Framtiden ser mörk ut för biodrivmedel från jordbruksgrödor inom EU. Världens kanske största experiment för att slå fast hur den fysiska världen fungerar. Jättesarkofag i Tjernobyl på plats.

"Morfinplåster gränsar till dödshjälp",  bröstcancer och tarmflora utreds  

Försäljning av ett morfinplåster har ökat i Sverige med 744 procent på 10 år, visar statistik från e-hälsomyndigheten. Geriatrikprofessor Ynge Gustafsson menar att det här gränsar till aktiv dödshjälp.

Jojo-bantning, Nobelpristagare Ohsumi om autofagi, folksamlingar och matematik.  

Jojo-bantning påverkar tarmfloran, enligt studie på möss. Mycket okänt om autofagi, säger Nobelpristagare Ohsumi. Riskabla situationer i folksamlingar förutses med matematik.

Nigerianska bondekollektiv, miljövänliga toaletter och jämställda vadarfåglar.  

75 000 barn riskerar att svälta ihjäl i norra Nigeria på grund av kriget mot terrorgruppen Boko Haram. Forskare tror att jordbruks-kollektiv kan hjälpa till att lösa problemet. Nu installeras 3000 vacuumtoaletter i Stockholm, men användarna är skeptiska. Veckans bild: fåglar jobbar jämställt.

Desinformation på Facebook, fosfor i maten, jetlag och levercancer.  

Desinformation sprids på Facebook - men svårt att studera orsakerna. Fosfor tillsätts i maten och hamnar i havet. Jetlag ökar risken för levercancer på möss.

Smart elpendeltrafik på vattnet, mer cyanobakterier och första malariavaccinet  

Nu kommer flera nya lösningar för snabba och miljövänliga kollektivresor på vattenvägar i både Stockholm och Paris. Ett mindre salt Östersjön kommer troligen betyda fler cyanobakterier i framtiden. Allt klart för test av det första malariavaccinet.

Utomhuskontor, eDNA i haven, konstgjord fotosyntes, schimpanser lär av mamma.  

Utomhuskontor - rena hälsokicken, enligt forskare. Valhajens genetiska variation kartlagd genom vattenprover. Uppsalaforskare tagit ännu ett steg för effektiv konstgjord fotosyntes, schimpansungar lär sig pälsputsningsteknik av mamma.

Sämre ekonomi efter barncancerdiagnos, odlat konstgjort blod, svinpest i Europa  

Föräldrar till barn med cancer kan komma att drabbas hårt ekonomiskt, visar en ny svensk studie. Mest påverkas mammor. Nu försöker svenska forskare producera konstgjort blod i genmodifierade tobaksplantor. Afrikansk svinpest, en dödlig smitta bland tamgrisar och vildsvin, sprids just nu i östra EU.

Genmodifierad fotosyntes, metod ska hjälpa ensamkommande, marina reservat.  

20 procent större skördar med genmodifierad fotosyntes. Metod för minneshantering ska hjälpa ensamkommande barn och ungdomar. Ny modell för marina reservat ska värna både djur och lokala fiskare.

Skelettbrist, flytande vatten under Plutos yta, behov av cannabisforskning  

Många gamla gymnasieskolor har kvar riktiga skelett som förr användes i undervisningen, men som numera är undanstoppade och gömda. Det berättade vetenskapsradion tidigare i veckan. Men de här övergivna människoresterna skulle kunna vara värdefulla, för dagens skelettforskare, eftersom det kan vara svårt att få tag i nytt material, på ett etiskt sätt. Det säger Elisabeth Iregren som är professor i Osteologi vid Lunds universitet.

Åldrande kan göra dig till en problemlösare. Marrakech. Vulkaner. Valar.  

Åldrandets försämrade fokus kan göra dig till en problemlösare. Indien satsar på solel. Därför får undervattensvulkaner utbrott. Otippat möte mellan delfin och valar.

Världsunik samling med foster, sarkofagen i Tjernobyl, isprojekt i Antarktis  

En världsunik samling med djur- och människofoster kommer att restaureras i Lund på det så kallade Tornbladinstitutet. Den nya säkerhetsinneslutningen över det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl började att skjutas på plaats över reaktor 4 igår. Ett internationellt forskningsprojekt har fått EU-pengar för att hämta is från Antarktis som ska hjälpa oss att förstå växthusgasernas roll för klimatet bättre.

Mänskliga kvarlever på skolor. Studie om terrordåd. Goda hudbakterier.  

Mänskliga kvarlever på skolor väcker frågor om etik. Studie om terrordåd vill undersöka hur vi minns attentat. Goda hudbakterier producerar antioxidanter.

Feta laxar, leprasmittade ekorrar och fnissande råttor.  

Utplanterade smärta laxar har lättare för att överleva än utplanterade feta laxar. Den bakterie som orsakar lepra hos människor har hittas hos brittiska ekorrar. Råttor fnissar när de blir kittlade, men bara om de är på humör.

Förlamade apor som går, oro inom forskarvärlden, plast lockar sjöfåglar.  

Trådlös teknik får förlamade apor att gå igen - Tekniken kan fungera även för människor. Trumpseger väcker oro för minskade anslag och mer styrning inom forskarvärlden, svaveldoft lurar sjöfåglar att äta plast.

Tidig narkos. Osäkert om hajar. Svårt att skydda fladdermöss mot vindkraftverk.  

Tidig narkos påverkar inte barns utveckling. Osäkert om hur många hajarter som hotas. Svårt att skydda fladdermöss mot vindkraftverk.

0:00/0:00
Video player is in betaClose