Oförnuft och Känsla

Oförnuft och Känsla

Sweden

- ett program om de enkla lösningarnas oändliga svårigheter Ansvarig utgivare: Louise Welander

Episodes

När hatet stannar  

Vi har alla känt hat någon gång. Och vanligtvis är det en avtagande känsla, som till slut försvinner. Men varför stannar hatet hos vissa? Vad är det man vinner när man inte slutar hata?

Attraktionens hemlighet.  

Vad är det som avgör vem man blir sexuellt attraherad av? Det är fortfarande ett mysterium. Men det finns åtminstone en underbyggd teori som förklarar gåtan till viss del.

Mysteriet med musiken  

De tidiga grekerna ansåg att musiken var gudomlig, och kallade den musernas konst. Den hade hos orfiker och pytagoreer en magisk funktion för rening och läkedom, som katarsis.

ESTETIKEN  

Långt innan civilisationen startade så skapade människan konst och utsmyckade hem och redskap. Det ska vara skönt och vackert för människan. Det är tydligt. Men det någon tycker är vackert, kan en annan se som fult. Vad är vad? Ligger skönheten i betraktarens öga eller finns det något objektivt vackert i världen?

BERUSNINGEN  

På olika sätt har människan berusat sig i olika kulturer i tusentals år. Skälen till att man väljer att berusa sig är många och för vissa ibland oklart. Men något finns där som får oss att vilja lämna den nyktra, och rationellt ordnade världen. Kan det finnas en nytta med det "onyttiga" ruset?

NARCISSIST - JAVISST!  

En persons självupptagenhet och överdrivna tro på ens förmåga kan ligga till grund för att åstadkomma stora saker i livet. Människor som lyckas bra inom till exempel sport, politik och i affärsvärlden kan ha större narcissistiska drag i sin personlighet än genomsnittet hos en befolkning. Narcissism kan på ont eller gott vara motorn i livet.

KVINNAN OCH MANNEN  

Finns det skillnader i hjärnan mellan män och kvinnor? Följ med Helena von Zweigbergk i turerna kring varför det är viktigt att veta om skillnaden mellan män och kvinnors beteende sitter i hjärnan eller mest någon annanstans. Medverkande är Ivanca Savic-Berglund, professor i neurologi, och Ann-Christine Roxberg, präst som kom ut som transsexuell efter att ha levt med hemligheten i 57 år.

MINNET OCH JAGET  

Minnena förändras kontinuerligt inuti våra hjärnor. Man glömmer, förskönar och förtränger händelser i livet. Vad minns vi egentligen? Och hur avgörande är det för hur vi uppfattar vårt "jag", vår personlighet? Helena von Zweigbergk undersöker gåtan om minnet och jaget.

MISSLYCKANDET  

Det du drömde om och gav allt för att nå är bortom räddning. Nu är botten nådd. Det slutade katastrofalt. Hur vänder man en sådan situation? Hur går man vidare efter att ha satsat högt - och förlorat stort?

ARTÖVERSKRIDANDE RELATIONER  

Skillnaden mellan oss människor och andra däggdjur har länge diskuterats och befinner sig någonstans i en gråzon. Det kan i många fall vara lättare att hitta likheter snarare än skillnader. Men vad händer när man blir vän med ett djur? Går det överhuvudtaget? Eller är det bara mellan oss människor som vänskapsrelationer kan uppstå? Följ med Helena von Zweigbergk på en snårig tur bland artöverskridande relationer.

MAGKÄNSLAN  

Det finns forskning som visar att det oftast är känslor snarare än logik som avgör vilka beslut vi tar i våra liv. Men kan man lita på magkänslan? Följ med Helena von Zweigbergk i turerna kring vad magkänsla är för något, hur pålitlig den är och varför det i vissa fall slutar katastrofalt om man inte använder sig av den. Medverkande i programmet är beslutsstrategen Ari Riabacke, filosofen Kristoffer Ahlström-Vij och Antoine Bechara som genomförde det första vetenskapliga experimentet som visade på magkänslans betydelse i beslutsfattande.

ENIGMATISK IRONI  

I första hand kanske man tycker att det är enkelt att definiera ironi, det vet väl alla vad det står för. Men ju mer man tänker på det och undersöker begreppet så framstår det som ett mycket mer mystiskt begrepp än bara hård humor. Vad är det med detta gåtfulla som både lockar till goda skratt men också bidrar till att skapa ett tomrum i livet? Intervjuperson i detta program är Jonas Hallberg.

DEN INRE GRÄNSEN  

En del har inga problem att säga nej, att stå upp för sin integritet, att inte ta på sig för mycket ansvar eller jobb. Andra går hellre på knäna än yttrar det svåra svaret nej, när någon ber en om en tjänst eller att jobba över. Var, och hur ska man sätta sin gräns mot andra?

ATT LYCKAS I LIVET  

Många framgångsrika, kända människor framstår eller framställs som lyckliga och lyckade. Det kan knappt undvikas att man kopplar ihop begreppet "att lyckas" med att vara lycklig. Men hur är det med det, blir man lycklig om man når fram till sina drömmars mål?

VANOR - VÄN ELLER FIENDE?  

Människan strävar alltid efter att göra rutiner och vanor i sitt liv. Och historien visar att vi kan vänja oss vid närapå vad som helst. Mord, krig, tortyr och år av isolering. Även det riktigt hemska kan bli en del av vardagen och en del av rutinen. Så är vanor vår vän, eller är det en fiende? Det kretsar detta Oförnuft och känsla kring. Rickard Flinga, som suttit i isoleringscell i Texas i 13 år intervjuas om hur han byggde upp sin tillvaro på strikta rutiner och vanor för att mentalt överleva den långa isoleringstiden. Författaren Katarina Kieri intervjuas om hur hennes rutiner som hon utför varje dag hänger ihop med hennes fria kreativitet.

ATT FÖRSTÖRA EN BRA HISTORIA  

Det går inte att förmedla verkligheten på ett hundraprocentigt korrekt sätt till en annan person. Vi förkortar, förbättrar och förändrar vår version av det vi upplevt. Och många gånger gör vi om det till en "bra historia". En historia som tappats på en hel del av verklighetens nyanser. Men vad händer när den historien förstörs av någon annan? Oförnuft och känsla kretsar idag kring temat "Att förstöra en bra historia". Intervjuperson är journalisten Thord Eriksson.

BEROENDET  

Det är viktigt att vara självständig. Att kunna vara ensam och ändå klara sig bra. Men som människa måste vi också acceptera att vi är beroende av andra. Och det starkaste beroendet är kanske det av en annan människas kärlek. Det här programmet handlar om hur man kan balansera dessa två motstridiga behov och samtidigt ha en stark kärleksrelation. Programledare är Helena von Zweigbergk, intervjuperson är författaren Agneta Pleijel.

VEM BESTÄMMER I DITT LIV?  

Den fria viljan kan finnas i teorin men knappast mitt i det praktiska vardagslivet. Hur ska man göra för att välja rätt när så mycket i oss människor, och runtomkring oss påverkar våra val hela tiden? Kanske ska man överlåta allt fler av sina beslut åt slumpen? - Det är det mest vitala och riktiga vi kan göra i våra liv och samhällen, säger George Cockcroft, författaren till boken "Tärningsspelaren". Förutom yttre faktorer som påverkar ens beslut så pågår det även inne i oss människor olika processer som tävlar om att avgöra det val som du som person till slut gör. Vad betyder det för den så kallade "fria viljan"? Intervjupersoner är Åsa Nilsonne, professor i medicinsk psykologi och författare till fackboken "Vem är det som bestämmer i ditt liv?" Och George Cockcroft, författare till boken "Tärningsspelaren".

0:00/0:00
Video player is in betaClose