Plånboken

Plånboken

Sweden

Vi är din hjälpande röst i vardagsekonomin. Här blandas lyssnarnas frågor till våra experter med matnyttiga reportage. Varje vecka pratar vi om sånt som påverkar hushållsekonomin och oss som konsumenter. Vi gör ekonomijournalistik som alla förstår. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Nyanlända saknar försäkringar. Räntekoll med nya app. Varför gillar vi lyx?  

Många nyanlända saknar viktiga försäkringar. Ny tjänst hjälper dig få koll på ditt bolån. Varför gillar vi lyx?

Tvångsanslutning till kommunalt VA, den ofrivilliga bostadskarriären och nya sätt att minska matsvinnet  

Höga kostnader för att ansluta till kommunala vatten- och avloppssystem. Så gick han från koja till radhus och tjänade miljoner kronor. Ny teknik minskar matsvinn.

Sommarrepris: Rättslös skönhetsbransch, krisbok och ny cykel  

Inget händer gällande konsumenträtten inom skönhetsbranschen. Kris i ekonomin. Vad du ska tänka på när du ska köpa ny cykel.

Sommarrepris: Amorteringskrav, framtidens betalningar och preppers  

Hur har amorteringskravet påverkat hur vi köper bostad? Så kommer vi betala när kontanterna försvinner. Preppers förbereder sig för en ekonomisk kollaps.

Sommarrepris: Elektronik med kort livslängd, lön efter kön och dina rättigheter vid utmätning  

Hur länge ska en mobil hålla? Hur länge ska man kunna räkna med att en mobiltelefon, dator eller skrivare ska hålla och vilka effekter får det? Elektronikbranschens VD, Klas Elm medverkar. Tidigare jämställdhetsombudsmannen (JämO) Lena Svenaeus gästar programmet och pratar om sin doktorsavhandling gällande regler och lagar som håller tillbaka lika löner mellan kvinnor och män. Vid skuld hos Kronofogden har myndigheten rätt att utmäta personliga tillhörigheter för att du ska bli kvitt, men vad tas och vilka regler finns för vad som får tas från dig? Mikael Nyman svarar på lyssnarnas frågor om pensioner.

Miljömärkta läkemedel, miljonär i hängmattan och chip i handen  

Fortfarande svårt att se hur läkemedel påverkar miljön. Så blir du miljonär utan att lyfta ett finger. Framtidens teknik finns inom oss.

Plånbokens 10-årskalas från Almedalsveckan i Visby  

Plånboken firar 10 år i etern med en sändning från Almedalsveckan i Visby. Vi pratar räntor, konsumentmakt, svåröppnade förpackningar och svarar på lyssnarfrågor.

Utmätning utan skuld, nya el-regler och från bakelit till smart telefon  

Sambon blev av med ärvda smycken efter sin partner utmätts av Kronofogden. Större möjligheter att kolla upp elektrikern. Så gick vi från Bell till smartphone.

Lurade el-kunder, uppdrag rensning och tekniken som revolutionerade hushållet  

Konsumenter känner sig lurade av bolaget Sveriges Energi som bytt el-leverantör mot deras vilja. Så rensar du i förrådet och får betalt. Kyl och frys avgörande för att kvinnor kunde börja jobba.

Plånboken special med det bästa från våren  

Plånbokens ordinarie program utgår på grund av partiledardebatten i Riskdagen som direktsänds i Sveriges radio P1. På programmets repristider sänder vi istället ett hopkok av det bästa från våren. Vi hör om problem med att bli av med sina mynt inför utbytet, vad du ska tänka på om du ska köpa bostadsrätt och om att hyra bil på semestern.

Trygghetsavtal, billig semesterresa och varning för doktor via app  

Kan man lita på villans trygghetsavtal. Så bokar du billigast semesterresa. Varning för doktorbesök via app på utlandssemestern.

Dålig förseningsinformation, skit i maten och finstilt text i reklamen  

Många resebolag brister i informationen till försenade pendlare. Livsmedelsverket har granskat vad maten vi äter egentligen innehåller. Hur liten får den finstilta texten vara i reklam.

Plånboken om körkortskostnader, crowdfunding och barnförsäkringar  

Regeringen vill införa CSN-lån för körkortsutbildningen. Allt fler ber om pengar genom sociala medier, men är vi mer benägna att skänka på nätet än på gatan  Hur är barnen försäkrade när de är i skola och på förskola? Räcker skyddet?

Kö för skuldsanering, åldersdiskriminering och studentekonomi  

Rekordlånga väntetider för att få beslut om skuldsanering drabbar många hårt. Diskrimineringsmannen om ålder. Så ser du till att studentens lyckliga dagar håller budget.

Luddigt altanvirke, snälla banker och billig mat  

Baksidorna med att bygga miljömärkt altan. Den lilla banken på Lilla essingen. Så lagar du bra mat för lite pengar.

Bankfrågor, vårskor och onödiga trädgårdsredskap  

Varför ställer banken frågor om terrorism? Hur köper jag schyssta vårskor? Så undviker du onödiga redskap när du ska göra fint i trädgården.

Utsatt läge för den som blir av med sin mobiltelefon  

Hur minskar man skadan när man blir av med sin mobiltelefon? Per Danielsson, Computer Sweden ger svar på hur man kan skydda den känsliga informationen som vi nuförtiden har i våra telefoner. Utlandsfödda får mindre i pension än svenskar – även om de haft lika mycket i lön – ny rapport från Min pension. Kristina Kamp från minpension.se är veckans gäst. Allt oftare ombeds vi konsumenter att betygssätta tjänsten eller varan vi nyss nyttjat eller köpt. Hur använder företagen omdömena de samlar in från kunderna? Veckans expert är privatekonom Annika Creutzer

Amorteringskrav, framtidens betalningar och preppers  

Hur har amorteringskravet påverkat hur vi köper bostad? Så kommer vi betala när kontanterna försvinner. Preppers förbereder sig för en ekonomisk kollaps.

Tillsatser i påskmaten, nudging och bilder på varor som inte stämmer överens med verkligheten  

Vad innehåller egentligen vår klassiska påskmat? Mentala knuffar ska få oss att göra mer hållbara val. Rättigheter när bild och verklighet inte stämmer överens.

Hackande stömningstjänster, delningsekonomiutredning och så förbereder du inför åldersrelaterade sjukdomar.  

Många anmälningar till Konsumentverket efter krångel med sportsändningar från CMORE. Så ska Sverige dela mera. Ekonomin när du drabbas av demens.

0:00/0:00
Video player is in betaClose