P3 Kultur - sändes 2010-2011

P3 Kultur - sändes 2010-2011

Sweden

Programmet sändes 2010-2011. Nördorama med Johanna Koljonen. P3 Kultur analyserar och kärleksbombar hela samtidskulturen, hela vägen från superhjältar till samtidskonst, från romaner till rockklyschor. Ansvarig utgivare: Tomas Granryd

Episodes

P3 KULTUR 20110109  

Det allra sista P3 Kultur skär genom dimmor, smog och snöflingor för att lysa upp framtiden.

P3 KULTUR 20110102  

Johanna Koljonen och P3 Kultur-redaktionen har gått igenom hårddiskar, rullband och USB-minnen i jakt på de starkaste lysande guldkornen ur de gångna 240 timmarnas sändningar.

P3 KULTUR 20101226  

P3 KULTUR 20101219/20101226 Förlängt jul-nördorama med Johanna Koljonen. Javisst, det är P3 Kulturs stora feta julprogram! Den definitiva filmkritikerpanelen - Niklas Eriksson, Emma Gray Munthe och Roger Wilson - listar sina favoritjulfilmer i olika genren och diskuterar bland mycket annat varför en animerad och tomteklädd bajskorv förkroppsligar julens budskap allra bäst. I kunskapslyftet går vi till botten med Ingmar Bergmans sista långfilm Fanny och Alexander - en julfilm-not-julfilm som innehåller dolda influenser från Dallas, The Shining och gladporr. Gästmentorer är Bergmanforskaren Maaret Koskinen och Fanny och Alexander-fanet Emilie Lindberg (som sett filmen cirka 100 gånger). Och sist men inte minst så blir det final i Boxcirkeln, där de sista två avsnitten ur sport- och småstadsdramat Friday Night Lights diskuteras!

P3 KULTUR 20101212  

P3 Kultur åker på dragspelsallsång på en spårvagn i Stockholm för att fira Finlands självständighetsdag - och ger oss entusiastiskt ut på jakt efter mer finsk kultur i Sverige!

P3 KULTUR 20101205  

P3 Kultur gör sitt ytligaste avsnitt någonsin och pratar kläder, smink och positivt tänkande! Vi träffar en fnissig Janie Bryant, kostymdesigner för Mad Men och Deadwood, för att fråga hur man blir hon, hur hon klär sig privat och hur det känns, just nu, att Mad Men tar över världen. Vi besöker kostymverkstaden på Stockholms Stadsteater tillsammans med Charles Koroly för att klämma på klänningarna han lät sy upp av sönderklippta secondhand-fynd för produktionen av Shakespeares Trettondagsafton. Den handlar om ett skeppsbrott och dräkterna är (förutom hisnande vackra kreationer) konceptuella illustrationer av begreppet “varje människa är en ö". Annika Stödberg, maskören bakom bland annat Jägarna och Göta kanal, kommer till studion för att berätta om stilidealen i Knohult anno 2011 inför den kommande svenska storpremiären Åsa-Nisse 21. Hon har med sig den tunnaste peruk vi nånsin sett - den spelar Henrik Dorsins comb-over i filmen - samt en gles mustasch och ett antal seriemördarvidriga löständer i olika burkar. Dessutom pratar vi med författaren Barbara Ehrenreich om varför det är sunt att vara lite grinig. Hon berättar om de utbredda vidskepelsen som kallas “positivt tänkande" och hur den har förstört människors liv, förhindrat revolutioner och sabbat den globala ekonomin. B-kändisbiografibokklubben läser Reichen Lemkuhls självbiografi Here’s What We’ll Say. Näeh, vi vet inte heller riktigt vem han är, men han har varit ihop med Lance Bass och vunnit äventyrdokusåpan The Amazing Race. Vår bokklubbsciceron Roger Wilson satt uppe nästan hela natten för att bli klar i tid och boken var så bra att hans knappt ångrar sig!

P3 KULTUR 20101128  

*P3 KULTUR 20101128* * * *Nördorama med Johanna Kojonen. P3 Kultur ger sig in i den kreativa galenskapen! Författaren Maja Lundgren, aktuell med terapiromanen Mäktig Tussilago och själv koko-stämplad i debaclet efter hennes självbiografiska bok Myggor och tigrar kommer på underbart besök för att snacka galna konstnärsgenier. Kia Berglund från Teater Giljotin berättar om arbetet med totalföretsällningen föreställningen Bli en dåre, som är 48 timmar lång och redan i repetitionsstadiet har fått en del av skådespelarna att balla ur. Vi möter även skådespelaren Lisa Lindgren för att kolla hur man som normalstörd förbereder sig på rollen som bipolär i uppsättningen av Ann Heberleins Jag vill inte dö jag vill bara inte leva på Göteborgs stadsteater. Dessutom hälsar vi på hos serietecknaren Nina Hemmingson (Så jävla normal) och Boxcirkeln sammanträder över ytterligare fyra avsnitt av småstadsdramat Friday Night Lights.*

P3 KULTUR 20101121  

Hjältesagor är för människor vad vatten är för fiskar!

P3 KULTUR 20101114  

Veckans P3 Kultur reflekterar över undergångsromantik, genuinitet och fiktion i ljuset av tre intressanta fall: Joaquin Phoenix, JT LeRoy och Keith Richards. Phoenix och hans svåger Casey Afflecks festivalaktuella mockumentär I'm still here är en fejkad men uppriktig berättelse om hur det kunde ha gått till om Phoenix ballade ur, drogade ner sig och hoppade av sin karriär för att i stället sätta som mål att släppa en hiphop-platta med P Diddy. För att lycka med luret syltade duon bland annat in Ben Stiller, oscarsgalans globala tv-publik och David Letterman.

P3 KULTUR 20101107  

I veckans P3 Kultur blir det korvhipsters och ribs-sydvästar, skadedjurskadaver och fläsksteksfåtöljer när vi kartlägger samtidskulturens fascination för köttet.

P3 KULTUR 20101031  

P3 Kultur 20101031 Programledare: Johanna Koljonen Producent: Tommie Jönsson Nördorama med Johanna Koljonen. P3 Kultur pratar obemannade farkoster och beväpnade robotar, cyberattacker på kärnkraftverk och Iron Man-rustningar på amerikanska soldater. Det låter som framtidskrig ur en science fiction-film. Men det är verklighet redan idag. Popkulturanalytikern Billy Rimgard är bisittare. Författaren och filosofen Anna-Karin Selberg pratar om krigets myter och homoerotik med bakgrund i hennes roman Skymning över Al-Omistan, som förtjänar att tämplas som en samtida klassiker. Brittiske satirikern Chris Morris berättar om oväntade lustigheter i terroristens vardag som han upptäckte medan han undersäkte medan han skrev manus till den festivalaktuella självmordsbombarkomedin Four Lions. P3 Kultur tar också en fika med världens just nu mest populäre svensktalande tv-kändis, Shakeb Isaar, nybliven programledare för Afghan Star. Shakeb tecknar en bild av ett Kabul vi sällan läser om, med sushib

P3 KULTUR 20101024  

P3 Kultur 20101024 1403 Nördorama med Johanna Koljonen. P3 Kultur dammar av guldkorn ur arkivet som bevisar att verkligheten är större, härligare och mycket konstigare än verkligheten. Vi möter Gunilla Ekroth, som under marknadsfakirernas och ormtjuserskornas tid var rikskänd som strippan Gunilla af Halmstad. Reportage från den så kallade Kycklingrättegången där klubbarrangören Makode Linde åtalades för djurplågeri efter att ha arrangerat en klubbkväll där kycklingar fanns på plats. Serietidningsdoktoranden Alastair Hird från Oxford University berättar om sitt forskningsobjekt Grant Morrison: manusförfattare och kaosmagiker. Speldesignern Brenda Brathwaite berättar varför och hur hon skapar brädspel som handlar om folkmord.

P3 KULTUR 20101017  

Poddtext: P3 Kultur 20101017 Nördorama med Johanna Koljonen. Förlängd poddsändning med extramaterial. P3 Kultur firar att den svenska surfsäsongen har börjat. Reportage om kallvattensurfning vid Torö på Södertörns sydspets. Kritikersamtal med populärkulturexperterna Teresa Axner och Niklas Eriksson om den gamla surf- och kriminalklassikern Point Break. Surflandslagets kapten Eugenia Perez berättar om sandblandarritualer vid stora mästerskap. Boxcirkeln har sett avsnitt två till fem av sport- och dramaserien Friday Night Lights och diskuterar avsnitten.

P3 Kultur 20101010 Extramaterial: Anna-Lena Härkönen  

P3 Kultur 20101010 Extramaterial: Anna-Lena Härkönen Förlängt samtal på finska mellan Johanna Koljonen och den finländska författaren Anna-Lena Härkönen.

P3 KULTUR 20101010  

P3 Kultur 20101010. Nördorama med Johanna Koljonen.

P3 KULTUR 20101003  

P3 Kultur 20101003. Nördorama med Johanna Koljonen.

P3 KULTUR 20100926  

P3 Kultur 20100926 14.03 Programledare: Johanna Koljonen Producent: Tommie Jönsson Nördorama med Johanna Koljonen.Från bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Reportage om kultursveriges firmafestkultur - varför påstår bokmässans branschbesökare att de hatar att mingla? Vilka protesterar mot kletigt och ojämlikt hånglande mellan arbetsköpare och arbetstagare i förlagsbranschen? Hur ser mardrömmarnas bibliotek ut? P3 Kultur tittar på några dystopiska scenarion från en nära framtid. Säsongsstart för b-kändis-biografibokklubben med en närläsning av brottaren och entreprenören Frank Anderssons självbiografi.

P3 KULTUR 20100919  

Sedan Almedalsveckan i juli råder ett mentalt undantagstillstånd i landet. Allt handlar om valet. Vi bombmattebombas av utspel, opinionsundersökningar och smilande affischkonst. I vi vandrar runt i ett kollektivt feberrusigt tillstånd där kampanjlåtar ekar, fåfänga försök att göra satir av en redan superskruvad verklighet landar platt på marken och där varje läskunnig person har blivit sin egen retorikexpert. Det är minst sagt lite snårigt just nu. Men till er hjälp kommer nu P3 Kulturs valdagspecialare, där vi analyserar hela den kulturella outputen av årets valrörelse.

P3 KULTUR 20100912  

Den här veckan ägnar vi åt den sköna konsten att framstå som lite mer framgångsrika, lite hetare, lite kulturkoftecreddigare. Det handlar om kultureskorter, namndropping och vaskning i dess former.

P3 KULTUR 20100905  

I veckans P3 Kultur handlar allt om hårda ljud - från pipande fritösmaskiner på hamburgerrestaurangen via ändlösa musikloopar som håller buset borta från perkeringsgarage till Thorsten Flincks skrovliga skådespelarröst, som enligt honom själv numera bor i Mikael Persbrandts mun.

P3 KULTUR 20100829  

Att sommaren är slut betyder inte att P3 Kultur har kastat in handduken - vi har bara skickat Johanna Koljonen på semester i Nevadaöknen, installerat Sonja Schwarzenberger som programledarvikarie och omgrupperat showen till nygammal sändningstid.

0:00/0:00
Video player is in betaClose