Oförnuft och Känsla

Oförnuft och Känsla

Sweden

- ett program om de enkla lösningarnas oändliga svårigheter Ansvarig utgivare: Louise Welander

Episodes

Förlorade proportioner  

Hur har vårt sinne för vad som är proportionerligt förändrats den senaste tiden? Många vill ständigt bo större, tjäna mer, köpa mer och äta mer. Samtidigt som jordens resurser sakta sinar.

Omedveten status  

Varför verkar vi vara för evigt dömda att leva i en verklighet där högre social status ständigt är en lockelse?

Pengarnas makt  

Hur mycket, eller hur litet pengar vi har, påverkar hur vi agerar som människor. Amelia Adamo berättar om sina relationer där hon oftast varit den som haft sämst ekonomi, men nu är det tvärtom.

Konsten att hantera pengar  

Pengar och hur bra eller dåliga vi är på att hantera dom påverkar våra relationer i familjen och med våra vänner. Varför är det så svårt att prata om det?

Tron på framtiden  

Mycket blir bättre i vår värld. Men när det gäller klimatförändringar och miljöhot så ser det mörkare ut. Hur förhåller man sig till dystra rapporter om framtiden?

Tro och veta  

Ateist eller troende, hur olika är vi egentligen i hur vi ser på världen och verkligheten?

Den grundläggande trösten  

Tröst är en livsviktig aspekt i våra liv. Det är något alla behöver, men som alla inte får. Hur mycket i våra liv går ut på att söka tröst på ett eller annat sätt?

Vinsten med att avstå  

Att avstå från det jordiskt goda anses av vissa vara en dygd. Man vinner något på att göra det. Men vad?

Det gåtfulla nuet  

Lev i nuet. Ja, det gör vi. Det är svårt att göra något annat. Men finns det ett djupare sätt att göra det på? Ett sätt som kan bidra till att positivt förändra våra liv?

Hjärnan och vännerna  

Vänner kommer och går, förutom en del som består. Vad är det som avgör vilka vi blir vän med? Och vilka vi väljer bort.

Den lyckade människan  

När anser vi att vi är lyckade, som personer? Och vad är det egentligen, en lyckad människa?

Sakernas tillstånd  

Våra hem är fyllda av saker. Prylar. Ting som vi i många fall inte kan använda till något praktiskt. Och ändå kan de ha en enorm betydelse för oss.

När hatet stannar  

Vi har alla känt hat någon gång. Och vanligtvis är det en avtagande känsla, som till slut försvinner. Men varför stannar hatet hos vissa? Vad är det man vinner när man inte slutar hata?

Attraktionens hemlighet.  

Vad är det som avgör vem man blir sexuellt attraherad av? Det är fortfarande ett mysterium. Men det finns åtminstone en underbyggd teori som förklarar gåtan till viss del.

Mysteriet med musiken  

De tidiga grekerna ansåg att musiken var gudomlig, och kallade den musernas konst. Den hade hos orfiker och pytagoreer en magisk funktion för rening och läkedom, som katarsis.

Människans värde  

Principen ”alla människor är lika mycket värda”, är något som säkert många ställer sig bakom. Men i många fall följer vi inte alls den princpipen. Vad är egentligen en människa värd i vårt samhälle? Det handlar Oförnuft och känsla om i säsongens första program. Gäst är journalisten och författaren Per Wirtén som har varit chefredaktör för Arena och skriver nu för bland andra kultursidorna på Expressen och Sydsvenskan. Han har dessutom skrivit flera böcker om sociala och politiska frågor.Om du redan hört programmet och vill veta mer om Brené Browns föredrag "The power of vulnerability" (sårbarhetens kraft), som hon höll på Ted Talk, så finns här en länk till detta: https://www.youtube.com/watch?v=iCvmsMzlF7oBrené Brown är en amerikansk doktor i sociologi, research professor vid University of Houston Graduate College of Social Work, författare och föreläsare.

ESTETIKEN  

Långt innan civilisationen startade så skapade människan konst och utsmyckade hem och redskap. Det ska vara skönt och vackert för människan. Det är tydligt. Men det någon tycker är vackert, kan en annan se som fult. Vad är vad? Ligger skönheten i betraktarens öga eller finns det något objektivt vackert i världen?

BERUSNINGEN  

På olika sätt har människan berusat sig i olika kulturer i tusentals år. Skälen till att man väljer att berusa sig är många och för vissa ibland oklart. Men något finns där som får oss att vilja lämna den nyktra, och rationellt ordnade världen. Kan det finnas en nytta med det "onyttiga" ruset?

NARCISSIST - JAVISST!  

En persons självupptagenhet och överdrivna tro på ens förmåga kan ligga till grund för att åstadkomma stora saker i livet. Människor som lyckas bra inom till exempel sport, politik och i affärsvärlden kan ha större narcissistiska drag i sin personlighet än genomsnittet hos en befolkning. Narcissism kan på ont eller gott vara motorn i livet.

KVINNAN OCH MANNEN  

Finns det skillnader i hjärnan mellan män och kvinnor? Följ med Helena von Zweigbergk i turerna kring varför det är viktigt att veta om skillnaden mellan män och kvinnors beteende sitter i hjärnan eller mest någon annanstans. Medverkande är Ivanca Savic-Berglund, professor i neurologi, och Ann-Christine Roxberg, präst som kom ut som transsexuell efter att ha levt med hemligheten i 57 år.

0:00/0:00
Video player is in betaClose