Episodes

Sex timmar svenskt, del 2 – ”det nya språket eller en frihet att nynna med i”  

Svensk musik är på väg mot något stort. Det händer något med rapspråket! Orden klingar annorlunda i en ny elastisk form. Svenska, engelska och arabiska flyter samman.

P3 Soul 0

Sex timmar svenskt, del 1  

Nu startar Mats Nileskär serien ”Sex timmar svenskt” (sänds i december och januari).

P3 Soul 0

Wiley – grimeguden  

Det handlar om den brittiska revolutionen. Nu när grime är en del av det av det amerikanska hiphop- och R&Bljudet tar vi det tillbaka ett drygt decennium då allt exploderade i London.

P3 Soul 0

Svenska hiphopporträtt del 2 - Rosh  

I december och januari levererar vi serien ”Sex timmar svenskt” med alla från Cherrie till Madi Banja. Som ett förspel kommer här programmet om Rosh.

P3 Soul 0

Brandy + Jhene Aiko – 90-tals R&B då och nu  

Brandy banade väg för en våg av sårbar och tvivlande R&B som Jhene Aiko förvaltade och förvandlade till fjäderlätta frihetssånger på 10-talet.

P3 Soul 0

Future – rymdtrap  

Möt utomjordingen från Atlanta vars flyt, stötiga stil, kärleksfulla melodier och märklig ljudsväng satte ett hårt avtryck. 

P3 Soul 0

Flying Lotus – Los Angelesljudet!  

Två meter långe Steven Ellison alias Flying Lotus får det mesta att flyga.

P3 Soul 0

Busta Rhymes – monsterflytet  

Woo hah!! Den beryktade energin har vid mer än ett tillfälle hotat att förgöra Busta inifrån.

P3 Soul 0

Yelawolf + Jedi Mind Tricks  

Två Sverige-aktuella artister med utanförskap, motsägelser och kompromisslöshet som gemensamma nämnare.

P3 Soul 0

Teena Marie – sagan om Alice i gettolandet  

Den lilla vita flickan som blev en osannolik ikon i det svarta Amerika.

P3 Soul 0

J Cole & ASAP Rocky – virtuoserna!  

Det handlar om återträffar. Mats Nileskär möter Cole respektive Rocky för andra gången.

P3 Soul 0

Young Thug – normbrytaren!  

Young Thug låter som ett trasigt blåsinstrument som plockades upp ur vattnet efter Katrina.

P3 Soul 0

Ben E King & Percy Sledge - rösterna som tystnade 2015  

Två kärleksapostlar som ansvarade för två av de mest spelade låtarna under 1900-talet. Det fanns ett speciellt djup och en lidelsefull längtan hos sångarna som föddes i början av 1940-talet. Efter andra världskriget krockade den mäktiga gospelkraften med nya hoppfulla energier och banade väg för medborgarrättskampen. Så skapades soul, och låtar som aldrig går ur tiden.

P3 Soul 0

Migos – muterad trapfunk  

Atlanta har varit ett hett musikcentra och en smältdegel sedan tidigt 1990-tal. Men det som händer idag kan närmast liknas vid en populärmusikens big bang. Stilar och kulturer muterar. Nya genrer föds varannan månad. I P3 SOUL i höst möter du de bästa från Atlanta som Young Thug och IloveMakonnen.

P3 Soul 0

FKA Twigs, Tinashe & andra som trollar fram helt ny R&B!  

R&B 2015 är som en rymdresa ut i det okända, eller som uråldrig blues. Gränserna är utplånade och samtidigt bär det tillbaka till kärnan. Det låter både skimrande och rått. Ibland känns det som om det aldrig har låtit bättre än här och nu.

P3 Soul 0

Jadakiss + Slim Thug  

Är Kyssen Topp 5 bland döda och levande MCs, eller inte? Du upptäcker i varje fall en iskall Jada-vers från rymden. Lox-medlemmen talar ut i veckans P3 SOUL, där du också träffar en hjälte som glider på den nya Houston-vågen, bland annat genom Hogg Life. Vi ger dig Slim Thug och ren screwnostalgi i sommarnatten.

P3 Soul 0

Vic Mensa + Lil Boosie  

Nihilistiska gangsta/trap-varianten drill växte ur något som vissa beskrev som en krigszon (Chicago var 2012 USAs mordhuvudstad). Men samtidigt finns det ett starkt arv från en annan typ av rappare(tänk Common, Kanye). Vic Mensa, nu signad till Roc Nation, framstår som den upplyftande länken mellan stadens rika vokalgrupptradition, genretrotsande band som Earth, Wind & Fire och den moderna hiphop som inkluderar Chicago-bop och drill.

P3 Soul 0

Scarface  

Scarface är aktuell med sin självbiografi. Vi levererar klassikern från 2003.

P3 Soul 0

Aretha Franklin – del 2  

Här fortsätter historien om en av 1900-talets största röster. Aretha Franklin förvandlade sydstatssoulen och blev superstjärna!

P3 Soul 0

Aretha Franklin – del 1  

En gåta inlindad i ett mysterium. Mats Nileskär möter Aretha Franklin i Southfield, Michigan och börjar berättelsen någonstans 1956 då Aretha, miljondollarröstens dotter och den 14-åriga mamman, gör sina första egna inspelningar i en miljö som hon är välbekant med. Faderns kyrka. Ekot i slutet av ”Precious Lord” följs av ödesdiger tystnad, tills någon i församlingen utbrister; ”listen at her, listen at her”! En ny tideräkning inleds här och nu.

P3 Soul 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose