Pira och Bråding i P3

Pira och Bråding i P3

Sweden

I Pira & Bråding i P3 hör du både kända och okända människor dela med sig av sina livsöden och berätta om det där avgörande ögonblicket som förändrade deras liv. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Episodes

Sara om att leva utan hår  

När Sara är 12 år så tappar hon allt hår på huvudet. Det är jättejobbigt, men håret växer tillbaka. Allt är bra i nästan 10 år. Sen kommer det tillbaka– värre än första gången.

Paulina om när hon blev gruppvåldtagen  

När Paulina är 22 år träffar hon en kille från nätet. Hon trodde de skulle gå på en dejt– istället blir hon gruppvåldtagen.

Josefin om att bli alkoholist som tonåring  

Redan i tonåren får Josefin problem med alkoholen. Men i Josefins värld är hon bara en kul partytjej– som absolut inte har nåt problem med alkohol.

Cecilia om att leva med en bipolär partner  

Cecilias kille Henrik är glad och livlig när de träffas. Men en dag börjar han förändras– och plötsligt får han sin första psykos.

Vanessa om att ångra sin könskorrigering  

Vanessa växer upp som en feminin pojke, och fattar snabbt att hon är inte är accepterad som hon är. Könskorrigeringen gör hon när hon är 20– men sen ifrågasätter hon ifall den verkligen var rätt val.

Fernanda om att förlora sitt barn  

Fernandas dotter Zelda var bara 1,5 år när hon plötsligt dog. De åkte in till sjukhus, men kände inte att läkarna tog dem oro på allvar.

Gustafs ansikte frättes bort i en arbetsplatsolycka  

När Gustaf är 18 år sker en hemsk olycka på hans jobb. Frätande ånga läcker ut i lokalen och Gustaf försöker fly, men hinner aldrig ut i tid.

Emilie om att leva med kroniska smärtor  

När Emilie är 16 år akutopereras hon för fruktansvärda smärtor i underlivet. Hon får veta att smärtorna kommer av sjukdomen endometrios, som är en kronisk sjukdom.

Alexandra om livet med social fobi  

Alexandra växer upp som ett tystlåtet barn. Det är svårt att få kontakt med andra människor och hon drar sig undan mer och mer.

Daniel om hur hela hans liv rasade när han fick veta att han har MS  

Daniel växer upp som den typiska sportkillen, träningsläger och tävlingar avlöser varandra. Men när han 19 år och kommer hem från ett läger så kollapsar han i hemmet. Det visar sig att han har MS.

Sannas skönhetsoperation förstörde hennes ansikte  

Sanna växer upp med en ständig känsla av utanförskap och att hon inte duger.

Zaccarias tränade för att bli bäst– plötsligt gick kroppen sönder och han kunde inte gå  

För Zaccarias är skoltiden ett rent helvete. Han blir mobbad och misshandlad av andra elever ända tills han slutar nian. Idrotten blir hans räddning, när han tränar kan han glömma allt det jobbiga och det blir väldigt viktigt för honom att bli bäst.

Carolina om hur hennes pappa insjuknar och dör av Alzheimer  

När Carolina är 14 år förändras hennes pappa totalt. Han blir arg för småsaker och glömmer bort vad han ska göra. Det visar sig att han drabbats av Alzheimer och bara har några få år kvar att leva.

Alejandro om skotten som dödade hans lillebror och satte honom själv i rullstol  

När Alejandro är 20 år blir han och hans lillebror beskjutna utanför hans hem. Hans bror skjuts till döds och när Alejandro vaknar upp en månad senare på sjukhuset är han förlamad från halsen ner.

Gustaf om datorspelandet som tog över hela hans liv  

Gustaf flyr redan som liten in i dataspelens värld för att slippa undan sina känslor. När han är 19 år kretsar hela hans tillvaro kring spelandet. Han lever på skräpmat och han sover knappt något.

Sara om att känna sig annorlunda och inte passa in  

I skolan blir Sara mobbad för att hon är lite annorlunda. Samtidigt kämpar hon med ett ”Duktiga flickan”-komplex. 13 år gammal orkar Sara inte längre och hon börjar planera att ta sitt liv.

Emma om kollapsen efter att hennes lillasyster mördats  

Emmas bästa vän i livet är hennes lillasyster Emme, de två är mer som själsfränder än syskon. Men 2015 så skjuts Emme kallblodigt till döds, helt utan motiv och Emmas hela tillvaro raseras totalt.

Emma om kollapsen efter att hennes lillasyster mördats  

Emmas bästa vän i livet är hennes lillasyster Emme, de två är mer som själsfränder än syskon. Men 2015 så skjuts Emme kallblodigt till döds, helt utan motiv och Emmas hela tillvaro raseras totalt. Emma växer upp med sin lillasyster Emme som är hennes bästa vän och själsfrände. För varje år som går kommer de allt närmare varandra. De kan sitta i timmar och prata och de två stöttar varandra i allt. Emma som är 8 år äldre känner en stor beskyddarinstinkt gentemot sin syster och har lovat sig själv att alltid finnas där för henne.Men i mars 2015, när lillasyster Emme är 18 år och tillsammans med sin pojkvän ska möta upp några barndomskompisar, så skjuts hon, hennes pojkvän och en gemensam vän kallblodigt ihjäl, helt utan anledning eller motiv.- Jag jobbade natt den natten. Jag hade försökt få tag på Emme eftersom vi skulle planera hennes 19-årsdag, men jag fick inget svar. På morgonen ser jag att en artikel spridas på Facebook där det står att det skett ett mord i Uddevalla. Och bilen som syntes på bilden var min lillasysters pojkväns bil. Och jag kände direkt att något var fel.Efter bara någon timme kör ett gäng civilpoliser upp på Emmas uppfart och hela hennes värld rasar.- Benen bara vek sig. Jag kunde inte kontrollera min kropp eller mina känslor. Jag bara skrek. Och polisen fick bära in mig i min lägenhet.Emma vägrar ta in vad som har hänt. Hon kastar sig in i heltidsjobb, separerar från sin pojkvän, styr upp sin systers begravning och stänger av sina känslor helt. Hon slutar nästan sova och lever mer eller mindre som en robot. Men ett år senare, i samband med att hon planerar en minnesstund för sin döda syster så säger kroppen stopp och Emma kollapsar. Hon inser att hon nu måste börja bearbeta sorgen efter sin syster på riktigt.

Jonas om att mobba för att själv slippa vara den mobbade  

När Jonas 10 år gammal och börjar i en helt ny skola blir han den som det är okej att hacka på. Men efter två år får han nog, för att själv slippa bli mobbad börjar han istället att mobba andra. Jonas växer upp under ganska otrygga omständigheter. Hans föräldrar flyttar en hel del och nya städer och nya skolor blir en del av hans barndom. Hans mamma träffar dessutom en ny man som kommer från Egypten och hon konverterar till Islam. Inombords är Jonas en ganska rädd och osäker kille. Men hans styvpappa lär honom tidigt att man inte ska visa sig svag utåt.När Jonas som 10-åring flyttar för en tredje gång till den lilla bruksorten Kopparberg och tvingas börja i en helt ny klass där alla känt varandra från första klass blir han den lite udda fågeln som det är enkelt att hacka på. Jonas är den enda på skolan som får specialkost eftersom hans familj är muslimer. Han lever inte heller upp till ryktet om att alla som kommer från Stockholm är tuffa och han har en styvpappa som kommer från ett annat land. Skolans hårding, en snaggad kille som är två år äldre börjar sprida rasistiska öknamn om Jonas.- Det blev en kulturkrock på så många nivåer. En krock inom mig själv när jag försökte leva upp till något jag inte var. En krock då jag var den enda i hela det här nya samhället som hade en styvpappa som var mörkare än normen och som inte åt griskött. Och en krock i att alla barnen i Kopparberg var så mycket äldre i sitt sätt än vad jag var. I Täby där jag bodde innan kunde jag leka med mina kompisar, vi spelade kula och bytte gem med varandra. Men här i Kopparberg var folk ihop med varandra och hånglade på skoldiscon och jag passade inte in någonstans.Resten av eleverna på skolan hänger på skolans tuffing och börjar mobba Jonas. Och eftersom Jonas inte vågar säga något hemma eller på skolan i rädsla att visa sig svag så eskalerar mobbningen snabbt. Men 12 år gammal bestämmer sig Jonas en dag för att han måste tuffa till sig. Han är trött på att bli mobbad. Han börjar umgås med de andra på skolan som hamnat lite snett. Allt för att själv slippa bli mobbad börjar han istället att mobba andra. En livsstil och en flykt ifrån sig själv som ganska snabbt tar honom in i allt sämre kretsar med våld, missbruk och kriminalitet. Och han tappar sig själv totalt på vägen.

Jonas om att mobba för att själv slippa vara den mobbade  

När Jonas 10 år gammal och börjar i en helt ny skola blir han den som det är okej att hacka på. Men efter två år får han nog, för att själv slippa bli mobbad börjar han istället att mobba andra.

0:00/0:00
Video player is in betaClose