Pengar och Politik

Pengar och Politik

Sweden

Du vill ha bättre koll när du lyssnar på ekonominyheterna. Du vill ha argument och kött på benen i debatten. Lyssna när Mikael Feldbaum snackar med Sandro Scocco och gäster om gränslandet mellan ekonomi och politik i Arena Idés ekonomipodd.

Episodes

Vad är en Beyoncé-voter? | Gäst Anders Lindberg, tf Politisk Chefredaktör Aftonbladet  

Sandro Scocco och Jenny Lindahl pratar med Anders Lindberg, om Grekland och Syriza, om vad som är den svenska motsvarigheten till en Beyoncé-voter – Dylanväljare? – och lite om LO:s samordning inför avtalsrörelsen.

Kostnader i en låtsasvärld  

Pengar & Politik återvänder till rapporten 900 miljarder. Joakim Ruist och Tino Sanandaji har dömt ut rapporten som ”helt oseriös”. Sandro Scocco och Lars Fredrik Andersson har nu presenterat din metod i en artikel i Ekonomisk Debatt som kommer ut nästa vecka. Dagen innan poddinspelningar möttes Ruist och Scocco på samma scen på Migrationsdagen, som Dagens Arbete, Institutet för framtidsstudier och Forskning och framsteg ordnade. Hur kändes det? Och vad handlar kontroversen om? Vad är det som GP:s ledarsida dömde ut som ”fullständigt moraliskt förkastligt” och varför har de fel? Problemet med Ruist metid är att han räknar på en låtsasvärld, menar Sandro. Här kan du också se sändningen från migrationsdagen där Ruist och Scocco medverkade. http://www.svtplay.se/video/10526657/svt-forum/svt-forum-5-okt-09-00 Svar på frågor från lyssnarna om bland annat basinkomst, minijobb, mp:s tjänstemoms, vuxenutbildning och pratar om livslångt lärande. Vad menar Sandro med de 130 miljarder i uteblivna skatteintäkter som följt på Borgs skattesänkningar? Finns det något stöd för teorin att du går till jobbet och gör ett lite sämre jobb ifall din marginalskattehöjning äter upp lite mer av löneökningen? Pengar & politik tittar också närmare på skuggbudgetarna från Moderaterna och Sverigedemokraterna. Är moderaternas ”första-jobbet-avdraget” bara ett vanligt jobbskatteavdrag till? Vem är mest mot flyktingar just nu, moderaterna eller sverigedemokraterna? Hur skiljer sig retoriken från själva siffrorna? Bonusämne: kvarten vi trodde att Jan Björklund avgått! TW för snörvel!

Alla säger högkonjunktur  

Vi har läst budgetpropositionen och lyssnat på budgetdebatten. Alla verkar tro att det är högkonjunktur. Sandro Scocco säger att det definitivt inte är någon högkonjunktur. Ulf Kristerssons domedagsprofetia, Magdalena Anderssons utsaga om en historiskt expansiv budget, Oscar Sjöstedts näringslivsvänlighet och Ulla Anderssons vassa drag i förhandlingsspelet. Allt skärskådas av Pengar och Politik, där Sandro Scocco, chefsekonom på Arena Idé, från och med detta avsnitt samtalar med Jenny Lindahl, Arena Opinion, med bakgrund i politik och PR.

Vad är grejen med basinkomst?  

Varför pratar alla basinkomst från Finland till Nederländerna, Schweiz och Silicon Valley?

Nya skuldankaret – en dragg som sänker Sverige? | Gäst: Per Lindvall, journalist  

I juni enades alla partier utom SD om ett nytt överskottsmål och skuldankare. Hur smart var det nya finanspolitiska ramverket och vad kommer det leda till? Pengar och politik gästas av ekonomijournalisten Per Lindvall.

Lika svårt att lämna invandrarförorten som amerikanskt ghetto | Gäst: Torun Österberg, GU  

Av de fattigaste rasifierade i Sverige, kommer hälften aldrig lämna det fattiga område de växte upp i, utan bo kvar där som vuxna. Det är samma låga rörlighet som för fattiga svarta i amerikanska ghetton.

På väg mot en svensk lagombostadskris  

Har du stora bolån? Sandro Scocco förklarar vad du ska oroa dig för, när alla varnar för den stora bokraschen.

Därför vill britterna äta sin cornish pasty ifred | Gäst: Göran von Sydow, Sieps.  

Bör vi sörja om britterna lämnar EU? Och vilken slitning är egentligen värst: Brexit, bråket mellan Östeuropa och Västeuropa eller Tysklands och Greklands eurokris? Gäst är Göran von Sydow, Sieps.

Du måste byta jobb | Gäst: Anna Breman, Swedbank  

Vad ska vi jobba med i framtiden? Blir de hög- och lågkvalificerade jobben fler? Och de mellankvalificerade jobben färre? Blir arbetsmarknadsstrukturen en banan? Beror det på politik, inkomstskillnader, globalisering eller digitalisering? Swedbanks chefsekonom är inte överens med Sandro Scocco.

Rimligt med miljardböter för Nordea  

Är det okej att ha pengar i Panama? Borde anställda på Nordea fällas för skattebrott? Vad får vårbudgeten för betyg? Och kan man inte googla på DN?

Framtidsavsnittet: ”Vi kommer absolut inte bli yuccies”  

Framtidsspaningsavsnittet. Vad innebär digitaliseringen och automatiseringen? Lever vi i den andra maskinåldern - en digitaliseringsvåg som kommer svepa med sig de gamla jobben och skapa en ny ekonomi? En ekonomi där yuccien, den unga urbana kreativa klassen, frodas och omväxlande kör taxi och jobbar som revisor åt kompisarnas företag?

Sverige har en utgiftstakkris, ingen flyktingkris | Gäst: Lisa Pelling, Arena idé  

Regeringen föreslår att flyktingar måste ha jobb för att få permanent uppehållstillstånd och få ta hit familjen. Vad innebär förslaget för etableringen? Och har vi verkligen en flyktingkris, eller bara en utgiftstakskris? Lisa Pelling, Arena Idé, gästar podden.

Detta är den svenska modellen  

Alla från Kd till S vill krama den svenska modellen. Men vad blir egentligen kvar när vad som helst verkar kunna klämmas in i begreppet? Detta är den svenska modellen – vi har hela listan.

Staten och bankerna: maffiabröder | Gäst: Andreas Cervenka, SvD  

Allt fler talar om en förestående finanskris. Podden reder ut vilken roll bankerna spelar i dagens ekonomi, hur de blev så stora, varför staten accepterar det och hur rädda vi bör vara.

När medelklassen röstar på Trump och SD har vi problem  

Väljarna har all anledning att vara missnöjda. Det är därför de röstar på SD. Det går att förändra.

På jakt efter Finanspolitiska rådets särskilda flyktingjobb  

Strax före jul efterlyste Finanspolitiska rådet en ”complete makeover” av svensk ekonomi. Förebilden var 1990-talets Lindbeckkommission. Makeovern skulle gå ut på att finna särskilda flyktingjobb.

Den absurda myten att Sverige är världssämst på integration  

Finns det någon grund för påståendet att Sverige skulle vara världssämst på integration? Ja, om man pallar att hävda att Ungern, Grekland och Turkiet är världsbäst.

Tre förslag som löser klimatkrisen | Gäst: Maria Wetterstrand  

När Maria Wetterstrand gästar Pengar och politik får vi veta vad hon egentligen tycker om en global koldioxidskatt. Vi reder ut vad du behöver veta om COP21 i Paris. Svarar på frågan om tillväxt är förenligt med koldioxidneutraitet. Och Sandro Scocco bygger en modell med tre steg mot tvågradersmålet.

Hit gick centralbankernas nytryckta 12 400 000 000 000 dollar  

Centralbankerna tryckte 12 400 miljarder dollar, men ändå vill ingen investera. Nu ska Riksbanken trycka 65 miljarder kronor till. Men problemet kan vara vem pengarna går till.

De vill sänka din lön och skyller på flyktingarna | Gäst: Agneta Berge  

Forskningen är oense om sänkta lägstalöner skapar några som helst jobb. Ändå är piccolosamhället Svenskt Näringslivs lösning på flyktingkrisen. Lyssna när ekonomen och debattören Agneta Berge gästar Pengar och Politik.

0:00/0:00
Video player is in betaClose