Odlarna

Odlarna

Sweden

Odlarna är en intervju-podcast för dig med jord under naglarna. I varje avsnitt får du höra en intressant person berätta om sitt liv med odlingen, och dela med sig av sina bästa odlingstips. Programledare: Olof Söderén Redaktör: Anna Rökaeus

Episodes

37. Lisen Sundgren  

Hon jobbade stenhårt med teatern och höll som bäst på att förverkliga sina skådespelardrömmar i New York, när kroppen sa ifrån. Utbrändheten fick henne dock att utforska växtvärlden och idag känner vi Lisen Sundgren som örtexperten som både haft ett eget ekologiskt hudvårdsmärke och förmedlar sin kunskap om växter genom såväl föreläsningar som böcker. Även som medverkande i Odlarna delar hon med sig av sin gedigna växtkunskap, inte minst om örter och rötter som går att skörda utan att först så. Hör om ätbart i såväl Central Park som på Gärdet, varför vi absolut inte får skörda rent när vi plockar vilda växter, och vilka delikatesser som bjuds av naturen under olika årstider – till exempel vad som går att hitta skördeklart under snön om vintern. Du får också veta varför Lisens hjärta klappar lite extra för det som brukar kallas ogräs och hur det är möjligt att älska såväl kirskål som maskrosor, vilka fröer du kan samla runt knuten när det är dags att laga gröt, och hur många örter som egentligen ryms i en örtexperts vardagliga kost. Dessutom berättar Lisen om tjusningen med att upptäcka en helt ny flora. Intervjun spelades in den 22 november, i Lisens lägenhet på Gärdet i Stockholm.

Odlarna 0

36. Lotte Möller  

Hon har aldrig betraktat sig som trädgårdsskribent och har försökt kliva ur sin ofrivilliga roll som trädgårdsguru – bland annat genom att skriva ”Hejdå! Begravningsboken”. Men böcker som Trädgårdens natur, Tankar om trädgården och Maryhill har gjort journalisten Lotte Möller till en av Sveriges mest älskade trädgårdslegendarer, och trots att hon själv är less på vokabulären kring trädgård är det ett nöje att höra henne berätta, både om sin egen hemliga trädgårdsvärld i Lund och om trädgårdskultur i allmänhet. Hör varför hon blir både glad och irriterad när någon tror att hennes trädgård får sköta sig själv, vad hon menar med att trädgårdar generellt präglas av det stereotypt manliga, och hur det gick med försöket att klara sig utan gräsklippare. Du hör också om en tid när trädgård och batik var lika ute, hur Lotte bet ihop och skrev om fruktträdsbeskärning och en finurlig balkongmöbel för att få tillåtelse att skriva om Chelsea Flower Show, och hur hon börjat gerillaodla smultron på en oanvänd gräsremsa i Lund. Dessutom får du veta vilken obehaglig upptäckt hon gjorde när hon satt gömd bakom Jim Morrisons grav i Paris, vad som utgör de många små högarna i Jane Austens trädgård och varför hon kände ett sting av skadeglädje när en avlägsen bekant snubblade och bröt benet. Programmet är inspelat den 18 augusti, i Lottes växtinklädda hus i centrala Lund.

Odlarna 0

35. Charlotte Gouranios Nycander  

Hon letade efter meningen med livet och hittade Holma Folkhögskolas nystartade kurs i ekologisk stadsodling – en utbildning som skapad för just henne. Idag är Charlotte Gouranios Nycander en av två odlare bakom Happy Onion Farm – ett jordbruk mitt i Malmö som varannan vecka levererar matkassar fyllda med giftfria grödor till ett 20-tal kunder i staden. Hur det är att vara en av Sveriges första stadsbönder, liksom om projektet Stadsbruk – som syftar till att ersätta outnyttjad stadsmark med just jordbruk – får du höra när Charlotte nu medverkar i Odlarna. Är det möjligt att försörja sig på en kvarts hektar kommersiell odling, kan bonde bli en yrkestitel för många fler stadsbor framöver, och varför behövs ens jordbruk i staden när det finns så mycket mark utanför? Vi frågar oss också varför det svårodlade är billigt och det lättodlade dyrt, hur en gör när en sätter en supernärodlad giftfri grödas prislapp, och varför skönhetsidealet för grönsaker i de stora matvarukedjorna fortfarande är så snävt – trots försök att bryta den rådande snygghetsnormen. Dessutom får du veta en hel massa mer om andelsjordbruk. Intervjun är inspelad den 20 augusti i Malmö.

Odlarna 0

34. Sanna Töringe  

Hon är bibliotekarien och bokslukaren som själv blev författare, och som idag kan fylla flera hyllplan med egna barnböcker, kokböcker och trädgårdsböcker. Hon är också matkreatören som folk köar för att få följa med på matresor till Italien, och olivoljeimportören som ser till att de finaste ekologiska olivoljorna från syditalien kittlar gommar även i Sverige. Och att Sanna Töringes kärlek till odling är tätt sammanflätad med hennes kärlek till mat går inte att ta miste på när hon i Odlarna tar dig med till sina två trädgårdar – den på Österlen och den i italienska Apulien. Hör vilka sallatssorter hon gillar allra bäst, vilken gröda hon skulle prioritera om hon bara fick ha ett pyttelitet trädgårdsland, och om konsten att göra olivolja. Hör också vilken sorts lavendel hon har i sin ”lavendeldamm”, hur hon betraktar sina trädgårdar som sovrum där hon ska kunna gå naken, och hur hon kände ”här och ingen annanstans” när hon hittade platsen för sin blivande trädgård allra längst ned på den italienska stövelklacken. Dessutom får du veta vad som hjälper mot sniglar på riktigt, och vilket som är den finaste present som Sanna någonsin fått. Intervjun är inspelad hemma hos Sanna på Österlen den 19 augusti.

Odlarna 0

33. Andrea Pettersson  

Hon växte upp mitt i en blekingsk sockerbetsåker, men det var inte där, utan när hon läste statsvetenskap och gjorde praktik på en människorättsorganisation i Georgien som Andrea Petterssons odlingsintresse föddes. Närmare bestämt genom en agronom som fick folk att börja odla egen mat och förbättra sin matsäkerhetssituation i den långdragna georgiska konflikten. Idag studerar Andrea själv till agronom och har även varit med och startat odlingar i ett syriskt flyktingläger i Libanon. Dessutom är hon aktiv i Så Syrien, en del av ett internationellt nätverk som skickar fröer till odlare i Syrien. Allt detta berättar hon mer om i Odlarna, och du hör bland annat hur al-Assads regim stryper tillgången på fröer och livsmedel för att svälta människor som vill bli fria från hans diktatur, hur odling kan utjämna maktbalansen för människor i en pressad levnadssituation och hur svårt det kan vara att låta sättpotatis bli utsäde när man bara har mat till ett mål om dagen. Du får även veta varför det är viktigt att odla ekologiskt i ett flyktingläger, och hur överblivna fröer från Europa kan bli skillnaden mellan att äta gräs och att äta bönor för människor i Syrien. Intervjun är inspelad den 20 augusti, i växthuset på Andreas arbetsplats – en odlingsträdgård för barn i Folkets Park i Malmö.

Odlarna 0

32. Tina Råman  

När hon blev tillfrågad om att skriva en gödselbok tackade hon nej. Om hon skulle skriva en bok i sitt liv skulle den minsann handla om något mindre skitigt än så. Idag är Tina Råman ändå aktuell med boken som heter just Gödsel, och i Odlarna berättar hon hur hennes motstånd övergick i lust och vilja att kliva in i växtnäringens värld och tillsammans med formgivare och fotograf skapa oemotståndlig gödsellitteratur som lyfter ämnet till en nivå som aldrig tidigare skådats. Tina, som är copywriter till vardags men i många år arbetade parallellt som trädgårdsdesigner, beskriver också hur det ser ut i hennes och familjens tre trädgårdar: ”rastgården” vid radhuset i Vasastan i Stockholm liksom de två på Gotland - den i skogsgläntan nära Visby och den på stenstranden precis invid havet. Hör om hennes förtjusning i olika typer av gräs - så länge de inte klipps till en matta - om att låta de vilda blommorna tala, och om kärleken till åsnor – både levande och i betong. Du får också veta vad du ska tänka på om du vill gödsla med mat som passerat genom olika djurs magar, om hur Tina, inspirerad av vår tidigare medverkande Nils Åkerstedt, har sax med sig på hundpromenaderna i parken, och om hur användning av konstgödsel skadar både människor och vår planet samt är kontraproduktivt om man vill få saker att växa i längden. Intervjun spelades in den 29 augusti hemma hos Tina i hennes stadsradhus i Stockholm.

Odlarna 0

Bonusmaterial Nils Åkerstedt  

Här berättar Nils hur du kan motverka problem med morotsflugor respektive potatisbladmögel.

Odlarna 0

31. Nils Åkerstedt  

Som trädgårdselev på 40-talet fick han höra hur konstgödsel och bekämpningsmedel som DDT var framtidens melodi. Efter att ha provat efterkrigstidens moderniteter återgick dock den miljöengagerade trädgårdsmästaren Nils Åkerstedt till ett odlande i samklang med naturen, och på 70-talet utvecklade han den metod som blivit hans signum – sand täckt med ett lager gräsklipp. Med avstamp i treårsåldern och fascinationen för en sällsynt växt, berättar Nils här om sitt odlings- och trädgårdsliv, som idag – vid 91 års ålder – är på topp. Hör om slumpen som fick honom att ana magin med kombinationen sand-gräsklipp, hur han i upprepade försök visat på sin metods överlägsenhet, samt hur den hjälper växter att övervintra upp till fem växtzoner högre än vad de normalt ska klara. Han berättar också varför gräsklipp – om det inte tas tillvara – kan betraktas som ett miljöproblem, om bananträden han har i vardagsrummet, och om ovilja att krusa för överheten. Dessutom får du höra om de rekordskördar som Nils plockar ut ur landen i sin lilla radhusträdgård – eller vad sägs till exempel om 20-25 kg morötter per kvadratmeter? Intervjun är inspelad den 20 juli hemma hos Nils och hans katt i Mörbylånga på Öland.

Odlarna 0

30. Gunnel Carlson  

Genom en rad böcker och tv-favoriter som Gröna rum och Gunnels gröna har hon varit många odlings- och trädgårdsälskares följeslagare och ciceron i över två decennier – ja även många som inte träffat trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson utanför tv-rutan ser henne som en kär vän som delar insikten om att växter och trädgård är någonting livsviktigt. Att trädgård spelar roll och förtjänar att tas på allvar har hon även visat genom sajten Trädgårdsriket och evenemanget Tusen trädgårdar som fått det privata trädgårdssverige att öppnas och människor att mötas. Här i Odlarna träffar du Gunnel i hennes egen oas i Arlöv, på dagen 30 år efter att hon och familjen flyttade in. Hör hur det egentligen ser ut i en trädgård som är ”lurvig”, om Magnus och andra växter med historia, och hur totalt onödigt det är med garage när man istället kan ha ett orangeri. Gunnel, som är uppvuxen i en plantskola, gör också tydligt varför man ska välja små handelsträdgårdar framför stora trädgårdskedjor, samt berättar om ett par trädgårdar som påverkat henne något alldeles extra. Dessutom får du veta vad hon känner inför folk som sågar ner träd samt höra henne bannlysa all typ av ogräsgift. Intervjun är inspelad den 21 augusti, i Gunnels orangeri i Arlöv utanför Malmö.

Odlarna 0

29. Sara Bäckmo  

Under uppväxten i Göteborgs skärgård fantiserade hon om en framtid i en fyr. Några år efter att hon fyllt 20 stod hon istället öga mot öga med sitt drömhem – rött med vita knutar – bland skog och ängar i Smålands inland. Där lever hon nu med fyra barn, man, höns, katter, stor fluffig hund – och sedan 2011 också med en köksträdgård som hon döpt till Skillnadens. Många är de som följer Sara Bäckmos odlingar i Skillnadens trädgård genom bloggen, boken och Youtube-kanalen med samma namn, och flitigt önskad av er lyssnare hör ni henne nu i Odlarna. Här berättar hon om den treåriga vägen till att bli sin och familjens egen grönsaksproducent – på bara några hundra kvadrat – om hur skönt det känns att kunna nobba grönsaksdisken i affären och hur odlingen helt förändrat familjens relation till mat. Du hör också hur hennes nyckel till grönsakssjälvförsörjning var att börja stort och sätta ribban högt, hur det är att ha ”tittrafik” i trädgården och hur odlandet halverat kostnader för mat- och hushållsartiklar samt gjort det lättare för henne och hennes man att jobba deltid. Dessutom beskriver Sara sin målbild – att innan dödsögonblicket kunna tänka ”fan, vad det blommar”. Intervjun är inspelad den 19 juli hemma hos Sara och hennes familj, i deras hus i Skillnadens trädgård utanför Växjö i Småland.

Odlarna 0

28. Agnes Fischer  

På förskolor och skolor, mellan gårdslösa lägenhetshus, och i en terrasserad trädgård kring den av LM Ericsson uppförda sekelskiftesvillan vid Albysjön i Botkyrka, skapar Boodla möjligheter för barn och vuxna att odla staden. I det här avsnittet hör du hur Agnes Fischer, en av Boodlas grundare, genom kunskapsspridning om ekologisk odling vill få stadsbor att knyta an till jorden – och därmed förbättra förutsättningarna för en hållbar värld. Vad har odling med demokrati att göra, hur kan grönsaksland öka känslan av trygghet, och varför är stadsodling en viktig pusselbit för ekologisk och social hållbarhet? Du hör också om växter med stark egen vilja, om skillnader mellan konventionell ekologisk odling och permakultur, och hur du designar en odlingsplats med högsta säkerhetsklass – skyddad från både rotogräs, sniglar och rådjur. Dessutom berättar Agnes hur det kan vara att växa upp i en ekologisk handelsträdgård, varför hon länge var så avigt inställd till vinbär, och vad man egentligen gör med en smoothiecykel. Intervjun är inspelad i mitten av juni i Gula villan Subtopia, Boodlas högkvarter mellan Fittja och Alby i Botkyrka, Stockholm.

Odlarna 0

27. Torsten Wallin  

I norra delen av Stockholms skärgård, fyra timmars resa med Waxholmsbåt från Strömkajen i Stockholm, ligger ön Rödlöga, inte långt innan skärgården övergår i öppet hav. Härifrån är det privat båt som gäller för att nå Enskär, en ö med tre hus utan el och rinnande vatten, varav ett ligger i en av de mest fantastiska trädgårdar man kan tänka sig. Trädgården tillhör landskapsarkitekten Torsten Wallin och hans sambo, och i det här avsnittet berättar Torsten hur han tänkt när han skapat trädgårdens olika rum, en process som tagit över ett decennium. Hur kommer det sig att de byggt upp en trädgård där naturen är så slående vacker i sig själv, hur undviker man att ens ivriga gröna fingrar och anläggarlusta förstör skönheten i ett landskap som tidigare varit orört av människan, och hur gör Torsten när han komponerar trädgårdsmiljöer med stenar? Du hör också vilken druvsort som brett ut sig över en hel klippvägg, om utmaningar och fördelar med att odla bland klipporna på en karg ö, och om potatisodling i tång. Dessutom får du tips på hur man kan skapa trädgårdsrum, samt på torktåliga växter som klarar tuffa vindar. Och så avslöjar Torsten hur man går tillväga för att anlägga hans trendsättande backtimjangång. Intervjun är inspelad den 10 juli på Enskär, i Torstens hus med utsikt över trädgården och havet.

Odlarna 0

26. Johnna Gilljam (Bondjäntan)  

Många odlingsintresserade har länge tagit del av hennes trädgårdstillvaro i bloggform, och vi är glada över att Johnna Gilljam a.k.a. Bondjäntan nu även delar med sig av sitt liv med odling och självhushållning här i Odlarna. Hör henne berätta om sitt fantastiska Glädjehus – ett växthus tillika vinterbostad till drygt 30 trevliga hönor, som förutom att bjuda på ägg värmer upp sitt eget hem och producerar högkvalitativt gödsel till trädgårdens alla odlingar. Hör också om att odla i månskenet då heltidsjobbet upptar all dagtid, om jakten på materialet med ”rätt känsla för foten” till mindfulness-stigen i lunden, och om att tillslut lyckas övertala familjen att få omvandla en sista bit gräsmatta till köksträdgård. Dessutom delar Johnna, som är bokoman, med sig av sina favoriter i trädgårdsbokhyllan samt avslöjar vad hon egentligen gör när hon varje nyårsdag besöker Vita huset. Sist men inte minst får du veta namnet på den finaste rådjursskrämma man kan tänka sig. Intervjun spelades in i Johnnas blå hus i Sorunda i början av maj.

