Operaguiden

Operaguiden

Sweden

Det här är podden som ger dig berättelserna kring musikhistoriens mest kända operor. Det evigt aktuella programbladet levererar intrigerna, genombrotten, känslorna, sammanhangen, klippen ur arkiven och mycket mer. Ansvarig utgivare: Hanna Toll

Episodes

Otello - svartsjuka, smärta och sorg  

Saker är inte vad de ser ut att vara, en till synes godhjärtad man är i själva verket en djävul. Giuseppe Verdis come-backopera Otello gräver i de mörkaste skrymslena av mänskligheten.

Tosca - kärlek, våldtäkt och mord under ett dramatiskt dygn i Rom  

Kärleksparet Tosca, diva, och Cavaradossi, målare, har båda skrivit in sig operahistorien genom sina arior ur Puccinis omtyckta opera. I Tosca vågar han ställa de stora frågorna om livet och kärleken.

Pelléas och Mélisande - triangeldrama med många bottnar  

Två bröder och en mystisk kvinna utan historia - Claude Debussys klassiska triangeldrama Pelléas och Mélisande slutar i ond, bråd död. Men vad berättar Debussy egentligen i den symbolfyllda operan?

Parsifal - en religiös berättelse med erotiska undertoner  

I Parsifal möter vi "den rene dåren" som ska frälsa världen genom en inre och en yttre resa. Wagners mastodontopera handlar om medlidande och väjer inte för flera sexuella anspelningar.

Madame Butterfly - hjärtknipande tragik med fantastisk musik  

I den tragiska historien om geishan Cio-Cio-San samlar Giacomo Puccini sina vackraste toner. Den förfärliga historien om kärlek, svek och självmord är odödlig också genom musikalen Miss Saigon.

Turandot - massmördare + hjältetenor = sant  

Varför vill hjältetenoren Calaf äkta mordmaskinen Turandot? Är det kärlek eller makthunger? Operaguiden diskuterar också brottarhiten Nessun dorma som tre tenorer och Paul Potts har gjort till sin.

La Bohème - en kärlekshistoria under dödshot  

Ett av operahistoriens mest älskade kärlekspar gör entre i Giacomo Puccinis La Bohème - Mimis och Rodolphes öde har rört en hel värld och fortsätter att beröra. Detta handlar Operaguiden om och bjuder dessutom på historien om efterföljarmusikalen Rent.

Rigoletto - mörk förbannelse och vackra sångstunder  

En kombination av en grotesk och omoralisk historia och fantastisk, älskad musik - det består Giuseppe Verdis Rigoletto av. Operaguiden går på djupet i karaktären Rigoletto och kikar närmare på varför Verdi var så intresserad av far-dotter-relationen.

Rosenkavaljeren - tragisk komedi i tre akter  

Rosenkavaljeren startar med en utlösning och slutar med ett bitterljuvt farväl - i operans värld kan allt hända! Richard Strauss ger sig i kast med wiensk grace och lätthet men väjer varken för ungdomliga kärleksbekymmer eller åldrandets våndor.

Elektra - en krävande röstmördarroll  

Operasångerskan Birgit Nilsson väjde inte för varningar - Elektra blev hennes roll trots att det är något av det svåraste en sopran kan göra. Operaguiden diskuterar hämnddramat av Richard Strauss.

0:00/0:00
Video player is in betaClose