Orientering Weekend

Orientering Weekend

Denmark

Orientering Weekend er et program, der på 50 minutter forsøger at spejle ugen der gik med fokus på internationale begivenheder og tendenser.

Episodes

Orientering Weekend 2017-06-24  

Briternes farvel til EU giver nye muligheder, blandt andet for et tættere militært samarbejde i EU. Flere styrker til konflikter i Afrika og et EU militært hovedkvarter i Bruxelles er en del af planerne. Premierminister Theresa May bliver gjort til syndebuk for den katastrofale brand i London, der indtil videre har kostet 79 mennesker livet. Branden kunne være undgået, men regeringen er ligeglade med billige boligblokke og de mennesker, som bor i dem, lyder det fra kritikere. Og den påstand underbygges nu af statistik fra en britisk forsker. Geologerne kan endnu ikke sige, hvad der var årsagen til det jordskred, der udløste en tsunami i Grønland, men klimaforandringer i de arktiske områder og store regnmængder øger risikoen for jordskred. Hør også om den bølge af hjælp, katastrofen i den lille bygd har udløst. Vært Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-06-17  

Nye danske opfindelser er i høj kurs. Men forskningen bag er under pres. Unge forskere kæmper for at skaffe penge og med at leve op til forventninger om hurtige resultater. Danmarks nye naboskabsprogram satser alene på Ukraine og Georgien. Men Dansk Industri mener ikke, at danske værdier og interesser er tilstrækkeligt synlige i satsningen. Hør også, hvorfor et af den franske ambassadørs yndlingsord på dansk er "folkemøde". Vært Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-06-10  

Valget i Storbritannien skulle have givet sig selv; Theresa May og de Konservative ville ride på Brexit bølgen og udradere Labour. Sådan gik det ikke. I stedet har Storbritannien nu fået et 'Hung Paliament' og Theresa May er blevet tvunget til at invitere det kontroversielle irske unionist parti med i sin regering. Men hvorfor vrænger briterne på næsen over, at et enkelt parti ikke sidder på et flertal i parlamentet? Når nu Danmark for eksempel har haft sammensatte regeringer siden 1903. Derudover ser Orientering Weekend nærmere på efterskælvet fra afhøringen af den tidligere FBI-direktør James Comeys. Kan hans beretninger om Donald Trump for alvor kompromittere præsidenten, eller er det mest af alt bare gode anekdoter og politisk underholdning? Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Orientering Weekend 2017-06-03  

Dansk økonomi er bomstærk, siger statsministeren. Vismændene roser de sidste ti års reformer og spår vækst. Men hvem har betalt for opsvinget, og hvem kan mærke det? Europarådet udsendte for nylig en bekymret rapport om Danmark og advarede mod tonen i debatten om indvandring. Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth mener, at man kan tænde op i pejsen med rapporten. Hør ham i diskussion med Jens Rohde, MEP for Radikale. Danske hjemløse skal vi hjælpe, men romaer og andre tiggende udlændinge skal holde sig væk. Regeringen foreslår to ugers fængsel for påtrængende tiggeri, og overborgmesteren i København vil have EU til at ændre reglerne for fri bevægelighed. Gadejuristen i København advarer politikerne mod at tale problemet op og skabe et had mod udlændingene på gaden. Vært Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-05-27  

Det første NATO Topmøde med Præsident Donald Trump forpligter NATO samlet til at deltage i kampen mod IS i Irak og Syrien. Og så satte Donald Trump migration på dagsordenen, som et emne, NATO bør bekymre sig om og bekæmpe. Indtil nu har forsvarsalliancen ellers betragtet flygtningestrømme som et politisk og ikke et militært problem. Hør i Orientering Weekend Tage Baumanns analyse og hør om protester i Moskva, der er blevet et symbol på mistilliden til myndighederne. En storstilet saneringsplan i Moskva har udløst demonstrationer. Beboerne i boligerne fra Khrustjovs tid vil ikke byttte deres centralt beliggende lejligheder for en bolig langt fra centrum. De betragter det snarere som tyveri til fordel for rigmænd, der får lejlighed til at bygge nyt på de attraktive grunde. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-05-20  

50 millioner iranere har haft mulighed for at afgive deres stemme til præsidentvalget, og meget er på spil - for valget af den konservative Ebrahim Raisi kan betyde, at Iran igen bliver isoleret fra resten af verden. Vi har seneste nyt fra optællingen. Orientering Weekend ser også frem mod det første NATO topmøde med Donald Trump som deltager, og på rygterne om, at Trump igen vil true med at trække sig ud af NATO, hvis ikke der sker store forandringer hurtigt. Og så skal vi til Danmarks første talefestival, hvor unge mennesker får fem intense minutter med en mikrofon til at tale om lige hvad de har lyst til. Den gode tale kan nemlig engagere på en helt anden måde end både skriftsprog og samtale. Orientering Weekend får besøg af en af festivalens unge deltagere til en snak om, hvad der gør en god tale, og hvad man kan bruge den til. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Orientering Weekend 2017-05-13  

Et ramaskrig lød fra præsident Donald Trumps kritikere efter præsidentens fyring af FBI direktør James Comey. Mange ser det som et forsøg på at stoppe FBIs undersøgelse af mulige forbindelser mellem Donald Trumps kampagne og russisk indblanding i valget. Men fra fortielser af møder med en russisk ambassadør til en sammensværgelse er langt. Hør i Orientering Weekend, hvad der indtil nu er kommet ud af undersøgelserne, og hvad fyringen af Comey kan betyde for at få opklaret om der er fakta bag mistankerne. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-05-06  

Orientering weekend ser på søndagens præsidentvalg i Frankrig. Vi er med til valgkampens sidste valgmøde fredag aften. Lørdag er valgkamp forbudt, så vælgerne kan få ro til at træffe deres beslutning, inden de går til stemmeboksen søndag. En af USA's mest ikoniske præsidenter John F. Kennedy ville her i maj være fyldt 100 år. Det markeres med et nyt, stort værk på dansk om JFK. Mød to af forfatterne i Orientering Weekend, hvor vi også ser på sagen om den højreekstremistiske tyske officer, der levede et dobbeltliv som syrisk flygtning, og på konsekvenserne af denne uges boligpakke. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Orientering Weekend 2017-04-29  

I dag, hvor Trump har siddet i 100 dage, er der i mere end 300 byer verden over arrangeret klima-march - også i København har folk været deltaget i det, der kaldes Folkets Klimamarch og krævet en ansvarlig klimapolitik. Dagens march er dermed den tredje i rækken af verdensomspændende marcher mod Trump i år. I januar var der kvindemarch og sidste lørdag var der march for Videnskaben og i dag altså for klimaet. Vi har klimapolitisk rådgiver i Greenpeace, Matias Clausen, med til at fortælle om dagens march. Vi får også besøg af Anders Agner fra redaktør af Kongressen.com, der fortæller om, hvordan Trumps første 100 dage er gået. Mange af os er stødt på nyhedshistorier på nettet, der virkede for utrolige eller forargelige til at være sande. Og nogle af os er måske også kommet til at dele historier på sociale medier, som senere viste sig ikke at holde i virkeligheden. Hidtil har vi stolet på sund fornuft i kampen mod de falske nyheder. Men fremover skal vi måske i stedet sætte vores lid til algoritmer og databaser for at undgå misinformation på nettet. I anledning af videnskabsfestivalen 'Forskningens Døgn' afholdt IT-Universitetet i København i denne uge et åbent debatarrangement, under overskriften "Kan teknologien redde os fra falske nyheder?"

Orientering Weekend 2017-04-22  

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen. Orientering Weekend spejler ugen der gik med focus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.

Orientering Weekend 2017-04-15  

Computerprogrammering, big data og robotteknologi. Det lyder måske ikke som enhver gymnasiepiges drøm. Men på trods af det har flere end 40 piger tilbragt to dage af deres påskeferie bag tastaturet til IT-camp på IT-universitetet i København. Hør hvordan det forløb i Orientering Weekend. I morgen er der valg i Tyrkiet. Her skal borgerne tage stilling til, om Recep Tayyip Erdogan skal have udvidede beføjelser som præsident. Vi ser nærmere på valgkampens forløb og på konsekvenserne, hvis et flertal stemmer ja. I Sydafrika befinder præsident Zuma sig i sit politiske livs værste krise. På tirsdag skal det sydafrikanske parlament tage stilling til et mistillidsvotum mod Zuma, men selv om han får afværget det, vokser presset mod den 75-årige leder. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Orientering Weekend 2017-04-08  

"Jeg vil ikke fortælle, hvad jeg har tænkt mig at gøre". Sådan har en amerikanske præsident Donald Trump sagt om USA's planer over for flere modstandere. Orientering Weekend diskuterer med gæsterne i studiet, om USA's overraskelsesangreb i Syrien var eksemplet på den form for uforudsigelighed, som præsident Donald Trump har gjort til signatur for sin udenrigspolitik. Fra Washington Stine Kromann Dragsted. I studiet i DR byen journalist Nagieb Khaja og Henrik Breitenbauch, centerleder på center for militære studier. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-04-01  

USA's præsident Donald Trump sløjfer Obamas klimapolitik. Men mange af delstaterne vil sandsynligvis køre videre i deres omstilling til bæredygtig energi. Det er simpelthen en god forretning. Videnskabelige artikler har meget få læsere. Forskerne bruger mængder af tid på at skrive dem, for artiklerne er adgangsbilletten til en videre karriere som forsker. Orientering Weekend undersøger, hvordan forskerne kan fomidle deres ekspertise, hvis vi højere grad skal have et samfund, hvor forskningen bliver brugt. Hør også seneste nyt om den sydafrikanske præsident Zumas forsøg på at holde sig ved magten ved at rydde kraftigt ud i regeringen. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-03-25  

Den franske filosof og forfatter Bernard-Henri Levý producerer stærkt subjektive film som et forsøg på at påvirke storpolitikken. I en ny film hylder han i et passioneret sprog de kurdiske peshmerga-krigeres kamp mod IS i Irak. De kæmper for civilisationen og mod terror i Europa, siger han. Men der er også en bagside af kurdernes kamp. De er stærkt fraktioneret og ind imellem tæt på at komme i indbyrdes kamp, fortæller mellemøstekspert Helle Malmvig. Hør interviewet med hende og med Bernard-Henri Levý. Matilde Kimer fortæller fra Hviderusland om hvor hårdt styret slår ned på oppositionen, der har lanceret en række sociale protestdemonstrationer. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-03-18  

Ekstra ansatte i skat vil hurtigt være en god forretning, for de kradser mere ind i restancer, end de skal have i løn, mener blandt andre Socialdemokraterne. Partiet vil overbyde regeringens redningsplan for SKAT med 1000 medarbejdere. Dansk Folkeparti er ikke afvisende, så regeringen kan ende med at blive forbigået, hvis ikke de også finder flere penge til at styrke skatteopkrævningen. Også kommunerne venter utålmodigt på en mere effektiv skatteinddrivning. Frederikshavn vil gerne have de 40 millioner, kommunen har til gode. " Jeg har et håb om, at vi i det mindste får nogle af pengene", siger borgmester Birgit S Hansen. "Kære Tante Europa, det er længe siden.." sådan begynder et brev til EU fra Balkan-landene. Forfatteren er en serbisk journalist. Han fanger stemningen i de lande, der for år tilbage fik det perspektiv, at de kunne komme med på EU. Når de lige havde forbedret sig på en lang række punkter. Nu har de mistet modet, og vælgerne er trætte af politik. Hør hvordan stemningen er hos de lande, der står og presser næsen flad mod ruden ind til EU, mens EU-landene har rigeligt at gøre med deres egne problemer og unionens krise. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-03-11  

Nordmændene er blevet USA's bedste ven i Nordeuropa. Med ihærdigt diplomati er især norske interesser i Arktis slået fast i Washington. Ikke mindst ture til Svalbard sætter sig i hukommelsen hos amerikanerne. Men Danmark kan lære noget, mener Center for Militære Studier. Vi får for lidt ud af Grønland som strategisk fordel. Unge studerende er blevet endnu bedre til at skaffe sig erhvervsrelevante studiejob: Orientering Weekend er med på studiemesse. Kirsten Larsen fortæller om flygtninge fra Sydsudan. Og vi møder nogle af præsident Trumps vælgere, minearbejdere i West Virginia, for at høre hvad de siger til, at sundhedsforsikringen Obamacare bliver kastet op i luften. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend: Færøerne kan vise vejen til en fossil fri verden 2017-03-04  

Der mangler ikke vind på Færøerne - alligevel importerer de store mængder olie til at dække deres energibehov. Men det vil måske snart stoppe, for Færøerne kan sagtens blive fri for fossile brændsler i 2030 og dermed blive verdens grønneste øgruppe. Det konkluderer i hvert fald en dansk-færøsk arbejdsgruppe i en ny rapport som Orientering Weekend ser nærmere på. Og så ser vi mod Sverige, hvor kun 2% af alle betalinger er med kontanter. Alt tyder på at Danmark er på vej i samme retning, men er vi forberedt på et kontantløst system, eller vil det få konsekvenser for vores opsparinger, kriseberedskab og nationale stolthed? Det diskuterer Orientering Weekend, som også ser på, hvordan den svenske Riksbank håndterer udviklingen. Vært: Karen Hjulmand.

Orientering Weekend 2017-02-25  

Politisk lobbyisme - eller public affairs på moderne dansk - er en fuldstændig naturlig del af den politiske virkelighed. Men hvor interessevaretagelse blandt folkevalgte politikere før i tiden blev opfattet som en lyssky og udemokratisk disciplin, så foregår påvirkningen i dag under mere formelle rammer og under mere eller mindre offentlighed. Orientering Weekend har været til pressebriefing hos Rådet For Socialt Udsatte, som nu også vil forsøge at påvirke den politiske debat - med tal og fakta. Og så taler vi med en professor med speciale i politisk lobbyisme, som giver sit bud på om det vil virke. Vært: Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-02-18  

Den fremtidige retning for amerikansk udenrigspolitik er det helt store emne på årets sikkerhedspolitiske konference i München. Orienterings sikkerhedspolitiske medarbejder rapporterer derfra. Mød også Hvideruslands mest fremtrædende Demokratiforkæmper. Han beder om, at Vesten ikke lader sig imponere af de indrømmelser, styret i Minsk gør. Som EU borger kan man nu rejse ind i Hviderusland uden visum på en kortere tur, og der bliver ikke slået helt så voldsomt ned på systemets kritikere som tidligere - nu får de snarere en stor bøde end fængselsstraf. Men EU må ikke holde op med at presse styret i Hviderusland, lyder det fra landets mest fremtrædende demokratiforkæmper, der netop har besøgt Danmark - " systemet kan når som helst stramme til igen" - siger Ales Bialiatski. Han har selv siddet i fængsel for sin kamp for menneskerettigheder. Vi tager også på besøg på Als for at få opskriften på succes og vækst hos danske virksomheder, der kan slå kineserne og få en forretning ud af at beholde produktionsarbejdspladser i Danmark. Vært Brita Kvist.

Orientering Weekend 2017-02-11  

Fire unge drenge fra Ry - i alderen 15 til 16 år er sigtet fra drabsforsøg efter et overfald på en 16-årig dreng med afghanske rødder. De kastede en flaske med benzin efter ham, og drengen blev alvorligt forbrændt. Det er sagen fortalt i en enkel faktaboks. Men er det en enkeltstående - forfærdelig - forbrydelse eller en sag, der tegner en tendens og fortjener en større debat? Vært: Brita Kvist.

0:00/0:00
Video player is in betaClose