Plånboken

Plånboken

Sweden

Vi är din hjälpande röst i vardagsekonomin. Här blandas lyssnarnas frågor till våra experter med matnyttiga reportage. Varje vecka pratar vi om sånt som påverkar hushållsekonomin och oss som konsumenter. Vi gör ekonomijournalistik som alla förstår. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Lurade el-kunder, uppdrag rensning och tekniken som revolutionerade hushållet  

Konsumenter känner sig lurade av bolaget Sveriges Energi som bytt el-leverantör mot deras vilja. Så rensar du i förrådet och får betalt. Kyl och frys avgörande för att kvinnor kunde börja jobba.

Plånboken special med det bästa från våren  

Plånbokens ordinarie program utgår på grund av partiledardebatten i Riskdagen som direktsänds i Sveriges radio P1. På programmets repristider sänder vi istället ett hopkok av det bästa från våren. Vi hör om problem med att bli av med sina mynt inför utbytet, vad du ska tänka på om du ska köpa bostadsrätt och om att hyra bil på semestern.

Trygghetsavtal, billig semesterresa och varning för doktor via app  

Kan man lita på villans trygghetsavtal. Så bokar du billigast semesterresa. Varning för doktorbesök via app på utlandssemestern.

Dålig förseningsinformation, skit i maten och finstilt text i reklamen  

Många resebolag brister i informationen till försenade pendlare. Livsmedelsverket har granskat vad maten vi äter egentligen innehåller. Hur liten får den finstilta texten vara i reklam.

Körkort men inte för alla  

Sverige har de tredje dyraste priserna i Europa för en körkortsutbildning. Nu vill regeringen införa CSN-lån för körkortsutbildningen. Men om förslaget går igenom har de som verkligen behöver körkortet svårast att få lån. Att be om pengar genom sociala medier, blir allt vanligare - ett slags online tiggeri där människor ber sina nära och kära, ytliga bekanta eller kompisar om medel till allt från veterinärkostander för en skadad hund, till julklappar till barnen. Joakim Sandberg forskare i etik och ekonomi vid Göteborgs universitet gästar programmet.  Vad händer när olyckan är framme när barnet är på skolan eller förskolan? Bedils son fick en sten i huvudet under skoltid, men hon har haft svårt att få ersättning för sina utlägg från skolans försäkringsbolag. Hur är barnen försäkrade när de är i skola och på förskola? Räcker skyddet?

Kö för skuldsanering, åldersdiskriminering och studentekonomi  

Rekordlånga väntetider för att få beslut om skuldsanering drabbar många hårt. Diskrimineringsmannen om ålder. Så ser du till att studentens lyckliga dagar håller budget.

Ludd och flis på altanen snällaste banken och billig mat  

Att välja miljömärkt virke istället för impregnerat är ett bra val för den medvetne konsumenten, men flera lyssnare har hört av sig till Plånboken efter att deras altanvirke av märket Organowood börjat ge ifrån sig ludd och flisor. Vad får en miljöriktig altan kosta? Efter att Ulrika och Kurt startat en second-handbutik fick de höra historier från boende i närområdet som inte kunde betala el-räkningen så de startade sin egna bank med frivillig ränta. Nu vill de sprida budskapet om att vi ska ta hand om varandra, i det lilla. Hur snor du ihop en ordentlig måltid till hela familjen när du har dåligt med pengar i slutet av månaden, det frågade sig en lyssnare och Plånboken reder ut och lagar mat med dietisten Sara Ask som för 40 kronor får till en smarrig middag. Plånbokens expert på försäkringar svarar på lyssnarnas frågor.

Bankfrågor, vårskor och onödiga trädgårdsredskap  

Varför ställer banken frågor om terrorism? Hur köper jag schyssta vårskor? Så undviker du onödiga redskap när du ska göra fint i trädgården. Har du ett förtroendeuppdrag? eller vem sätter in pengar på ditt konto? – det är frågor som du kan få när du vänder dig till din bank idag och det är många som reagerat på. Måste man svara och varför vill banken veta? Finansinspektionen och finanspolisen medverkar i studion. Nu när våren är på gång är det många som ser sig om efter ett par nya sulor, men hur tillverkas dessa och vilka frågor kan du ställa för att försäkra dig om att de skor du köper är tillverkade på ett bra sätt? Charlie Aronsson från föreningen Fair Action gästar studion. Och så blir det lyssnarfrågor som handlar om ersättning till sotaren och garantitid på cykelhjälmen.

Utsatt läge för den som blir av med sin mobiltelefon  

Hur minskar man skadan när man blir av med sin mobiltelefon? Per Danielsson, Computer Sweden ger svar på hur man kan skydda den känsliga informationen som vi nuförtiden har i våra telefoner. Utlandsfödda får mindre i pension än svenskar – även om de haft lika mycket i lön – ny rapport från Min pension. Kristina Kamp från minpension.se är veckans gäst. Allt oftare ombeds vi konsumenter att betygssätta tjänsten eller varan vi nyss nyttjat eller köpt. Hur använder företagen omdömena de samlar in från kunderna? Veckans expert är privatekonom Annika Creutzer

Amorteringskrav, framtidens betalningar och preppers  

Hur har amorteringskravet påverkat hur vi köper bostad? Så kommer vi betala när kontanterna försvinner. Preppers förbereder sig för en ekonomisk kollaps. Hur har kravet på att vi ska amortera på våra nya bolån påverkat vår ekonomi och viljan att sälja och köpa? Henrik Braconier, Finansinspektionen som gäst. Vi har visserligen fått nya sedlar och mynt, men enligt forskningen kommer vi till slut sluta med kontanter i den form de ser ut idag, men hur kommer vi betala när vi handlar då? Niklas Arvidsson, KTH är veckans gäst. Reportage om sparande i silver och pengar i madrassen. Lyssnarfrågor om arv och fastigheter med Plånbokens expert Margareta Brattström.

Tillsatser i påskmaten, nudging och bilder på varor som inte stämmer överens med verkligheten  

Vad innehåller egentligen vår klassiska påskmat? Mentala knuffar ska få oss att göra mer hållbara val. Rättigheter när bild och verklighet inte stämmer överens. En av våra största mathelger, påsken, stundar och har blivit hög tid att inhandla alla de traditionella rätter vi brukar duka upp påskbordet med. Men vad är det mer än romkorn och sillbitar i burkarna, och vad gör majonnäsen på ägghalvorna äkta? Livsmedelsverket besöker studion. Gröna fotsteg mot soptunnor på stan för att få oss att slänga skräpet där istället för på gatan. Mindre tallrikar på lunchbuffén för att minska matsvinnet. Både myndigheter och företag vill med små, små knuffar i rätt riktning få konsumenter att göra mer hållbara val i vår vardag. Det kallas nudging. Men hur går det till? Tim Isaksson som jobbar med nudging besöker studion. Bilder spelar en viktig roll för att få oss konsumenter att köpa allt från kläder och möbler till bilar. Men hur mycket bör och kan vi lita på bilder? Och har man rätt byta hamburgaren på snabbmatsstället som inte ser ut som i reklamen? Lyssnarnas försäkringsfrågor besvaras av Anna-Karin Baltzari Danfors.

Hackande stömningstjänster, delningsekonomiutredning och så förbereder du inför åldersrelaterade sjukdomar.  

Många anmälningar till Konsumentverket efter krångel med sportsändningar från CMORE. Så ska Sverige dela mera. Ekonomin när du drabbas av demens. Du har bullat upp med chips och snask för att se ditt favoritlag spela, men istället för en spännande fight får du ägna de kommande timmarna åt att felsöka och svära åt teknik som inte fungerar. De senaste veckorna har det kommit in en stor mängd anmälningar till Konsumentverket mot streamingtjänsten Cmore efter att kunder upplevt problem i samband med sportsändningar. Vad har du för rätt att se det du betalat för? Vad finns det för hinder för att dela idag och hur kommer vi att dela i framtiden? Karin Bradley, Regeringens utredare gällande delningsekonomi är veckans gäst. Hur kan du förbereda dig inför den dagen då du drabbas av en allvarlig ålderssjukdom? Vad ska du tänka på vad det gäller fullmakter osv? Mikael Nyman svarar på lyssnarfrågor om pensioner. Pia Fridén programleder.

Plånboken om SGI känslosam ekonomi och gör det själv  

Vad har du för rättigheter när information är knapphändig och en liten ledighet innan förlossningen kan bli en dyr historia om man blir sjuk i framtiden? Veckans gäst forskar på hur man kan göra hedgefonder, hävstångseffekt och blancolån begripligt. Charlotta Bay talar om detta på ”European money week” och kommer till studion. Plånboken besöker stället där du på egen hand kan bygga en dammsugare, koda ett dataprogram och 3D-printa en ny reservdel till skrivaren. Makers Place är en frizon för folk som hellre gör själv än illa shoppar. Plånbokens expert på arv och fastighetsrätt, Margareta Brattström svarar på lyssnarfrågor.

Rättslös skönhetsbransch, krisbok och ny cykel  

Inget händer gällande konsumenträtten inom skönhetsbranschen. Kris i ekonomin. Vad du ska tänka på när du ska köpa ny cykel. I en strid ström kommer det berättelser om misslyckade ingrepp och läppar som läcker. Remissvaren till skönhetsutredningen kom in till Regeringen för ett år sedan, men varför händer det ingenting? Konsumentombudsmannen Cecilia Tisell och Socialstyrelsens Jonas Widell gästar programmet. Böcker om privatekonomi handlar ofta om hur du investerar eller sparar till miljonen, barnen, huset eller drömresan – men sällan hur det är att inte ha några pengar alls, men nu finns Krisboken – en bok av Vanja Persson, journalist och författare som ur egen erfarenhet ger tips och råd om hur du kan få en dräglig vardag trots skralt i kassan. Våren är på ingång och många skaffar en ny cykel, men vad ska du tänka på? Behöver du köpa en ny för att trampa till butiken och handla, eller räcker det att gå till cykelreparatören och köpa en begagnad? Plånboken reder ut. Annika Creutzer svarar på lyssnarnas frågor om privatekonomi.

Effektiv ränta, dyra husdjur och dödsbo  

Efter en missad betalning övergick Svens avgiftsfria avbetalning till ett avtal med nästan 16 procent i ränta. Så ska du tänka för att slippa överraskningar vid husdjursköpet. Många frågor om dödsbo. Du lockas med ränte- och avgiftsfri avbetalning för TV:n eller datorn, men missar du en faktura övergår det förmånliga erbjudandet till ett lån där du får betala fakturaavgifter och en ränta på över 15 procent. Kritik från Konsumentverket som granskat avier och avbetalningsplaner. Klas Lindgren från IKANO Bank medverkar. Vad ska du tänka på när barnen tjatar om att få ett husdjur och vad kostar foder, försäkringar och sjukdomar? Veterinär Ulla Björnhammar gästar studion och reder ut praktiska och ekonomiska frågetecken kring vad husdjur kräver av ägare och plånboken. Hur går du tillväga för att få allt i ordning efter att en nära anhörig har gått bort? Det är mycket som måste lösas i tiden av sorg, men hur ska du tänka? Carina Lundgren svarar på lyssnarfrågor om konsumenträtt.

Elektronik med kort livslängd, lön efter kön och dina rättigheter vid utmätning  

Så får elektroniktillverkarna oss att byta ut mobilen fast vi inte måste. Varför får kvinnor lägre lön än män. Så fungerar Kronofogdens utmätning. Hur länge ska en mobil hålla? Hur länge ska man kunna räkna med att en mobiltelefon, dator eller skrivare ska hålla och vilka effekter får det? Elektronikbranschens VD, Klas Elm medverkar. Tidigare jämställdhetsombudsmannen (JämO) Lena Svenaeus gästar programmet och pratar om sin doktorsavhandling gällande regler och lagar som håller tillbaka lika löner mellan kvinnor och män. Vid skuld hos Kronofogden har myndigheten rätt att utmäta personliga tillhörigheter för att du ska bli kvitt, men vad tas och vilka regler finns för vad som får tas från dig? Mikael Nyman svarar på lyssnarnas frågor om pensioner.

Plånboken om myntskräck, orangea kuvertet och dolda fel  

Vad ska du göra av mynten som blir värdelösa i sommar? Vilka siffror är viktigast i det orangea kuvertet? Så går du vidare om du upptäcker dolda fel efter husköpet. Vanligtvis vill alla ha dina pengar, men när det kommer till att bli av med de mynt som blir värdelösa i sommar kan det vara svårt att bli av med dem. Banker har infört avgifter och handeln sätter gränser -  vad ska man göra med mynten i spargrisen? Christina Wejshammar från Riksbanken medverkar i studion. Just nu skickas de orangea kuverten ut, men vad ska jag tänka kring de siffror som står där? Monica Zettervall från Pensionsmyndigheten är veckans gäst. Du har köpt ditt drömhus, men efter ett par år börjar du märka att träpanelen som det stod en anmärkning om i besiktningsprotokollet börjar att ruttna – var ska du vända dig och vem bär ansvaret? Plånboken reder ut. Plånbokens expert på försäkringsfrågor svarar på dina frågor.

Regeringens livsmedelsstrategi, digitala brevlådor och nya tidens prenumerationstjänster  

Vi ska äta mer svenskt, ekologiskt och hälsosamt enligt den nya livsmedelsstrategi. Men strategin får kritik. Hur fungerar den digitala brevlådan? Ny teknik ger tusentals valmöjligheter. Svenskt, ekologiskt och hälsosamt – så ska vi äta enligt regeringens nya livsmedelsstrategi som presenterades i början av året. Men strategin får kritik från konsumentgrupper för att vara otydlig och sakna konkreta förslag som gör skillnad i vår vardag. Vad handlar livsmedelsstrategin om? Och vad vill kritikerna se istället? Statssekreterare hos landsbygdsministern, Elisabeth Backteman, medverkar. Allt fler vill att vi ska lämna pappersutskick bakom oss och istället börja använda oss av digitala brevlådor för att ta emot myndighetspost. Bland dem finns Skatteverket som lockar med att få tillbaka en eventuell skatteåterbäring redan i april om man ansluter sig till en digital brevlåda. Numera kan man, med ny teknik, få tillgång till hundratals filmer, tidningar och till och med träningsanläggningar – endast med ett medlemskap och en månadsavgift. Och den här typen av tjänster bara ökar. Plånboken tittar närmare på digitala prenumerations- och samlingstjänster. Annika Creutzer svarar...

Plånboken special om bankavgifter, budstress och äta i säsong  

Repris av höstens höjdpunkter - vi betalar avgifter för det mesta hos bankerna vilket upprör många. Att köpa lägenhet och buda kan vara stressigt. Hur gör man för att äta i säsong? Reprisprogram med några av höstens bästa reportage. Hos storbankerna får vi ingen ränta på sparkapitalet. Ändå måste vi betala för bastjänster som kort, överföringar och inväxling av kontanter, trots att bankerna gör miljardvinster, vilket irriterar många. De rekordhöga priserna på bostäder påverkar inte bara bostadsköparnas plånböcker. Alla som varit inne i en hetsig budgivning vet också hur mentalt mödosam en sån kan vara – inte minst när buden trillar in via sms. Men hur påverkas egentligen bostadsaffärerna av den stress som de snabba och hetsig budgivningsprocesserna innebär? Utbudet av frukt och grönsaker blir allt större i våra matbutiker och det mesta går att hitta året om utan problem. Men att köpa färska tomater i april eller sparris i november är inte det bästa för miljön. Vad ska man tänka på när man vill äta i säsong? Birgitta Piper om hur man undviker gräl om pengar och ekonomiska smällar i bonusfamiljen. Att köpa billiga märkeskopior på utlandsresan kan vara lockande m...

Flyttlasset som försvann, så sparar du i aktier och knepen för att välja kortaste kön  

Lennart förlorade flera kära ägodelar i flytten - vad ska man tänka på innan man anlitar en flyttfirma? Skaffa egen aktieportfölj - lättare än du tror. Jobbigt med kö - så gör du för att välja rätt. Lennart Persson från Västerås blev av med för honom väldigt värdefulla saker i sin flytt. Flyttfirman vill inte ta ansvar och sakerna har inte tillräckligt stort ekonomiskt värde för att försäkringsbolaget ska engagera sig. Vart ska Lennart vända sig? Och vad är viktigt att tänka på när man anlitar en flyttfirma? Blir du rädd av ord som OMXS30 och nyckeltal? Men ändå är du kanske lite sugen på att tjäna dig en hacka på aktier. Tove Zander från Unga aktiesparare ger sina bästa tips på hur man kommer igång med aktier utan någon förkunskap eller stora medel och vad det egentligen är man måste hålla koll på. Att efter en lång och stressig dag mötas av meterlånga, ringlande köer i matbutiken är det få som gillar. Men kanske finns det några knep för hur man ska göra för att välja rätt kö? Plånboken har gått till botten i ämnet.

0:00/0:00
Video player is in betaClose