Opodd

Opodd

Sweden

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773.

Episodes

Följ med ner i kaninhålet!  

I 6:e avsnittet av Operans podcast får vi träffa premiärdansaren Nadja Sellrup som gör rollen som Hjärterdam i Christopher Wheeldons färgsprakande balettäventyr Alice i Underlandet. Vi får även träffa mannen bakom scenografi och kostym: Bob Crowley samt höra mer om Alice äventyr analyserat av idéhistorikern Elisabeth Mansén. Alice i Underlandet har premiär den 6 maj på Kungliga Operan. Opodden är ett samarbete mellan Operan och produktionsbolaget Munck. Programmet leds av kulturjournalisten Sofia Nyblom.

Opodd 0

Pelléas & Mélisande - Debussys gåtfulla mästerverk  

I det femte avsnittet av Operans podcast Opodd får vi följa med bakom kulisserna i arbetet med Debussys gåtfulla mästerverk Pelléas & Mélisande i regi av Keith Warner. Vi får träffa sopranen Kerstin Avemo som gör rollen som den hemlighetsfulla Mélisande samt scenografen Ashley Martin-Davis som tillsammans med regissören skapat ett suggestivt och futuristiskt landskap. Håret har alltid haft en stark symbolisk betydelse och så även i denna opera. Cecilia Wallquist, intendent på Nordiska museet berättar mer om detta. Pelléas & Mélisande har premiär den 19 mars på Kungliga Operan. Opodden är ett samarbete mellan Operan och produktionsbolaget Munck. Programmet leds av kulturjournalisten Sofia Nyblom.

Opodd 0

Körper - Utmanar vår tids föreställningar om kroppen  

I det fjärde avsnittet av Opodden får vi veta mer om det omtalade verket Körper som har premiär 19 februari. Skapat av en av världens mest omtalade och stilbildande koreografer: Sasha Waltz. Sasha berättar om hur och varför hon skapade verket och dansarna Jerôme Marchand och Hokuto Kodama berättar hur det är att framföra. Vad händer i Sashas nakna och utmanande koreografin som stundtals är smärtsam?

Opodd 0

Medea - rasande och hämndlysten  

I det tredje avsnittet av Opodden får vi veta mer om den nyskrivna operan Medea, skapad av kompositören Daniel Börtz. Medverkar i podden gör regissören Stefan Larsson, kostymdesignern Nina Sandström och dramatikern och författaren Agneta Pleijel. Medea har urpremiär den 23 januari på Kungliga Operan. Opodden är ett samarbete mellan Operan och produktionsbolaget Munck. Programmet leds av kulturjournalisten Sofia Nyblom.

Opodd 0

Skandinaviska bohemer  

I det andra avsnittet av Opodden medverkar världstenoren och regissören José Cura som berättar om sin skandinaviska Bohème - från ide till verklighet. Vi hör också Operans dekormålare Jan Edlund och "operadoktorn" Eddie Persson. La Bohème har premiär den 21 november på Kungliga Operan. Opodden är ett samarbete mellan Operan och produktionsbolaget Munck. Programmet leds av kulturjournalisten Sofia Nyblom.

Opodd 0

Udda svanar - en podcast om Svansjön  

Den 23 oktober har Mats Eks världssuccé Svansjön premiär på Kungliga Operan. Sofia Nyblom har producerat en podd om annorlunda svanar - koreografen Mats Ek berättar om ett skrämmande svanmöte som satt djupa spår i hans annorlunda twist på den välkända svansagan. Dansarna Gina Tse och Clyde Archer pratar om Mats Eks speciella svankoreografi och scenografen Marie-Louise Ekman förklarar varför tutuerna förirrat sig in bland herrkostymerna. Opodden är ett samarbete mellan Operan och produktionsbolaget Munck.

Opodd 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose