Pia og Psyken

Pia og Psyken

Norway

Pia åpner seg selv, og inviterer andre til å gjøre det samme. Huspsykiater Anne Kristine tar imot. Sammen finner de nok ut av det

Episodes

Episode 39. Jon Kvaal Pedersen  

Vi snakker om tv- serien Skam, om mani, homofili, tvang og hvordan man best tar vare på et menneske som er akutt psykisk syk,  sammen med en som har dette som fag. Vår gjest i denne episoden er sykepleier og miljøarbeider på Lovisenberg sykehus i Oslo.

Episode 38. Morten Joachim  

Han ble etterlatt hos noen ’skikkelig ålreite folk’ i Gøteborg da foreldrene skulle deale dop. Foreldrene ble tatt av politiet, og mormor kontaktet synske Anna Elisabeth Westerlund i sin desperasjon etter å finne den lille gutten. For å forsone seg med sin oppvekst, og for å klare å tilgi de voksne som omgav ham er […]

Episode 37. Knut Ølstad  

Han var i sitt livs superform da han brakk ryggen og ble lam fra brystet og ned. Psyken fikk kjørt seg grundig; det var harde, indre kamper i perioden etter ulykken. Håpet og livsgleden vant over bitterheten, han har lært mye om hva han må gjøre for å aktivisere seg vekk fra de vonde tankene.

Episode 36. Ingeborg Senneset  

Hun begynte med selvskading før hun begynte på barneskolen, og fant ut at spiseforstyrrelser var en usynlig skademåte. Hun hadde kontroll på vekten i mange år, men etter hvert tok anoreksien over livet hennes fullstendig. På ett tidspunkt trodde hun at hun ikke fikk plass i lenestolen, selv om vekten hennes var så lav at […]

Episode 35. Kristiane Myckland Hansson  

Hun vokste opp med en mor som slåss med spiseforstyrrelser, og som tok sitt eget liv. Det tok mange år før hun klarte å snakke om dette, men i dag jobber hun aktivt med å snakke om hvordan man skaper seg et helt liv etter et traume. Hun har blant annet skjønt at sterk glede […]

Episode 34. Sigrun Marie Moss  

Det dreier seg om politisk psykologi i denne episoden, i anledning valget i USA. De som spiller på solidaritet har en vanskeligere jobb med å nå frem til massene, enn de som spiller på frykt. Det vi opplever som irrasjonelt kan, sett fra et annet ståsted, oppleves som helt rasjonelt. Vi ser på ledelse, hvordan […]

Episode 33. Aslak Hartberg  

Han fikk sitt første panikkangstanfall under en turné, midt på natten, alene på et hotellrom i Kina. Til å begynne med forsøkte han å trygge seg selv med å gå med springkniver i lomma. Etter hvert lærte han hva det var som skjedde i kroppen, og ble dermed kvitt panikkangsten for godt.

Episode 32. Daniele Evelin Alves  

Et barn som ikke får den nødvendige følelsesmessige næringen fra sine foreldre vil slite mer som voksen. Gjesten vår i denne episoden har forsket på barn som vokser opp med en voksen som sliter psykisk, og nok en gang forteller ekspertisen oss at det aller viktigste er å snakke om det.

Episode 31. Jon Andreas Håtun  

Stor sorg er en del av livet; mennesker vi elsker dør. Vår gjest mistet sin kone i kreft i 2014. Her forteller han om de ulike reaksjonene han hadde i tiden etterpå, som til tider var ekstreme.

Episode 30. Khamshajiny Gunaratnam  

Foreldrene hennes ville ikke at hun skulle bli politiker, fordi de var redde for at hun skulle bli drept; det var det de var vant til fra Sri Lanka. Kamzy gjorde det likevel og ble varaordfører. I dag er målet hennes å redde verden, og å hjelpe minoritetsjentene i Oslo.  

Episode 29. Lene Hopland Bergset  

Når man møter et menneske som står på kanten; som kanskje vurderer å ta sitt eget liv, er det aller viktigste å være åpen, og å bare våge å være der. Gjesten i denne episoden kommer fra Kirkens SOS, som daglig tar imot flere hundre henvendelser fra mennesker i krise.

Episode 28. Petter Nyquist  

Utrygghet, sult og søvnmangel gjør skremmende ting med psyken, noe vår gjest fikk kjenne på kroppen gjennom de 52 døgnene han var uteligger i Oslos gater. Men opplevelsen hadde også vakre sider; man finner mye medmenneskelighet der ute.

Episode 27. Tormod Huseby  

Vår kultur er ikke helt bra for den psykiske helsen; jakten på den perfekte fasaden gjør oss syke. Nærhet og tilhørighet, og god selvfølelse begynner i sårbarheten. Hva skjer hvis du viser hvem du faktisk er? Psykiater og forfatter av boka ’Alene Naken’ har vært opptatt av dette spørsmålet i over tretti år.

Episode 26. Malin Nesvoll Vangnes  

Angst kan være sykt skremmende, men den trenger ikke å definere deg. Malin fra ‘Jeg mot meg’ ble ridd så hardt av angsten at hun trodde hun skulle dø. Nå har hun blitt venn med den, og har dermed tatt tilbake makten over sitt eget liv.  

Episode 25. Kristian Tangen  

Barn forteller gjerne om et seksuelt overgrep i små drypp, ofte for å teste hvordan den voksne reagerer. Det kan ta tid før hele historien kommer fordi det er så mye skam og skyld, i tillegg til at barnet kan føle en lojalitet til overgriper. Vår gjest jobber i Kripos, og er ekspert på å […]

Episode 24. Ingunn Yssen  

Hun anklaget sjefen sin for trakassering og sa opp jobben offentlig. Konflikten som førte til at LO-leder Gerd- Liv Valla gikk av, var hard å stå i. Nå, ti år senere, snakker hun om hva det kostet, men også om innsikten hun har fått i konflikter på arbeidsplassen.  

Episode 23. Lisa Arntzen  

”Retten feller ingen moralsk dom over kvinnen, men konstaterer at hun ikke er fremmed for å ha sex med tilfeldige menn.” Tror du dette er en setning fra en voldtektsdom på 1800- tallet? Neida, den er fra 2011. Vi snakker om skam og de andre følelsene som følger etter en voldtekt.

Episode 22. Bent Høie  

Helseministeren brenner for psyken vår. I denne episoden snakker vi om hvordan toppolitikere takler psykisk press, i tillegg er vi innom alt fra homofili, transpersoner og ADHD, til de knallharde kravene barn og unge blir syke av. Blant annet.

Episode 21. Kristine Beate Walhovd  

Hvor bor psyken? Kan svaret på demensgåten ligge klart allerede ved fødselen? Hvordan endrer hjernen seg gjennom livet? I denne episoden har vi en mer akademisk tilnærming til psyken når vi lar en hjerneforsker fortelle om sitt arbeid og sine oppdagelser.  

Episode 20. Cecilie Herlovsen og Grete Dyb  

Cecilie overlevde Utøya. I dag, fem år senere, føler hun at hun står på utsiden av samfunnet og ser inn. Vi, de andre, prøver å glemme det de etterlatte og overlevende fortsatt ikke klarer å slippe unna, sier Grete, som forsker på ettervirkningene etter terroren 22. juli.

0:00/0:00
Video player is in betaClose