Nyhetsuka

Nyhetsuka

Norway

Nyhetsuka gir deg den oppdaterte nyhetsoversikten i en hektisk studiehverdag. Hør aktuelle gjester, oppklarende reportasjer og spennende debatter hver fredag!

Episodes

Nyhetsuka 26-05-17  

I ukens utgave snakker vi med to erfarne studentpolitikere om korridorpolitikk - foregår studentpolitikken i det skjulte, bak lukkede dører? Vi snakker også om Stortingsmeldingen om Humaniora, og hvordan den faktisk kan settes ut i praksis. De vitenskapelig ansattes stemmer ved rektorvalg teller mer enn de teknisk- administratives stemmer, noe som er diskriminerende, mener professor. I tillegg blir det psykologiske fakultetet nok en gang utsatt for kritikk fra studenter. I studio: Marit Moen Fjeld og Maria Haugsgjerd.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 12-05-17  

I ukens sending diskuterer vi forslaget fra Blå Listes Tobias Otterstad om å slå sammen de tre studentmediene på Studentsenteret sammen med ansvarlig redaktør i Studvest Martin Sorge Folkvord og nettopp Otterstad. Vi ser også på riksrevisjonens kritikk av Universitetenes konsulentbruk. I tillegg snakker vi om eksamensfri 18. mai. I studio denne uken er Karoline Baug og Jakob Naustdal.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 05-05-17  

UiB får kritikk fra mange hold, både når det gjelder forsinket sensurutlevering, overbooking av studier og for lite bruk av nynorsk i sosiale medier. Populariteten til fiskehelsestudier landet rundt skyter i været, mens petroleumsrettede fag fortsetter å synke i popularitet blant studenter - men nå mener førsteamanuensis at bunnen er nådd. Vi har også snakket med Bergen Næringsråd om hva studenter kan forvente seg av arbeidsgiver og omvendt. I tillegg følger vi med på dekanvalg ved UiB. I studio: Marit Moen Fjeld og Maria Haugsgjerd.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 28/4-17  

I denne utgaven av Nyhetsuka kan du høre hvorfor Universitetet i Bergen hvert år tilbyr flere studieplasser, enn de har kapasitet til. Du kan også høre om de urovekkende resultatene av ny mobbeundersøkelse ved universiteter og høyskoler, der det kommer frem at mange studenter føler seg både psykisk og verbalt mobbet i studiehverdagen. Få studenter vet derimot ikke hvor de kan søke hjelp. Bør vi ha lønnet verv, eller burde verv styres utelukkende av engasjement? Dette og mye mer kan du få høre i denne utgaven av Nyhetsuka.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 31-03-17  

I denne ukens sending diskuterer vi om det forestående rektorvalget er et reelt valg, da den enste kandidaten er sittende rektor Dag Rune Olsen. Vi snakker også med nyvalgt leder i NSO Mats Beldo og 1. kandidat for Liberal liste Stian Magelssen om NSO sin valgkultur - er det akkurat som i House of Cards? Studentradioen i Bergen fyller 35 (!) år, og i den anledning har vi snakket med TV2-profil og tidligere medarbeider i Studentradioen i Bergen Arill Riise. Dette og mye mer får du med deg i akkurat denne podcasten. Hør oss live hver fredag fra 13.00 til 14.00 på FM 107,8 eller srib.no/lytt. I studio i dag var Karoline Baug og Jakob Naustdal.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 24-03-17  

Vi diskuterer turbostipend og vi skal snakke med Liberal Liste om deres resolusjonsforslag der de ber om at SiB gir opp monopolet på kaffesalg. Forslaget om innføring av student-imam på UiB skal også diskuteres. I tillegg skal vi få høre en kommentar skrevet av leder i humanistisk studentutvalg om stortingsmeldingen om Humaniora. Er studentpolitikerne synlige nok? Hvem har ansvaret for å formidle informasjon om studentpolitikk, og ikke minst, er studentpolitikk kjedelig? I studio: Marit Moen Fjeld og Magnus Fjeldstad.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 17-03-2017  

Denne ukens sending er en valgsending, hvor vi sender debatter og reportasjer om årets valg ved Studentparlamentet i Bergen. Realistlista møter Liberal Liste, Sosialdemokratisk Liste møter DARA (Det Andre Reelle Alternativ) og Venstrealliansen møter Blå Liste. Vi har også med oss den nye listen "Internasjonal Liste", som setter utvekslingsstudentenes interesser på agendaen. I tillegg har vi med oss valgekspert Tommy Aarethun som skal gi oss en god oversikt over valget. I studio: Karoline Baug og Marit Moen Fjeld.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka podcast 10.03.17  

I denne utgåva av Nyhetsuka kan du høyra at lærarutdanninga på Høgskulen på Vestlandet ikkje har nok praksisplassar, og studentane skal byrja i praksis allerede neste veke. Nynorskdebatten bles opp att då Høgre vil fjerne sidemålsvurderinga i skulen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen trur ikkje sidemålsopprøret frå vest vinn fram på landsmøtet i helga. Magne Aasbrenn frå Noregs Mållag, og Arve Erling Waage, viseformann i Bokmålsforbundet blei med oss for å diskutere dette. Universitetet i Bergen skal velga ny rektor, men har berre ein kandidat, er dette eit problem? Dette og mykje meir kan du høyra i denne vekas utgåve!

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 03-03-17  

Det er snart valg ved Studentparlamentet i Bergen, og med oss i studio denne uken har vi tre studentpolitikere som skal snakke om hva det innebærer for studenter, samt at 2 av de politiske "listene" skal legges ned. Hvorvidt studieavgift for internasjonale studenter bør innføres har lenge vært et hett tema, og i denne utgaven av Nyhetsuka får vi leder av Studentparlamentet, Håkon Randgaard Mikalsen og fylkesleder for FpU, Christoffer Thomsen i studio for debatt. I tillegg betaler mange studenter store egenandeler når de skal på studietur. Jussprofessor mener dette er i strid med universitets- og høgskoleloven. I studio: Marit Moen Fjeld og Magnus Fjeldstad.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka podcast 24.02.17  

Denne veka har Nyhetsuka snakka med Stein Ove Halhjem, direktør for SiB bolig om renovasjonen av Fantoft som skal skje til sommaren. Mens kvinner kan få kjønnspoeng for ei rekke studiar dei er underrepresenterte i, har menn ifølge samordna opptak berre moglegheiten til få desse poenga i enkelte studiar. Med oss for å diskutera dette var Håkon Randgaard Mikalsen, leiar for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, og Lasse Fredheim, 1. nestleiar for Hordaland Unge Høyre. I tillegg diskuterte vi om monarkiet framleis er styreforma Noreg skal ha.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka podcast 17.02  

I ukens sending møter ansvarlig redaktør i Stoff Magasin Varg Lukas Folkman Muna Jibril til debatt om Stoff-artikkelen "Din jævla voldtektsmann". I anledning parolemøtet forrige mandag debatteres feminisme mellom leder i Unge Venstre Hordland Agnes Bernes og Katharina Sass fra Kvinnefronten. I tillegg snakker vi om problematikken man kan møte når man har gruppeeksamen, og vi har diskutert kjønnskvotering i høyere utdanning med Oddrun Samdal og Atle Simonsen. I studio i dag var Ruth Mari Skulbru og Jakob Naustdal.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 10-02-2017  

I ukens sending snakker vi om resultatene fra Studiebarometeret 2016 som viser studentenes oppfatninger om kvalitet i studieprogrammer ved norske høyskoler og universiteter. I 2015 og 2016 kunne Aftenposten melde at antall voldtekter var rekordhøyt. Nyhetsuka spør om det faktisk er flere som blir voldtatt nå enn for noen år siden, eller om terskelen for å anmelde er blitt dramatisk senket. I tillegg er "prestasjons-dop" i vinden - er dette en legitim måte å forbedre sine konsentrasjonsevner på? I studio: Marit Moen Fjeld og Magnus Fjeldstad.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 03.02.17  

I slutten av forrige veke kom stortingsmeldingen "kultur for kvalitet i høgare utdanning". Forslaga som blei lagt fram skapte stor debatt. Vi diskuterete saka med Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Marianne Aasen, og Bjørn Haugstad, Statssekretær for Torbjørn Røe Isaksen. Mastergraden i arabisk skal leggjas ned ved Universitetet i Bergen, og Professor emeritus i arabisk språk og kultur, Joseph Norment Bell uttrykte sin bekymring. Vi diskuterte svindel hos Lånekassen med administrerende direktør for Lånekassen, Marianne Andreassen. Nyhetsuka har òg fått følgje Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen ein heil dag. Detta og mykje meir kan du høyra i denne vekas utgåve av Nyhetsuka.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 27-01-17  

Tirsdag denne uken ble studentpolitikere nektet inngang til det marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. Nyhetsuka fikk intervju over skype til tross for at SIM-kortene til politikerne i Vest-Sahara ble sperret. I tillegg fikk vi besøk av leder for Realistlista og Leder i Unge Høyre Arbeiderutvalget for å snakke om deling av ulovlig tilgjengeliggjort materiale på interett. Og vil tribunen på Brann stadion bli stedet for bygging av nye studentboliger? Alt dette og mye mer. I studio: Marit Moen Fjeld og Ruth Mari Skulbru.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 20.01.17  

I denne vekas utgåve av Nyhetsuka hadde me besøk av Sondre Hansmark Persen og Andrea Sjøvoll, som diskuterte korvidt me burde gå for alderspoeng eller arbeidserfaring i høgare utdanning. Rektor Dag Rune Olsen er med i heile to innslag, han fortalte om Universitetet i Bergens innstilling til niqab-forbodet, og diskuterte forskning saman med Arvid Hallèn, administrerande direktør i Forskningsrådet. Me fekk og med oss Atle Sæterbakken, som er ansvarlig for Høgskulen på Vestlandets nye statsing Årsstudium i Personlig Trening. Dette og mykje anna kan du høyre her.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 13-01-17  

Det er nå mulig for undervisere ved UiB å søke om tittelen "fremragende underviser" som kan gi en lønnsøkning på 50 000 kr. Tidligere denne uken åpnet den nye Høgskolen på Vestlandet som er en sammenslåing av Høgskolen i Bergen, Høgskolen i Sogn og Fjordane og Høgskolen i Stord/Haugesund. Nyhetsuka fikk snakke med Torbjørn Røe Isaksen. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen og direktør for politikk i NHO diskuterer masterprogrogrammer i Norge. I studio: Marit Moen Fjeld og Magnus Fjeldstad.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 12-02-2016.  

I denne utgaven av Nyhetsuka diskuterte den nyutdannede ingeniøren, Ole Marius Svendsen og Espen Gamlund, Førsteamanuensis ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudier på UiB, nødvendigheten av emnet ex-phil. Vi fikk også besøk fra det nye "ølstudiet" på HiB, for å snakke om Høgskolens nye valgfag. De tok også med seg smaksprøver! I studio: Jakob Naustdal og Magnus Fjeldstad

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 25-11-16  

Kunnskapsdepartementet foreslår PC-plikt for alle studenter, viserektor ved UiB, Oddrun Samdal og leder for Studentparlamentet, Håkon Mikalsen, var med oss for å diskutere dette. I tillegg hadde vi besøk av en australsk utvekslingsstudent som snakket om hvorfor utvekslingsstudentene er mer fornøyd enn norske studenter. Er det kjønnsubalanse i komponist-miljøet? I studio: Marit Moen Fjeld og Jakob Naustdal.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 11-11-2016  

Denne uken ble det holdt fiktiv rettsak i Bergen tingrett, der voldtekt på fest var saken og hvor publikum var jury. Medarrangør Tarjei Ellingsen Røsvoll og Hans Fredrik Marthinussen kom til studio for å diskutere voldtekt og rettssystemet. I tillegg kom Unge Venstre-politiker, Daniel Gangeskar og styreleder for Studentsamskipnaden i Bergen, Tor Sivertsen Prestegaard til studio for å diskutere de nylig installerte overvåkningskameraene på Fantoft. Er kritikk av gateverving en ukultur? Dette mener Mathias Juell Johnsen, NHH-student og skribent for magasinet STOFF. I studio: Kristine Kjendalen og Marit Moen Fjeld.

Nyhetsuka 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose