Nyheter från Vetenskapsradion

Nyheter från Vetenskapsradion

Sweden

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1. Ansvarig utgivare: Ulrika Björkstén

Episodes

Koleraepidemin på Haiti, motion reparerar hjärnan, käkens evolution  

FN har erkänt att koleraepidemin på Haiti för sex år sedan orsakades av fredsbevarande soldater, och nu kräver de drabbade en ursäkt förutom den ekonomiska ersättningen. Löpning ser ut att kunna bidra till att hjärnskador repareras, visar försök med möss som fått springa i ett hjul. Ett nytt fossil från en pansarhaj som levde för runt 400 miljoner år sedan kastar nytt ljus över hur käkarna hos benfiskar och landlevande ryggradsdjur kan ha utvecklats.

Vulkanens ljud, hållbara gårdar, Marslandaren anländer.  

Vulkanens ljud kan ge bättre övervakning. Omställning till vegetabiliska grödor kan föda fler. Dags för landning på Mars.

Brunt vatten, språkliga näsor och mask-infekterade älgar.  

Forskare tar hjälp av skolelever för att studera hur brunt vattnet är i våra sjöar. Analys av över 4000 språk visar att många ord för samma sak också liknar varandra ljudmässigt, bland annat ordet för näsa. Älgens hjärnhinnemask är spridd över hela Sverige.

Forskning om inkontinens, hundens relation till sin ägare, cellatlas  

På Sveriges första forskningscenter kring urininkontinens hoppas man bland annat kunna ta fram bättre råd för kvinnor som ska föda barn så att de slipper inkontinens i framtiden. Hundens relation till sin ägare undersöks i olika stressande tester vid Sveriges lantbruksuniversitet. En atlas över alla olika typer av celler i människokroppen ska skapas.

Genmodifierad potatis, en bergsklättrande nobelpristagare & skadedjur i urskog.  

Forskare har tagit fram en ny industripotatis med hjälp av genmodifieringstekniken CRISPR/Cas9, som kan komma att ersätta gmo-potatisen Amflora som stoppades i EU 2012. En av Europas äldsta urskogar, Bialowieza-skogen har drabbats av granbarkborrar. Michael Kosterlitz är både fysiker och begsbestigare, den gemensamma nämnaren är risktagandet, säger han.

Filmer mot kvinnlig könsstympning, svamp i tunnelbanan, bildplaner för planeter  

Specialproducerade filmer visade sig kunna påverka attityder till kvinnlig könsstympning, vilket visas i en studie som publicerats i tidskriften Nature. Två helt nya arter av svamp har hittats i Kungsträdgårdens tunnelbanestation. Astronomer har planer på att bygga ett teleskop för att ta den första direkta bilden på en planet utanför vårt eget solsystem.

Konstruktiv miljörapportering engagerar, behandling utan tillstånd, surfsvanar  

Nästan dagligen hör vi nyheter om hur illa det står till med miljön runt omkring oss, vilket kan göra oss passiva. Men att få ett förslag till lösning på problemet kan få oss att bli mer engagerade. Brännskadeenheten på Uppsala akademiska sjukhus utför behandlingar trots att tillstånd saknas. Knölsvanen är smart - surfar för att spara energi.

Hjärtmuskelceller, artificiell fotosyntes i rymden, kopiering av livsmolekyler  

Japanska forskare har lyckats transplantera hjärtmuskelceller genererade ur stamceller från en apa till en annan. Ett nytt projekt ska undersöka möjligheterna att använda artificiell fotosyntes för att skapa ett jordliknande ekosystem i rymdfarkoster. Det kan ha varit en trögflytande vätska som krävdes för att RNA- och DNA-molekyler skulle kunna kopiera sig en gång för länge sedan och därmed ge förutsättningar för utvecklingen av liv på jorden.

Norsk CCS-satsning, musik och empati, och orsaken bakom artrikedom i Malawisjön  

Norge satsar 360 miljonor kronor på utveckling av CCS-teknik för att fånga upp koldioxid och pumpa ner den under jord. •Människor som lättare berörs av musik är oftare mer empatiska. Malawisjöns varierande miljö de senaste 1.2 miljoner åren har bidragit till dess unika artrikedom.

Om kommande kometfärder, självgående fartyg och en återuppstånden växt  

Om forskarna som drömmer om ytterligare kometfärder, om självgående fartyg utan besättning, om en spektakulär blommande buske som forskarna trodde var utdöd. Presentatör Annika Östman.

Macchiarini, ålderskurvan, kartlagd fruktfluga, lyckad landning  

Trots Macchiariniskandalen är de båda tidigare rektorerna på Karolinska institutet fortfarande anställda som professorer på KI. Det kan Vetenskapsradion avlöja. Vi människor på jorden lever allt längre, men nu kanske kurvan håller på att plana ut. Men detta är en fråga som splittrar forskarsamhället. Forskare har nu lyckats kartlägga arvmassan hos en fruktfluga som ställer till med stora problem för odlare på många håll i världen. Igår lyckades Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin att lyckosamt landa en kapsel för besättningsmän med hjälp av fallskärmar, ett viktitg test rapporterar Reuters. Extra glada blev de på rymdföretaget när de dessutom lyckades backa tillbaka och landa själva bärrakten.

Sveriges äldsta ansikten? Skyddade djur. Nobelpriset i kemi. Pompeji i 3D.  

Sveriges äldsta avbildningar av ansikten kan säga mycket om stenåldersmänniskan. Bättre skydd för utrotningshotade djur. Vem eller vilka får årets Nobelpris i kemi? Pompeji återskapats i 3D.

Autofagiläkemedel, tips inför årets Nobelpris i fysik, tidiga sjöfarares dna  

Inom tio år kan det komma nya läkemedel som bygger på upptäckten om cellernas så kallade autofagi, som belönades med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Gravitationsvågor och mörk materia tippas som kandidater till Nobelpriset i fysik som delas ut under tisdagen. Tretusen år gammalt dna ger ledtrådar till hur öarna i östra Oceanien befolkades.

Nobelprisspekulationer. Fjällugglans överlevnadstrategier. Tajgasångaren.  

Vetenskapsradions medicinreporter Annika Östman spekulerar om vem eller vilka som får årets Nobelpris i medicin eller fysiologi. Hur överlever den hemlighetsfulla fjällugglan karga vintrar? Rekordmånga tajgasångare förbryllar experter.

Rymdsonden Rosettas sista resa, (a)sociala hundar och lekande friska möss  

Idag gör Rymdsonden Rosetta sitt sista uppdrag, när den kraschlandar på kometen och mäter och fotar in i det sista. Asociala hundar har gener liknande de som kopplas till autism hos människa. Och möss som fick leksaker, fick ett bättre immunförsvar på köpet.

Koncentration, elever hjälper forskare kartlägga anslagstavlor och kvällstörst  

Hur fungerar koncentration egentligen? Forskare vid Linköpings universitet har sett att hjärnan kan bara prioritera ett sinne i taget, så i visuella problemlösningar dämpar hjärnan aktiviteten i hörselcentrum för att få fokus. Imorgon är det Forskarfredag, en dag som riktar sig främst till skolelever, och just nu pågår ett stort massexperiment där elever hjälper språkforskare kartlägga landets anslagstavlor. Många blir törstiga precis innan sängdags, men varför? Ny forskning har tittat på möss och sett att hjärnan styr törst genom att förvänta sig vätskebrist.

Illamående vid graviditet. Stadens träd riskerar slås ut. Medeltida grav.  

Färre missfall hos kvinnor som mått illa under den tidiga graviditeten, enligt amerikansk studie. Exotiska trädarter kan rädda stadens träd. Unik medeltida gravplats kan avslöja hur människor levde och dog på landsbygden.

Magmask som medicin, bättre strålbehandling och finns liv på Jupiters måne?  

Mask i magen har lanserats som ett nytt läkemedel mot tarmsjukdomar. Men flera nyare studier visar på dåliga resultat med biverkningar. Ny svensk forskning visar att det vid prostatacancer går att strålbehandla med starkare dos utan större biverkningar för patienten. Det kan finnas liv på Jupiters största måne Europa tror Nasas astronomer.

Sömnbrist kan minska ångest. Oklart om hornhinneforskare. DNA-kartläggning.  

Därför kan en kort period av sömnbrist minska depressionssymtom. Kartläggning av din arvsmassa spås bli rutinkoll i vården. Hornhinneforskaren som anklagats för fusk väntar på dom i högre instans, Centrala etikprövningsnämnden.

0:00/0:00
Video player is in betaClose