Perttu Häkkinen

Perttu Häkkinen

Finland

Tässä ohjelmassa yritetään ymmärtää suomalaista yhteiskuntaa ja suomalaisia. Ihminen on nimittäin pitkälti ympäristönsä tuote. Ohjelmaa toimittavat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva. Perttu Häkkinen Yle Puheessa keskiviikkoisin klo 13.00-14.00.

Episodes

Perttu Häkkinen: Elias Simojoki ja suomalaisen fasismin syntyhistoria: 17.01.2017 13.10  

"Kun tämä nuoriso kutsutaan lippujen alle, ei sen paikka ole luentosalissa eikä sen tarvitse tun- tea fascismin tai kansallissosialismin teoriaa, sen tulee vain: Uskoa, totella ja taistella", julisti 1920- ja 1930 -luvuilla nuorisoa villinyt hurmahenkinen pastori Elias Simojoki (1899-1940). Tutustumme hänen turbulenttiin ja lyhyeen vaellukseensa tutkija Miika Siirosen kanssa, jonka Simojoki-elämäkerta "Mustan lipun alla" valottaa ristiriitaisen hahmon elämää. Panu Hietaneva puolestaan jututtaa Eliaksen siskonpoikaa Juhani Simojokea. Hänet puettiin pienenä poikana IKL:n väreihin ja hammaslääkäriin mennessä sanottiin: "Sinimusta mies ei pelkää." Tutkija Ilkka Huhta taas kertoo herännäisyyden suhteesta fennomaniaan.

Perttu Häkkinen: Millaista on suomalainen spiritualismi?: 10.01.2017 14.10  

Meediot, henget ja henkikommunikaatio ovat spiritualismissa keskeisiä. Miten spiritualismi eli eettinen ja uskonnollinen elämänkatsomus on meillä ja muualla muotoutunut? Miten spiritualismi ja spiritismi eroavat toisistaan? Miksei spiritualisteilla ole omaa kirkkoa? Uskontotieteilijä, filosofian tohtori Tea Holm on vasta väitellyt aiheesta. Lisäksi Irene Nadén kertoo Spiritualistisen seuran toiminnasta ja omasta spiritualismistaan. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Itä-Helsinki trilogia 3/3: mielenmaisema ja identiteetti: 22.12.2016 10.12  

Vyöhykkeen henkinen tila. Itähelsinkiläinen identiteetti ja mielenmaisema. Ostarin romantikko eli runoilija Tomi Kontio kertoo itähelsinkiläisestä sielunmaisemasta, lähiöelämästä ja kulttuurista. Lisäksi haastateltavina ovat somalitaustainen nuorisopoliitikko Faisa Kahiye ja Itä-Helsinki 2015 -palkittu toimittaja Jyrki ”Njassa” Jantunen. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Itä-Helsinki trilogia 2/3: runollinen arki: 22.12.2016 10.11  

Itä-Helsingin runollinen arki. Ohjaaja Visa Koiso-Kanttila teki 1990-luvulla synkän mutta koskettavan Karkotetut-dokumentin, joka kertoo Vesalan nuorista. Karkotetut on tiettävästi ensimmäinen syrjäytymistä käsittelevä dokumenttielokuva Suomessa. Koiso-Kanttila kertoo elokuvan tekemisestä, ja yksi päähenkilöistä eli Deresa kertoo elämästään dokumentin jälkeen. Lisäksi räppäri Notkea Rotta kertoo lähiösaagastaan: millaiset asiat ja tapahtumat ovat innoittaneet häntä kirjoittamaan lyriikkaa? Tutustumme myös tämän päivän Kontulaan, jonka arjesta kertoo räppäri BR eli Roni Hagert. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Itä-Helsinki trilogia 1/3: historiaa ja rikoksia: 22.12.2016 10.10  

Mystinen Itä-Helsinki. Perttu Häkkisen perinteinen joulutrilogia vie meidät tällä kertaa vyöhykkeistä mystisimmälle, nimittäin Itä-Helsinkiin. Mitä kaikkia menneisyyden ja nykyisyyden salaisuuksia sikäläiset metsät ja betonilinnoitukset kätkevätkään syleilyynsä? Ainakin punkkia, viikinkejä, sarjamurhaajia ja runonlaulajia. Itä-Helsinki trilogian ensimmäisessä jaksossa emeritusrikostoimittaja Hannes Markkula kertoo hammasmurhaaja Ismo Junnin elämästä. Tutustumme myös Vartiokylän Linnavuoren mysteeriin, johon meidät johdattaa Puotilaseuran kunniapuheenjohtaja Heikki Iihola. Slangiprofessori Heikki Paunonen kertoo stadinslangista: kuinka kieli muuttuu Itä-Helsingin lähiöissä? Luomme katsauksen myös lähiarkkitehtuurin historiaan ja Otto-Iivari Merumanin lähiöperiaatteeseen, jota meille avaa taidehistorian professori Kirsi Saarikangas. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: "Yle mädätystä - kuuntelen silti Perttu Häkkistä": 13.12.2016 12.10  

Syyskauden parhaat. Kohokohdat, kommellukset, palautteita, ennenkuulematonta materiaalia ja yllätyksiä. Lähetyksessä ovat mukana toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva sekä tuottaja Heidi Laaksonen.

Perttu Häkkinen: Nörttiys - ihmeellinen oireyhtymä: 05.12.2016 14.10  

Liisteinen tukka, pullonpohjalasit, vinkuva hengitys, matemaattinen ja luonnontieteellinen lahjakkuus yhdistettynä olemattomiin sosiaalisiin taitoihin ja liian lyhyisiin housuihin. Pitääkö stereotyyppinen kuva nörteistä paikkansa? Paljonko nörtti esimerkiksi kuluttaa kolajuomaa? Vieraina veteraaninörtit Jyrki Kasvi ja Ismo Kiesiläinen, jotka muistelevat erilaisia tempauksiaan, muun muassa sitä, miten Kiesiläinen ja kumppanit valloittivat läppäreineen Helsingin Rautatieaseman matkatavaralokerot. Tapaus ylitti jopa valtakunnallisen uutiskynnyksen. Entä, miten nörttikulttuuri muuttunut? Vilja Rydman on tutkinut nörttikuluttuurin historiaa ja sitä, kuinka stereotyyppinen nörttikuva on muuttunut. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Esoteerinen maantiede ja joutomaiden hedelmällisyys: 29.11.2016 14.10  

Esoteerinen maantiede selvittää, miten ihminen heijastaa sisäistä todellisuutta ympäristöönsä. Sekä myös sitä, miten asuinalue heijastuu ihmisen mieleen? Mihin inhimillisiin tarpeisiin esoteerinen maantiede vastaa? Vieraana on esoteerisen maantieteen koulun perustaja ja periferiaterapian asiantuntija Marko Leppänen. -Periferiaa ei saisi "keskustaa" eli rakentaa samanlaiseksi kuin ruutukaava-alue. Onnellisia ovat he, joilla on oma talojen väliin jäävä lähiökaltsi eli kallio, joka on ollut liian vaikea rakentaa. Lisäksi esseisti Ville-Juhani Sutinen kertoo joutomaiden kulttuurihistoriasta. Miten hän määrittelee joutomaan? Tarvitaanko kaupungeissa muitakin kuin kontrolloituja alueita? Mitä joutomaista voi versota? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Vapauttaako zen illuusioista?: 22.11.2016 14.10  

"Muoto on tyhjyyttä ja tyhjyys muotoa, kaikki on yhtä muodon kanssa, kaikki on yhtä tyhjän kanssa - kaikki on yhtä hyödytöntä." Mitä on zen? Mihin sen avulla pyritään? Onko se uskonto? Zen on tarinan mukaan Intiassa syntynyt, mutta Japanissa jalostunut henkinen harraste, jonka avulla pyritään vapautumaan illuusioista ja harhakuvista. Vieraina olivat Helsinki Zen Centerin Mitra Virtaperko ja Juhani Keskinen. Zenin kulttuurihistoriasta kertoo Helsingin yliopiston tutkija Miika Pölkki, yksi "Mikä miten zen" -kirjan kirjoittajista. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Suomalaiset utopiat osa 2: Sointula ja Emmaus: 15.11.2016 13.53  

Vegetarismia, sosialismia, raittiutta, nationalismia, auringonpalvontaa, uskonnollista hurmosta, rokotekriittisyyttä, feminismiä, vapaata rakkautta: Kyllä sitä ennenkin osattiin! Suurten suomalaisten utopioiden toisessa osassa käsittelemme muun muassa tulisieluisen teosofi-sosialisti Matti Kurikan (1863-1915) Brittiläiseen Kolumbiaan perustamaa Sointulaa ja lukuisia muita suomalaisia ihanneyhteisöjä. Studiossa "Kohti parempaa maailmaa" -teoksen kirjoittaja Teuvo Peltoniemi. Lisäksi kirjailija Kaarina Valoaalto kertoo vuosistaan Jokioisten Emmaus-yhteisössä. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva. Kuva: Siirtolaisuusinstituutti

Perttu Häkkinen: Suomalaiset utopiat osa 1: ekokylät: 08.11.2016 13.10  

Millaista on asua ekokylässä? Mikä sinne saa muuttamaan? Millainen ihminen sopii asumaan melko tiiviiseen asuinyhteisöön? Ekokyliä on arviolta 10-15 Suomessa. Niissä asuvien ihmisten määrää ei tarkkaan tiedetä, koska asumisen intensiivisyys vaihtelee. -Pitää osata rakentaa oma talo ja myös rahoittaa se, sanoo maanviljelijä Ira Hellstén Kurjen tilalta, jossa asuu seitsemän perhettä tällä hetkellä. Perttu Häkkinen vieraili Vesilahdella, jossa Hellstén sekä biodynaamisen tilan asukkaat Salla Kononow-Bracke ja Satu Mattila kertovat ekokylän elämästä ja aatteistaan. Lisäksi Panu Hietaneva haastattelee "Unelmien ekokylät" -kirjan tekijää Kirsi Haapamattia sekä aatehistorioitsija Petteri Pietikäistä, joka perehdyttää meidän Thomas Moren ajatteluun. Moren "Utopiat" ilmestyi 500 vuotta sitten. Kuva: Kurjen tila

Perttu Häkkinen: Helvetti ja muita uskonnollisiä näkyjä: 01.11.2016 13.03  

Jeesuksen kasvot ilmestyvät keittiön lattiaan, Neitsyt Marian patsas vuotaa verta ja taivaalla pilvimuurin raossa hohkaa valkoinen risti. Kristityt Tuomas Akvinolaisesta Martti Lutheriin ovat nähneet jumalallisia näkyjä, mutta joukossamme vaeltaa tänäkin päivänä ihmisiä, jotka omien sanojensa mukaan kokevat samoin. Ilomantsilaiset Erkki Kettunen ja Juha Parviainen näkevät näkyjä, ja Parviainen on nähnyt jopa helvetin tulet. Lisäksi Pyhäinjäännökset-teoksen kirjoittanut diakoni Marko Mäkinen kertoo ihmisten ja esineiden kanonisoimisesta. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Sivari on sankari, totaali on tosimies?: 25.10.2016 13.15  

Suomen kuuluisimman aseistakieltäytyjän ja pasifistin Arndt Pekurisen kuolemasta on kulunut pian 75 vuotta. Miten pasifismi saapui Suomeen? Millainen on suomalaisten aseistakieltäytyjien historia? Haastateltavina aiheesta "Sankareita vai pelkureita" -teoksen tekijä, tietokirjailija Kalevi Kalemaa ja siviilipalvelusmies Jörn Donner. Hän oli sivarina Porin sairaalassa vuosina 1959-1961 ja ensimmäisiä suomalaisia, jotka kieltäytyivät muista kuin uskonnollisista syistä armeijaan menosta. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Luostarielämästä luopuneet: 18.10.2016 14.10  

Santeri Ahola oli aiemmin buddhalaismunkki. Mikä sai hänet jättämään munkin kaavun? Riitta Lemmetyinen oli nunnana saksalaisessa Evankelisten Mariasisarten luostarissa. Miksi kokemus oli valtava pettymys ja mietityttää vielä vuosikymmenten jälkeenkin? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Kabbala - salatiedettä ja mystiikkaa: 11.10.2016 14.10  

Juutalaisen mystiikan virtaus tunnetaan maassamme verrattain huonosti. Studiovieraana on näyttelijä ja ohjaaja Seppo Heinola. Hän on tutkinut salatiedettä pitkään. -Kabbala käsitetään yleensä kovin kapeasti. Se on paljon muutakin kuin naistenlehtien jutut kabbalaa harjoittavasta madonnasta. -Kabbala on suunnattoman rikas aarreaitta sen joka osa-alueella ja voin luvata, että kabbalaan kun todella alkaa perehtyä, siitä saa elänikuisen "vamman". Se on hieno henkisen kehityksen ja luovan elämäntaidon ja -tiedon puu. Juutalaisuuden tutkija Riikka Tuori taas kertoo kabbalan historiasta ja sen vaikutuksesta nyky-Israeliin. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Konkursseja ja konnuuksia: 04.10.2016 14.10  

Suomalaisen talousrikollisuuden kuva. Vieraana on J.K. Tamminen "Konkursseja ja muita konnuuksia" -kirjan tekijä ja entinen talousrikollinen itsekin. Hänen mukaansa pitäisi miettiä, miten harmaasta taloudesta saa ihmisiä pois, takaisin järjestäyneen yhteiskunnan pariin. -Suurin osa suomalaisten talousrikoksista ei kumpua ahneudesta vaan olosuhteiden pakosta. Moni yrittäjä on hätää kärsimässä. Verotusneuvos Markku Hirvonen kertoo ohjelmassa harmaasta taloudesta, sen tilasta, historiasta ja torjunnasta. Sekä Hirvonen että Tamminen arvioivat, että homma on selvästi siistiytynyt 1980-luvusta. Harmaan talouden markkinat kasvavat tosin koko ajan. Tammisen mukaan alalle hakeutuu enenevässä määrin tilimiehiä, lakimiehiä ja viestintäihmisiä. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Lapsipornoa, rasismia, ulosteita: 27.09.2016 14.10  

Kansallissosialismi, Mannerheimin homous, eläinrääkkäys, jumalanpilkka, lapsiporno, rasismi, ulosteet. Tässä aiheita, jotka herättävät suomalaisissa tunteita. Mistä meillä ei saa puhua tai millaista taidetta ei saa tehdä? Mitä yhteistä on rajat rikkovalla taiteella? Kirjailija ja kriitikko Matti Mäkelän tuore esseekokoelma "Tämä ei ole taidetta: Tabujen rikkominen Juhannustansseista Mustaan marsalkkaan" pureutuu aiheeseen. -Kun muutamme historian nykymaailman kaltaiseksi, emme elä enää vapaassa maailmassa, pohti Mäkelä muun muassa kohua "Pekka ja Pätkä neekereinä" -elokuvan esittämisestä. Lisäksi Bizarre Uproar -nimellä noisea tekevä, "paskaa syövä natsi" Markkula kertoo taiteen, koprofagian ja kansallissosialismin kiihottavasta vaikutuksesta. -Teen tätä omaksi ilokseni. Oikeasti olen ujo runopoika, sanoo Markkula, jonka musiikkivideot ovat "vihaa ja kiimaa". Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Kuinka luterilaisuus on muokannut Suomea?: 20.09.2016 14.10  

Luterilaisuus. Kuinka luterilaisuus on muokannut Suomea ja suomalaisuutta? Mikä on luterilaisuuden tulevaisuus kun suosio hiipuu? Luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri ja dosentti Jyri Komulainen ja emeritusprofessori Kari Immonen ovat vieraina. Mitä hän tarkoittaa sillä, että "luterilaisuus on suomalaisen kulttuurin syvärakenne"? Kuinka tärkeitä meille ovat protestanttiset hyveet työ, ahkeruus, säästäväisyys ja itsekuri? Lisäksi taloustieteilijä Esa Mangeloja kertoo Lutherin talousajattelusta ja reformaation vaikutuksesta talouteen. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Korpikommunismi: 13.09.2016 13.10  

Moni on kuullut sanan korpikommunismi, mutta mitä se tarkoittaa? Kuulemme Eemeli Lakkalasta, pienen kruununtorpan pojasta, josta kasvoi 1930-luvulla Tornionjokilaakson ensimmäinen kommunistijohtaja, ja sota-ajan vankilavuosien jälkeen jopa kolminkertainen presidentin valitsijamies. "Kolarin Cicero" levitti aatteen sanaa Lapin tiettömillekin taipaleille. Haastateltavana on korpikommunismista ja Lakkalasta kirjan kirjoittanut emeritusprofessori Arvo Myllymäki. Hänen mukaansa suomalaisen kommunismin tarina on keskittynyt tähän mennessä liiaksi muutamaan henkilöön. Lisäksi tutkija Ulla Aatsinki kertoo Lapin työväenliikkeen radikalisoitumisesta. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Rikoksenuusimisrap - pohjalta voi nousta vain ylöspäin: 06.09.2016 13.25  

Cheekin ja Elastisen siloitellun radiosoittorapin rinnalla elää lähiöiden karuun elämään keskittyvä syrjäytymisrap tai rikoksenuusimisrap. Taisto Tapulista ja Roni Kontulasta eli B.R. ovat entisiä väkivaltarikollisia ja melko harvinaisia räppääviä romaneita. -Mä en millään tavalla halua romantisoida rikollista elämäntapaa tai keulia mun teoilla. Kun mä teen räppii ja sanon jotain siellä, ne on ainakin paikkaansa pitäviä juttuja ja ne tulee mun sisältä, sanoo Taisto, jonka biisit alkoivat syntyä neljän vuoden linnareissulla. -Räppi auttaa purkamaan tunteita. Mieluummin mä kirjoitan runoja eli räppii kun tuijotan tyhjää seinää. Pohjalta voi nousta vain ylöspäin, miettii Roni. Äänessä on myös heidän managerinsa ja Pirados Recordsin johtaja Jukka Kuisma. -Mulla on niin paljon vihaa ja katkeruutta, että nyrkit heiluu tosi helposti. Lisäksi ohjelmassa kuullaan sosiaalityöntekijä Ulla Lainetta, joka on tutkinut progradussaan punkin lyriikoita. Miten niissä näkyvät yhteiskunnalliset epäkohdat? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

0:00/0:00
Video player is in betaClose