Pira och Bråding i P3

Pira och Bråding i P3

Sweden

I Pira & Bråding i P3 hör du både kända och okända människor dela med sig av sina livsöden och berätta om det där avgörande ögonblicket som förändrade deras liv. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Episodes

Kimmie om varför han blev nynazist  

I skolan blir Kimmie mobbad och utstött. Men när han är tolv hör han Ultima Thule för första gången, musik som får honom att känna en tillhörighet. Han rakar sitt hår och börjar klä sig i bombarjacka. I sextonde programmet av Pira & Bråding träffar vi Kimmie som växer upp i en liten bruksort utanför Karlstad. Redan som treåring diagnostiseras han med grav ADHD. Hans hjärna snurrar konstant, han är rastlös och har svårt att kontrollera all sin energi. Hans föräldrar skiljer sig och hans pappa flyttar till en annan ort.Kimmie är en rätt känslig kille, han älskar att läsa och skriva dikter. Men av sin pappa får han höra att det är omanligt att visa känslor och gråta. Och att det är bögigt att ha långt hår och invandrare tar våra jobb, våldtar och misshandlar.I skolan är han snabblärd och duktig, men då han har svårt att sitta still och lätt blir uttråkad blir han snabbt den där eleven som läraren skäller på. Han blir den där jobbiga killen med alldeles för mycket energi som resten av skolans elever tycker det är roligt att mobba. Istället för att umgås med kompisar så leker Kimmie för sig själv. Han hittar på låtsas världar och cyklar runt i skogen och letar skräp. Och en dag när han är ute på en av sina upptäcktsfärder gör han ett fynd som förändra hela hans liv.- När jag var 12 år så hittade jag en gammal bränd CD-skiva i ett dike. Jag tog med den hem och började lyssna. De sjöng om kungar och vikingar, att de var mina förfäder. För första gången i mitt liv kände jag mig stolt över något, stolt över att vara vit och svensk. Skivan med Ultima Thule fick mig verkligen att hitta en identitet.Musiken med Ultima Thule ger honom nya kompisar, äldre killar som de andra ser upp till. Killar som lyssnar på vit makt-musik och som precis som hans pappa ogillar bögar och invandrare. Han rakar allt sitt hår och börjar klä sig i kängor och bombarjacka. Han blir ”en i gänget” och är inte längre den som blir mobbad i skolan. 5 år senare, bara 17 år gammal så är han länsledare för ett stort nazistisk parti. Men innerst inne är han dock fortfarande rädd och känslig något han döljer med alkohol, droger och en extrem ilska mot omvärlden.Hör Kimmie berätta om hur han försökte fly från sig själv. En flykt som tog sig i utryck i ilska, hat och våld och ledde in honom i en vardag med slagsmål, misshandel, droger och ständiga besök i polisens arrest.

Anna-Maria om att hitta sin pappa mördad av hennes pojkvän  

När Anna-Maria är 27 år hittar hon sin pappas blodiga och livlösa kropp i sina föräldrars sovrum. När hennes pojkvän kommer in i rummet, i pappans kläder förstår hon att det är han som är mördaren. I femtonde programmet av Pira & Bråding träffar vi 29-åriga Anna-Maria. En norrländsk tjej som 24 år gammal träffar sin dåvarande pojkvän. En kille som ganska snabbt visar sig ha ett stort kontrollbehov, på gränsen till att vara paranoid, något som Anna-Maria dock slår bort som tecken på svartsjuka. Efter 3 år in i relationen har det gått så långt att han väcker henne om nätterna och skakar om henne våldsamt eftersom han har fått för sig att hon är besatt av demoner. Hans beteende blir mer och mer aggressivt och hon bestämmer sig tillslut för att hon måste lämna honom och göra slut.- Jag ville lämna honom, men kände att det nog var bäst att göra det då han var hemma hos sin mamma. Så jag bestämde mig för att följa med honom på en resa till Haparanda där våra föräldrar bodde. Under resan till Haparanda blir hans beteende mer och mer underligt. Och under en natt, den 28 maj 2014, hemma hos Anna-Marias föräldrar i Haparanda då hon är ensam hemma med sin pappa och sin kille, vaknar hon mitt i natten av att någonting känns fel. Det är tyst och hennes kille ligger inte bredvid henne i sängen. När hon ser att köttkniven i köket saknas och att dörren till hennes föräldrars sovrum är stängd, förstår hon att något är fel. När hon går in i sina föräldrars rum hittar hon sin pappas livlösa kropp i sängen under madrassen, det är blod överallt och hans huvud är nästan helt avskuret från kroppen.- När jag sitter bredvid min pappa och försöker känna om han har någon puls så kommer min kille in i rummet. Han har tagit på sig min pappas kläder och säger till mig ”Nu finns jag inte mer, nu lever din pappa i mig. Det är jag som är din far nu”.Hör Ann-Maria berätta om hur hennes dåvarande pojkvän mördade hennes allra bästa vän, hennes pappa. Hur hon inte blev tagen på allvar när hon ringde SOS Alarm och hur vården svek henne och hennes familj i deras desperata rop efter hjälp att bearbeta det de gått igenom.

Jill om att bli misshandlad av killen man älskar  

När Jill är 17 år blir hon ihop med sin stora kärlek. Det visar sig dock ganska snabbt att det är hans behov som är viktigast i deras relation. Behov och krav som tillslut leder till fysiskt våld. I fjortonde programmet av Pira & Bråding träffar vi Jill som när hon är 17 år träffar sin första kärlek. Den två år äldre, karismatiska killen på internatskolan hon går på. Deras relation växer snabbt till någonting som tar upp största delen av hennes liv. De två gör i stort sett allt tillsammans. Han blir ganska snabbt den som tar initiativen och dikterar villkoren. Men Jill är kär, hon älskar sin kille och gör sitt bästa för att anpassa sig efter hans behov. Hon slutar att gråta eftersom han blir arg då. Hon slutar skratta eftersom han tycker att hon tar för mycket plats då. Hon slutar till och med att umgås med sina vänner. Allt eftersom hennes kille anser att det inte är bra för henne. När Jill är 23år gammal, nygift och väntar deras första barn, övergår den psykiska misshandeln för första gången till fysiskt våld.- Vi parkerar bilen och när jag tittar på honom så är han svart i blicken. Han är rejält upprörd över något jag sagt. Han böjer sig över mig, öppnar bildörren och sparkar ut mig på marken. Han går runt bilen, tar tag i mitt hår och släpar mig och min gravidmage upp för grusgången.Vad Jill än gör så är det fel. Vad någon annan än gör som får hennes man att bli arg, så är det Jills fel. Om han är otrogen mot henne, så är det Jills fel eftersom hon drivit honom till det på grund av sin osexiga kropp. Och varje gång straffas hon med våld och grova hot. De skaffar ännu ett barn men våldet blir bara allt grövre och grövre. Tillslut så ger han sig till och med på Jill framför barnen. Han hotar att döda hela familjen om hon inte gör som han säger.Hör Jill berätta om sin första kärlek. En kärlek som ledde henne rakt in i en lång relation fylld av hot, våld och sexuella övergrepp. Och hur hon tillslut lyckades att ta sig därifrån, totalt skräckslagen i tron om att hennes man skulle döda båda henne och barnen.

Maria om att känna sig sviken av vuxenvärlden  

Maria växer upp med känslan av att vuxenvärlden hela tiden sviker henne. Inombords växer ett hat fram och 13 år gammal genomför hon sitt första väpnade rån. Hon hamnar tillslut på en ungdomsanstalt. I trettonde programmet av Pira & Bråding träffar vi Maria som växer upp i en svensk småstad, hon bor i ett lugnt villaområde med sin ensamstående mamma och sina två äldre halvbröder. Utåt sett ser allt riktigt bra ut. Men när Maria är 6 år flyttar hennes äldre bröder hemifrån, hennes mamma tvingas sälja huset med stor förlust och de flyttar till ett nytt område där Maria inte känner sig riktigt hemma. Samtidigt dör hennes mormor hastigt i sviterna av en lunghinneinflammation. Inom Maria växer en förvirring och en ilska mot vuxenvärlden fram, en känsla av att känna sig sviken och övergiven.- Jag fick mycket dödsångest, kunde inte sova på nätterna och blev väldigt rädd att mamma skulle dö. Men jag kände inte att någon lyssnade på mig. Droppen kom när en lärare skämde ut mig inför hela klassen, och berättade om mitt besök hos kuratorn jag hade varje vecka. Då skolkade jag för första gången.Det här bli starten på en kaosartad tid för Maria. Hon skolkar allt oftare, börjar hänga med ett gäng äldre tjejer och 13 år gammal genomför Maria sitt första väpnade rån. Hon blir mer och mer aggressiv, känner sig mer och mer missförstådd och börjar tillslut även att rikta allt hat och frustration hon känner inombords mot sin egen mamma som hon börjar misshandlar allvarligt, både fysiskt och psykiskt.Bara 14 år gammal tvångsomhändertas Maria och låses in i ett år på en sluten ungdomsanstalt långt bort ifrån sitt eget hem. Och för första gången tvingas hon ta itu med sina inre känslor i en miljö där hon känner sig helt maktlös.

Maria om att känna sig sviken av vuxenvärlden  

Maria växer upp med känslan av att vuxenvärlden hela tiden sviker henne. Inombords växer ett hat fram och 13 år gammal genomför hon sitt första väpnade rån. Hon hamnar tillslut på en ungdomsanstalt.

Anders om verkligheten bakom den tuffa kriminella fasaden  

Anders växer upp under stränga regler och hot om stryk från sin pappa. När han är 16 år gör han revolt. Han hamnar snabbt in i den kriminella världen där han begår allt grövre och grövre brott. I tolfte programmet av Pira & Bråding träffar vi Anders som växer upp under stränga regler och konstanta hot om stryk från sin pappa. Han är duktig i skolan, men ingen ser honom på riktigt. När han är 16 år skiljer sig hans föräldrar, något som tar honom hårt. Han börjar dricka alkohol, blir utslängd hemifrån och börjar stänga av allt mer.19 år gammal kommer han i kontakt med en värld som han tidigare klarat sig ifrån. En kriminell värld där han äntligen blir sedd, där folk uppskattar hans snabba hjärna och outtömliga energi. Han klättrar snabbt i hierarki och planerar fler och fler grova rån. Men efter 10 år så bestämmer han sig för att lägga av, nu ska han bli pappa och det är dags att bryta. Men då kommer det där erbjudandet som är omöjligt att avstå, ett stort rån mot den finska banken. Det sista rånet.Ett rån som inte riktigt går som planerat och som ger Anders 7 år på en sluten säkerhetsavdelning, en isoleringsklassad avdelning i Finland, där han hålls inlåst helt ensam i minst 20 timmar per dygn.- Efter 1 år och 2 månader så fick jag träffa mina barn för första gången. Jag bara darrade, jag var så nervös och glad. Min son kom in i rummet men jag kände inte igen honom, han hade blivit så stor. Han stirrade bara på mig som om han såg en främling och ville inte komma fram och ge mig en kram.Hör Anders berätta om ångesten, känslorna och om rädslan för att göra fel som barn. Hur han driver sig själv in i en kriminell värld fylld av stress och kickar och hur han tillslut inte vet hur han ska ta sig därifrån.

Lisa om att tampas med förlossningsdepression  

När Lisa får sitt andra barn hamnar hon i en djup förlossningsdepression. Hon får problem med magen och gråter konstant. Tillslut orkar hon inte mer och bestämmer sig för att lämna sin familj. I elfte programmet av Pira & Bråding möter vi Lisa som när hon får sitt andra barn hamnar i en djup förlossningsdepression. En depression som under flera månader viftas bort som en babyblues, en trötthet och en naturlig känsla som nyblivna mammor ofta kan drabbas av. Inte ens hennes man, han som känner henne bäst förstår hur pass illa det faktiskt är.Hennes första dotter är bara strax över året, hennes man är upptagen på jobbet och Lisa själv kämpar hårt för att hålla uppe fasaden, samtidigt som hon ska skola in sin äldsta dotter, ta hand om ett spädbarn och slåss med sina inre demoner.På åttaveckorskontrollen på BVC så vågar hon åtminstone berätta för barnmorskan hur hon mår, men kötiden till psykologen är lång och Lisa känner att ingen riktigt tar henne på allvar. Hennes kropp börjar få mer och mer fysiska symptom, hon kräks, har magbesvär och kan inte längre äta. Hon gråter konstant och isolerar sig mer och mer. Och tillslut så orkar hon inte mer.- Jag satt där på golvet och ammade min glada dotter. Mina tårar prickade ner hela hennes fina gammelrosa pyjamas och jag kände så starkt att jag inte orkade mer. Jag funderade på hur länge hon kunde klara sig utan mat. Jag tänkte att jag lägger en lapp vid babygymmet där jag lämnar henne och skriver när hon åt senast och sedan går jag…Lisa lämnar allt i tron om att familjen kommer att må bättre utan henne. Hon börjar leta efter ett bra alternativ till att bara försvinna för gott. Men egentligen så vill hon inte dö, hon vill bara inte leva i den här känslan. Hör Lisa berätta om hur hennes förlossningsdepression höll på att kosta henne familjen, babylyckan och nästan hela livet. En sjukdom som drabbar många men som få vågar prata om då det är extremt skamfyllt att inte vilja vara med sitt eget barn.

Heidi om att som tonåring leva som hemlös  

Heidi växer upp i Tjetjenien där terror och våld hör till vardagen. Efter att hon blivit kidnappad fem gånger får hennes pappa nog och reser med henne till Stockholm där han lämnar henne helt ensam. I tionde programmet av Pira & Bråding möter vi 29-åriga Heidi som växer upp i oroligheterna efter Sovjetunionens fall mitt under stridigheterna i Tjetjenien. Hennes pappa är högt uppsatt inom den undre världen i Ryssland. En värld där pengar och makt betyder allt. Bara 9 år gammal kidnappas Heidi av några män på väg hem från skolan, allt i ett försök att utpressa hennes pappa. En kidnappning som ska visa sig bli den första av flera.När Heidi är 17 år, efter ytterligare fyra stycken kidnappningar, får hennes pappa nog. Han säger att hon måste lämna Ryssland och tar med henne till Sverige utan att låta henne packa en enda pinal. Det enda hon har med sig är kläderna hon har på sig. Väl i Sverige ber han henne vänta på honom på Centralstationen i Stockholm. Han ska bara ta ut svenska pengar.- Han tog sin väska och sa att han kommer snart, att han bara skulle ta ut pengar. Men han kom aldrig tillbaka. Jag stod och väntade i flera timmar men han kom aldrig. Jag var ensam i ett helt nytt land, utan att kunna språket, utan pengar och utan några ombyteskläder.Heidis pappa kommer aldrig tillbaka och hon tvingas tillbringa en kall februarinatt som hemlös ute på Stockholms gator. En natt som följs av ytterligare en och ännu en. Nätter som blir till veckor, till månader. Hon sover under broar och på bänkar. Samtidigt som hon hör sin pappas ord i sitt huvud, orden som han präntat in sedan barndomen; ”Lita inte på någon, prata inte med någon och glöm allt som du varit med om”. Trotts att Heidi nu är helt ensam utan varken hem eller familj i ett helt främmande land förstår hon att det är här i Sverige som hennes nya liv nu börjat.- Det var som att mitt gamla liv dog och ett nytt föddes.Hör Heidi berätta för Sanna Bråding om sin livshistoria. Hur hon som barn lever med terror som en del av vardagen och blir en bricka i maktspelet i den undre världen i Ryssland. Och hur hon bara 17 år gammal tvingas kämpa för att överleva som hemlös i ett helt främmande land.

Dejan om att som barn tvingas fly för sitt liv, ensam utan sina föräldrar  

När Dejan är 12 år tvingas han fly för sitt liv från kriget i Jugoslavien. Han flyr till Sverige ensam utan varken sin mamma och pappa som båda är kvar mitt i det brinnande kriget i hemstad Sarajevo. I nionde programmet av Pira & Bråding träffar vi Dejan, en kille vars trygga och kärleksfulla liv totalt raseras när han är 12 år.- Plötsligt smäller det till. Jag minns exakt hur det lät, men kan inte beskriva ljudet. Det var så starkt. Alla glasen i huset krossas i samma sekund och hela huset skakade. Jag och min kompis bärs iväg av hans pappa för att söka skydd i badkaret.Året är 1992 och stridsvagnarna har precis rullat in på Sarajevos gator utanför 12-åriga Dejans hus. Granaterna börjar hagla och han tvingas fly för sitt liv, från sin hemstad och från sina föräldrar.- Jag minns hur jag står på bussen på flygplatsen tillsammans med min storasyster och trängs med alla andra människor, mest kvinnor och barn som försöker fly undan kriget. Mamma och pappa står där utanför bussen och har just bett min 18-åriga syster att bli min nya mamma. Nu är det hennes ansvar att ta hand om mig. Och ingen vet om vi alla någonsin kommer att få träffas igen.Hör Dejan Cokorilo berätta om sin flykt och hur det var att komma till Sverige som 12-åring, ensam utan sin mamma och pappa. Hur han försökte hitta en vardag i ett helt nytt land, flera hundra mil från sin familj och vänner som fortfarande befann sig mitt i ett pågående krig.

Linn om att leva med ett ärr i sitt ansikte  

När Linn är 4 år blir hon biten av en hund i ansiktet. Hon får ett stort ärr över hela ansiktet. Hon lägger skulden över olyckan på sig själv och i skolan blir hon mobbad pågrund av sitt utseende. I åttonde programmet av Pira & Bråding möter vi 27-åriga Linn som när hon är 4 år gammal blir attackerad av en släktings Bordercollie. Hunden bitter henne så illa i ansiktet att ena kinden slits loss och hela hennes ansikte demoleras. Hon får sy 16 stygn och hon får ett stort ärr som pryder hennes ansikte.I skolan blir Linn kallad ”Scarface”, hon mobbas, blir slagen och totalt utfryst pågrund av sitt ärr. Hemma lägger familjen locket på och Linn tar själv på sig hela skulden för det som hänt.- Alla sa att det var en snäll hund. Och det som de vuxna sa blev min sanning. Så det måste ju vara mitt eget fel att hunden bet mig.Skulden växer sig allt starkare och förföljer henne hela uppväxten. Hon sluter sig mer och mer inåt och berättar inte för någon hur hon egentligen mår. När hon själv får barn och hennes egen dotter är 4 år, samma ålder som hon själv var då hon blev hundbiten, kraschar hon totalt. Allt kommer ifatt henne. Hon vaknar flera gånger varje natt av flashbacks från attacken, hur hon blir biten gång på gång. Hon orkar inte mer och bestämmer sig för att ta sitt liv. Hör Linn berätta om hundattacken, skuldkänslan och hur det är att som barn ta ansvar över en olycka som egentligen inte är ens eget fel. Men också om vägen tillbaka. Hur hon tillslut besegrade känslan av skuld och hur hon sakta har vänt hatet mot sitt ärr i ansiktet till att börja acceptera det som en vacker del av kroppen.

Björn om att insjukna i anorexia  

När Björns studier inte blir vad han hoppats på försöker han få kontroll över sitt liv genom träning och vad han äter. Han blir så pass sjuk i anorexia att hans hjärta tillslut håller på att stanna. I sjunde programmet av Pira & Bråding möter vi 29-åriga Björn, en glad, social och sportig kille. Han växer upp med tre andra syskon och som det mellanbarnet han är gör han allt för att bli sedd och få stå i centrum. 22 år gammal bestämmer han sig för att ta tag i sitt liv, han flyttar till Sundsvall för att studera, mest för att visa sina föräldrar och syskon att även han kan bli någon. Och det är också nu som han börjar tappa kontrollen över sig själv.När utbildningen i Sundsvall inte blir som han hoppats på och ensamheten trycker sig på långt borta från familjen, tar Björn kontrollen över sitt liv med hjälp av sin träning och vad han äter. Det börjar med att han bestämmer sig för att sluta äta godis. Det fortsätter med att han helt slutar äta kolhydrater. Till slut tillåter han sig själv att bara äta lite sallad, samtidigt som han tränar stenhårt varje dag. Efter bara några månader är han så pass sjuk i anorexia att hans hjärta håller på att stanna.- Jag hade så pass låg puls att dom fruktade att jag skulle dö. Jag hamnade på sjukhus där dom övervakade mitt hjärta dygnet runt. Och på nätterna kunde jag vakna av att personalen sprang med min sjukhussäng till intensivvårdsavdelningen för att min puls var så låg.Hör Björn berätta om hur det var att insjukna i anorexia. Hur han manipulerade hela sin omvärld och hur han tillslut vände allting på en bensinmack i Finnspång.

Danny Saucedo om jakten på att bli bekräftad av sin egen pappa  

När Danny Saucedo står på toppen av sin karriär kraschar han totalt inombords. Hans inre känslor hinner i kapp honom, känslan av att inte vara sedd och älskad av sin egen pappa. I det sjätte programmet av ”Pira & Bråding” möter vi Danny Saucedo. Killen som 20år gammal blir ”Danny” med hela svenska folket när han står i finalen av Idol 2006. Men det är också här som hans ihärdiga jakt efter att få bekräftelse börjar på allvar. Jakten på att fylla det där tomrummet som finns i hans liv, att få höra orden ”Vad bra du är” från sin egen pappa.Under de kommande 7 åren jobbar Danny konstant, han toppar hitlistorna, drar igång sitt pojkband EMD, turnerar över hela landet och tävlar i Melodifestivalen tre gånger. Utåt sett så är han på toppen av allt. Men inombords så skriker fortfarande den där lilla pojken efter att bli bekräftad och älskad av sin pappa. En jakt på bekräftelse som driver honom rakt mot avgrunden. När han 2013 är programledare för Sveriges största tv-program Melodifestivalen kraschar han totalt. Hans 10år långa förhållande har precis tagit slut och hans inre känslor hinner i kapp honom. Han bara gråter och gråter så fort tv-kamerorna och strålkastarljuset inte är riktade direkt mot honom. Och i allt det här upptäcker han att han blivit en människa som han inte vill vara; en elak egoist.- Jag la mig i sängen och grät konstant. Och där låg jag i över en vecka. Det var som att luften gick ur mig helt. Och jag blev någon som jag hade lovat mig själv att aldrig bli.Hör Danny för första gången berätta om hur han helt tappade meningen med livet. Hur hans längtan att få en klapp på axeln av sin egen pappa och få höra orden "Jag ser dig" drev honom rakt in i väggen. Och hur han på allvar funderade på att göra slut på allt för gott.

Hannah om att bli våldtagen av killen man är kär i  

När Hannah är 15 år hittar hon kärleken i en lite äldre kille, ledare för en kristen frikyrklig församling. Hon finner Gud och de två blir ihop. Men ett halvår in i förhållandet våldtar han henne. I det femte programmet av Pira & Bråding möter vi 26-åriga Hannah, en helt vanlig tjej, uppvuxen i en svensk småstad. Precis som många andra tonåringar sökte hon efter sin egen identitet och tillhörighet i skolan och bland kompisar. Något som inte skulle visa sig vara så lätt. Hon blir utstött och mobbad i skolan. 15 år gammal hittar hon dock äntligen den tillhörighet och bekräftelse hon sökt så länge, i en kristen frikyrklig församling. Hon blir dessutom stormande förälskad i den lite äldre killen som leder deras grupp. En kille som har allt det där hon sökt efter. Hon svävar på moln, berusad av känslan att äntligen hittat hem i livet. Hon finner Gud och hela hennes liv kretsar kring kyrkan och hennes nyvunna kristna vänner.Under en skidresa, ett halvår efter att hon och killen blivit tillsammans, tvingar han in Hannah på en toalett. Han sliter av henne kläderna och trycker ner henne på det kalla plastgolvet och tar hennes oskuld genom en våldtäkt. Efter det följer 15 månader av upprepande övergrepp, som blir allt grövre och grövre. Övergrepp som sker i det tysta då sex är strängt förbjudet i den kristna församling hon tillhör och något man inte har innan man gift sig.- När han sa att det var mitt fel så trodde jag på honom. Jag visste ju inget annat. Jag tänkte att det kanske var så här man skulle göra om man var kär. Det viktigaste var att ingen fick veta vad vi höll på med. Hur vi syndade inför Gud.

Ida om att växa upp med missbrukande föräldrar  

När Ida föds, en månad för tidigt, gör hon det in i en värld fylld av missbruk och kaos. Hennes barndom präglas av svek, tårar och två föräldrar som prioriterar sitt missbruk framför sin egen dotter. I fjärde programmet av Pira & Bråding möter vi 23-åriga Ida. En tjej som trots sin unga ålder levt ett liv som de flesta inte ens kommer i närheten av under en hel livstid.Redan på BB startar kaoset i hennes liv. Hennes mamma har lyckats smuggla in heroin i en strumpa och är hög när Ida rejält undernärd föds en månad för tidigt. De första åren i Idas liv sker sedan i ett hem där hennes föräldrar prioriterar sitt missbruk framför att ta han om sin dotter. Efter många och jobbiga rättegångar placeras hon tillslut hos den enda trygga punkt som finns i hennes liv, sin farmor. En extra mamma som tyvärr rycks bort alldeles för tidigt.- Jag minns hur jag sprang ut ur rummet, la mig på golvet i sjukhuskorridoren och bara skrek. Hon får inte vara död. Om hon är död så finns det inget mer att leva för.Efter att Idas farmor hastigt dött i sviterna av cancer följer en barndom fylld av svek, tårar och traumatiska minnen. Hon börjar skolka från skolan och ta droger för att fly undan sig själv och omgivningen. Det hela slutar med att hon 15 år gammal blir tagen av polisen och placerad på ett paragraf 12-hem enligt LVU.

Aleksa Lundberg om att vara född i fel kropp  

Aleksa Lundberg föddes som kille men kände sig redan som 4-åring som en tjej. Sedan dess har hon krigat med både sig själv och samhället om vem hon egentligen är. I tredje programmet av Pira & Bråding möter vi 34-åriga Aleksa Lundberg som hela sitt liv krigat med vem hon är. Hon föddes i en pojkes kropp men kände sig som en flicka, något som inte omvärlden kunde acceptera.- När förskolepedagogen tog tag i mig bryskt och drog iväg mig till gänget med killar, och talade om för mig att ”HÄR ska du vara fattar du väl…” Då insåg jag att det var lika bra att stänga in mig själv och inte visa vem jag var på riktigt.Som 16-åring kom Aleksa ändå tillslut ut som bög. Men det skulle bara dröja ett år innan hon istället kom ut som en heterosexuell tjej. 22 år gammal så opererar hon om sin snopp till en snippa. Och det är också här, mitt i den efterlängtade drömmen om att få leva sitt liv i frihet, fullt ut som en kvinna, som hon faller totalt och försöker ta sitt liv.- Trots att jag ätit hormontabletterna, trots att jag genomgått en könskorrigerande operation så räcker inte det, folk ser på mig med avsky, som ett missfoster och ett äckel…

Fightern Madeleine Vall om idrottskarriären som slogs i bitar  

När fightern Madeleine Vall stod på toppen av sin idrottskarriär så hände det som absolut inte fick hända. Hon fick beskedet att hon aldrig mer skulle kunna fightas och allt rasade i hennes värld. I vårt andra program möter vi fightern Madeleine Vall. En av världens främsta thaiboxare, en flerfaldig mästare som har mer än 70 matcher i bagaget. Madeleine levde verkligen fighting, hon andades boxning och pressade sin kropp till det yttersta. Allt för att lyckas ta sig till nästa steg, till nästa medalj. Men inför VM i Malaysia 2014 så orkar kroppen inte längre, hon kollapsar på hallgolvet och blir liggandes där. - Jag vaknar upp bland träningsväskorna och vet inte hur länge jag har legat på golvet. Jag hör som ett mantra inom mig som upprepar; ”jag orkar inte mer, jag orkar inte mer, Jag Orkar Inte Mer”, berättar Madeleine i programmet.Madeleines historia slutar inte här. Ett år senare, den 29 september 2015 får hon det där mardrömsbeskedet som får hela hennes värld att rasa. ”Du är en smäll ifrån att dö”, lyder läkarens dom. Madeleine har minst två hjärnskador och hennes idrottskarriär är totalt över. Och i samma stund så känner hon även att hennes liv inte är värt att leva längre.

Pira & Bråding  

I premiärprogrammet av Pira & Bråding så går programledarna Linda Pira och Sanna Bråding på djupet i sina egna liv och delar med sig av varsin berättelse som påverkat och format de som personer. I premiärprogrammet av Pira & Bråding så går programledarna Linda Pira och Sanna Bråding på djupet i sina egna liv och delar med sig av varsin berättelse som påverkat och format de som personer.- Jag delar med mig av någonting som har varit väldigt tungt och jobbigt för mig, och som än idag är jobbigt trots att jag tagit mig ur det, säger Linda Pira. Linda berättar om hur hon för några år sedan blev gravid efter att ha strulat med en kille som hon inte alls tänkt ha ett seriöst förhållande med. Vid första kontrollen hos gynekologen får hon dessutom beskedet att hon inte bär på ett barn utan att hon väntar trillingar. Några månader in i graviditeten händer det som inte får hända, hon mister ett av barnen i magen och pappan till barnen lämnar henne helt ensam.Sanna delar med sig av hur hon, 23 år gammal får veta att hon är gravid och bestämmer sig för att göra en abort eftersom hon inte känner sig redo att bli mamma. Aborten är bland det jobbigaste hon gått igenom i sitt liv, både fysiskt och psykiskt. Hon lovar sig själv att aldrig någonsin behöva göra en abort igen. Ett år efter aborten får hon dock veta att hon är gravid igen, mot sin vilja och trotts att hon gjort allt för att skydda sig. Det ska visa sig att detta bara är starten på vad hon kommer tvingas gå igenom de närmaste åren i sitt liv.- Det är första gången som jag berättar det här. Jag har varit öppen och ärlig med mycket av det som hänt mig i mitt liv men det finns vissa grejer som jag hållit nära mig själv och som jag inte velat prata om. Men nu i det här programmet tillsammans med Linda känner jag mig redo, säger Sanna.

0:00/0:00
Video player is in betaClose