P3 Spel

P3 Spel

Sweden

P3 Spel är programmet som ger dig full koll på dator- och TV-spel. Vi berättar om nya spännande releaser till alla plattformar och ger dig episka diskussioner, ärliga recensioner, nyfikna reportage och så spelhistorien i elva delar.

Episodes

P3 Webbläsarspel  

Vi ger oss in i webbläsarspelens frodiga värld, i veckans P3 Spel! Är det en enkel flykt från att göra något viktigare, eller en plats där nästa generations spelutvecklare kan prova sina vingar? Tusen och åter tusen titlar finns att spela gratis på internet, direkt i din browser!  Webbläsarspelen har olika stor plats i våra liv, inte minst verkar din ålder avgöra hur mycket du spelat dem. P3 Spel panelens Susanne Möller och Victor Leijonhufvud gräver djupare i denna spelutvecklingens gräsrotsnivå, tillsammans med programledare Anton Vretander. Dessutom får du ta del av krönikör Sanna Lunds berättelse om en först motig, men sen ganska varm upplevelse i webbläsarens värld. Till råga på allt detta blir det också betyg på Yakuza 0, Nioh och inte minst intryck från For Honor. Du hör P3 Spel med Anton Vretander på lördagar 18.03 i P3.

P3 Spel 0

P3 Spel går på plankan  

Spänn fast träbenet och fäll ner ögonlappen. Sjörövare har tagit över P3 Spel-skutan. I veckans avsnitt pratar vi om sjöburna, himlaflygande och rymdhärjande Pirater. Havets skräck eller en sabelsvingande clown? Den piratfrälste programledaren Anton Vretander reder tillsammans med P3 Spel-panelens Susanne Möller och Victor Leijonhufvud ut vilka olika typer av sjöbusar vi stöter på i spelens värld. Med hjälp av experter från Sjöhistoriska museet får du också veta hur livet som pirat såg ut, och varför Visby borde nischa om sin medeltidsvecka.  Vår krönikör Jimmy Håkansson berättar om ett fans kärlek till en klassiker och betyg sätts på fotboll-och radiobilshybriden Rocket League. Du får även höra intryck från den ändlösa springaren Good Dogs och det nysläppta samurajspelet Nioh. Du hör P3 Spel med Anton Vretander lördag 18.03 i P3.

P3 Spel 0

So bad, it’s good  

Dags att lägga skämskudden åt sidan och njuta av cringen! P3 Spel gräver fram de mest fantastiska stunderna i B-spelens historia. Vi pratar om spelen som är så dåliga, att de blir bra. Många saker kan gå snett i skapandet av ett spel. Allt från dåligt röstskådespel till att själva konceptet haltar, alltså att grundidén till spelet aldrig borde ha lämnat brainstormingmötet. Men i vissa fall händer det något med de där svagheterna som gör att det sunkiga i spelet plötsligt blir titelns styrka. Att det dåliga attraherar och utgör kärnan till det gamers gång på gång återvänder till. P3 Spel-panelens Victor Leijonhufvud och Susanne Möller gräver fram sina starkaste B-spels-ögonblick och de mest ostiga dialogerna tillsammans med programledare Anton Vretander. Dessutom pratar vi med Mikael Mård som var med och skapade de underliga spelkonceptens fanbärare Goat Simulator. Vi får även en inblick i hur det gick till när Diablo dubbades till Svenska på 90-talet, P3 Spel har letat upp en av röstskådespelarna som var med. Michael Gill står för dagens krönika och panelen betygsätter överlevnadsskräckspelet Resident Evil 7 och ger sina första intryck av actionäventyret Yakuza 0 samt det Tinderliknande mobilspelet Reigns. Du hör P3 Spel med Anton Vretander lördag 18.03 i P3.

P3 Spel 0

Ljuden som sätter stämning  

Slut ögonen och spetsa öronen! I veckans avsnitt av P3 Spel är det ljudvågor som står i fokus. Vi utforskar ljuden som sätter stämning. Panelen som består av Susanne Möller, Victor Leijonhufvud och Tobias Norström har plockat fram sina bästa känsloljud. Alltså sånt som får dem att uppleva glädje, skräck, trygghet och dramatik i spel. Avslutningsvis får de gå på styva linan i ett game over-ljud quiz komponerat av programledare Angelica Norgren! Med en skål full av grönsaker gör vi också egna benbrytande ljud tillsammans med ljuddesigner Gustav Landbecker, vi kikar in bakom skräcksljudskulisserna i Little Nightmares och pratar med dirigenten för arméns musikkår, Jonas Nydesjö, om krigsmusik i spel. Tillsammans med P3 Spels nya krönikör Sanna Lund undersöks även det här som finns mellan ljud och ljud… nämligen tystnaden. Du hör P3 Spel med Angelica Norgren lördag 18.03 i P3.

P3 Spel 0

P3 Spel Spelar sig genom Historien  

Vi har lidit oss igenom första världskrigets skyttegravar, vi har förundrats över renässansen och till och med iförda höftskynken brottats med mammutar. I veckans avsnitt spelar vi oss igenom historien, från förhistoria till modernism! En historiepeppad Susanne Möller och en något mer kritisk Tobias Nordström utgör veckans P3 Spel-panel. Tillsammans med Angelica Norgren tar de sig igenom historien via sju olika epoker. Det pratas spel som skildrar det förflutna, och vi funderar kring vilka sidor som fortfarande är oskrivna i spelvärldens historiebok. Ylva Grufstedt ,doktorand i historiebruk i spel, hjälper oss vrida och vända på det där med korrekthet när man pratar om historia. Jimmie Håkansson står för veckans krönika, där människans strävan efter våld ställs mot vår ambition att uppleva historiespel för just historians skull, och inte minst… hur tv-serien Westworld passar in i den ekvationen!

P3 Spel 0

Repris; Zombieapokalyps och rymdresor  

Den här veckan kör P3 Spel två favoriter från 2016 - för ja, det var ju året när vi inte bara färdades genom rymden i ljusets hastighet utan också upplevde zombieapokalypsen på riktigt. I den första halvan av reprisprogrammet beger vi oss tillbaka till 11 juni, när det blir direktrapport från slagfältet på Föne flygbas där forskare, militärer och civilia kämpar mot levande döda. P3 Spel upplever zombielajvet Farmen från första parkett! I andra halvan tar vi sikte mot stjärnorna, och återupplever bitar från avsnittet som sändes 15e oktober. Spel som No Man’s Sky har låtit oss smaka på rymdens oändlighet, Mass Effect har allierat oss med märkliga rymdvarelser och Kerbal Space Program har lärt oss allt vi någonsin behöver veta om gravitation. I panelen hörs Susanne Möller och Victor Leijonhufvud, och vi gästas dessutom av rymdresefantasten och spelskribenten Mats Nylund som berättar om en episk månlandning. Du hör P3 Spel med Angelica Norgren lördag 18.03 i P3. 

P3 Spel 0

Repris; Virtual reality-special! Framtid eller fluga?  

I denna repris klappar vi robothundar, skjuter zombier, och lagar mat - i 3D! P3 Spel dyker in i den virtuella verklighet som spås bli nästa stora grej. Men är det verkligen framtiden - eller är det bara en fluga? I den här reprisen från 1 oktober 2016 går P3 Spel på djupet med dagens virtual reality. Vad kostar det, hur funkar det och vilka är de bästa spelupplevelserna 3D har att bjuda på? Angelica Norgren och Susanne Möller hänger med VR-fantasten Calle Johansson-Sundelius från VR Geeks och FZ.Varför gör vissa VR-spel oss illamående och vad kan man göra för att slippa gejma med en spyhink i knät? Vi reder ut me hjälp av Daniel Sjölie, lektor i datavetenskap vid Göteborgs universitet och Chalmers. Det blir dessutom en krönika med Jimmy Håkansson.P3 Spel med Angelica Norgren sänds lördag 18.03 i P3.

P3 Spel 0

P3 Spel korar årets bästa spel!  

Ännu ett år är till ända och över de senaste 12 månaderna har en hel drös nya titlar lagts till i våra spelbibliotek. Med 2016 i backspegeln levererar därför P3 Spel en topplista över årets bästa spel och dessutom en gedigen genomgång av årets största gamingsnackisar. Såhär vid årets slut är den stora frågan i var gamers tankar ”har jag lyckats beta av årets bästa spel nu, eller finns det något jag?”. P3 Spel hjälper dig svara på den frågan genom att lista årets tio bästa spel! Susanne Möller och Victor Leijonhufvud utgör P3 Spel-panelen, och tillsammans med programledare Angelica Norgren pratar de sig igenom de bästa titlarna 2016 bjudit spelvärlden på.Det blir minimalistiskt inre mörker, kulinariskt kockkaos och hissnande tjuvaktigheter bland de spel som tagit sig in på topplistan. Inte minst koras till slut även det spel som tar hem den stora utmärkelsen, ”årets bästa spel”.I veckans krönika utvärderar Michael Gill det år som vi lämnat bakom oss, och funderar över vad spel kan tänkas fylla för funktion i våra liv framöver.Du hör P3 Spel med Angelica Norgren lördag 18.03 i P3.

P3 Spel 0

P3 (Roll)Spel  

Skicklighetspoäng är satta, karaktärsdrag framklurade och tärningen är kastad. P3 Spel firar jul på klassiskt vis, med ett hårresande rollspelsäventyr, specialskrivet för P3 Spel-gänget. I den här veckans avsnitt av P3 Spel stänger vi för en gångs skull av skärmen och hänger oss åt ett analogt äventyr istället för de digitala. Tillsammans med rollspelsexperten Anna-Karin Linder beger sig Angelica Norgren och P3 Spel-panelens Victor Leijonhufvud och Susanne Möller in i ett klassiskt penna–och pappersrollspel.I den här specialskrivna berättelsen har P3 Spel-gänget endast karaktärsblad och sin fantasi till hjälp, när spelledaren Anna-Karin för dem till en avlägsen jaktstuga. En stor hemlighet avslöjas och medan diskussionen hettar till rör sig en underlig varelse i skogsbrynet utanför stugan…Du hör P3 Spel med Angelica Norgren lördag 18.03 i P3.

P3 Spel 0

H4Xx0rz  

Förr - skurken i dramat. Är det nu hackern blir hjälte? I veckans P3 Spel tipsar vi om liren som får oss att känna oss som kodknäckande genier och möter hackern som bröt sig in hos NASA. Knasiga minispel, "press X to hack" och robotkontroll. Hur ser hacking egentligen ut i spelens värld och vilka datorsnillen är våra favoriter? Susanne Möller, Victor Leijonhufvud och Tobias Norström är veckans P3 Spel-panel och de tar sig an spelens tolkning av hacking i veckans avsnitt. Vi möter dessutom Joel Söderberg som hackade sig in hos NASA och blev ovän med FBI, samt tipsar om de bästa spelen för dig som vill sätta programmeringsskillsen på prov! I veckans krönika hörs Michael Gill och i recensionen väcker rollspelsäventyret Final Fantasy XV starka känslor hos panelen, plus att vi får ett första smakprov på det japanska äventyret The Last Guardian.Du hör P3 Spel med Angelica Norgren lördag 18.03 i P3.

P3 Spel 0

Like a boss.  

Gör dig redo för bossfight, det är dags för spelens antagonister att briljera! Veckans P3 Spel handlar om bossarna som pressar oss till gränsen, utmanar våra tummar och läser våra tankar. Oavsett om det handlar om att slå knock på Mike Tyson i Punch out, besegra superzombien Tyrant i Resident Evil eller vinna över krigsguden Ares i God of War - så är få saker som är så tillfredsställande som att besegra en riktigt grym tv-spelsboss. P3 Spel-panelen består av Susanne Möller, Tobias Norström och Victor Leijonhufvud som minns sina sina största bossögonblick. Vi möter även irl-bossen Åsa Wilander som är Nordisk marknadschef för Playstation. Vilken tv-spelsboss skulle hon vilja anställa? Jimmy Håkansson vrider dessutom bossperspektivet ett varv extra i veckans krönika.I recensionen delas det ut betyg till robotkrigandet i Titanfall 2 och det blir även rykande färska intryck från det hajpade rollspelet Final Fantasy XV. Du hör P3 Spel med Angelica Norgren lördag 18.03 i P3.

P3 Spel 0

Moddarna som tar vid där spelen slutar  

Vi spanar in lösningen för den som vill få alla drakar i Skyrim utbytta mot Thomas Tåget, hitta rätt i World of Warcrafts quest-djungel eller uppleva Hunger Games i Minecraft. P3 Spel snackar moddar! Världen över sitter kreativa spelare och snickrar ihop eget innehåll till spelen vi älskar och det kan handlar om allt från en självlysande rustning till helt nya spelupplevelser. P3 Spel-panelen består av Victor Leijonhufvud, Susanne Möller och Tobias Norström. Vi hör dessutom Emil Sonneson som ligger bakom moddcommunityt “Swedish Bonna Team” där man bygger ut spelet Farming Simulator med sådant som bredare traktordäck och ladugårdar med vita knutar. Men hur hanterar spelskapare ett blomstrande moddcommunity? Det blir recension av det nostalgimysiga World of Final Fantasy, samt första intryck från nöjesparksimulatorn Planet Coaster och hackerfesten Watch Dogs 2. Vi tas dessutom tillbaka till ett av soffsamarbetets största ögonblick i veckans tidsresa.Du hör P3 Spel med Angelica Norgren lördag 18.03 i P3.

P3 Spel 0

Specialpodd om Overwatch: Säsongsavslutning med QueenE och Stoop  

I säsongens sista specialpodd guidar Fnatic-spelaren Faraaz "Stoop" Waris till rollen som tank och vi hänger med streamern QueenE som bytt ut Starcraft 2 mot Overwatch. Oliver "Vonethil" Lager och Faraaz "Stoop" Waris bootcampar inför Dreamhack i Jönköping men tar en paus i träningen för att diskutera rollen som tank i laget. Vad ska man tänka på och vilka tankhjältar är bäst just nu? Stoop bjuder dessutom på knepen som får dig att briljera som det tyska plåtpaketet Reinhardt. Det blir även ett snack med Emily "QueenE" Krumlinde som lagt karriären som Starcraft 2-proffs på hyllan för att helhjärtat satsa på att streama Overwatch.P3 Spel: Specialpodd om Overwatch släpps onsdag 15.00 här på hemsidan och för dig som prenumererar på P3 Spel dyker avsnittet upp direkt i feeden.

P3 Spel 0

Spelen som aldrig tar slut  

Vad är det som får oss att spela samma spel - dag efter dag, quest efter quest och match efter match? P3 Spel snackar end game och målet med spelen som aldrig tar slut. Bara för att man slagit i leveltaket och maxat hjälten betyder inte det att äventyret är slut - nej, många menar att det där då spel som Destiny och World of Warcraft börjar på riktigt! Susanne Möller, Tobias Norström och Victor Leijonhufvud utgör P3 Spel-panelen och vi ringer även upp Mathias Karlson som är game director för spelet Tom Clancy’s The Division för att prata om hur han vill locka tillbaka spelarna till ett vintrigt och epidemipinat New York.Smygarspelet Dishonored 2 för sig en rejäl genomgång (och betyg!), vi peppar på vinterns spelsläpp och får dessutom en krönika med Michael Gill. Du hör P3 Spel med Angelica Norgren lördag 18.03 i P3.

P3 Spel 0

Specialpodd om Overwatch: Så fixar du proffsens setup  

Varför spelar proffsen med lägsta grafikinställningarna och hur maxar man sina headshots? I Overwatch-podden snackar vi den perfekta setupen och om varför storleken på musmattan spelar roll. Allt om muskänslighet, FPS och inställningarna som optimerar spelandet i veckans avsnitt när Oliver "Vonethil" Lager kommer hem till Angelica Norgren och fixar hennes Overwatch-setup. Vad kan man lära sig av spelets ljudeffekter? Vonethil sätts på prov med ett klurigt fotstegstest! Det blir dessutom en spelguide till den harmoniska robotmunken Zenyatta.P3 Spel: Specialpodd om Overwatch släpps onsdag 15.00 här på hemsidan och för dig som prenumererar på P3 Spel dyker avsnittet upp direkt i feeden.

P3 Spel 0

Sömnbrist och mardrömmar  

Vad drömmer Super Mario om? Lider Lara Croft av sömnproblem och varför powernappar Solid Snake på slagfältet? P3 Spel snackar sömn och utför ett socialt experiment med en sömnberövad panel! Allt om mardrömmar som berättargrepp, tetriseffekten och spelen som får oss att dissa John Blund i veckans P3 Spel. Susanne Möller, Victor Leijonhufvud och Tobias Norström utgör panelen, och minst en av dem har inte sovit på över ett dygn. Vad händer med spelskillsen när tröttheten slår till?Det delas ut betyg till det retrodoftande äventyret Owl Boy och det kulinariska kaoset i Overcooked-expansionen The Lost Morsel. Det bjuds dessutom på intryck från mechfighterna i Titanfall 2 och en ovanligt avslappnande krönika från Jimmy Håkansson. Du hör P3 Spel med Angelica Norgren lördag 18.03 i P3.

P3 Spel 0

Specialpodd om Overwatch: Nyheter från Blizzcon och mässhäng  

Vem är Sombra och vad innebär den nya e-sportligan? Specialpodden snackar om den senaste tidens Overwatch-nyheter och svarar på lyssnarfrågor i mässvimlet på Comic Con. Oliver "Vonethil" Lager och Angelica Norgren är på spelmässan Comic Con Stockholm i veckans avsnitt och svarar på lyssnarfrågor som rör allt från gyllene vapen till positionering och mäktiga plays. Det blir dessutom en genomgång av skyddsängeln Mercy - som tycks bära på en mörk hemlighet. P3 Spel: Specialpodd om Overwatch släpps onsdag 15.00 här på hemsidan och för dig som prenumererar på P3 Spel dyker avsnittet upp direkt i feeden.

P3 Spel 0

P3 Spel sänder live från Comic Con  

P3 Spel besöker spelmässan Comic Con i Stockholm den 4-6 november! Det blir livesändning klockan 14.03 på lördagen och härligt häng i vår monter alla dagar. Vi bjuder på spelhäng med Angelica Norgren, Victor Leijonhufvud, Susanne Möller, Tobias Norström och Josef Fares, livesändning från montern och pixelperfekt pärplatteparty! Du kan dessutom träffa Youtube-profilerna Ufosxm (DualDGaming) och KimmyPOWER, få ditt porträtt tecknat som en spelfigur av illustratören Anna Nilsson, bli coachad av Overwatch-proffset Vonethil och spelquizza med Morgonpassets Victor Linnér!

P3 Spel 0

Specialpodd om Overwatch: King of the hill  

I veckans specialpodd om Overwatch handlar det om att bli “king of the hill” i spelläget control. Vonethil guidar till hur du bäst försvarar en kontrollpunkt och tipsar om hjältarna som briljerar. Perfekt positionering, hjältarna som kompletterar varandra och det rätta ultimate-tänket avhandlas när Oliver "Vonethil" Lager och Angelica Norgren går på djupet med spelläget control. Det blir dessutom en guide till den hyperintelligenta gorillan Winston som blivit en favorithjälte i just King of the hill.P3 Spel: Specialpodd om Overwatch släpps onsdag 15.00 här på hemsidan och för dig som prenumererar på P3 Spel dyker avsnittet upp direkt i poddfeeden.

P3 Spel 0

PC – den överlägsna plattformen?  

Det hettar till i studion när PC-fantaster och konsolkramare drabbar samman i veckans P3 Spel. Ligger det något i PC-plattformens påstådda överlägsenhet eller är konsol det bästa sättet att spel på? P3 Spel snackar om plattformarna vi väljer att spela våra spel på. Är PC bara massa krångel med drivrutiner och är konsolformatet en begränsning för spelskaparna? Vad grundar sig den så kallade “PC Master race”-rörelsens elitistiska självbild i? Är vi mitt uppe i den sista konsolgenerationen? Victor Leijonhufvud, Susanne Möller och Tobias Norström utgör veckans panel som bekänner färg och väljer sida i detta intensiva plattformskrig. Det bjuds dessutom på ett storsnack om första världskrigetskjutaren Battlefield 1 och första intryck från slagsmålen i Battlerite samt en krönika med Michael Gill.Du hör  P3 Spel med Angelica Norgren lördag 18.03 i P3.

P3 Spel 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose