PENNTRICKET

PENNTRICKET

Sweden

Cissi Wallin och Natashja "Lady Dahmer" Blomberg tar med dig på en resa från barndomens flickor till dagens kvinnor. Vad innebär det att vara kvinna? Varför är feminister så arga? Går det att leva som man lär och hur kollar man om man har hängpattar?

Episodes

Den formbara kvinnan - #19  

Vi pratar om att vara en lerklump: Som tjej och kvinna förväntas du alltid forma dig, flexa dig, underkasta dig killar och mäns vilja och intressen. Natashja och Cissi pratar om den formbara kvinnan. Mannen däremot är ett cementblock som alla andra bara ska acceptera. Han som fan inte tänker anpassa sig. Men anpassar vi halvt ihjäl oss? Vad sker egentligen när man kompromissar bort sig själv?

Den sexuella makten - #18  

"Ligga sig upp"? Sitter vi kvinnor på den "sexuella makten"? Knappast, säger Cissi och Natashja. Tvärtom är ju makt något män ruvar allra mest på, även inom sexets värld. Kan man "ligga sig upp"? Eller kastas man till vargarna som "horan" innan man ens kommit halvvägs? Lyssna, njut. bli arg!

Lite får man väl tåla - #17  

Vad förväntas vi kvinnor tåla? Vad ska vi tydligen bara "ta" in the name of patriarkatet? Natashja, Cissi och flera lyssnare minns tafs på krogen, förminskanden på jobbet och annat varenda tjej upplevt eller rentav upplever regelbundet. Lyssna och odla din ilska!

Kvinnan och skammen - #16  

Skäms du inte? Jo. Och det är väl just det som är problemet. Vi kvinns jobbar ju inte bara med massa orimlig skam kring oss själva, utan tar dessutom på oss ANDRAS skam-kåpa. Tänk om fler män hade vett att skämmas bara en gnutta mer. Tänk om Göran Greider började känna skam över hur han ser ut på bild? Cissi och Natashja delar med sig av sin skam.

Kvinnan och skammen - # 16  

Kvinnan och skammen - # 16 by PENNTRICKET

Fuck off-kapitalet #15  

Måste man kunna försörja sig själv för att ens ha mage att kalla sig feminist? Ska man följa Birgitta Ohlssons råd och skaffa 100 lök i fuck off-kapital? Hur då, i så fall? Och till vilket pris? Varför tjänar kvinnor generellt sämre? Nöjer vi oss med för lite? Kommer vi någonsin komma ikapp ekonomiskt? Natashja och Cissi dryftar makt, cash och påstådd dubbelmoral. Lyssna, brinn till och lär.

Penntricket möter Clara Henry  

Mens vare här! Clara Henry gästar Cissi och Natashja och gräver djupt in i hallongrottans lika äcklande som hatade land. Varför provocerar en bild på en blodig binda (men inte ett blodigt knä)? Vad är en mens-hydda? Är mens bara en fråga för vita privilegierade medelklassfeminister utan riktiga problem eller hur ser mensaktivismen ut globalt? Och hur ser Clara på sitt eget mensande? Detta blodiga avsnitt av Penntricket vill du inte missa!

Kvinna, inta position! - #14  

Vi tilldelas en snäv kostym (prinsessklänning) redan från start. Sen växer vi upp som tjejer i ett patriarkat fullt av oskrivna regler för att slutligen tilldelas den politiska positionen kvinna. Vad gör en "riktig kvinna" egentligen? Hur ser hon ut? Vad förväntas av henne? Hur bemöts hon? Vad innebär det egentligen att kvinnofieras? Cissi och Natashja orerar och spekulerar och sätter ord på det som skaver i vanlig ordning.

Abort med plusmeny – #13  

Rör fan inte vår aborträtt! Natashja och Cissi pratar om medeltida synen på kvinnors kroppar som kärl, om lobbyism som vill ta ifrån oss basala kroppsliga rättigheter och Handmaid's Tale-ismen. Om män som sprutar och sticker, om idiotin med "juridisk abort" och om skulden. Alltid denna jävla skuld. Lyssna och njut av ilskan.

Penntricket möter Linnéa Claeson  

Cissi Wallin och Natashja Blomberg är tillbaka med ett ljuvligt tillika skavande samtal tillsammans med Linnéa Claeson om att ta tillbaka makten och att våga bråka. Vi pratar om Assholes online, om att ge igen med samma mynt och om hur det är att faktiskt behöva vara jävligt rädd för män.

Femtio nyanser av kontroll - #12  

Alla har vi mött honom - den kontrollerande mannen. Han som är orimligt svartsjuk, säger att han vill "skydda en" (omskrivning för "äga en")... Antingen har man själv haft en sån relation, eller så känner man kvinnor som varit eller ännu är i helvetet. Cissi och Natashja berättar om sina kontrollerande ex, tar upp begreppet "gaslighting" och sågar romantiserandet av våldsamma snubbar i var- och varannan Hollywood-film.

Penntricket möter Katarina Wennstam  

Låt oss prata kvinnohat! Varför tycks tamefan alltid frågan vändas till "buhu men manshatet då?". Sakkunniga journalisten och författaren Katarina womensplainar klockrent om vad mäns hat och våld faktiskt kostar. Vi snackar huliganer, våldtäktsmän och annat pack. Vi pratar om mordet på Lotta, Lisa och andra kvinnor som mördats av hatiska män. Upp till kamp med Katarina med andra ord!

Det kallas kärlek - #11  

Går det att ha jämställda relationer med män? Är hopplöst många kill-sambos och makar (av kvinnor) curlade jättebäbisar? Varför tycks så få snubbar ta tillräckligt med känslomässigt ansvar i relationer? Är det kanske bättre att vara singel? Cissi och Natashja rantar, gnäller och sätter fingret på skavet i vanlig ordning.

En doft av bearnaise - #10  

Dags för första frågeprogrammet! Era frågor är vår lag! Vi svarar bland annat på huruvida alla feminister "är feta och luktar bea", hur vi ser på prinsessade flickbarn och att få med "fler män på tåget"... Dessutom: politisk polemik i studion, plus sedvanlig besserwism på hög nivå. Ett avsnitt att älska med andra ord!

Ful utan spackel - #9  

Varför anses det bättre och finare att hudvårds-nörda än att spruta in grejer i fejjan? Är man ingen "riktig" feminist om man fiffar med kroppen? Natashja och Cissi kivas om ideal och dubbelmoral, men förenas också i förvirringen kring desamma.

En lektion i cunnilingus - #8  

Män har ju alltid kommit undan med att vara usla i sängen. Och i patriarkatet har kvinnor fått lära sig att framförallt tända på att tändas på. Vi pratar om höga förväntningar och konstanta sexuella besvikelser. Det är dåliga fittslick, tum-pullet, förnedringssex och moralism på schemat. Cissi pratar snusk och Natashja blir generad.

Penntricket möter Lillelördag  

Här ligger (sitter) vi och duger! Eller? Vi pratar om att vara förebilder och jämför kravet på kvinnor med att män tillåts vara människor i högre utsträckning. Vi pratar om att våga kritisera och kritiseras, om att inte ta allt personligt men också om att synliggöra hur olika kritiken ser ut beroende på vilket kön den man kritiserar tillhör. Vi frågar oss varför vi ska sträva efter att bli mer som den mediokre mannen, kan inte de levla upp lite? Natashja, Cissi, Anitha och Ann käftas emot och gruppkramas omvartannat.

Hoes before bros - #7  

Är det "bara massa drama med tjejer"? Är manlig vänskap verkligen så mycket ärligare och snällare? Cissi och Natashja slår hål på myter om den falska kvinnliga vänskapen. Och lyfter bortglömt systerskap och dissekerar begreppet daddy's girls.

Alla är ätstörda - #6  

Natashja och Cissi dissekerar varför typ varenda tjej och kvinna ser kroppen som ett ständigt renoveringsobjekt. Kan man bli nöjd? Kan man bli fri? Måste man banta offentligt? Är "hälsopepp" mest en omskrivning för internaliserat självhat?

Genushäxorna - #5  

"Låt flickor vara flickor och pojkar pojkar!", brukar det låta. Men vad gör egentligen könsroller med oss? Varför skrämmer (uppenbarligen) en liten kille i prinsessklänning skiten ur så många? Och varför bannar Natashja leksaksbilar medan Cissi bara köper fler?

0:00/0:00
Video player is in betaClose