Pengar och Politik

Pengar och Politik

Sweden

Du vill ha bättre koll när du lyssnar på ekonominyheterna. Du vill ha argument och kött på benen i debatten. Lyssna när Mikael Feldbaum snackar med Sandro Scocco och gäster om gränslandet mellan ekonomi och politik i Arena Idés ekonomipodd.

Episodes

Båstadsveckan har förstört Almedalsveckan | Live med Viktor Barth-Kron  

Hör hur Almedalsveckan krossade Båstadsveckan för den ekonomiska eliten, och hur Båstadsveckan slog tillbaka. Vi gör också en utblick över de stora politiska trenderna i Europa, och hur de kommer att påverka svensk politik.

Profitörernas återkomst  

Varför har lönernas andel av ekonomin gått ner? Pengar & politik diskuterar nya rön från Chicago och vad Googles miljardböter handlar om. Alla lyssnarfrågorna ströks för att komma ner i tid, men de finns inspelade som bonusmaterial någon gång. Vi fick i alla fall ner avsnittet till under en timme!

Lafferkurvan och voodoo-ekonomin  

Sandro Scocco och Jenny Lindahl berättar historien om hur Lafferkurvan föds på en sötvattensekonoms servett (om den nu gjorde det) till Dick Cheneys och Donald Rumsfelds stora förvåning 1974. Hur den fick sitt genomslag med Ronald Reagan, och sina efterföljare på 1990-talet i Sverige. Hur teorins arvtagare Donald Trump, Timbro och Svenskt Näringsliv resonerar, och vad sjutton en sötvattensekonom egentligen är. Dessutom: lyssnarfrågor från förra avsnittet om den kommunala skatteutjämningen. Ett stort tack till Transportarbetarförbundet för att vi fick låna deras studio!

Allas mardröm - 90 minuter om kommunal skatteutjämning | Gäst Po Tidholm  

Det längsta avsnittet någonsin, där vi går loss på det kommunala skatteutjämningssystemet, exploateringen av naturtillgångar, landsbygdspoltik, och Po Tidholm anklagar Sandro för att vara högersosse.

Är undergången nära – på väg mot en ny krasch?  

”Skräckindex” visar: Börsen kan krascha. Har inte varit så nära en katastrof sedan 2008. Så såg en av många rubriker i ämnet ut. Men stämmer det? Hur hänger bytesbalans, löneutvecklingen och bolånemarknaden ihop? Och finns det något vi kan göra för att förhindra en ny nedgång? Sandro Scocco och Jenny Lindahl går igenom läget.

Mindre investerat i infrastruktur än vad det ser ut som | Gäst: Lars-Fredrik Andersson  

I en ny rapport från Arena Idé med titeln "En dyrbar väg" framkommer att investeringarna i transportinfrastruktur inte är så stora i praktiken. Lars-Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet, och rapportförfattare, förklarar varför.

Låglönesatsningar och märkets framtid | Gäst Maja Fjaestad, Kommunal  

Räcker dagens lönebildningsmodeller för att få upp de lägsta lönerna? Är industriavtalets lönenivåer förenligt med inflationsmålet? Hur bra var avtalsrörelsen 2017?

Hur hög skattekvot ska vi ha?  

Den här gången handlar Pengar & politik om den mest centrala ekonomisk-politiska frågan: hur höga ska skatterna vara? Plus att Sandro Scocco delar med sig av ett budgetskämt han brukade dra när han var lite yngre.

Pensionsgamarna festar upp våra pengar | Gäst Joel Dahlberg  

Joel Dahlberg, journalisten och författaren som gjorde SvD:s gräv om Allra och skandalen i premiepensionsfonden, gästar podden. Vi får också veta hur pensionssystemet är uppbyggt och varför det inte är särskilt bra. Sandro Scocco räknar ut att om vi inte hade det här dyra PPM-systemet skulle vi ha råd att bjuda alla fattigpensionärer på en resa till Kanarieöarna om året, och Jenny Lindahl har ringt upp Ulla Hoffmann för lite skvaller från arbetsgruppen som tog fram systemet.

Brottslighet som politiskt slagträ | Gäst Jerzy Sarnecki  

Det gamla politiska slagträt om lag och ordning har effektivt kopplats ihop med frågan om invandring i propagandan från t ex SD. Enligt en ny underökning har människors oro under senaste året ökat, när det gäller båda frågorna. Vad säger forskningen, har brottsligheten ökat? Och är verkligen boken "Massutmaning" så "sansad och gedigen" som påståtts? Med Jenny Lindahl, Sandro Scocco och Jerzy Sarnecki.

Romansen mellan Le Pen och Putin – av eller på? | Gäst Tomas Lindbom  

Att Le Pen blir den ena kandidaten i presidentvalet är ganska klart, men vem blir den andra? Pengar & Politik gästas av Tomas Lindbom som sätter upp politiska spelplanen. Men hur den den ekonomiska spelplanen ut? Vad är förutsättningarna att bedriva ekonomisk politik om någon av vänsterkandidaterna vinner? Vem har en affär med vem? Och vilken roll har Ryssland i det hela?

Ljuger näringslivet om vinstförbud? | Gäst Lina Lundblad, välfärdsutredningen  

Efter avsnittet om välfärdsutredningen har både vårdföretagen och Peje Emilsson hörts av. Och i debatten hörs röster som talar om att välfärdsföretagen kommer att förbjudas att gå med vinst. Men utredningen säger att det kommer att gå att göra vinst även i framtiden, om än begränsad. Någon måste ha fel. Båda påståendena kan inte vara sanna. Vi har bjudit in välfärdsutredningens ekonom Lina Lundblad för att reda ut detta.

Staten som medberoende | Andreas Cervenka, aktuell med boken Vad gör en bank?  

Precis som en alkoholist försöker lösa problemen med att bara dricka mer sprit och hoppas att allt ordnar sig av sig själv, så fungerar också finanspolitiken. Lyssna på när Andreas Cervenka från Svenska Dagbladet gästar Pengar & Politik och förklarar hur en bank faktiskt fungerar – egentligen – och varför det är ett problem.

Välfärdsutredningen med gäst Elin Sundberg  

Är välfärdsutredningens förslag om begränsning av vinstuttag i välfärdsföretagen ett slag mot hela marknadsekonomin, eller är det inte ens särskilt radikalt? Avsnitt 52 av Pengar & Politik, reder ut vad som står i välfärdsutredningen och den politiskt stora frågan om vinster i välfärden. Vi har med Elin Sundberg, jurist och utredningssekreterare för välfärdsutredningen, som berättar om vad som faktiskt föreslås. Och som vanligt Sandro Scocco och Jenny Lindahl. Varför behöver vinstsyftet regleras inom välfärden? Räcker det inte att ställa bättre kvalitetskrav? Kommer till rätta med grundproblemen med modellen genom vinstreglering, eller är problemet egentligen marknadsmekanismerna? Hur ser systemen ut i andra länder? Hur ska förslaget fungera i praktiken? Och vad är politiskt genomförbart?

Lyssnarfrågespecial  

Lyssnarfrågor som avhandlas bland annat: Likheten mellan dagens politiska läge och medeltidens Människans natur, är det ojämlikhet eller jämlikhet en anomali historiskt? Kan kapitalismen överleva sig själv, och vad är alternativet? Hur mäter man inflation på teknikprylar? Eller jämfört med KPI? Nudging, låglönesatsning, stabilisatorer

Årskrönika med gäst Viktor Barth-Kron  

Intressanta trender från 2016: vilken sorts populism har vi sett, och vilken borde vi få se? Hur påverkas vi av post truth politics och var 2016 ett steg på vägen i att dödförklara demokratin? Nja, där kanske det rådde oenighet ändå. Brexit, TTIP, Trump, Ungern, Turkiet och mycket annat. (Och ja, ni som undrat. Viktor Barth-Kron har tydligen flickvän) (Några mätningar om flyktingmottagande, där lite olika uppfattningar kommer till uttryck i panelen) http://som.gu.se/digitalAssets/1533/1533986_hur-reagerar-opinionen-p-----kad-flyktingmottagning-andersson-bendz.pdf http://opinion.se/sakfragor/sveriges-flyktingmottagande http://www.ipsos.se/151125-DN-Ipsos-Svenskar-om-flyktingar-i-hemkommunen

Vems fel är ojämlikheten?  

Ny rapport som Sandro och Lars-Fredrik skrivit konstaterar att ojämlikheten beror på en medveten politik, inte globalisering eller ny teknik. Dessutom svarar vi på frågan om varför det egentligen ska vara två procents inflation. Mer om rapprten kan du läsa på DN Debatt: http://www.dn.se/debatt/ojamlikheten-beror-inte-pa-ny-teknik-eller-frihandel/ Bild:Av Sam Fentress, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=213635

Reaganomics Återkomst Med Donald Trump  

När Reagan gjorde det var det hippt, i alla fall hos högern. Nu vill Trump genomföra samma politik igen, trots att amerikansk ekonomi gick åt skogen. Pengar & politik pratar amerikanska valet, helt utan att älta analyser om varför Trump vann och vad alla borde göra nu. Istället med fokus på vad detta betyder för USA:s och världens ekonomi. Artikeln i dagens arena som refereras till: http://www.dagensarena.se/innehall/lonegapet-vaxer-mellan-arbetare-och-tjansteman/ Svenska Podcastpriset för den som vill rösta: http://podcastpriset.daytona.se/nyheter-och-politik/pengar-och-politik

Allt om avtalsrörelsen och lönebildning  

Vad händer i en avtalsrörelsen? Vad innebär samordningen? Vad är märket? Allt om lönebildning förklaras!

Vad är en Beyoncé-voter? | Gäst Anders Lindberg, tf Politisk Chefredaktör Aftonbladet  

Sandro Scocco och Jenny Lindahl pratar med Anders Lindberg, om Grekland och Syriza, om vad som är den svenska motsvarigheten till en Beyoncé-voter – Dylanväljare? – och lite om LO:s samordning inför avtalsrörelsen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose