Nyheter från Vetenskapsradion

Nyheter från Vetenskapsradion

Sweden

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1. Ansvarig utgivare: Ulrika Björkstén

Episodes

Forskningsdemonstration, ansiktsigenkänning för lemurer och flyttforskning  

Under den stora vetenskapskonferensen i Boston som avslutades igår hölls en demonstration till stöd för vetenskapen av oroade forskare. Teknik för ansiktsigenkänning har nu vidareutvecklats för att användas för lemurer. Forskare i Lund har lyckats följa människors flyttmönster med hjälp av nattliga satellitbilder och befolkningsdata.

Därför fartsyndar vi, skadliga antimobbningsmetoder, satelliter för bönder  

Om att skadliga antimobbningsmetoder kanske fortfarande används, om hur bönder i Kenya kan få hjälp av satelliter, och om att hjärnan har svårt att förstå dagens hastighetsmätare. Presentatör Annika Östman.

Antibiotikaresistens hos barn, oro på vetenskapskonferens, patentstrid  

Andelen förskolebarn som bär på antibiotikaresistenta bakterier har ökat dramatiskt de senaste åren enligt en ny studie från Uppsala universitet. På den stora årliga vetenskapskonferensen AAAS i USA får frågor kring den amerikanska presidenten ovanligt mycket uppmärksamhet. Patentet för gentekniken CRISPR-cas9 ligger fortfarande kvar hos Broad Institute efter att det amerikanska patent- och registreringsverket avslagit en överklagan.

Invandrade vargar mår bättre och Churchills tankar om liv i rymden  

Valpar till invandrade vargar har dubbelt så stor chans att föröka sig och överleva jämfört med svenska och norska inavlade valpar. Nu publiceras för första gången Winston Churchills tankar om liv i rymden. Den vetenskapliga artikeln skrev han 1939.

Fisktrappors funktion, Nya Zeeländska glaciärer, levande ungar hos utdöd reptil  

En annorlunda forskningsanläggning börjar nu byggas i Älvkarleby vid Dalälven med syfte att ta reda på hur bra fisktrappor vid vattenkraftverk fungerar. Nya Zeeländska forskare har undersökt orsakerna bakom att flera av landets glaciärer krympte under en tid med global uppvärmning. Fossilfynd visar att en utdöd havslevande reptil förmodligen födde levande ungar.

Nyheter från Vetenskapsradion  

Nu forskas det på en snubblometer - ett nytt hjälpmedel för att upptäcka dålig balans innan personen fallit. Miljögifter har nått djuphaven - de sista orörda områdena på vår planet.

Snubblometern, miljögifter i djuphaven och fotens evolution  

Nu forskas det på en snubblometer - ett nytt hjälpmedel för att upptäcka dålig balans innan personen fallit. Människans fot är delvis rörligare än schimpansens. Forskarna säger att fotens evolution nu måste omprövas. Miljögifter har nått djuphaven - de sista orörda områdena på vår planet.

Lagen hänger inte med gentekniken, krig på internet, hot mot gräshoppor  

Utvecklingen inom gentekniken går så snabbt att den svenska lagstiftningen inte har hunnit anpassa sig till det. Framtidens krig kan föras på internet, och en del forskare menar att det redan har börjat. Många av Europas gräshoppor, vårtbitare och syrsor är hotade enligt en ny rapport.

Farliga myggor älskar smittat blod,dold hemlighet hos häst, bra att vänta på op  

Malaria myggor älskar blod som smittats av parasit, hästen bär på en dold hemlighet när det handlar om artbildning, bra att stråla först och vänta en månad med operation för de med ändtarmscancer. Presentatör Annnika Östman.

Forskning på Förintelsens offer, hydran och quinoans arvsmassa  

I Tyskland ska en kommission av historiker och medicinare utreda hur massmördade patienters hjärnor utnyttjades av forskare både under och efter nazisternas styre. Forskare har kartlagt arvsmassan hos quinoa och i framtiden kan den bittra smaken vara ett minne blott. Hydran är ett litet enkelt nässeldjur som man kan strimla i stycken, och då växer bara bitarna ut till nya hydror.

Gamla medikament, företag vill snabba på klimatarbetet och döva möss hör igen  

Kan gammal västerländsk medicin innehålla samma läkande substanser som den traditionella asiatiska medicinen? Det ska två svenska forskare ta reda på. Svenska företag vill snabba på klimatarbetet och döva möss har fått hörseln återställd.

Koldioxidutsläppens kostnad, hästars kognition, djupaste borrhålet i en vulkan  

Samhällets kostnader för koldioxidutsläpp kommer att öka med tre procent varje år fram till år 2050 enligt en ny amerikansk studie. Hästar är så bra på att kommunicera och samarbeta med oss människor att de till och med förstår hur mycket vi vet i vissa fall. På Island har geologer lyckats slutföra borrningen av det djupaste borrhålet som någonsin har gjorts i en vulkan.

Oro bland forskare i USA och etiken i att odla mänskliga celler i grisar  

Oron är stor nog bland forskare i USA efter president Trumps inreseförbud att det kan finnas risk för "brain drain". Bristen på organ för organdonation gör att det pågår experiment med mänskliga celler i grisar. Men det kan skapa etiska dilemman, för vad händer med grisarna - blir de människogrisar? Ny forskning om hur lokalsinnet utvecklas.

Medicin mot chikungunya, fågelnäbbarnas utveckling, problem för teodlingar  

Vissa läkemedel mot reumatism och MS verkar också fungera mot den myggburna sjukdomen chikungunya. Hur utvecklingen av fågelnäbbar gick till visar att evolutionen kan gå både snabbt och långsamt. Extremväder har lett till problem för teodlingar i det kända indiska tedistriktet Darjeeling.

Dammsuga upp kadmium, mogna mödrahjärnor och inkomst påverkar hälsan  

Det går att dammsuga svenska jordar från giftiga tungmetallen kadmium med rätt sorts växt. Hjärnan hos gravida kvinnor mognar medan barnet växer i livmodern. Låg socioekonomisk status är kopplat till kortare livslängd och är jämförbart med att vara fysiskt inaktiv, visar en ny stor studie.

Kadmium i grovt bröd, perfektionism och ätstörningar, äldsta släktingen  

Bröd som bakats med grovt vetemjöl innehåller mer än dubbelt så mycket av den giftiga tungmetallen kadmium som grovt rågmjöl. Perfektionism behöver inte vara ett hinder för att bli frisk från ätstörningar. Fossil från millimeterstora djur som ser ut att vara de äldsta gemensamma släktingarna till både ryggradsdjuren och tagghudingarna har hittats i Kina.

Supermaterial väntar på genombrott, ondskefull parasit och bergsväxters framtid  

Det stora genombrottet för det så kallade supermaterialet grafen dröjer. I många bergsområden finns det en stor rikedom av växter men en ny studie visar att framtida klimatförändringar kan göra livet rätt annorlunda för dessa växter. Och en parasit som tagen direkt ur en skräckfilm.

Mänskliga celler i grisar, isbjörnar med mer miljögift, smakrikare tomater  

Första gången mänskliga celler växt i grisar, när arktis isar krymper ökar miljögifterna i isbjörnarna, tomaternas doft och smak kartlagd för att skapa bättre tomater. Presentatör Annika Östman.

Muskler av tyg, bättre kommunikation om vaccin och pengabrist för rymdfärd  

Svenska forskare har lyckats skapa ett tyg som i framtiden kan fungera som konstgjorda muskler utanpå kroppen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose