Perttu Häkkinen

Perttu Häkkinen

Finland

Tässä ohjelmassa yritetään ymmärtää suomalaista yhteiskuntaa ja suomalaisia. Ihminen on nimittäin pitkälti ympäristönsä tuote. Ohjelmaa toimittavat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva. Perttu Häkkinen Yle Puheessa keskiviikkoisin klo 13.00-14.00.

Episodes

Suomalaisen luonnon pyhät paikat  

Perttu Häkkisen reportaasissa tutustutaan Suomen luonnon pyhiin paikkoihin. Tietokirjailija Tuomo Kesäläinen on mukana retkellä vedennostossa Somerojan uhrilähteellä. Millainen paikka on Ilmusmäen pronssikautinen hautaröykkiö ja sen alla sijaitseva rakoluola, jota entisaikain tietäjät käyttivät väitetysti voimapaikkanaan? Entä, miksi ihmiset eivät ole tervetulleita Mikkelin Rakovuoren rotkoon ja mitä valkoinen lehtopöllö halusi Kesäläiselle viestittää Perniön noitien muinaisessa kirkkosalissa? Panu Hietaneva puolestaan haastattelee Petri Keto-Tokoita siitä, miten metsästä tuli suomalaisuuden symboli. Tervetuloa retkelle arkaaisen pyhyyden ulottuvuuteen.

Perttu Häkkinen: Suomalaista talonvaltausta: 08.08.2017 13.10  

Syyskauden ensimmäisen ohjelman aiheena on talonvaltaus eli squattaus. Tarvitaanko sorkkarautaa? Pitääkö kaupunkitilasta taistella? Talonvaltaajakonkari ja kaupunkiaktivisti Teemu Lehto on ollut mukana kuvioissa pitkään. Hän oli ensimmäinen, joka meni vallattuun Lepakkoon sisään. Lisäksi haastateltavana on talonvaltausliikettä tutkinut Elina Mikola. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Kevään kuohuttavimmat jaksot: 20.06.2017 13.10  

"Mukaansatempaavaa hömppää ja tiukkaa sivistystä". "Ymmärtääkö kukaan mistä puhutaan?" Perttu Häkkisen kevään parhaat, palautteet, kulissien takaiset tunnelmat ja ennen kuulematonta materiaalia. Äänessä Perttu Häkkinen, Panu Hietaneva ja tuottaja Heidi Laaksonen.

Perttu Häkkinen: Myymälävarkaita ja myymäläetsiviä: 13.06.2017 14.10  

Onko kaupoista näpistelty vielä nykyään kannattavaa puuhaa? Haastattelussa entinen myymälävaras "Make" sekä Stockmannin pitkäikäinen myymäläetsivä ja kirjoittaja Antto Terras. Nelikymppinen "Make" aloitti näpistelyn 10-vuotiaana. Hän arvelee varastaneensa elämänsä aikana noin 6000 kertaa eli tavaroiden määrä on moninkertainen. Tavaroiden arvo on arviolta yli 50 000 euroa. -Kallein varastamani esine, kitara, maksoi 12 500 markkaa, muistelee "Make". Miksi hän varasti? Oliko varastaminen on huvia, kleptomaniaa vai elinehto? Nykyään rötöstely on taaksejäänyttä elämää ja "Make" on kunniallinen ja työtä tekevä kansalainen. -Myymälävarkauksiin lähtee mukaan myös aivan imbesilliä porukkaa, joiden kiinnijääminen on vain ajankysymys. Mutta taitavia ammattivarkaita kunnioitan, kuten kunnioitan mitä tahansa ammattitaitoa, pohtii Stockmannin entinen erikoismyymäläetsivä Antto Terras. -Narkkeja en sääli, koska he käyttävät jopa omia lapsiaan varkauksiensa välineinä. Lapsia vuokrataan toisille silmälumeeksi ja jopa huumataan, kertoo Terras. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Miehikkälän laulava meedio ja Kaariporttiystävät: 06.06.2017 13.10  

Kaariporttiystävät. Reportaasi Suomen esoteerisemmasta kunnasta, Miehikkälästä. Haastateltavina laulava meedio Aulikki Plaami ja hänen puolisonsa Seppo sekä heidän uskolliset seuraajansa Paavo ja Sinikka Sihvonen. Saamme seurata muun muassa kuinka Aulikki Plaami saa yhteyden Enkelityttö Carmeniin. Mistä mediaaliset kyvyt tulevat? Keitä ovat henkimaailman ystävämme? Miten heihin saa yhteyden? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Elämän ja kuoleman show!: 30.05.2017 14.10  

Millaisia uskomuksia ja mystiikkaa liittyy elämään ja kuolemaan ympäri maailman? Miksi esimerkiksi tiistait ovat noitien työpäiviä Latinalaisessa Amerikassa? Onko paha silmä universaali? Miksi vainajan silmät pitää peittää ja tuonelan lautturi lahjoa? Vieraana on toimittaja ja tietokirjailija Eija Pulkkinen. Hän on tutustunut lähes neljännesvuosisadan ajan Afrikassa, Aasiassa, Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikassa eri heimojen ja kansojen kuolema- ja syntymäriitteihin. Tavat ja uskomukset ovat yllättävän samanlaisia ympäri maailman. - Kaikkialla maailmassa uskotaan, ettei vainaja koskaan täysin jätä meitä. Meidän tosin täytyy saattaa ihminen hautaan ja tehdä seremoniat oikein, etteivät vainajat palaa takaisin kummittelemaan. Lisäksi jututamme tietokirjailija Heikki Lehikoista. Hän on tutkinut kuoleman kulttuurihistoriaa Suomessa. Näkyykö kuolemaan liittyvä magia vielä meillä, rationaalis-sekulaarissa yhteiskunnassa? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Kansanlääkintää ja kalevalaista jäsenkorjausta: 23.05.2017 13.10  

Kansanlääkintää. Mitä on kalevalainen jäsenkorjaus? Onko kuppaus toimivaa terveydenhoitoa? Miten tullaan mestariparantajaksi? Haastateltavina entinen balettitanssija ja kalevalaisen jäsenkorjauksen mestari Katja Rajala, terveysliikunnan dosentti Mika Venojärvi sekä Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela. Hän kertoo muun muassa siitä, miten fennomania on vaikuttanut terveydenhoitoomme? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Retki kummitustaloon: 16.05.2017 13.10  

Miksi suomalainen uskoo kummituksiin? Mitä kummitukset ovat ja miten Katajanokan vanhassa vankilassa kummittelee? Miksi Kaivopuisto on varsinainen kummituskeskittymä? Oppaana ja asiantuntijana on "Aavetaloja ja ihmiskohtaloita" -teoksen kirjoittaja Mauri Karvonen. Lisäksi kuulemme kummitusjuttuja tutkinutta folkloristiikan yliopistonlehtoria Kirsi Hännistä sekä kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemeä, joka kerää parhaillaan suomalaisten yliluonnollisia kokemuksia sotavuosilta. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Ateistinen henkisyys: 09.05.2017 14.10  

Miksi maallistunut ihminen kaipaa henkisyyttä? Tutkimusten mukaan itsensä hengellisiksi, mutta uskonnottomiksi itsensä luokittelevien ihmisen määrä on kasvanut länsimaissa. Uskontososiologi Paul Heelas on kutsunut muutosta henkiseksi vallankumoukseksi. Mistä tällainen kehitys johtuu? Onko se osa notkistuvaa uskonnollisuutta vai sekularisaatioprosessin sivutuote? Haastateltavana on vasta ateistisesta henkisyydestä väitellyt tutkija Mikko Sillfors. -Yhteiskunnan vauraus, turvallisuus, demokratia sekä individualismi korvaavat uskontoa ja kasvattavat uskonnottomien määrää, kertoo Sillfors. Entä, milllaisin argumentein ihminen on pyrkinyt todistamaan jumalan olemassaolon? Millainen on jumaltodistusten historia? Tietokirjailija Jussi K. Niemelä kertoo tästä. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Onko fengshui taikauskoa vai tapa sisustaa?: 02.05.2017 14.10  

Fengshui. Ikivanha aasialainen oppi tähtää ihmisen ja ympäristön harmoniseen suhteeseen. Etymologisesti se ilmineeraa "tuulta ja vettä", mutta mitä se käytännössä on ja miten tämä oppi sopii nyky-Suomeen? Onko fengshui käytännöllinen tapa sisustaa, taikauskoa vai materialistista magiaa? Haastateltavana Fengshui Sampo ry:n primus motor ja fengshuikonsultti Rauli Pitkänen. -Fengshui sopii kaikkiin sisustustyyleihin. Siihen ei tarvita mitään tiettyä estetiikkaa. Pitää vain ympäröidä itsensä rakkailla ja käytännöllisillä esineillä. Huono fengshui on kuin laittaisi tuoreita kukkia samaan maljaan kuihtuneiden kanssa. Ohjelmassa selviää muun muassa, ovatko terävät kulmat fengshuissa kiellettyjä? Mihin sänky kannattaa sijoittaa ja miksei kannata istua oven läheisyydessä? Lisäksi Kiinan kulttuurin tuntija ja tietokirjailija Pertti Seppälä valottaa meille "qin" merkitystä. -Qi on se energia, joka kiertää ihmisen kehossa ja on läsnä koko maailmankaikkeudessa. Kaikki ihmisessä on qi`tä, mutta nykyaikaisen luonnontieteen mukaan sitä ei ole olemassa. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Sigurd Wettenhovi-Aspan ihmeellinen elämä: 25.04.2017 13.19  

Suomalaisen suurmiehen Sigurd Wettenhovi-Aspan elämä ja teot tarkastelussa. Aspan ansioluetto on hengästyttävä. Millainen mies oli taidemaalari, kuvanveistäjä, pilapiirtäjä, näyttelijä, runoilija, säveltäjä, soittoniekka, keksijä, arkkitehti, kielentutkija, suomalaisuusmies, rotuteoreetikko, astronomi, egyptologi, maailmanmatkaaja, suojeluskuntapäällikkö, poliittinen yksityisyrittäjä ja maailman kohtaloiden oraakkeli, suurmiesten ja kruunipäiden tuttu, uuden ajan Väinämöinen ja yksi aikansa tunnetuimpia kansalaisia? Haastateltavina salatieteiden tuntija ja Hermeetikko-aikauskirjan toimittaja Kane Kanerva sekä tutkija Pekka Pitkälä. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Jeesuksen salattu elämä: 18.04.2017 14.25  

Mitä me todella tiedämme Jeesuksesta ja hänen elämästään? Suurmiesten henkilöhistoriat nostattavat aina debattia ja tuskin on hahmoa historiassa, jonka elämästä olisi kiistelty enemmän kuin Jeesus Nasaretilaisen. Jotkut eivät suostu pitämään häntä edes historiallisena henkilönä, toisten mielestä hän puolestaan vietti nuoruusvuotensa Intiassa tai Egyptissä ja kolmannet ajattelevat, että hän olisi ristinkuoleman sijaan nainut Magdalan Marian, saanut lapsia ja saattanut alulle Merovingien hallitsijasuvun. Elokuvaohjaaja ja kirjailija Taavi Kassila oli vieraana ja hän kertoi teoksestaan "Nasaretin miehen salaisuus - Matka Jeesuksen elämään ja kuolemaan". Oliko Jeesus joogi? Valaistunut pyhimys, joka vaelsi nuorena Intiassa? Lisäki kuulemme antropologi ja tietokirjailija Juha J. Hiltusta. Hän on perehtynyt 15 vuotta Torinon käärinliinan salaisuuksiin. Mitä se paljastaa kristinuskon vapahtajasta? Onko se valokuva Jeesuksesta vai kenties Graalin malja? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Maailmanloppua odotellessa: 11.04.2017 14.10  

Elämä maapallolla loppuu, mutta koska ja miten? Tietokirjailija Jussi Viitala tietää, että aikamme maapallolla on loppumassa, mutta tosiasiat eivät ihmisiä kiinnosta. - Nykyinen elämäntapamme mahdollistaa elämän maapallolla noin kahdelle miljardille ihmisille. Kuinka suuri uhka on ilmastonmuutos? Entä meteoriitit? Ydinsota? Pandemiat? Moni uskonnollinen liike taas on odottanut maailmanloppua aikojen saatossa lukuisia kertoja. Kirkkohistorian dosentti Ville Jalovaara kertoo maailmanlopunkultista, Oulun profetiasta. Mikä uhkasi heitä? Miksi profetoivat sisarukset Aune ja Laila Heinonen uskoivat 1960-luvulla, että suomalaiset ovat valittu kansa? Miksi tarvittiin 8000 tosiuskovaa Neuvostoliiton uhan torjumiseen? Mikä maailmanlopussa kiehtoo tai on kiehtomatta? Miksi apokalypsit eivät innosta nykynuorisoa? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Anarkismia ja kuokkavieraita: 04.04.2017 13.10  

Anarkismi on antiikin aikoina alkunsa saanut esivallan vastainen poliittinen ideologia, mutta millainen on ollut sen historia Suomessa? Ovatko anarkistit yhteiskunnallisesti yhä merkittävä toimija? Mikä on suomalaisen anarkimin nykytila? Onko anarkismi karnevalisoitunut ja muuttunut someöyhötykseksi? Haastateltavina anarkisti Antti Rautiainen, vuoden 1917 anarkisteista gradua vääntävä Aki Lemmetyinen sekä kuokkavierasvierasliikettä tutkinut sosiologi Samu Lindström. Miten sen julkisuuskuva on muuttunut? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Mistä tunnistaa hyvän propagandan?: 28.03.2017 14.10  

Mitä on propaganda ja mihin sen teho perustuu? Miksi sosiaalinen media on oiva työväline propagandistille? Paljonko altistumme propagandalle ja miten siltä voi suojautua? Vieraana "Propagandan lumo" -teoksen kirjoittaja ja Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö Joonas Pörsti. -Propanganda lähtee liikkeelle ihmisten tarpeista. Jotta suurten massojen manipulointi onnistuisi, propagandisti tuntee kohteidensa psykologiset viritykset ja pelaa ennakkoluuloilla. -Propaganda ei ole vain valheiden levittämistä vaan myös totuuksia, jotka on irrotettu asiayhteyksistään, muistuttaa Pörsti. Pekka Lehtonen työskenteli propagandahommissa Tallinnan radion suomenkielisessä toimituksessa. Millaista hänen työnsä oli ja miten hän ajautui propagandistiksi? Oliko kyse kansojen välisestä ystävyydestä vai mistä? -Sain ulkomaalaisena suunnilleen kaksi kertaa enemmän palkkaa kuin nuoret virolaiset kollegani. Minulla oli myös harvinainen oikeus lähettää 50 ruplaa Suomeen pankkitililleni. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Roskaelokuva on kotikutoista kapinaa konsensustodellisuutta vastaan: 21.03.2017 14.10  

Roskaelokuvat, eksploitaatioelokuvat, b-elokuvat, ö-elokuvat, halpikset, kalkkunat. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ohjelman aiheena on suomalaisen roskaelokuvan historia ja uusi tuleminen. Vieraina väkivaltaisten roskaelokuvien tekijä Chrzu Lindström sekä elokuvatoimittaja-tietokirjailija Kalle Kinnunen. -Teen törkyä sydämellä. Leffani ovat komediaa äärimmäisistä aineksista, kertoo Nightsatan and the Loops of Doom ja Carlotta Moore -leffojen luoja Chrzu. -Roskaelokuvan teossa pätevät samat kuin muussakin leffan teossa. Pahin synti showbisneksessä on olla tylsä. Mikä roskaelokuvassa kiehtoo vuosikymmenestä toiseen? Missä siis menee huonon ja liian huonon roskan raja? Ovatko Timo Koivusalon elokuvat roskaa vai ainoastaan huonoja? Miksi Ponterosa kiehtoo Häkkistä vuodesta toiseen? Lisäksi kuulemme miten Marko Mäkilaakso tekee b-elokuvilla uraa maailmalla. Hänen mutanttimuurahaiselokuvansa saa tänä vuonna ensi-iltansa. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva. Kuvassa Chrzu Lindströmin drag queen -hahmo Carlotta Moore. Kuva: Jirina Alanko, meikit: Ida Kumpulainen.

Perttu Häkkinen: Jumalan hullut puhuvat enkelten kieltä: 14.03.2017 14.10  

Mistä kielilläpuhumisessa on kyse? Miten sitä oppii? Onko kielilläpuhuminen yliluonnollista vai automaatio, joka opitaan yhteisöltä? Kielilläpuhuminen eli glossolalia tarkoittaa siis uskonnollisessa hurmostilassa esitettyä käsittämätöntä puhetta. Helluntailaisuudessa kielilläpuhumisen katsotaan juontuvan pyhän hengen antamista armolahjoista. Ohjelmassa käsitellään kielilläpuhumista, helluntailaisuutta, hengellä täyttymistä ja uskonnollisia valtasuhteita sosiaalipsykologin ja antropologin Katriina Järvisen kanssa. Lisäksi kuulemme kielilläpuhumisen äänneoppia tutkinutta Terhi Törmälehtoa. Hänen tuoreessa romaanissaan jumalan antamalla "enkelten kielellä" on iso rooli. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Viimeinen boheemi: 07.03.2017 13.10  

Ohjelmassa pohditaan taiteilijakuvan muutosta: mihin katosi ryyppäävää ja rellestävä saarikoskelainen taiteilija, joka ammentaa kärsimyksestä? Nykyisin taitelijoiden elämäntavat ovat siistiytyneet: viinin ja pervitiinin tilalle ovat astelleet jooga, juokseminen ja lastenhoito. Haastateltavina kirjailija Miki Liukkonen. -Olen joko tai -ihminen, neuroottinen ja herkkä. Olen myös heikkona myytteihin, mutten pidä sairauden kultaamisesta, sanoo Rimbaudia ja Saarikoskea ihaileva runoilija. -Kyllä mä luulen, että olen tasapainoton. En mä ainakaan tasapainoinen ole, arvioi Liukkonen. Lisäksi kirjailija ja toimittaja Tuula-Liina Varis kertoo entisestä puolisostaan Pentti Saarikoskesta. Millaista oli elämä myyttisen boheemin rinnalla? -Moni pettyi, jos hän ei ollut kännissä matineoissa. Viina oli kuitenkin hänen tiensä toisten luo, koska hän oli niin ujo ja arka ihminen. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Julius Evola, Alt-Right ja traditionalismi: 28.02.2017 14.00  

Ohjelmassa perehdytään filosofi-okkultisti-kuvataiteilija Julius Evolan ajatteluun. Vuonna 1974 kuollut Evola kirjoitti teoksia metafysiikasta, politiikasta, tantrismista, alkemiasta ja magiasta. Suomessa edes ammattifilosofit eivät tunnu tuntevan Evolan ajattelua. Mitä on sielun rasismi? Entä miksi työ on alin asia, mitä ihminen voi tehdä ja soturin sota taas hienointa, mitä voi tehdä? Perttu Häkkisen kanssa Evolasta keskustelee italialaisia uusfasisteja tutkinut Anton Monti. Evola on esimerkiksi Steve Bannonin ja monien suomalaisten uustraditionalistien henkinen johdattaja. Mikä on Evolan vaikutus nykypäivänä? Lisäksi kirjallisuuden dosentti Marja Härmänmaa kertoo italialaisesta futurismista, koska Evola oli ennen traditionalismiin kääntymistään dadaisti ja futuristi. Mikä on futurismin ja poliiikan kytky? Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Perttu Häkkinen: Pyhä geometria: 21.02.2017 13.10  

Pyhässä geometriassa kaikella on symbolinen merkitys. Haastateltavana on Veli Martin Keitel, joka on omien sanojensa mukaan sukeltanut numerologian ja pyhän geometrian avulla takisin sumerilaisen, suomalais-ugrilaisen, muinaisintialaisen ja eskimokulttuurin yhteiselle lähteelle. Puhetta myyteistä, äänteistä, geometriasta, arkkityypeistä, kaikkeuden lainalaisuuksista, ihmisen historiasta kaksinaisuuden maailmassa ja ihmisyyden päämäärästä, eli kaksinaisuudesta vapautumisesta. Sekä tietenkin lohikäärmeistä. Lisäksi "Mitä symbolit kertovat" -kirjan tekijä, kuvataiteen tutkija Liisa Väisänen valottaa sitä, miten symbolit siirtyvät vuosisatojen ja -tuhansien yli ja puhuttelevat vielä tämän päivän kansalaisia. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

0:00/0:00
Video player is in betaClose