P1 Specialprogram

P1 Specialprogram

Sweden

Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Livet på nätet  

Från vaggan till graven. Hela ditt privatliv kan rymmas på nätet - vad väljer du att berätta? Vad ger det att dela med sig av allt från sorg till sex på nätet, och hur har det förändrats sen 90-talet då internet kom in i svenska hem?Medverkande är nätprofilen Clara Lidström, internetforskare Annakarin Nyberg, Pär Isling Poromaa ur popgruppen Väärt, Cassandra Klatzkow som är kroppsaktivist i sociala medier, Tomas Åström som på nätet skrivit om sin sorg och Eva Mårell Olsson som forskar om kroppsnära teknik.Programledare: Erica Dahlgren. Producent:Karin Grönberg/ Sveriges Radio Västerbotten.

Lady Gagas baskrar  

Östra Förstadsgatan ligger mitt i Malmö. En gång i tiden var det stadens flottaste butiksgata. Nu kämpar de små familjeägda butikerna för sin överlevnad. Här finns den excentriske päls- och ikonhandlaren Panos och den levnadsglade optikern Ferraro. Dessutom finns här Westerblads hattaffär, en gammal butik som fick oväntat besök 2010 av Lady Gaga. Programmakarna Pernilla Ståhl och Hilda Ärlemyr utforskar historien om Östra Förstadsgatan som också är en berättelse om migrationsströmmar och om ett förändrat Sverige. Östra Förstadsgatan ligger mitt i Malmö. En gång i tiden var det stadens flottaste butiksgata. Nu kämpar de små familjeägda butikerna för sin överlevnad. Här finns den excentriske päls- och ikonhandlaren Panos och den levnadsglade optikern Ferraro. Dessutom finns här Westerblads hattaffär, en gammal butik som fick oväntat besök 2010 av Lady Gaga. Programmakarna Pernilla Ståhl och Hilda Ärlemyr utforskar historien om Östra Förstadsgatan som också är en berättelse om migrationsströmmar och om ett förändrat Sverige.

Jiddisch far alle: Jan Schwarz om Sholem Aleichem  

Författaren Sholem Aleichem dog för hundra år sen i år. Jan Schwarz har varit på en konferens om honom i Jerusalem. Jiddisch är inte bara en kvarlämning från ett förgånget judiskt Östeuropa. Det är också ett språk genom vilket den judiska erfarenheten rört sig från tradition till modernitet. ”Tradizie” och modernitet är ett vanligt tema hos författaren bakom musikalen Spelman på taket: Sholem Aleichem, som dog för hundra år sen i år.Thomas Lunderquist träffar jiddischforskaren Jan Schwarz.

Jiddisch far alle: Shane Baker om litterär översättning  

Den amerikanske jiddischskådespelaren och teatermannen Shane Baker gästade nyligen Paris, och framförde Samuel Becketts I väntan på Godot i egen översättning till jiddisch, Vartn af Godo.

Jiddisch far alle: Susanne Sznajderman-Rytz  

Susanne Sznajderman-Rytz växte upp i en unik jiddischtalande miljö i Borås, dit två-tretusen överlevande judar från framför allt Polen kom efter andra världskriget.

Svenska preppers  

Krig, klimatkatastrof eller zombieapokalyps - i väntan på jordens undergång förbereder sig svenska preppers genom att lagra vatten, mat och medicin.

Vår far var inte nazist  

Berättelsen om en småländsk gård som svenska staten sålde efter andra världskriget. – Jag förlorade allt jag hade tyckt om: hästarna, stallet och naturen, säger dottern som tvingades lämna gården.

Vår far var inte nazist  

Berättelsen om en småländsk gård som svenska staten sålde efter andra världskriget. – Jag förlorade allt jag hade tyckt om: hästarna, stallet och naturen, säger dottern som tvingades lämna gården.

Specialdesignade barn och mammutar i blåbärsskogen  

Den nya molekylär genkniven CRISPR/Cas9 skapar nya möjligheter. Det är billigare, snabbare och enklare än någonsin att ändra i arvsmassan hos djur, människor och växter. Men vad blir konsekvenserna?

Motströms i Tornedalen (del 4/4): Kuttainen – fåraherdarnas by  

I den fjärde och sista delen reser vi till byn Kuttainen, 40 mil norrut från Torneälvens mynning. Vi möter en kvän, en predikant, en fåraherde och ungdomarna som skyndar till hembyn på helgerna.

Motströms i Tornedalen (del 3/4): Bakande Pridegäng, skönsjungande artister och svärande skådisar med ett eget språk i Pajala  

Tornedalsteatern har varit bärande i kampen för att bevara tornedalsfinskan eller meänkieli. Kulturen gör det lättare att våga visa vem man är, så för andra året arrangeras Tornedalen Pride.

Motströms i Tornedalen (del 2/4): En gränslös kosmetolog, fågelskådare hos konsthallskämpen och konsten att ro lax mitt på älven  

Vi möter Elina Rautio som har en fot i Sverige och en i Finland. Hon känner inte ens av gränsen som går mitt i älven. Farfar pratar bara finska och ror lax på älven.

Motströms i Tornedalen (del 1/4): Rybsolja och bastu hos bonde som går mot strömmen  

Vi stannar till i Kukkola och möter världens sannolikt nordligaste oljebonde, Per Pesula, som köper upp mark av dem som lägger ner. Av rybsen gör han olja som funkar för både maskiner och människor.

Kungens jultal 2015  

Det första jultalet hölls av Prins Wilhelm 1938. Kung Carl XVI Gustaf höll sitt första jultal 1972 och har sedan dess hållit jultal varje år - till alla svenskar, hemma och utomlands.

Nobel 2015: Inspiration och korsbefruktning  

Vetenskapsradions och Kulturradions Nobelsändning handlar om inspiration och korsbefruktning mellan konsten och vetenskapen – och mellan vetenskap, sport och helt andra områden.

0:00/0:00
Video player is in betaClose