Orientering Weekend

Orientering Weekend

Denmark

Orientering Weekend er et program, der på 50 minutter forsøger at spejle ugen der gik med fokus på internationale begivenheder og tendenser.

Episodes

Orientering Weekend 2017-08-19  

Fra Uganda til dansk Pride. Den årlige Pride parade løber af stablen i dag. Blandt de mange tusinde deltagere er tre homoseksuelle fra Uganda, der først fik afslag på visum til Danmark, men nu er her. Hør om deres vilkår i Uganda og deres oplevelse af den danske Pride. Vi følger også situationen i Spanien, som torsdag blev ramt af et flere terrorangreb. Vært: Marianne Skovlund.

Orientering Weekend 2017-08-12  

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen. Orientering Weekend spejler ugen der gik med focus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.

Orientering Weekend 2017-08-05  

Den centralafrikanske land Rwanda gik fredag til valg. Vi ser nærmere på sejrherren, den siddende præsident Paul Kagame. Der er nemlig ingen tvivl om at han vinder: Han er populær i befolkningen, samtidig med at oppositionen har svære vilkår. Når de nye studerende i september møder op på det prestigefyldte Harvard universitet i USA, så vil et mindretal af dem være hvide. Det er første gang i universitetets historie at der er optaget flere unge med minoritetsbaggrund end med europæisk. Harvard er ikke det eneste universitet, hvor de hvide nu er i mindretal. Derfor vil borgerrettighedskontoret i det amerikanske justitsministerium undersøge om universiteterne bruger reglerne for positiv særbehandling af minoriteter til i virkeligheden af diskriminere hvide ansøgere. Søndag spiller de danske fodboldkvinder finale mod Holland i EM. Fodbold er allerede den største sportsgren hos de 13-18 årige piger. Men det er ikke nok: Dansk Boldspilunion vil gerne have dobbelt så mange til at spille i 2025, for elite kræver bredde. Der skal simpelthen være tusinder af små kommende Pernille Harder'e, Nadia Nadim'er og Therese Nielsen'er for at vi er med på topplan. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Orientering Weekend 2017-07-29  

Republikanerne har flertallet i Kongressen, og i årevis har de tordnet mod Obamas sundhedsreform. Alligevel har det efter flere forsøgt vist sig umuligt at skaffe stemmer nok til at afskaffe Obamacare. Nybyggeri vil både skabe boliger til tusinder af mennesker på lidt plads, inkludere naturen og bygge hygge og sammenhold ind i boligerne. Er det salgssnak eller muligt? Vi har besøgt den nye bydel Vinge, der skal ligge ved Frederikssund med 20.000 indbyggere. Ifølge byrumsarkitekt, Jan Gehl, er det afgørende, at man ikke kun bygger byer, folk kan bo i men byer, som folk kan leve i. Hør også om en dramatisk uge i svensk politik: Statsministeren har skaffet sig af med to ministre oven på IT-skandalen og pres fra oppositionen, men han kan ikke ånde lettet op endnu. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-07-22  

Fængsling af en tysk aktivist i Tyrkiet er brænde på bålet i den allerede verserende diplomatiske strid mellem Tyrkiet og Tyskland. I Orientering Weekend ser vi på, hvordan Tyskland nu skruer bissen på over for Tyrkiet. ¶ I Danmark er banden Loyal To Familia i gang med en intensiv rekruttering af nye medlemmer. Det har fået politiet og Københavns kommunes SSP-medarbejdere til at opruste deres indsats. Vært Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-07-15  

Den kinesiske Nobelprismodtager Liu Xiaobos død har sat gang i en særlig kritisk debat i Norge. Efter at den norske Nobelpriskomite tildelte Liu Xiaobo fredsprisen i 2010 lagde Kina Norge på is. Og først sidste år tøede forbindelserne mellem de to lande op igen med en "normaliseringserkæring". Tidligere generalsekretær for norsk Amnesty International Petter Eide, kandidat til Stortinget for partiet Socialistisk Venstreparti, mener at den norske regering dermed accepterede at afholde sig fra at kritisere menneskerettighederne i Kina. De norske regeringspolitikere har forholdt sig tavst og passivt og overladt det til USA og EU at kritisere Kina, også da Liu Xiaobo bad om at få lægehjælp i udlandet, mener han. Hør også om det område i det sydlige Grønland, der er kommet på UNESCOs liste over verdensarv. Landskabet her er fyldt med rester af nordboernes landbrug og bygninger. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-07-08  

Den amerikanske præsident gik til møde med Ruslands Præsident Putin i stedet for at snakke om klima med de øvrige G20 lande. Kina og Tyskland bliver nu nævnt som de to lande, der tager det globale førerskab. Hør hvordan verdens magtbalance ser ud efter det første G20 møde med Donald Trump. Og hør hvordan det første hold ulveunger i Danmark satte en rasende diskussion i gang om, hvor vild en natur vi egentlig kan rumme i Danmark. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-07-01  

Orientering Weekend rapporterer fra Qatar, hvor indbyggerne ikke forstår den blokade, Saudi-Arabien og andre naboer har indledt mod landet. Saudierne beskylder Qatar for at støtte terror. Hør hvordan en blokade virker over for et stenrigt land, og hvad der har fået gamle modsætninger til at bryde ud i åben konflikt. Vært Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-06-24  

Briternes farvel til EU giver nye muligheder, blandt andet for et tættere militært samarbejde i EU. Flere styrker til konflikter i Afrika og et EU militært hovedkvarter i Bruxelles er en del af planerne. Premierminister Theresa May bliver gjort til syndebuk for den katastrofale brand i London, der indtil videre har kostet 79 mennesker livet. Branden kunne være undgået, men regeringen er ligeglade med billige boligblokke og de mennesker, som bor i dem, lyder det fra kritikere. Og den påstand underbygges nu af statistik fra en britisk forsker. Geologerne kan endnu ikke sige, hvad der var årsagen til det jordskred, der udløste en tsunami i Grønland, men klimaforandringer i de arktiske områder og store regnmængder øger risikoen for jordskred. Hør også om den bølge af hjælp, katastrofen i den lille bygd har udløst. Vært Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-06-17  

Nye danske opfindelser er i høj kurs. Men forskningen bag er under pres. Unge forskere kæmper for at skaffe penge og med at leve op til forventninger om hurtige resultater. Danmarks nye naboskabsprogram satser alene på Ukraine og Georgien. Men Dansk Industri mener ikke, at danske værdier og interesser er tilstrækkeligt synlige i satsningen. Hør også, hvorfor et af den franske ambassadørs yndlingsord på dansk er "folkemøde". Vært Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-06-10  

Valget i Storbritannien skulle have givet sig selv; Theresa May og de Konservative ville ride på Brexit bølgen og udradere Labour. Sådan gik det ikke. I stedet har Storbritannien nu fået et 'Hung Paliament' og Theresa May er blevet tvunget til at invitere det kontroversielle irske unionist parti med i sin regering. Men hvorfor vrænger briterne på næsen over, at et enkelt parti ikke sidder på et flertal i parlamentet? Når nu Danmark for eksempel har haft sammensatte regeringer siden 1903. Derudover ser Orientering Weekend nærmere på efterskælvet fra afhøringen af den tidligere FBI-direktør James Comeys. Kan hans beretninger om Donald Trump for alvor kompromittere præsidenten, eller er det mest af alt bare gode anekdoter og politisk underholdning? Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Orientering Weekend 2017-06-03  

Dansk økonomi er bomstærk, siger statsministeren. Vismændene roser de sidste ti års reformer og spår vækst. Men hvem har betalt for opsvinget, og hvem kan mærke det? Europarådet udsendte for nylig en bekymret rapport om Danmark og advarede mod tonen i debatten om indvandring. Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth mener, at man kan tænde op i pejsen med rapporten. Hør ham i diskussion med Jens Rohde, MEP for Radikale. Danske hjemløse skal vi hjælpe, men romaer og andre tiggende udlændinge skal holde sig væk. Regeringen foreslår to ugers fængsel for påtrængende tiggeri, og overborgmesteren i København vil have EU til at ændre reglerne for fri bevægelighed. Gadejuristen i København advarer politikerne mod at tale problemet op og skabe et had mod udlændingene på gaden. Vært Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-05-27  

Det første NATO Topmøde med Præsident Donald Trump forpligter NATO samlet til at deltage i kampen mod IS i Irak og Syrien. Og så satte Donald Trump migration på dagsordenen, som et emne, NATO bør bekymre sig om og bekæmpe. Indtil nu har forsvarsalliancen ellers betragtet flygtningestrømme som et politisk og ikke et militært problem. Hør i Orientering Weekend Tage Baumanns analyse og hør om protester i Moskva, der er blevet et symbol på mistilliden til myndighederne. En storstilet saneringsplan i Moskva har udløst demonstrationer. Beboerne i boligerne fra Khrustjovs tid vil ikke byttte deres centralt beliggende lejligheder for en bolig langt fra centrum. De betragter det snarere som tyveri til fordel for rigmænd, der får lejlighed til at bygge nyt på de attraktive grunde. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-05-20  

50 millioner iranere har haft mulighed for at afgive deres stemme til præsidentvalget, og meget er på spil - for valget af den konservative Ebrahim Raisi kan betyde, at Iran igen bliver isoleret fra resten af verden. Vi har seneste nyt fra optællingen. Orientering Weekend ser også frem mod det første NATO topmøde med Donald Trump som deltager, og på rygterne om, at Trump igen vil true med at trække sig ud af NATO, hvis ikke der sker store forandringer hurtigt. Og så skal vi til Danmarks første talefestival, hvor unge mennesker får fem intense minutter med en mikrofon til at tale om lige hvad de har lyst til. Den gode tale kan nemlig engagere på en helt anden måde end både skriftsprog og samtale. Orientering Weekend får besøg af en af festivalens unge deltagere til en snak om, hvad der gør en god tale, og hvad man kan bruge den til. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Orientering Weekend 2017-05-13  

Et ramaskrig lød fra præsident Donald Trumps kritikere efter præsidentens fyring af FBI direktør James Comey. Mange ser det som et forsøg på at stoppe FBIs undersøgelse af mulige forbindelser mellem Donald Trumps kampagne og russisk indblanding i valget. Men fra fortielser af møder med en russisk ambassadør til en sammensværgelse er langt. Hør i Orientering Weekend, hvad der indtil nu er kommet ud af undersøgelserne, og hvad fyringen af Comey kan betyde for at få opklaret om der er fakta bag mistankerne. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-05-06  

Orientering weekend ser på søndagens præsidentvalg i Frankrig. Vi er med til valgkampens sidste valgmøde fredag aften. Lørdag er valgkamp forbudt, så vælgerne kan få ro til at træffe deres beslutning, inden de går til stemmeboksen søndag. En af USA's mest ikoniske præsidenter John F. Kennedy ville her i maj være fyldt 100 år. Det markeres med et nyt, stort værk på dansk om JFK. Mød to af forfatterne i Orientering Weekend, hvor vi også ser på sagen om den højreekstremistiske tyske officer, der levede et dobbeltliv som syrisk flygtning, og på konsekvenserne af denne uges boligpakke. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Orientering Weekend 2017-04-29  

I dag, hvor Trump har siddet i 100 dage, er der i mere end 300 byer verden over arrangeret klima-march - også i København har folk været deltaget i det, der kaldes Folkets Klimamarch og krævet en ansvarlig klimapolitik. Dagens march er dermed den tredje i rækken af verdensomspændende marcher mod Trump i år. I januar var der kvindemarch og sidste lørdag var der march for Videnskaben og i dag altså for klimaet. Vi har klimapolitisk rådgiver i Greenpeace, Matias Clausen, med til at fortælle om dagens march. Vi får også besøg af Anders Agner fra redaktør af Kongressen.com, der fortæller om, hvordan Trumps første 100 dage er gået. Mange af os er stødt på nyhedshistorier på nettet, der virkede for utrolige eller forargelige til at være sande. Og nogle af os er måske også kommet til at dele historier på sociale medier, som senere viste sig ikke at holde i virkeligheden. Hidtil har vi stolet på sund fornuft i kampen mod de falske nyheder. Men fremover skal vi måske i stedet sætte vores lid til algoritmer og databaser for at undgå misinformation på nettet. I anledning af videnskabsfestivalen 'Forskningens Døgn' afholdt IT-Universitetet i København i denne uge et åbent debatarrangement, under overskriften "Kan teknologien redde os fra falske nyheder?"

Orientering Weekend 2017-04-22  

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen. Orientering Weekend spejler ugen der gik med focus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.

Orientering Weekend 2017-04-15  

Computerprogrammering, big data og robotteknologi. Det lyder måske ikke som enhver gymnasiepiges drøm. Men på trods af det har flere end 40 piger tilbragt to dage af deres påskeferie bag tastaturet til IT-camp på IT-universitetet i København. Hør hvordan det forløb i Orientering Weekend. I morgen er der valg i Tyrkiet. Her skal borgerne tage stilling til, om Recep Tayyip Erdogan skal have udvidede beføjelser som præsident. Vi ser nærmere på valgkampens forløb og på konsekvenserne, hvis et flertal stemmer ja. I Sydafrika befinder præsident Zuma sig i sit politiske livs værste krise. På tirsdag skal det sydafrikanske parlament tage stilling til et mistillidsvotum mod Zuma, men selv om han får afværget det, vokser presset mod den 75-årige leder. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Orientering Weekend 2017-04-08  

"Jeg vil ikke fortælle, hvad jeg har tænkt mig at gøre". Sådan har en amerikanske præsident Donald Trump sagt om USA's planer over for flere modstandere. Orientering Weekend diskuterer med gæsterne i studiet, om USA's overraskelsesangreb i Syrien var eksemplet på den form for uforudsigelighed, som præsident Donald Trump har gjort til signatur for sin udenrigspolitik. Fra Washington Stine Kromann Dragsted. I studiet i DR byen journalist Nagieb Khaja og Henrik Breitenbauch, centerleder på center for militære studier. Vært: Brita Kvist.

0:00/0:00
Video player is in betaClose