Nyheter från Vetenskapsradion

Nyheter från Vetenskapsradion

Sweden

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1. Ansvarig utgivare: Ulrika Björkstén

Episodes

Trumps miljöbudget, havsuttrar, magneter, Språkrådet  

Miljöarbetet i USA kommer att påverkas kraftigt av Donald Trumps föreslagna miljöbudget. Havsuttrars beteende att ligga på rygg och krossa skaldjur med verktyg är mycket gammalt. En ökad förståelse av nanomagneter kan skapa förbättrade elektronikhårdvaror.

Tidiga mässlingsvaccinationer, leversjukdomar, isländsk vulkan, keans skratt  

Barn i Finland vaccineras tidigare mot mässling än svenska barn, och det kan vara en förklaring till att så få personer i Finland får mässlingen. Övervikt i unga år verkar hänga ihop med en ökad risk för att drabbas av en allvarlig leversjukdom senare i livet. Idag är det sju år sedan vulkanen Eyafjallajökull fick utbrott på Island. Den nya zeeländska papegojarten kea har ett läte som påminner om skratt.

Blodförgiftning, kritik mot depressionsriktlinjer, barn med tre föräldrar  

Ett nytt test för att upptäcka blodförgiftning i ett tidigt skede håller på att utvecklas av forskare vid Lunds universitet. Nu kommer ny kritik mot socialstyrelsens preliminära riktlinjer för behandling mot ångest och depression. En klinik i Storbritannien har fått godkänt för att använda tekniken med konstgjord befruiktning där barn får dna från tre föräldrar för att undika mitokondriesjukdomar.

Blekta koraller och döda rev, svenska genteknikregler, glupsk Imse Vimse  

För andra året i rad är det Stora barriärrevet i Australien utsatt för korallblekning. Nu befaras att stora delar av revet är dött för alltid. Unika svenska regler kring genteknik lockar internationella forskare. Världens spindlar stoppar i sig 400-800 miljoner ton insekter och smådjur varje år.

Inte oredliga hornhinneförsök, bränder i kolgruvor, rekordgamla fossil  

Det var inte oredlig forskning att testa konstgjorda hornhinnor, tillverkade i Linköping, på människor i Ukraina enligt Centrala etikprövningsnämnden. Runtom i världen pågår miljö- och hälsofarliga bränder i kolgruvor som i vissa fall har varat i flera hundra år. Forskare vid Naturhistoriska riksmuseet har varit med och hittat något som ser ut att vara det hittills äldsta kända fossilfyndet av avancerade flercelliga organismer med samma typ av celler med cellkärna som vi, med cellkärna.

Viktiga ord i om cancer, smältande is i Arktis, tyg som kan ändra färg  

Språkliga metaforer som att "kämpa" och "besegra" cancer kan skuldbelägga de som inte orkar, och därför har ett forskningsprojekt som mål att ta fram en samtalsguide för vårdpersonal. Naturlig variation i klimatet, som till exempel beror på vindarnas cirkulation i atmosfären, kan stå för uppemot hälften av issmältningen i Arktis de senaste tre decennierna enligt amerikanska forskare. En avhandling vid Textilhögskolan i Borås handlar om tyg som kan ändra färg och få nya mönster när temperaturen skiftar.

Trädsprängning mot granbarkborrar, kärnkraftssäkerhet, aboriginers släktskap  

Kravet på fri utveckling i urskogsreservat har slopats i de områden som drabbades av stormen Gudrun 2005 för att hindra angrepp av granbarkborren. Ett projekt som ska höja säkerheten på kärnkraftverk startar i höst vid Chalmers tekniska högskola. Analyser av hårstrån lär oss mer om hur aboriginernas historia i Australien har sett ut.

Prunkande Sahara, cannabis mot autism, starkare stål och möss med klåda  

När temperaturen steg efter senaste istiden grönskade Sahara, cannabis används mot autism utan vetenskapliga belägg för att det fungerar, starkare stål om det tillverkas så det liknar ben i skelettet och klåda hos möss smittar artfränder. Programledare: Lars Broström

Minnesträning, hackspettars hjärnor, neanderthalares tänder, Sidenvägen  

Det går att lära sig att minnas som ett minnesproffs. Sociala hackspettar har mindre hjärnor. DNA från neanderthalares plack visar vad de åt. Sidenvägens sträckning skapades för 4000 år sedan av herdar.

Kärnfamiljer, äldre bilförare och tropiska regnskogar  

Allt fler gifter sig, färre skiljer sig och fler barn föds. Betyder det att kärnfamiljen är på frammarch? Det är svårt att ändra äldre personers bilkörning så att den anpassas till t ex långsammare reaktioner. Takten på avverkningen har minskat i den brasilianska delen av Amazonas

Migrän kan ge hjärnpropp, effektiva elmätare, magnesium i käkar  

En viss typ av migrän kan ha samband med när kärl upp till hjärnan proppas igen. Elmätare i hyreslägenheter gav lägre elförbrukning. Magnesium istälet för titan kan komma att användas i framtiden vid käkoperationer. Presantatör Annika Östman.

Om motion mot cancertrötthet, framtida resor med rörpost, och socialt surfande  

Bästa behandlingen mot så kallad cancer-relaterad utmattning är motion, visar en stor studie. Lufttomma rör i tunnlar kan bli framtidens transportmedel. Det finns ett tydligt samband mellan användandet av sociala medier och upplevelsen att vara socialt isolerad, frågan är bara vad som är hönan och ägget.

Pokerspelande datorer, cannabisforskning, Amazonas är ingen vildmark  

Den artificiella intelligensen har nu utvecklats så långt att det finns datorprogram som klarar av att slå mänskliga pokerproffs i poker. Eftersom användningen av cannabis har ökat i världen vill brittiska forskare se mer forskning på hur de skadliga effekterna av cannabis kn minskas. Tidiga civilisationer har satt en mycket större prägel på regnskoen i Amazonas än vad vi har trott.

Obrutna vanor trots cancerrisk, tidig(aste) livet på jorden, sjukdomsresistens  

Personer som gentestade sig och fick veta att de hade något förhöjd risk för cancer ändrade ändå inte sitt beteende för att hindra att bli sjuka. Spår av vad forskare tror kan höra till det äldsta livet på jorden har hittats i Kanada. Forskare har med genteknik tagit fram grisar motståndskraftiga mot sjukdomen PRRS.

Mörkt för Trumps koldrömmar, bakslag för solenergihus och debatt om arter  

Amerikanska energiforskare menar att kolets tillbakagång inte kommer att kunna vändas, trots presidentens planer. Att lagra solenergi i batterier är ingen solkskenshistoria. Det kostar lika mycket att återskapa fem utdöda arter som att bevara 52 andra. Vilket väljer man?

Växter kommunicerar med elektronik (R)  

Elektronikforskarna vid Campus Norrköping har blivit flitiga kunder hos en närbelägen blomsterhandel. De behöver krukväxter för sina experiment med att föra in elektroniska komponenter i växten. Forskarna ger plantorna elektroniska nervsystem i plast. Nu i veckan presenterar de nya resultat som handlar om att de har tagit fram ett nytt liknande material. Till skillnad från de tidigare försöken har de fått in det i hela växten. Reportaget om E-växterna sändes första gången 16 mars 2016.

Trumps energipolitikplan, motverka desinofrmation, tjuvjakt på noshörningar  

Vetenskapsradion har träffat kol- och oljeförespråkaren Tom Pyle som är mannen bakom Donald Trumps energipolitikplan. Amerikanska forskare menar att de har funnit en psykologisk metod som kan motverka effekten av desinformation i klimatfrågan. Tjuvjakten på noshörningar i Sydafrika minskade mellan 2015 och 2016.

Hörapparat testas med radio, periodvisa genuttryck, cigarettförpackningar  

En ny typ av hörapparat som utvecklas vid Chalmers testas genom att den får lyssna på P1 i Sveriges Radio dygnet runt. Om det är gener från din mamma eller pappa som uttrycks i dig kan variera över tid. När cigarettförpackningar måste se likadana ut oavsett varumärke kan det hjälpa rökare att sluta röka.

Långtidsterapier kostnadseffektivare än korta, flyktingvägar ändras  

Långtidsterapier för personer med svåra problem är kostnadseffektivare än korttidsbehandlingar. Att stoppa flyktingar vid gränser ändrar deras flyktvägar, men löser inte problem. Humlor agerar golfspelare och putta bollar i hål. Presentatör Annika Östman.

0:00/0:00
Video player is in betaClose