P3 Browser

P3 Browser

Sweden

P3 Browser är programmet som helt och hållet handlar om vårt liv på internet. Från Facebook-uppdateringar till bloggar, från dejting-sidor till internetbanker, från auktionssajter till nedladdning och piratpartier. Allt avhandlas i P3 Browser. Programledare Angelica Norgren.

Episodes

P3 BROWSER 20121021  

Du hör säsongens sista P3 Browser. Deppigt vi vet, men vi peppar ändå med den största panelen i P3 Browsers historia! På plats i studion har vi Emanuel Karlsten, Helen Alfvegren, Gabriel Sundqvist, Jack Werner och förstås programledare Angelica Norgren. Det pratas om gamification som gör vardagen lite roligare, det digitala tv-kriget som rasar i våra uppkopplade maskiner och om webbens framtid. Dessutom bjuder panelen på massvis med tips! Bland annat så avslöjar Jack sitt bästa vattenhål för nyheter om onlinevärlden, Helen tipsar om ett musikaliskt sätt att förgylla dagen för dina vänner, Emanuel pratar om bragden i Berlin som förenar oss såväl offline som online, Angelica har hittat det perfekta hjälpmedlet för SMS-raggandet och Gabriel pratar om episka, rappande presidentkandidater.

P3 BROWSER 20121014  

I P3 Browser handlar det handlar om hatet på internet, mediedrev och anonyma troll. Vi har alla åsikter, men det som skiljer oss åt är hur långt vi är beredda att gå för att uttrycka dom. Vilken roll spelar anonymiteten, hur bemöter man kritik online och vart kan man sig om man blir kränkt? Det är bara några av frågorna vi ställer oss i veckans P3 Browser. Vi träffar Anita Sarkeesian som efter att ha startat upp ett projekt där hon granskar kvinnoroller i dataspel mötts av en envis cybermobb. Hon berättar om trakasserierna och hur hon hanterar hoten. Dessutom tittar vi närmre på ett bildjournalistiskt bråk mellan Genusfotografen Tomas Gunarsson och fotostudion Spectacular Studios. Veckans panel, Karin Adelsköld och Helen Alfvegren, bjuder på veckans bästa surftips och spanar in världens första kvinnliga programmerare, det härligaste stället på internet och ett mobilspel om ondskefulla grisar.

P3 BROWSER 20121007  

I P3 Browser handlar det om dom stora svenska nätsensationerna med miljontals videoklippsvisningar och hängivna beundrarskaror. Vi träffar 16-åriga William Spetz som berättar om resan från pojkrummet i Umeå till sin egen serie på SVT, undrar vad Gina Dirawi som slog igenom på Youtube sysslar med nuförtiden och tar reda på vad den skönsjungande Gävlebon Freddegredde tänker om sitt nätkändisskap. Panelen i studion, Jack Werner och Helen Alfvegren, funderar på det perfekta receptet på en internetstjärna och diskuterar baksidorna med att vara offentlig med sitt privata i videobloggandet. Dessutom blir det förstås en massa grymma surftips! Vi spanar in vad man kan göra med Instagrams kartfunktion, den bloggande fotografen som sätter genus i fokus och vad Helen tippar blir nästa stora app att utmana polarna i!

P3 BROWSER 20120930  

I P3 Browser undrar vi hur internet har förändrat musiken, och hur våra musikvanor har påverkats av det ständigt växande digitala utbudet. Vi snackar hype och credd såhär i en tid av autotune och youtubestjärnor. Hur står det egentligen till med musikbranschen? Förr snackade man om att dom stackars artisterna tvingades ut på vägarna och fick gigga ihop sina stålar, men idag när den digitala delen av musikbranschen är hetare någonsin så måste det väl se ljusare ut? P3 Browser ringer Claes Olsson på musikindustrin.se för att ta tempen. Vår musikredaktör Germund Stenhag berättar hur han går till väga när väljer vilken musik som ska spelas i P3 Browser, och just den här veckan får vi dessutom höra extra många nätsuccér spelas i programmet. Veckans panel består av Jack Werner och Gabriel Sundqvist som bjuder på surftips i mängder. Det blir bland annat en konsert-app, väldigt korta berättelser, en superhjälte från 60-talet och så förstås, en massa bra ställen att hitta ny musik på!

P3 BROWSER 20120923  

I veckans P3 Browser handlar det om gilla-bekräftelsens baksida och vad som händer när vi låter jakten på likes bestämma. Vi träffar doktoranden och bloggaren Nina Åkestam som har bestämt sig för att sluta ge tummen upp åt sina polares ”Dagens Outfit-bilder” och undrar vilka effekter uppmärksamhetsfiskandet egentligen har på oss. Veckans panel, Emanuel Karlsten och Jack Werner utsätts för ett frestande beteendeexperiment. Psykologen Oskar Henrikson analyserar resultatet och hjälper oss reda ut det här med kortsiktiga belöningar och långsiktiga mål. Det blir förstås massvis med bra tips! Panelen har laddat och det blir bland annat en härlig videobloggkanal, en kärlekshistoria av astronomiska proportioner och en sajt som hjälper dig att hålla stenkoll på vad andra säger om dig i sociala medier.

P3 BROWSER 20120916  

I P3 Browser på söndag handlar det om potatis i parketten, kanyler i citroner och den klassiska råtta i pizzan! Vi snackar vandringssägner och klassiska ”klintbergare” med självaste Bengt af Klintberg, och tar reda på vad som hänt med våra skrönor när dom flyttat ut på internet. Dessutom, hur är det egentligen med sanningshalten i dom historier vi sprider vidare på nätet? Måste man stå för allt man delar, retweetar och skickar vidare? Och hur faktakollar man egentligen en spökhistoria? Panelen, Jack Werner och Emanuel Karlsten, är med i studion för att ge oss nätspaningar och sina bästa grymmaste surftips. Det blir bland annat en finurlig tumblr-blogg, instagram i textform, knep för att slippa bebisbilder och ett smartare sätt att titta på tv!

P3 BROWSER 20120909  

I P3 Browser på söndag undrar vi om internet borde vara en mänsklig rättighet. Vi pratar om det orättvisa med internet, människorna som väljer offline framför online, webbens hierarkier och om vem som bestämmer vad som är viktigt, och framför allt, vad som är sant. Dessutom så gör Kjell Eriksson en snabbvisit i studion, vi frågar historieprofessorn Dick Harrison hur dagens crowdsourcade historieskrivande skiljer sig från dom gamla munkarnas handskrivna böcker och så tar vi reda på varför Kate Middletons bröllopsklänning skapade debatt på Wikipedia. Panelen, Helen Alfvegren och Jack Werner är på plats i studion för att bjuda på sina bästa surftips. Det blir snygga fotobloggar, instagrammode och gamla splatterrullar från 80-talet!

P3 BROWSER 20120902  

Det har blivit dags för en ny säsong P3 Browser, programmet om ditt liv på nätet. Den uppkopplade delen av din vardag som vi tar oss an den här veckan är ditt TV-tittande. I takt med att tekniken förnyas så gör också våra vanor det, nu ska vi nämligen titta på precis vad vi vill, när vi vill. I programmet spanar vi in den kommande tjänsten Netflix och tar tempen på konkurrensen på hemmaplan. Kjell Eriksson gästar P3 Browser och berättar om credd-stämpeln hans TV-serie Kjell 5000 fick när den flyttades från webben till SVT:s tablå. Panelen är givetvis på plats i studion, den här veckan är det Karin Adelsköld och Jack Werner som kommer att bjuda på sina bästa tips på dom smartaste apparna, fiffigaste hemsidorna och skönaste personerna på nätet.

P3 BROWSER 20120610  

I säsongens sista P3 Browser så snackar vi om drivkrafterna som får oss att koppla upp. Dom sju dödssynderna får fungera som kategorier för vårt surfande, för vem har inte ägnat sig är Facebook-avund, Wikipedia-frosseri eller Google-lättja? Vi försöker ta reda på hur stor del av internet som egentligen består av porr och vad porren har betytt för internet. På samma spår så testar vår reporter Nana Håkansson testar platsbaserade dejting-appar för att se om det går att få GPS-ragg i Göteborg. Panelen, Gabriel Sundqvist, Helen Alfvegren och Karin Adelsköld vet allt som är värt att veta om internet och får dessutom förstärkning av psykologen Oskar Henriksson som har extra koll på varför vi människor beter oss som vi gör.

P3 BROWSER 20120603  

I P3 Browser den här veckan handlar det om nu och då. Vi gräver i hur tidens digitala tand har förändrat oss, och särskilt våra hjärnor. Vad händer när all världens samlade kunskap bara är några klick bort och varför kommer man aldrig ihåg sina polares födelsedagar nuförtiden? Vi träffar bloggfenomenet Isabella Löwengrip, som då sjukskrevs av pressen att leva upp till alteregot Blondinbella men nu vill vara en förebild för unga tjejer. Dessutom besöker vi Geek Girl Meetup, en konferens av och för teknikintresserade tjejer som vill nörda loss. Förr väntade tjejerna på sin tur, nu tar dom plats i den grabbdominerade IT-branschen. Panelen består av Helen Alfvegren och Jack Werner som den här veckan tipsar om spökhistorier online, bästa sättet att spara grymma länkar, hur man bygger ett säkert lösenord och en tidsresa tillbaka till chattandet anno 1995.

P3 BROWSER 20120527  

I veckans P3 Browser pratar vi om våra digitala fotspår. Vad vet dom sociala nätverken om oss och hur användes den informationen? Vi träffar Kjell Eriksson som berättar om sitt uppror mot Facebook, och hur han satte ett pris på Facebook-vänskapen när han sålde sina vänner på en annonssajt. Dessutom så funderar vi över vad som händer när den sista statusuppdatering är gjord. Vem ärver dina mail efter din död och vad kommer dina barnbarns barn att tro om dig när dom läser din blogg? Veckans panel består av Karin Adelsköld, Helen Alfvegren och Gabriel Sundqvist, som reder ut om det är okej att ha kvar bilder på sitt ex i sin fotoalbum online och så spanar in vi dom grymmaste kameraapparna till våra smartphones.

P3 BROWSER 20120520  

I veckans P3 Browser snackar vi budtaktik, våra bästa fynd och viktiga saker så som varför det säljs mest dragspel i Örebro. På Internets köp & säljsidor finns pengar att tjäna och kap att göra för den som har tröttnat på sin gamla plasma-TV, vuxit ur sina byxor eller vill lära sig åka längdskidor. Men där stålarna finns, där finns också bluffmakarna. Vi träffar Tomas Nehrer, som är polis till yrket. Han berättar om fällorna och hur man undviker att bli lurad när man handlar på nätet. Veckans panel består av Karin Adelsköld och Gabriel Sundqvist, som bjuder på bästa tipsen för att göra dom stora fynden på auktionssajterna, tar tempen på hur netikett det är att posta kryptiska statusuppdateringar på Facebook och lär dig ragga fler följare på Twitter.

P3 BROWSER 20120513  

I veckans P3 Browser pratar vi om hastighet och mikrostress. Trots att vår uppkoppling blir allt snabbare och väntetiderna kortare, kan vi inte låta bli att trumma fingrarna mot tangentbordet när en hemsida tar flera sekunder på sig att ladda. Veckans panel består av Helen Alfvegren, Emanuel Karlsten och Gabriel Sundqvist. Dom ger oss sina bästa knep för att handskas med den virtuella vardagens små stressmoment och pratar om dom där tillfällena när vi verkligen borde koppla ner, fastän vi inte gör det. Dessutom får du veckans bästa surftips, dom perfekta reglerna för intromusiktävlingar och tips på hur man bäst utnyttjar ett RSS-flöde.

P3 BROWSER 20120506  

I veckans P3 Browser tar vi reda på hur man förvandlar sin blogg till en guldgruva. Vi pratar med Tommie K Johansson som försörjer sig på bloggandet och driver Sveriges största teknikblogg. Oavsett om en blogg är en personlig dagbok, ett ställe att uttrycka sina åsikter på eller en möjlighet att marknadsföra sig själv så finns det pengar att tjäna. Johanna Ögren är kommunikationskonsult med stenkoll på bloggande och hon berättar i P3 Browser hur man tar sitt bloggande till nästa nivå. Veckans panel består av Emanuel Karlsten, Helen Alfvegren och Gabriel Sundqvist. Vi snackar status, makt och ansvar i bloggvärlden. Dessutom bjuder vi på veckans hetaste surftips, pratar om kalenderappar och om att bli kompis med främlingar online.

P3 BROWSER 20120429  

I veckans P3 Browser handlar det om kreativa lösningar och just därför gästas vi av Ellen Sundh som byggt en gråtande skohylla, en ICQ-lampa och andra smarta hemmasnickrade uppfinningar där kreativ elektronik möter praktik. Vi hör också Lina som tog till en digital lösning, och deltog via Skype i sin farmors begravning, fastän hon befann sig på andra sidan jordklotet. Veckans panel består av Karin Adelsköld, Emanuel Karlsten och Gabriel Sundqvist. Det snackas om coola appar som gör livet lite lättare, lite smartare och mycket roligare. I studion så hettar det till när panelen pratar netikett om att dumpa, eller bli dumpad online. Får man göra slut via mail?

P3 BROWSER 20120422  

I P3 Browser på söndag ställer vi stora frågor och undrar vad som händer med bilderna, blogginläggen och mejlen vi skickar iväg med några knapptryckningar. Allt snack om molnet och digitala lösningar, men var någonstans finns internet egentligen? Men vi nöjer oss inte där, för vi undrar också var vi som surfar finns någonstans på internet. Vi snackar surfvanor med panelen, Karin Adelsköld och Emanuel Karlsten. Dom avslöjar vilka sajter dom skämssurfar på, hur man tar semester från nätet och om dom statusuppdaterar på dass. Vi netikett-snackar om fula festbilder på Facebook och panelen hjälper dig till dom bästa sätten att backa upp dina digitala bilder i säkert förvar. Dessutom, blir det veckans tips där Karin bjuder på humorpersoner och Emanuel tipsar om ett forum som kommer att sluka din lediga nättid.

P3 BROWSER 20120415  

I P3 Browser på söndag handlar det om att hitta kärleken bland alla ettor och nollor. Vi navigerar bland nischade dejtingsajter, profilbilder och klurigheterna med att sälja in sig själv till alla potentiella själsfränder på internet. Vi träffar Jaqueline Joo som arbetar med nätdejtingprofilering, och hon berättar hur man får napp på nätet med den perfekta profilsidan. Men ibland finns kärleken närmare än så, P3 Browsers egna reporter Niklas Folkeson och hans flickvän Camilla Wikström fann varandra genom mikrobloggen Twitter, och vi har förstås hela historien! På plats i studion för att dela med sig av sina kärlekstips finns Helen Alfvegren, Karin Adelsköld och Gabriel Sundqvist. Förutom kärlekssnacket så grottar vi ner oss i Bingolottobluffen som fick pensionärerna att sätta mandelkubben i halsen och internet att storma

P3 BROWSER 20120408  

Programledaren Angelica Norgren fångar upp de senaste nätsnackisarna och onlinetrenderna och ger praktiska råd och tips för hur man hanterar alltifrån Facebook till lösenordsappar och auktionssiter. – Vi är konstant uppkopplade och lever stora delar av våra liv på nätet, säger Angelica Norgren. Vi vill uppmuntra våra lyssnare att utforska internet och utnyttja de möjligheter som finns, med finess. Med sig i studion har Angelica en panel med experter inom sociala medier och IT. Tillsammans tar de sig an en rad knepiga internetfrågor. Vad kan man skriva om sin arbetsgivare på nätet och hur kan man använda sociala medier för att söka jobb? Kan man kontrollera hur man syns på nätet och hur flörtar man på Twitter?

0:00/0:00
Video player is in betaClose