Odla med P1

Odla med P1

Finland

För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter. Ansvarig utgivare: Andreas Miller

Episodes

Innehållet i askan som sprids i trädgårdsland avslöjas  

I våras efterlyste vi askprov från vedeldning, eftersom många använder askan från kaminen eller öppna spisen som "jordförbättring" i sina trädgårdsland. Nu är en preliminär analys klar. Hemma på odlingslotten bäddar Gustaf, Maj-Lis och Ulla för nästa säsong. Nu ska vitlöken ner! Dessutom ska årets sista lyssnarfrågor besvaras, för vi är redan framme vid det sista programmet för säsongen.

Gustaf smakar genförändrad broccoli  

Strax utanför Umeå finns en trädgård där det växer kål i trädgårdslandet, men det är inte vilken kål som helst utan en kål där forskare har tagit bort gener med en ny genredigeringsteknik. Det kan vara första gången någonsin som en sån här genredigerad grönsak odlas i ett vanligt trädgårdsland.Gustaf är där och intervjuar Stefan Jansson, botanikprofessor vid Umeå universitet.Maj-Lis och Ulla skördar blommor och bondbönor och rensar hemma på kolonilotten. Maj-Lis svarar på frågor om hösthallon, björnbär, buskpion och bukettspirea. Med mera...

Tycho Brahes cirklar  

I Tycho Brahes renässansträdgård på Ven hade både de geometriska formerna och de enskilda växterna en symbolisk betydelse. Men växterna användes också i hans experiment inom alkemi. Nu har en del av trädgården återskapats.Ulla träffar trädgårdsmästaren Nora Lundqvist.Maj-Lis och Gustaf besvarar lyssnarbrev om plommon, kompost, knäpparlarver, svarta vinbär med mera.

Han gjorde en rabatt i smyg  

- Vi fick mycket beröm, säger parkarbetaren Tord Nilsson, som går i pension efter 40 år som parkarbetare i Skövde. Ylva Carlqvist Warnborg intervjuar och får proffstips för perennrabatter. Maj-Lis, Gustaf och Ulla är på kolonilotten. Maj-Lis svarar på frågor från lyssnare, bl a om tomater och äpplen. De skördar squash. Här är en squashsoppa Maj-Lis brukar laga:Soppa med squash och purjo4 port600-700 g squash1 liten purjolöksmör eller margarin till stekning2 msk vetemjöl1 liter vatten2 grönsaksbuljongtärningar1 äggula1 del grädde1,5 dl riven, lagrad ost(salt, peppar)Skär squashen i 0,5 cm stora bitar. Snitta, skölj och skiva purjon, även det gröna.Fräs grönsakerna i fettet i en gryta, utan att det tar färg. Strö över mjöl och rör om. Tillsätt vatten och smulade buljongtärningar. Koka upp och koka tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka, 5 - 7 minuter. Ta grytan från värmen. Mosa gärna grönsakerna med mixerstav eller matberedare.Blanda äggula och grädde, rör ner det och den rivna osten i soppan. Låt den sjuda, men inte koka. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar.

Grönt konceptboende i Malmö  

Vi besöker ett nybyggt höghus, specialutrustat för den odlingsintresserade, med vattenkranar på de stora balkongerna och växtverkstad inne i lägenheten. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Vi skördar röda vinbär och vitlök på odlingslotten utanför Uppsala. Frilansreportern Anki Wenster tar oss med till ett grönt konceptboende, ett specialutrustat höghus med goda odlingsmöjligheter. Maj-Lis Pettersson svarar på frågior om bladmögel och berättar om en för Sverige ny skadeinsekt som ger sig på klematis. Och så handlar det om luddet på rhododendron som man inte ska ta bort.

Modern och omodern kompostering  

Förr i tiden, på 1900-talet, sade experterna att man skulle röra om i komposten då och då. Men det säger de inte längre. Den moderna kompoststilen är annorlunda. Odla med P1 tecknar den förändrade synen på komposteringen. Ju längre odlingssäsongen går desto fler lyssnarfrågor kommer till redaktionen. Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om jordgubbar som av någon anledning blivit lika små som korinter, om ringblomman som antagit en oväntad skepnad och om vem det egentligen är som sprider en doft av vinäger i trädgården.Gustaf Klarin är programledare.

Blomkrukor i Sverige i närmare 500 år  

Det handlar om blomkrukans äldre historia i Sverige. Arkeologer kan nu visa att blomkrukan har funnits i Sverige åtminstone sedan 1500-talet och 1700-talskrukorna är slående lika dagens krukor. Den äldst kända blomkrukan i Sverige är från 1580-talet och tillhörde Hertig Karl, sedermera kung Karl IX. Den grönglaserade trädgårdskrukan fanns på hans slott i Nyköping. De bär hertigens och hans hustru Maria av Pfalz familjevapen. Krukan som har pusslats ihop av ett trettiotal fragment finns idag på Sörmlands museum. Vi hör också om flera mer eller mindre våldsamma metoder för att få träd att anta den form vi önskar och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Det handlar om att tegelsten i fruktträd påverkar hormonerna. Flätad stam inte orsak till att benjaminfikus gråter, snarare handlar det om sköldlöss som gör att en tvåmeters benjaminfikus kladdar ner och behöver duschas. Överdriven beskärning ger våldsamma uppslag av vattenskott på äppelträden. Många beskär alldes för hårt säger Maj-Lis Pettersson. Torka och för dålig vattning av till exempel hallon och svarta vinbär ger fula buskar och sämre skörd.Gustaf Klarin är programledare.

Han räknar ut hur mycket han behöver vattna  

Med ganska enkel matematik går det att räkna ut hur mycket vatten man behöver ge sina växter, innan de börjat visa tecken på torka. John Lööf Green, trädgårdsförman på Sveriges lantbruksuniversitet visar Vetenskapsradions reporter Sara Sällström hur man gör.Maj-Lis Pettersson och Ulla de Verdier tar upp lyssnarfrågor om svarta vinbär, päron och persikoträd. Det blir ogräsbekämpningstips och en lyssnare får svar på vad det är för en obehaglig, syrlig lukt hon fått i sin trädgård.

Hon lånar ut frön på biblioteket  

På sista tiden har flera fröbibliotek startats runt om i landet. Här finns fröer till utlåning för de som vill testa att odla något nytt eller kanske odla för första gången. Frilansreportern Åsa Kjellman Erici har besökt biblioteket i Simrishamn på Österlen och deras fröbibliotek.Maj-Lis Pettersson och Ulla de Verdier plockar hallon på kolonilotten och Maj-Lis ger råd och svarar på lyssnarfrågor.

I svenskbygderna i Estland finns en praktträdgård som drar turistbussar från Sverige  

När Sovjetunionen släppte sitt förlamande grepp började Lii och Ülo Kalm att bygga upp sin trädgård, som fått flera utmärkelser. Platt som en pannkaka, kalksten, påminner om Gotland och en enorm.. ..granhäck skyddar från kraftiga vindar. Idag, en nyanlagd dammanläggning med vattenfall, massor med fruktträd och blommor och en gräsmatta så stor att Lii och Ülo kör varsin gräsklippartraktor. Då, när Sovjetunionen föll, levde de under knappa förhållanden. Som kompensation för vad den kommunistiska regimen hade konfiskerat efter andra världskriget fick de åtta olönsamma mjölkkor. Men efter att ha gjort sig av med korna satsade de alltmer på att skapa sin praktträdgård. Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor och styr upp gallringen på odlingslotten.

Vi besöker en märkvärdig trädgård i Rwanda och hoppas på goda råd om vattning i semestertider  

Rosamund Carrs trädgård, i engelsk stil, blev tillflykt för föräldralösa barn efter folkmordet i Rwanda 1994. Det handlar om vad som händer när olika trädgårdskulturer möts. Maj-Lis svarar på frågor om gräs i gruset, ogräs i gräset och förhoppningsvis får vi reda på hur man löser vattningspaniken när det dags att resa på semester.Ulla besöker Imbabazi - en blomstrande trädgård i Rwanda.

Örter till gamla lik och sjuk tid i trädgården  

Den döde Peder Winstrup lades på en madrass som var stoppad med malört, åbrodd, lavendel, citronmeliss och isop. Det här skedde på 1600-talet. Per Lagerås har analyserat kuddarna och madrasserna i biskopen Peder Winstrups likkista, och Per Lagerås presenterade resultaten på ett seminarium för trädgårdsarkeologer och arkeobotaniker i Danmark häromsistens.Det är nu en sjuk tid i våra trädgårdar, säger Maj-Lis, med massor av djur och svampar som angriper trädgårdsväxterna. Det blir både bot och friskvård.

Om skillnaden i att odla persilja i Syrien och i Sverige  

Tamam och Rabaa odlar potatis, persilja och kanske lite lök på sin nya odlingslott i Tärnsjö. Det är både likt och olikt mot odlandet i hemlandet Syrien. Att vara på odlingslotten gör att man kan längta efter trädgården hemma, men det kan också göra så att man känner att man gör nytta och får något annat att tänka på än oron för nära och kära. Dessutom är odlingslotterna ett försök att underlätta integration och möten mellan ortsbor och nykomna flyktingar. Det är kyrkan i Tärnsjö som upplåtit marken.Hemma på Odla med P1´s odlingslott kollar Gustaf och Maj-Lis om det finns färskpotatis att skörda till midsommarsillen. Maj-Lis ger också råd om krukväxter för soliga fönster, åkerfräken och ovälkomna gräs i gräsmattor och marodörer på rosor.

Han krigar mot parkslide  

Tomas Magnusson visste inte vad parkslide var när familjen köpte sin sommarstuga. Nu för han en sammanbiten kamp mot den invasiva arten EU har nu enats om 37 växter och djur som klassas som invasiva, och ska bekämpas samordnat inom unionen. Men parkslide finns ännu inte med på listan, trots att den på många håll ställer till stora problem i och utanför trädgårdar.Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om plommon som inte blommar och om pioner och stormhatt.

Hosta till sallad och god Henrik  

Fleråriga, perenna, grönsaker har kommit i ropet. Det finns mycket mer än rabarber! Gustaf har fått några tips av Philipp Weiss, som skrivit en bok om perenna grönsaker. Maj-Lis och Ulla rensar ogräs och plockar trädgårdssnäckor på odlingslotten.Maj-Lis svarar på frågor om syréner, olvon, päronträd, tomat, fikon - och sparris, som ju för övrigt är en perenn grönsak!

Hon odlar egen tulpanlök  

Carolina Visser är tulpanodlare, liksom sin farfar och morfar. Skillnaden är att de odlade tulpaner i Holland, och hon i Ångermanland. Medan Ulla kollar knoppar i Backsjöns tulpanfält får Gustaf bakläxa på fiberduken över morotsådden. Maj-Lis svarar också på frågor om stockrosor och kål med mera.

Trädgård och religion  

Paradis betyder trädgård, och arvet från klosterträdgårdarna lever fortfarande i modern trädgårdsdesign. Religionsvetaren Lena Roos berättar om kopplingar mellan religioner och trädgård.Gustaf och Maj-Lis lyfter på fiberduken och kollar vad som kommit upp och svarar på frågor om blyblomma, doftranka och flytt av äppelträd.

Gräsmatta utan gräs  

Sveriges lantbruksuniversitet har just anlagt en tapestry lawn, en gobelängblomstermatta, med blåklocka, mandelblom, kattfot och gulfibbla. Det är både billigare i drift, klimatsmartare och mer färggrant än en vanlig gräsmatta, och ger dessutom större biologisk mångfald, hävdar projektledaren Maria Ignatieva.Gustaf och Maj-Lis kollar vad som kommit upp under fiberduken, och beskär rosor och svarar på lyssnarfrågor om ölandstok, svarta vinbär och vattning av småplantor.

Bokashi ger snabbkomposterat matavfall  

Bokashi är ett sätt att "kompostera" som går att göra inne i köket. Men vad säger forskare om metoden? Gustaf och Maj-Lis sätter lök på odlingslotten. De svarar också på frågor om blåbärstry, honungsskivling och gurkplantor som redan blommar. Dessutom om plantbutiker som säljer utomhusväxter som inte klarar en svensk vinter.

Åländsk trädgårdsinspiration med fynd från Estland  

Till Titte Törnroths trädgård på Åland kommer busslaster med besökare för att få inspiration och nya idéer. Klematis från Estland, bronssilverax och blodtopp. Duvblå perovskia och havslipade stenar. I Titte Törnroths trädgård kan man vandra runt i timmar.Hemma på odlingslotten sår Gustaf och Maj-Lis sockerärtor, och svarar på lyssnarfrågor om päronträd, havtorn, chiliplantor och tomatjord.

0:00/0:00
Video player is in betaClose