P1 Specialprogram

P1 Specialprogram

Sweden

Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Om sagohästar, skalliga män och kossor med hål i magen  

På Trettondagen beger sig Vetenskapsradion till stallet på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Vi möter sagohästen som med sin långa man ska hjälpa flintskalliga män att få håret tillbaka. Genom ett hål ska vi blicka djupt in i magen på en ko och sedan kika vidare ut i rymden. Allt fler bönder använder sig nämligen av rymdteknik för att bruka jorden. Det ska också handla om Europas skogar som breder ut sig allt mer, hur koldioxidutsläppen påverkar jordbruket, smärtforskning på hästar, framsteg inom genmodifieringen, kornas behov av beröring och om miljöpolitik i blindo. En grupp vise män och kvinnor som forskar vid Sveriges Lantbruksuniversitet kommer till stallet. Katarina Sundberg och Gustaf Klarin är programledare i denna direktsändning från SLU:s forskningsstall i Uppsala.

Det brinner en eld med Daniel Sjölin del 3: Elden - förgöraren  

Sista programmet i Daniel Sjölins serie kretsar kring frågan om elden verkligen står i människans tjänst, eller om den förleder oss. Gäster är Elisabeth Åsbrink och psykiatern Niklas Långström. Vår förmåga att hantera eld är det stora gesällprovet för det mänskliga förnuftet. Konsekvenstänkande, samarbete, förmåga att förstå tid och verkan.Men klarar vi av det, eller är det elden som kommer att förgöra oss?Med utgångspunkt i olyckor, skogsbränder,  pyromani, folkmord och klimatkatastrofer kretsar programmet kring frågan om elden verkligen står i människans tjänst, eller om den förleder oss.Författaren Elisabeth Åsbrink, senaste aktuell med boken 1947, har skrivit om Förintelsen och talar om hur elden kan används retoriskt i föreställning om att “rena” världen, när detta egentligen innebär att släppa ut ondskan. Henne farfar mördades i nazisternas folkmord. Holocaust (Förintelsen) betyder “brännoffer”, men det ordet är missvisande menar hon. Varför?Niklas Långström berättar varför pyromani är ett begrepp som nästan inte finns kvar inom psykiatrin. Och om hur han själv som liten råkade starta en brand. Vad är det som så hypnotiskt och destruktivt - och drar oss till elden?Annie Johansson, jägmästare i Småland och specialist på skogsbrand, satt hemma framför teven för två år sedan och såg hur den stora skogsbranden i Västmanland rasade. Hemkommen från Kanada hade hon lärt sig en ny metod för att bekämpa eld, och efter några telefonsamtal var hon med och ledde ett analysarbete där förnuftet stod mot den största branden på 70 år.Elisabeth Åsbrink varnar för domedagspredikningar. De kan låta oss förledas till medverka hemska brott för att mänskligheten ska “starta om”.Detta försätter Daniel Sjölin i ett svårt läge när han ska summera programserien. Ska man avsluta med en förhoppning eller med en varning?– Hur mycket jag än tror på människor har jag svårt att tro på mänskligheten.Daniel Sjölin menar att människans öde står och faller med elden.– Det är hanteringen av eld som genom kosten och sitt krav på samarbete, en gång gjorde oss till de tänkande, fantiserande, älskande, kreativa och destruktiva varelser vi är. Elden på vår planet är faktisk unik i universum, och människan som bemästrar den, har med sitt tänkande blivit en unik varelse på jorden.Medverkande:Elisabeth Åsbrink, författareNiklas Långström, professor i barnpsykiatri.Annie Johansson, skogsbrandsspecialistMusik i programmet: Feuer und Wasser av och med med gruppen Rammstein; Sofie Livebrants sättning av Dan Anderssons Milrök med Sofia Andersson, och till sist yiddish-sången Arum dem Fayer med Jacinta.Får du lust att stanna kvar i eldens magiska sfär? Lyssna på vår sprakande heta Spotify-lista med eldinspirerade låtar:https://open.spotify.com/user/p1_sverigesradio/playlist/5BwS3eAaGhn0Gkk71JGlLCProducent och eldreporter: Sofia Nyblom. Programserien görs av produktionsbolaget Munck.

Del 4 Hålla elden vid liv  

I fjärde delen av Kaffesump och samiska hjältinnor kretsar samtalet kring hur man håller den samiska glöden vid liv långt hemifrån, vad som känns viktigt att föra vidare till nästa generation och hur man håller igång och för vidare det samiska språket.

Lyssningstips från poddredaktionen  

Två poddar om helt olika sorters mörker: Emmy Rasper berättar om Psyket och Jack Werner om Creepypodden. Psyket handlar om psykisk ohälsa och Creepypodden består av moderna spökhistorier. Poddproducenterna Emmy Rasper och Jack Werner pratar bland annat om hur det är att intervjua kändisar som mår dåligt och om varför poddlyssnarna inte kan få nog av läskiga berättelser.Producent: Anna Westman Swantesson

Det brinner en eld med Daniel Sjölin del 2: Elden - förvandlaren  

Daniel Sjölin möter skådespelerskan Bahar Pars och religionshistorikern Christer Hedin. Vi möter eldkonstnären Björn Olsson, som förvandlades när han kom för nära elden. Vårt moderna nyårsfirande är en helt ny företeelse: en kalenderhändelse som beror på att industrialismen - elden i våra maskiner - gjorde oss till de schemalagda människorna. Men det finns uråldriga nyårsfiranden på håll i världen, inte minst i det Persiska nyåret, som bottnar i zoroastrismen, där elden är central som förvandlingskonstnär.I del 2 av Daniel Sjölins serie samtalar han med skådespelerskan Bahar Pars, känd från Sveriges Oscars-bidrag "En man som heter Ove" och religionshistoriken Christer Hedin. Vi möter även eldkonstnären Björn Olsson, som kom för nära elden i en olycka - samtidigt som han stod inför de största inre förvandling av alla - kärleken.Insikten om att man ska dö, menar Daniel Sjölin, det är priset för den apliknande varelse som genom hanteringen av eld lär sig att planera, förstår konsekvenser. Det var insikten om den egna dödligheten, menar forskare, som fick oss att att sätta våra handavtryck på grottornas väggar: konsten föddes och i små figurer av lera brände vi fram våra gudar till ta hand om vår fantasifulla själars flyktiga stoff.Religionsvetaren Christer Hedin berättar om eldens roll som fövandlingsnummer i riter, religioner och myter. Skådespelaren Bahar Pars talar om elden som förvandlande kraft för en skådespelare. Och att brinna för konsten, vad innebär det?Musiken som klingar i programmet:Uvertyr samt duetten / eldvandringen Pamina - Tamino ur akt II av Mozarts opera Trollflöjten, med sångarna Inga Kalna och Daniel Behle. René Jacobs dirigerar Akademie für Alte Musik. I första eldreportaget hörs Leonard Cohen framföra låten Who By Fire.Får du lust att stanna kvar i eldens magiska sfär? Lyssna på vår sprakande heta Spotify-lista med eldinspirerade låtar:https://open.spotify.com/user/p1_sverigesradio/playlist/5BwS3eAaGhn0Gkk71JGlLCMedverkande:Bahar Pars, skådespelerskaChrister Hedin, religionsvetareBurnt Out Punks, eldkonstnärerProducent och eldreporter: Sofia Nyblom.Programmet görs av Produktionsbolaget Munck.

Kaffesump och samiska hjältinnor Del 3: Samer i kultur och medier  

Vi följer med till artisten och låtskrivaren Sofia Jannoks köksbord och vännernas böljande samtal kring samisk identitet, okunskapen i samhället och att hålla elden vid liv. Hemma hos Sofia Jannok i lägenheten i Umeå står kaffepannan ofta på och det är då, när hon och hennes vänner samlas kring köksbordet eller vid en eld i skogen, som hon upplever att de riktiga samtalen tar form.Tillsammans med vännerna Malin och Sara stöter och blöter hon vardagsämnen och stora frågor. I tredje avsnittet av Kaffesump och samiska hjältinnor kretsar samtalet kring samer i kulturen och medier. Hur skildras samer och vad har det för betydelse? Och vad spelar det för roll att samer de senaste åren har blivit mer synliga i populärkulturen? Medverkande: Sofia JannokSara BlindMalin SundbergProducent: Sally HenrikssonLjudtekniker: Kristofer KrookExekutiv producent: Anna IversenProgrammet görs av produktionsbolaget Munck.

Kaffesump och samiska hjältinnor Del 2: En fot i två världar  

Vi följer med till artisten och låtskrivaren Sofia Jannoks köksbord och vännernas böljande samtal kring samisk identitet, okunskapen i samhället och att hålla elden vid liv. Hemma hos Sofia Jannok i lägenheten i Umeå står kaffepannan ofta på och det är då, när hon och hennes vänner samlas kring köksbordet eller vid en eld i skogen, som hon upplever att de riktiga samtalen tar form.Tillsammans med vännerna Ida, Malin och Sara stöter och blöter hon vardagsämnen och stora frågor. I andra avsnittet av Kaffesump och samiska hjältinnor kretsar samtalet kring balansen mellan det urbana livet och det renskötande, naturnära livet, könsskillnader när det kommer till samiska traditioner och om att vara homosexuell i Sápmi.  Medverkande: Sofia JannokSara BlindMalin SundbergIdaProducent: Sally HenrikssonLjudtekniker: Kristofer KrookExekutiv producent: Anna IversenProgrammet görs av produktionsbolaget Munck.

Del 1 Fördomar och okunskap  

I första avsnittet av Kaffesump och samiska hjältinnor kretsar samtalet kring de fördomar som de möter som samer. Varför använder fortfarande så många ordet lapp? Och hur bemöter man okunskapen?

Annandagsmorgon i P1: Den sociala kroppen  

Stor, liten, tjock, smal, mörk, ljus, hårig, slät, med skavsår och benbrott och bristningar. Kroppen kan uppfattas på olika sätt beroende på vem som har den eller som begrundar den. Annandagsmorgon i P1 handlar om den sociala kroppen. Programledare: Anton Bennebrant.

Jul Till Salu  

Vinterturismen i norr blir bara större och större, den mörka perioden av året lockar gäster från hela världen som vill uppleva extrem kyla och absolut tystnad. Det handlar om allt från norrskensjakt och hundspann till skoterkörning och tomtebesök. Vår reporter Malin Winberg har åkt ut på en resa i Norrbotten för att ta reda på hur man gör för att sälja jul, mörker och något så okontrollerbart som ett magiskt norrsken och gnistrande vinterväder.

DET BRINNER EN ELD MED DANIEL SJÖLIN DEL 1  

DET BRINNER EN ELD MED DANIEL SJÖLIN, DEL 1. PROGRAMLEDARE: DANIEL SJÖLIN. PRODUCENT: SOFIA NYBLOM. DEL 1: ELDEN - FÖRFÖRAREN.

Om Nobelpris, vetenskap och yttrandefrihet  

Under Nobeldagen den 10 december sänder Vetenskapsradion och Kulturradion direkt från Kulturhuset. I år slår vi ihop Nobelpris och yttrandefrihet till ett enda långt festprogram. Medverkar gör bland annat stamcellsforskaren Jonas Frisén och forskaren Jon Lundberg som smugglat in Dylancitat i sina vetenskapliga publikationer i många år, idéhistorikern Marie-Christine Skuncke som studerat hur den första svenska tryckfrihetsförordningen kom till 1766 och vetenskapshistorikern Nina Wormbs som pratar om hur teknikskiften genom tiderna påverkat yttrandefrihet.Andreas Boonstra har regisserat och medverkar i iscensättningen av Bob Dylans roman Tarantula, som sänds av Sveriges Radio Drama direkt efter Nobelsändningen.Han gäster också vår sändning där han framför ett par Dylanlåtar. Vetenskapsradions medarbetare, som träffat årets pristagare, ger sin bild av genierna. Och så pratar Magdalena Ribbing vett och etikett på Nobelfest och andra tillställningar.I programmet medverkar också Christian Cristensen, professor i journalistik och Patrik Hadenius, chefredaktör på Språktidningen.Programledare Lena Nordlund och Karsten Thurfjell.

Jiddisch far alle Deanne Mannelid och jiddischseminariet  

När Deanne Mannelids föräldrar kom till Sverige efter kriget, var jiddisch det naturliga språket bland de överlevande nyanlända flyktingarna. Idag är det ett naturligt språk mest bara en långhelg om året, på jiddischseminariet i augusti, som Deanne tog initiativet till. Thomas Lunderquist träffade Deanne på årets upplaga av seminariet.

Karsten Troyke jiddischsinger-songwriter  

Han var bara en helt vanlig kille i Östberlin, som ville skriva och sjunga sina låtar. Men när Karsten Troyke framförde ett par jiddischsånger ville publiken bara ha mer och mer. Så kom det sig att han råkade bli en central figur i den tyska jiddischkulturen. Thomas Lunderquist har träffat Karsten Troyke, jiddischsinger-songwriter i Berlin.

Livet på nätet  

Från vaggan till graven. Hela ditt privatliv kan rymmas på nätet - vad väljer du att berätta? Vad ger det att dela med sig av allt från sorg till sex på nätet, och hur har det förändrats sen 90-talet då internet kom in i svenska hem?Medverkande är nätprofilen Clara Lidström, internetforskare Annakarin Nyberg, Pär Isling Poromaa ur popgruppen Väärt, Cassandra Klatzkow som är kroppsaktivist i sociala medier, Tomas Åström som på nätet skrivit om sin sorg och Eva Mårell Olsson som forskar om kroppsnära teknik.Programledare: Erica Dahlgren. Producent:Karin Grönberg/ Sveriges Radio Västerbotten.

Lady Gagas baskrar  

Östra Förstadsgatan ligger mitt i Malmö och löper från kanalen till Värnhemstorget. En gång i tiden var det Malmös flottaste butiksgata. Nu kämpar de små familjeägda butikerna för sin överlevnad. Här finns den excentriske päls- och ikonhandlaren Panos och den levnadsglade optikern Ferraro. Dessutom finns här Westerblads hattaffär, en gammal butik som fick oväntat besök 2010 när Lady Gaga släntrade in och köpte upp hela lagret av baskrar. Programmakarna Pernilla Ståhl och Hilda Ärlemyr träffar också ”Lilly”, en omskriven prostituerad kvinna som hade en presentbutik på gatan. Vilka band skapas här bland glasögonbågar, rävpälsar och tobakshandlare? Historien om Östra Förstadsgatan är en berättelse om migrationsströmmar och om ett förändrat Sverige.

Jan Schwarz om Sholem Aleichem  

Jiddisch är inte bara en kvarlämning från ett förgånget judiskt Östeuropa. Det är också ett språk genom vilket den judiska erfarenheten rört sig från tradition till modernitet. ”Tradizie” och modernitet är ett vanligt tema hos författaren bakom musikalen Spelman på taket: Sholem Aleichem, som dog för hundra år sen i år. Thomas Lunderquist träffar jiddischforskaren Jan Schwarz.

0:00/0:00
Video player is in betaClose