P2 dokumentär

P2 dokumentär

Sweden

Dokumentärer om musik och musiker i världen Ansvarig utgivare: Elle-Kari Höjeberg

Episodes

Vision, folkbildning och ledarskap - Karl-Birger Blomdahl 100 år  

Med operan Aniara om den ohjälpligt framrusande rymdfarkosten blev tonsättaren och modernisten Karl-Birger Blomdahl känd för den breda allmänheten. Musiken i Aniara är dramatisk och slagkraftig, men också lyriskt sångbar. Dessutom innehåller den elektroniska inslag, vilket var både nytt och sensationellt 1959. Dagspress och veckotidningar gjorde stora reportage, och Blomdahl förekom titt som tätt i radio och tv. Det är ingen överdrift att säga att han blev folkkär.Men han gjorde sig också känd som en orädd och viljestark debattör. Det svenska musiklivet skulle som helhet höjas till professionell, internationell nivå. 1960 blev Blomdahl kompositionsprofessor vid Kungl. Musikhögskolan, och några år senare musikchef på Sveriges Radio med uppgift att bygga upp musikavdelningen. I två P2-dokumentärer uppmärksammas nu Blomdahl med anledning av 100-årsdagen den 19 oktober.Dokumentärerna är gjorda av Kristina Tobeck.

Tack så mycket för musiken! - en dokumentär om Georg Riedel  

Man kan säga att Georg Riedel är den musiker som skapat det svenska folkets soundtrack av barndom och sommar. Men han står också bakom konstmusik och massor av jazz. Han har skrivit musiken till Astrid Lindgren-filmerna om Pippi och Emil. Och så "Idas visa" förstås. Men Georg är så mycket mer - så mycket musik , så mycket visor och inte minst - så mycket jazz. Han har spelat med dem alla, med Arne Domnérus och Lasse Gullin, Jan Allan och Jan Johansson. Och han har skrivit för dem alla. En legend i svenskt musikliv helt enkelt.En P2 dokumentär av Ola Anderstedt.

Monica Zetterlund - Den sista jäntan. Del 2 "En väv av guldbrokad och vadmal spunnen"  

”Ja tror att han va ut etter nån spännande, som kanske gick rätt käpprätt åt helvete men kun bli som…. kanske väldigt bra” Av Eva Schöier Monica Zetterlund känns alltid aktuell, aldrig bortglömd, inte minst tack vare låtarna, den unika rösten, fraseringen och behandlingen av det svenska språket. Ja, hon följde sin känsla och intuition och bejakade sitt Värmländska ursprung. Den uppmärksammade biofilmen om henne berättade en historia, här får vi en annan, till stora delar berättad av henne själv, på värmländska. Monicas artistiska bredd blev större med åren och Tage Danielsson skaldade om hennes mångsidighet - ”Ett lingonris som satts i ett cocktailglas”, från dikten ”Det eviga”. I de här programmen ligger fokus mer på lingonriset från de värmländska huldraskogarna än på cocktailglaset. Hasse och Tage fick Monica att göra mer än ”bara” sjunga på scenen. Hennes medverkan i filmer som ”Att angöra en brygga” gav fler roller på film och i TV.- Inte den där beniga popjäntan, sade Wilhelm Moberg, när Jan Troell föreslog henne som Ulrika i ”Utvandrarna”. Monica fick en Guldbagge för sina roller i den filmen och i Svenska Ords ”Äppelkriget". Mer om den mångkunniga artisten i detta andra program om och med Monica Zetterlund. Programmen är gjorda av Eva Schöier och för presentationen svarar Stefan Wermelin.

Monica Zetterlund - Den sista jäntan. Del 1 "En svensk sensation"  

Av Eva Schöier ”Jag har vari ärli’ i de’ jag har gjort - sen om det inte har ble’ så hundraprocentigt bra all’ gånger, men jag har gjort så gôtt ja kun” Monica Zetterlund känns alltid aktuell, aldrig bortglömd, inte minst tack vare låtarna, den unika rösten, fraseringen och behandlingen av det svenska språket. Ja, hon följde sin känsla och intuition och bejakade sitt Värmländska ursprung. Den uppmärksammade biofilmen om henne berättade en historia, här får vi en annan, till stora delar berättad av henne själv, på Värmländska. Hennes liv har genom åren belysts ur flera vinklar i till exempel radio, tv, böcker och på bio.Trots detta finns intervjuer och inspelningar med Monica som är ohörda av de flesta.I Sveriges Radios arkiv finns allt från konsertinspelningar från slutet av 50-talet till intervjuer från hennes senare år i livet. Så sent som i våras gavs det ut en CD med en unik inspelning från Monica Zetterlunds första egna scenshow som ägde rum på Berns i januari 1964. Hör delar av dessa i två entimmes program om och med Monica Zetterlund. Programmen är gjorda av Eva Schöier och för presentationen svarar Stefan Wermelin.

De tolv tempererade tonerna är vokabulären för komponisten - Einojuhani Rautavaara i ett samtal med Ann Persson  

I programmet berättar Rautavaara om sitt liv och sin musik och relationen till Sibelius. (Från 2013). Den finske tonsättaren avled i somras i en ålder av 87 år Einojuhani Rautavaara, född 9 oktober 1928 i Helsingfors, död 27 juli 2016 i Helsingfors, var en av Finlands främsta tonsättare.

El flamenco - ”Den svider i blodet som krossat glas”  

Ord av poeten Federico García Lorca, året var 1933. I poetiska bilder ville han försöka komma åt och förklara flamencons innersta. El Duende. Något som vi alla känner men som vi inte kan förklara, sa han. Han berättade om den kända flamencosångerskan – Pastora Pavon – La nina de los peines, Flickan med kammarna – med röst som smält tenn.Hon som sjöng så överväldingande genom sin smärta och uppriktighet.En stor artist, en konstnär. Lorca talar om upplevelser som får blodet att svida som av krossat, pulveriserat glas. Av att hela den vackra inlärda geometrin förkastas, allt faller. Hur vet man om en sångare är personlig? - Det går inte att fuska, säger Pio Herrero i programmet. Det känns. Han är en aficionado, en flamencoälskare. Han sjunger inte själv, spelar inget instrument eller dansar. Han lyssnar, deltar och njuter. Musiken finns i många olika former. Lätta sevillanas, tangos, rumba, bulerías och nattsvarta soleares bland annat. Martinetes som sjungs till slag av smedens hammare. De fasta formerna bevaras från generation till generation. Artisterna dels bevarar och dels förändrar. Legender som Camarón de la Isla, Paco de Lucia, Pastora Pavón har alla tydligt fört konstarten framåt. Inom de fasta ramarna utrycker artisterna fritt sina liv och sina våndor precis som de är. - Det är som att när en annan människa utrycker levnadsvillkoren som de är. Då är de lite lättare att bära, säger Pio Herrero. Man är inte ensam.

Flamenco i Sverige, del 2/2: Dagens flamencoartister  

Vi får möta nutida flamencoartister och kan konstatera att artisterna nått fram till flamencon på en mångfald av olika vägar. Några via arabisk sång eller slagverk, andra via Indien eller genom arvet från Rogelio de Badajoz (som skildrades i det förra programmet) eller via jazzfusion - eller loppmarknaden i Skärholmen... I Stockholm intervjuas AIRE DE VIDA med sångerskan Ellen Pontara, danserskan Pia Pohjakallio och gitarristen Per Lenner, dessutom gitarristerna Patrik Bonnet och Erik Steen och i Göteborg sångerskan Marianne Holmboe och gitarristerna Emil Pernblad och Robert Svärd.

Flamenco i Sverige, del 1/2: Eva och Rogelio  

Jan Hammarlund möter bl a gitarristen och svenska flamencopionjären Eva Möller Norée samt elever till sångaren Rogelio de Badajoz. Gitarristen Eva Möller Norée planterade flamencon i Sverige genom turnéer landet runt från 1960-talet och framåt, samarbetade med Miriam Makeba och andra stora internationella musiker, och är fortfarande aktiv.Sångaren Rogelio de Badajoz växte upp i diktaturens Spanien där han bl a sökte tillflykt hos zigenarna.Han kom till Sverige i mitten av 1970-talet och blev en uppburen sång- och teaterlärare och gjorde ett outplånligt intryck på alla flamencoälskare fram till sin för tidiga död 2006.

Musik som medicin  

Ett program om hur musik och andra kulturyttringar kan påverka kroppen, bland annat smärta, depression, Parkinsons sjukdom och demens. Kan musiken ha en läkande effekt? Att musik påverkar oss och kan få oss att må gott, vet de flesta av oss. Många använder musik som ”självterapi”, som tröst när vi är ledsna, för att pigga upp oss, som sällskap, för att slappna av och på tusen andra saker. Om vi har någon åkomma eller annan svårighet kan vi till och med känna det som att musiken har en läkande effekt. Men är det möjligt? Vad gör musik med oss egentligen, rent kroppsligt? I programmet söker Katarina Lindblad svaret på den frågan genom att intervjua professorer och andra forskare som ägnar sig åt just att studera hur musik påverkar kroppen vid stress, utmattning, depression, smärta och andra fysiska besvär. Vi får också höra två musikterapeuter berätta om musikterapi som behandlingsmetod, och hur de ser på vad det kan bidra med, rent hälsomässigt. Sist hör vi professor emeritus Alf Gabrielsson, som berättar om sin forskning på starka musikupplevelser, där han samlat in människors starkaste musikupplevelser. En sak kan avslöjas redan här: starka musikupplevelser kan väckas av alla sorters musik. Det finns ingen genre som är bättre än någon annan på att väcka starka upplevelser. Den s k Mozart-effekten finns inte.Medverkar i programmet gör: Eva Bojner Horwitz, medicine doktor och kulturhälsoforskare vid Centrum för Social Hållbarhet på Karolinska Institutet, Töres Theorell, läkare och professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, Dr Daisy Fancourt, forskare vid Centre for Performance Science och Royal College of Music i London, Gary Ansdell, musikterapeut, författare och föreläsare verksam i London och internationellt, Lena Uggla, musikterapeut på Karolinska sjukhuset, Huddinge och doktorand på Karolinska Institutet, och slutligen Alf Gabrielsson, professor emeritus i musikpsykologi vid Uppsala Universitet. Uppläsare Ann-Charlotte Waldenmark.

Planeta Brasil, del 3/3: Lucitana - Det portugisiska Indien  

Den indiska delstaten Goa var portugisisk koloni i 450 år. Hur märks det idag? Åsa Veghed möter portugisisktalande musiker som aldrig satt sin fot i Portugal. Det blir en del filmmusik och fado med bland annat Sonia Shirsat -”the highest rated fado singer of India”. Medverkande i program 3:Programledare och producent: Åsa VeghedIntervjupersoner/artister: Sonia Shirsat (Indien), Colin da Cruz (Indien), Queenie Fernandes (Indien), Orlando de Noronha (Indien)Tekniker: Monica Bergmark

P2 Dokumentär Planeta Brasil. Del 2 av 3 - Det afrikanska arvet. Av Åsa Veghed.  

Det här programmet utgår från nordöstra Brasilien, där vi får följa den brasilianske singer-songwritern Tiganá Santana och hans starka relation till moderkontinenten Afrika. När vi når den afrikanska kontinenten väntar sångaren och kompositören Waldemar Bastos. Efter inbördeskriget i Angola har han äntligen kunnat återvända efter många år i exil. Medverkande i program 2:Programledare och producent: Åsa VeghedIntervjupersoner/artister: Tiganá Santana (Brasilien), Virginia Rodrigues (Brasilien), Waldemar Bastos (Angola)Tekniker: Monica Bergmark

Planeta Brasil, del 1/3 - Lucitana  

Åsa Veghed ger sig ut på jakt efter artister som påverkas av den portugisiska kulturen. Lissabon blir den självklara starten med dess brokiga kultur och närheten till havet och fadon. Ja denna sommar vidgar Planeta Brasil sina vyer och besöker fyra världsdelar där Portugal en gång hade kolonier för att se hur musiker och artister påverkats. Medverkande i program 1: Mariza (Portugal), Carminho (Portugal), Carmen Souza (Portugal/Kap Verde)Programledare och producent: Åsa VeghedTekniker: Monica Bergmark

Strängmästaren från Nema Kunku  

Alagi M´Bye är den gambiske koraspelaren som ofta turnerar i Sverige, men också driver musikskola i sin hemby. Han kunde ha valt ett bekvämt liv i Europa. Mest varje år turnerar Alagi M’Bye i Sverige i några månader. En del av oss har sett och hört honom spela i Ale Möller Folk Big Band och tillsammans med pianisten Arne Forsén. Genom årens lopp har massor av skolbarn mött honom på skolkonserter, för att inte tala om alla musikhögskolestudenter som haft honom som gästlärare.I programmet möter vi Alagi M’Bye på workshop med svenska ungdomar i Ångermanland, i sitt svenska hem, hos Arne Forsén och hans familj, men också hemma i Gambia – på musikskolan, under en spelning på en bröllopsfest och på besök hos hans forna elev Sousou Cissoko.

"Intonation och klang är färskvara!" Eva Svanholm Bohlin 80 år!  

Av Britta Svanholm Maniette. Med högt ställda musikaliska ideal, ett driv och stor envishet har Eva Svanholm Bohlin påverkat tusentals körsångare genom sin långa dirigentkarriär i Lund. Men pappa Wagnertenoren ville annorlunda, Dirigerat har Eva Svanholm Bohlin gjort ända sedan barnsben när småsyskonen fick agera lydig kör. Men det var inte självklart att dottern till Wagnertenoren och operachefen Set Svanholm skulle gå i pappas musikaliska fotspår. Tvärtom tyckte fadern att Eva skulle satsa på ett akademiskt yrke, varför inte mattelärare? Ett råd som den lydiga dottern följde. Men Eva tog till slut ödet i sina egna händer och en flytt till Lund gav henne möjligheten att bygga upp barn- och ungdomskörer i staden från grunden - en verksamhet som fortfarande sprider ringar på vattnet i form av Lars Erik Larssongymnasiet, Lunds musikgymnasium grundat av dirigenten och pedagogen Eva Svanholm Bohlin 2001. Bakom P2 Dokumentär om Eva Svanholm Bohlin står producenten och programledaren Britt Av Britta Svanholm Maniette. Med högt ställda musikaliska ideal, ett driv och stor envishet har Eva Svanholm Bohlin påverkat tusentals körsångare genom sin långa dirigentkarriär i Lund. Men pappa Wagnertenoren ville annorlunda, Dirigerat har Eva Svanholm Bohlin gjort ända sedan barnsben när småsyskonen fick agera lydig kör. Men det var inte självklart att dottern till Wagnertenoren och operachefen Set Svanholm skulle gå i pappas musikaliska fotspår. Tvärtom tyckte fadern att Eva skulle satsa på ett akademiskt yrke, varför inte mattelärare? Ett råd som den lydiga dottern följde. Men Eva tog till slut ödet i sina egna händer och en flytt till Lund gav henne möjligheten att bygga upp barn- och ungdomskörer i staden från grunden - en verksamhet som fortfarande sprider ringar på vattnet i form av Lars Erik Larssongymnasiet, Lunds musikgymnasium grundat av dirigenten och pedagogen Eva Svanholm Bohlin 2001. Bakom P2 Dokumentär om Eva Svanholm Bohlin står producenten och programledaren Britt

Freddie Wadling – mutisten som sjöng bort tystnaden  

Den hyllade sångaren, artisten och kultfiguren Freddie Wadling avled den 2 juni i år, 64 år gammal. Vi hör honom berätta om sin uppväxt i Göteborg och olika musikaliska nedstamp för Urban Göranson som intervjuade Freddie under våren 1995. Med sina rötter i den svenska punkens 70-tal startade Freddie Wadling i grupper som Liket Lever, Straight Jacket och Leather Nun (Lädernunnan). Under 80-talet gick det vidare med kultgruppen Cortex och indieduon Blue For Two tillsammans med Henryk Lipp. När Freddie mot slutet av 80-talet knöts till den elektriska stråkkvartetten Fleshquartet (Fläskkvartetten) fick en större publik upp öronen för Freddies strålande röst. Hans både skräck- och sorgfulla sång gav honom en särställning inom svensk musik och både 1990 och 1993 belönades Fleshquartet med Grammis-utmärkelser. Få artister kan som Freddie Wadling konsten att blanda melankoliska ballader med opera, visor och rockmusik. Även om Freddie gav ut egna soloalbum så blev han mest känd som tolkare av andras musik. Allt från John Dowlands renässanssånger, James Bond-musik till sånger av Evert Taube, HasseÅTage och expressiv rhythm and blues av förebilden Captain Beefheart. För den breda allmänheten blev Freddie först känd 1999 när han jobbade tillsammans med Esbjörn Svensson Trio och spelade in visalbumet En skiva till kaffet. Därefter kom ytterligare ett stort antal musiker/artiser att samarbeta med honom och Freddies sista album, Efter regnet, var till stora delar specialskriven till honom av Stina Nordenstam.

Freddie Wadling - mutisten som sjöng bort tystnaden  

Av Urban Göransson. Den hyllade sångaren, artisten och kultfiguren Freddie Wadling avled den 2 juni i år, 64 år gammal. Vi hör honom berätta om sin uppväxt i Göteborg och olika musikaliska nedstamp för Urban Göranson som intervjuade Freddie under våren 1995. Med sina rötter i den svenska punkens 70-tal startade Freddie Wadling i grupper som Liket Lever, Straight Jacket och Leather Nun (Lädernunnan). Under 80-talet gick det vidare med kultgruppen Cortex och indieduon Blue For Two tillsammans med Henryk Lipp. När Freddie mot slutet av 80-talet knöts till den elektriska stråkkvartetten Fleshquartet (Fläskkvartetten) fick en större publik upp öronen för Freddies strålande röst. Hans både skräck- och sorgfulla sång gav honom en särställning inom svensk musik och både 1990 och 1993 belönades Fleshquartet med Grammis-utmärkelser. Få artister kan som Freddie Wadling konsten att blanda melankoliska ballader med opera, visor och rockmusik. Även om Freddie gav ut egna soloalbum så blev han mest Av Urban Göransson. Den hyllade sångaren, artisten och kultfiguren Freddie Wadling avled den 2 juni i år, 64 år gammal. Vi hör honom berätta om sin uppväxt i Göteborg och olika musikaliska nedstamp för Urban Göranson som intervjuade Freddie under våren 1995. Med sina rötter i den svenska punkens 70-tal startade Freddie Wadling i grupper som Liket Lever, Straight Jacket och Leather Nun (Lädernunnan). Under 80-talet gick det vidare med kultgruppen Cortex och indieduon Blue For Two tillsammans med Henryk Lipp. När Freddie mot slutet av 80-talet knöts till den elektriska stråkkvartetten Fleshquartet (Fläskkvartetten) fick en större publik upp öronen för Freddies strålande röst. Hans både skräck- och sorgfulla sång gav honom en särställning inom svensk musik och både 1990 och 1993 belönades Fleshquartet med Grammis-utmärkelser. Få artister kan som Freddie Wadling konsten att blanda melankoliska ballader med opera, visor och rockmusik. Även om Freddie gav ut egna soloalbum så blev han mest

Forza! - Tillsammans är vi en kropp  

Läktarsång är gemenskap i en tid när vi är mer ensamma än någonsin. I klacken är trumman själva hjärtat och sången blir lagets röst – och varje persons väg till en identitet. Författaren Jesper Tillberg pratar med skådespelaren Jonas Karlsson, politikern Lars Ohly och Hammarbysupportern Zeid Shahin - till tonerna av bland andra Peter Tchaikovskij, Nina Simone, The Stone Roses, Giacomo Puccini.Fjärde och sista delen av Jesper Tillbergs serie om läktarkulturen

Forza! Hymner, Händel, huliganer.Del 4 Tillsammans är vi en kropp  

Läktarsång är gemenskap i en tid när vi är mer ensamma än någonsin. I klacken är trumman själva hjärtat och sången blir lagets röst - och varje persons väg till en identitet. Författaren Jesper Tillberg pratar med skådespelaren Jonas Karlsson, politikern Lars Ohly och Hammarbysupportern Zeid Shahin - till tonerna av bland andra Peter Tchaikovskij, Nina Simone, The Stone Roses, Giacomo Puccini. Fjärde och sista delen av Jesper Tillbergs serie om läktarkulturen Läktarsång är gemenskap i en tid när vi är mer ensamma än någonsin. I klacken är trumman själva hjärtat och sången blir lagets röst - och varje persons väg till en identitet. Författaren Jesper Tillberg pratar med skådespelaren Jonas Karlsson, politikern Lars Ohly och Hammarbysupportern Zeid Shahin - till tonerna av bland andra Peter Tchaikovskij, Nina Simone, The Stone Roses, Giacomo Puccini. Fjärde och sista delen av Jesper Tillbergs serie om läktarkulturen

Forza! del 3 - Mannen och sången  

Hur kommer det sig att speciellt män sjunger läktarsånger? Vad är det för hormoner som musiken släpper loss? Och då gärna högst ”omanliga” sånger. Jesper Tillberg pratar med författaren Katarina Wennstam och musikern Joel Alme om läktarmusikens sprängkraft för att uttrycka sig och komma ut ur den musikaliska garderoben - till tonerna av bland andra Doris Day, Edith Piaf, Oscar Peterson, Wanda Jackson, AC/DC, Louis Armstrong, Leonard Cohen. Del tre av Jesper Tillbergs serie om musiken inom läktarkulturen

Forza! - Hånandets konst  

Älskade toner används gärna för att hata motståndarna på fotbollsplanen – och läktarna. Ramsorna förbannar, förfasar och förödmjukar motståndarna med både stil och lagvidriga övertramp. Hånandet sker i rakt nedstigande led från Shakespeares publik på The Globe. Men den starkaste läktarsången är kanske tystnaden? I det här programmet pratar vi med domaren Martin Hansson, AIK-supportern Maria Carlson, politikern Caroline Szyber, författaren och musikrecenscenten Andreas Palmaer. Musiken i programmet är skapad av bland andra Andrew Lloyd Webber, Ella Fitzgerald, Count Basie, Torsten Flinck, Manic Street Preachers, John Cage, Händel.Det här är andra delen av Jesper Tillbergs serie om musiken inom läktarkulturen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose