Plånboken

Plånboken

Sweden

Vi är din hjälpande röst i vardagsekonomin. Här blandas lyssnarnas frågor till våra experter med matnyttiga reportage. Varje vecka pratar vi om sånt som påverkar hushållsekonomin och oss som konsumenter. Vi gör ekonomijournalistik som alla förstår. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Privatleasing, flygförseningar och bostadsinbrott  

Plånboken om fällorna när du privatleasar bil, tjänsten som kan hjälpa dig få ersättning vid försenat eller inställt flyg och hur du skyddar dig mot inbrott. Billeasing med luriga avtal Utan kontantinsats kan du skriva under ett avtal, få nycklarna och senare plocka upp din nya bil som du kan köra i tre år, men enkelheten i att privatleasa en bil har också en baksida. Konsumentverket varnar om snåriga avtal och oförutsedda utgifter. David Norrbohm från Motormännens riksförbund och Lars Zacharoff från branschorganisationen Finansbolagen medverkar i programmet. Tjänsten som hjälper dig om du blivit försenad Många konsumenter har svårt att få rätt när flyget är försenat eller inställt. I kampen mellan David och Goliat är det lätt att känna sig liten, men med tjänsten forsenad.se får du juridisk hjälp. Erik Tengvall från forsenad.se gästar studion. Inbrottens tid är nu De mörka månaderna innebär högsäsong för bostadsinbrott i Sverige. Plånboken reder ut hur du skyddar dig på bästa sätt. Annika Creutzer svarar på lyssnarnas frågor om privatekonomi.

Sopberg skovård alger och tjänstepension i Plånboken special  

Onsdagens direktsända Plånboken i P1 utgick på grund av debatt i Riksdagen, men på programmets repristider har redaktionen plockat fram en handfull favoriter från tidigare i år. Sopberg, hur du tar hand om dina skor, alger och tjänstepension är några av de ämnen som tas upp.

Postkaos, svensk reklamhistoria och äta i säsong  

Kan man lita på posten och vad har du för rättigheter när posten inte kommer fram. Per Ljungberg från PostNord gästar. Reklammarknaden förändras och ställer krav. Ät i säsong för klimatet. Vad händer när viktiga fakturor och myndighetspost inte kommer till din brevlåda på grund av slarv från posten? Plånboken tar upp den senaste tidens hårda kritik mot PostNord efter flera anmälningar till Post- och telestyrelsen och mängder av missnöjda konsumenter. Per Ljungberg, kommunikationschef för PostNord medverkar i studion. Budskapet är det samma: KÖP! Men hur och var företagen vill nå dig har förändrat sedan 70-talet. Det konstaterar Oskar Broberg, docent i ekonomisk historia som tillsammans med två forskarkollegor skrivit en bok om den svenska reklamen.  Utbudet av frukt och grönsaker blir allt större i våra matbutiker – och det mesta går utan problem att hitta året om, men att köpa färska tomater i april eller sparris i november, det är kanske något som vi får vänja oss av med i framtiden. För att spara på miljön bör vi istället göra som förr – och äta efter vad som finns i säsong. Plånbokens expert Mikael Nyman svarar på lyssnarfrågor om pensioner.

Bluffande lurföretag nya mynt och snabba SMS-bud  

Bolaget Consumo LDT lockar med billiga telefoner och tävlingar, men utnyttjar konsumenters nyfikenhet. I själva verket fastnar konsumenter i abonnemang och tävlingar som är svåra och snåriga att ta sig ur och några telefoner har ingen sett röken av. Flera hundra anmälningar från konsumenter som känner sig lurade har kommit in till Konsumentverket bara i år, men hur kan det få fortsätta? Jolanda Girzl från Konsument Europa och Jan Olsson från Polisen medverkar i studion. Sveriges mynt ska bytas ut med start i nästa vecka. Torbjörn Sundquist, förste antikvarie på kungliga myntkabinettet programmet för att prata myntets historia, utformning och framtid. I ett SMS kan du höja priset på en bostadsrätt med tiotusentals kronor. En budgivning kan vara påfrestande och mentalt mödosam, men behöver vi ha det system för att köpa bostadsrätter som vi har idag och hur påverkas vi av snabba bud på en mobiltelefon? Plånboken reder ut. Plånbokens expert på försäkringar, Anna Karin Baltzari Danfors svar

Utestängd från matbutiken ny konsumentombudsman och bästa ekonomiapparna  

De nya dubbeldörrarna till kyldisken i affären ska spara energi, men gör det omöjligt för MS-sjuka Maria att handla i butiken. Vilka rättigheter har du som rullstolsburen i affären där du handlar din mat. Lise Lidbäck från Neuroförbundet och Karin Brunell, VD för Svensk Dagligvaruhandel gästar studion. Cecilia Tisell heter vår nya KO, men hur är hon själv som konsument? Vilka områden ser hon som viktigast och hur vill hon bli ihågkommen när hon träder av sin tjänst? Plånboken lär känna Konsumentverkets nya chef. Rabatter, budget och dela notan. Med appar till din smarta mobiltelefon kan du hitta en rad hjälpmedel som gör vardagen lättare, men vilka finns och hur ska man tänka innan man uppger kortnummer och kontouppgifter? Plånbokens expert Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor kring arv, testamenten och fastigheter.

Ojämställda pensioner, kontantuppror och studentuthyrning  

Deltidsfällan gör att kvinnor får lägre pensioner än män. Björn Eriksson om sitt kontantuppror. Så hyr du ut till en student. Annika Creutzer svarar på lyssnarfrågor om privatekonomi. Varför är kvinnors pensioner så mycket lägre än mäns? Förklaringen finns till stor del att finna på arbetsmarknaden eftersom kvinnor i större utsträckning än män jobbar deltid. Så, är det reformer eller nya attityder som behövs för att jämna ut skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensioner? Plånbokens privatekonomiska expert Annika Creutzer och Petter Odmark, analyschef på Socialdepartementet, medverkar. Björn Eriksson, den förre rikspolischefen, gästar programmet för att prata kontanter. Han har startat Kontantupproret, som vill väcka opinion för att kontanterna inte ska försvinna från samhället. Varför tycker han att denna fråga är så viktig? Under hösten har det, som vanligt, hörts rop om bostadsbrist på studieorterna och om studenter som tvingas bo i tält och på olika soffor eller med osäkra andrahandskontrakt till skyhöga hyror. Men hur gör du om du vill hjälpa till och hyra ut till en student på egen hand? Lisa Bromander har precis startat sina studier för att bli lärare på Sto

Evenemangslista för tv-sport, bonusfamiljers ekonomi och mobilspel som lockbete  

Är det en konsumenträttighet att få se på OS och VM - debatt om ny evenemangslista. Detta bör du tänka på kring ekonomin i en bonusfamilj. Raffinerad reklam med hjälp av Pokémon Go. Idag drar Paralympics igång i Rio de Janeiro, ett evenemang som sänds i SVT, till skillnad från OS. Nu kan spelreglerna för hur sändningsrättigheterna köps och säljs komma att förändras. Vad skulle en så kallad evenemangslista innebära för tittarna? Henrik Toremark från MTG och Åsa Edlund Jönsson från SVT medverkar. Vad innebär det att vara en del av en bonusfamilj? Och vem ska egentligen betala? Ekonomijournalisten Birgitta Piper ger sina bästa tips. Mer än varannan svensk ogillar reklam, enligt en färsk undersökning. Därför gäller det att hela tiden hitta på nya sätt för företagen att fånga vårt intresse. Spelet Pokémon Go, som lanserades i Sverige i mitten av juli, har lockat ut gammal som ung på gatorna och sedan dess har vi sett företag som använder spelet för att locka oss att köpa just deras produkter. Plånbokens reporter tog med sig sonen Albin och hans kompis Jalmar på Pokémonjakt.

Oro för sämre täckning för telefonin i glesbygden  

Oro i glesbygden när Telia klipper koppartråden. Därför blir vi dummare när pengarna tar slut. Och vad händer med våra gamla kläder efter att vi lämnat tillbaka dem i butiken? "Framtidens nät" kallar teleoperatören Telia den nya teknik som ska ersätta det så kallade kopparnätet, som idag används för fast telefoni och bredband via telefonjacket. Men vad innebär egentligen det här stora teknikskiftet? Många människor, inte minst i glesbygden, är oroliga. Digitaliseringsminister Peter Eriksson och Ove Alm på Telia kommer till programmet. Att gå runt och känna stress över att pengarna inte ska räcka – det är negativt både för vår hälsa och för våra hjärnor, visar forskning. Kognitionsvetaren Elin Helander berättar om vad som händer i hjärnan vid pengastress. Två tredjedelar av de kläder vi köper hamnar efter ett tag i soporna, men en del av det vi rensar ut ur skåp och garderober skänks också till olika insamlingar. Sedan ett par år tillbaka är det inte bara välgörenhetsorganisationer som tar emot använda plagg, utan även flera stora klädkedjor. Men vad händer egentligen med de insamlade kläder som vi stoppar i butikernas insamlingslådor?

Många klagomål på begagnade bilar  

Försäljningen av begagnade bilar slog rekord under första halvåret 2016 och över 90 procent av alla bilar som säljs i Sverige är begagnade. Samtidigt är just den begagnade bilen den vara som flest konsumenter klagar på när de vänder sig till Konsumentverket eller sin kommunala konsumentvägledare. David Norrbohm, jurist på Motorbranschens riksförbund, kommer till studion. Hur sparar man åt barnen eller barnbarnen på bästa sätt? Ska man spara i eget namn eller i barnens namn? Vilken sparform ska man välja? Och vad ska själva syftet med sparandet vara? Hanna Helgesson, sparekonom på Fondbolagens förening, ger sina tips. De tror kanske att det är du själv som bestämmer vad du fyller korgen med inne i mataffären. Men riktigt så enkelt är det inte. För precis som med så mycket annat är det vår socioekonomiska status som styr våra matvanor. Försäljningen av begagnade bilar slog rekord under första halvåret 2016 och över 90 procent av alla bilar som säljs i Sverige är begagnade. Samtidigt är just den begagnade bilen den vara som flest konsumenter klagar på när de vänder sig till Konsumentverket eller sin kommunala konsumentvägledare. David Norrbohm, jurist på Motorbranschens riksförbund, kommer till studion. Hur sparar man åt barnen eller barnbarnen på bästa sätt? Ska man spara i eget namn eller i barnens namn? Vilken sparform ska man välja? Och vad ska själva syftet med sparandet vara? Hanna Helgesson, sparekonom på Fondbolagens förening, ger sina tips. De tror kanske att det är du själv som bestämmer vad du fyller korgen med inne i mataffären. Men riktigt så enkelt är det inte. För precis som med så mycket annat är det vår socioekonomiska status som styr våra matvanor.

Bodelningar drar ut på tiden  

Ungefär hälften av alla äktenskap i Sverige slutar idag i skilsmässa. Att skilja sig kan vara en uppslitande historia och kommer man inte överens med sin före detta partner kan man behöva hjälp med bodelningen. Men en sådan juridisk process kan idag dra ut i det närmast oändliga. Reportage och samtal med Sara Zachrisson, som håller på att starta ett nätverk som hjälper kvinnor som genomgår en skilsmässa, samt Margareta Brattström, Plånbokens expert på familjerätt. Tomt i kassan efter semestern? Då kan det vara hög tid att gå igenom dina gamla kläder och prylar för att sälja dem på en loppis. Loppisexperten Maria Wiberg tipsar om strategier för att få ut så mycket pengar som möjligt för ditt gamla bråte. Är robotstyrd rådgivning spiken i kistan för bankernas personliga rådgivare? Reportage om den automatiserade bankrådgivningen, som är tänkt att vara billigare, effektivare och mer oberoende än bankernas rådgivning. Men hur bra funkar den? Och vill kunderna ha den? Ungefär hälften av alla äktenskap i Sverige slutar idag i skilsmässa. Att skilja sig kan vara en uppslitande historia och kommer man inte överens med sin före detta partner kan man behöva hjälp med bodelningen. Men en sådan juridisk process kan idag dra ut i det närmast oändliga. Reportage och samtal med Sara Zachrisson, som håller på att starta ett nätverk som hjälper kvinnor som genomgår en skilsmässa, samt Margareta Brattström, Plånbokens expert på familjerätt. Tomt i kassan efter semestern? Då kan det vara hög tid att gå igenom dina gamla kläder och prylar för att sälja dem på en loppis. Loppisexperten Maria Wiberg tipsar om strategier för att få ut så mycket pengar som möjligt för ditt gamla bråte. Är robotstyrd rådgivning spiken i kistan för bankernas personliga rådgivare? Reportage om den automatiserade bankrådgivningen, som är tänkt att vara billigare, effektivare och mer oberoende än bankernas rådgivning. Men hur bra funkar den? Och vill kunderna ha den?

Hyrbilschocken  

Stefan hyrde bil för att åka till landstället över helgen. Några dagar efter att han lämnat tillbaka den fick han en obehaglig överraskning – biluthyraren påstod att Stefan hade orsakat fyra skador på å bilen och ville att han skulle betala för reparationerna. Trots att bilen varit helt oskadd när han lämnade in den. Vilka rättigheter har man när man hyr bil och vad ska man som konsument tänka på? Separerade Stefan Bondesson ägnade varje månadsslut till att febrilt riva i byxor och slita i byrålådor i jakt på de kvitton han var säker på att han hade någonstans. Kvittona behövde han för att ”bevisa” för sin ex-fru att han hade haft utgifter för barnen. Stefan bestämde sig då för att utveckla en app för att underlätta skilda och separerade föräldrars ekonomiska pussel. Vi har väl alla varit där - köpt något som verkade jättebra i butiken, men som plötsligt går sönder eller visar sig ha nått fel. Och så uppstår frågan, ska man gå tillbaka till affären och klaga? Annika Creutzer svarar på Stefan hyrde bil för att åka till landstället över helgen. Några dagar efter att han lämnat tillbaka den fick han en obehaglig överraskning – biluthyraren påstod att Stefan hade orsakat fyra skador på å bilen och ville att han skulle betala för reparationerna. Trots att bilen varit helt oskadd när han lämnade in den. Vilka rättigheter har man när man hyr bil och vad ska man som konsument tänka på? Separerade Stefan Bondesson ägnade varje månadsslut till att febrilt riva i byxor och slita i byrålådor i jakt på de kvitton han var säker på att han hade någonstans. Kvittona behövde han för att ”bevisa” för sin ex-fru att han hade haft utgifter för barnen. Stefan bestämde sig då för att utveckla en app för att underlätta skilda och separerade föräldrars ekonomiska pussel. Vi har väl alla varit där - köpt något som verkade jättebra i butiken, men som plötsligt går sönder eller visar sig ha nått fel. Och så uppstår frågan, ska man gå tillbaka till affären och klaga? Annika Creutzer svarar på

Reklam till barn på internet  

Reklam riktad till barn under tolv år har varit förbjuden på tv i många år eftersom barn anses vara mer mottagliga för reklambudskap än vuxna. Men när det gäller reklam på internet, där barnen spenderar flera timmar om dagen från förskoleålder, så är det helt tillåtet. Dessutom blir reklammetoderna på internet blir mer och mer raffinerade. Behövs ett förbud? Resor, shopping, grillkvällar och glass –semestern brukar göra hål i de allra flesta plånböcker. Men hur är det om man redan har det knapert sedan innan? Och varför är det så svårt att vara sparsam under semestern? Torbjörn Hjort, forskare vid Socialhögskolan i Lund besöker Plånboken. Det börjar närma sig terminsstart på högskolor och universitet runtom i landet och tusentals människor förbereder sig på ett liv som student. Studietiden är knappast förknippad med den fetaste plånboken – men det finns knep för sätta guldkant på tillvaron ändå. Plånbokens reporter gav sig ut för att ta reda på hur man kan få en knaper studentekonomi a Reklam riktad till barn under tolv år har varit förbjuden på tv i många år eftersom barn anses vara mer mottagliga för reklambudskap än vuxna. Men när det gäller reklam på internet, där barnen spenderar flera timmar om dagen från förskoleålder, så är det helt tillåtet. Dessutom blir reklammetoderna på internet blir mer och mer raffinerade. Behövs ett förbud? Resor, shopping, grillkvällar och glass –semestern brukar göra hål i de allra flesta plånböcker. Men hur är det om man redan har det knapert sedan innan? Och varför är det så svårt att vara sparsam under semestern? Torbjörn Hjort, forskare vid Socialhögskolan i Lund besöker Plånboken. Det börjar närma sig terminsstart på högskolor och universitet runtom i landet och tusentals människor förbereder sig på ett liv som student. Studietiden är knappast förknippad med den fetaste plånboken – men det finns knep för sätta guldkant på tillvaron ändå. Plånbokens reporter gav sig ut för att ta reda på hur man kan få en knaper studentekonomi a

Tuff ekonomi för utvecklingsstörda  

Reprissändning. Att personer med utvecklingsstörning ska vara en del av samhället, utifrån sina förutsättningar och sina villkor, det står nedskrivet i lag. Men de ersättningar som människor med funktionsnedsättning får från Socialförsäkringssystemet räcker sällan till för att leva som en jämställd och delaktig medborgare. Reportage och uppföljning med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Vad är det som styr de beslut vi tar när det gäller vår privatekonomi? Det nya tvärvetenskapliga ämnet neuroekonomi undersöker saken, och det verkar som att känslor är viktigare som förklaring än vad nationalekonomer tidigare trott. Forskningsledaren och professorn i psykologi Daniel Västfjäll gästar programmet. ”Sparpodden”, ”Makrofokus”, ”Fondpodden”, ”Veckans aktie”, ”Börspodden”… Det är inte bara vi på Plånboken som pratar privatekonomi på ett initierat sätt. Utbudet av ekonomipoddar är enormt. Vi guidar till de bästa och ställer frågan hur oberoende de är. Reprissändning. Att personer med utvecklingsstörning ska vara en del av samhället, utifrån sina förutsättningar och sina villkor, det står nedskrivet i lag. Men de ersättningar som människor med funktionsnedsättning får från Socialförsäkringssystemet räcker sällan till för att leva som en jämställd och delaktig medborgare. Reportage och uppföljning med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Vad är det som styr de beslut vi tar när det gäller vår privatekonomi? Det nya tvärvetenskapliga ämnet neuroekonomi undersöker saken, och det verkar som att känslor är viktigare som förklaring än vad nationalekonomer tidigare trott. Forskningsledaren och professorn i psykologi Daniel Västfjäll gästar programmet. ”Sparpodden”, ”Makrofokus”, ”Fondpodden”, ”Veckans aktie”, ”Börspodden”… Det är inte bara vi på Plånboken som pratar privatekonomi på ett initierat sätt. Utbudet av ekonomipoddar är enormt. Vi guidar till de bästa och ställer frågan hur oberoende de är.

Den nya tidens sparform  

Reprissändning. Kapitalförsäkringar är en av de nya sparformer som lyfts fram som ett bra alternativ när avdraget för privat pensionssparande har slopats. Men nyligen fick 13 bolag som säljer sparprodukten skarp kritik från Konsumentverket för både olagliga villkor och otydlig information. Branschorganisationen Svensk Försäkring kommer till studion och Konsumenternas försäkringsbyrå reder ut hur man ska tänka kring kapitalförsäkringar. Runt om i världen pågår just nu Money Week, en vecka som vill uppmärksamma unga och deras kunskap om privatekonomi i fokus. För hur mycket vet egentligen unga idag om vad de själva kostar och hur man sparar på bästa sätt? Plånboken gästas av Niklas Svensson från Ung Privatekonomi som reser runt i skolor och vill göra ett tråkigt ämne inspirerande och enkelt. Trädgårdsbutikerna är inte sena att fresta med allt från spadar, sekatörer, små växthus och potatissäckar. Men behövs verkligen alla dessa prylar? Mikael Nyman besvarar lyssnarnas pensionsfrågor. Reprissändning. Kapitalförsäkringar är en av de nya sparformer som lyfts fram som ett bra alternativ när avdraget för privat pensionssparande har slopats. Men nyligen fick 13 bolag som säljer sparprodukten skarp kritik från Konsumentverket för både olagliga villkor och otydlig information. Branschorganisationen Svensk Försäkring kommer till studion och Konsumenternas försäkringsbyrå reder ut hur man ska tänka kring kapitalförsäkringar. Runt om i världen pågår just nu Money Week, en vecka som vill uppmärksamma unga och deras kunskap om privatekonomi i fokus. För hur mycket vet egentligen unga idag om vad de själva kostar och hur man sparar på bästa sätt? Plånboken gästas av Niklas Svensson från Ung Privatekonomi som reser runt i skolor och vill göra ett tråkigt ämne inspirerande och enkelt. Trädgårdsbutikerna är inte sena att fresta med allt från spadar, sekatörer, små växthus och potatissäckar. Men behövs verkligen alla dessa prylar? Mikael Nyman besvarar lyssnarnas pensionsfrågor.

Handla på nätet allt mer riskabelt  

Reprissändning från tidigare i år. Förra året ökade polisanmälningarna angående kortbedrägerier på nätet med 50 procent. Som konsument är du ofta mer oskyddad än du tror, även på de större sajterna. Men det finns råd att följa för att göra köpet på nätet säkrare. Fredrik Björck, doktor i cybersäkerhet vid Stockholms universitet berättar hur. Enligt en ny undersökning av SIFO/Swedbank bråkar nästan varannan förälder med sina barn om pengar. Hur kommer det sig och hur ska man tänka som förälder för att slippa bråk om prylar och fickpengar? Plånbokens studio får besök av Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Martin Forster, barn och föräldrapsykolog. Att vara föräldraledig är för de flesta en period med avsevärt sämre ekonomi. Men det finns sätt att göra det lite skonsammare, med smart planering och framförhållning. Plånbokens reporter har tagit reda på hur. Mats Sjögren, expert på försäkringsfrågor, svarar på lyssnarfrågor. Reprissändning från tidigare i år. Förra året ökade polisanmälningarna angående kortbedrägerier på nätet med 50 procent. Som konsument är du ofta mer oskyddad än du tror, även på de större sajterna. Men det finns råd att följa för att göra köpet på nätet säkrare. Fredrik Björck, doktor i cybersäkerhet vid Stockholms universitet berättar hur. Enligt en ny undersökning av SIFO/Swedbank bråkar nästan varannan förälder med sina barn om pengar. Hur kommer det sig och hur ska man tänka som förälder för att slippa bråk om prylar och fickpengar? Plånbokens studio får besök av Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Martin Forster, barn och föräldrapsykolog. Att vara föräldraledig är för de flesta en period med avsevärt sämre ekonomi. Men det finns sätt att göra det lite skonsammare, med smart planering och framförhållning. Plånbokens reporter har tagit reda på hur. Mats Sjögren, expert på försäkringsfrågor, svarar på lyssnarfrågor.

Kontantfria banker  

Bankkontor som hanterar kontanter blir färre och färre, och sen de första bankkontoren tog bort sin kontanthantering 2009 är det nu bara hälften som hanterar kontanter. En utveckling som går alldeles för fort enligt Riksbanken. Och det drabbar dessutom grupper som äldre, personer med funktionsnedsättningar, nyanlända och hemlösa menar kritiker. Svenska Bankföreningen besöker studion. Det är starkt, användbart och helt naturligt. Trä har funnits i alla tider men nu har forskare upptäckt att det också kan vara ett miljövänligt material för framtiden som kan användas i allt från cykelhjälmar och blöjor till kläder. Daniel Söderberg, professor på Kungliga Tekniska Högskolan, besöker Plånboken och berättar om det nya materialet nanocellulosa. I tredje och sista delen av Plånbokens sommarserie synar vi den genom tiderna omdebatterade föräldraförsäkringen. En försäkring som inte bara ska ge oss pengar när vi är hemma från arbetet med våra barn, utan också ska göra oss mer jämställda. Mikael N Bankkontor som hanterar kontanter blir färre och färre, och sen de första bankkontoren tog bort sin kontanthantering 2009 är det nu bara hälften som hanterar kontanter. En utveckling som går alldeles för fort enligt Riksbanken. Och det drabbar dessutom grupper som äldre, personer med funktionsnedsättningar, nyanlända och hemlösa menar kritiker. Svenska Bankföreningen besöker studion. Det är starkt, användbart och helt naturligt. Trä har funnits i alla tider men nu har forskare upptäckt att det också kan vara ett miljövänligt material för framtiden som kan användas i allt från cykelhjälmar och blöjor till kläder. Daniel Söderberg, professor på Kungliga Tekniska Högskolan, besöker Plånboken och berättar om det nya materialet nanocellulosa. I tredje och sista delen av Plånbokens sommarserie synar vi den genom tiderna omdebatterade föräldraförsäkringen. En försäkring som inte bara ska ge oss pengar när vi är hemma från arbetet med våra barn, utan också ska göra oss mer jämställda. Mikael N

Kan man lita på bilbesiktningen  

Nu till sommaren är det säkert en hel del semesterfirare som tänkt använda bilen. Men hur säker kan man vara på att den rullar som den ska? Det slarvas med kontrollerna bland besiktningsföretagen, och allt fler bilar släpps igenom utan anmärkningar. Samtidigt tar företagen till oseriösa metoder för att locka till sig kunder. Plånboken tittar närmare på hur det står till med bilbesiktningen sen marknaden avreglerades för sex år sen. De senaste 30 åren har svenskarnas textilkonsumtion nästan fördubblats. Men med snabba trender, pressade priser och allt fler plagg i garderoben följer miljöproblem och dåliga arbetsvillkor. Projektet Stilmedveten vill inspirera till mer medveten klädshopping och Sandra Douglasdotter som jobbar där besöker studion. Del 2 i Plånbokens sommarserie tittar närmare 70-talet. I många årtionden var mannen den självklara familjeförsörjaren. Men 70-talet skulle komma att bli en brytpunkt mellan gamla och nya ideal och med stora skattereformer och barnomsorg förändra Nu till sommaren är det säkert en hel del semesterfirare som tänkt använda bilen. Men hur säker kan man vara på att den rullar som den ska? Det slarvas med kontrollerna bland besiktningsföretagen, och allt fler bilar släpps igenom utan anmärkningar. Samtidigt tar företagen till oseriösa metoder för att locka till sig kunder. Plånboken tittar närmare på hur det står till med bilbesiktningen sen marknaden avreglerades för sex år sen. De senaste 30 åren har svenskarnas textilkonsumtion nästan fördubblats. Men med snabba trender, pressade priser och allt fler plagg i garderoben följer miljöproblem och dåliga arbetsvillkor. Projektet Stilmedveten vill inspirera till mer medveten klädshopping och Sandra Douglasdotter som jobbar där besöker studion. Del 2 i Plånbokens sommarserie tittar närmare 70-talet. I många årtionden var mannen den självklara familjeförsörjaren. Men 70-talet skulle komma att bli en brytpunkt mellan gamla och nya ideal och med stora skattereformer och barnomsorg förändra

Det växande sopberget  

För miljöns skull måste sopor sorteras och återvinnas, det vet de allra flesta. Men även om vi återvinner mer och mer så ökar mängden sopor vi lämnar efter oss, både det vi slänger i soptunnan där hemma och det vi återvinner. Vad beror det på och vad kommer våra växande sophögar leda till? Naturvårdsverket medverkar. Den 23e juni går britterna till valurnorna för att bestämma om landet ska fortsätta vara medlem i EU eller inte. Experter varnar för att ett eventuellt utträde kan leda till allt från börsfrossa till tillväxtsmällar. Men vad betyder Brexit egentligen i praktiken för svenskar och våra plånböcker? Finansanalytikern Peter Malmqvist besöker studion. Från ransoneringskuponger till särbeskattning och pappamånader. I Plånbokens sommarserie tittar vi närmare på milstolparna under 1900- talet och fram till idag som spelat stor roll för hushållens ekonomi och makten över familjens plånbok. Del 1 tar avstamp i sent 30- tal, då svenska familjer stod inför en vardag som skulle präglas För miljöns skull måste sopor sorteras och återvinnas, det vet de allra flesta. Men även om vi återvinner mer och mer så ökar mängden sopor vi lämnar efter oss, både det vi slänger i soptunnan där hemma och det vi återvinner. Vad beror det på och vad kommer våra växande sophögar leda till? Naturvårdsverket medverkar. Den 23e juni går britterna till valurnorna för att bestämma om landet ska fortsätta vara medlem i EU eller inte. Experter varnar för att ett eventuellt utträde kan leda till allt från börsfrossa till tillväxtsmällar. Men vad betyder Brexit egentligen i praktiken för svenskar och våra plånböcker? Finansanalytikern Peter Malmqvist besöker studion. Från ransoneringskuponger till särbeskattning och pappamånader. I Plånbokens sommarserie tittar vi närmare på milstolparna under 1900- talet och fram till idag som spelat stor roll för hushållens ekonomi och makten över familjens plånbok. Del 1 tar avstamp i sent 30- tal, då svenska familjer stod inför en vardag som skulle präglas

Plånboken Special  

Ett axplock ur vinterns program. Bland annat handlar det om kosttillskott som vi köper i mängder i form av vitaminer, mineraler, bantnings- och prestationshöjande piller, men utan att riktigt veta vad de innehåller. Kontrollen av kosttillskotten är dessutom bristfällig och tillsynen måste skärpas menar kritiker. Matilda Ernkrans, (s) ordförande i riksdagens miljö och jordbruksutskott och Lars Lilja, vice ordförande i Dopingkommissionen debatterar. En liknande problematik finns när det kommer till mensskydd så som tamponger och bindor. Något kvinnor har nära huden och inne i kroppen under stora delar av sina liv. Ändå är det svårt att veta vad dessa produkter faktiskt innehåller. Frida Ramström från Kemikalieinspektionen besöker studion. Dessutom tittar vi närmare på hur världens största sociala nätverk, Facebook, gör oss användare till potentiella reklampelare för företag. Och var man ska åka om man vill resa med ett etiskt gott samvete med hjälp av Vagabonds reseredaktör Per J Anderss Ett axplock ur vinterns program. Bland annat handlar det om kosttillskott som vi köper i mängder i form av vitaminer, mineraler, bantnings- och prestationshöjande piller, men utan att riktigt veta vad de innehåller. Kontrollen av kosttillskotten är dessutom bristfällig och tillsynen måste skärpas menar kritiker. Matilda Ernkrans, (s) ordförande i riksdagens miljö och jordbruksutskott och Lars Lilja, vice ordförande i Dopingkommissionen debatterar. En liknande problematik finns när det kommer till mensskydd så som tamponger och bindor. Något kvinnor har nära huden och inne i kroppen under stora delar av sina liv. Ändå är det svårt att veta vad dessa produkter faktiskt innehåller. Frida Ramström från Kemikalieinspektionen besöker studion. Dessutom tittar vi närmare på hur världens största sociala nätverk, Facebook, gör oss användare till potentiella reklampelare för företag. Och var man ska åka om man vill resa med ett etiskt gott samvete med hjälp av Vagabonds reseredaktör Per J Anderss

Fattiga barn halkar efter  

Skillnaderna mellan de barn som har det sämst ekonomiskt och barn i familjer med genomsnittsinkomster har blivit större. Och Sverige ligger dåligt till när man mäter hur långt utsatta barn halkar efter. Det visar en rapport från Unicef. Klyftorna blir extra tydliga när skolorna stänger, och många av barnen som har det fattigast gruvar sig inför sommarlovet. Uppföljning med barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Vilka solkrämer skyddar mot solen? Och kan vi vara ute i solen hur mycket vi vill med den högsta solskyddsfaktorn utan att riskera hudcancer? Hudläkaren Oscar Zaar på Sahlgrenska akademin reder ut. De senaste åren har det pratats en hel del om 3D-skrivare, som till skillnad från vanliga pappersskrivare ska kunna printa allt ifrån mobilskal och äggkoppar till kött och bildelar. Men än så länge är det få av oss som faktiskt har kommit i kontakt med en i verkligheten. Så hur fungerar de egentligen? Och kommer vi inom några år att sitta med varsin 3D-skrivare i vardagsru

0:00/0:00
Video player is in betaClose