P1 podcaster

P1 podcaster

Denmark

Susanna Sommer tager dig med på opdagelsesrejse i det mangfoldige podcastlandskab, som vrimler med fantastiske lydfortællinger, interessant viden og særegne skæbner. P1 Podcaster anbefaler gode lytteoplevelser fra hele verden og du kan høre om om trends og tendenser og få inspiration til at finde de bedste, sjoveste og mest interessante podcasts. Lyt til interviews med de gode fortællere og reportager fra den nye underskov af spændende danske lydproducenter. Vært og tilrettelægger: Susanna Sommer.

Episodes

P1 podcaster - Filmsnak 2017-03-27  

I den amerikanske podcast You must remember this, fortæller værten Karina Longworth Hollywoods glemte eller undertrykte historier, og sætter film, filmmennesker og industrien ind i den historiske, politiske og kulturelle kontekst. Joan Crowford har fået en hel miniserie, som fortæller om en rædselsfuld opvækst, ambitioner, kønsstereotyper og om hollywoods studiessystem, hvor de store filmselskaber holdt skuespillerne i et jerngreb. Mens andre temaserier fortæller om de blacklistede skuespillere, der blev ødelagt af anklagerne om kommunisme og uamerikansk virksom i 50erne. En af de allerbedst fortalte serier - og uden sammenligning også den mest spændende og interessante - er de 12 episoder om kultlederen Charlie Mansons Hollywood, hvor Longworth både fortæller 60ernes popkulturhistorie, og følger Mansons mere og mere gale og blodige spor fra en forkrøblet barndommen til den nat, efter mordene i Hollywood, hvor politiet stormer sektens ørkenranch og finder 7 pjaltede disciple ved et tomt middagsbord. Guruen selv har gemt sig i et køkkenskab. I programmet kan du også møde Troels Overgaard og Anders Holm, to århusianske filmnørder, der meget sjældent er enige om noget som helst - og da slet ikke om hvilken dårlig film, der er den bedste. De laver podcasten Filmsnak med filmnyheder, aktuelle anmeldelser og har et løbende projekt, hvor de rangerer verdens bedste film i forhold til hinanden. Hør You must remember this: http://www.youmustrememberthispodcast.com/ Serien om Charlie Manson: http://www.youmustrememberthispodcast.com/episodes/?category=CharlesManson%27sHollywood Hør podcasten Filmsnak: http://filmsnak.dk/podcast-afsnit/ Vært og tilrettelægger: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Fans, nørder og popkulturel passion 2017-03-20  

Engang sad man og nørklede med sine idoler for sig selv eller sammen med et par venner - memorerede hvad der var på B-siden eller fandt en sjælden bootleg-optagelse i en engelsk musikbutik. I dag laver man en podcast. P1 podcaster handler om alle de fanpiger og -drenge, der sender deres helteanalyser og kærlighedserklæringer ud i verden - hvad enten det handler om superhelte, the Simpsons, TV-serien Lost eller et andet af popkulturens idoler. "Det er blevet mere accepteret at være en nørd og gå passioneret op i noget. Når man er på date fortæller man måske ikke som det første, at man har en Harry Potter-podcast. Men det er okay at fortælle det på et tidspunkt", siger Amalie Hermansen og Nanna Bille Cornelsen, der laver 'Harry Pottcast', hvor de gennemgår hele fortællingen om den lille bebrillede troldmand med det lynformede ar i panden, kapitel for kapitel. I England er podcasten Song By Song igang med et lignende projekt. Deres emne er sangeren Tom Waits og hans lange discografi, og i øjeblikket er de to værter igang med 8. sæson. The Baker Street Babes er en podcast om Sherlock Holmes og alt hvad der rører sig omkring fiktionens mesterdetektiv. De fortæller om filmversioner, memorabilia og teateropsætninger, dykker ned fortællingerne ud fra et kønsperspektiv eller belyser sammenhængen mellem Sherlock og Shakespeare. Og så er der The Gilmore Guys, som i hver episode fortæller om et afsnit af den populære TVserie Gilmore Girls, der handler om det speedsnakkende mor-datter-par med de fedtede spisevaner i den lille by Stars Hollow. Lucia Odoom fra Politikens poptillæg forklarer hvorfor man skal hylde det at være en fan og hvordan 70ernes amerikanske zine-kultur, hvor man lavede små hjemmeproducerede magasiner, har påvirket dagens fanpodcasts. Find dagens podcasts her: Harry Pottcast: http://aasr.dk/series/harry-pottcast/ Song by Song: http://www.songbysongpodcast.com/home/ Baker Street Babes: http://bakerstreetbabes.com/ Gilmore Guys: http://www.gilmoreguysshow.com/ Medvirkende: Lucia Odoom, Amalie Hermansen og Nanna Bille Cornelsen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - skumringspimper, ord og reformation 2017-03-13  

Fortællingen om hvordan en lysindretning kom til at hedde en skumringspimpe, kan du høre i udsendelsen, hvor jeg også møder Kirsten Marie Øveraas og Néné La Beet, der laver sprogpodcasten 'Godt Ord'. De synes der er alt for meget brok i sprogdiskussionerne og vil istedet gerne formidle sprogglæde og ordopdagelseslyst. I podcasten fortæller de blandt andet om hvordan sproget opretholder magtrelationer, hvor mange synonymer 'slyngel' har og hvor ordet 'fuck' egentlig kommer fra. Hør Godt Ord: http://godtord.podbean.com/ I år er det 500 år siden Luther slog de 95 teser op på kirkeporten i Wittenberg, og i Danmark bliver reformationen fejret og fortalt med foredrag, koncerter, teater, udstiller - og en podcast. Jens Oddershede, formand for Præsidiet for Reformationsjubilæet fortæller, at podcasten skal tiltrække et yngre publikum og forklarer hvorfor det stadig er vigtigt at tale om reformationen. Og så tager jeg ind til reformationskirken på Nikolaj Plads i København, hvor de to podcastproducenter Anders Olling og Hans Erik Havsteen fortæller om podcasten og om hvordan de stadig ser masser af tro og religion i Danmark - den udfolder sig bare ikke i kirkerne. Hør Kongerækkens reformationspodcast i fire afsnit: http://luther2017.dk/om-reformationen/podcast/ Medvirkende: Kirsten Marie Øveraas, Néné La Beet, Jens Oddershede, Anders Olling og Hans Erik Havsteen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - den forsvundne fitnessguru og dobbeltmordet 2017-03-06  

Man skal forestille sig noget a la Ole Henriksen på speed. En mand med et pur af rødbrunt hårkrus om det solbrændte ansigt, og som regel iført meget korte stærktfarvede shorts og en matchende tanktop med glitrende Swarovski krystaller. Richard Simmons er en flamboyant skikkelse i amerikanske popkultur, og han har siden 70erne skabt en indbringende forretning på vægttabsmetoder og fitness. P1 podcaster handler i dag om podcasten Missing Richard Simmons, der er lavet af Simmons ven Dan Taberski. Ingen har nemlig hørt fra fitnessguruen i 3 år og han svarer hverken telefon, dørklokke eller mail. Teorierne er mange: Bliver han holdt som gidsel, er han udsat for sort magi, har han en depression pga sin hunds død, er han ved at gennemgå en kønstransformation...eller har han måske bare trukket sig væk fra verden? Udsendelsen ser blandt på hvad man kan tillade sig, når står med en historie, der er så god, at den får det til at krible hele vejen op og ned ad fortællingsnerven. Hvor dybt må man grave i folks privatliv, når de ikke selv har sagt ja til at være med? Hvad må man sige om folks personligheder, sygdomme, handlinger eller opvækst? Og hvor meget kan man spekulere i hvad der er sket og hvem, der har gjort hvad? Det er også overvejelser som holdet bag den nye DR-podcast Dobbeltmordet hele tiden bliver konfronteret med - selv om deres hovedpersoner blev myrdet i 1948. Podcasten undersøger de mange teorier, der gennem årene er opstået om mordene. De har bedt offentligheden om hjælp til opklaringen, og taler med mennesker, der har brugt år på at sætte sig ind i sagen. Og for dem er både forbrydelsen og hovedpersonerne i høj grad stadig levende. Hør Missing Richard Simmons: https://www.missingrichardsimmons.com/. Læs anmeldelsen i Wired: https://www.wired.com/2017/02/making-richard-simmons/. Hør Dobbeltmordet: http://www.dr.dk/radio/drpodcast/serier/dobbeltmordet Medvirkende: Julie Thing. Vært Susanna Sommer.

P1 podcaster - Videnskab i lyd 2017-02-27  

I dag drager P1 podcaster ud i videnskabens verden - derude hvor ting kan måles og vejes, de mindste bygggested bliver studeret og hvor det bugner med gode fortællinger. Jeg kaster et blik tilbage på de allerførste podcastdage og fortæller om en af de mest populære amerikanske podcasts - Radiolab. Komponisten og dokumentaristen Jad Abumrad har fundet sammen med den ældre videnskabsjournalist Robert Krulwich i et knarvoren radiokærlighedsforhold og de har udviklet et timelangt naturvidenskabeligt program. Radio som man sjældent hørt magen til. Det er tilbagelænet, stramt, sjovt, musikalsk, nørdet, formidlingslystent, uforudsigeligt og fyldt med fascinerende historier. Lyt til Radiolab her: http://www.radiolab.org/ Du kan også høre om ny dansk podcast, som Jais Baggestrøm Koch producerer for hjemmesiden videnskab.dk. Han er konservatoriestuderende og journalistuddannet - og synes at musik, sprog og lyd går op i en højere enhed, når han laver podcasts om alt fra internettets mørke kryptomarkeder og ålegræs til HPV-vaccine og salamiforskning eller undersøger om voksne ville blive traumatiserede af at blive født. Hør Videnskab.dks podcast her: http://videnskab.dk/s?query=podcast&f[0]=created%3A2017 Medvirkende: Jais Baggestrøm Koch. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Voksen ABC og Jonathan Safran Foer 2017-02-20  

Champagne, courage og chance var mine bud på en håndfuld voksenord med C, da jeg mødte Rachel Lewin Rukov og Cecilie Falgren Rubini - kvinderne bag den nye podcast Voksen ABC. De sætter bogstav for bogstav ord, undren, overvejelser og personlige historier på livet, som det former sig, når man har etableret sig med børn, realkredit, arbejde og kærlighed. I de foregående epiosder har ordene på disken blandt andre været angst, alenetid, afmagt, ansvar, børn, bryster, beslutninger og bagklog. Og det har resulteret i associationsdiskussioner og personlige fortællinger om alt fra fertilitet og uønsket hårvækst til vodkatamponer og parforholdskriser. Og i dagens udsendelsen taler vi blandt andet om hvorfor de helt almindelige historier fra hverdagen er vigtige at dele og om hvorfor det er svært at være voksen. Find Voksen ABC her: https://itunes.apple.com/dk/podcast/voksen-abc-podcast/id1202819406?mt=2 Du kan også møde den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer i dagens udsendelse. I hans seneste bog er hovedpersonen Jacob ivrig podcastlytter, fordi det giver mulighed for at give historien ekstra dybde. Og så anbefaler Foer en håndfuld podcasts, som efter hans mening helst skal høres mens man går, fordi det giver en helt særlig indsigt at bevæge sig gennem viden. Du kan høre romanpersonen Jacobs - og Jonathan Safran Foers - yndlingspodcast her: Hardcore history: http://www.dancarlin.com/ Radiolab: http://www.radiolab.org/ Invisibilia: http://www.npr.org/podcasts/510307/invisibilia Reply all: https://gimletmedia.com/reply-all/ 99% invisible: http://99percentinvisible.org/ Medvirkende: Rachel Lewin Rukov, Cecilie Falgren Rubini og Jonathan Safran Foer. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Sexsalonen 2017-02-06  

SKate Lis laver podcasten Sexsalonen, hvor man blandt andet kan møde markante skikkelser fra de københavnske sexmiljøer og høre diskussioner om sexpositiv feminisme eller homofobi. Det hele foregår over en flaske god portvin og samtalerne begynder absolut ikke med blomsterne og bierne: "Jeg hader 'Bubberjournalistik'. Altså den måde meget radio og tv om sex bliver lavet, hvor der tramper en eller anden forudsætningsløs vært rundt og spørger dumt 'Hvad er det I laver - det forstår jeg ikke...'. Jeg synes det er spændende at komme et spadestik dybere og det er også der jeg har en force, fordi jeg selv er en del af miljøet. På den måde kan jeg give lytterne indblik i nogle verdner, som man ellers ikke har adgang til", forklarer Kate Lis Hør Sexsalonen her: http://www.lust.dk/blogs/sexsalonen I udsendelsen taler vi desuden om en række udenlandske podcasts om sex, køn og krop: I snart 10 år har den gavflabede og empatiske klummeskribent og vært Dan Savage besvaret lytternes sexspørgsmål i podcasten Savage Lovecast: http://www.savagelovecast.com/ Podcasten The Rialto Report bringer interviews med ikoniske skikkelser fra the golden age of ponography i 70ernes USA. http://www.therialtoreport.com/category/podcasts/ Podcasten The Heart skriver om sig selv: En podcast om intimitetens terror og triumfer, det velsignede og banale ved at være forelsket og hjertets vilde diversitet. Hør The Heart her. http://www.theheartradio.org/ Medvirkende: Kate Lis. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Elsk mig! 2017-01-30  

En kvinde bliver jaloux på en abe; en franskmand og en amerikaner forelsker sig over Google Translate og to robotter skændes poetisk. Love Me er en ny canadisk podcast om alle de rodede relationer og vores komplicerede forhold til de andre. Love Me blander virkelighed og fiktion og producenten Mira Burt-Wintonick fortæller om at lede efter en undskyldning for at udfritte sine omgivelser om forelskelser, forældreskab og forholdsfrygt og om fascinationen af radiofiktionen, hvor man kan skære historien så den sidder lige i skabet og får lytteren til at forstå noget nyt om sig selv. Hør Love Me her: http://www.cbc.ca/radio/loveme Og så er der en lytteranbefaling af Love+Radio - en podcast med stærke karakterer og musikalsk fortælleteknik. Blandt andet i historien om kvinden, der lavede en mindeside om de døde dyr, hendes katte kom slæbende hjem med og mødte en mand, der mente, at hendes tis måtte smage af honning og gerne ville betale 250 dollars for en smagsprøve. Du kan høre Love+Radio her: http://loveandradio.org/ (Sendt første gang 13. juni 2016) Medvirkende: Mira Burt-Wintonick og Morten Narvedsen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Aarhus by night og Sintras dejlighed 2017-01-23  

Over husene på Fredens Torv i Aarhus strækker 12 hvide lyssøjler sig langt op i den disede aftenhimmel. De er en del af af kulturhovedstadsfejringen, der finder sted et par dage senere, og Aarhus 2017s vækstlagspulje Off Track har også givet støttekroner til den byhistoriske podcast 'Aarhus i ørerne'. "Temaet i kulturbyåret er 'gentænk', og der sker jo rigtig mange ting i Aarhus lige nu. Man bygger nyt og tænker om, og jeg tror, at i en proces, hvor man gør det, så er det vigtigt også at huske på historien, for det er den der binder os sammen og skaber fællesskab over tid. Og det historiske perspektiv kan hjælpe os med at finde ud af hvad vi vil med byen i fremtiden.", forklarer Lene Grønborg, der producerer 'Aarhus i ørerne' i samarbejde med stadsarkivet. Der er en ny episode med Aarhusfortællinger lige på trapperne, og du kan høre podcasten her: https://soundcloud.com/arhusioererne 2977 kilometer syd for Aarhus ligger den portugisiske by Sintra, hvor lydkunstneren Hans Sydow har gået tur H.C.Andersen i hånden. Lydvandringen'Jeg kan huske Sintras dejlighed' består af H.C.Andersens rejsebeskrivelser fra 1866 læst af skuespilleren og sangeren Ulle Bjørn Bengtsson og et lydlandskab, der får lytteren til at føle stedet: "Sintra er en gammel kongeby og den er på Unescos verdensarvsliste, og det kan man godt forstå. Det er som at går rundt i en tidslomme eller et eventyr", forklarer Hans Sydow. "Det særlige ved H.C.Andersens beskrivelser af Sintra er, at byen ikke har forandret sig særlig meget og derfor er det sjovt at gå rundt i byen med ham som en nøgtern og sansende rejsefører". Lydvandringen ligger i app'en 'Jeg kan huske' og den er GPSstyret, så lydfortællingerne folder sig ud, mens man vandrer gennem landskabet. 'Jeg kan huske Sintras dejlighed' har premiere i begyndelsen af marts i forbindelse med en stor H.C.Andersen-konference i byen. Hvis man ikke lige er i Sintra, så kan man allerede nu lytte til et remix af lydvandringen her: https://soundcloud.com/sydow-dk/jeg-kan-huske-sintras-dejlighed. Medvirkende: Lene Grønborg og Hans Sydow. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - ARRVLS og familien Al Hosare 2017-01-16  

Den amerikanske podcast ARRVLS handler om de transformative øjeblikke i menneskers liv - fra de store tab og fantastiske møder til skæbnesvangre tilfældigheder eller livsomvæltende beslutninger. ARRVLS bliver lavet af Jonathan Hirsch, som gerne vil udforske migration, transformation og forandring i sine fortællinger, som spænder lige fra investeringsrådergiveren, der endte som tangodanser på Manhattan til kvinden, der sidder i et lillebitte fly, da propellen stopper 700 meter over jorden. Jonathan Hirsch begyndte at lave podcasten, da han selv stod midt i en livskrise og i et interview i The Guardian siger han blandt andet, at han har brug for forandringshistorierne: "Forhåbentlig vil hver af dem gøre det mere klart for mig, hvad det er der sker i de øjeblikke, hvor du ikke ved, hvad det næste skridt i dit liv er". Hør ARRVLS her: http://www.arrvls.com/arrvls-podcast/ Du kan også høre om den nye DR podcast 'Familien Al Hosare'. Den handler om de tre søskende Samar, Sami og Ahmad, som flygtede fra Syrien, da deres far blev skudt. I dag bor de i Gentofte, har fået opholdstilladelse og er i fuld gang med at skabe sig et nyt liv i Danmark. P1 Morgen-journalisten Camilla Due-Frederiksen har produceret podcasten, hvor man i 7 episoder følger familien og deres drømme og udfordringer, møder deres frivillige netværksperson, læreren i folkeskolens modtageklasse og den ene brors danske ven eller er med ved middagsbordet og i den nye lejlighed. Hør Familien Al Hosare her: http://www.dr.dk/radio/drpodcast/serier/familien-al-hosare Medvirkende: Camilla Due-Frederiksen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Historiske stemmer 2017-01-09  

Inde i de store vitrineskabe på Bornholms Museum kaster spyd fra Congo og udstoppede bæltedyr fra Malaysia lange skygger i lyset fra lommelygten. De er hjembragt til øen af sømænd og andre rejsende igennem århundrederne. Jeg besøger museet før åbningstid sammen med marinehistorikeren Jakob Seerup. Han er pendler og en ivrig podcastlytter, der fylder togtimerne med historiske podcasts - gerne om marinehistorie og krig og helst gode samtaleprogrammer. "Det lydlige er ikke så vigtigt for mig. Der er ikke så meget mågeskrig, knirkende tovværk og kanontorden i de podcasts, jeg lytter til. Der tænker jeg, at det får jeg når jeg ser en film eller går en tur. Men den her fordybede begavede samtale - den hører man ikke hver dag", fortæller han. Jakob Seerup fortæller i udsendelsen om 5 historiske podcast som du kan finde her: History Extra er lydudgaven af BBCs History Magazine: http://www.historyextra.com/ BBCsIn our time bliver bestyret af den engelske tv/radiolegende Melvyn Bragg og har sendt siden 1998: http://www.bbc.co.uk/programmes/b006qykl Historikeren Dan Snow laver podcasten History Hit - http://www.historyhitpodcast.com/. Han er også igang med at lave et kulturhistorisk podcastnetværk, som blandt andet består af Histories of the Unexpected. I den podcast vælger historikerne Sam Willis og James Daybell et ord - det kan fx. være handske, seng eller fest - og kaster sig så ud i en associationsleg og duel på paratviden. http://www.historyhitpodcast.com/histories-of-the-unexpected-sam-willis-james-daybell/. I Pittsburgh producerer Sean Guillory podcasten Sean's Russia Blog (The SRB podcast), hvor han beskæftiger sig med alt fra porno og punk til politik og penge i det postsovjetiske samfund. http://seansrussiablog.org/ Medvirkende: Jakob Seerup. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Heartbeats 2017-01-02  

"Jeg tænkte: 'Hvorfor skal jeg bindes kun til musik?' Jeg er jo også vild med kultur- og livsstilsstof og mange af de værdier, der ligger i at være nysgerrig på musik, ligger jo også i at være nysgerrig på alt mulig andet kultur. Så vi har lavet det, jeg kalder et moderne medie, hvor vi arbejder med lyd, billede og tekst og breder indholdet over alle formaterne", forklarer DJ'en, pladeselskabsejeren og radioværten @Le Gammeltoft. I 2014 åbnede hun internetradioen Heartbeats, der spillede musik 24 timer i døgnet og præsenterede de nye strømninger og tendenser, som Le Gammeltoft ikke synes, de andre danske medier dækker. I dag er Heartbeats blevet til et kultursite med tekst, lyd og billeder og musikken har fået følgeskab af programmer og podcasts om blandt andet mode, biler, kunst, sundhed og sprog. Hør Le Gammeltoft fortælle hvorfor der skal være plads til eksperter og passion og om hvorfor der skal sendes radio fra et butikslokale i Kødbyen. Medvirkende: Le Gammetoft. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Verden rundt i lyd og fortælling 2016-12-26  

Radio har i snart 100 leveret reportager, hvor lyd og stemmer har taget os med ind bag murene, vist os hvordan den anden halvdel levede og bragt skarpe nærbilleder af det fremmede, som fik den indre billedskærm til at flimre. Jeg har været igennem årets P1 podcaster-udsendelser og har bundet en buket af podcasts, der alle kredser om stedet. Og det er blevet en playliste, der kildrer både hjerne, hjerte, mave og ører. Hør producenterne fortælle om deres podcasts og få smagsprøver på alt det du kan fylde dine juleferieører med. Her er links til podcasts, der bliver omtalt i programmet: Lu Olkowskis podcasten Cargoland om havnen i Los Angeles. http://cargoland.kcrw.com/. I Sydafrika er den danske journalist Rasmus Bitsch med til at lave podcasten Sound Africa, der vil fortælle historier, som viser kontinentets mangfoldighed. https://soundafrica.org/. Podcasten Intet Nyt Fra Vestfronten bringer historier om den gamle østblok http://intetnytfravestfronten.dk/ Røverradioen er norsk fængselsradio, der hver uge sender historier om fængselslivet. http://roverhuset.no/no/ Og så skal vi også ind bag de københavnske facader. i Kvidr - Eva Kinch Brøndsteds og Rikke Vagners lydvandring - kan man høre historier fra Københavns Nordvestkvarter http://podtail.com/podcast/kvidr-stemmer-fra-fuglekvarteret/ På Vesterbro besøger Julie Thing, i podcasten Vesterbro Bag Facaden, den underjordiske tissemand, krigsbarnet, der passer et møntvaskeri og det clairvoyante diskotek.http://www.juliething.com/#/vesterbro-bag-facaden/ Lydpol tager lytterne med på en historisk lydvandring i 70ernes København. http://www.lydpol.dk/konfrontation-med-70erne-golden-days-2016/ I podcasten Dobbeltgænger vender Thomas Andersen tilbage til Viborg for at finde ud af hvad der skete den aften han blev kørt ned af sin navnebror efter et et klammeri på et pizzaria. http://politiken.dk/podcast/thirdear_podcast/art5598444/Ny-s%C3%A6son-af-Third-Ear-Dobbeltg%C3%A6nger Podcasten Bylyd fortæller om byerne, vi bor og lever i. Byen er så meget mere end de håndfaste mursten - det handler også om livsværdier, historiefortælling, magt, bæredygtighed og fremtidsvisioner .http://www.bylyd.dk/ Og så er der de steder, som kun findes i fantasien. For eksempel den lille engelske kanalø Piffling, hvor 2 bedemænd kæmper om kunderne. Øen og historierne om de sære skæbner er ren fiktion og radioteater og de kan høres i den engelske fiktionspodcast Wooden Overcoats. http://www.woodenovercoats.com/ Ørkenbyen Night Vale er også tankespind, og i den populære fiktionspodcast Welcome to Night Vale kan man høre lokalradioværten Cecils bløde og foruroligende stemme fortælle om den kommende uges vejrudsigt, svævende katte, kutteklædte mænd på torvet, meddelelser fra Sheriffens Hemmelige Politi, trafikmeldinger og rapporter om uforklarlige lys på himlen. http://www.welcometonightvale.com/ Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Rystelsen 2016-12-19  

"Da jeg begyndte at arbejde med den her historie prøvede jeg mig frem med ord som radioessay eller lyddigt - jeg tror jeg er endt på lyddigt", fortæller forfatteren og radiomennesket Rebecca Bach-Lauritsen. Sammen med filmtonemesteren Peter Albrechtsen har hun skabt den dokumentariske radiofortælling Rystelsen, som lige er udkommet på DR Podcast. I Rystelsen fortæller Zenia Johnsen om sit liv efter hun faldt på en trappe derhjemme og slog hovedet så alvorligt, at hendes verden aldrig er blevet den samme igen. Rebecca Bach-Lauritsen og Peter Albrechtsen fortæller om arbejdet med at skabe en fortælling, hvor lyden spiller en langt vigtigere rolle end vi er vant til. En del af lydoptagelserne er lavet af Zenia Johnsen selv og så har de to producenter arbejdet videre med lydene. De kalder det selv en en eksperimenterende lydrejse, hvor de har tilladt sig selv at gå ud af en tangent og når de nåede helt ud for enden, er de gået endnu længere for at se, hvad der så skete. "Fremfor at fortælle om Zenias verden, så lader vi lytteren opleve den selv. Normalt er historier meget bundet op omkring logik, nogle ord, vi kan forholde os til og en fortæller, som siger noget til os. I Rystelsen er det meget mere associationer og sanselighed, som sætter fantasien og følelserne igang. forklarer Peter Albrechtsen. Hør Rystelsen: http://www.dr.dk/radio/drpodcast/serier/rystelsen Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Plot og svenske kriminalhistorier 2016-12-12  

Den populære svenske uafhængige podcast Spår har gennem 4 sæsoner gravet sig ned i nogle af Sveriges mest omtalte kriminalsager og stillet nye spørgsmål til gamle domme i sager om mord, kokainsmugling, brandstiftelse og kidnapning. Radiodokumentaristen Martin Johnson er den ene af Spårs bagmænd og han fortæller blandt andet om hvorfor man er nødt til at være mindre poetisk, når man laver en krimipodcast end man kan være i en feature, og om hvorfor krimistoffet er så fascinerende. Lyt til Spår her: https://www.acast.com/sparpodcast Martin Johnson er også medvært på den engelsksprogede podcast Serendipity, der præsenterer ny lyddramatik fra hele verden og den kan høres her: http://thesarahawards.com/listen/?category=Serendipity+Podcast Den danske podcast Plotcast handler om hvordan man fortæller gode historier. Palle Schmidt og Malene Kirkegaard interviewer danske forfattere om arbejdsmetoder, skrivemyter der burde aflives og hvad en god historie egentlig er. Og i podcasten kan man kan blandt andet høre hvorfor Anders Matthesen stod nøgen foran spejlet med hvid sminke i ansigtet,da han skulle udvikle en glad figur, Susanne Staun forklarer hvordan et arbejde på fiskemelsfabrikken ville gavne forfatterne og Nikolaj Peyk fortæller om truslen fra badekåben. I dagens udsendelse forklarer Palle Schmidt, den ene af Plotcasts værter, hvorfor det er frisættende at høre hvordan forfatterkollegerne arbejder og om hvor svært det er at slippe forestillingen om, at man skal skrive på en bestemt måde. Lyt til Plotcast her: http://plotcast.dk/ Medvirkende: Martin Johnson og Palle Schmidt. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Velfærdsland og fremmedhed 2016-12-05  

I podcasten Velfærdsland kan man blandt andet høre en dansk forfatter fortælle om sit møde med det psykiatriske system, en musiker synger sange til danske politikere eller en forsker fortæller om socialdemokratiets solidaritetsopfattelse. Nalle Kirkvåg er vært, og han føler, at han har en forpligtelse til at vise andre billeder af velfærdssamfundet. For 26 år siden var han med i en bilulykke, som betyder, at han lever med smerter hver dag, og mødet med systemet har givet ham en særlig indsigt: "Jeg er på mange måder privilegeret, men mit smertehandicap har givet mig et indblik i en uprivilegeret verden. Mange mennesker møder kun velfærdssamfundets gode sider: Børnehaver, biblioteker, læger osv. De forstår ikke hvordan systemet ser ud, når man har afhængig af det. Og de historier skal fortælles!, forklarer Nalle Kirkvåg. Hør Velfærdsland her: http://netudgaven.dk/2016/12/velfaerdsland-talk-15-psykiatri-holdspil-rettidig-omhu/ Ugens lytteranbefaling handler om danske Lea Thaus populære amerikanske podcast Strangers. Hendes historier om almindelige menneskers helt ualmindelige liv handler også at gøre lytternes verdensbillede mere mangfoldigt, ikke for at forstå systemet bedre, men for at forstå de andre - og holde op med at være fremmede. Hør Strangers her: http://www.storycentral.org/strangers/ Medvirkende: Nalle Kirkvåg og Eline Boysen Franck. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Naturens Poesi og musik 2016-11-28  

En måge glider henover over det glatte sølvgrå Vadehav og strandengens gule og lilla blomster vajer i Vestenvinden. Nord for Sneums Sluse trasker en gullig fåreflok rundt midt i det grønne og bag dem står Esbjergs røde og hvide kraner, siloer og skorstene som et flimrende futuristisk fatamorgana i den disede horisont. Mens havet trækker sig tilbage fortæller slagtøjsspilleren Casper Mikkelsen om podcasten Alternatur, der fabulerer over Vadehavets natur i poesi, musik og lydoptagelser fra området. Teksterne er skrevet af forfatteren Jeppe Brixvold og Casper Mikkelsen, Mads Jørgensen og Jesper Nielsen har skabt musikken. "Ideen er at give naturen et liv, som ikke umiddelbart er sanseligt, når man bare går langs stranden. At søge bag om det man oplever og gøre sig forestillinger om det og så sætte dem i musik og poesi", fortæller Casper Mikkelsen. Du kan høre og downloade podcasten på http://www.alternatur.dk/ , og der kan du også se fotografen Kennet Agerbos billeder, hvis du ikke har mulighed for at lytte til podcasten i dens naturlige Vadehavsomgivelser. Ugens lytteranbefaling handler om podcasten Wagners Ringen ifølge Kristian Leth og den har fået vores anbefaler til at blive en ivrig operagænger. Find Kristian Leths podcast på http://www.dr.dk/p2/wagners-ringen-ifoelge-kristian-leth/ Medvirkende: Capser Mikkelsen og Emilie Skaarup-Lykkegaard. Vært: Susanna Sommer. (Sendt første gang 5. september).

P1 podcaster - De originales taleradio, Vink og Podcatail 2016-11-21  

Computerens speedede kunstige kvindestemme fortæller hele tiden Mark Sonne, hvilke filer, der ligger på skrivebordet, hvilket program han er ved at åbne eller hvad der står i Facebooknotifikationen. Mark er svagtsynet og denne morgen sidder han i redigeringsrummet i Københavns Nordvestkvarter og er ved at lægge en ny speak ind i et indslag. Han laver podcastserien 'Blind på Job', som er en af de podcasts, Radio Glad lancerer i denne uge. I 1999 gik TV Glad i luften for første gang. Og i dag er verdens første tvkanal for og med udviklingshæmmede blevet til Glad Fonden - en socialøkonomisk virksomhed, som driver caféer, arbejder med design og kultur, udbyder en treårig uddannelse for unge med handicap og sender TV og radio. Lars Hauberg er vært på Radio Glad-podcasten 'I rollen som skuespiller', hvor han interviewer store danske skuespillere, som Sofie Gråbøl, Jesper Christensen eller Jens Albinus om deres liv og karriere. Og så laver han også radio om sine andre store interesser: Romersk historie og øl. Ølkærligheden er blevet til en adventskalender, hvor Lars blandt andre besøger Mik Schack for at tale om særlige specialøl og beundre den fadølshane, som Mik Schack har installeret ved siden af vandhanen i køkkenet. Sylvester Bjarnø sidder ved computeren for at finde pladespillerlyde, som skal lydkrydre en udsendelse om vinylplader. Han er vært på musikpodcasten Jackstikket, som får premiere til januar og skal åbne lytternes ører for livets sorte sider og heavy metal. For det vil folk gerne have - de ved det bare ikke, siger Sylvester og forklarer, at det er ligesom med indmad: Når man har fået det to gange, opdager man at man kan lide det og vil have mere. Find Radio Glads podcasts og andre radiofortællinger på http://www.tv-glad.dk/radioglad eller i din foretrukne podcastapp. I den anden ende af københavn - i en af storbyens kreative baggårde - bor det digitale magasin Vink København, som fortæller historier og laver events om og fra det skæve og mangfoldige kulturliv i hovedstaden. Vink Lyd er podcastafdelingen, som hver uge bringer lydfortællinger om storbyens sprækker og skæbner. Vinks podcastredaktør Minna Camara og reporterne Johanne Digebjerg Holgersson og Nikolaj Schultz fortæller om reportageglæde, engagement og nysgerrighed og om lysten til at finde og fortælle historier om storbyens gemte og lidt hemmelige steder og mennesker. Hør Vinks københavnerfortællinger her: http://www.vinkkbh.dk/kategori/podcast/. Vinderen af P1 podcasters cocktailnavngivningskonkurrence blev Sabine Karstensen, som foreslog, at lyttedrinken skulle hedde Podcatail. Og hvis du selv vil shake den derhjemme er opskriften til 2 personer: 6 cl friskpresset og filtreret mandarinsaft. 2 cl. æblesirup (kogt på økologisk æblesaft og sukker i forholdet 2:1). 1 cl kaffesirup (kogt på kaffe, lidt kanel og sukker i forholdet 1:1). 6 cl Cachaca. Ingredienserne rystes ca. 10 sekunder i en cocktailshaker helt fyldt med is. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Shake it, Baby! 2016-11-14  

Hvis man er meget musikalsk, så kan man høre hvornår ens cocktail er rystet færdig i cocktailshakeren. Lyden ændrer sig nemlig en smule, når de firkantede isterninger har fået rundede hjørner og så er drinken klar til at blive hældt op. P1 podcaster er taget på landet for at besøge Karen Nielsen, som laver podcasten Cocktailtimen, hvor man både får opskriften på gode cocktails og hører drinkens kulturhistorie. "Jeg synes, der er noget helt særligt over at drikke en bestemt cocktail og vide, at det gjorde man også på en bar i New York i1862. Der bliver skabt en forbindelse mellem os og vores forfædre, og det synes jeg er interessant. Og så er cocktailverdenen bare fyldt med virkelig gode fortællinger, som jeg gerne vil dele", fortæller Karen Nielsen, Hun har i dagens anledning udviklet en særlig podcastcocktail inspireret af P1 podcasters lyttedyr, Podkat, og der bliver presset mandariner og målt brasiliansk Cachaca op i det lille bryggers, mens den nye cocktail bliver til. Opskrift på podcastcocktailen - 2 pers.: 6 cl friskpresset og filtreret mandarinsaft. 2 cl. æblesirup. (kogt på økologisk æblesaft og sukker i forholdet 2:1). 1 cl kaffesirup (kogt på kaffe, lidt kanel og sukker i forholdet 1:1). 6 cl Cachaca. Ingredienserne rystes ca. 10 sekunder i en cocktailshaker helt fyldt med is. Vi lavede den nye cocktail i en higball-version med danskvand. Men Karen Nielsen foreslår, at man istedet prøver at lave den i en udgave uden danskvand, så mandarin- og æblesmag kommer mere frem. Men hvad skal sådan en podcastcocktail egentlig hedde - kom med et godt forslag og vind et podcastcocktail-kit, så du kan lave lyttecocktailltime derhjemme. Send dit forslag til p1podcaster@lyd.guru senest fredag d. 18. november. I programmet kan du også høre om sammenhængen mellem Titanic, kejserpingviner og cocktails og Karen Nielsen fortæller om cocktailverdenens nye tendenser, som er mindre tilbageskuende og med større fokus på særlige regionale råvarer og spiritustyper. Du kan høre Karen Nielsens podcast Cocktailtimen her: http://www.dr.dk/radio/drpodcast/serier/cocktailtimen Medvirkende: Karen Nielsen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Hva fa'en er podcastteater? 2016-11-07  

Ved siden af keglebanerne i Nørrebrohallen i København er der lavet et sort rum af tunge gardiner. På et bord står en tallerken med rundstykker, stolene flyder med overtøj og kaffen er lige så sort og bitter som den blæsende efterårsaften udenfor. Onsdag d. 9. november er der premiere på teatret Danskdansks forestilling Hellig Krig, og stemningen i øvelokalet er fokuseret og intens, mens de tre skuespillere og 2 lyddesignere arbejder på at få ord, musik, stemmer og lydeffekter i perfekt sync. Hellig Krig handler om et spektakulært og koordineret terrorangreb på København, og om en forfatter, der følger i hælene på terroristerne med sin lydoptager, for at prøve at forstå hvad der skete. Det er 'podcastteater' - et drama, der tænder ørets forestillingskraft. De tre skuespillere står stille og spiller foran mikrofonerne, som med forskellige filtre får deres stemmer til at forandre sig, så de kan være forskellige steder og forskellige personer. Hver skuespiller har et bord ved siden af sig. På det ene ligger der en gammel sort og rød gummistøvle, en slidt lædertaske, en xylofon, en glasbeholder med en skrællet appelsin, en gammeldags persillehakker og et sort og gulstribet stykke stof. Tingene har som sådan ingenting med stykkets handling at gøre. Skuespillerne bruger dem til at skabe forestillingens lydeffekter - for hvis man vrider gummistøvleskaftet lyder det som om metrovinduets gummipakning bliver presset ud og når det grønne plastskærebræt bliver bukket på en helt særlig bestemt måde hører øret et hjerteslag. "Det er jo interessant at udfordre teateret som form og institution og gøre noget, som får det til at aktualisere sig selv", forklarer Hassan Preisler, der har skrevet manuskriptet til Hellig Krig og selv står på scenen. Og instruktøren Moqi Simon Trolin supplerer: "Det er jo en form for forenkling og en lyst til at fortælle en historie med sindssyg mange locations og hurtige skift. Så vi låner fra radioens eller podcastens hurtige bevægelighed, som betyder at skuespilleren ikke behøver at gå ind gennem en dør eller skifte paryk for at spille en anden rolle. På den måde effektiviserer man fortællingen og det synes jeg er interessant". Hellig Krig har premiere d. 9. november i København og du kan læse mere om projektet her: http://danskdansk.dk/. Ugens lytteranbefalinger går til den populære amerikanske podcast This American Life, som ifølge vores anbefaler fortæller fantastiske historier om det største og det mindste. Hør podcasten her: https://www.thisamericanlife.org/ Medvirkende: Hassan Preisler, Moqi Simon Trolin, Sandra Yi Sencindiver og Anders Høeg Lammers. Vært: Susanna Sommer.

0:00/0:00
Video player is in betaClose