P1 podcaster

P1 podcaster

Denmark

Susanna Sommer tager dig med på opdagelsesrejse i det mangfoldige podcastlandskab, som vrimler med fantastiske lydfortællinger, interessant viden og særegne skæbner. P1 Podcaster anbefaler gode lytteoplevelser fra hele verden og du kan høre om om trends og tendenser og få inspiration til at finde de bedste, sjoveste og mest interessante podcasts. Lyt til interviews med de gode fortællere og reportager fra den nye underskov af spændende danske lydproducenter. Vært og tilrettelægger: Susanna Sommer.

Episodes

P1 podcaster - Sexsalonen 2017-02-06  

SKate Lis laver podcasten Sexsalonen, hvor man blandt andet kan møde markante skikkelser fra de københavnske sexmiljøer og høre diskussioner om sexpositiv feminisme eller homofobi. Det hele foregår over en flaske god portvin og samtalerne begynder absolut ikke med blomsterne og bierne: "Jeg hader 'Bubberjournalistik'. Altså den måde meget radio og tv om sex bliver lavet, hvor der tramper en eller anden forudsætningsløs vært rundt og spørger dumt 'Hvad er det I laver - det forstår jeg ikke...'. Jeg synes det er spændende at komme et spadestik dybere og det er også der jeg har en force, fordi jeg selv er en del af miljøet. På den måde kan jeg give lytterne indblik i nogle verdner, som man ellers ikke har adgang til", forklarer Kate Lis Hør Sexsalonen her: http://www.lust.dk/blogs/sexsalonen I udsendelsen taler vi desuden om en række udenlandske podcasts om sex, køn og krop: I snart 10 år har den gavflabede og empatiske klummeskribent og vært Dan Savage besvaret lytternes sexspørgsmål i podcasten Savage Lovecast: http://www.savagelovecast.com/ Podcasten The Rialto Report bringer interviews med ikoniske skikkelser fra the golden age of ponography i 70ernes USA. http://www.therialtoreport.com/category/podcasts/ Podcasten The Heart skriver om sig selv: En podcast om intimitetens terror og triumfer, det velsignede og banale ved at være forelsket og hjertets vilde diversitet. Hør The Heart her. http://www.theheartradio.org/ Medvirkende: Kate Lis. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Elsk mig! 2017-01-30  

En kvinde bliver jaloux på en abe; en franskmand og en amerikaner forelsker sig over Google Translate og to robotter skændes poetisk. Love Me er en ny canadisk podcast om alle de rodede relationer og vores komplicerede forhold til de andre. Love Me blander virkelighed og fiktion og producenten Mira Burt-Wintonick fortæller om at lede efter en undskyldning for at udfritte sine omgivelser om forelskelser, forældreskab og forholdsfrygt og om fascinationen af radiofiktionen, hvor man kan skære historien så den sidder lige i skabet og får lytteren til at forstå noget nyt om sig selv. Hør Love Me her: http://www.cbc.ca/radio/loveme Og så er der en lytteranbefaling af Love+Radio - en podcast med stærke karakterer og musikalsk fortælleteknik. Blandt andet i historien om kvinden, der lavede en mindeside om de døde dyr, hendes katte kom slæbende hjem med og mødte en mand, der mente, at hendes tis måtte smage af honning og gerne ville betale 250 dollars for en smagsprøve. Du kan høre Love+Radio her: http://loveandradio.org/ (Sendt første gang 13. juni 2016) Medvirkende: Mira Burt-Wintonick og Morten Narvedsen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Aarhus by night og Sintras dejlighed 2017-01-23  

Over husene på Fredens Torv i Aarhus strækker 12 hvide lyssøjler sig langt op i den disede aftenhimmel. De er en del af af kulturhovedstadsfejringen, der finder sted et par dage senere, og Aarhus 2017s vækstlagspulje Off Track har også givet støttekroner til den byhistoriske podcast 'Aarhus i ørerne'. "Temaet i kulturbyåret er 'gentænk', og der sker jo rigtig mange ting i Aarhus lige nu. Man bygger nyt og tænker om, og jeg tror, at i en proces, hvor man gør det, så er det vigtigt også at huske på historien, for det er den der binder os sammen og skaber fællesskab over tid. Og det historiske perspektiv kan hjælpe os med at finde ud af hvad vi vil med byen i fremtiden.", forklarer Lene Grønborg, der producerer 'Aarhus i ørerne' i samarbejde med stadsarkivet. Der er en ny episode med Aarhusfortællinger lige på trapperne, og du kan høre podcasten her: https://soundcloud.com/arhusioererne 2977 kilometer syd for Aarhus ligger den portugisiske by Sintra, hvor lydkunstneren Hans Sydow har gået tur H.C.Andersen i hånden. Lydvandringen'Jeg kan huske Sintras dejlighed' består af H.C.Andersens rejsebeskrivelser fra 1866 læst af skuespilleren og sangeren Ulle Bjørn Bengtsson og et lydlandskab, der får lytteren til at føle stedet: "Sintra er en gammel kongeby og den er på Unescos verdensarvsliste, og det kan man godt forstå. Det er som at går rundt i en tidslomme eller et eventyr", forklarer Hans Sydow. "Det særlige ved H.C.Andersens beskrivelser af Sintra er, at byen ikke har forandret sig særlig meget og derfor er det sjovt at gå rundt i byen med ham som en nøgtern og sansende rejsefører". Lydvandringen ligger i app'en 'Jeg kan huske' og den er GPSstyret, så lydfortællingerne folder sig ud, mens man vandrer gennem landskabet. 'Jeg kan huske Sintras dejlighed' har premiere i begyndelsen af marts i forbindelse med en stor H.C.Andersen-konference i byen. Hvis man ikke lige er i Sintra, så kan man allerede nu lytte til et remix af lydvandringen her: https://soundcloud.com/sydow-dk/jeg-kan-huske-sintras-dejlighed. Medvirkende: Lene Grønborg og Hans Sydow. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - ARRVLS og familien Al Hosare 2017-01-16  

Den amerikanske podcast ARRVLS handler om de transformative øjeblikke i menneskers liv - fra de store tab og fantastiske møder til skæbnesvangre tilfældigheder eller livsomvæltende beslutninger. ARRVLS bliver lavet af Jonathan Hirsch, som gerne vil udforske migration, transformation og forandring i sine fortællinger, som spænder lige fra investeringsrådergiveren, der endte som tangodanser på Manhattan til kvinden, der sidder i et lillebitte fly, da propellen stopper 700 meter over jorden. Jonathan Hirsch begyndte at lave podcasten, da han selv stod midt i en livskrise og i et interview i The Guardian siger han blandt andet, at han har brug for forandringshistorierne: "Forhåbentlig vil hver af dem gøre det mere klart for mig, hvad det er der sker i de øjeblikke, hvor du ikke ved, hvad det næste skridt i dit liv er". Hør ARRVLS her: http://www.arrvls.com/arrvls-podcast/ Du kan også høre om den nye DR podcast 'Familien Al Hosare'. Den handler om de tre søskende Samar, Sami og Ahmad, som flygtede fra Syrien, da deres far blev skudt. I dag bor de i Gentofte, har fået opholdstilladelse og er i fuld gang med at skabe sig et nyt liv i Danmark. P1 Morgen-journalisten Camilla Due-Frederiksen har produceret podcasten, hvor man i 7 episoder følger familien og deres drømme og udfordringer, møder deres frivillige netværksperson, læreren i folkeskolens modtageklasse og den ene brors danske ven eller er med ved middagsbordet og i den nye lejlighed. Hør Familien Al Hosare her: http://www.dr.dk/radio/drpodcast/serier/familien-al-hosare Medvirkende: Camilla Due-Frederiksen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Historiske stemmer 2017-01-09  

Inde i de store vitrineskabe på Bornholms Museum kaster spyd fra Congo og udstoppede bæltedyr fra Malaysia lange skygger i lyset fra lommelygten. De er hjembragt til øen af sømænd og andre rejsende igennem århundrederne. Jeg besøger museet før åbningstid sammen med marinehistorikeren Jakob Seerup. Han er pendler og en ivrig podcastlytter, der fylder togtimerne med historiske podcasts - gerne om marinehistorie og krig og helst gode samtaleprogrammer. "Det lydlige er ikke så vigtigt for mig. Der er ikke så meget mågeskrig, knirkende tovværk og kanontorden i de podcasts, jeg lytter til. Der tænker jeg, at det får jeg når jeg ser en film eller går en tur. Men den her fordybede begavede samtale - den hører man ikke hver dag", fortæller han. Jakob Seerup fortæller i udsendelsen om 5 historiske podcast som du kan finde her: History Extra er lydudgaven af BBCs History Magazine: http://www.historyextra.com/ BBCsIn our time bliver bestyret af den engelske tv/radiolegende Melvyn Bragg og har sendt siden 1998: http://www.bbc.co.uk/programmes/b006qykl Historikeren Dan Snow laver podcasten History Hit - http://www.historyhitpodcast.com/. Han er også igang med at lave et kulturhistorisk podcastnetværk, som blandt andet består af Histories of the Unexpected. I den podcast vælger historikerne Sam Willis og James Daybell et ord - det kan fx. være handske, seng eller fest - og kaster sig så ud i en associationsleg og duel på paratviden. http://www.historyhitpodcast.com/histories-of-the-unexpected-sam-willis-james-daybell/. I Pittsburgh producerer Sean Guillory podcasten Sean's Russia Blog (The SRB podcast), hvor han beskæftiger sig med alt fra porno og punk til politik og penge i det postsovjetiske samfund. http://seansrussiablog.org/ Medvirkende: Jakob Seerup. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Heartbeats 2017-01-02  

"Jeg tænkte: 'Hvorfor skal jeg bindes kun til musik?' Jeg er jo også vild med kultur- og livsstilsstof og mange af de værdier, der ligger i at være nysgerrig på musik, ligger jo også i at være nysgerrig på alt mulig andet kultur. Så vi har lavet det, jeg kalder et moderne medie, hvor vi arbejder med lyd, billede og tekst og breder indholdet over alle formaterne", forklarer DJ'en, pladeselskabsejeren og radioværten @Le Gammeltoft. I 2014 åbnede hun internetradioen Heartbeats, der spillede musik 24 timer i døgnet og præsenterede de nye strømninger og tendenser, som Le Gammeltoft ikke synes, de andre danske medier dækker. I dag er Heartbeats blevet til et kultursite med tekst, lyd og billeder og musikken har fået følgeskab af programmer og podcasts om blandt andet mode, biler, kunst, sundhed og sprog. Hør Le Gammeltoft fortælle hvorfor der skal være plads til eksperter og passion og om hvorfor der skal sendes radio fra et butikslokale i Kødbyen. Medvirkende: Le Gammetoft. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Verden rundt i lyd og fortælling 2016-12-26  

Radio har i snart 100 leveret reportager, hvor lyd og stemmer har taget os med ind bag murene, vist os hvordan den anden halvdel levede og bragt skarpe nærbilleder af det fremmede, som fik den indre billedskærm til at flimre. Jeg har været igennem årets P1 podcaster-udsendelser og har bundet en buket af podcasts, der alle kredser om stedet. Og det er blevet en playliste, der kildrer både hjerne, hjerte, mave og ører. Hør producenterne fortælle om deres podcasts og få smagsprøver på alt det du kan fylde dine juleferieører med. Her er links til podcasts, der bliver omtalt i programmet: Lu Olkowskis podcasten Cargoland om havnen i Los Angeles. http://cargoland.kcrw.com/. I Sydafrika er den danske journalist Rasmus Bitsch med til at lave podcasten Sound Africa, der vil fortælle historier, som viser kontinentets mangfoldighed. https://soundafrica.org/. Podcasten Intet Nyt Fra Vestfronten bringer historier om den gamle østblok http://intetnytfravestfronten.dk/ Røverradioen er norsk fængselsradio, der hver uge sender historier om fængselslivet. http://roverhuset.no/no/ Og så skal vi også ind bag de københavnske facader. i Kvidr - Eva Kinch Brøndsteds og Rikke Vagners lydvandring - kan man høre historier fra Københavns Nordvestkvarter http://podtail.com/podcast/kvidr-stemmer-fra-fuglekvarteret/ På Vesterbro besøger Julie Thing, i podcasten Vesterbro Bag Facaden, den underjordiske tissemand, krigsbarnet, der passer et møntvaskeri og det clairvoyante diskotek.http://www.juliething.com/#/vesterbro-bag-facaden/ Lydpol tager lytterne med på en historisk lydvandring i 70ernes København. http://www.lydpol.dk/konfrontation-med-70erne-golden-days-2016/ I podcasten Dobbeltgænger vender Thomas Andersen tilbage til Viborg for at finde ud af hvad der skete den aften han blev kørt ned af sin navnebror efter et et klammeri på et pizzaria. http://politiken.dk/podcast/thirdear_podcast/art5598444/Ny-s%C3%A6son-af-Third-Ear-Dobbeltg%C3%A6nger Podcasten Bylyd fortæller om byerne, vi bor og lever i. Byen er så meget mere end de håndfaste mursten - det handler også om livsværdier, historiefortælling, magt, bæredygtighed og fremtidsvisioner .http://www.bylyd.dk/ Og så er der de steder, som kun findes i fantasien. For eksempel den lille engelske kanalø Piffling, hvor 2 bedemænd kæmper om kunderne. Øen og historierne om de sære skæbner er ren fiktion og radioteater og de kan høres i den engelske fiktionspodcast Wooden Overcoats. http://www.woodenovercoats.com/ Ørkenbyen Night Vale er også tankespind, og i den populære fiktionspodcast Welcome to Night Vale kan man høre lokalradioværten Cecils bløde og foruroligende stemme fortælle om den kommende uges vejrudsigt, svævende katte, kutteklædte mænd på torvet, meddelelser fra Sheriffens Hemmelige Politi, trafikmeldinger og rapporter om uforklarlige lys på himlen. http://www.welcometonightvale.com/ Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Rystelsen 2016-12-19  

"Da jeg begyndte at arbejde med den her historie prøvede jeg mig frem med ord som radioessay eller lyddigt - jeg tror jeg er endt på lyddigt", fortæller forfatteren og radiomennesket Rebecca Bach-Lauritsen. Sammen med filmtonemesteren Peter Albrechtsen har hun skabt den dokumentariske radiofortælling Rystelsen, som lige er udkommet på DR Podcast. I Rystelsen fortæller Zenia Johnsen om sit liv efter hun faldt på en trappe derhjemme og slog hovedet så alvorligt, at hendes verden aldrig er blevet den samme igen. Rebecca Bach-Lauritsen og Peter Albrechtsen fortæller om arbejdet med at skabe en fortælling, hvor lyden spiller en langt vigtigere rolle end vi er vant til. En del af lydoptagelserne er lavet af Zenia Johnsen selv og så har de to producenter arbejdet videre med lydene. De kalder det selv en en eksperimenterende lydrejse, hvor de har tilladt sig selv at gå ud af en tangent og når de nåede helt ud for enden, er de gået endnu længere for at se, hvad der så skete. "Fremfor at fortælle om Zenias verden, så lader vi lytteren opleve den selv. Normalt er historier meget bundet op omkring logik, nogle ord, vi kan forholde os til og en fortæller, som siger noget til os. I Rystelsen er det meget mere associationer og sanselighed, som sætter fantasien og følelserne igang. forklarer Peter Albrechtsen. Hør Rystelsen: http://www.dr.dk/radio/drpodcast/serier/rystelsen Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Plot og svenske kriminalhistorier 2016-12-12  

Den populære svenske uafhængige podcast Spår har gennem 4 sæsoner gravet sig ned i nogle af Sveriges mest omtalte kriminalsager og stillet nye spørgsmål til gamle domme i sager om mord, kokainsmugling, brandstiftelse og kidnapning. Radiodokumentaristen Martin Johnson er den ene af Spårs bagmænd og han fortæller blandt andet om hvorfor man er nødt til at være mindre poetisk, når man laver en krimipodcast end man kan være i en feature, og om hvorfor krimistoffet er så fascinerende. Lyt til Spår her: https://www.acast.com/sparpodcast Martin Johnson er også medvært på den engelsksprogede podcast Serendipity, der præsenterer ny lyddramatik fra hele verden og den kan høres her: http://thesarahawards.com/listen/?category=Serendipity+Podcast Den danske podcast Plotcast handler om hvordan man fortæller gode historier. Palle Schmidt og Malene Kirkegaard interviewer danske forfattere om arbejdsmetoder, skrivemyter der burde aflives og hvad en god historie egentlig er. Og i podcasten kan man kan blandt andet høre hvorfor Anders Matthesen stod nøgen foran spejlet med hvid sminke i ansigtet,da han skulle udvikle en glad figur, Susanne Staun forklarer hvordan et arbejde på fiskemelsfabrikken ville gavne forfatterne og Nikolaj Peyk fortæller om truslen fra badekåben. I dagens udsendelse forklarer Palle Schmidt, den ene af Plotcasts værter, hvorfor det er frisættende at høre hvordan forfatterkollegerne arbejder og om hvor svært det er at slippe forestillingen om, at man skal skrive på en bestemt måde. Lyt til Plotcast her: http://plotcast.dk/ Medvirkende: Martin Johnson og Palle Schmidt. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Velfærdsland og fremmedhed 2016-12-05  

I podcasten Velfærdsland kan man blandt andet høre en dansk forfatter fortælle om sit møde med det psykiatriske system, en musiker synger sange til danske politikere eller en forsker fortæller om socialdemokratiets solidaritetsopfattelse. Nalle Kirkvåg er vært, og han føler, at han har en forpligtelse til at vise andre billeder af velfærdssamfundet. For 26 år siden var han med i en bilulykke, som betyder, at han lever med smerter hver dag, og mødet med systemet har givet ham en særlig indsigt: "Jeg er på mange måder privilegeret, men mit smertehandicap har givet mig et indblik i en uprivilegeret verden. Mange mennesker møder kun velfærdssamfundets gode sider: Børnehaver, biblioteker, læger osv. De forstår ikke hvordan systemet ser ud, når man har afhængig af det. Og de historier skal fortælles!, forklarer Nalle Kirkvåg. Hør Velfærdsland her: http://netudgaven.dk/2016/12/velfaerdsland-talk-15-psykiatri-holdspil-rettidig-omhu/ Ugens lytteranbefaling handler om danske Lea Thaus populære amerikanske podcast Strangers. Hendes historier om almindelige menneskers helt ualmindelige liv handler også at gøre lytternes verdensbillede mere mangfoldigt, ikke for at forstå systemet bedre, men for at forstå de andre - og holde op med at være fremmede. Hør Strangers her: http://www.storycentral.org/strangers/ Medvirkende: Nalle Kirkvåg og Eline Boysen Franck. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Naturens Poesi og musik 2016-11-28  

En måge glider henover over det glatte sølvgrå Vadehav og strandengens gule og lilla blomster vajer i Vestenvinden. Nord for Sneums Sluse trasker en gullig fåreflok rundt midt i det grønne og bag dem står Esbjergs røde og hvide kraner, siloer og skorstene som et flimrende futuristisk fatamorgana i den disede horisont. Mens havet trækker sig tilbage fortæller slagtøjsspilleren Casper Mikkelsen om podcasten Alternatur, der fabulerer over Vadehavets natur i poesi, musik og lydoptagelser fra området. Teksterne er skrevet af forfatteren Jeppe Brixvold og Casper Mikkelsen, Mads Jørgensen og Jesper Nielsen har skabt musikken. "Ideen er at give naturen et liv, som ikke umiddelbart er sanseligt, når man bare går langs stranden. At søge bag om det man oplever og gøre sig forestillinger om det og så sætte dem i musik og poesi", fortæller Casper Mikkelsen. Du kan høre og downloade podcasten på http://www.alternatur.dk/ , og der kan du også se fotografen Kennet Agerbos billeder, hvis du ikke har mulighed for at lytte til podcasten i dens naturlige Vadehavsomgivelser. Ugens lytteranbefaling handler om podcasten Wagners Ringen ifølge Kristian Leth og den har fået vores anbefaler til at blive en ivrig operagænger. Find Kristian Leths podcast på http://www.dr.dk/p2/wagners-ringen-ifoelge-kristian-leth/ Medvirkende: Capser Mikkelsen og Emilie Skaarup-Lykkegaard. Vært: Susanna Sommer. (Sendt første gang 5. september).

P1 podcaster - De originales taleradio, Vink og Podcatail 2016-11-21  

Computerens speedede kunstige kvindestemme fortæller hele tiden Mark Sonne, hvilke filer, der ligger på skrivebordet, hvilket program han er ved at åbne eller hvad der står i Facebooknotifikationen. Mark er svagtsynet og denne morgen sidder han i redigeringsrummet i Københavns Nordvestkvarter og er ved at lægge en ny speak ind i et indslag. Han laver podcastserien 'Blind på Job', som er en af de podcasts, Radio Glad lancerer i denne uge. I 1999 gik TV Glad i luften for første gang. Og i dag er verdens første tvkanal for og med udviklingshæmmede blevet til Glad Fonden - en socialøkonomisk virksomhed, som driver caféer, arbejder med design og kultur, udbyder en treårig uddannelse for unge med handicap og sender TV og radio. Lars Hauberg er vært på Radio Glad-podcasten 'I rollen som skuespiller', hvor han interviewer store danske skuespillere, som Sofie Gråbøl, Jesper Christensen eller Jens Albinus om deres liv og karriere. Og så laver han også radio om sine andre store interesser: Romersk historie og øl. Ølkærligheden er blevet til en adventskalender, hvor Lars blandt andre besøger Mik Schack for at tale om særlige specialøl og beundre den fadølshane, som Mik Schack har installeret ved siden af vandhanen i køkkenet. Sylvester Bjarnø sidder ved computeren for at finde pladespillerlyde, som skal lydkrydre en udsendelse om vinylplader. Han er vært på musikpodcasten Jackstikket, som får premiere til januar og skal åbne lytternes ører for livets sorte sider og heavy metal. For det vil folk gerne have - de ved det bare ikke, siger Sylvester og forklarer, at det er ligesom med indmad: Når man har fået det to gange, opdager man at man kan lide det og vil have mere. Find Radio Glads podcasts og andre radiofortællinger på http://www.tv-glad.dk/radioglad eller i din foretrukne podcastapp. I den anden ende af københavn - i en af storbyens kreative baggårde - bor det digitale magasin Vink København, som fortæller historier og laver events om og fra det skæve og mangfoldige kulturliv i hovedstaden. Vink Lyd er podcastafdelingen, som hver uge bringer lydfortællinger om storbyens sprækker og skæbner. Vinks podcastredaktør Minna Camara og reporterne Johanne Digebjerg Holgersson og Nikolaj Schultz fortæller om reportageglæde, engagement og nysgerrighed og om lysten til at finde og fortælle historier om storbyens gemte og lidt hemmelige steder og mennesker. Hør Vinks københavnerfortællinger her: http://www.vinkkbh.dk/kategori/podcast/. Vinderen af P1 podcasters cocktailnavngivningskonkurrence blev Sabine Karstensen, som foreslog, at lyttedrinken skulle hedde Podcatail. Og hvis du selv vil shake den derhjemme er opskriften til 2 personer: 6 cl friskpresset og filtreret mandarinsaft. 2 cl. æblesirup (kogt på økologisk æblesaft og sukker i forholdet 2:1). 1 cl kaffesirup (kogt på kaffe, lidt kanel og sukker i forholdet 1:1). 6 cl Cachaca. Ingredienserne rystes ca. 10 sekunder i en cocktailshaker helt fyldt med is. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Shake it, Baby! 2016-11-14  

Hvis man er meget musikalsk, så kan man høre hvornår ens cocktail er rystet færdig i cocktailshakeren. Lyden ændrer sig nemlig en smule, når de firkantede isterninger har fået rundede hjørner og så er drinken klar til at blive hældt op. P1 podcaster er taget på landet for at besøge Karen Nielsen, som laver podcasten Cocktailtimen, hvor man både får opskriften på gode cocktails og hører drinkens kulturhistorie. "Jeg synes, der er noget helt særligt over at drikke en bestemt cocktail og vide, at det gjorde man også på en bar i New York i1862. Der bliver skabt en forbindelse mellem os og vores forfædre, og det synes jeg er interessant. Og så er cocktailverdenen bare fyldt med virkelig gode fortællinger, som jeg gerne vil dele", fortæller Karen Nielsen, Hun har i dagens anledning udviklet en særlig podcastcocktail inspireret af P1 podcasters lyttedyr, Podkat, og der bliver presset mandariner og målt brasiliansk Cachaca op i det lille bryggers, mens den nye cocktail bliver til. Opskrift på podcastcocktailen - 2 pers.: 6 cl friskpresset og filtreret mandarinsaft. 2 cl. æblesirup. (kogt på økologisk æblesaft og sukker i forholdet 2:1). 1 cl kaffesirup (kogt på kaffe, lidt kanel og sukker i forholdet 1:1). 6 cl Cachaca. Ingredienserne rystes ca. 10 sekunder i en cocktailshaker helt fyldt med is. Vi lavede den nye cocktail i en higball-version med danskvand. Men Karen Nielsen foreslår, at man istedet prøver at lave den i en udgave uden danskvand, så mandarin- og æblesmag kommer mere frem. Men hvad skal sådan en podcastcocktail egentlig hedde - kom med et godt forslag og vind et podcastcocktail-kit, så du kan lave lyttecocktailltime derhjemme. Send dit forslag til p1podcaster@lyd.guru senest fredag d. 18. november. I programmet kan du også høre om sammenhængen mellem Titanic, kejserpingviner og cocktails og Karen Nielsen fortæller om cocktailverdenens nye tendenser, som er mindre tilbageskuende og med større fokus på særlige regionale råvarer og spiritustyper. Du kan høre Karen Nielsens podcast Cocktailtimen her: http://www.dr.dk/radio/drpodcast/serier/cocktailtimen Medvirkende: Karen Nielsen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Hva fa'en er podcastteater? 2016-11-07  

Ved siden af keglebanerne i Nørrebrohallen i København er der lavet et sort rum af tunge gardiner. På et bord står en tallerken med rundstykker, stolene flyder med overtøj og kaffen er lige så sort og bitter som den blæsende efterårsaften udenfor. Onsdag d. 9. november er der premiere på teatret Danskdansks forestilling Hellig Krig, og stemningen i øvelokalet er fokuseret og intens, mens de tre skuespillere og 2 lyddesignere arbejder på at få ord, musik, stemmer og lydeffekter i perfekt sync. Hellig Krig handler om et spektakulært og koordineret terrorangreb på København, og om en forfatter, der følger i hælene på terroristerne med sin lydoptager, for at prøve at forstå hvad der skete. Det er 'podcastteater' - et drama, der tænder ørets forestillingskraft. De tre skuespillere står stille og spiller foran mikrofonerne, som med forskellige filtre får deres stemmer til at forandre sig, så de kan være forskellige steder og forskellige personer. Hver skuespiller har et bord ved siden af sig. På det ene ligger der en gammel sort og rød gummistøvle, en slidt lædertaske, en xylofon, en glasbeholder med en skrællet appelsin, en gammeldags persillehakker og et sort og gulstribet stykke stof. Tingene har som sådan ingenting med stykkets handling at gøre. Skuespillerne bruger dem til at skabe forestillingens lydeffekter - for hvis man vrider gummistøvleskaftet lyder det som om metrovinduets gummipakning bliver presset ud og når det grønne plastskærebræt bliver bukket på en helt særlig bestemt måde hører øret et hjerteslag. "Det er jo interessant at udfordre teateret som form og institution og gøre noget, som får det til at aktualisere sig selv", forklarer Hassan Preisler, der har skrevet manuskriptet til Hellig Krig og selv står på scenen. Og instruktøren Moqi Simon Trolin supplerer: "Det er jo en form for forenkling og en lyst til at fortælle en historie med sindssyg mange locations og hurtige skift. Så vi låner fra radioens eller podcastens hurtige bevægelighed, som betyder at skuespilleren ikke behøver at gå ind gennem en dør eller skifte paryk for at spille en anden rolle. På den måde effektiviserer man fortællingen og det synes jeg er interessant". Hellig Krig har premiere d. 9. november i København og du kan læse mere om projektet her: http://danskdansk.dk/. Ugens lytteranbefalinger går til den populære amerikanske podcast This American Life, som ifølge vores anbefaler fortæller fantastiske historier om det største og det mindste. Hør podcasten her: https://www.thisamericanlife.org/ Medvirkende: Hassan Preisler, Moqi Simon Trolin, Sandra Yi Sencindiver og Anders Høeg Lammers. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Podcastrødderne fra 8.C 2016-10-31  

I det rodede formingslokale i Børnekulturhus Ama'r diskuterer 8.C ivrigt en kortfilm, de har set dagen før. I en gruppe taler de om social arv, i en anden de udfordringer man kan have som søskende og i den tredje er der vild debat om hvorvidt det overhovedet var en god film. 8. C fra Lynge Skole i Allerød er på podcastworkshop og i løbet af dagen skal hver gruppe skrive en filmanmeldelse, optage speaken og redigere den med lyd og musik, så den bliver spændende og dynamisk at lytte til. Podcastkurset er en del af tilbuddene på børnefilmfestivalen Buster og den er udviklet af KulturNørd, der laver kreative workshops om film, lyd og musik for børn. "Podcast er et fantastisk medie, når børnene skal lære at forholde sig til lyd, stemning og musikalitet. I forhold til musik, som kræver at man skal kunne noget, så kan alle bruge deres stemmer og høre om lyden lyden ligger rigtigt og fortæller det den skal. Og når de første har forholdt sig til det, så kan vi snige musikken ind af bagvejen og få dem til at forstå, hvordan den skaber stemning og dynamik," fortæller komponisten Mathias Madsen Munch fra KulturNørd. Rndt om i børnekulturhusets kringelkroge har de aspirerende podcastrødder fra 8.C fundet stille hjørner og der bliver grint og småsnerret, mens de jonglerer mikrofon og redigeringsprogram for at optage deres filmanmeldelser og diskuterer om det lyder rigtigt. Arbejdet med at gøre filmanmeldelsen til et lille lydværk giver børnene mange indsigter, forklarer Mathias Madsen Munch. "De finder ud af være kritiske overfor det de hører, og at hvis man lægger lyden af en dansk skolegård under en historie fra Rusland, så lyder det løgnagtigt. Samtidig synes jeg de får utrolig meget ud af at lære at skrive speaks og læse dem op. De er nødt til at skære ind til benet, finde gode sproglige billeder og være velforberedte og fokuserede og så opdager de, at hvis man vil have folk til at lytte, så er man nødt til at smide genertheden og bruge stemmen ordentligt. Og det er en vigtig indsigt, for alle kommer jo på et eller andet tidspunkt i deres liv til at skulle stille sig op og holde en tale eller præsentere ting på møder o.lign.". Læs mere om KulturNørds workshops her: http://www.kulturnord.dk/forside Medvirkende: komponist Mathias Madsen Munch, lærer Frank Hentzen og elever fra 8.C på Lynge Skole Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Den med tyren 2016-10-24  

"Det er kerne public service at fortælle historier, der viser hvor komplekse og mangesidede mennesker er. Det er fortællinger, der får lytterne til at tænke: 'Okay, måske skal jeg møde dem, jeg ikke forstår, med nysgerrighed istedet for fordømmelse og det er med til at mindske polarisenringen i samfundet'. Sådan siger DR Podcasts redaktør, Rasmus Bjerre om dokumentaren Nattens Dronning, hvor man følger en 5 år lang jagt på en kvindelig telefonstønner. I fredags blev der bragt to nye tyre til Danmark. Den prestigefyldte radiopris Prix Europa består nemlig - udover æren - af en statuette af et tyrehovede. DR vandt prisen for årets bedste radiodokumentar med Nattens Dronning og Politikens og Thirdears podcast Ringbindsattentatet blev udnævnt til 'Årets bedste digitale lyd'. Thomas Smedegaardm der har produceret Nattens Dronning og Rasmus Bjerre forklarer hvorfor det er en vigtig og fascinerende fortælling og hvordan podcastbølgen kommer til at påvirke den almindelige radio. Hør Nattens Dronning her: http://www.dr.dk/p1/nattens-dronning-radio/ Hør Ringbindsattentatet her: http://politiken.dk/podcast/thirdear_podcast/ECE2979724/hoer-alle-afsnit-af-ringbindsattentatet-her/ Og der er mere radioære til Danmark. Thomas Arent Andersens podcast Dobbeltgænger får i november prisen for bedste fremmedsprogede dokumentar på den vigtige radio- og podcastfestival Third Coast i Chicago. Dobbeltgænger handler om den nat, hvor Thomas Andersen bliver kørt ned af sin navnebroder efter et klammeri på et pizzaria. Han får åbent kraniebrud, ligger i koma, mister evnen til at læse og spille musik og må begynde forfra med det meste. Han husker intet fra natten, som ændrede hans liv for altid og taler ikke rigtig med nogen om hvad der er sket. 11 år senere tænder Thomas for båndoptageren, opsøger gerningsmanden og interviewer sin familie og sine venner for at prøve at finde en forklaring. Thomas Arent Andersen fortæller om arbejdet med podcasten, om det terapeutiske i at få sin historie ud og om tilgivelse overhovedet er mulig. Dobbeltgænger er produceret i samarbejde med Thirdear og Politiken og den kan høres her: http://politiken.dk/podcast/thirdear_podcast/ECE2904534/ny-saeson-af-third-ear-dobbeltgaenger/ Medvirkende: Thomas Arent Andersen, Thomas Smedegaard og Rasmus Bjerre Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Årh, det er for børn! 2016-10-17  

"Jeg fatter ikke hvorfor, der er så få medier som beskæftiger sig med børnlitteratur. Der må sidde nogle mennesker, som ikke har forstået, hvor vigtigt det er, eller som ikke føler noget ansvar for at danne nationen. For børn er fremtidens borgere, og jo dygtigere de er jo bedre kommer det til at gå for os alle sammen", fortæller Julie Arndrup. Hun er børnebibliotekar på Vanløse Bibliotek og sammen med Lisa Gardum Andersen laver hun podcasten 'Børnebogcast*, som skal inspirere forældre til at finde gode bøger til deres børn. Hør Børnebogcast her: https://bibliotek.kk.dk/tags/boernebogcast Etnologen Karen Birkegaard og miljøøkonomen Lisa Bay har forelsket sig i podcastmediet og deler en nørdet interesse for astronomi. Så de har skabt 'Radionauterne* - en videnskabspodcast, hvor børn stiller spørgsmål og radionauterne finder svar sammen den knitrende og bippende skabning Satelytten, som scanner universet for viden og overraskende input. "Børn stiller fantastiske spørgsmål, forklarer Lisa Bay. "De er allesammen sådan utrolig ligetil og får en til at tænke 'Nå ja! Hvorfor har jeg aldrig tænkt på det?" Hør Radionauterne: http://radionauterne.dk/ I næste uge begynder begynder børnefilmfestivalen Buster og et af arrangementerne er en radiobiograf for børn på Edison i København. Jeg spørger skoleprogramproducent Sidsel Søgaard Spas, hvorfor en filmfestival laver biografoplevelser uden billeder. Læs mere om radiobiografen for børn og deres voksne: http://www.natfilm.dk/film/6735?-session=PIX:42F9409A187dc1017COQL28FED50 Vært og tilrettelægger: Susanna Sommer.

P1 podcaster - I marken 2016-10-10  

Fennikelskærmene bukker og nejer i vinden på bakken ved siden af Krogerup Avslgård og Mads Malik Fuglsang Holm er gået i marken sammen med en af Aarstidernes kokke for at tale om hvordan man kan bruge mere af grøntsagerne og også få noget ud af de stokke og blade, man ellers smider ud. Virksomheden Aarstiderne, som leverer grøntsagskasser i Danmark og Sverige, laver også en podcast, som fortæller om mad og råvarer fra fermenteringens mysterier til gamle ærtesorter med en familiehistorie. Mads Malik Fuglsang Holm og Aarstidernes kommunikations- og marketingschef forklarer hvorfor podcasten ikke skal være en reklamesøjle, men gøre lytterne klogere på de råvarer, der ligger i grøntsagsskuffen, og om at balancere mellem idealisme og forretning. Hør Aarstidernes podcast: https://www.aarstiderne.com/Om-aarstiderne/Podcast Ugens lytteranbefaling går til podcasten 'Smagen af kaffe', som udforsker hvordan vi smager og fortæller om bønner, ristningsgrader og hvorfor en kop mokka kan smage af lejrbål. Hør Smagen af kaffe: http://smagefter.dk/kaffe/ Medvirkende: Mads Malik Fuglsang Holm, Mette Andersen og Ivalo Andreasen. Vært og tilrettelægger: Susanna Sommer.

P1 podcaster: Musikken - kompakt og komplet 2016-10-03  

En uro af sorte LP-plader, singler og kasettebånd svæver under loftet i Musikafdelingen på Roskilde Bibliotek, reolerne bugner af musikerbiografier og i store kasser med alfabetiseringsfaner kan man finde alt fra tolvtonemusik til discohits. Men musikbibliotekarerne Anya Mathilde Poulsen og Ulla Hoberg Lyhne formidler ikke kun musikindsigten i de lyse bibliotekslokaler. De har lavet podcasten Lydspor, som portrætterer kunstnere, værker og genrer. Hver episode udkommer i to udgaver: Kompakt, som er 2 minutters koncentreret introduktion og Komplet på 15-20 minutter, hvor der er plads til længere musikstykker og en mere udfoldet fortælling. Podcasten udspringer af møderne i bibliotekets lytteklub, hvor begejstrede fans og andre interesserede mødes i virkelighedens verden og diskuterer musikken og dens betydning. Anya Mathilde Poiulsen og Ulla Hoberg Lyhne fortæller om arbejdet med podcasten, hvis emner spænder fra Figaros Bryllup til Prince og forklarer, hvorfor der er brug en kurateret musikpodcast midt i den evige tonestrøm fra streaming, youtube og andre digitale musiktilbud. Du kan høre Lydspor her: http://lydspor.podbean.com/ . Og læse mere om Roskilde Bibliotekernes lytteklubber her: https://www.roskildebib.dk/web/arena/musik Ugens lytteranbefaling går til Podcastfælleskabet Radiotopia, som ifølge vores anbefaler altid byder på gode historier og en stil, som ikke er til at tage fejl af. Radiotopia har lige optaget en ny podcast, The West Wing Weekly, i netværket. Den dykker ned i hver episode af den populære amerikanske TVserie The West Wing (på dansk: Præsidentens mænd), som havde premiere i 1999 og podcasten fortæller både om hvad der foregik bagom produktionen og hvordan virkelighedens politiske begivenheder påvirkede serien. Læs mere om Radiotopia og deres 15 forskellige podcasts her: https://www.radiotopia.fm/ Medvirkende: Anya Mathilde Poulsen, Ulla Hoberg Lyhne og Rasmus Bech Olsen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Fra Sydhavnen til Syrien 2016-09-26  

18årige Lukas voksede op i den københavnske bydel Sydhavnen, han konverterede til islam og i 2014 blev han dræbt i Syrien. I podcasten 'Historien om Lukas' forsøger journalisten Jakob Sheikh at finde ud, hvad der fik en helt almindelig dreng til at blive syrienskriger og han taler med Lukas' mor, venner, kolleger og kilder i det radikaliserede miljø . Podcasten, som er produceret for Politiken i samarbejde med Third Ear, vandt for nylig prisen som Årets Dokumentar ved Prix Radio og juryen skrev blandt andet "Vinderen har en spontan henvendelsesform, en stringent opbygning og fastholder spændingen hele vejen". I dagens udsendelse fortæller Jakob Sheikh om arbejdet med at optrævle og forstå Lukas' baggrund og bevæggrunde og om at lægge sin tvivl åben frem i historien, så lytteren selv kan drage sine egne konklusioner. Hør 'Historien om Lukas': http://politiken.dk/podcast/thirdear_podcast/ECE3092735/hoer-hele-jakob-sheikhs-historie-om-den-danske-syrienkriger-lukas/ Ugens lytteranbefaler slår et slag for Serials 2. sæson, der handler om den amerikanske soldat Bowe Bergdahl, der i 2009 forlod sin post i Afghanistan og blev holdt fanget af Taleban i fem år. Da han vendte hjem fik han først en heltemodtagelse, men nu er han anklaget for desertering og utilbørlig opførsel foran fjenden. Hør Serial: https://serialpodcast.org/season-two Medvirkende: Jakob Sheikh og Jacob Grosen Vært: Susanna Sommer.

0:00/0:00
Video player is in betaClose