Pia og Psyken

Pia og Psyken

Norway

Pia åpner seg selv, og inviterer andre til å gjøre det samme. Huspsykiater Anne Kristine tar imot. Sammen finner de nok ut av det

Episodes

Episode 32. Daniele Evelin Alves  

Et barn som ikke får den nødvendige følelsesmessige næringen fra sine foreldre vil slite mer som voksen. Gjesten vår i denne episoden har forsket på barn som vokser opp med en voksen som sliter psykisk, og nok en gang forteller ekspertisen oss at det aller viktigste er å snakke om det.

Episode 31. Jon Andreas Håtun  

Stor sorg er en del av livet; mennesker vi elsker dør. Vår gjest mistet sin kone i kreft i 2014. Her forteller han om de ulike reaksjonene han hadde i tiden etterpå, som til tider var ekstreme.

Episode 30. Khamshajiny Gunaratnam  

Foreldrene hennes ville ikke at hun skulle bli politiker, fordi de var redde for at hun skulle bli drept; det var det de var vant til fra Sri Lanka. Kamzy gjorde det likevel og ble varaordfører. I dag er målet hennes å redde verden, og å hjelpe minoritetsjentene i Oslo.  

Episode 29. Lene Hopland Bergset  

Når man møter et menneske som står på kanten; som kanskje vurderer å ta sitt eget liv, er det aller viktigste å være åpen, og å bare våge å være der. Gjesten i denne episoden kommer fra Kirkens SOS, som daglig tar imot flere hundre henvendelser fra mennesker i krise.

Episode 28. Petter Nyquist  

Utrygghet, sult og søvnmangel gjør skremmende ting med psyken, noe vår gjest fikk kjenne på kroppen gjennom de 52 døgnene han var uteligger i Oslos gater. Men opplevelsen hadde også vakre sider; man finner mye medmenneskelighet der ute.

Episode 27. Tormod Huseby  

Vår kultur er ikke helt bra for den psykiske helsen; jakten på den perfekte fasaden gjør oss syke. Nærhet og tilhørighet, og god selvfølelse begynner i sårbarheten. Hva skjer hvis du viser hvem du faktisk er? Psykiater og forfatter av boka ’Alene Naken’ har vært opptatt av dette spørsmålet i over tretti år.

Episode 26. Malin Nesvoll Vangnes  

Angst kan være sykt skremmende, men den trenger ikke å definere deg. Malin fra ‘Jeg mot meg’ ble ridd så hardt av angsten at hun trodde hun skulle dø. Nå har hun blitt venn med den, og har dermed tatt tilbake makten over sitt eget liv.  

Episode 25. Kristian Tangen  

Barn forteller gjerne om et seksuelt overgrep i små drypp, ofte for å teste hvordan den voksne reagerer. Det kan ta tid før hele historien kommer fordi det er så mye skam og skyld, i tillegg til at barnet kan føle en lojalitet til overgriper. Vår gjest jobber i Kripos, og er ekspert på å […]

Episode 24. Ingunn Yssen  

Hun anklaget sjefen sin for trakassering og sa opp jobben offentlig. Konflikten som førte til at LO-leder Gerd- Liv Valla gikk av, var hard å stå i. Nå, ti år senere, snakker hun om hva det kostet, men også om innsikten hun har fått i konflikter på arbeidsplassen.  

Episode 23. Lisa Arntzen  

”Retten feller ingen moralsk dom over kvinnen, men konstaterer at hun ikke er fremmed for å ha sex med tilfeldige menn.” Tror du dette er en setning fra en voldtektsdom på 1800- tallet? Neida, den er fra 2011. Vi snakker om skam og de andre følelsene som følger etter en voldtekt.

Episode 22. Bent Høie  

Helseministeren brenner for psyken vår. I denne episoden snakker vi om hvordan toppolitikere takler psykisk press, i tillegg er vi innom alt fra homofili, transpersoner og ADHD, til de knallharde kravene barn og unge blir syke av. Blant annet.

Episode 21. Kristine Beate Walhovd  

Hvor bor psyken? Kan svaret på demensgåten ligge klart allerede ved fødselen? Hvordan endrer hjernen seg gjennom livet? I denne episoden har vi en mer akademisk tilnærming til psyken når vi lar en hjerneforsker fortelle om sitt arbeid og sine oppdagelser.  

Episode 20. Cecilie Herlovsen og Grete Dyb  

Cecilie overlevde Utøya. I dag, fem år senere, føler hun at hun står på utsiden av samfunnet og ser inn. Vi, de andre, prøver å glemme det de etterlatte og overlevende fortsatt ikke klarer å slippe unna, sier Grete, som forsker på ettervirkningene etter terroren 22. juli.

Episode 19. Hilde Ch. Solheim  

Han slo, han sa unnskyld, hun var forelsket. En helt vanlig, ressurssterk, norsk jente med trygg og god oppvekst blir værende i et voldelig forhold i flere år. Og hun er langt fra den eneste.    

Episode 18. Peder Kjøs  

I suksesserien ‘Jeg mot meg’ fulgte vi åtte ungdommer gjennom krevende prosesser. Her får psykologen deres rom til å snakke ut -om produksjonen, forholdet han fikk til ungdommene, og styrken som ligger i grupper.

Episode 17. Linnéa Myhre  

Spiseforstyrrelsene er ikke helt borte, men de eier henne ikke lenger. Hun er dessuten ikke helt sikker på om hun faktisk ønsker å bli helt frisk. Men reflektert er hun. Og hun fyrer med glede av mot bloggere som bidrar til å skape kroppspress hos de unge.

Episode 16. Espen Andreassen.  

Da de fikk vite at mor hadde fått kreft valgte de voksne å være helt åpne med sine to små døtre. I denne episoden snakker vi om sorg for liten og stor, om barns fantasi og hvordan helsevesen, skole og foreldre kan møte noe av det vondeste vi opplever i livet: døden.

Epiosde 15. Marius N. Karlstrøm  

En brutal barndom med store doser svik og avvisning gjorde ham til en mobber. Rus og vold, etterfulgt av sanksjoner og straff, drev ham nærmere og nærmere døden. En sykepleier, med en genuin interesse for hva som faktisk bodde inne i gutten, skulle redde livet hans.

Episode 14. Kristian Hall  

Sorgen over faren gikk over i en lang og dyp depresjon med en hyperaktiv, kjip jævel av en demon som gjorde sitt beste for å knuse Kristian. Det klarte den ikke; Kristian valgte å be om hjelp, ble frisk, og ga ut bok om reisen opp fra den mørkeste mørke avgrunnen – tilbake til et […]

Episode 13. Thomas Seltzer  

Kongen av Facebook, en dysforisk og respektfull narsissist som liker ordspill og drømmer om store reformer innen ruspolitikken. Langt fra dekkende, men en slags beskrivelse av dagens gjest.

0:00/0:00
Video player is in betaClose