Plånboken

Plånboken

Sweden

Vi är din hjälpande röst i vardagsekonomin. Här blandas lyssnarnas frågor till våra experter med matnyttiga reportage. Varje vecka pratar vi om sånt som påverkar hushållsekonomin och oss som konsumenter. Vi gör ekonomijournalistik som alla förstår. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Plastbanta, julbudget och pantbanken  

Olika bud om effekter av plast- och kemikaliebantning. Styr upp julbudgeten genom att hålla vad du lovar. Vad sker inne på pantbanken?

Kan ID-skydd skydda lita på andra när vi ska dela och el-sparande i framtiden  

ID-kapningar har blivit ett allt större problem i Sverige, men i takt med att allt fler anmälningar kommer in till polisen växer också marknaden för identitetsskydd, men tjänsterna som erbjuds har fått kritik. Kan man egentligen skydda sig? Delningsekonomi är något som är på frammarsch i Sverige och världen, men hur påverkar hur vi litar på varandra – så kallat socialt kapital? Frida-Magnusdotter-Ivarsson och Sara Frykman, studenter vid Göteborgs universitet är vinnare av Konsumentverkets uppsatstävling och gästar programmet. Kallare tider innebär större förbrukning av el och energi, men hur kan du göra för att minska ditt användande? Plånboken reder ut och tittar också in i framtidens hem där elförbrukningen syns direkt på en skärm i hallen. Plånbokens expert på privatekonomi, Annika Creutzer svarar på lyssnarfrågor.

Förlorade sparpengar Black Friday och många val i matbutiken  

Allt fler anmälningar kommer in till Finansinspektionen och konsumentorganisationer gällande småsparare som lockats med löften om stora vinster på så kallade binära optioner, men i själva verket handlar det om ett spel där du har alla odds emot dig och det är lätt att bli lurad på stora summor. På fredag startar julhandeln med den importerade shoppingdagen Black Friday – med hur påverkas vi av REA och tidsbegränsade erbjudanden mitt i natten? Per Kristensson, professor som forskar kring konsumentpsykologi vid Karlstads universitet gästar programmet. Det är väl bra att det finns ett stort utbud i butiken, men samtidigt är frågan hur kunderna egentligen påverkas av alla valen? Anna Karin Baltzari Danfors svarar på lyssnarnas frågor kring försäkringar.

Förstörd utsikt bostadsrättsekonomi och rörliga priser  

Om din granne vill bygga en exempelvis en dansbana, hästgård eller ett stort garage i närheten av tomtgränsen, och du misstycker, vilka möjligheter har du då som husägare att säga nej till grannens planer? Tomas Söderblom från Villaägarna gästar studion. När Mikael Goldstein skulle hjälpa sin son med att köpa en bostadsrätt fick han en tankeställare. Bostadsrättsföreningarnas årsredovisningar var svåra, ja, nästintill obegripliga att tolka. Eftersom de dokumenten ändå är viktiga att sätta sig in i bestämde han sig för att lära sig hur man ska tolka dem och nu har han skrivit en bok i ämnet. Dynamisk prissättning har funnits länge, inte minst inom resebranschen. Men nu, när verktygen finslipats, har fenomenet även börjat hitta in till de fysiska butikerna. Hur påverkar den dynamiska prissättningen de tjänster och produkter som erbjuds oss konsumenter? Plånbokens expert på pensionsfrågor, Mikael Nyman svarar på lyssnarnas frågor.

Underhållsbidrag, Trump, hållbarhet och bankfack  

Nya regler för underhållsbidrag oroar ensamstående föräldrar. Valet av Trump påverkar svenska konsumenter. Hur stort hållbarhetsansvar har enskilda konsumenter? Bankfacken försvinner. Till följd av en lagändring ska separerade familjer nu själva räkna ut hur mycket underhållsbidrag den ena föräldern ska betala till den andra. Tanken är att barnen på så vis ska få en större, och mer rättvisande, summa pengar. Men många ensamstående föräldrar oroar sig för att gamla sår kommer att rivas upp till följd av detta. Niklas Löfgren, familjepolitisk talesperson på Försäkringskassan, medverkar. Presidentvalet i USA kan komma att påverka världsekonomin på många olika sätt. Men hur berörs konsumenter i Sverige av den politik som Donald Trump vill föra? Jens Magnusson, privatekonom på SE-Banken, ger svar från ett hotellrum i New York. Har hållbarhets- och miljöfrågor reducerats till att handla om konsumenternas individuella val, på bekostnad av politiska reformer? Det menar forskaren Malin Ideland, som skrivit boken ”Den Krav-märkta människan”. I takt med att bankkontoren blir färre minskar även antalet bankfack. Vi ställer oss därför frågan: Är bankfacken snart ett minne blott

Sockerskatt digitaliseringens effekter och bredbandsanslutning  

Att vi snaskar godis och sörplar läsk i alldeles för stor omfattning är ett stort folkhälsoproblem. Länge har sockerskatt diskuterats som en möjlig åtgärd, och nu rekommenderar Världshälsoorganisationen WHO världens länder att införa en sådan punktskatt. Men skulle den fungera? Debatt mellan Claude Marcus, professor i pediatrik, och Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen. Hur påverkar digitaliseringen oss som konsumenter? Teknikforskaren Stefan Larsson, som nyligen blev klar med en utredning i ämnet, gästar programmet. Just nu grävs det för fullt i Sverige. I diken, vägar och trädgårdar. Det är bredbanden som byggs ut. Men det är inte säkert att den bredbandsleverantör som knackar på dörren först är det bästa alternativet.

Irriterande bankavgifter, smutsiga piratkopior och nytänk kring lampor  

Trots mångmiljardvinster tar bankerna ut höga avgifter på allt från kort till internetbank och stående överföringar. Köp av piratkopierade varor göder organiserad brottslighet. Nya lampor - nytt tänk. Hos storbankerna får vi ingen ränta på sparkapitalet. Ändå måste vi betala för bastjänster som kort, överföringar och inväxling av kontanter, något som irriterar många konsumenter. Detta trots att storbankerna gör miljardvinster. Christer Trägårdh från Swedbank medverkar. Nästa vecka är det höstlov i skolorna och många familjer reser då utomlands. Många frestas då också att köpa med sig billiga piratkopior av dyra lyxvaror som kläder, väskor och solglasögon från marknader och gatuförsäljare. Men bortsett från att det kan vara olagligt att köpa fejkprodukter, så göder man då indirekt den organiserade brottsligheten genom sitt köp. Intervju med Henrik Wistam från Svenska föreningen mot piratkopiering. Glödlampan förbjöds för några år sedan och nu ska även halogenlampan bort från våra hem. EU vill spara energi, men konsumenter klagar på kallt och tråkigt ljus. Hur väljer du rätt mellan kelvin, lumen och lux och vad är framtidens melodi?

Privatleasing, flygförseningar och bostadsinbrott  

Plånboken om fällorna när du privatleasar bil, tjänsten som kan hjälpa dig få ersättning vid försenat eller inställt flyg och hur du skyddar dig mot inbrott. Billeasing med luriga avtal Utan kontantinsats kan du skriva under ett avtal, få nycklarna och senare plocka upp din nya bil som du kan köra i tre år, men enkelheten i att privatleasa en bil har också en baksida. Konsumentverket varnar om snåriga avtal och oförutsedda utgifter. David Norrbohm från Motormännens riksförbund och Lars Zacharoff från branschorganisationen Finansbolagen medverkar i programmet. Tjänsten som hjälper dig om du blivit försenad Många konsumenter har svårt att få rätt när flyget är försenat eller inställt. I kampen mellan David och Goliat är det lätt att känna sig liten, men med tjänsten forsenad.se får du juridisk hjälp. Erik Tengvall från forsenad.se gästar studion. Inbrottens tid är nu De mörka månaderna innebär högsäsong för bostadsinbrott i Sverige. Plånboken reder ut hur du skyddar dig på bästa sätt. Annika Creutzer svarar på lyssnarnas frågor om privatekonomi.

Sopberg skovård alger och tjänstepension i Plånboken special  

Onsdagens direktsända Plånboken i P1 utgick på grund av debatt i Riksdagen, men på programmets repristider har redaktionen plockat fram en handfull favoriter från tidigare i år. Sopberg, hur du tar hand om dina skor, alger och tjänstepension är några av de ämnen som tas upp.

Postkaos, svensk reklamhistoria och äta i säsong  

Kan man lita på posten och vad har du för rättigheter när posten inte kommer fram. Per Ljungberg från PostNord gästar. Reklammarknaden förändras och ställer krav. Ät i säsong för klimatet. Vad händer när viktiga fakturor och myndighetspost inte kommer till din brevlåda på grund av slarv från posten? Plånboken tar upp den senaste tidens hårda kritik mot PostNord efter flera anmälningar till Post- och telestyrelsen och mängder av missnöjda konsumenter. Per Ljungberg, kommunikationschef för PostNord medverkar i studion. Budskapet är det samma: KÖP! Men hur och var företagen vill nå dig har förändrat sedan 70-talet. Det konstaterar Oskar Broberg, docent i ekonomisk historia som tillsammans med två forskarkollegor skrivit en bok om den svenska reklamen.  Utbudet av frukt och grönsaker blir allt större i våra matbutiker – och det mesta går utan problem att hitta året om, men att köpa färska tomater i april eller sparris i november, det är kanske något som vi får vänja oss av med i framtiden. För att spara på miljön bör vi istället göra som förr – och äta efter vad som finns i säsong. Plånbokens expert Mikael Nyman svarar på lyssnarfrågor om pensioner.

Blåsta på luren, myntets historia och hur bör vi buda på lägenheten?  

Hundratals konsumenter har anmält bolaget Consumo LDT efter lockande erbjudanden om billiga mobiltelefoner. Varför är kungen på mynten? Är bud via SMS bästa sättet att köpa bostadsrätt? Bolaget Consumo LDT lockar med billiga telefoner och tävlingar, men utnyttjar konsumenters nyfikenhet. I själva verket fastnar konsumenter i abonnemang och tävlingar som är svåra och snåriga att ta sig ur och några telefoner har ingen sett röken av. Flera hundra anmälningar från konsumenter som känner sig lurade har kommit in till Konsumentverket bara i år, men hur kan det få fortsätta? Jolanda Girzl från Konsument Europa och Jan Olsson från Polisen medverkar i studion. Sveriges mynt ska bytas ut med start i nästa vecka. Torbjörn Sundquist, förste antikvarie på kungliga myntkabinettet programmet för att prata myntets historia, utformning och framtid. I ett SMS kan du höja priset på en bostadsrätt med tiotusentals kronor. En budgivning kan vara påfrestande och mentalt mödosam, men behöver vi ha det system för att köpa bostadsrätter som vi har idag och hur påverkas vi av snabba bud på en mobiltelefon? Plånboken reder ut. Plånbokens expert på försäkringar, Anna Karin Baltzari Danfors svar

Tillgänglighet i matbutiken, nya KO och bästa ekonomiapparna  

Nya kyldiskarna ska spara energi, men stänger ute rullstolsburna. Vem är nya KO? Tips om ekonomiappar. Margareta Brattström svarar på lyssnarfrågor om arv och bostadsrätter. De nya dubbeldörrarna till kyldisken i affären ska spara energi, men gör det omöjligt för MS-sjuka Maria att handla i butiken. Vilka rättigheter har du som rullstolsburen i affären där du handlar din mat. Lise Lidbäck från Neuroförbundet och Karin Brunell, VD för Svensk Dagligvaruhandel gästar studion. Cecilia Tisell heter vår nya KO, men hur är hon själv som konsument? Vilka områden ser hon som viktigast och hur vill hon bli ihågkommen när hon träder av sin tjänst? Plånboken lär känna Konsumentverkets nya chef. Rabatter, budget och dela notan. Med appar till din smarta mobiltelefon kan du hitta en rad hjälpmedel som gör vardagen lättare, men vilka finns och hur ska man tänka innan man uppger kortnummer och kontouppgifter? Plånbokens expert Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor kring arv, testamenten och fastigheter.

Ojämställda pensioner, kontantuppror och studentuthyrning  

Deltidsfällan gör att kvinnor får lägre pensioner än män. Björn Eriksson om sitt kontantuppror. Så hyr du ut till en student. Annika Creutzer svarar på lyssnarfrågor om privatekonomi. Varför är kvinnors pensioner så mycket lägre än mäns? Förklaringen finns till stor del att finna på arbetsmarknaden eftersom kvinnor i större utsträckning än män jobbar deltid. Så, är det reformer eller nya attityder som behövs för att jämna ut skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensioner? Plånbokens privatekonomiska expert Annika Creutzer och Petter Odmark, analyschef på Socialdepartementet, medverkar. Björn Eriksson, den förre rikspolischefen, gästar programmet för att prata kontanter. Han har startat Kontantupproret, som vill väcka opinion för att kontanterna inte ska försvinna från samhället. Varför tycker han att denna fråga är så viktig? Under hösten har det, som vanligt, hörts rop om bostadsbrist på studieorterna och om studenter som tvingas bo i tält och på olika soffor eller med osäkra andrahandskontrakt till skyhöga hyror. Men hur gör du om du vill hjälpa till och hyra ut till en student på egen hand? Lisa Bromander har precis startat sina studier för att bli lärare på Sto

Evenemangslista för tv-sport, bonusfamiljers ekonomi och mobilspel som lockbete  

Är det en konsumenträttighet att få se på OS och VM - debatt om ny evenemangslista. Detta bör du tänka på kring ekonomin i en bonusfamilj. Raffinerad reklam med hjälp av Pokémon Go. Idag drar Paralympics igång i Rio de Janeiro, ett evenemang som sänds i SVT, till skillnad från OS. Nu kan spelreglerna för hur sändningsrättigheterna köps och säljs komma att förändras. Vad skulle en så kallad evenemangslista innebära för tittarna? Henrik Toremark från MTG och Åsa Edlund Jönsson från SVT medverkar. Vad innebär det att vara en del av en bonusfamilj? Och vem ska egentligen betala? Ekonomijournalisten Birgitta Piper ger sina bästa tips. Mer än varannan svensk ogillar reklam, enligt en färsk undersökning. Därför gäller det att hela tiden hitta på nya sätt för företagen att fånga vårt intresse. Spelet Pokémon Go, som lanserades i Sverige i mitten av juli, har lockat ut gammal som ung på gatorna och sedan dess har vi sett företag som använder spelet för att locka oss att köpa just deras produkter. Plånbokens reporter tog med sig sonen Albin och hans kompis Jalmar på Pokémonjakt.

Oro för sämre täckning för telefonin i glesbygden  

Oro i glesbygden när Telia klipper koppartråden. Därför blir vi dummare när pengarna tar slut. Och vad händer med våra gamla kläder efter att vi lämnat tillbaka dem i butiken? "Framtidens nät" kallar teleoperatören Telia den nya teknik som ska ersätta det så kallade kopparnätet, som idag används för fast telefoni och bredband via telefonjacket. Men vad innebär egentligen det här stora teknikskiftet? Många människor, inte minst i glesbygden, är oroliga. Digitaliseringsminister Peter Eriksson och Ove Alm på Telia kommer till programmet. Att gå runt och känna stress över att pengarna inte ska räcka – det är negativt både för vår hälsa och för våra hjärnor, visar forskning. Kognitionsvetaren Elin Helander berättar om vad som händer i hjärnan vid pengastress. Två tredjedelar av de kläder vi köper hamnar efter ett tag i soporna, men en del av det vi rensar ut ur skåp och garderober skänks också till olika insamlingar. Sedan ett par år tillbaka är det inte bara välgörenhetsorganisationer som tar emot använda plagg, utan även flera stora klädkedjor. Men vad händer egentligen med de insamlade kläder som vi stoppar i butikernas insamlingslådor?

Bilstrul, aktiefonder åt barnen och klasstillhörighet i matbutiken  

Begagnade bilar toppar listan över varor konsumenter klagar på. Så får du barnens och barnbarnens pengar att växa. Vad du lägger i korgen i mataffären kan avslöja mer om dig själv än vad du tror.

Bodelningar drar ut på tiden  

Ungefär hälften av alla äktenskap i Sverige slutar idag i skilsmässa. Att skilja sig kan vara en uppslitande historia och kommer man inte överens med sin före detta partner kan man behöva hjälp med bodelningen. Men en sådan juridisk process kan idag dra ut i det närmast oändliga. Reportage och samtal med Sara Zachrisson, som håller på att starta ett nätverk som hjälper kvinnor som genomgår en skilsmässa, samt Margareta Brattström, Plånbokens expert på familjerätt. Tomt i kassan efter semestern? Då kan det vara hög tid att gå igenom dina gamla kläder och prylar för att sälja dem på en loppis. Loppisexperten Maria Wiberg tipsar om strategier för att få ut så mycket pengar som möjligt för ditt gamla bråte. Är robotstyrd rådgivning spiken i kistan för bankernas personliga rådgivare? Reportage om den automatiserade bankrådgivningen, som är tänkt att vara billigare, effektivare och mer oberoende än bankernas rådgivning. Men hur bra funkar den? Och vill kunderna ha den?

Hyrbilschocken  

Stefan hyrde bil för att åka till landstället över helgen. Några dagar efter att han lämnat tillbaka den fick han en obehaglig överraskning – biluthyraren påstod att Stefan hade orsakat fyra skador på å bilen och ville att han skulle betala för reparationerna. Trots att bilen varit helt oskadd när han lämnade in den. Vilka rättigheter har man när man hyr bil och vad ska man som konsument tänka på? Separerade Stefan Bondesson ägnade varje månadsslut till att febrilt riva i byxor och slita i byrålådor i jakt på de kvitton han var säker på att han hade någonstans. Kvittona behövde han för att ”bevisa” för sin ex-fru att han hade haft utgifter för barnen. Stefan bestämde sig då för att utveckla en app för att underlätta skilda och separerade föräldrars ekonomiska pussel. Vi har väl alla varit där - köpt något som verkade jättebra i butiken, men som plötsligt går sönder eller visar sig ha nått fel. Och så uppstår frågan, ska man gå tillbaka till affären och klaga? Annika Creutzer svarar på

Reklam till barn på internet  

Reklam riktad till barn under tolv år har varit förbjuden på tv i många år eftersom barn anses vara mer mottagliga för reklambudskap än vuxna. Men när det gäller reklam på internet, där barnen spenderar flera timmar om dagen från förskoleålder, så är det helt tillåtet. Dessutom blir reklammetoderna på internet blir mer och mer raffinerade. Behövs ett förbud? Resor, shopping, grillkvällar och glass –semestern brukar göra hål i de allra flesta plånböcker. Men hur är det om man redan har det knapert sedan innan? Och varför är det så svårt att vara sparsam under semestern? Torbjörn Hjort, forskare vid Socialhögskolan i Lund besöker Plånboken. Det börjar närma sig terminsstart på högskolor och universitet runtom i landet och tusentals människor förbereder sig på ett liv som student. Studietiden är knappast förknippad med den fetaste plånboken – men det finns knep för sätta guldkant på tillvaron ändå. Plånbokens reporter gav sig ut för att ta reda på hur man kan få en knaper studentekonomi a

Tuff ekonomi för utvecklingsstörda  

Reprissändning. Att personer med utvecklingsstörning ska vara en del av samhället, utifrån sina förutsättningar och sina villkor, det står nedskrivet i lag. Men de ersättningar som människor med funktionsnedsättning får från Socialförsäkringssystemet räcker sällan till för att leva som en jämställd och delaktig medborgare. Reportage och uppföljning med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Vad är det som styr de beslut vi tar när det gäller vår privatekonomi? Det nya tvärvetenskapliga ämnet neuroekonomi undersöker saken, och det verkar som att känslor är viktigare som förklaring än vad nationalekonomer tidigare trott. Forskningsledaren och professorn i psykologi Daniel Västfjäll gästar programmet. ”Sparpodden”, ”Makrofokus”, ”Fondpodden”, ”Veckans aktie”, ”Börspodden”… Det är inte bara vi på Plånboken som pratar privatekonomi på ett initierat sätt. Utbudet av ekonomipoddar är enormt. Vi guidar till de bästa och ställer frågan hur oberoende de är.

0:00/0:00
Video player is in betaClose