Odla med stadsgrönt - sänds inte längre

Odla med stadsgrönt - sänds inte längre

Sweden

Ett odlingsprogram för stadsbor Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

Episodes

PODD Stadsgront 29 aug  

Vissa lämnar med lättnad trädgårdsskötseln i det stora huset i och med flytten till staden och ett mindre boende, medan andra saknar den. Odla med Stadsgrönt hjälper till med planeringen inför flytten, vad ska man ta med sig, hur återskapar man sina växtminnen på en betydligt mindre yta? Men vi ger också tips om hur man fyller den nya stora balkongen med sådant som passar alla i familjen. Följ med hem till familjen Rutensköld i västra hamnen i Malmö och få tips av trädgårdsjournalist Eva Robild. Se lite växttips längst ned på sidan.

Stadsgront 1 augusti  

Att odla i staden är ju en medborgarrörelse som har några år på nacken nu, men har stadsplaneringen hängt med in i den nya tiden? Allt fler bor i städerna och många ställer nya krav på det urbana boendet. Men hur förtätar man staden och utvecklar den ekologiska hållbarheten samtidigt? Vilka hot finns mot en grönare framtidsstad och vilka möjligheter erbjuder staden som odlingsbädd för egna grönsaker. Kan vi rent av bli självförsörjande på grönt?

POD Stadsgront 4 juli  

Att bevara och bygga parker har blivit på modet igen. Inte minst i de städer där man räknat på den ekonomiska vinningen med att skapa och behålla grönområden. Men hur ser man till att parken kommer alla tillgodo och ändå följer med i sin tid?

Pod Stadsgrönt 6:e juli  

Vad betyder egentligen ett träd för oss? Ganska mycket visar det sig, inte minst på Bjärehovs förskola i Bjärred i Skåne. Förskolan ligger i en tidigare fruktträdgård men en dag när barnen kom dit var en stor del av träden borta. Kommunen hade glömt berätta att träden var tvungna att tas bort och barnen blev ledsna. Men nu ska nya träd planteras. Följ med Åsa Kjellman Erici till förskolan.

Pod stadsgrönt 9 maj kl 1035  

Idag står vi på ett grönt tak i staden och pratar om att odla för att äta, men också för att kyla staden och ta hand om regnvatten, bland mycket annat. Louise Lundberg, intendent på Augustensborgs Botaniska Takträdgårdar berättar om hur det fungerar i praktiken och vilka visioner som finns. Augustenborg i Malmö är en slags testzon för hållbar stadsutveckling och folk kommer från när och fjärran för att besöka den. Men det finns fallgropar för takodlande, trädgårdsjournalisten Eva Robild berättar om dem.

PODD/STADSGRONT/QM02-11/1501  

Välkomna till årets första Odla med Stadsgrönt. I dag koncentrerar vi oss på miljön i stan och hur vi kan odla och äta utan att oroas. Rebecka har en jätteterass i en av Malmös mest trafikerade korsningar, kan man äta den sallad man odlar där? Hör trädgårdsjournalist Eva Robild prata om giftfri odling i programmet.

PODD STADSGRONT QM02 10 3401  

Odla med Stadsgrönt besöker kyrkogården i staden, en plats för de döda, men också för de levande. Men hur ska de användas i framtiden när allt färre väljer den traditionella begravningen? Och hur odlar man bäst på sin anhöriges gravplats. Stadsgrönt tittar på trender, historia och framtid.

PODD Odla med Stadsgrönt 5  

Hur ska de insekter vi behöver överleva i en förtätad stadsmiljö? Kan man odla egna bin mitt i stan och hur lockar man fjärilar och insekter till egna balkongen eller bakgården? Frågor som får svar i programmet.

PODD STADSGRONT 28 juni kl 10.03 i P1  

Sterila lekplatser och fyrkantiga gräsmattor, hur påverkar det barnens uppfattning om naturen? Odla med Stadsgrönt följer med barnen på Kroksbäcksskolan i Malmö till naturkullarna. Ett projekt som syftar till att skapa en vild miljö, som barnen själva varit med att skapa. Både genom att rita upp området, och sedan i planteringsarbetet.Hör Åsa Kjellman Ericis reportage

PODD/STADSGRONT/QM02-10/2201  

Vatten, växter, form och ljud, allt påverkar vår känsla av frid och trygghet. Odla med Stadsgrönt besöker projektet mitt i stan som hjälper utsatta kvinnor finna frid och ro men besöker också en balkong i Ängelholm som är en lisa för själen.

Odla med Stadsgrönt 2010-05-03  

Att odla uppåt väggarna blir allt mer nödvändigt vartefter våra städer förtätas. Odla med Stadsgrönt besöker Torun Jorde som redan i fjol monterade en väggodling på sin balkong på tredje våningen i Malmö. Hör hur hon gjorde och vad hon har planterat.

Odla med Stadsgront 2010-04-05  

I säsongen första Odla med Stadsgrönt tar vi en titt på den odlingsboom som sveper över världens städer. En av dem är Lund där intresset för odlandet är stort. I Lund samlas ett gäng stadsbor för att tillverka odlingskrukor av gammalt tidningspapper och få hjälp att så. Träffa dem i Åsa Kjellman Ericis reportage.

Odla med stadsgrönt 20090831  

I säsongen sista Odla med Stadsgrönt klättrar vi upp på taken i Landskrona och tittar på nyttoodling i mikroformat hemma hos Sarah Emery (här hittar du hennes ). Vi pratar om framtidens odling på höjden och bredden med läraren och forskaren Kenneth Lorentzon på .

Odla med Stadsgrönt 20090803  

Odla med Stadsgrönt lämnar sommarsolen och går inomhus i dagens program. För alla som av olika skäl inte kan odla ute. Gäst i programmet är Tora Råberg, hortonom och permakulturdesigner som tipsar om hur man odlar bäst hemma på liten yta. - Många som bor i lägenhet har inte tillgång till jord, men har ljusa, stora fönster. Genom att fylla fönstret med växter minskar insynen och utan allt för mycket arbete får vi njuta av att skörda närproducerade kryddor, frukter och grönsaker. Eftersom växterna är så nära oss har vi möjlighet att snabbt se om de behöver vattnas, gödslas eller om de har skadedjur, berättar Tora bland annat i programmet. Här bjuder Tora på sin månadskalender på sin blogg.Och här kan ni läsa Toras tips som hon lämnar i programmet Reportaget: Vår reporter Åsa Kjellman Erici träffar parkettodlaren Malin Nilsson Norén i Uppsala som visar sin maskkompost i lägenheten. Men också sina strålande tomater och andra växter hon driver upp inomhus. Det mesta frösår hon i gamla äggskal! Här hittar du Malins blogg Parkettodlaren. Och så tar Stadsgrönt en titt på den vackra innegården hemma hos Karina Brozinic igen. Vi pratar om permakultur och nyttoodling mitt i stan och Karina ger sina bästa tips för hur man för in naturen till sin gård. Men vi svarar också på lyssnarfrågor, bland annat om avgaser och hur det påverkar vår stadsodling. Programledare och producent Petra Quiding

Odla med Stadsgrönt 20090706  

Hur påverkar odlandet vår hälsa? Om skillnader mellan olika stadsdelar, varför är en del grönare än andra? Och hur påverkar det barnen? I många städer är det stora skillnader mellan hur mycket grönska det finns i olika delar av staden och inte minst hur långt det är till närmaste park. Vi har besökt stadsdelen Södra Innerstaden och Sevedsplan i Malmö där man med hjälp av barn får in mer grönska i centrum. Projektet vill skapa nya platser där människor med olika bakgrund kan mötas och lära känna varandra. Och det gör man bland annat genom att odla med barnen. Linnea Wettermark miljövetare, socialantropolog och utbildad inom ekologisk odling har hand om odlingen. - Det är ju bevisat att det ökar välbefinnandet att se på grönska istället för asfalt, säger Linnea Wettermark. Sen tror jag också det här med själva odlingen i sig ger jättemycket för barnen, att få pilla med fingrarna i jorden. Och hon menar också att odlandet, för vissa, kan väcka starka minnen.- Just rosmarin reagerar många på - jag tror det var en serbisk kvinna som luktade och kom på att det här har man en kvist av på dräkten när man gifter sig. Gäster i programmet är trädgårdsingenjör Karina Brozinic och slottsträdgårdsmästare John Taylor från Malmö stad. Några bilder från i Malmö där vi spelade in programmet.

Odla med Stadsgrönt 20090608  

Temabalkong och gourmetodling.

Odla med Stadsgrönt 20090511  

Li i Lund odlar i parker och på lekplatser utan att ha fått lov till det. Hon menar att om kommunen inte sköter om en jordplätt så får allmänheten ta den rätten. Stadsgrönts reporter Åsa Kjellman Erici följer med Li ut när hon ska se till "sina" rabatter. Det kallas "guerrilla gardening". En rörelse där man beväpnar sig med frön och plantor för att försköna negligerade jordlappar, ofta utan tillstånd från den stad som äger marken. Idén föddes i New York i mitten av 70-talet, övergivna och outnyttjade jordplättar ockuperas helt enkelt med blommor, frukter och inte minst grönsaker. Och att gerillaodla är en växande rörelse. Både i Sverige och i Europa. arbetar för att uppmärksamma möjligheterna till egenodlad mat i motsats till mat som skeppats långa sträckor och kanske framställts under dåliga förhållanden. Olle Andersson, medlem i Reclaim the fields, men också den svenska systerorganisationen Mykoritza, är gäst i programmet.

Odla med Stadsgrönt 20090413  

Odla med Stadsgrönt är ett odlingsprogram för stadsbor. Vi tipsar om exotiska växter och om vad man kan odla på balkonen om man är lat. Reportage och röster från Landskrona, Lund och Stockholm. Programledare Petra Quiding.

0:00/0:00
Video player is in betaClose