Philip & Svanberg

Philip & Svanberg

Sweden

Philip & Svanberg är två goda vänner som vill dela med sig av både insikter och utsikter. De pratar och skojar bland annat om livet i allmänt, språkförbistringar och olikheter!

Episodes

#142 - Vänner i bil  

Nu kör vi!

Vi kör inte enbart i symbolisk mening, utan även i ordets konkreta bemärkelse. Avsnittet utspelas delvis i en bil på väg till en fest. I avsnittet sitter Philip och Svanberg tillsammans i Linköping. De sitter återigen sida vid sida framför micken och snackar om allt ifrån mobilerfarenheter till avslappnande fredagskvällar. Tuta och kör - det är så man gör!
#141 - Tidsresan  

Med ett nytt anslag tar sig en sjukdomstärd Philip sig an det 141:a avsnittet. Den normala energinivån är dock tillbaka fortare än kvickt när Philip och Svanberg jämför sina “Discovery weekly”-listor på Spotify. Svanberg berättar därefter om ett par insikter som han funnit efter en 30-årsfest. Efter lite vampyrrock är det Philips tur att berätta om den tidsresa han helst av allt skulle vilja göra. Det handlar om en resa till ett kritiskt skede i början av gymnasietiden. 

#140 - Rädslorna  

Vi kör igång veckan med ett nytt avsnitt! Philip & Svanberg snackar bland annat om flygplan och Svanberg kan inte låta bli att förundras över detta flygarv som finns i hans hemstad, Linköping. Philip följer tätt med anekdoter, bland annat om en hund som skrämt honom i de tidigare åren. Titeln representeras i avsnittet av en djupdykning i vad som skrämmer och skapar obehag. Väl mött!

#139 - Man ba kör  

Dags att sparka igång ytterligare ett podcastläsår! Det blir känsloladdade stunder från en kollosommar, många intryck från ett möte i Linköping poddarna emellan samt en rejäl dos Håkan Hellström. Men andra ord, Philip & Svanberg är tillbaka med besked.

#138 - Philips liv med fem låtar  

Philip & Svanberg bjuder på sitt första av två sommarspecial-avsnitt. Konceptet är hämtat från den gamla SvT-talkshowen “Videokväll med Luuk” där en människas liv skildras utifrån, fem för denne, betydelsefulla låtar. Philip berättar om utanförskapet och svårigheterna att samsas med föräldrarna under tonårstiden. Det blir romantiska minnen från en tid mellan 19-22 när himlen var oskyldigt blå och livets möjligheter presenterades. Ett famlande efter en identitet fick sig en knuff i rätt riktning i och med introduktionen av ett visst band i Philips liv. Nu kunde han gå vidare från den machopräglade lagsportsuppväxten. Även livet som olyckligt kär och det känslomässiga förhållandet till Ted Gärdestad berörs, givetvis. Det och mycket, mycket mer i detta utelämnande avsnitt när Svanberg är intervjuare och Philip intervjuobjekt.

#137 - Richard  

Ett avsnitt som är något av en hyllning till en vän till Philip. Ett avsnitt som handlar om en annorlunda vänskap som växte sig stark under en kort tid. Ett avsnitt om betydelsen av vänskap, men också om betydelsen att gå vidare. Vi kommer alltid leva i en värld med “Winds of change”.

#136 - Studentens lyckliga dag  

Studentens lyckliga dag lämnar ingen oberörd. Philip & Svanberg ventilerar tankar om farväl, professionalitet och viljan att stå i centrum. Philip berättar om hur han hamnat på scenen vid ett par tillfällen och Svanberg gör kopplingar till Freddie Wadlings bortgång. Det blir ett avsnitt präglat av avsked och vemod men också hopp inför framtiden. Lyssna gärna kära vänner.

#135 - Eldprov  

Philip begav sig till Göteborg och blev kär både i staden och… Håkan Hellström. I Azaleadalen hände något märkligt, på ett sätt trist, men ändå romantiskt på nått sätt. Samtalet leder in på Hellströms låt “Valborg” som fascinerat både Philip & Svanberg mycket. Vad handlar mänsklig utveckling om egentligen? Att lägga en hand runt någons midja? Svanberg berättar om de eldprov som både han och hans elever genomgått. Visst gör det ont när knoppar brister - men ändå är det ack så nödvändigt, eller? Ni hör, det här får ni bara inte missa.

#134 - Det är inte formen som styr innehållet, det är innehållet som styr formen  

Välkomna tillbaka! Philip & Svanberg ger sig återigen ut på eskapader! Denna gång tar de sig an en bussresa där Philip genomgår ett uppvaknande av nya mått. Därtill har Svanberg fått ny luft under sina författarvingar och kan inte låta bli att bejaka detta.

Framför allt släpper Philip en bomb. Nyfiken? Lyssna på avsnittet och lär dig vad denna bomb innebär!
#133 - Känslomässigt ärlig  

Avsnitt 133 är här! Vi drömmer oss tillbaka till den gamla goda studenttiden och berättar när Svanberg stod utklädd till troll i en lekpark. En stund som kommit att betyda mycket för Philip syn på Svanberg. Intelligens, vad är det? Ett samtalsämne som alltid stimulerar och Svanberg delar med sig av sina senaste intryck i ämnet. Samtalet glider över på känslor i största allmänhet och allteftersom diskutera ilska och hur man kan hantera det. Möjligen finns det mycket att lära för både Philip, Svanberg och er lyssnare.

#132 - Thairestaurangen  

Nu är det dags igen! Philip & Svanberg återvänder och levererar ännu ett avsnitt. Det är med stor förhoppning om att tillfredsställa lyssnarskaran som de båda ger sig in ett samtalsträsk som, i vanlig ordning, för dem på nya samtalsvägar. Bland annat pratas det i avsnittet om ett oroat sms Philip fick av Svanberg. Det lyfts även en anekdot om en thairestaurang, där Philip upptäcker en ny sida av sig själv. Det och mycket annat finns att höra om du bara trycker på play! Väl bekomme!

#131 - Katzenjammer  

Äntligen! Efter ett ofrivilligt uppehåll är Philip & Svanberg åter med full kraft. Båda poddarna är just nu inne i en speciell skäggperiod och detta avhandlas seriöst och oseriöst i inledningen. Därefter berättar Svanberg om ett återupptäckt intresse som skapar möjlighet till symbios med en vän. Philip har hittat en ny favoritpod och är inte sen att göra kopplingar till empati och mobilberoende. Allt detta dessutom stämningsfullt inramat av odödliga Toto. Mycket nöje.

#130 - Naiv  

Svanberg har hållit ett tal på sin skola där han ger en känga till en annan talare. Vi hinner fördjupa oss i fejktrummornas förlovande land innan Philip berättar om en metod som gjort hans liv lättare att leva. Avslutningsvis vill Svanberg diskutera fördelar och nackdelar med Periscope.

#129 - Memento  

Philip och Svanberg befinner sig på Lindhs café i centrala Linköping när delar av detta avsnitt spelas in. Det blir en härligt närvarande känsla när “Samtalens Vasalopp” diskuteras. På grund av inspelningsstrul är duon tillbaka i studion när avsnittets huvudspår avhandlas; den kloke empatikern. Ett samtalsämne som kretsar kring spänningen mellan naivitet och cynism. Går vägen till den kloka empatin via cynismen? Missa inte detta speciella avsnitt som spelades in under märkliga omständigheter.

#128 - Fragment  

Philip & Svanberg ger sig av på en fragmentarisk resa som innehåller allt ifrån kexchoklad till manligt/kvinnligt. Däremellan avhandlas både det ena och det andra såsom avvikande beteende, klassrummet och auktoritet. Tillsist hinner vi även med ett litet segment om varför Philip känner sig mer taggad än någonsin att umgås med Svanis. Detta inramat av den 60-årsjubilerande Ted Gärdestads toner.

#127 - Ruiner  

Vi är tillbaka!

Philip & Svanberg är igång igen! Denna gång återvänder de med samtalsämnen från högt och lågt. Svanberg snackar om en insikt efter att ha sett fotografier från Costa Concordia. Philip berättar om känslor inför elevernas stundande student, vilket givetvis för in diskussionen på ytterligare ämnen. Notera även att Svanberg improviserat ihop några syntiga slingor som bumprar, vilket han är oerhört stolt över.
#126 - 80-talisten  

Boom boom boom boom så var det 126:e avsnittet igång. Ett avsnitt som uteslutande kretsar kring 80-talisten och dess uppväxt på det glada 90-talet. Det blir anekdoter, musik, curlingföräldrar och ALLT man kan tänka sig vilja ha i förhållande till det 90-tal. Det här får ni bara inte missa.

#125 - Ryggtavlan  

Philip berättar utelämnande om hur han blivit besviken på en nära vän på en fest. Trots den tysta överenskommelsen att ragga tjejer när man går på fest infinner sig oundvikligen en besvikelse när någon blir övergiven. Sent omsider får även Svanberg upprättelse för hur Philip behandlat honom tidigare och dessutom mynnat allt ut i en kärleksförklaring. Sist men inte minst har Svanberg sett filmen “”Bully” som väckt tankar om svaghet och mobbing. Kan det vara så att ett mobboffer själv har ett ansvar i en mobbningssituation? Det finns mycket att sätta tänderna i i detta avsnitt, så sätt fart.

#124 - Det omöjliga är per definition möjligt  

BAM! Som ett brev på posten - ett mail i inkorgen - ett melodikryss på lördagen - dimper Philip & Svanberg, avsnitt 124 ner i just din podkorg! Avsnittet innefattar en lite mer lågmäld Philip och därmed en mer högljudd Svanberg. De båda rävarna pratar om den på dagen bortgångne David Bowie, lekfullhet och följer dessutom upp ett spår från förra veckans avsnitt. Philip skjuter skarpt i ett utlägg om hur verkligheten överträffar dikten och om omöjlighet. Den, som vanligt, filosofiska Svanberg kan inte låta bli att låta sin altruistiska, medmänskliga, sida få luft i en utläggning om energiprincipen. Låter det märkligt? Svaret på HUR märkligt får du i podden! Varmt välkommen!

#123 - Ubuntu  

2016 är här, Philip & Svanberg är redo att fortsätta leverera högt och lågt. Att ställa frågor till andra med syftet att få bekräftelse själv. Det är Philips senaste analys sett utifrån hans behov av bekräftelse. Det blir en diskussion om känsliga egon, kränkningar och synen på utveckling av ens personlighet. Growing mindiet och fixed mindset är två begrepp som engagerar Svanberg och som sedermera leder in på det Sydafrikanska ordet “ubuntu”, som betyder att alla människor är förenade av ett osynligt band. Sist men inte minst har Svanberg grottat ner sig rejält i SvTs öppna arkiv under jullovet och där grävt fram en och annan guldklimp.

0:00/0:00
Video player is in betaClose