Orientering Weekend

Orientering Weekend

Denmark

Orientering Weekend er et program, der på 50 minutter forsøger at spejle ugen der gik med fokus på internationale begivenheder og tendenser.

Episodes

Orientering Weekend 2017-03-25  

Den franske filosof og forfatter Bernard-Henri Levý producerer stærkt subjektive film som et forsøg på at påvirke storpolitikken. I en ny film hylder han i et passioneret sprog de kurdiske peshmerga-krigeres kamp mod IS i Irak. De kæmper for civilisationen og mod terror i Europa, siger han. Men der er også en bagside af kurdernes kamp. De er stærkt fraktioneret og ind imellem tæt på at komme i indbyrdes kamp, fortæller mellemøstekspert Helle Malmvig. Hør interviewet med hende og med Bernard-Henri Levý. Matilde Kimer fortæller fra Hviderusland om hvor hårdt styret slår ned på oppositionen, der har lanceret en række sociale protestdemonstrationer. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-03-18  

Ekstra ansatte i skat vil hurtigt være en god forretning, for de kradser mere ind i restancer, end de skal have i løn, mener blandt andre Socialdemokraterne. Partiet vil overbyde regeringens redningsplan for SKAT med 1000 medarbejdere. Dansk Folkeparti er ikke afvisende, så regeringen kan ende med at blive forbigået, hvis ikke de også finder flere penge til at styrke skatteopkrævningen. Også kommunerne venter utålmodigt på en mere effektiv skatteinddrivning. Frederikshavn vil gerne have de 40 millioner, kommunen har til gode. " Jeg har et håb om, at vi i det mindste får nogle af pengene", siger borgmester Birgit S Hansen. "Kære Tante Europa, det er længe siden.." sådan begynder et brev til EU fra Balkan-landene. Forfatteren er en serbisk journalist. Han fanger stemningen i de lande, der for år tilbage fik det perspektiv, at de kunne komme med på EU. Når de lige havde forbedret sig på en lang række punkter. Nu har de mistet modet, og vælgerne er trætte af politik. Hør hvordan stemningen er hos de lande, der står og presser næsen flad mod ruden ind til EU, mens EU-landene har rigeligt at gøre med deres egne problemer og unionens krise. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-03-11  

Nordmændene er blevet USA's bedste ven i Nordeuropa. Med ihærdigt diplomati er især norske interesser i Arktis slået fast i Washington. Ikke mindst ture til Svalbard sætter sig i hukommelsen hos amerikanerne. Men Danmark kan lære noget, mener Center for Militære Studier. Vi får for lidt ud af Grønland som strategisk fordel. Unge studerende er blevet endnu bedre til at skaffe sig erhvervsrelevante studiejob: Orientering Weekend er med på studiemesse. Kirsten Larsen fortæller om flygtninge fra Sydsudan. Og vi møder nogle af præsident Trumps vælgere, minearbejdere i West Virginia, for at høre hvad de siger til, at sundhedsforsikringen Obamacare bliver kastet op i luften. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend: Færøerne kan vise vejen til en fossil fri verden 2017-03-04  

Der mangler ikke vind på Færøerne - alligevel importerer de store mængder olie til at dække deres energibehov. Men det vil måske snart stoppe, for Færøerne kan sagtens blive fri for fossile brændsler i 2030 og dermed blive verdens grønneste øgruppe. Det konkluderer i hvert fald en dansk-færøsk arbejdsgruppe i en ny rapport som Orientering Weekend ser nærmere på. Og så ser vi mod Sverige, hvor kun 2% af alle betalinger er med kontanter. Alt tyder på at Danmark er på vej i samme retning, men er vi forberedt på et kontantløst system, eller vil det få konsekvenser for vores opsparinger, kriseberedskab og nationale stolthed? Det diskuterer Orientering Weekend, som også ser på, hvordan den svenske Riksbank håndterer udviklingen. Vært: Karen Hjulmand.

Orientering Weekend 2017-02-25  

Politisk lobbyisme - eller public affairs på moderne dansk - er en fuldstændig naturlig del af den politiske virkelighed. Men hvor interessevaretagelse blandt folkevalgte politikere før i tiden blev opfattet som en lyssky og udemokratisk disciplin, så foregår påvirkningen i dag under mere formelle rammer og under mere eller mindre offentlighed. Orientering Weekend har været til pressebriefing hos Rådet For Socialt Udsatte, som nu også vil forsøge at påvirke den politiske debat - med tal og fakta. Og så taler vi med en professor med speciale i politisk lobbyisme, som giver sit bud på om det vil virke. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-02-18  

Den fremtidige retning for amerikansk udenrigspolitik er det helt store emne på årets sikkerhedspolitiske konference i München. Orienterings sikkerhedspolitiske medarbejder rapporterer derfra. Mød også Hvideruslands mest fremtrædende Demokratiforkæmper. Han beder om, at Vesten ikke lader sig imponere af de indrømmelser, styret i Minsk gør. Som EU borger kan man nu rejse ind i Hviderusland uden visum på en kortere tur, og der bliver ikke slået helt så voldsomt ned på systemets kritikere som tidligere - nu får de snarere en stor bøde end fængselsstraf. Men EU må ikke holde op med at presse styret i Hviderusland, lyder det fra landets mest fremtrædende demokratiforkæmper, der netop har besøgt Danmark - " systemet kan når som helst stramme til igen" - siger Ales Bialiatski. Han har selv siddet i fængsel for sin kamp for menneskerettigheder. Vi tager også på besøg på Als for at få opskriften på succes og vækst hos danske virksomheder, der kan slå kineserne og få en forretning ud af at beholde produktionsarbejdspladser i Danmark. Vært Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-02-11  

Fire unge drenge fra Ry - i alderen 15 til 16 år er sigtet fra drabsforsøg efter et overfald på en 16-årig dreng med afghanske rødder. De kastede en flaske med benzin efter ham, og drengen blev alvorligt forbrændt. Det er sagen fortalt i en enkel faktaboks. Men er det en enkeltstående - forfærdelig - forbrydelse eller en sag, der tegner en tendens og fortjener en større debat? Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-02-04  

Hvor sikkert skal der være i et land før man kan fratage opholdstilladelsen fra flygtninge i Danmark? Den diskussion har fyldt en del efter, at det i slutningen af sidste år blev besluttet, at 800 somaliere med midlertidig opholdstilladelse i Danmark skal have revurderet grundlaget for deres ophold. Vi vender den juridiske, den politiske og den menneskelige vinkel. Og så ser vi på Irans alliance med Rusland i Mellemøsten, og på hvordan den måske bliver udfordret af Donald Trumps udtalte skepsis mod iranerne. Samarbejdet mellem Iran og Rusland har under alle omstændigheder sine svagheder, mener Rasmus Elling, lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-01-28  

Klimaforandringerne sker så hurtigt, at det ikke længere er en fremtid, vi skal vænne os til. De sker her og nu. I onsdags udgav Det Europæiske Miljøagentur en rapport om, hvordan klimaforandringer har kostet EU flere hundrede milliarder euro i forsikringsskader over de seneste 30 år, og hvordan flere skybrud, stormfloder og tørker vil påvirke både fødevareproduktionen, turismen og vores helbred i Europa. Vi taler med direktøren fra Det Europæiske Miljøagentur om de dyre klimakonsekvenser, og med en række danske kommuner, som prøver at imødekomme den stigende risiko for oversvømmelser - samtidig med, at de anlægger ny natur. Vært: Karen Hjulmand.

Orientering Weekend: Trump står op til pussy-hats og friske protester 2017-01-21  

Der blev formentligt festet til langt ud på natten i Washington efter Donald Trump blev taget i ed som præsident. I dag vågner byen så op til nye demonstrationer. Denne gang imod blandt andet Trumps udtalelser om kvinder. Vi følger dagens store kvindemarch. Og så holder vi øje med hvad der sker i det vestafrikanske land Gambia hvor den mangeårige diktator Yahya Jammeh fortsat nægter at forlade præsidentposten selvom Ghana, Nigeria og det omkransende naboland Senegal står klar med militær trussel. Vært: Marianne Skovlund.

Orientering Weekend: Må præsidenter sige nej til bestemte medier? 2017-01-14  

Det amerikanske medie CNN fik forleden den kolde skulder af Donald Trump på et pressemøde. Nu raser diskussionen om en præsident kan afvise et bestemt medie på den måde. Men der findes ikke særlige etiske regler for forholdet mellem præsident og presse. Der er noget der er normalt. Men nu er der Trump. Nu skal roller omdefineres. Hør Vibeke Borberg, forskningschef i medieret, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Vi taler om at regeringen vil skære ned for overflødigt bureaukrati. Men det har været målet for samtlige nye regeringer de seneste 40 år, fortæller Niels Helveg Petersen, som selv har været med til at bureaukratisere siden 1966. Vært: Marianne Skovlund. (Sendes også 23.03 og 4.03).

Orientering Weekend 2017-01-07  

Der er måske godt nyt til dine lunger. EU-kommissionen er nemlig parat til at stille større krav til den farlige NOx-forurening fra dieselbiler. I årevis har EU været i stand til at begrænse udledningen på lastbiler, men det samme er ikke sket for millioner af almindelige dieselbiler. EU-borgere har med andre ord lagt lunger til, at hverken medlemslande eller EU har taget kampen op mod en stædig bilindustri. Karen Hjulmand taler om den sag med medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose, som er ordfører på området. Og så kan du høre en opsang til Det Radikale Venstre i anledning af deres nytårsmøde i weekenden. Vært: Karen Hjulmand. (Sendes også 23.03 og 4.03).

Orientering Weekend 2016-12-17  

" Ingen er for store til at blive sat for en krigsforbryderdomstol", siger den danske udenrigsminister. Han kræver, at Rusland bliver stillet til regnskab for brud på krigens love på grund af bombningerne i Syrien. Et kor af internationale protester og fordømmelser hagler ned over russerne. Men det er så godt som umuligt at gennemføre den trussel. Hør hvorfor i Orientering Weekend. Vi ser også frem mod den årlige store pressekonference i Rusland i næste uge, hvor præsident Vladimir Putin svarer på spørgsmål i tre timer. Hør om en stærkt koreograferet seance, hvor journalisterne sidder klar med blinkende skilte for at få lov til at stille spørgsmål. Og hvis det går som tidligere, vil man se præsidenten i en helt bestemt række roller med svar på rede hånd og stik til Ruslands modstandere. Orientering Weekend følger også den aktuelle situation i Aleppo. Vært. Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-12-10  

Ordet "Pisa-test" får straks en diskussion til at bryde løs. Selv om dette års test viste, at danske elever klarer sig bedre, blandt andet til matematik. Den ene debat-fløj er bekymrede over, at fremgangen sker på bekostning af kompetencer som evnen til at samarbejde og tænke kreativt. Orientering Weekend spørger, om der egentlig er et modsætningsforhold mellem kreativitet og gode resultater i Pisa. For matematikfaget skal appellere til mange forskellige kompetencer. Kom med inden for i en matematiklæreres kreativ hjerne. Vi analyserer også hvad aftalen om europol betyder for statsminister Lars Løkke Rasmussen. Og hør om den tyske kansler og hendes asylpolitik. Fra "wir schaffen das" til burkaforbud. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-12-03  

Det gav genlyd, da den ledende fødselslæge på Rigshospitalet sagde sin stilling op i denne uge. Pressede budgetter betød, at han ikke længere følte, han kunne tage ansvaret. En række overlæger støtter nu hans protest mod forholdene. Det har sat gang i en debat om, hvor grænsen går for nedskæringer i effektiviseringens navn. Mød en privat jordemoder, der har egen klinik for at kunne give kommende mødre den tid og det nærvær, hun ikke havde tid til i den offentlige fødselsforberedelse. Og hør den professionelle konsulents analyse af, hvordan man vurderer mulighederne for at effektivisere arbejdsgange yderligere. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-11-26  

Der er erklæret 9 dages landesorg i Cuba efter Fidel Castros død. De mindeord, han får med på vejen spænder fra " farlig ballademager" til at han var et eksempel for alle mennesker i verden på en retfærdig kamp. Den amerikanske rumfartsorganisation NASA bidrager med afgørende viden om klimaforandringer. Hvis Donald Trump gør alvor af, at nedlægge NASAs klimaforskning vil forskere og beslutningstagere miste vigtig viden om, hvordan isen ved polerne forandrer sig. Og netop der ser man de mest drastiske konsekvenser af klimaforandringerne. Hør en dansk forskers erfaring med NASAs forskning i klimaforhold. Og hør hvad danske flaskesamlere siger til overborgmester Frank Jensens forslag om at ændre pantsystemet, så man ikke kan få kontanter for sin bon. Han håber, det vil holde udenlandske flaskesamlere væk. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-11-19  

Orientering Weekend spørger blandt andet, hvorfor SF valgte at være med til at afskaffe energiafgiften PSO, når nu partiet hele tiden har ønsket at beholde afgiften til den grønne omstilling. Hør om en eksistentiel overvejelse i politik: At stå uden for og kritisere eller være med og få indflydelse men måtte give kritikerne ret i nogen af indvendingerne. Regeringens borgerlige støttepartier er glade for de mærkesager, de fik igennem i finansloven. Men hvor meget plads blev der til Venstre? Vi analyserer hvad statsministeren fik ud af en uge med forlig og finanslov. Orienterings klimamedarbejder Karen Hjulmand fortæller om Marokkos ambitioner om at kunne lagre kraften fra den brændende sol. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-11-12  

Orientering Weekend ser tilbage på en uge med et amerikansk valg, der overraskede mange. Valget af Donald Trump har også efterladt en del udenlandske statsledere i usikkerhed om, hvilken rolle vil USA spille på verdensplan, og hvem USA egentlig betragter som sine allierede. Hør desuden om klimakonferencen i Marokko, hvor gennembruddet i Paris sidste år skal omsættes til konkrete planer og ikke mindst løfter om milliarder i støtte til en mere klimavenlig udvikling. Hør også den islandske forfatter Einar Mar Gudmundsson om bobler. Finansboblen brast og sendte Island i krise. Nu strømmer turisterne til landet, men spørgsmålet er, om der er en risiko for, at det er en bobbel. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-11-05  

Mange sorte vælgere er skuffede over præsident Obama. Diskrimination og politivold er ikke forsvundet. - Obama blev aldrig rigtig vores, som en af de sorte vælgere siger. Hør hvordan en vælgergruppe, der ellers entydigt har stemt demokratisk, forholder sig ved dette valg. Orientering Weekend fortæller også om den russiske fakta-tjekker, der afslører falske nyheder, opsporer hvor historierne kommer fra og forsøger at opdrage sine brugere til at tænke kritisk. Det var også ugen, hvor en britisk domstol forpurrede den britiske regerings drejebog for brexit, for nu skal parlamentet spørges, inden regeringen melder Storbritannien ud af EU. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2016-10-29  

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen. Orientering Weekend spejler ugen der gik med focus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad. Vært: Brita Kvist. (Sendes også 23.03 og 4.03).

0:00/0:00
Video player is in betaClose