Odlarna 0

25. Lars Krantz  

Han har gjort Rosendal och Wij till Stockholms respektive Ockelbos stora stoltheter, och har länge tillhört till den svenska trädgårdsvärldens mest älskade profiler. Trots detta menar Lars Krantz att hans liv som trädgårdsmästare i mångt och mycket gått ut på att hanka sig fram. När han i Odlarna berättar sin trädgårdshistoria får du bland annat höra hur han under sina första år på Rosendal städade kontor för att få vardagen att gå ihop ekonomiskt, liksom hur han flera kapitel senare – mitt i en pågående framgångssaga – kände ”inte en dag till” och kastade loss för att sedan ta sig an skapandet av Wij Trädgårdar – en besöksanläggning i zon fem vars existens ända från början varit hotad. Du hör också om tron på att biodynamiska morötter kan rädda världen, om att bli introducerad till takodling av Isabella Rossellini i New York, och om hur trädgård för Lasse är som en andra kropp och trädgårdsskötsel lika nödvändigt som att borsta tänderna. Dessutom får du veta vad som finns i Lasses och hans frus alldeles egna trädgård. Intervjun spelades in i Stockholm i slutet av april.

Odlarna 0

24. Johanna Hofring  

Från mitten av 90-talet och nästan tio år framåt arbetade Johanna Hofring som modeskapare, stylist och butiksinnehavare i New York. Insikten om att villkoren för människor som odlar och syr kläder ofta står i total kontrast till den glamorösa modebransch hon själv verkade i, blev fröet till ett stort odlingsintresse och fick henne att starta Ekovaruhuset där hon sålde kläder i ekologiskt odlade material. Numer odlar Johanna själv för fullt i kollektivet som hon och hennes man grundat i Mölnbo i Södermanland, och i Odlarna berättar hon hur det är att både odla och leva tätt tillsammans med andra i ett litet torp utan rinnande vatten, om glädjen i att vara åtminstone delvis självförsörjande på mat, och om sitt nyuppvaknade intresse för blommor – i synnerhet de som är laxrosa. Du hör också om ankor som äter mördarsniglar – men bara om de dekoreras med havregryn och placeras fint i matskålen – om bygget av ett kombinerat dass- och drivhus, och om Johannas försök att plantera björk bland trafiken i The Big Apple. Dessutom får du veta vilket sorts persikoträd som dignar av frukt i ett oskyddat läge i zon 3, samt vad Bette Midler egentligen har med New Yorks grönska att göra. Intervjun är inspelad i början av maj i Mölnbo, en timme med pendel från Stockholm, där Johanna bor med man, barn och flera andra kollektivmedlemmar.

Odlarna 0

23. Ulla Friberg  

När konstnären och trädgårdsdesignern Ulla Friberg, under en intervju för ett extrajobb som vårdbiträde, tittade ut från femte våningen på Skoga äldrecentrum i Solna såg hon inte bara en öde gräsmatta. Hon såg hur gräsmattan kunde bli till en trädgård där människor njöt av dofter, smaker och blickpunkter under sin sista tid i livet. I det här avsnittet berättar Ulla hur hon i samarbete med Skogas personal gjort att visionen idag, 14 år senare, är omsatt i verklighet. Hör vad som är viktigt att tänka på när man skapar trädgårdar till omvårdnadsboenden för äldre – varför man bör undvika att plantera botaniska rariteter och vad som är nyckeln för att trädgården ska bli till en tillgång för personal och boende – inte en belastning. Du hör också hur Ulla designade en trädgård där en blind pojke kunde springa och leka fritt, samt om ett uppdrag där lösningen för att ett gift par skulle hålla sams fick bli en trädgård med engelsk stil på framsidan och golfbana på baksidan. Dessutom blir du påmind om att det aldrig är försent att plantera ett träd. Intervjun är inspelad i lusthuset på Skoga i Solna den 28 april.

