Episodes

Författarens död och återuppståndelse  

Går det att skilja ett litterärt verk från sin författare? Kulturredaktionens Mikael Timm har läst om den franske litteraturforskaren Roland Barthes essä "Författarens död".

OBS 0

Lotta Lotass vaccinerar mot förenklade ”berättelser"  

Maria Edström om Lotta Lotass "Örnen" och en viktig kontrast mellan Lotass skrivande och vår tids besatthet vid "berättelsen" som fenomen.

OBS 0

Om Lotta Lotass författarskap  

Ett vaccin mot vår tids fixering vid "berättelsen"! Maria Edström om författaren och akademiledamoten Lotta Lotass författarskap.

OBS 0

Marquis de Sade - snuskgubbe och frihetens fantom  

Mikael Timm om yttrandefrihetens gränser och den kontroversielle Marquis de Sade, aristokrat i 1700-talets Frankrike och känd som författare som tänjde på gränserna med sina erotiska verk.

OBS 0

Eleanor Roosevelt - de mänskliga rättigheternas arkitekt  

I en essä frågar sig Mattias Berg hur en ny deklaration kring begreppet mänskliga rättigheter skulle kunna utformas. Sändes första gången den 20 februari 2015.

OBS 0

Eleanor Roosevelt - de mänskliga rättigheternas arkitekt  

1948 antogs FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Men mycket återstår att implementera. Mattias Berg tecknar ett dubbelporträtt av dels deklarationen, dels den drivande kvinnan bakom: Eleanor Roosevelt.

OBS 0

Att läsa Albert Camus "Främlingen"  

Maria Edström har läst om Albert Camus "Främlingen", parallellt med Ingmar Simonssons biografi ”Fransk-algeriern Albert Camus” och idé-historikern Michael Azars ”Frihet, jämlikhet, brodermord”.

OBS 0

Att läsa Albert "Camus Främlingen"  

Maria Edström har läst om Albert Camus mest kända roman "Främlingen".

OBS 0

OBS 20151231 2045 20160101 0045  

Den brittiska författaren Jenny Diski (född 1947) fick diagnosen inoperabel lungcancer i slutet av förra sommaren, men hon fortsatte skriva. I krönikor i London Review of Books och blogginlägg beskriver hon vägen mot det oundvikliga. Katarina Wikars har följt Jenny Diskis skrivande under en längre tid, och har gjort dagens OBS. Inslaget sändes första gången den 12 juni i somras.

OBS 0

Sara Lidmans dagböcker: författare och debattör  

Sara Lidman är en av Sveriges mest lästa och hyllade författare ända sen debuten "Tjärdalen" 1953, Katarina Wikars har läst hennes författardagböcker mellan åren 1975-1985, och också grävt ner sig i radions arkiv för att höra Sara Lidmans egen stämma.

OBS 0

OBS 20151228 2045 20151229 0045  

Palais idéal är en märklig byggnad. Eller kanske snarare skulptur eller konstverk? Eller bara en dåraktighet? Sedan brevbäraren Ferdinand Cheval uppförde verket drygt hundra år sedan, för hand i cement och sten, har verket omtolkats många gånger. Hör Karsten Thurfjell om det säregna sten- och cementbygget som blev ett konstverk i sin egen rätt. Essän sändes första gången 5 oktober 2015.

OBS 0

Andrum  

En julessä av författaren David Qviström. Om året som har gått. Och om orden som har stått i centrum.

OBS 0

OBS Magasin: Årets sakprosa 2015  

Arbetskritik, divor och DNA-släktforskning - årets fackböcker har bjudit på en rad intressanta teman. Vad var bäst? Vad säger årets titlar om vår tid? Och vilken roll spelar sakprosan egentligen idag?

OBS 0

OBS Magasin sammanfattar årets sakprosa  

Arbetskritik, divor och DNA-släktforskning - årets fackböcker har bjudit på en rad intressanta teman. I årets sista OBS Magasin rannsakas 2015 års sakprosa: Vad var bäst? Vad säger årets titlar om vår tid? Och vilken roll spelar sakprosan egentligen idag? Samtal med kulturjournalisten Per Svensson och Kristina Lindquist, kulturchef på Upsala Nya Tidning. Dessutom om årets ord; superhjältar och om vilka bilder av flykt vi matas med.

OBS 0

Om Bengt Bergius "Tal om läckerheter"  

I år ges vetenskapsmannen Bengt Bergius maratonlånga tal vid Vetenskapsakademien 1780 om allt det som vid någon tidpunkt, någonstans kallats för läckerheter ut på nytt.

OBS 0

Svart kvinna - och muslimskt mode  

Minna Salami har läst boken Svart kvinna, en bok som bland annat skildrar vardagsrasismen i Sverige. Och Annina Rabe ser närmare på "hijabistas", unga köpstarka bloggare och modeintresserade i London.

OBS 0

Om Litauen och om att växa upp  

Frilansjournalisten Påhl Ruin om Litauen, 25 år efter självständigheten. Och så riktar poeten Aase Berg en apell till alla: väx upp!

OBS 0

OBS Magasin: Årets feministiska ikoner i OBS  

Om glädjedödaren, den dåliga feministen och den egensinniga divan. Tre ikoner som lät höra om sig under 2015: Kulturteoretikern Sara Ahmed, författaren Roxane Gay och artisten Grace Jones.

OBS 0

Att ägodela – en tillitens konst  

Att dela har blivit det nya äga. Katarina Wikars har läst antologin "Ägodela - köp mindre få tillgång till mer" och tänkt på tillit och misstänksamhet och vad delandet egentligen kräver av oss.

OBS 0

Det gåtfulla folket?  

Barn är inte från ett främmande land. De är politiska varelser och har rätt att synas i offentligheten som annat än utfyllnad eller offer. Det menar Eva-Lotta Hultén i dagens radioessä.

OBS 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose