Nyheter från Vetenskapsradion

Nyheter från Vetenskapsradion

Sweden

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1. Ansvarig utgivare: Ulrika Björkstén

Episodes

Spermiekoncentrationen minskar, värme stoppar flygplan och världens första vindkraftspark är igång  

Enligt en ny studie har spermiekoncentrationen hos män i västvärlden halverats sen 70-talet. Flyget påverkar inte bara klimatet, klimatet påverkar också flygplanen. När det blir varmare blir det svårare för planen att lyfta. Världens första flytande vindkraftspark börjar ta form strax utanför Skottland nordöstra kust.

Kostråd till barn smittar av sig, A-vitaminberikad banan, öbor vill inte flytta  

Kostråd till barn fick även föräldrar att börja äta mer hälsosamt i en finsk studie. A-vitaminbrist ligger bakom hundratausentals dödsfall bland barn varje år, och därför jobbar forskare med att ta fram en specialdesignad banan som innehåller extra mycket A-vitamin. trots stigande havsnivåer är det inte säkert att öbor på utsatta öar vill flytta till säkrare ställen.

Tamiflu tas bort från WHO:s topplista, pappersbatterier och korallrev försäkras  

WHO har nedgraderat tamiflu, den medicin som köptes in i stora lager under svininfluensapandemin 2009, från sin lista över viktiga mediciner. Detta pga att den inte visat sig vara så effektiv som de första studierna visade. Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram ett batteri i papper. Nu ska man se vilka användningsområden som finns möjliga, kanske ett mjölkpaket som visar vilken temperatur mjölken har? Nu ska korallrev kunna försäkras. Iaf i Mexiko där de ska testas som en metod för att skydda känsliga miljöer.

Pengar i utbyte mot träd, fåglar som äter bär, sökinsats kartlade havsbottnar  

Att ge bönder i fattiga länder pengar för att inte avverka sin skog kan vara en billig klimatåtgärd enligt en ny studie, men metoden är inte problemfri enligt skogsforskaren Klara Fischer. Nu tar forskarna hjälp av allmänheten via en ny app för att lära sig mer om hur fåglar sprider bär. Det fruktlösa sökandet efter det försvunna flygplanet MH370 har lett till att vissa havsbottnar i Indiska oceanen har blivit ovanligt noggrant kartlagda.

All världens plast,ny robotsele för strokepatienter, kräftdatabas och dyrt damm  

Kartläggning över hur mycket plast som producerats i världen sen 1950. En ny typ av robotsele ska hjälpa patienter som fått en stroke att snabbare lära sig gå igen. En kräftdatabas lanseras nu för allmänheten på webben. Databasen innehåller uppgifter som beståndet för signal- och flodkräftor men också vilka vatten som är drabbade av kräftpesten. Idag är det årsdagen för den första månlandningen. En auktion i New York ska därför auktionera ut diverse rymdrelaterade föremål.

Vampyrfladdermössens njurar, att förutsäga hjärtinfarkt, ekorrar som minns  

Inom njurmedicinen finns förhoppningar om att lära sig något av vampyrfladdermössen, vars njurar tål de här djurens extrema diet av bara blod. En ny metod som kan komma att förutsäga om en patient är på väg att drabbas av hjärtinfarkt har tagits fram av forskare i Oxford. Ekorrar som lär sig ett nytt knep för att få tag i mat kan sedan komma ihåg det under en lång tid efteråt.

Bättre plastsortering, gummiarm lurar känseln och snabbheten på medelstora djur  

I en ny rapport visar forskare hur mer plast skulle kunna återvinnas från landets återvinningscentraler. En gummiarm på Karolinska Institutet hjälper forskare att förstå varför beröring av oss själva inte känns lika mycket som andras. En ny modell som mäter olika djur skulle kunna förklara varför de medelstora djuren generellt är snabbare än större.

Fysisk aktivitet i olika länder, Jupiters röda fläck, björndjuret sist kvar  

Med en app i smarta telefoner har data samlats in över hur mycket människor rör sig i olika länder. Efter att rymdsonden Juno flugit rekordnära Jupiters berömda röda fläck har vi fått mer detaljerade bilder än tidigare av den gigantiska storm som fläcken är. Det mikroskopiska björndjuret verkar vara det djur som kommer att bli det sist överlevande om jorden skulle drabbas av en stor astrofysisk katastrof.

Hjärnskakningar för parasport, smarta korpar, hjärtflimmer vid mycket jobb  

Svårt att mäta hjärnskakningar vid parasport, korpar är smartare än apor, ökad risk för förmaksflimmer vid mer än 55 timmars jobb i veckan. Presentatör Annika Östman.

Filmer kan sparas i bakterier, kvicksilver i Arktis, energisparande trappor  

Bakterier kan användas för att spara ner korta filmsnuttar, där bildinformationen lagras i bakteriernas DNA. Kvicksilver i gasform tas upp från atmosfären av växterna på den arktiska tundran. En enkel teknisk lösning ska göra det lättare för äldre personer att gå upp och ner för trappor, hoppas amerikanska forskare.

Mikrosvampar i rymden, amerikanskt slutförvar, larver som blir kannibaler  

USA:s president Donald Trump vill starta upp ett omtvistat nationellt förvar av kärnbränsle, men det finns flera tekniska hinder.

Stoppandet av djurförsök, problem för kustnära bostäder och trafiken i Jakarta  

Användningen av djurförsök i forskning är en känslig fråga men i Nederländerna finns det en politisk vilja att fasa ut alla djurförsök till 2025. Nästan 50 procent av Sveriges befolkning bor inom en mil från våra havskuster. Det kan leda till problem inom en nära framtid eftersom havshöjningar leder till att attraktiva områden för bostäder försvinner. Effekterna av att Jakarta tog bort sin samåkningspolicy har studerats. Resultatet visar på kraftigt sänkta hastigheter och därav längre restider.

Värdsunikt svampfynd, karttjänst visar medelvattenstånd och rymdstädning  

Världsunikt svampfynd i Oskarshamn. 740 meter ner i berggrunden har forskare hittat svamp trots det både råder totalt mörker och är syrefattigt. SMHI lanserar en karttjänst som visar medelvattenstånd i Sverige pga de framtida vattenhöjningarna. Geckoödlans anatomi hjälper oss att städa upp skrot från rymden.

AI mot barnsexhandel, flundrans hemlighet, problem i Kinas rymdprogram  

Datorprogram lär sig att känna igen barnsexbrottslingar, flundran i Östersjön bär på en hemlighet, Kina har fått problem med rakterna i sitt rymdprogram, 200 miljoner år gamla växter går nu att kartlägga. Presentatör Annika Östman.

Cykling till jobbet, fiberbankar och nytt mensskydd  

Att få Stockholmare, som har en cykelväg på max 30 min, att cykla till jobbet skulle få både positiva effekter på miljön och hälsan Fiberbankar, som är ansamlingar av fiberrik gegga på botten av älvar och kuster, undersöks för att stoppa kemikalieutsläpp Prototyp för mensskyd framtagen som är riktad till personer med mens i låginkomstländer. Den ska bland annat vara snabbtorkad och återanvändningsbar.

Förgiftade bin, hingstars ursprung, minskade bränder och en rörlig plast.  

Två studier i Science bekräftar att neonikotinoider, som bland annat används inom rapsodling, försämrar bins och humlors förmåga att föröka sig. Hingstarna i många av våra moderna hästraser härstammar från ortienten. Jordens bränder har minskat kraftigt de sista två decennierna. Forskare har tagit fram en plast som kan gå när man lyser på den.

Maximal livslängd, Antarktis biologiska mångfald och mangroveskogarna kartläggs  

Finns det ett maxtak för hur gamla vi kan bli? Statistiker tycker till. Den biologiska mångfalden på Antarktis påverkas av smältning. Kartläggning av var mangroveskogarna gör mest nytta för att kunna rikta bevarande åtgärder.

0:00/0:00
Video player is in betaClose