Nyhetsuka

Nyhetsuka

Norway

Nyhetsuka gir deg den oppdaterte nyhetsoversikten i en hektisk studiehverdag. Hør aktuelle gjester, oppklarende reportasjer og spennende debatter hver fredag!

Episodes

Nyhetsuka 05-20-2016  

I denne ukens sending får du svar på hva slags rettigheter du har etter eksamen. Prorektor Bjørg Kristin Selvik ved Høgskolen i Bergen, Bjørg Kristin og avdelingsdirektør for studieadminstrativ avdeling ved Universitetet i Bergen Christen Soleim svarer på klagerett og konting. Personlig trener Eivind Straume gir deg kosthold- og treningstips under eksamensperioden, og helsesøster Agnes Giertsen advarer studenter mot en ny type kjønnssyukdom. I studio: Sara Løvhaug og Mikkel Kvenås.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 05-13-2016  

Det nærmer seg sesong for flytting, og mange studenter opplever å bli lurt av utleier. Maria Bjørgo fra Jusformidlingen gir råd om hvordan en kan unngå denne fellen. Studiestøtten utvides til 11 månder, og Linnea Reitan Jensen forteller om prosessen de neste årene. UiO-delegat Vetle Hedlund mener meningsbrytende og produktive diskusjoner fikk for lite plass under årets NSO-landsmøte.Dette og mer i denne sendingen av Nyhetsuka. I studio: Karoline Baug og Kristine Kjendalen.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 05-06-2013  

Tilstandsrapporten for 2016 har blitt lagt frem. Den viser at 60% av studenter som begynner på et studie ikke fullfører. Rektor Dag Rune Olsen var på Universitetet i Oslo for å overveie presentasjonen denne uken. Mobbing i akademia har blitt et problem. 20 000 studenter melder at de har opplevd å bli mobbet eller trakassert på studiestedet. Norsk Studentorganisasjon har nå satt i gang arbeidet med å få en slutt på de dystre tallene. Nestleder i NSO Synne Grønvold er med oss i dag. Forelesere som ikke benytter seg av mikrofoner på forelesninger kan gå ut over studenter som sliter med hørselshemming. Vi har snakket med student ved fiskehelse Kaja Olsen som har kjent på de utfordringene. Det og flere saker kan du høre i podkasten fra Nyhetsuka her. I studio: Mikkel Kvenås

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 04-29-2016  

Forrige helg ble landsmøte i NSO avholdt. I etterkant har flere tidligere studentpolitikere kritisert studentmediene for dårlig dekning av studentpolitiske arrangementer. Tommy Aarethun møter ansvarlig redaktør i Studvest Mats Arnesen til debatt. Psykologisk fakultet ved UiB innfører kjønnskvotering ved profesjonsstudie for å rekruttere gutter. Dette og mer i denne sendingen av Nyhetsuka. I studio: Sara Løvhaug og Mikkel Kvenås.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 04-22-2016  

For mange studenter nærmer det seg eksamensperiode, SiB Rådgiver Helge Hauge deler sine beste eksamensråd. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, best kjent fra Luksusfellen, diskuterer hvorfor 1 av 3 studenter ser seg nødt til å bruke kredittkort eller ta opp forbrukslån. Dette og mer i denne ukens sending av Nyhetsuka. I studio: Karoline Baug og Kristine Kjendalen.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 15.04.16  

Denne uken fikk vi høre at studenter frykter klimaendringer klart mer enn både oljekrisen og flykningkrisen. Odddun Samdal kom for å prate om UiBs plan for å innovere studiene og gjøre studentene mer attraktive på arbeidsmarkedet. Du får også høre Claus Huitfeldt, førsteamanuensis ved Humanistisk fakultet og Harald Walderhaug, professor ved Matematisk-naturvitenskapelig fakultet snakke om kunnskapsministerens forslag om å slanke pensum. I studio denne uken Karoline Baug og Mikkel Kvenås.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 04-08-2016  

Vi prater med førsteamanuensis Lars Gule, UiB rektor Dag Rune Olsen og studentpolitiker Andreas Sjalg Unneland om akademisk boikott av Israel. Videre prater vi med mannen som har blitt nominert til Norges beste foreleser, og vi får også svar på hvor store økonomiske forskjeller det er mellom utvekslingsstudenter i Bergen. I studio: Sara Løvhaug og Andrea Njærheim Berg.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 04-01-2016  

Andelen nyutdannede petroleumsstudenter som går direkte ut i jobb blir stadig mindre og å studere for å jobbe med olje og gass er ikke lenger en gyllen mulighet til en sikker utdanning. Studentvalget ved UiB er over for denne gang og vi har fått med oss de utnevnte valgvinnerne. Nytt forslag fra regjeringen vil gjøre at alle studenter ved UiB fra høsten er tvunget til å dra på utveksling i løpet av studietiden. Beboere ved Fantoft klager på dårlige rutiner med leiekontrakter. I stedet for å gi en forlengelase av kontrakten, mener studentene at Studentsamskipnden i Bergen heller gir de en helt ny kontrakt. I studio: Mikkel Kvenås og Kristine Kjenndalen

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 03-18-2016  

Sendingen 18.03. . Denne uken møttes lederen for studentparlamentet ved HIB og Rektor ved HIB for å snakke om fusjonsforhandlinger. Oddrun Samdal, Eivind Veldestrand og Christian Jørgensen diskuterte om UIB hadde utdaterte undervisningsmetoder.Blir jenter favorisert i grunnskole og videregående i Norge? Johanne Vaagland mener at modellen er med på forsterke den skjeve kjønnsbalansen på universiteter i Norge. Vi får høre en reportasje om det i sendingen. I studio var Mikkel Kvenås og Andrea Njærheim Berg.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 03-11-2016  

I denne ukens program av Nyhetsuka er det duket for VALGSENDING. 7 lister stiller til valg i Studentparlamentet, og 6 kandidater kjemper om to plasser i universitetsstyret. Hør listene og kandidatene debattere for deres hjertesaker! I studio: Sara Løvhaug og Mikkel Kvenås.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 03-04-2016  

Denne uken møttes Johanne Vaagland og Magnus Nygaard til debatt om likestilling og kjønnskvotering på universiteter og høgskoler i Norge. Datastudenter stryker mest, og vi fikk besøk instituttleder ved institutt for data- og realfag på HiB, Kristin Hetland, og leder for Root Linjeforening ved HiB, Jakob Halsteinslid Manne. I studio Karoline Baug og Kristine Kjendalen.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 26/02/16  

Studentparlamentet ved UiB går inn for å forandre enkelte toaletter ved institusjonene til kjønnsnøytrale toaletter for å innvolvere transpersoner og andre som bryter med kjønnsnormen. Landsforeningen for Lesbiske, Homofile, Bifile og Transpersoner er med i studio. Marianne Aasen fra Arbeiderpartiet mener at forskjellen mellom Universiteter og Høgskoler svinner hen her i landet. Prorektor Oddrun Samdal ved UiB og Bjørg Kristin Selvik fra HiB er uenig. Og mediestudenter i Bergen kan fra høsten 2017 flytte inn i medienes storstue her i Bergen Media City Bergen som TV2, NRK og Universitetet i Bergen har vært med på å opprette. I studio i dag er Mikkel Kvenås og Andrea Njærheim Berg.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 02-19-2016  

Kun 9% av norske sjukepleiere er menn. Diskriminering og forskjellsbehandling har blitt nevnt som grunner til at 4 av 10 mannlige sjukepleiere forlater sjukepleiestudie. Fagbrev er mer ettertraktet enn mastergrad. Av bedriftene som har svart på NHOs kompetansebarometer ønsker 52% personer med fagkompetanse innen håndverk, mens bare 25% vil ha mastergradsstudenter Jus-professor Jørn Øyrehagen Sunde spør i BT om UiB skal bli som Brann? Han stiller spørsmålstegn ved rektorvalgkampen, som han mener blir malt for rosenrødt til Universitetet. I studio: Mikkel Kvenås og Kristine Kjenndalen

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 12-02-2016  

Sveinung Sundfør Sivertsen, nabo til Jekteviken, og Linnea Reitan Jensen, leder i Velferdstinget, fører en opphetet debatt om utbyggingen i Jekteviken. Videre får vi høre noen hovedtendenser fra Studiebarometeret, og hvilke studenter som er mest og minst fornøyd. Vi fikk også besøk fra Bergen Arkitekt Høgskole som ikke ser på karakterer når de skal gi studenter plass på skolen. I studio: Karoline Baug og Sara Løvhaug

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 02-05-2016  

Ventilasjonsanlegget på SIB-treningsenter takler ikke trøkket fra studentene, og det resulterer i at salene blir uutholdelig varme. Studentbarometeret er en nasjonal studentundersøkelse som viser studentenes oppfatninger om kvalitet i studieprogrammer ved norske høyskoler og universiteter. Eivind Olsvik er karriereleder ved Karrieresenteret, han er med oss sammen med prodekan for utdanning Claus Huitfeldt for å diskutere resultatene. - Dagens opptaksystem knuser drømmer. Det sier Sosialistisk Ungdom som i disse dager er blant organisasjonene som fordømmer opptaksmetoden vi benytter her i landet. Julie Brun Bjørkheim og Oddrun Samdal er i studio. Sara Løvhaug og Mikkel Kvenås er i studio.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 01-29-2016  

Johanne Vaagland og Magnus Nygaard diskuterer det nye R2-kravet på realfagsstudier. Favorittforeleser Frank Aarebrot var innom for å diskutere hva vi trenger masterstudenter fra HF og SV til i fremtiden. Universitetet i Bergen får nye programfag. Alt dette og mer i ukens podcast. I studio: Mikkel Kvenås og Andrea Njærheim Berg.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 01-22-2016  

Denne uken kom professor Bjørnar Tessem og student Ole Kristian Bergsrud i studio for å snakke om et helt nytt kommunikasjonsmiddel ment for studenter og forelesere. Studenter som ikke kan jobbe ved siden av studiene som følge av nedsatt funksjonsevne eller funksjonshemming kan få mer støtte fra Lånekassen. Det virker imidlertidig som om få studenter vet om dette tilbudet. Mer om dette får du høre i podkasten. Nyhetsuka presenterer også en ny internasjonal spalte. Denne uken svarer styreleder i SIB svarer på kritikken om Fantoft fra forrige uke. I studio: Sara Løvhaug og Karoline Baug.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 01-15-2016  

Norske studenter er Europas rikeste, det hevder prosjektgruppen Eurostudent som viser at Norge, Sveits og Sverige har over 2000 euro å rutte med i måneden. Yale, Harvard Stanford.. og Universitetet i Bergen? Nytt digitalt laboratorium setter universitetet på samme liste som de prestisjetunge studiestedene. UiB melder om utvekslingsrekord atter en gang. I studio: Mikkel Kvenås og Andrea Njærheim Berg.

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 12-04-2015  

Årets siste ordinære sending handler om julen og de økonomiske utfordringene det medfører. Marianne Frønsdal fra DnB er med oss gjennom hele sendingen som vår økonomiekspert. Fremtiden i Våre Hender mener tiden er inne for å fjerne den halve skatten. Katharina Leucht og Steinar Vagstad gir bredere innblikk i den saken. Bymisjonen er et samlingssted for mange som ikke har et sted å tilbringe høytiden. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl fra blant annet Luksusfellen, og senterleder på Lagunen Knut Eliasen kommer i studio for å snakke om den økende andelen netthandel i norsk juletradisjon. I studio er Mikkel Kvenås og Andrea Njærheim Berg

Nyhetsuka 0

Nyhetsuka 27.11.2015  

Er det å få eksamen på nynorsk en viktig nok sak å klage på? Behovet for sykepleiere øker, kan lønnet praksis være løsningen? SPUiB ønsker differansiert treningsavgift mellom institusjonene i SiB. Velferdstinget skal ha valg. Språksamlingene flyttes fra Oslo til Bergen. For de som er stresset i eksamenstiden er hundeterapi et tilbud. I studio: Jon Peder Horn Opsahl og Karoline Baug

Nyhetsuka 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose