Episodes

  • Om Grängesberg och järnmalmsgruvan.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    När Rolf Eriksson flyttar till Grängesberg är det för att ta jobb i gruvan. Då är året 1968. Varje dag tar han hissen ner under jord, till en plats han börjar kalla för sin. Här tillbringar han en tredjedel av sitt liv.

    Det här är en berättelse om arbete, identitet och förändring. Om ett samhälle i Bergslagen som växer fram genom arbetet, som en förlängning av det. Och om vad som händer efter 1989, när gruvan i Grängesberg tvingas stänga. Vilken roll spelar arbetet för en människa? Och vilken betydelse har det för en ort?

    Min del av världen är en programserie om vad som händer när arbetsplatsen försvinner och människorna som står kvar.

    Medverkande i programmet: Rolf Eriksson, Marita Eriksson, Ida Isaksson, Sofie Abrahamsson, Sayed Salami, Elvira, Linnea, Lukas, Hans, Kalle, Benny och Micke.

    Reporter: Lisen Däldborg
    Producent: Fredrik Pålsson
    Ljud och form: Julia Öjbrandt
    Research: Lisen Däldborg och Måns Håkansson

    Programmet produceras av Umami produktion.

  • En djupdykning i skojiga filmtitlar och ett språk i gungning.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ”Det våras för Hitler”, ”Nu blåser vi snuten” och ”Hör upp blindstyre!”

    Om vi backar några år brukade engelska filmtitlar ofta få (mer eller mindre) tveksamma översättningar. Men tittar vi i biografprogrammet så lyser de svenska titlarna nu med sin frånvaro.

    Vad hände?

    När Joakim Silverdal söker med ljus och lykta efter filmtitelöversättare snubblar han rakt in i en stor samhällsförändring.

    Specialprogrammet ”Inte längre ett päron till farsa” handlar en hel del om skojiga filmtitlar, men också om ett språk som är i gungning.

    Reporter: Joakim Silverdal

    Medverkande: Hansi Mandoki, Peder Frohm, Susanne Haugen, Daniel Sandström och Mats Gyllengham.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Kära svenskar, hemma och utomlands och alla i Sverige.

    Just nu sänker sig julefriden i många hem och på andra platser runt om i vårt land. Det ger oss tid till eftertanke och reflektion kring året som gått. Så är det också här på Kungliga slottet.

    Jag minns när jag, för många år sedan, var i Sydafrika i ett scoutsammanhang. Vi besökte ett av de mest utsatta områdena, utanför Kapstaden. Många av de som bodde där, levde under mycket knappa förhållanden. Plötsligt kom en pojke fram till mig. Han var 10, 11 år och klädd i en scoutskjorta. Pojken kände till att även jag är scout. Han var väldigt stolt över sin fina skjorta och ville berätta om vad den betydde för honom. Han sa: ”När jag bär den, känner jag mig trygg och fredad. Inte ens de tuffaste grabbarna vågar gå på mig.”

    Scout-skjortan gav respekt. Den symboliserade sunda värden.

    Jag tänker ofta på den episoden och vad goda symboler kan göra för oss människor.

    Det har på många sätt varit ett mörkt år. I Bryssel har svenskar, på väg till en fotbollsmatch, stolta iförda våra svenska färger, bragts om livet. Ett fruktansvärt dåd.   

    Här hemma i Sverige har flera drabbats av det hänsynslösa gängvåldet. Många känner en oro över samhällsutvecklingen.

    Samtidigt arbetar polis och rättsvårdande myndigheter oförtrutet med att skapa ett tryggare Sverige för oss alla. De har vårt fulla stöd i denna strävan.  

    Terrorattacken mot civila i Israel och det efterföljande kriget i Gaza innebär ett stort mänskligt lidande. Det skapar oroligheter och osämja i hela världen. En fredlig utveckling känns avlägsen – men hoppet måste leva.

    I Ukraina fortsätter folkets kamp för att försvara sitt land mot den ryska invasionen. Under året träffade jag president Zelenskyj när han var på besök i Sverige. Vi pratade om den fortsatt svåra situationen i landet. Presidenten, liksom den blågula ukrainska flaggan, har för många runt om i världen blivit en symbol för ett helt folks frihetskamp.

    Blått och gult är också färgerna i vår flagga.  Den svenska flaggan symboliserar våra värderingar, våra friheter, men också våra skyldigheter och vårt ansvar gentemot andra. Vi har full rätt att tycka olika.  Vi värnar åsiktsfriheten, men den stora friheten bygger på respekt och tolerans.

    Vårt land vilar också på rättsstatens grund. ”Land skall med lag byggas”. Det var Kung Karl den XV:s valspråk från 1859. Det är ursprungligen ett uttryck från medeltiden. Strofen har även en fortsättning som sällan uppmärksammas: ”Land skall med lag byggas - och icke med våldsverk”.

    En del av våra lagar kan idag uppfattas som självklara, men de är resultatet av landets utveckling, som ofta föregåtts av långa och ibland svåra överväganden. Vi har yttrandefrihet, religionsfrihet, allmän och lika rösträtt. Till detta kommer också andra lagar om barns rättigheter, förbud mot diskriminering och skydd för miljön.

    Under året har Sverige kommit allt närmare ett medlemskap i Nato. Det är den största försvars- och säkerhetspolitiska förändringen i vårt land sedan Sverige blev militärt alliansfritt för över 200 år sedan. Och den görs i bred politisk enighet.

    Min farfars bror Prins Wilhelm skrev år 1941, mitt under brinnande världskrig, en essä som heter ”Fritt land”. Den står sig väl än idag. Han skrev följande:

    ”Vad vi vill värna om är ingenting annat än det egna. Mot ingen hyser vi agg lika litet som det skulle falla oss in att hota någon. Vi är ett fredsälskande folk som inte önskar göra en mygga för när, men vi hävdar samtidigt vår bestämda vilja att få leva i fred och oberoende på det sätt som passar oss bäst.”

    Slut citat.

    Den svenska flaggan symboliserar också naturen som vi älskar att njuta av. Vår rena luft. De vidsträckta landskapen och fjällen och sjöarna.

    Naturen gör vårt land rikt. Vi har förädlat skogen, malmen, vattenkraften och jorden. Med den nya gröna tekniken fortsätter Sverige att skörda framgångar i samklang med naturen.

    I den senaste klimatförhandlingen enades världens länder för första gången om att ställa om från fossila bränslen. Det ger hopp och framtidstro.

    Under året har Drottningen och jag återigen rest runt i Sverige. Vi har uppmärksammat mina 50 år på tronen. Vi har också firat att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och Sverige blev ett självständigt land. På resorna har vi besökt många av länsmuseerna och sett fina exempel från vår historia. Sveriges länsmuseer har nära fyra miljoner besök varje år. Här finns historiska guldkorn bevarade som utgör en del av vårt kulturarv och våra traditioner.  

    Men vår historia är också människorna. Det som görs varje dag av var och en och det vi gör tillsammans.

    Var än du är i Sverige eller utomlands, så hoppas jag att du får en fin jul med lugn och ro. Kanske ge lite extra tid för att ta hand om en gammal vän eller en äldre släkting. Att skänka en extra tanke till dem som behöver det mest. Jag önskar dig vila och styrka som ger dig glädje och hopp. Nu går 2023 mot sitt slut och vi ser fram emot ett nytt år. Tillsammans med min familj vill jag önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt år 2024!

  • Det stillsamma julfirande i Betlehem, Jerusalem.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén berättar om ett julfirande på undantag där stora delar av Mellanöstern tar hänsyn till pågående kriget mellan Israel och Hamas. Istället samlas många till bön och stillsamma gudstjänster.

    Samtalet tar oss också till att få inblick i de särskilda utmaningar som ställs på den som vill laga lutfisk till jul.

  • Varför har helgonet Nikolaus en djävul i släptåg, undrar Thomas Nordegren?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Jesusbarnet och tomten är två av huvudpersonerna för många på julafton, men det finns mer att grotta ner sig i när det handlar om folktron.

    Tommy Kuusela, forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Han ger oss fördjupad kunskap om våra traditioner. Sankt Nikolaus har med sig en djävul som helgonet håller fast i en kedja.

    – Helgonet Nikolaus skulle på det här sättet visa sin makt över det onda, berättar forskningsarkivarien.

    Musik som spelas;
    Chris Isaak - Hey Santa
    Anita Lindblom – Julbocken
    Nat King Cole – The Christmas Song
    Tre Små Tomtar  - Sven Arefeldt & Sven-Olof Sandberg & Eskil Eckert-Lundin.

  • Julsånger och schlagers från 1900-talets början

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Thomas Nordegrens morfar, med artistnamnet Carl-Leonard Nilsson, lanserades som den sjungande spårvägsföraren eftersom han var driftsingenjör vid spårvägen i Helsingborg.

    I Grammofonarkivet i Radiohusets källare har vår julvärd funnit ett hundratal gamla 78-varvsskivor.

    Morfar Carl Leonard var under 1920- och 30-talen en passionerad schlagersångare som även fick skivkontrakt med Columbia Records.

  • Tidigare USA-korrespondenten Thomas Nordegren språkas med nuvarande korrespondent.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Kalifornienborna kämpar på när det gäller julstämningen.

    – Det är inte som att de får någonting gratis när det gäller snö och den klassiska julkänslan, men stadshuset är belyst i rött och grönt och varuhusen glittrar traditionsenligt, säger Roger Wilson från San Francisco.

    Det blir också en djupdykning inför presidentvalet och ett samtal om att vara korrespondent på den amerikanska västkusten.

  • En tämligen innerlig julstämning med de erkända julmarknaderna, som det brukar vara.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Korrespondenten ger en bild av det aktuella läget i Tyskland och berättar bland annat om ett land som har det fortsatt knackigt ekonomiskt.

  • Ukrainakorrespondenten om behovet av hopp.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Blir det någon andhämtning från kriget under julhelgen?

    Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti säger att människor inte konstant orka leva med rädsla för sina liv. I storstäderna kan man ibland glömma bort att det är krig.

  • Kulturredaktionens Karsten Thurfjell tar med lyssnarna in på Svenska akademiens högtidssammankomst när de nya ledamöterna, språkforskaren David Håkansson och författaren Anna-Karin Palm, efterträder Sture Allén och Kjell Espmark.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  • I juni 1982 förgiftas en hel familj av det förbjudna giftet thallium. Modern avlider och fadern blir svårt sjuk. Vem har förgiftat dem? Två journalister på Sveriges radio gör en dokumentär om fallet, men i sista sekund drar man i nödbromsen. Inspelningarna var för avslöjande. 40 år senare bestämmer sig dottern till en av journalisterna, Tove Friman Leffler, att berätta om fallet nu. Detta är en sanslös historia om höga krav hemifrån och prestationsångest som går alldeles över styr.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Rättegången startar mot sonen startar. Han nekar till att han något att göra med mordet på sin mor och mordförsöket på sin far. Men polisen har hittat thallium i hans rum och i hans kläder och dessutom visar det sig att sonen levt med en livslögn - en lögn som, om den avslöjades, skulle gjort båda hans föräldrar mycket besvikna.

    Produktion: Podlit.

    Reporter och ljuddesign: Blenda Setterwall-Klingert.

    AI-bearbetning och mixning: Jens Nielsen och Tomas Rajnai.

  • I juni 1982 förgiftas en hel familj av det förbjudna giftet thallium. Modern avlider och fadern blir svårt sjuk. Vem har förgiftat dem? Två journalister på Sveriges radio gör en dokumentär om fallet, men i sista sekund drar man i nödbromsen. Inspelningarna var för avslöjande. 40 år senare bestämmer sig dottern till en av journalisterna, Tove Friman Leffler, att berätta om fallet nu. Detta är en sanslös historia om höga krav hemifrån och prestationsångest som går alldeles över styr.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En kvinna ha avlidit och en man ligger svårt skadad på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. De har båda förgiftats av det förbjudna medlet thallium. Sonen har också blivit sjuk, men mycket lindrigt. Hur har de fått i sig det här giftet? Man hittar en burk med thallium i pappans kavajficka - men har han verkligen lagt den där själv? Och hur är det egentligen med sonens studieresultat?

    Produktion: Podlit.

    Reporter och ljuddesign: Blenda Setterwall-Klingert.

    AI-bearbetning och mixning: Jens Nielsen och Tomas Rajnai.

  • I juni 1982 förgiftas en hel familj av det förbjudna giftet thallium. Modern avlider och fadern blir svårt sjuk. Vem har förgiftat dem? Två journalister på Sveriges radio gör en dokumentär om fallet, men i sista sekund drar man i nödbromsen. Inspelningarna var för avslöjande. 40 år senare bestämmer sig dottern till en av journalisterna, Tove Friman Leffler, att berätta om fallet nu. Detta är en sanslös historia om höga krav hemifrån och prestationsångest som går alldeles över styr.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En kvinna kommer in akut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, med symptom som förvirrar. Först tror man att det är en vanlig matförgiftning, men när kvinnan avlider förstår neurologien Oluf Andersen att det måste vara något annat. Att söka reda på vad det är för förgiftning och hur den ska hävas blir en kamp mot klockan. Ska man lyckas rädda resten av familjmedlemmarna?

    Produktion: Podlit.

    Reporter och ljuddesign Blenda Setterwall-Klingert.

    AI-bearbetning och mixning: Jens Nielsen och Tomas Rajnai.

  • Tidigare utrikeskorrespondenten och uppskattade talkshowvärden Thomas Nordegren om sin morfar Carl Leonard som var driftsingenjör vid spårvägen men där den stora passionen var sången.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Musik och sång har länge haft en särskild plats i Thomas Nordegrens hjärta och kanske har hans morfar Carl Leonard Nilsson inspirerat honom till det stora intresset.

    Carl Leonard var under 1920- och 30-talen en passionerad schlagersångare, som bland annat spelade in julsånger och fick skivkontrakt med Columbia records.

    Thomas komplicerade relation till julen är också ett ämne för samtalet och behovet att inte ta saker så allvarligt.

    Producent: Magnus Viktorin

  • Carl XVI Gustaf har varit kung i Sverige sedan 15 september 1973. I ett tal till svenska folket tackar han för de 50 år som gått.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Talet från Hans Majestät kommer från prins Bertils våning på Kungliga slottet i Gamla stan.

  • I filmen Jurassic Park säger en av karaktärerna att bara för att vi kan, betyder det inte att vi ska. I den sista delen ägnar vi oss åt den kritik som riktas mot återupplivnings-projekten. Vilka är riskerna med att använda genteknik för att få tillbaka förlorade arter? Och vilka är riskerna med att inte använda den?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Medverkande
    Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare

    Programledare och producent
    Therese Uddenfeldt

    Tekniker
    Jens Nielsen

    Exekutiv producent
    Tove Friman Leffler

    Produceras av PodLit för Sveriges Radio 

    Ljudklippen kommer från:
    Shakespeare network
    Jurassic Park
    Podcast: We are as gods
    Open to debate: Don't Bring Extinct Creatures Back to Life
    Ljud från det sibiriska landskapet, upptaget av Lars Edenius. Finns på Soundcloud
    TEDx Talks: The First De-extinction: Alberto Fernandez-Arias

  • Återupplivning av arter ses länge som en omöjlighet. I del 3 hör vi om tre vetenskapliga genombrott som gör det otänkbara tänkbart. I och med det tänds också hoppet för bucardon och den svart-fotade illern, som båda får hjälp på sätt som tidigare varit omöjliga.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Medverkande
    Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare

    Programledare och producent
    Therese Uddenfeldt

    Tekniker
    Jens Nielsen

    Exekutiv producent
    Tove Friman Leffler

    Produceras av PodLit för Sveriges Radio 

    Ljudklippen kommer från:
    The Retro Report: Biology: Dolly, the Cloned Sheep
    Sveriges Radio
    TEDx Talks: The First De-extinction: Alberto Fernandez-Arias
    Stockholms universitet
    Naturhistoriska riksmuseet
    The Nobel Prize
    NPR
    McKinsey & Company
    Radiolab
    The Johns Hopkins Center for Health Security: The BWC Global Forum: Biotech, Biosecurity & Beyond
    Revive & Restore: Reviving and restoring wooly mammoths
    Podcast: We are as gods
    TED: Stewart Brand: The dawn of de-extinction. Are you ready?
    Deutsche Welle
    Al Jazeera America: The Frozen Zoo
    Revive & Restore: Elizabeth Ann—World's First Cloned US Endangered Species
    CBC Radio
    TEDx Talks: How to Bring Passenger Pigeons All the Way Back: Ben Novak
    The Long Now Foundation: DeExtinction, Resurrecting Dead Species
    RNZ Radio

  • Samtidigt som allt fler arter utrotas, föds en idé: Tänk om de kan återskapas? I del 2 dyker vi ner i 1960-talets counter culture för att bekanta oss med en man som blir drivande i projekten att återuppliva utdöda arter. Vi lär också känna två djur som fortfarande finns, men som är precis på gränsen till utplåning: bucardon och den svart-fotade illern.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Medverkande
    Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare

    Programledare och producent
    Therese Uddenfeldt

    Tekniker
    Jens Nielsen

    Exekutiv producent
    Tove Friman Leffler

    Produceras av PodLit för Sveriges Radio 

    Ljudklippen kommer från:
    Hitlers sista radiosända tal
    British Movietone
    Dokumentär: Hitlers Jurassic Monsters
    Steve Jobs' 2005 Stanford Commencement Address
    Hippies Change a Generation, Decades TV Network
    Dokumentär: We Are As Gods — a film about Stewart Brand
    UNEP:s dokumentär om Stockholmskonferensen 1972
    The Long Now Foundation: : Floating Upstream: The Many Lives of Stewart Brand
    Sveriges Radio
    Open to debate: Don't Bring Extinct Creatures Back to Life
    Ljud från det sibiriska landskapet, upptaget av Lars Edenius. Finns på Soundcloud
    Wyoming Game and Fish Department: A History of Black-Footed Ferrets
    U.S. Fish & Wildlife Service: Dodging Extinction: The Black-footed Ferret Recovery Program
    Wyoming Game and Fish Department: Black-Footed Ferrets: The Rediscovery
    Real Wild: Bucardo: The First And Only Animal To Survive De-Extinction
    TEDx Talks: The First De-extinction: Alberto Fernandez-Arias

  • En utrotning är inte en vanlig död det är en större död. Arter som funnits på vår planet i miljoner år finns plötsligt inte alls. I del 1 följer vi mammutens, uroxens och vandringsduvans öde. Vi följer också med författaren Torill Kornfeldt till Sibirien, och funderar på varför det tar så lång tid att förstå att vi människor kan utplåna hela arter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Medverkande
    Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare

    Programledare och producent
    Therese Uddenfeldt

    Tekniker
    Jens Nielsen

    Exekutiv producent
    Tove Friman Leffler

    Produceras av PodLit för Sveriges Radio 

    Ljudklippen kommer från:
    Jurassic Park
    Dokumentär: The Real Jurassic Park
    SVT Rapport
    Ljud från det sibiriska landskapet, upptaget av Lars Edenius. Finns på Soundcloud
    Natural History Museum, London
    Världens historia på tre minuter, SVT
    The Long Now Foundation: DeExtinction, Resurrecting Dead Species
    TED: Stewart Brand: The dawn of de-extinction. Are you ready?

  • Fosterlandet undersöker hur Sverigebilden uppstod vid förra sekelskiftet. I fjärde delen tittar vi närmare på nationalkänslan innehåll och de idéer som kom att påverka svensk politik.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Konst och poesi har fått vara högtravande och svärmisk, medan patrioter och nationalister har varit något man skrattat åt i Sverige. Den svenska politiken under 1900-talet betonade inte det nationalistiska även om folkhemsbygget kan ses som ett nationalistiskt projekt. Idag ser svenska flaggor pryda kavajslag hos politiker och över partigränserna klär man sig i folkdräkt vid högtidsstunder.
    Hur ska man förstå nationalismens roll i Sverige och vad är det som gör att vi återigen blickar tillbaka i vår historia när vi försöker komma åt det svenska?

    På Skansen samtalar journalisten och författaren Po Tidholm med etnologen Owe Ronström, idéhistorikern Sverker Sörlin och statsvetaren Katarina Barrling om nationalismens roll i svensk politik.
    Fosterlandet är en serie i fyra delar gjord av Po Tidholm. Producent: Marie Liljedahl.