Pennan & Svärdet podcast

Pennan & Svärdet podcast

Sweden

Pennan & Svärdet är Sveriges militärhistoriska upplevelseklubb. Här finner du militärhistoria i alla dess former, som t.ex. böcker, filmer och utrustningsdetaljer. I denna podcast fyller vi öronen dina med militärhistoria från äldrehistoria till dagens slagfält. Besök Sveriges största militärhistoriska upplevelseklubb Pennan & Svärdet på www.pennanochsvardet.se.

Episodes

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 20: Finska vinterkriget – Hjalmar möter Goliat  

Sällan har Davids kamp mot Goliat haft större proportioner än den 30 november 1939 då Röda arméns pansarlaviner körde fast i de finska skogarna. Finlands trotsiga försvarskrig slog en värld med häpnad och garanterade landets fortsatta existens som fri nation. Vilka faktorer och personligheter stod bakom händelseutvecklingen? Följ Mattis Bergvall och Tommy Hansén i ett nytt avsnitt av Pennan & Svärdet Podcast!

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 19: Pennan & Svärdet 25 år  

Upplevelseklubben Pennan & Svärdet har nu funnits i 25 år. Men hur startade allt? Styresman Per-Anders Lundström tar en titt i backspegeln, från klubbens födelse 1992 till idag.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 18: Apocalypse then – Vietnamkriget  

I detta avsnitt pratar vi om Vietnamkriget, ett krig som skildrats otaliga gånger i böcker, filmer, tv-spel och serietidningar. Men hur utkämpades konflikten egentligen? Hur upplevdes den av soldaterna på marken? Kunde amerikanerna ha vunnit kriget och varför förlorade de? Följ med i en livfull diskussion där vi stöter och blöter ett av världshistoriens mest kontroversiella krig.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 17: Vikingar – värre än sitt rykte  

Tillsammans med Ulf Sundberg, militärhistorisk författare och expert på ämnet vikingar, ser vi närmare på hur vikingarna upplevdes ur offrens synvinkel, varför de var så framgångsrika i sina räder, samt hur vår egen syn på vikingarna har förändrats med tiden.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 16: Kontrafaktisk historia  

Hitler vinner kriget, Karl XII segrar vid Poltava eller Staffan Tapper sätter straffen mot Polen i VM 1974: Alla scenarion är exempel på fantasieggande kontrafaktisk historia, eller “what if”- scenarion som det också kallas. I detta avsnitt djupdyker vi i några av militärhistoriens mest betydelsefulla händelser, vänder dem 180 grader, och ser vart vi hamnar.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 15: Panzermeyer och Waffen-SS  

Hur tänker en fanatiker? Och vilka var egentligen Waffen-SS? Vi bläddrar i boken "6 dagar" och lär oss mer om nazisten Kurt “Panzer” Meyers liv och hans framgångsrika karriär som SS-pansarofficer under andra världskriget. På vägen får vi lära oss massor om organisationen han tillhörde, Waffen-SS.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 14: Intervju med peshmergasoldaten Rizgar Kesteyi  

Rizgar är banktjänstemannen i Jönköping som blev kompanichef i Peshmerga i kampen mot IS. Vi ställer de militära frågorna medierna inte vet hur man ställer, och Rizgar ger oss en unik inblick i situationen för de soldater som just nu anfaller Mosul.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 13: Tredje rikets spjutspets  

Vad var det egentligen Tyskland gjorde under anfallen mot Polen, Frankrike och Sovjetunionen som gjorde att de skördade så snabba segrar? Jag pratar med Mattis Bergwall, chefredaktör på tidningen Pennan & Svärdet, och tillsammans försöker vi reda ut det snåriga begreppet blixtkrig.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 12: Vikingar i västerled  

Vikingar i dikt och verkligheten. Vikingarna är ständigt aktuella och var en plåga för de brittiska öarna. Alla vi som växte upp med Röde Orm hyser nog ett särskilt engagemang för våra fornnordiska förfäder.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 11: Kalixlinjen (del 4/4)  

Kalixlinjen - en plats där 500 000 män och kvinnor tjänstgjorde under beredskapsåren för att försvara fosterlandet. Följ med Tom & Nils på en resa genom tid och rum med den svenska försvarslinjen Kalixlinjen i fokus.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 10: Kalixlinjen (del 3/4)  

Kalixlinjen - en plats där 500 000 män och kvinnor tjänstgjorde under beredskapsåren för att försvara fosterlandet. Följ med Tom & Nils på en resa genom tid och rum med den svenska försvarslinjen Kalixlinjen i fokus.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 9: Kalixlinjen (del 2/4)  

Kalixlinjen - en plats där 500 000 män och kvinnor tjänstgjorde under beredskapsåren för att försvara fosterlandet. Följ med Tom & Nils på en resa genom tid och rum med den svenska försvarslinjen Kalixlinjen i fokus.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 8: Kalixlinjen (del 1/4)  

Kalixlinjen - en plats där 500 000 män och kvinnor tjänstgjorde under beredskapsåren för att försvara fosterlandet. Följ med Tom & Nils på en resa genom tid och rum med den svenska försvarslinjen Kalixlinjen i fokus.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 7: Svenskarna i första världskriget  

Under första världskriget stred ett flertal svenskar på båda sidorna av västfronten. I denna podcast med Nils och Tom får du höra om svenskarna som stred och dog i franska främlingslegionen.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 6: Främlingslegionen och första världskriget  

Podcast med Tom och Nils som berättar om svenskar i den franska främlingslegionen under första världskriget.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 5: Främlingslegionen - myten, legenden  

Historiekännarna Nils och Tom går här igenom Främlingslegionens bakgrund och anledningen till dess grundande 1831. Du får följa med genom historien med nedslag vid viktiga händelser, och får även höra om flera av svenskarna som tjänstgjort inom legionen.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 4: Pragvåren 1968  

Historiekännarna Tom & Nils går igenom de händelser i Tjeckoslovakien som resulterade i att Warszawapaktens makter invaderade Prag den 21 augusti, 1968.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 3: Svenska kärnvapen (del 2)  

Pennan & Svärdets egna podcast frontas av historiekännarna Tom & Nils vilka denna gång återupptar kärnvapnets historia fram till idag. Med kärnvapnens historia i ryggen från förra avsnittet fokuseras det nu på det svenska kärnvapenprogrammet.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 2: Svenska kärnvapen (del 1)  

Pennan & Svärdets egna podcast frontas av historiekännarna Tom & Nils vilka denna gång behandlar kärnvapnets historia fram till idag. Historien tar sin början innan andra världskriget då Tyskland ansågs vara världsledande inom kärnfysik. President Roosevelt varnas för Tysklands framsteg och startar Project Manhattan vilket resulterar i de bomber som fälls över Hiroshima och Nagasaki. Lyssna på historien som innehåller tungt vatten, ryska spioner, världens största bomb och ubåtar fullastade med uran. Tryck på play!

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 1: Gotland under kalla kriget  

Det är ingen underdrift att säga att Gotland låg i centrum för flera av kalla krigets mer dramatiska händelser. Tillsammans med Tom och Nils tar vi historien om Gotland från början, tryck på play!

0:00/0:00
Video player is in betaClose