P1 Dokumentar

P1 Dokumentar

Denmark

P1 Dokumentar er P1's ugentlige magasin med og om undersøgende journalistik og dokumentarisme.

Episodes

P1 Dokumentar: Jihadistklubben i Farum 2016-12-01  

Myndighederne i Danmark har længe været på jagt efter de bagmænd, der radikaliserer unge muslimer og medvirker til, at de rejser til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. Nu kan P1 Dokumentar afsløre, at i boligområdet Farum Midtpunkt nord for København ligger der en kommunalt støttet forening, dør om dør med byrådssalen. Her prædiker den daglige leder militant islamisme overfor unge ned til 14 år. Og noget tyder på, at han har held med at præge de unge drenge, for indenfor de seneste par år er mindst fire af de unge, der har haft deres gang i foreningen, rejst til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. To af dem har mistet livet. Tilrettelæggelse: Natascha Reé Mikkelsen. Redaktion: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen og Mie Obbekær. Vært: Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: Bag om MRSA-dokumentaren 2016-11-24  

I bedste sendetid en søndag aften i september blændede DR1 op for en tv-dokumentar om multiresistente bakterier, som stammer fra intensivt svinehold med højt forbrug af antibiotika. Dokumentaren skabte efterfølgende debat, fordi det kom frem, at Fødevarestyrelsen flere gange havde slettet ekspertanbefalinger, der stred imod landbrugets interesser. I de næste 42 minutter går vi tæt på dokumentarens tilblivelse og undersøger, hvordan holdet bag lavede en af årets største journalistiske afsløringer. Vært: Gry Hoffmann. Tilrettelægger: Mie Obbekær. I redaktionen: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: Far, mor og anoreksi 2016-11-17  

Anoreksi er en af de sværeste psykiske lidelser at være vidne til. De sværeste tilfælde kan indlægges, men anbefalingen er ambulant behandling. Det betyder typisk professionel hjælp en gang om ugen eller hver 14. dag, og at forældrene derudover påtager sig rollen som behandlere. De skal være vogtere og kontrollører overfor deres barn, som i sygdommens net lyver, snyder og måske opfører sig voldeligt. Det er en voldsom opgave, som ikke alle har ressourcerne til, og som mange forældre føler sig dårligt klædt på til. Vært og tilrettelægger: Anne Kjær, medtilrettelægger: Sara Røjkjær Knudsen.

P1 Dokumentar: Skeletter i elskabet 2016-11-03  

I snart 10 år har mere end 1100 jyske og fynske elkunder ventet på at få svar på, om de kan få erstatning fra Dong Energy. Dong er nemlig dømt for at tage for høje priser for el fra dengang Dong hed Elsam, men Dong nægter at anerkende dommen og fortsætter altså en historisk dyr og trættende retssag mod både deres kunder og konkurrencestyrelsen. Mens kunderne venter på en afgørelse, vokser deres milliardstore erstatningskrav med en million kroner - om dagen. Journalist Anne Skjerning undersøger i dokumentaren 'Skeletter i elskabet', hvorfor sagen har været så mange år undervejs, og hvad Dongs advokater får ud af den historisk dyre sag. Tilrettelæggelse: Anne Skjerning. Klip: Mie Obbekjær. Vært: Gry Hoffmann. Redaktion: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: Mens vi venter på sikkerheden i filmbranchen 2016-10-27  

Livet som skuespiller er spændende, glamourøst - og farligt. To år efter, at skuespilleren Bodil Jørgensen nær mistede livet under en filmoptagelse, er der stadig ikke helt styr på sikkerheden i filmbranchen. Det fremgår af en undersøgelse blandt skuespillerne. Men selvom skuespillerne føler sig utrygge, så tør de stadig ikke sige fra overfor farlige opgaver. P1 Dokumentar går tæt på filmbranchen og spørger, hvorfor det er så svært at få rettet op på sikkerheden. Tilrettelægger Michael Müller. Redaktør Jesper Hyhne. Vært Gry Hoffmann.

P1 Dokumentar: Selvmordsbomberen der overlevede 2016-10-20  

Da han var 11 år gammel spænder Taleban en bombevest på ham og sender ham afsted for at dræbe amerikanske soldater. Men han kan ikke få sig selv til at trykke på udløseren. Talebans soldater bliver rasende og vil slå den 11-årige Popal ihjel, men han flygter på mirakuløs vis og begiver sig ud på en farefuld rejse, der ender i Danmark. I dag bor den 21-årige mand lidt ude for Kirke Værløse og passer sit job på en plastikfabrik. Han er lykkelig over at være i live og føler sig taknemmelig over, at Danmark tog så godt imod ham. Hør hele hans historie om den farlige rejse gennem bjergene til fods, gemt væk i et lastrum på en lastbil og til sidt som togpassager op gennem Europa uden penge og med et skinneben der var blevet knust på rejsen. Tilrettelæggelse: Thomas Ubbesen Klip: Kåre Maling Kiib. Vært: Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: PET-operationen 2016-10-13  

Den omstridte bog '7 år for PET' har skabt voldsomt røre de seneste dage - på et tidspunkt, hvor den endnu ikke var udkommet. I bogen fortæller tidligere PET chef Jacob Scharf om sin tid i PET, og der kommer også ting frem, som ikke har været fremme før. Blandt andet fortæller Jacob Scharf, at PET havde mistanke om, at tre mænd, som blev anholdt i 2012 for at købe ulovlige våben, havde til hensigt at begå terror mod danske soldater hjemvendt fra Afghanistan. De tre mænd blev hverken tiltalt eller dømt for terror, men for ulovlig våbenbesiddelse. Men i dag kan P1 Dokumentar afsløre, at det, PET mente at have afværget, var et angreb på et mindearrangement for veteraner med psykiske mèn og deres pårørende på Kastellet i København. Programmet afslører også, at en af de tre anholdte på et tidligere tidspunkt forsøgte at købe våben der angiveligt skulle bruges til terror. Tilrettelæggelse: Natascha Rée Mikkelsen. Vært: Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne. I redaktionen: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen og Mie Obbekær.

P1 Dokumentar: Stemplet i journalen 2016-10-06  

Ved du, hvilke informationer om dit helbred, dine journaler og dine lægebesøg, der kan findes om dig på nettet? Og ved du, hvor mange der kan se dem? Staten ved det tilsyneladende ikke, men faktum er at alle danske læger, tandlæger, sygeplejersker og andet klinikpersonale over hele landet kan logge ind på dine helbredsoplysninger uden du har givet lov. Og uden at du har en chance for at finde ud af hvem der har været inde og kigge. Det kan de via portalen sundhed.dk, der virker som et vindue til alle dine sundhedsoplysninger. Det fandt Rikke ud af, da urigtige oplysninger, om at hendes søn var sexkrænker, havnede i hans journal. Hun kan se, at flere har været inde at se de forkerte oplysninger, men hun kan ikke se hvem, og hun kan ikke få slettet de forkerte oplysninger igen. P1 Dokumentar følger Rikkes kamp for at få sin søn viklet ud af den digitale misforståelse, der mærker ham med et stempel, der ikke kan vaskes af. Tilrettelæggelse: Tine Møller Sørensen. Vært: Gry Hoffmann. Redaktion: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen og Mie Obbekær. Redaktør Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: Når kunden vil have mere end sex 2016-09-29  

Prostituerede lever i et juridisk tusmørke, en højrisikozone, hvor det omgivende samfunds tvetydige syn på dem og deres kunder er med til at skabe en tilstand af retsløshed: Selv om prostitution er tilladt i Danmark, har samfundet helt andre, både skrevne og uskrevne, spilleregler for prostituerede, end for andre. Prostitutionskunder kommer ikke altid bare for at købe seksuelle ydelser; en meget stor del af de prostituerede har været udsat for voldtægt og andre former for fysisk og psykisk vold. De to tidligere prostituerede, Pia Christensen og Bente Kongerslev, ser tilbage på de mange overgreb, de har været udsat for, henholdsvis fra kunderne i privaten og i bilerne på Halmtorvet. De har begge en lang række voldsomme oplevelser bag sig - og tænker nu, mange år efter, over at det er et kick for nogle mænd at ydmyge, krænke og begå overgreb på prostituerede. Meget få prostituerede anmelder volden og selv om de prostituerede beretter om udbredt vold, overgreb og voldtægt, er der meget få anmeldelser og alt for lidt viden at handle på, til at sikre de prostituerede bedre mod voldsmændene. Tilrettelæggelse: Irene Manteufel og Mikkel Krause.

P1 Dokumentar: Min morfars krig 2016-09-22  

Følg med når journalisten Jonas Bjørn Andreasen dykker ned i fortiden, for at finde ud af, hvad hans morfar egentlig lavede under anden verdenskrig. Morfaren var nemlig ved lidt af et tilfælde, blevet amerikansk soldat og kæmpede derfor på de allieredes side mod tyskerne. Ved hjælp af en 20 år gammel lydoptagelse løfter journalisten sløret for et flig af livet i den amerikanske hær set med danske øjne. Tilrettelæggelse Jonas Bjørn Andreasen. Vært Gry Hoffmann. Redaktion: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen og Mie Obbekær. Redaktør Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: I kampens hede - Bag om dokumentarismen 2016-09-15  

Indtil for nylig var Christianias Dokumentargruppe CADOK de eneste, som kunne filme i Pusher Street på Christiania. Og det var der en grund til. Gruppen havde en aftale om, at hashpusherne lod dem i være fred, i modsætning til når journalister begav sig ind på Pusher Street. CADOK holder et vågent øje med politiet, men lukker øjnene for den anden part i en sag, pusherne. Men kan man det og samtidig bevare sin troværdighed? Og hvad laver CADOK i dag, hvor Pusher Street tilsyneladende igen er blevet et sted hvor også journalister kan færdes. Tilrettelæggelse: Kåre Marling Kiib og Gry Hoffmann. Vært: Gry Hoffmann. Redaktion:Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen og Mie Obbekær. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: Abort i bibelbæltet - kampen om de ufødte børn 2016-09-08  

De seneste år har modstanden mod abort nået nye højder i USA. Trusler, vold og mord skræmmer folk fra at arbejde på abortklinikkerne - og konservative lovgivere i delstaterne har gjort det dyrt og besværligt at få en abort. Særligt i det såkaldte bibelbælte, det konservative og stærkt kristne sydøstlige USA, er det blevet besværligt at få en abort og farligt at arbejde på en abortklinik. Og nu frygter abortforkæmperne, hvad der vil ske, hvis Donald Trump bliver præsident i USA. Tilrettelæggelse: Marianne Lentz og Anders Reuter. Redaktion: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen, Gry Hoffmann og Mie Obbekjær. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: Når mobbestrategien slår fejl 2016-09-01  

Margit er 12 år. Hun er blevet mobbet i fire år. På en skole med en mobbestrategi. Hvordan kan det lade sig gøre? Det undersøger P1 Dokumentars Michael Christophersen i dokumentaren ' Når mobbestrategien står fejl'. Tilrettelæggelse og redigering: Michael Christophersen. Vært: Gry Hoffmann. Redaktion: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: Fangekorets sidste sang 2016-08-25  

Hårdkogte kriminelle har gennem de sidste 20 år sunget salmer og skrevet sangtekster hver eneste uge i Fangekoret i Vridsløselille Statsfængsel. Men i december 2015 blev de sidste tilbageværende fanger flyttet fra det over 150 år gamle fængsel, og de syngende indsatte sidder nu spredt rundt om i landets fængsler. P1 Dokumentar har i ugerne op til lukningen fuldt Fangekoret fra Vridsløselille, som går en usikker fremtid i møde. Tilrettelæggelse: Katrine Krøjby og Jonas Damstrup Fried. I redaktionen: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen og Kåre Marling Kiib. Vært: Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne. (Redigeret genudsendelse fra 10. marts).

P1 Dokumentar: Hvorfor skulle Lærke dø 2016-08-18  

Den 23. februar 2016 tog Gert sin 25-årige multihandikappede datter Lærke med fra det bosted, hvor hun boede. Han vendte aldrig tilbage med hende. Dagen efter blev de begge fundet døde på en kirkegård i Gentofte. Gert havde dræbt sin datter og bagefter taget livet af sig selv. Bag den tragiske begivenhed ligger et årelangt forløb, hvor en konflikt mellem Gert og det bosted, hvor datteren boede, blev værre og værre for til sidst at ende helt i hårdknude. P1 dokumentars Marie Louise Sjølie har besøgt Lærkes mor, der her for første gang giver sin version af, hvad der skete i årene, månederne og dagene op til Gerts drastiske handling for godt to måneder siden. Tilrettelægger: Marie Louise Sjølie. I redaktionen: Kåre Marling Kiib. Vært: Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne. (Redigeret genudsendelse fra 5. maj)

P1 Dokumentar: Snød døden på Nørreport 2016-08-11  

En februardag sidste år får en kvinde sin frakke i klemme i en togdør på Nørreport station i København, og sekunder efter ligger hun nede under det kørende tog og kæmper for sit liv. Hun overlever helt mirakuløst. Men ulykken kunne sandsynligvis have været undgået, hvis ikke DSB First med Trafikstyrelsen i ryggen havde slækket på sikkerheden for at kunne overholde køreplanen. Hør hende for første gang selv fortælle, hvad der skete i de 15 skæbnesvangre sekunder på Danmarks travleste station. Og hør myndighedernes forklaring på, hvorfor de, på trods af flere advarsler, droppede den kontrol, der var indført for at forhindre netop den slags ulykker. Vært og tilrettelægger: Gry Hoffman. Redaktør: Jesper Hyhne. I redaktionen: Kåre Maling Kiib og Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. (Redigeret genudsendelse fra 24. marts).

P1 Dokumentar: Bandejihadisterne 2016-08-04  

To af selvmordsterroristerne i terrorangrebet i Bruxelles 22. marts i år var tidligere kriminelle, som udviklede sig til militante islamister. Det giver stigende bekymring, også i Danmark, for den såkaldte 'cross-over' fra bandemiljøet til militant islamisme. P1 Dokumentars Natascha Ree Mikkelsen har mødte nogle af dem, som det handler om: To unge mænd i Århus, som ikke har haft noget med terror at gøre, men som har en dagligdag der vækker ængstelse: De har forbindelse til bandemiljøet samtidig med, at de udviser en stigende interesse for islam. Tilrettelæggelse: Natascha Ree Mikkelsen. I redaktionen: Kåre Marling Kiib. Vært: Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne. (Redigeret genudsendelse fra 21. april).

P1 Dokumentar: Ofre for sexovergreb lades i stikken 2016-07-28  

Som barn blev 38-årige Lene seksuelt misbrugt af sin far. Overgrebene har sat sig som usynlige spor i hendes krop, og i dag lider hun af angst og post traumatisk stress. 100.000 danskere lider som Lene af senfølger efter seksuelle overgreb. Hjælpen til dem er sparsom og ser ud til at blive endnu mindre. Landets tre behandlingscentre for senfølger af seksuelle overgreb får skåret deres støtte kraftigt de næste tre år, og det kan få katastrofale konsekvenser for ofrene, lyder det fra flere behandlere og eksperter: Mere sygdom, ringe mulighed for at komme i arbejde og større risiko for selvmord. P1dokumentar er tilrettelagt af Christian Klintholm Jessen og Lene Juul. (Sendt første gang 17. marts). (Sendes også 20.03, lørdag 16.03 og 3.03).

P1 Dokumentar: Fire drab der ændrede Danmark 2016-07-21  

På bare seks minutter forsvandt et Danmark der var kendt som et uskyldigt og fredeligt samfund som dug fra solen. En septembernat for 50 år siden bliver fire unge politibetjente brutalt myrdet. Danmark vågner langsomt op til det tragiske budskab i Radioavisen, og alt politi bliver sat ind for at finde morderen. Borgerne er rystede, for aldrig i dansk retshistorie er noget lignende sket, og 18. september 1965 står stadig tilbage som den dag, hvor Danmark mistede sin uskyld. P1 Dokumentar fortæller indgående og detaljeret med de sidste levende vidner, hvad der skete i de dage, hvor fire unge betjente mistede livet på en ellers helt almindelig nattevagt. Tilrettelæggelse: Preben Lund og Jakob Andresen. Redaktion Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Vært Gry Hoffmann. Redaktør Jesper Hyhne. (Sendt første gang 17. september).

P1 Dokumentar: Miraklet i Brovst 2016-07-14  

En lille frikirke i Brovst har gjort det til sin mission at omvende muslimer fra det lokale asylcenter til kristendommen. Frikirken, som hedder 'Fristedet', er stiftet af ægteparret Anni og Kjeld Sommer. For at lykkes med deres mission må Anni og Kjeld aktivt opsøge asylansøgere, og det er svært, når der både er store sproglige barrierer, og man ikke må holde religiøse aktiviteter på asylcenteret. P1 Dokumentar har besøgt frikirken i Nordjylland og følger Anni og Kjelds mission i 'Miraklet i Brovst'. Tilrettelagt af Freja Sørine Adler Berg og Cecilie Sylvest Carlsen. Redaktion: Kåre Marling Kiib, Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen og Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne. (Sendt første gang 31. marts).

0:00/0:00
Video player is in betaClose