P1 podcaster

P1 podcaster

Denmark

Susanna Sommer tager dig med på opdagelsesrejse i det mangfoldige podcastlandskab, som vrimler med fantastiske lydfortællinger, interessant viden og særegne skæbner. P1 Podcaster anbefaler gode lytteoplevelser fra hele verden og du kan høre om om trends og tendenser og få inspiration til at finde de bedste, sjoveste og mest interessante podcasts. Lyt til interviews med de gode fortællere og reportager fra den nye underskov af spændende danske lydproducenter. Vært og tilrettelægger: Susanna Sommer.

Episodes

P1 podcaster 2016-06-27  

'Der er nada tilbud til unge mellem 17 og 30, når det gælder politisk journalistik og ordentlig kulturdækning', siger Mathias Lund Schjøtz med eftertryk, mens vi sidder på den store trætrappe i en baggård i Københavns sydvestkvarter. Han og Tobias Ankjær Jeppesen står bag Brain Food - et nyt medie med artikler, videoer og podcasts, hvor man kan læse, høre og se om alt fra grindedrab og museumsfobi til Brexit og velfærdssamfundets skyldfølelser. I sidste uge arrangerede de podcastskole for 15 unge akademikere, som i løbet af fire lange dage blev undervist i radiofonisk håndværk og producerede podcasthistorier i mindre grupper. 'Når vi får fat i dem, så har de i årevis lært at skrive til læreren i knudrede sætningskonstruktioner. Så vi lærer dem at formidle, så de kan bruge deres faglige viden til at stille gode spørgsmål og lave historier, der gør os klogere på verden, fortæller Tobias Ankjær Jeppesen. Og så taler jeg med to af podcastskolens produktionsgrupper om deres historier - den ene om mindesider på Facebook og den anden om kvinden, der fik en klimadepression. Ugens lytteranbefalinger handler om den amerikanske podcast Embedded. De dykker i hver episode ned en af de korte nyhedshistorier for at finde ud af hvad der egentlig var på spil, da fx to motorcykelbander kom i skyderi med hinanden eller da de El Salvadorianske buschauffører blev truet til at parkere deres køretøjer. Medvirkende: Mathias Lund Schjøtz, Tobias Ankjær Jeppesen, Amanda Heiberg Milner, Andrea Ohrt, Maria Rostved, Emma Slebsager og Nicolai Brenøe Eskesen. Vært og tilrettelægger: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Film- og fodboldnørder 2016-06-20  

"En podcast er noget man pakker ned i en lille æske sammen med en masse kærlighed og så sender man den ud til én person". Det er Jesper Laursens forklaring på hvorfor podcasts bliver meget mere personlige end almindelig radio, hvor man sender til en masse. Sammen med Casper Christensen laver han podcasten Filmnørdens Hjørne, som siden 2008 har lavet mere end 140 episoder med nyheder, interviews, anmeldelser og sjove indslag - som fx. en Top 10 over hvordan man kan vide, at ens kone er hemmelig agent. De to værter mener, at det er blandingen af seriøs analyse og viden, værternes personlighed og den til tider respektløse tilgang til film, som trækker lyttere til. Og Filmnørdens Hjørnes lyttere er både aktive og dedikerede - i podcastens facebookgruppe er der livlige filmdiskussioner, brugerarrangerede konkurrencer og masser af kommentarer. "Det er ikke en strategi eller noget vi har gjort noget for. Det er kommet helt af sig selv og det tror jeg skyldes, at vores lyttere oplever os som en slags venner", siger Casper Christensen. I Under Høretelefonerne får du en lytteranbefaling af den engelske podcast Football Weekly, som både byder på ugentlige analyser af engelsk fodbold og baggrundshistorier - fx. portrættet af den danske målmand Jimmy Nielsen, som havde en skjult last. Medvirkende: Jesper Laursen, Casper Christensen og Thomas Vinther Larsen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Elsk mig! 2016-06-13  

En kvinde bliver jaloux på en abe, en franskmand og en amerikaner forelsker sig over Google Translate og to robotter skændes poetisk. Love Me er en ny canadisk podcast om alle de rodede relationer og vores komplicerede forhold til de andre. Love Me blander virkelighed og fiktion og producenten Mira Burt-Wintonick fortæller om at lede efter en undskyldning for at udfritte sine omgivelser om forelskelser, forældreskab og forholdsfrygt og om fascinationen af radiofiktionen, hvor man kan skære historien så den sidder lige i skabet og får lytteren til at forstå noget nyt om sig selv. Og så er der en lytteranbefaling af Love+Radio - en podcast med stærke karakterer og musikalsk fortælleteknik. Blandt andet i historien om kvinden, der lavede en mindeside om de dyr, hendes katte kom slæbende hjem med og mødte en mand, der mente, at hendes tis måtte smage af honning og gerne ville betale 250 dollars for en smagsprøve. Medvirkende: Mira Burt-Wintonick og Morten Narvedsen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Third Ear og de komponerede lydfortællinger 2016-06-06  

"Vi plejer at sige at journalisterne er rigtig dygtige til at finde historierne, men de er ikke altid så gode til at fortælle dem", siger Tim Hinman, som sammen med Krister Moltzen udgør Third Ear. De to er til gengæld gode til at fortælle historien: Hovedpersonen bliver interviewet i timevis og alle detaljer bliver fremkaldt, så fortællingen fremstår fyldig og sanselig, og derefter bliver den monteret med lyd og musik, der får de indre billeder til at flimre. Third Ear er nogle af de 'ældste' danske podcastere. I 2009 lavede de deres eget digitale magasin, som blev fyldt med lydfortællinger om livets små og store forunderlige vildveje - tyven, der stjal guldhornene, farfars dobbeltliv, kærlighedssvindleren, monsteret i skoven eller det blå brev fra dødsboet - historier om drømme, drifter, død og dragende besættelser - pakket ind i musikalske lydkompositioner. Sidste år indgik Third Ear en samarbejdsaftale med Politiken og i den konstellation har de leveret podcastepisoder om livet på Mars, en 80er krimiserie, historien om Lukas, der blev dræbt i hellig krig eller den om gangsteren og blondinens jagt på et hemmeligt sommerhus. Det nyeste værk hedder Robert og Thetanerne og det er en miniserie om en ung mand, der bliver medlem af en sekt. Tim Hinman fortæller i udsendelsen om arbejdet med fortælleteknik, lyddramatisering og om glæden ved at lave podcasts, hvor man kan være sikker på at lytteren også har hørt begyndelsen og kan folde en historie ud over flere afsnit. Medvirkende: Tim Hinman. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Lyd og kunst 2016-05-30  

"Vi har tid - og det er en luksus. Vi laver radio, som ikke bare skal høres i nuet, men som man kan lytte til igen og igen", siger Silvain Gire når han skal fortælle hvordan radiostationen adskiller sig fra den øvrige franske radio. Silvain Gire er chefredaktør for den franske internet- og podcastradio ARTE Radio, som siden 2002 har produceret eksperimenterende lydværker, features og reportager og i dagens episode fortæller han om at skabe radio, hvor lyden tænder lytteren forestillingsevne og sanselighed. Anne Neimann Clement og Line Møller Lauritsen laver podcasten Lydkunst, hvor de udforsker hvordan lyden folder sig ud i samtidskunsten og de afsøger grænselandet mellem lydkunst, performance, musik og billedkunst. De synes, at kunstformidlingen ofte er meget traditionel og at podcastmediet giver dem mulighed for en mere eksperimenterende formidling. Hør hvorfor lydkunsten for alvor har fået vind i sejlene disse år og kom med til genskabelse af Fluxuslyde fra 60erne, VIP-performance i København og lyden af Tjernobyl og få forklaringen på hvornår en lyd er teatralsk. Medvirkende: Silvain Gire, Anne Neumann Clement og Line Møller Lauritsen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Sex, feminisme og den intime betroelse 2016-05-23  

Er sved mere tabuiseret end sæd? Hvad skete der da garderhusaren sprang ud? Hvad sagde moren, der overraskede to veninder i et tungekys? Fandt radioværtinden nogensinde nøglen til fetishfestburet og hvordan lyder erotik i kagelaboratoriet? 5 podcastere, der alle beskæftiger sig med køn, seksualitet og de inderste hemmeligheder diskuterer hvorfor det er vigtigt at løfte sløret for de private historier, hvordan man podcaster hverdagsfeministisme og om der er et politisk perspektiv i de private fortællinger. Mød Morten Aagaard fra HOMOstorier, Nanna Elizabeth Hovgaard fra Fries before Guys, Clara Mendes fra Snak over en Øl, Louisa Haymann fra Det Ovale Rum og Kate Lis fra Sexsalonen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster 2016-05-16  

Susanna Sommer tager dig med på opdagelsesrejse i det mangfoldige podcastlandskab, som vrimler med fantastiske lydfortællinger, interessant viden og særegne skæbner. P1 Podcaster anbefaler gode lytteoplevelser fra hele verden og du kan høre om om trends og tendenser og få inspiration til at finde de bedste, sjoveste og mest interessante podcasts. Lyt til interviews med de gode fortællere og reportager fra den nye underskov af spændende danske lydproducenter. Vært og tilrettelægger: Susanna Sommer. (Sendes også 20.03 og søndag 8.30).

P1 podcaster - jagten på grafittikaninen 2016-05-09  

Rundt om på facader, i baggårde og trappeskakter i Odense er der malet en mandshøj hvid kanin med varierende rekvisitter. P1 podcaster tager på kaninvandring med to unge mænd, der har sat sig for at finde ud af alt om gnaveren med rottehale og sneakers. Malte Jørstad og Søren Kongsted er journaliststuderende, men i deres fritid producerer de podcasten Kaninjagten for Fyns Stiftstidende og i programmet fortæller de om kaninfascinationen og hvordan det er at beskæftige sig med grafittimiljøet, hvor folk helst ikke vil tale med journalister. Ugens lytteranbefaling fortæller om den amerikanske podcast Mystery Show, hvor Starlee Kine utrætteligt undersøger hverdagens underlige mysterier. Medvirkende: Søren Kongsted, Malte Jørstad og Liv Reese. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - De uforståelige ord 2016-05-02  

Stemmer, man ikke kan forstå og ord man ikke læse - det er omdrejningspunktet for denne episode af P1 podcaster. På Radio Atlas' hjemmeside kan man lytte til italienske, belgiske, finske og islandske radiodokumentarer og radiodramaer selv om man ikke forstår et kvæk - de er nemlig lavet som små film med undertekster. Det er den engelske radiodokumentarist Eleanor McDowall, der står bag Radio Atlas, og hun fortæller om projektet og om hvordan man kan komme udenom den engelske sprogdominans i podcastverdenen. Andreas Lynge og Sanne Thorsdatter er ordblinde og de er trætte af ynk og klynk. Derfor har de lavet podcasten 'Jeg er ordblind', som er fyldt med grin, vrede, gadgetnyt, kendte ordblinde, interviews og diskussioner om hvorvidt de egentlig hellere ville have været deres ordblindhed foruden. Medvirkende: Andreas Lynge, Sanne Thorsdatter og Eleanor McDowall. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster 2016-04-25  

Susanna Sommer tager dig med på opdagelsesrejse i det mangfoldige podcastlandskab, som vrimler med fantastiske lydfortællinger, interessant viden og særegne skæbner. P1 Podcaster anbefaler gode lytteoplevelser fra hele verden og du kan høre om om trends og tendenser og få inspiration til at finde de bedste, sjoveste og mest interessante podcasts. Lyt til interviews med de gode fortællere og reportager fra den nye underskov af spændende danske lydproducenter. Vært og tilrettelægger: Susanna Sommer. (Sendes også 20.03 og søndag 8.30).

P1 podcaster 2016-04-18  

I denne weekend er der bølget lyd og stemmer ud af alle revner og sprækker i Købehavn. Kom med P1 podcaster til Københavns Radiobiograf Festival og hør interviews, reportager og skarpe lyduniverser. Du kan møde stjerner, indieproducenter, tilskuere og andet godtfolk, der fortæller om radioens forførende kraft, lydens billeder og podcasts fremtid. Medvirkende: TBA. Vært: Susanna Sommer. (Sendes også 20.03 og søndag 8.30).

P1 podcaster 2016-04-11  

Facebookopdateringer fra indespærrede i Bacalanteateret sat i lyd, jagten på barndomskaninens skæbne, farmors sidste fødselsdag eller lyden af en spiseforstyrrelse. P1 podcaster var med til finalen på den nordiske Shortdox-konkurrence, hvor man skal fortælle sin historie på max 3 minutter. Hør blandt andet hvorfor kortformatet er fantastisk til at skabe små boullionterninger af fortælling og om håbet om at konkurrencen kan være med til at skabe netværk mellem de nye unge nordiske uafhængige radioproducenter. Radio er ofte en alene-oplevelse, men Københavns Radiobiograf har de seneste år inviteret publikum til fælles lytteoplevelser i en helt mørk biografsal. I denne uge åbner deres podcastfestival og du får tre bud på hvad nybegynderen, den let øvede og podcastnørden kan finde af oplevelser i de fire festivaldage. Medvirkende: Siri Bråtveit, Tiina Miinalainen, Iines Korhonen, Roope Mäenpää, Stine Klaumann, Ruth Storm, Emil Rothstein, Katrine Yde og Anders Olling. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Den store radioløgn 2016-04-04  

Marsboerne landede på en mark udenfor Princeton lidt over otte en mild og overskyet oktoberaften i 1938. Et musikprogram med populære dansemelodier blev afbrudt af nyhedsbulletiner og reportager fra den store cylindriske metalgenstand, der havde ramt en mark med et jordskælvs kraft. Den udsendte en syngende lyd og begyndte pludselig at bevæge sig og noget - eller nogen - kravlede ud. Sådan lød det i hvert fald i radioen, hvor Orson Welles hørespil Klodernes Kamp blev sendt direkte. Myterne har senere overdrevet det massehysteri, som radioteaterstykket skabte og fortalt om titusinder af amerikanere, der forlod deres hjem og flygtede op i bjergene, ja nogen skulle endda have begået selvmord. Sådan var det ikke, men der opstod både panik og angst - og aviserne skrev i ugerne efter 12.500 bekymrede og forargede artikler. P1 podcaster handler i dag om virkelighedens drama og fortæller historien om hvorfor og hvordan det lykkedes Orson Welles at skabe et så realistisk stykke radioteater, at folk faldt for historien om marsboernes invasion. Og så kan du høre om nogle af Klodernes Kamps oldebørn - nutidige radiodramapodcasts fra Danmark og udlandet, som bruger den fortælleform vi kender fra nyheder og dokumentarudsendelser til at skabe fiktive fortællinger. Og så fortæller DR Radiodramas leder om at fortælle dobbelte historier og hvordan det er kun at blive sendt som podcast, og ikke længere have en sendetid i den gammeldags FMradio. Medvirkende: Dorthe Riis Lauridsen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Musikkens historier 2016-03-21  

"Jeg har det sådan, at hvis der er noget musik, jeg ikke kan lide, så er det mit problem - ikke musikkens!, siger forfatteren, musikeren og radiomanden Kristian Leth, der finder musikkærligheden ved at lytte, lytte og lytte og researche så han forstår musikkens sprog.. I sin nye podcast dykker han ned i musikkens historier og betydning - med sjælden bredde i genrer og stilarter. Podcasten Musikken Historiers 4 episoder handler om nummeret Uptown Funks mylder af musikalske referencer, nonnen Hildegard af Bingen, der for 1000 år siden skrev æterisk musik, den norske svart metall-bevægelse, der i 90erne var indblandet i mord og kirkeafbrændinger og lavede musik om det aller mørkeste og om Kronoskvartettens nyskabende kraft. Podcasten er nørdet, begejstret, filosoferende, musikalsk og fyldt med gode historier og jeg taler med Kristian Leth om originalitet, lysten til at fortælle musikhistorier, der vender op og ned på vores forestillinger og om fascinationen af mørket - i en tid, hvor vi er lysbesatte. Medvirkende: Kristian Leth. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Lyd, rum og konspirationsteorier 2016-03-14  

Lyd gør arkitektur til mere end geometri - den er det sanselige indslag, som gør os bevidste om vores omgivelser. I disse dag er der arkitekturfestival i København og et af festivalens temaer hedder "Lyd og rum". CAFx' kreative direktør Mads Farsø fortæller om byens akustik og festivalens lytteoplevelser og forklarer hvorfor CAFx bruger bla podcasts til at formidle lydens betydning for arkitekturen. Og så fortæller P1 podcaster om en helt anden bylyd - lokalradioværten Cecils bløde og foruroligende stemme, der fortæller om den kommende uges vejrudsigt, svævende katte, kutteklædte mænd på torvet, meddelelser fra Sheriffens Hemmelige Politi, trafikmeldinger og rapporter om uforklarlige lys på himlen. Welcome to Night Vale er en af de mest populære fiktionspodcasts og manuskriptforfatteren har i et interview forklaret, at han ville lave en podcast, der ikke lignede noget af det man ellers hører: "Så jeg opfandt en by, hvor alle konspirationsteorier passer og folk bare accepterer det som helt almindeligt" I ugens lytteranbefaling kan du høre om engelske Short Cuts, der drager sine lytter ind i stærke lyduniverser - om vildt vand, uret eller den anden. Medvirkende: Mads Farsø og Julie Thing. Vært og tilrettelægger: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Røverradio og kolde sager 2016-03-07  

"Mina, der er sket noget mærkeligt! Jeg har fået følelser...". Sådan sagde en af Røverradioens nye medlemmer til redaktør Mina Hadjian et stykke tid efter han begyndte at lave radio. Røverradioen er norsk fængselsradio, der hver uge sender historier om fængselslivet til indsatte - og udsatte, som de kalder alle os udenfor fængselsmurene. Radioen er et både et resocialiseringsprojekt, som lærer de indsatte at have et arbejde og lader dem finde deres egen stemme, og så er det også et forsøg på at give det omgivende samfund nogle andre og mere nuancerede billeder af de kriminelle og det liv, der udfolder sig i cellerne. Røverradioen fik i 2015 en af de norske Prix Radio-priser for deres udsendelser. En af "røverne" er Alex, som har været med siden Røverradioen begyndte at sende i 2014. Dengang sad han i Oslo Fængsel, men nu bor han i en overgangsbolig og arbejder i Røverhuset, som er det mediehus, der producerer radioudsendelserne. Han synes, at radioarbejdet har forandret ham: "Jeg er blevet mere reflekteret - før kastede jeg mig bare ud i hvad som helst, det gør jeg ikke mere". I programmet fortæller jeg også om podcastene Criminal og Someone knows something, der forsøger at opklare "kolde sager" og du får en lytteranbefaling af den engelske podcast Short Cuts. Medvirkende: Mina Hadjian og Alex fra Røverradioen og Julie Thing Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster 2016-02-29  

Susanna Sommer tager dig med på opdagelsesrejse i det mangfoldige podcastlandskab, som vrimler med fantastiske lydfortællinger, interessant viden og særegne skæbner. P1 Podcaster anbefaler gode lytteoplevelser fra hele verden og du kan høre om om trends og tendenser og få inspiration til at finde de bedste, sjoveste og mest interessante podcasts. Lyt til interviews med de gode fortællere og reportager fra den nye underskov af spændende danske lydproducenter. Vært og tilrettelægger: Susanna Sommer. (Sendes også 20.03 og søndag 8.30).

P1 podcaster - Ordenes musik 2016-02-22  

Selv om forfatteren Tom Kristensen aldrig havde hørt et beat, så skrev han alligevel ord med musik i, og med hjælp fra en gammel radioarkivoptagelse har komponisten og lydkunstneren Hans Sydow fået ham til at rappe om sin pibe. Hans Sydow har i 20 år lavet musikalske genfortællinger af store danske poeter - som fx. Kristensen, Holberg, HC Andersen og Halfdan Rasmussen - sammen med sangeren Ulle Bjørn Bengtsson. Nu er 60 af numrene samlet i en digtjukebox, der står i Hofteateret i København - der og på nettet kan man høre hvad der sker, når de gamle ord får nye toner og bliver til noget helt tredie. Denne episode af P1 podcaster handler om rim, rytme og rå ord og udoverdigtjukebxen fortæller jeg om podcasten Poetry off the shelf, som hveranden uge udforsker den amerikanske samtidspoesi med grin og nysgerrighed. I Under Høretelefonerne får du en anbefaling af podcasten How to be a girl, hvor en mor fortæller hvad der skete, da hendes søn som 3årig fortalte, at han ikke var en dreng, men en pige. Medvirkende: Hans Sydow. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Pop og sydstatssovs 2016-02-15  

Brød og cirkus, sagde de gamle romere når de skulle beskrive hvordan man kunne holde folket i skak med tom underholdning og enkel behovstilfredsstillelse. Men romerne var lidt for hurtige på aftrækkeren. I denne episode af P1 podcaster dykker jeg ned i poppens politiske betydning og alle de fantastiske menneske-, kultur- og samfundshistorier, der gemmer sig i det vi spiser. Lucia Odoom fortæller om den nye podcast Politikens Poptillæg, hvor hun hver uge vrider og vender popkulturen og dens indflydelse på vores hverdag og tankesæt. Det handler blandt om Beyoncés betydning som sort magftuld kvinde og om at være en fangirl, der både kan høre punk og pop. Den amerikanske podcast Gravy er en madpodcast uden kokkeri. I stedet bruger podcasten sydstaternes råvarer og opskrifter til at fortælle historier om et USA i forandring. Værten Tina Antolini mener, at maden er et vindue ind til vores identitet og når vi taler om mad, så handler det også om race, køn, klasse, tro og seksualitet. I Gravy kan man derfor høre, hvordan kyllingeindustrien forandrede en hel by, hvorfor syltetøjskrukker er blevet eksklusive drinksglas på hipsterbarer eller hvordan små sydstatskirker får deres tro ud gennem sidebenene på hyggelige kaffebarer. I Under Høretelefonerne får du en lytteranbefaling af den engelske podcast No Such Thing as a Fish, som masserer trivialpursuithjernen Medvirkende: Lucia Odoom. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - lyden af litteraturen 2016-02-08  

Bag en tung blå metaldør på Hovedbiblioteket i København gemmer der sig to lydstudier og en håndfuld mennesker, der gør deres bogkærlighed til podcasts. Bibliotekets lydkorps' primære opgave er at producere lydaviser til blinde, men derudover laver de også litterære podcasts - fx. Bibcast, som laver tematiske snit i det litterære landskab og fx. fortæller om bøger om mænd, udforsker forfatterskæbnerne på Chelsea Hotel eller hvordan 11. september har sat aftryk i amerikanske romaner. Et helt nyt initiativ er "Åbent studie", hvor folk kan komme forbi og fortælle historier eller læse digte op. I Under Høretelefonerne anbefaler en lytter podcasten Home of the Brave, hvor radiomanden Scott Carrier fortæller særegne og dragende historier fra den amerikanske virkelighed. Og så skal vi en tur til Wien med rejsepodcasts i ørerne, for hvad kan lydfortællinger gøre for en oplevelseshungrende turist, der er vant til at vandre gaderne tynde med en guidebog i hånden. Medvirkende: Berit Freyheit og Jakob Dybro Johansen. Vært: Susanna Sommer. (Sendes også 20.03 og søndag 8.30).

0:00/0:00
Video player is in betaClose