Ögonblicket med Mohamed El Abed

Ögonblicket med Mohamed El Abed

Sweden

Mohamed El Abed återberättar ögonblick och händelser med kända och okända personer. I säsong två möter Mohamed El Abed människor runtom i Sverige som har gett sig på att genomföra riktigt stora idéer och förverkliga drömmar som berör många. Ansvarig utgivare: Ulf Reneland

Episodes

pojken med guldbyxorna  

Simon Tocclo får reda på att hans biologiska mamma är väldigt sjuk. Simon bestämmer sig för att första gången resa till sitt födelseland Liberia. En resan som för evigt kommer att förändra hans liv.

Ett liv ifrån sin familj och släkt  

När Omid är 16 år flyr han från Afghanistan, en resa som tar honom barfota genom bergen, via Irans skjutande gränspatruller, genom Europa hägnades under en lastbil och till Malmö, där han sökte asyl.

Att kunna berätta sin berättelse  

År 2008 tilldelas Homeira Tari Backaskulturstipendium, det blir grunden till Made in Backa en tidning av och med ungdomarna själva.

När kameran blir ett vapen  

Den 21 maj 2015 på den årliga prideparaden i Lund börjar Anna Jadéus foto med mobilen när hon känner sig uttittad av folkmassan. Det blir början startskottet för kampanjen Stop watching start acting.

Att finna hopp från oförväntat håll  

De här är berättelsen om hjälpcentret Hela människan i Tensta för utsatta människor som får hopp från oförväntat håll, med pastorn Maria Langefors en av ledarna för Hela människan.

Bjuda främlingar på middag  

Den 4 januari 2014 tar Ebba Åkerman fram dagboken och skriver ner en middagsidé, som senare ska komma kallas Invitationsdepartementet.

Guleed kandiderar till konsthallschef  

Den 16 augusti 2010, utlyser Tensta konsthall chefstjänsten. Då gör Tenstabon Guleed Mohamed det oväntade och bestämmer sig för att kandidera till chef med slogan ”för vem är konsten i Tensta?”.

Drömmarnas match  

Den 31 mars 2015 går en dröm i uppfyllelse för många svenskar med rötter från Iran. Svenska herrlandslaget möter Irans på nationalarenan i Stockholm.

Margareta Dellefors: Konsten att samla ihop 70 miljoner  

Den 18 maj 1991 hittade Margareta Dellefors det gamla kalkbrottet Draggängarna utanför Rättvik. Det här är berättelsen om utomhusscenen Dalhalla och drömmen om en operascen känd långt utanför Sverige.

Fotbollsföreningen som blev ett landslag  

Den 24 oktober 2004 bildades en fotbollsförening med ett socialt ansvar i Borlänge som fick namnet Dalkurd.

Pastor Jean blir utvisad tre gånger  

Den 11 maj 2012 är Pastor Jean Kabuidibuidi äntligen tillbaka i Sverige efter att han har blivit utvisad tre gånger och torterad i sitt hemland Kongo. Pastor Jean tar oss med på sin resa som politisk flykting.

Gubbslemkuppen mot Fröken Sverigetävlingen  

Fia-Stina Sandlund - då ena duon i konstnärsgruppen Unfucked pussy - tar oss tillbaka till den 17 mars 2001.

Debattartikeln som rör om antirasismrörelsen  

Jorge Londoño - då viceordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund - tar oss tillbaka till ett speciellt ögonblick; tiden då han levde med näthat efter att han publicerat debattartikeln "Till vita antirasister: sluta splittra vår rörelse".

Tomheten efter simkarriären  

Mikaela Laurén - då en av Sveriges största elitsimmerskor - tar oss tillbaka till ögonblicket våren 2004 när hon precis lagt baddräkten på hyllan. Hon hamnar i en depression och en tomhet, som så många elitidrottare då gör.

Tintinalbum flyttas fem meter  

Behrang Miri - då konstnärlig ledare för barn och unga på Kulturhuset i Stockholm - tar oss tillbaka till det ögonblick då Tintinalbum som speglar rasistiska stereotyper flyttas från biblioteket Tiotrettton till en annan del av Kulturhuset.

Sjuksköterskestudenternas löneuppror - 24K manifestationen  

Ulrika Blumfelds - en av initiativtagarna till 24k - tar oss tillbaka till ögonblicket 24 april 2012, då sjuksköterskestudenternas 24K-manifestation hålls, med krav att inga nyutexaminerade sjuksköterskor ska ha en ingångslön under 24 000 kr i månanden.

Sprays vd tappade orden  

Daniel Sachs - då vd för IT-företaget Spray - tar oss tillbaka till ögonblicket då han precis ska leverera nyheten för de anställda att delar av bolaget sålts till en tysk koncern, för att undvika konkurs. Daniel Sachs kliver upp på scenen och börjar prata, men får inte fram orden.

Kulturhuset Cyklopen brinner ner  

Tanja Marx - en av eldsjälarna bakom kulturhuset Cyklopen - tar oss tillbaka till ögonblicket den 29 november 2008, då Kulturhuset Cyklopen i Södra Stockholm brinner ner.

Asylstafetten går i mål  

Ali Ahmadi - initiativtagarna till Asylstafetten - tar oss tillbaka till ögonblicket 16 augusti 2013, då 30 papperslös och stöttande eldsjälar äntligen går i mål efter vandrat 70 mil från Malmö till Stockholm i över en månad.

Folkomröstningen ogiltigförklaras: Alby är inte till Salu  

Emma Dominguez - en av initiativtagarna till Alby är inte till Salu - tar oss tillbaka till ögonblicket då hon inser att alla 6500 namnunderskrifter som samlats in i månader blivit ogiltigförklarade av Botkyrkas politiker.

0:00/0:00
Video player is in betaClose