Pennan & Svärdet podcast

Pennan & Svärdet podcast

Sweden

Pennan & Svärdet är Sveriges militärhistoriska upplevelseklubb. Här finner du militärhistoria i alla dess former, som t.ex. böcker, filmer och utrustningsdetaljer. I denna podcast fyller vi öronen dina med militärhistoria från äldrehistoria till dagens slagfält. Besök Sveriges största militärhistoriska upplevelseklubb Pennan & Svärdet på www.pennanochsvardet.se.

Episodes

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 26: Misstag i krigsfilmer  

Många filmer genom historien har behandlat världens krigshistoria, men rätt många av fel begås när dessa händelser skildras, även om det för handlingens skull ibland är medvetet. I denna podcast pratar Tommy Hansen och Mattis Bergwall om några filmer där misstag har begåtts, men självklart också om vad som gjorts bra. I podcasten får både sci-fi-genren och verklighetsbaserade skildringar plats!

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 25: Slaget vid Seelowhöjderna  

Slaget om Seelowhöjderna under andra världskrigets slutskede känner kanske många till, men känner alla till vad som egentligen krävdes av den Röda armén för att krossa det sista hindret innan de nådde Berlin? Tommy Hansen pratar i denna podcast med Pennan & Svärdets chefredaktör Mattis Bergwall om slaget som var det slutgiltiga avgörandet på östfronten. Mycket nöje!

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 24: Gotland ockuperat!  

När Gotland är ockuperat, vad kan Sverige förmå då? Och vilken hjälp utifrån kan förväntas? Det har Tommy Jeppsson och Björn Anderson tagit reda på, om än på det skönlitterära planet. Ta del av podden som behandlar Gotlands betydelse och om något som faktiskt kan hända. Missa inte!

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 23: Den stora invasionen  

Milo Syd, Milo Öst, Milo Övre Norrland. Hur skulle Sverige försvara sig egentligen när anfallet från stormakten i öst var ett faktum? I denna podcast lyssnar vi till överste Bo Hugemark, redaktör för den nya boken Den stora Invasionen. Boken, som är ett resultat av flera års forskning, inriktar sig på tre fallstudier och specialstudier som beskriver det operativa tänkandet och agerandet under det kalla kriget.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 22: Gotlands strategiska betydelse då och nu  

Har Gotland alltid varit viktig i försvarssynpunkt? Hur ser försvaret av ön ut idag, jämfört med då? Finns det andra platser som är lika viktiga ur strategisk synpunkt? I avsnitt 22 får vi ta del av professor Lars Ericson Wolkes breda kunskaper i ämnet. Hugg i, tryck på play!

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 21: Normandie 1944  

Har det forskats färdigt om landstigningen i Normandie 1944? Anders Frankson, militärhistorisk författare, anser så inte vara fallet. Hör Anders och Mattis diskutera de fakta du inte kände till om världshistoriens största landstigning, Normandie 1944.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 20: Finska vinterkriget – Hjalmar möter Goliat  

Sällan har Davids kamp mot Goliat haft större proportioner än den 30 november 1939 då Röda arméns pansarlaviner körde fast i de finska skogarna. Finlands trotsiga försvarskrig slog en värld med häpnad och garanterade landets fortsatta existens som fri nation. Vilka faktorer och personligheter stod bakom händelseutvecklingen? Följ Mattis Bergvall och Tommy Hansen i ett nytt avsnitt av Pennan & Svärdet Podcast!

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 19: Pennan & Svärdet 25 år  

Upplevelseklubben Pennan & Svärdet har nu funnits i 25 år. Men hur startade allt? Styresman Per-Anders Lundström tar en titt i backspegeln, från klubbens födelse 1992 till idag.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 18: Apocalypse then – Vietnamkriget  

I detta avsnitt pratar vi om Vietnamkriget, ett krig som skildrats otaliga gånger i böcker, filmer, tv-spel och serietidningar. Men hur utkämpades konflikten egentligen? Hur upplevdes den av soldaterna på marken? Kunde amerikanerna ha vunnit kriget och varför förlorade de? Följ med i en livfull diskussion där vi stöter och blöter ett av världshistoriens mest kontroversiella krig.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 17: Vikingar – värre än sitt rykte  

Tillsammans med Ulf Sundberg, militärhistorisk författare och expert på ämnet vikingar, ser vi närmare på hur vikingarna upplevdes ur offrens synvinkel, varför de var så framgångsrika i sina räder, samt hur vår egen syn på vikingarna har förändrats med tiden.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 16: Kontrafaktisk historia  

Hitler vinner kriget, Karl XII segrar vid Poltava eller Staffan Tapper sätter straffen mot Polen i VM 1974: Alla scenarion är exempel på fantasieggande kontrafaktisk historia, eller “what if”- scenarion som det också kallas. I detta avsnitt djupdyker vi i några av militärhistoriens mest betydelsefulla händelser, vänder dem 180 grader, och ser vart vi hamnar.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 15: Panzermeyer och Waffen-SS  

Hur tänker en fanatiker? Och vilka var egentligen Waffen-SS? Vi bläddrar i boken "6 dagar" och lär oss mer om nazisten Kurt “Panzer” Meyers liv och hans framgångsrika karriär som SS-pansarofficer under andra världskriget. På vägen får vi lära oss massor om organisationen han tillhörde, Waffen-SS.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 14: Intervju med peshmergasoldaten Rizgar Kesteyi  

Rizgar är banktjänstemannen i Jönköping som blev kompanichef i Peshmerga i kampen mot IS. Vi ställer de militära frågorna medierna inte vet hur man ställer, och Rizgar ger oss en unik inblick i situationen för de soldater som just nu anfaller Mosul.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 13: Tredje rikets spjutspets  

Vad var det egentligen Tyskland gjorde under anfallen mot Polen, Frankrike och Sovjetunionen som gjorde att de skördade så snabba segrar? Jag pratar med Mattis Bergwall, chefredaktör på tidningen Pennan & Svärdet, och tillsammans försöker vi reda ut det snåriga begreppet blixtkrig.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 12: Vikingar i västerled  

Vikingar i dikt och verkligheten. Vikingarna är ständigt aktuella och var en plåga för de brittiska öarna. Alla vi som växte upp med Röde Orm hyser nog ett särskilt engagemang för våra fornnordiska förfäder.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 11: Kalixlinjen (del 4/4)  

Kalixlinjen - en plats där 500 000 män och kvinnor tjänstgjorde under beredskapsåren för att försvara fosterlandet. Följ med Tom & Nils på en resa genom tid och rum med den svenska försvarslinjen Kalixlinjen i fokus.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 10: Kalixlinjen (del 3/4)  

Kalixlinjen - en plats där 500 000 män och kvinnor tjänstgjorde under beredskapsåren för att försvara fosterlandet. Följ med Tom & Nils på en resa genom tid och rum med den svenska försvarslinjen Kalixlinjen i fokus.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 9: Kalixlinjen (del 2/4)  

Kalixlinjen - en plats där 500 000 män och kvinnor tjänstgjorde under beredskapsåren för att försvara fosterlandet. Följ med Tom & Nils på en resa genom tid och rum med den svenska försvarslinjen Kalixlinjen i fokus.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 8: Kalixlinjen (del 1/4)  

Kalixlinjen - en plats där 500 000 män och kvinnor tjänstgjorde under beredskapsåren för att försvara fosterlandet. Följ med Tom & Nils på en resa genom tid och rum med den svenska försvarslinjen Kalixlinjen i fokus.

Pennan & Svärdet podcast - Avsnitt 7: Svenskarna i första världskriget  

Under första världskriget stred ett flertal svenskar på båda sidorna av västfronten. I denna podcast med Nils och Tom får du höra om svenskarna som stred och dog i franska främlingslegionen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose