Onlinefolket - Kanske Sveriges bästa podcast

Onlinefolket - Kanske Sveriges bästa podcast

Sweden

Home of #onlinefolket - Sveriges kanske bästa podcast för marknadsförare.

Episodes

Behrang Kianzad – Digital strateg & marknadsförare  

Han är aktivist och jurist och journalist och skivbolagsdirektör bland annat. Behrang Kianzad kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och insåg fort att han måste kämpa för att komma någonstans i detta samhälle. Han blev antagen till journalistutbildningen på Skurups folkhögskola och kort där efter började han agera redaktör för en webbtidning. Därefter tog han vägen via Sveriges Radio och Ekot till juriststudierna i Lund. Idag är han färdig jurist, erfaren publicist och framstående digital strateg.

Lilly Smajli Gashi - Fyrklövern  

Lilly är ansvarig för Fyrklöverns digitala framtid. Men hur säljer man svindyr porslin online? I detta avsnittet av Onlinefolket delar Lilly Smajli Gashi med sig om hur hon hanterar utmaningarna i det digitala landskapet.

Tina Rudin Kaikkonen - Styrelseproffs  

Genuint, kunskapstungt, lättsamt och relevant snack om att driva affärer, driva sig själv i affärssammanhang och att se potential i andra. Ja, vi snackar om allt mellan himmel och jord när Tina Rudin Kaikkonen delar med sig av sin karriär i Onlinefolket.

David Klein  

David Klein är mannen bakom bland annat Internet i Fokus - Södra Sveriges största webb-event. Men David har gjort mycket i sin karriär. En man med många bollar i luften.

Mattias Georgson Petrén - Projektledare på Arkatay  

Projektledning är en viktig del av marknadsföringsarbetet. Därför bjöd vi in Mattias Georgson Petrén, projektledare på konsult och utbildningsföretaget Arkatay. Under ca en timme går han igenom projektledningens moment, områden och hur man ska bli en bättre projektledare.

Jesper Fuglsang - Senior Digital Marknadsförare  

Appar, Storyplaning, reaserch och influencers. Under drygt 49 minuter snackar Ehsan Noroozi och Jesper Hovmand Fuglsang om Jespers ca 15 år långa karriär inom marknadsföring och vägen in i Resultify.

Dotkeeper - Hjalmar Antonsson & Sannah Westerlund  

2013 grundades företaget som året därpå vann Venture Cup Syd i kategorin webb, media och mjukvara. Idag, 2016, är dom 7 anställda och med ledande varumärken på kundlistan. Bolaget heter Dotkeeper och i studion med mig idag finns grundarna Hjalmar Antonsson och Sannah Westerlund. Vi snackar brand-storys, content marketing och osexiga produkter.

Hans Bergstrand & Thor Brink - grundarna av IQQ  

IQQ är en webbyrå som producerar premiumsidor i Wordpress. Under knappa 55 minuter går vi igenom hur allt började, utmaningarna som finns i att driva webbyrå och styrkor och svagheter i Wordpress.

NICLAS LUNDGREN – DIGITAL MARKNADSFÖRARE  

Niclas Lundgren är bror till Fredric Lundgren (vår Analytics expert) men också till författaren Christine Lundgren. Med andra ord har han en del av den där smartheten i generna. En gång i tiden började han på Resultify som praktikant men gjorde snabbt ett så bra intryck att han anställdes. Vetgirig som han är han han sedan dess varit inne och nosat på den digitala marknadsföringens alla områden.

Fredrik Mohlin - Poolia  

Fredrik Mohlin har utan tvekan revolutionerat arbetsmarknaden. Han förstod att arbete står högst upp i näringskedjan. Ett jobb möjliggör boende, starta familj och köpa saker man vill ha. Han undrade varför det skulle vara så meckigt och svårt att hitta ett jobb man brinner för. För att lösa detta problem startade han Joblink. Som 11 årig entrepreneur började Fredrik Mohlin sälja kvällsposten. Han var tvungen att vakna tidigt och börja sälja. Han kanske inte brann för det yrket men det gav honom kunskap som senare skulle bli mycket värdefullt. Fredriks första branschjobb var på ett stort it-bolag som heter ATEA. Även det var lärorikt men det var inte ett arbete som han brann för. När han skulle söka jobb märkte han att det inte alls var rätt frågor man ställde. Istället för att fråga om personen som söker jobbet brinner för branchen frågar man om vilka betyg man hade i grundskolan. Så han tog bort alla de tråkiga frågorna och i och med det revolutionerade Fredrik Mohlin arbetsmarknaden. Idag jobbar Fredrik Mohlin som VD för Poolia Malmö. I detta avsnitt av Onlinefolket blir Fredrik Mohlin intervjuad utav Ehsan Norrozi.

Martin Thörnkvist - The Conference  

Runt sekelskiftet startade Martin Thörnkvist och hans vänner en webb-tidning om musik. De skrev recensioner och diskuterade musikbranchen. Men år 2005 var det inte lika lätt som idag att lyssna på musiken som man läser om. Detta löste man genom att få artister att skicka in några cd-skivor till webb-tidningen för att sedan öppna en liten online-shop där man kunde köpa musiken. Detta ledde till att Martin startade skivbolaget Songs I Wish I had written. Han startade under en tid då de större skivbolagen kämpade mot piratnedladdning och "gratis musik". Detta utnyttjade istället Martin Thörnkvist som promotade och spred skivbolagets musik gratis online. Han såg var musikbranchen var på väg och surfade på den vågen istället för att kämpa emot. Idag jobbar Martin Thörnkvist på Media Evolution som direktör på The Conference som är en stor konferens som nu förtiden alltid säljer slut. Ehsan Noroozi intervjuar skivbolagsjättenMartin Thörnkvist i veckans avsnitt av Onlinefolket. De pratar om hans oförutsägbara väg till framgång, vilket buzzword han inte tycker om och hur det såg ut att starta skivbolag innan Spotify.

Charlotte Rodenstedt - grundare av Bloody Honey  

Charlotte Rodenstedt är mesta dels känd som VD och ägare av Bloody Honey. Men visste du att hon även jobbat på den skotska tidningen The Skinny som huvudgrafiker, kommit in på två utbildningar på KTH som hon tackat nej till och även jobbat på Skottish Television och BBC i Skottland. Om det är något Charlotte Rodenstedt tycker om så är det en utmaning. När hon skulle ta jobbet på Scottish Television frågade chefen henne om hon kunde “det här med rörlig grafik”. Hon svarade ja men insåg snabbt att hon nu stod inför en stor utmaning. Charlotte fick panik-lära sig After Effects, ett dator-program för att skapa rörlig grafik, på tre dagar och det slutade i att hon jobbade på Scottish Television i tre år. Idag har hon startat ett eget produktions bolag som specialiserar sig i rörlig grafik och animation, med prestigefyllda klienter som BBC, Malmö Live, SVT, Levis och IKEA. “Det har gett mig mycket att våga” Ehsan Noroozi intervjuar animationsexperten Charlotte Rodenstedt i denna podcast av Onlinefolket. De pratar om hur hennes arbetsvecka ser ut, hur hon är som chef och vad hon absolut inte skulle göra reklam för.

Jan Axlund - Marknadschef Malmö Live  

Dagens gäst på Onlinefolket är marknads och kommunikations chefen på Malmö Live, och innan dess MSO. Han vann svenska design priset tillsammans med Resultify år 2014 för designen på www.mso.se. Han är Jan Axlund. Jan började redan som 7 åring att sälja. Ett litet knep då var att ta godis ur påskägg för att sedan förpacka det igen och sälja vidare. Sin karriär började han på allvar under studenttiden. Han valde att plugga till jurist men då han fick ett sidojobb som vaktmästare på Strandhotellet i Stockholm och lärde sig mer om service valde han en annan väg. Han avslutade sina studier och började jobba inom service och bemanning. Snabbt fick Jan Axlund jobb på bemanningsbolaget Manpower. Där hade han flera olika uppdrag och lärde sig mycket. Men på senare år har han jobbat som chef på Malmö Live. Jan Axlund blir intervjuad av Ehsan Noroozi på Onlinefolket. De pratar om hur livet kan ta en annan väg än planerat, hur hemsidan som Resultify och MSO gjorde tillsammans blev en succé och hur det var att jobba inom bemanning och service innan internet slog igenom.

Linnea Vikbrant - VD Contetor Marketing  

Linnea Vikbrant började skriva för sydsvenskans sport avdelning redan under högstadiet. Hon vann en tävling där man skulle skicka in två reportage och eftersom Linnea älskar en utmaning och att vinna blev det succé. Medan hon jobbade på sydsvenskan fick hon prova på en mängd olika sporter och skriva om allt hon var med om. Efter studierna började Linnea Vikbrant jobba för ett bokförlag som förlags chef. Hon var då bara 25 år gammal och skulle se till att öka försäljningen av böcker, hitta nya författare och pusha där publiken fanns. Idag är hon VD på Contentor Marketing som jobbar med att skriva texter, innehåll, nyhetsbrev, pressmeddelande m.m. löpande för kunder. Du kan höra mer om Linea Vikbrant och hennes historia här på Onlinefolket där hon blir intervjuad av Ehsan Noroozi. De pratar om bland annat vilka kanaler hon tycker man ska satsa på, hur marketing lingo kan vara negativt och vad hennes största misslyckande är. Det kommer antagligen förvåna dig att få höra hennes svar på frågan om hennes största misslyckande, det är nog inte vad du tror.

Elia Mörling – Grundare av Idea Hunt  

Elia Mörling är en av grundarna av Idea Hunt. Han började programmera som 9 åring och anser sig själv vara mer av en producent än en konsument. Inspirerad av Sci-fi böcker började Elia skriva böcker väldigt tidigt. Då det inte var så lätt som idag att trycka flera exemplar fick han skriva av varje bok för hand, för att sedan försöka sälja till grannar och andra föräldrar som ville stödja hans tidiga entreprenörskap. Då Elia Mörling har bott på flera olika ställen i världen under sitt liv har han behövt anpassa sig till olika kulturer. Detta har han använt till sin fördel för att försöka förstå hur människan fungerar som grupp, och för att då maximera värdet när man marknadsför.

Inside Almedalen med Kevin Shakir  

Kevin Shakir är 21 åringen som har varit intresserad av politik sedan barnsben. En dag när Kevin bara var 4 år gammal berättade hans pedagog till hans mamma att ingen någonsin hade frågat om statsministerns telefon nummer för att ringa honom och starta en dialog. Idag är Kevin Shakir nyhetschef på Makthavare.se som jobbar med att lista och rapportera det som är allra mest relevant under almedalsveckan.

Carina Brorman - Grundare av C B Consulting  

Carina Brorman har en bakgrund som VD för Malmö Opera, enhetschef på SVT Syd, EON och SAAB. Utöver det bodde hon ett tag i Bryssel och startade sin karriär som marknadschef på ett bryggeri i Småland. Carina har alltid varit intresserad i relationsskapande och kommunikation vilket har väglett hennes val i karriären. Efter jobbet på bryggeriet blev hon marknads- informationschef på Malmö musikteater. Där fick hon ta sig an den tuffa men roliga uppgiften att “sälja kultur”. Efter 8 år avgår hon själv från sin position för att lämna sin komfortzon. Detta manifesterade sig bara i fler spännande uppdrag och historier som du kan höra mer om i dagens podcast här på Onlinefolket. “Det har varit en röd tråd i mitt liv att lämna. Det är jätteläskigt men det är något i att gå utanför sin komfortzon”. I denna podcast av Onlinefolket intervjuar Ehsan Noroozi styrelseproffset Carina Brorman. De pratar om sådant hon har lärt sig under sin långa karriär, hur hon ska koppla ihop talanger med arbetsgivare och vad som egentligen hände mellan henne och SAAB. Detta är en podcast full av en massa kunskap om marknadsföring och spännande historier.

Laszlo Varga - VD Euroflorist Group  

Laszlo Varga är killen från Rosengård som tagit sig hela vägen till VD-posten på Euroflorist Group. Där emellan har han vunnit en massa junior SM guld i kanot, flyttat till Hawaii, tröttnat på Hawaii, pluggat till copywriter, flyttat tillbaka till Sverige och ja, massa mer. Ehsan känner Laszlo från gymnasiet och i detta avsnittet av Onlinefolket hinner vi bli både nostalgiska och filosofiska medan vi snackar om hans vision för Euroflorist. Över knappa en och halv timme går vi igenom femårsplaner, Zlatan, digitaliseringen och e-mail marketing.

Fredrik Ardmar - Partner på Resultify och mycket mer  

Fredrik Ardmar jobbade under 90-talet på ett väldigt framgångsrikt internetkonsultföretag, Icon Medialab, som gick från 24 anställda till 450 anställda på bara några få år. Efter IT-bubblan sprack var företagets lyckosaga över, men inte Fredriks. Efter några år i paradislandet Thailand där han råkade starta företag igen, återvände han tillbaka till Sverige för att tillsammans med sina två medgrundare, Liselott Lading och Robert Lindh, förändra sättet svenska mediaföretag jobbar. Lyssna på Ehsan Noroozis intervju med Fredrik Ardmar här på Onlinefolket. Fredrik Ardmar är strateg, entreprenör, marknadsförare och en av grundarna av Resultify. I denna podcast får du höra om hur Fredrik kom in i marknadsföring, vad Resultify betyder för honom och vad han tycker om adblocker program. “Jag har ju inget jobb. Det är mitt liv, min hobby.” Resultify har tre grundare. Liselott Lading, Fredrik Ardmar och Robert Lindh. I onlinefolket har alla tre fått berätta om sin bild av hur det hela började, i intervjuer med respektive grundare. Lär känna alla tre.

Liselott Lading - VD & partner på Resultify  

Liselott Lading var VD för ett webbproduktionsbolag men ville göra något annat. Hon hade någon idé om att föra affärerna närmare webben, utan att riktigt veta exakt vad hon ville göra. I Onlinefolket delar hon med sig av de senaste 4 åren i egenskap av VD på Resultify. Hon berättar hur saker och ting kom igång och hur vägen har sett ut sedan dess. Under 36 minuter får vi lära känna Liselott och hennes vardag. Hon drar paralleller mellan att vara VD och vara en clown i bemärkelsen att det är mycket att jonglera och ibland åker något i backen, men då får man hantera det också. Det blir trendspaningar och självcensur på Facebook. "Jag växer i takt med att bolaget växer" - säger Liselott Lading. Resultify har tre grundare. Liselott Lading, Fredrik Ardmar och Robert Lindh. I onlinefolket har alla tre fått berätta om sin bild av hur det hela började, i intervjuer med respektive grundare. Lär känna alla tre.

0:00/0:00
Video player is in betaClose