Odlarna 0

22. John Taylor  

För dem som de senaste åren haft koll på SVT:s trädgårdsprogram är John Taylor välbekant. Likaså för dem som brukar besöka Slottsträdgården i Malmö. I Odlarna får du veta mer, både om tv-trädgården och om Johns skötebarn mitt i Malmö där alla kan låta sig omfamnas av hans trädgårdskärlek. John berättar också om sin och trädgårdsmästarsambons privata gröna koja – hur mycket ryms egentligen på sju kvadrat, hur har de utformat sin gröna vägg, och vilka växter har de valt ut till balkongens vår- respektive sommarprogram i år? Du hör också vad det blev av Johns första fröpåse i barndomens trädgård i Sheffield, hur han odlade bort Margaret Thatcher, och varför han fortfarande tror på växter som en stark politisk kraft. Dessutom får du veta varför han är en stark förespråkare av ekologiskt – inte bara när det gäller mat, utan också – efter sin tid som bomullsodlare – när det gäller exempelvis kläder. Sist men inte minst håller John ett brandtal om att byta ut stadens alla bilar mot blommor. Intervjun spelades in i Stockholm den 22 April.

Odlarna 0

21. Ronny Ambjörnsson  

Idéhistorieprofessorn Ronny Ambjörnsson, vars skrivna ord nått långt utanför den akademiska världen, odlar inte bara kunskap utan även sin trädgård. Med flera böcker i bagaget kom han våren 2015 med Den hemliga trädgården, där han varvar sina egna tankar om trädgård med idéhistoriens. Även här i Odlarna får du veta mer om trädgårdens roll genom tiderna, liksom ta del av Ronnys alldeles egna trädgårdshistoria som till stora delar utspelat sig utanför Umeå och på södra Gotland. Hör vilken överordnad regel som fått styra när han utformat familjens trädgårdar, om rosenlabyrinten som aldrig riktigt blev som i fantasin, samt hur alla projekt i trädgården på Gotland tenderar att bli svårare och ta längre tid än i Västerbotten. Du hör också om ett par av trädgårdshistoriens smakpoliser, hur kolonilotter skulle förhindra revolutionära strömningar, och om hur Ronnys egen pappa utvecklades till en trädgårdsdiktator. Dessutom berättar Ronny hur han genom trädgården kommunicerar med sin funktionshindrade dotter Nadja. Intervjun är inspelad den 15 april, vid köksbordet i Ronnys och hans frus lägenhet i Hägersten i Stockholm.

Odlarna 0

20. Sutip Austad  

Under sin uppväxt som pantsatt barnarbetare i Thailand fann Sutip Austad, bokaktuell med ”Den asiatiska köksträdgården”, sin tröst och glädje i naturen. Sitt särskilda förhållande till jord och växter har hon burit med sig sedan dess, och när hon som vuxen jobbsökande fick höra från den svenska arbetsförmedlingen att ”hon som invandrare var chanslös” var det återigen naturen – i kombination med ilska och en bit mark i Bohuslän – som blev hennes räddning. Idag står kockar runt om i Sverige i kö för att få servera Sutips ekologiska grönsaker, och om du lyssnar på det här avsnittet av Odlarna förstår du varför de växter hon rör vid blir till guld. Hör varför hon är sparsam med gödsel, hur hon gör grödor som ingen vill ha till de mest populära, och vilken stor skatt stadsbiblioteket kan vara när man ska lära känna jorden i ett nytt land. Du får också veta mer om gynura, bittergurka och Thip-timjan, samt höra hur Sutip på 70-talet, genom att skryta om matlagningskunskaper hon egentligen inte trodde att hon hade, fick kryddor som citrongräs och chili att göra entré på tallrikar i Sverige. Dessutom får du äntligen svar på hur många nässelskott det går på ett kilo. Intervjun spelade vi in den 28 mars, på Sutips gård utanför Stenungssund på Västkusten.

Odlarna 0

19. Björn Oliviusson  

För biologen Björn Oliviusson blev akvariet han fick som femåring upptakten till odlingsintresset som följt honom genom livet och nu fått blomma ut i ett aquaponiskt system som han byggt upp som industridoktorand på KTH. Följ med till Björns kupolformade växthus och hör hur fiskar får både bananer och papaya att frodas. Vad är egentligen aquaponisk odling, är det ett system som lämpar sig för hobbyodlare, och hur skulle något så problematiskt och omiljövänligt som fiskodling kunna bli en del av en hållbar matförsörjning? Det, liksom hur kombinerad fisk- och grönsaksodling kan vara ett sätt att utnyttja spillvärme och regnvatten, är bara några av frågorna du får svar på kring aquaponik. Dessutom får du en hel del smarta tips på hur du kan energioptimera ett växthus. Intervjun spelades in i början av mars, i växthuset som byggts upp för Björns odlingar invid Berga Naturbruksgymnasium i Södermanland.

Odlarna 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose