Orientering Weekend

Orientering Weekend

Denmark

Orientering Weekend er et program, der på 50 minutter forsøger at spejle ugen der gik med fokus på internationale begivenheder og tendenser.

Episodes

Orientering Weekend: Billige boliger søges: Hjælp på vej! 2016-10-22  

60 kvadratmeter til 5000 om måneden. Den slags boliger er der ikke så mange af. Og det giver mange kommuner grå hår i hovedet når de for eksempel skal hjælpe de borgere der ikke længere kan betale deres husleje på grund af kontanthjælpsloftet. Nu er tre almene boligselskaber gået sammen om at skabet nyt boligkoncept, der kan være en del af løsningen med at skabe billigere boliger i byerne. Hør om Smartzone-boliger i ugens Orientering Weekend. Vi skal også høre nyt fra DR's Thomas Ubbesen der er på rejse fra Syrien til Europa for at følge i flygtningenes fodspor. En rejse han også var på sidste år. Men meget er forandret siden da. Vært: Marianne Skovlund.

Orientering Weekend: Ugen hvor Danmark gik i fisk 2016-10-15  

Torskekvoten i den vestlige Østersø bliver mere end halveret fra Nytår. Nogle fiskere mener, at det bliver deres fallit, andre at det kan indbyde til et nødvendigt opgør med "kvote-baroner" og anden spekulation, samt miljøskadelige fangstmetoder. Men hvad vil vi egentlig med vores fisk i en nation, hvor størstedelen af befolkningen slet ikke kan bryder sig om at spise fisk? Vært Karen Hjulmand.

Orientering Weekend: Langt mere end flirt mellem S og DF under åbningsdebat 2016-10-08  

Engang var der et tydeligt dem og os. Men under torsdagens åbningsdebat i Folketinget blev det for alvor åbenlyst at forholdet mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har ændret karakter og nu er usædvanlig godt. Det nye makkerskab mellem landets to største partier kan vende op og ned på dansk politik, siger valgforsker Kasper Møller Hansen i denne uges Orientering Weekend. Her kan man også høre om hvordan civilsamfundet kan og bør spille en større rolle når det gælder de indsatte i fængsler - for blandt andet at komme radikalisering til livs. Vært: Marianne Skovlund.

Orientering Weekend: Atypisk støtte til Clinton kan flytte vælgere 2016-10-01  

En række store aviser har op til og efter den første debat mellem de to præsidentkandidater i USA sagt at de støtter Hillary Clinton. Og der har været flere overraskelser. Det gælder den konservative avis, Cincinnati og USA Today der normalt ikke melder ud hvem de bakker op om. Og avisernes melding kan godt have større effekt end normalt. Orientering Weekend skal også tale om bæredygtigt fiskeri. For fiskerne i Østersøen kan se frem til at få beskåret deres torskekvoter med 88 procent for at sikre en bæredygtig fiskebestand. Det kan få mange små fiskere til at dreje nøglen om. Men hvor bæredygtigt er det? Vært: Marianne Skovlund.

Orientering Weekend: DK har fået et nyt parti på højrefløjen 2016-09-24  

25 procent af danskerne ville overveje at stemme på et parti til højre for DF ved næste valg, viser en nylig meningsmåling. Det udnytter partiet Nye Borgerlige, som kalder DFs udlændingepolitik for blødsøden. Orientering Weekend stiller denne uge skarpt på det nye parti, som også vil ud af EU og sænke skatterne. Vært: Marianne Skovlund.

Orientering Weekend 2016-09-17  

Orientering Weekend møder den russiske kunster, der naglede sig selv fast til Den Røde Plads i protest mod et undertrykkende system. Dagen før det russiske parlamentsvalg skal vi høre, hvilke andre metoder oppositionen benytter. EU topmødet i Bratislava skulle tage en "brutal ærlig debat" om Unionens problemer. Hvordan endte det så og hvad siger den amerikanske forfatter og samfundstænker Jeremy Rifkin til EU i dag? Han skrev bogen Den Europæiske Drøm i 2004 og har rådgivet regeringer, præsidenter og EU Kommissionen siden. Vært Karen Hjulmand.

Orientering Weekend 2016-09-10  

Orientering weekend står i ungdommens tegn. Der trækkes en linje fra ungdommens folkemøde, som netop er afholdt i København, og hvad det viste om danske unges vilje til at forstå og deltage i demokratiet til Rusland, hvor der snart er parlamentsvalg. De russiske unge skal deltage i noget , der måske "ligner et valg", men som beskyldes for ikke at være det i virkeligheden. I Skt. Petersborg møder vi både de artige og de oprørske unge russere. Vært: Karen Hjulmand.

Orientering Weekend 2016-09-03  

Statsministeren rejser på tourne med sin 2025 plan om et rigere Danmark. Imens står parterne i hans borgerlige blok langt fra hinanden. Lars Løkke har før været kendt for sin evne til at lande kompromiser. Hør om aftalen er en platform for et stærkere borgerligt sammenhold eller sandhedens time, der udstiller de store forskelle mellem de borgerlige partier endnu mere. På Christiania reagerede beboerne på opfordringen om at tage afstand fra hashhandelen ved at rive salgsboderne ned og opfordre hashkunder til at blive væk. Men nogle mener, at en legalisering af hash er det eneste, der kan lukke Pusher Street. I Usbekistan forstår styret at styre informationerne. Også om lederens helbredstilstand og mulige bortgang. Hør om det risikable magttomrum efter de autoritære ledere i de centralasiatiske lande. Og så var det ugen da EU's konkurrencekommissær lagde en næsten 100 milliarder stor ekstra skatteregning på bordet foran Apple. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-08-27  

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen. Orientering Weekend spejler ugen der gik med focus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad. (Sendes også 23.03 og 4.03).

Orientering Weekend 2016-08-20  

I dagens udgave af Orientering Weekend skal vi omkring den trepartsaftale, der faldt på plads i går. At hjælpe erhvervsuddannelserne er det helt store mål med aftalen, der skal skaffe mellem 8 og 10 tusinde ekstra praktikpladser årligt i 2025. Allerede i 2018 er det ambitionen af have oprettet 2.100 af dem. Vi taler med Morten Ryom, der er folketingskandidat for Socialdemokratiet i Aalborg og uddannet smed, og spørger ham, hvad det betyder, at der mangler praktikpladser i håndværksfagene i Danmark, og om han anser den ny trepartsaftale som en brugbar løsning. Og så skal vi også omkring en af de helt store, men ofte glemte, tidligere socialdemokratiske statsministre. Viggo Kampmann gik blandt andet ind for, at man skulle lønne studenter som lærlinge for at give flere adgang til uddannelse. Et tiltag, som blev forløberen for den uddannelsesstøtte, mange studerende nyder godt af i dag. Kampmann var statsminister i Danmark fra 1960 til 1962, men forinden havde han været tæt på magten i mange år både som embedsmand og siden som visionær finansminister. I en ny biografi kalder forfatter og journalist, Poul Smidt, Viggo Kampmann for "en af velfærdsstatens største arkitekter." Vært: Karen Hjulmand.

Orientering Weekend 2016-08-13  

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen. Orientering Weekend spejler ugen der gik med focus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.

Orientering Weekend: Løgne betaler sig i politik 2016-08-06  

Kun fire procent af hvad den amerikanske præsident kandidat Donald Trump siger i medierne er sande. Resten er enten løgne eller overdrivelser. Men fakta betyder ikke længere noget i politik og for hvor vælgerne sætter deres kryds. Det så vi også ved den netop overståede Brexit afstemning. Men hvorfor er det sådan og hvad betyder det for vores demokratier når løgne kan bane vejen for succes. Vi spørger professor i formel filosofi Vincent Hendricks. Vi taler også om hvad der skal til for at komme antallet af volds- og chikanesager mod fængselsbetjente til livs. Regeringen vil sætte straffen for vold mod offentligt ansatte op. Men det vil ikke hjælpe, lyder det fra kriminalforsorgen. Vært: Marianne Skovlund. (Sendes også 23.03 og 4.03).

Orientering Weekend: Bliver det nogensinde som før? 2016-07-30  

Orientering Weekend analyserer på tværs af historierne: Kan Merkel opretholde sin flygtningepolitik oven på terrordebatten i Tyskland og kan terroren i Frankrig gøre Marine le Pen til landets næste præsident. Hollandske BIOS måtte opgive at køre ambulancerne i Region Syddanmark. Er det dødsstødet for konkurrence om at lade private udføre offentlige opgaver, spørger Orientering Weekend, der også får helt dugfriske bud på, hvad der sker i Rio i næste uge - UDEN for alle sportsanlæggene. For det behøver ikke blive mindre dramatisk end kampene på stadionerne. Vært: Mogens Rubinstein. (Sendes også 23.03 og 4.03).

Orientering Weekend: EU har givet Erdogan for stærke kort på hånden 2016-07-23  

Eurolandene kan ikke gøre særlig meget, hvis Erdogan fortsætter med at stramme skruen i hjemlandet overfor borgere, systemkritikere og kritiske medier. Flygtningeaftalen med Tyrkiet er nemlig for vigtig til, at man reelt kan presse Erdogan og det er et kæmpe problem. Det mener Morten Helveg Petersen, som er Europa-parlamentariker for Radikale Venstre. Orientering Weekend har talt med ham. Hør også om hvordan man overlever og klarer hverdagen i den del af Ukraine, regeringen ikke har kontrol med. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-07-16  

Orientering Weekend handler denne lørdag om Frankrig, og hvordan terroren påvirker landet. Om Kina, der ikke vil respektere at have tabt en internationale sag om retten til det Sydkinesiske Hav. Og om deleøkonomien, der i en del tilfælde, burde hedde noget andet. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-07-09  

Yderområder i Danmark leder hver efter deres strategi for udvikling. Odsherred har satset på at en status som Unesco Geopark der kan få enhver tale om udkant og taberkommune til at forstumme. Nu skal istidslandskaber, kunst, mad og lokalt engagement gå op i en højere enhed. Er der penge i det? Orientering Weekend har været på besøg og undersøger, hvad det er for en ide, og hvad den kan skabe. Hør også Orienterings sikkerhedspolitiske medarbejder Tage Baumanns analyse fra NATO-topmødet, om endnu en omtumlet uge i britisk politik, hvor Theresa May dog ser ud til at være stadigt mere sikker som den næste premierminister. Chilcot-rapporten om den britiske deltagelse i Irak-krigen har kun bekræftet vælgerne i deres frustration over den politiske proces i landet. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-07-02  

Vi har ikke tid til at meditere, vi ønsker den britiske begæring om udmeldelse så hurtigt som muligt! Beskeden fra kommissionen til briterne er kølig og klar: Se at få afleveret den udmeldelse, og der er ingen forhandlinger inden da. Hvad efterlader det briterne med og hvorfor vælger kommissionen og de resterende 27 lande den strategi? Hør analysen i Orientering Weekend en uge efter den britiske afstemning. Aktionsgruppen Yes Men er en slags moderne verdens pirater. Med satiriske stunts og falske budskaber kaprer de opmærksomheden og vender virkeligheden på hovedet. Forleden slog de til på Roskilde Festivalen. Hør portrættet af gruppen. Forbrugerne vandt tilsyneladende en sejr i denne uge. Fravalget af buræg er nu så omfattende, at producenterne også dropper dem. Men nyheden er samtidig et eksempel på, at det er svært at gøre det gode, for fritgående høns har også problemer. I plastikjunglen venter der forbrugerne lignende dilemmaer. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-06-25  

Efter det britiske ja til at forlade EU er der endnu større opmærksomhed over for EU-skepsis i andre medlemslande. Men en EU-skeptiker i Storbritannien ligner ikke en skeptiker i Danmark eller Frankrig. Man skal skelne mellem " hård" og " blød" skepsis og brændstoffet, der bliver til vrede mod EU har mange ingredienser: Anti-establishment, frygt for immigranter og harme over arbejdsløshed. Hvad kan politikerne stille op med det? Hør Orientering Weekend, der også fortæller historien om den spanske Podemos-bevægelse. Et ungdomsoprør blev til et etableret parti, der allerede har sat et tydeligt aftryk i spansk politik. Men på nationalt plan har partiet det svært. Måske er situationen nemmere efter et nyt valg søndag. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-06-18  

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen. Orientering Weekend spejler ugen der gik med focus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad. (Sendes også 23.05 og 4.03).

Orientering Weekend: Kampfly og Konservative 2016-06-11  

Forsvaret er en mærkesag for De Konservative, men formand Søren Pape kunne i denne uge meddele, at man var blevet smidt ud af forhandlingerne om et forsvarsforlig. Det handler om at kunne se soldaterne i øjnene, fortalte han. Det betyder at partiet reelt set er sat uden for indflydelse. Orientering Weekend stiller skarpt på De Konservative og kampen om kampflyene. Vært: Brita Kvist.

0:00/0:00
Video player is in betaClose