Episodes

Avsnitt 54 - Om MHL och SlimPort  

Smartphones är tillräckligt kraftfulla för att driva TV-apparater och kan ofta göra detta med teknik inbyggd i sina USB-portar. Vi pratar om MHL och SlimPort som ger video till USB.

Avsnitt 53 - Om Fingeravtrycksläsare  

De små manickerna har funnits i bärbara datorer i årtionden men har nått smartphones på bred front de senaste åren. Vi pratar om fingeravrycksläsare och om hur de fungerar.

Avsnitt 52 - Om Pekskärmar  

Pekskärmar används dagligen av många svenskar. Allt från kassasystem på snabbmatsrestaurangen till smartphones använder pekskärmsteknik. Vi pratar om de olika typerna av pekskärmar och om hur dessa fungerar.

Avsnitt 51 - Om Epost  

Elektroniska meddelandesystem har använts under lång tid. Vi reder ut historien bakom dagens epost-system och hur det fungerar.

Avsnitt 50 - Om Webben  

Ibland kan det vara svårt att förstå vad som är skillnaden mellan Internet och webben. Vi reder ut begreppen och går igenom historien bakom www.

Avsnitt 49 - Om TCP/IP och UDP  

OBS: Nästa veckas avsnitt kommer inte publiceras på capishe.se, bara på joelo.se.

Vi pratar om grunden för kommunikation över Internet. Hur paketeras och skickas data på nätet?

Avsnitt 48 - Om DNS  

För att vi inte ska behöva komma ihåg en massa siffror för att ta oss ut på webben eller skicka e-post-meddelanden förlitar vi oss på DNS. Det översätter så kallade DNS-adresser till IP-adresser och gör våra liv lättare. Men hur fungerar det?

Avsnitt 47 - Om Framtidens TV, avsnitt 2  

TV-branschen genomgår stora förändringar, de största sedan mitten av 2000-talet. Vad kommer hända under de kommande åren?

Avsnitt 46 - Om Quantom dot i TV-skärmar  

I år kommer en relativt ny bakgrundsbelysnings-teknik till nästan alla dyra TV-apparater. Den kallas Quantom dot och kan vara en stor del av framtidens TV-apparater.

Avsnitt 45 - Om Trådlös laddning  

Att skicka elektricitet genom luft har varit en dröm för många uppfinnare genom åren. Nu för tiden finns sådan teknik inbyggd i bland annat smartphones. Men hur fungerar den?

Avsnitt 44 - Om Memristorer  

Det är inte ofta teknikvärlden får se introduktionen av en helt ny komponent som har potential att revolutionera vår värld av elektronik. Memristorer är en ny typ av komponent som inte liknar någon annan vi sett tidigare.

Avsnitt 43 - Om Mikroprocessorer  

De finns i så gott som alla prylar runt om oss. De revolutionerade datorvärlden och gjorde den värld vi lever i idag möjlig. Vi pratar om mikroprocessorer och applikationsprocessorer.

Avsnitt 42 - Om Addering i datorer  

Datorer är snabba. Man kan använda dem för att spela spel, skriva dokument och mycket mer. Men hur kan enkla strömbrytare skapa vad som ser ut att vara intelligens? Vi beskriver hur en så enkel sak som addering fungerar i en dator.

Avsnitt 41 - Om 3D-kameror för spelkonsoler  

De kan se i mörker och i tre dimensioner. Vi pratar om kameror så som Kinect och PlayStation Camera.

Avsnitt 40 - Om Datormöss  

En liten brun låda med en sladd från sin baksida var starten för en av vår tids mest använda dator-tillbehör. Vi pratar om datormöss.

Avsnitt 39 - Om Grafikkort  

Grafikkort ger kraft åt datorers skärmar och är den drivande faktorn för bildkvalitet i spelvärlden. Vi pratar om de olika tillverkarnas tekniska lösningar på komplicerade problem inom grafikens värld.

Avsnitt 38 - Om Dynamisk ljudkomprimering  

Varför låter musik som det gör, varför hörs alltid radion så tydligt och varför är TV-reklamen så högljudd. Allt har med dynamisk ljudkomprimering att göra.

Avsnitt 37 - Om Bildstabilisatorer  

Hur kan en skakig kamera ta en bra bild? Vi utforskar den underliga världen av bildstabilisatorer.

Avsnitt 36 - Om Bildformat och bildkomprimering  

JPEG, TIFF, PNG, GIF. Formaten är många. Men vad betyder de, vad är skillnaden mellan dem och hur fungerar egentligen komprimering av bilder?

Avsnitt 35 - Om Digitala kamerasensorer  

De finns i din mobiltelefon, dator och tablet. De kan vara stora eller små. En sak har de gemensamt: de är behöver inget mörkrum för att användas.

0:00/0:00
Video player is in betaClose