Örebropratarna

Örebropratarna

Sweden

Berättelsen om Örebro

Episodes

Anders Jacobsson  

Tre små ord, var allt som behövdes för att sätta fart på något som med tiden kom att utvecklas till ett av Sveriges mest produktiva och populära författarskap. En skrivmaskin, en elbas och en kusin spelade också in. Såklart. Anders Jacobsson berättar inte bara om hur allt började, utan låter oss också ana en spännande fortsättning…

Jenny Wåhlander  

Kulturell mångkampare, skulle hon kunna ha som titel på sitt visitkort. Revyartist, sångerska, programledare, röstskådespelerska, radioprofil, föreläsare och nu Örebropratare. Att påstå att Jenny Wåhlander har många strängar på sin lyra, är definitivt inte att ta i för mycket. Låtlista: Ed Sheeran: I See Fire, Rolling Stones: Honky Tonk Women, Robert Broberg, Bredarslade tanter, Björn Skifs; … Fortsätt läsa "Jenny Wåhlander"

Tomas Danielsson  

Beteendemedicinaren Tomas Danielsson, även känd som Stressdoktorn, har kommit att ägna ett helt yrkesliv åt att kartlägga och även framgångsrikt föreslå bot mot ohälsosamma stressbeteenden, såväl i vardagslivet som på jobbet.

Sofia Strömberg  

Bit för bit bygger vi upp, fogar samman och kommer nära. Varandra. Sofia Strömberg har beskrivits som en -salig röra av fd entreprenör, samhällsdebattör och företagsledare- Hon är också medskapare den ideella föreningen Open Up! som driver inkluderingsfrågor både i teori och praktik, i Örebro och i hela landet. Låtlista: Eki: Bit för Bit, Coldplay Freedo Remix: … Fortsätt läsa "Sofia Strömberg"

Gregor Zubicky  

Från solist i en sydafrikansk gosskör till konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern i Örebro, via en ”karriär” som örntämjare i Australien och ett finger som inte längre ville vara med i Bergen. Att påstå att Gregor Zubickys karriär varit spikrak är kanske att ta i. Eller också är det inte det.

Monica Gunnarsson  

Vad är det som gör att en människa plötsligt väljer att gå en annan, helt ny väg, i livet? Beror det på medvetna val eller omständigheter? Kanske är omständigheterna ett resultat av ett tidigare livsval. Monica Gunnarsson berättar om de val, beslut och handlingar som nu lett henne till Örebro och jobbet som direktor på … Fortsätt läsa "Monica Gunnarsson"

Pelle Blohm  

Om sökande, identitet och tillhörighet. Om Markbacken. Kompisarna och fotbollen. Och en buss som på väg från en hållplats till en annan passerar ett helt liv. Pelle Blohm berättar om drömmarna, frågorna och vardagen, från då till nu. Musiken som spelas är: Vägen är lång-Ellen Sundberg, Sent en lördagkväll-The Hellacopters, The Dreamer-The Tallest Man On Earth, 80:s-Henric De … Fortsätt läsa "Pelle Blohm"

Åsa Sandell  

Visst var det många som höjde på ögonbrynen den där gången i på Spåret för några år sedan, när det stod klar att kvinnan i förstaklasskupén både var boxare och kulturjournalist. Den kombinationen är kanske inte helt vanlig. Egentligen är ingenting helt vanligt med Åsa Sandell. En helt vanlig tjej från Lillån. Musiken i programmet: LL … Fortsätt läsa "Åsa Sandell"

Roger Hjälm  

Berg, skidåkning och utmaningar kändes mycket mer tilltalande än en karriär som rörkrökare i familjens VVS-företag. Att det sedan kom att handla om matlagning och entreprenörskap via en minst sagt annorlunda insats som fransk tolk eller varför inte kyrkosångare, är faktiskt delar av samma historia. Som Roger Hjälm, vd för Katrinelunds Gästgiveri & Sjökrog, delar med … Fortsätt läsa "Roger Hjälm"

Lisa Dahlkvist  

Vi var många som satt framför tv-apparaterna den 16 augusti 2016. Fotbollsintresserade eller ej. Är det OS, så angår en straffläggning i en semifinal i stort sett ett helt folk. Matchen mot USA hade överlevt både ordinarie tid och förlängning. Vi tittade och våndades. Lisa Dahlkvist var där. Ensam med bollen och USA:s målvakt. Det här … Fortsätt läsa "Lisa Dahlkvist"

Maria Larsson  

2015 tillträdde Maria Larsson posten som landshövding i Örebro län. Rötterna finns i södra Småland och efter att ha arbetat som lärare inledde hon tidigt en lång politisk karriär. 2006-2014 ingick hon i Alliansregeringen som äldre- och folkhälsominister, senare barn- och äldreminister.

Niclas Ekholm  

För örebroarna är Niclas mest bekant som skådespelare, såväl på Länsteatern som på Teater Martin Mutter. Han arbetar också som röstskådespelare och ägnar mycket tid åt musiken.

Charlotta Nordenberg  

Charlotta är främst känd som ordförande i KIF Örebro DFF, men arbetar också som innovationsrådgivare. Men hon har arbetat inom många olika områden, allt från att vara ordförande i Svenska Amnesty till att delta i OS i Los Angeles 1984!

Alexander Axén  

Alexander Axén, huvudtränare för ÖSK Fotboll. Uppvuxen i supporterkulturen, gillar allt som är engelskt och passion är bara förnamnet, när det gäller fotboll. Det handlar om att se individer och låta dem utvecklas, om hur musik kan vara en avgörande faktor när två lag ställs mot varandra och om personer som spelar roll.

Jasmine Kara  

Jasmine Kara föddes i Örebro och är idag artist och låtskrivare med hela världens som arena. Erfarenheterna från en destruktiv relation i tonåren resulterade i den uppmärksammade boken Hälsa henne att hon ska dö.

Lars Gustafsson  

Lars Gustafsson är präst och leg. Psykoterapeut och arbetar mycket med föreläsningar, utbildningar, ledarskapsfrågor samt organisationsutveckling. Bland hans insatser finns ett omfattande arbete med att stötta svenskar i New York efter attentaten den 11 september 2001.  

Viktoria Buskqvist  

Sedan 2012 är Viktoria Buskqvist kontorschef på White arkitektbyrå i Örebro, ett kontor där hon arbetat sedan 2007. Ett av hennes verk är Würths nya kontorsbyggnad i Örebro som 2015 belönades med MIPIM Awards, ett av Europas mest prestigefyllda arkitekturpris. Ett annat verk, även det prisbelönt, kan vi alla få njuta av till kaffet. Här är … Fortsätt läsa "Viktoria Buskqvist"

Jens Schollin  

2008 tillträdde Jens Schollin, professor i pediatrik, rektorstjänsten vid Örebro universitet. Under hans ledning har en imponerande expansion ägt rum, som kröntes med att universitetet fick den efterlängtade läkarutbildningen.

Marie Kühler-Flack  

Marie Kühler-Flack är mest känd för sin mångåriga medverkan i Hjalmar-revyerna tillsammans med maken Peter Flack. Men Marie har även en skådespelarkarriär vid sidan om revyerna och driver en egen showdansskola i Örebro.

Premiär! Boris Lumbana  

Fotbollsspelaren Boris Lumbana, tidigare i ÖSK och nu i Degerfors blev Boris René med hela svenska folket i årets melodifestival. Här berättar han själv hur allt började en gång i tiden. Om förebilder, drömmar, mål och drivkrafter. Med egna ord.

0:00/0:00
Video player is in betaClose