Plånboken

Plånboken

Sweden

Vi är din hjälpande röst i vardagsekonomin. Här blandas lyssnarnas frågor till våra experter med matnyttiga reportage. Varje vecka pratar vi om sånt som påverkar hushållsekonomin och oss som konsumenter. Vi gör ekonomijournalistik som alla förstår. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

P1 Plånboken Special 20170113  

Plånboken Special om låga pensioner, studentekonomi och barnspar Ordinarie Plånboken utgick vecka två eftersom det sändes partiledardebatt i Riksdagen på onsdagsförmiddagen. På repristiderna kan man istället höra ett specialprogram med det bästa från hösten. Det blir privatekonomiskt tema med uppslag som handlar om kvinnors pensioner, ekonomin för studenter, hur du sparar till barn på bästa sätt samt återvinning av kläder. Plånboken är tillbaka med ett nytt program 18 januari.

P1 Plånboken 20170104  

Hyrbilsstrul, badrum som statussymbol och familjeekonomi under krigsåren Att hyra bil på semestern är ett smidigt och populärt sätt att ta sig fram, men snåriga avtal och extraavgifter kan ställa till det. När Johannes hyrde bil i Spanien blev han debiterad med mer än det dubbla överenskomna priset. Och när han kontaktar biluthyrningsfirman får han inget svar. Jolanda Girtzl från Konsument Europa medverkar. Kristina Lund från Nordiska museet kommer till programmet för att berätta om hur vårt förhållande till badrummet förändrats genom åren. Återutsändning av Plånbokens sommarserie om hur familjernas privatekonomi förändrats över tid. I det första reportaget av tre skildras krigsåren ur ett familjeekonomiskt perspektiv. Plånbokens expert, professor Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.

Så blev konsumentåret 2016  

Plånboken summerar året ur ett konsument- och privatekonomiskt perspektiv. Gäster är programmets konsumentexpert Carina Lundgren samt vår expert på privatekonomi, Annika Creutzer. Gäster är programmets konsumentexpert Carina Lundgren samt vår expert på privatekonomi, Annika Creutzer. Vi tar upp frågor om påstridiga telefonförsäljare, bluff-företag, kontokortsbedrägerier, bostadsekonomi, bland mycket annat. Fick Charlotte ersättning för byggdammssaneringen, slapp Karl-Erik hyreshöjningen och betalade Telia Roberts pappa för abonnemangen som han lurats in i?

Påstridiga telefonsförsäljare och allt dyrare att parkera i innerstan  

Aggressiva telefonförsäljare som vill pracka på oss olika abonnemang och erbjudanden via telefon. Känns det igen? Många konsumenter stör sig på detta, och de som har svårt att säga ifrån tackar kanske ja till olika tjänster som de egentligen inte vill ha. Därför menar många att det behövs en lag mot att teckna avtal via telefon. Debatt mellan Jan Bertoft från Sveriges Konsumenter och Tina Wahlroth från branschorganisationen Kontakta. Petra Stentagg i Karlshamn vet att ta tillvara på gratiserbjudanden. Man kan gott säga att hon har satt i system att utnyttja dem till fullo. Och på det viset sparar hon tiotusentals kronor per år. Nu ger hon sina bästa gratistips till Plånbokens lyssnare. När storstäderna förtätas blir det dyrare att parkera. Försöken att få bort trängseln och avgaserna från stadskärnorna bidrar också till att trissa upp kostnaderna för de som behöver ställa sin bil i centralt läge. Men var går gränsen för vilken kostnad som är rimlig? Och vilka är de största förlorarna n

Ingen ersättning för tappat smycke, armband mäter julstress och kunder nekas att öppna bankkonto  

Hög bevisbörda för att få ersättning vid förlust av värdesaker. Armband mäter julshoppingstress i forskningsprojekt. Kunder nekas att öppna bankkonto. Mikael Nyman svarar på lyssnarnas pensionsfrågor. När man tappar ett värdefullt smycke kan det vara svårt att få ut något på försäkringen, trots att man har både grund- och allriskförsäkring. Det har Kerstin Wennberg fått erfara. Hur stor måste bevisbördan för försäkringstagaren vara? Anders Gustafsson, professor i företagsekonomi, låter sina försökspersoner använda ett armband för att sedan mäta deras stressnivå i olika köpsammanhang. Vad hoppas han att den forskningen kan bidra med? Och hur stor är stressen såhär i juletid? Utan ett bankkonto och ett vanligt betalkort är det inte lätt att klara vardagen. Trots att alla egentligen ska ha rätt att få öppna ett bankkonto så nekas vissa ändå för att de har betalningsanmärkningar eller skulder. Nu är en ny lag är på gång, men idag tycks det vara mer eller mindre upp till varje bankkontor vem som får bli kund hos dem eller inte. Mikael Nyman svarar på lyssnarfrågor om pensioner.

Plastbanta, julbudget och pantbanken  

Olika bud om effekter av plast- och kemikaliebantning. Styr upp julbudgeten genom att hålla vad du lovar. Vad sker inne på pantbanken?

Kan ID-skydd skydda lita på andra när vi ska dela och el-sparande i framtiden  

ID-kapningar har blivit ett allt större problem i Sverige, men i takt med att allt fler anmälningar kommer in till polisen växer också marknaden för identitetsskydd, men tjänsterna som erbjuds har fått kritik. Kan man egentligen skydda sig? Delningsekonomi är något som är på frammarsch i Sverige och världen, men hur påverkar hur vi litar på varandra – så kallat socialt kapital? Frida-Magnusdotter-Ivarsson och Sara Frykman, studenter vid Göteborgs universitet är vinnare av Konsumentverkets uppsatstävling och gästar programmet. Kallare tider innebär större förbrukning av el och energi, men hur kan du göra för att minska ditt användande? Plånboken reder ut och tittar också in i framtidens hem där elförbrukningen syns direkt på en skärm i hallen. Plånbokens expert på privatekonomi, Annika Creutzer svarar på lyssnarfrågor.

Förlorade sparpengar, Black Friday och många val i matbutiken  

Småsparare förlorar pengar i binära optioner. Psykologiprofessor om hur du kan stå emot REA. Hur påverkar de många valen i butiken dig? Allt fler anmälningar kommer in till Finansinspektionen och konsumentorganisationer gällande småsparare som lockats med löften om stora vinster på så kallade binära optioner, men i själva verket handlar det om ett spel där du har alla odds emot dig och det är lätt att bli lurad på stora summor. På fredag startar julhandeln med den importerade shoppingdagen Black Friday – med hur påverkas vi av REA och tidsbegränsade erbjudanden mitt i natten? Per Kristensson, professor som forskar kring konsumentpsykologi vid Karlstads universitet gästar programmet. Det är väl bra att det finns ett stort utbud i butiken, men samtidigt är frågan hur kunderna egentligen påverkas av alla valen? Anna Karin Baltzari Danfors svarar på lyssnarnas frågor kring försäkringar.

Förstörd idyll, bostadsrättstips och rör(l)iga priser  

Stinas lantliga idyll förstördes när nyinflyttade grannen byggde ridbana vid hennes hus. Många fallgropar när du ska köpa bostadsrätt. Dynamisk prissättning sprider sig till nya branscher. Om din granne vill bygga en exempelvis en dansbana, hästgård eller ett stort garage i närheten av tomtgränsen, och du misstycker, vilka möjligheter har du då som husägare att säga nej till grannens planer? Tomas Söderblom från Villaägarna gästar studion. När Mikael Goldstein skulle hjälpa sin son med att köpa en bostadsrätt fick han en tankeställare. Bostadsrättsföreningarnas årsredovisningar var svåra, ja, nästintill obegripliga att tolka. Eftersom de dokumenten ändå är viktiga att sätta sig in i bestämde han sig för att lära sig hur man ska tolka dem och nu har han skrivit en bok i ämnet. Dynamisk prissättning har funnits länge, inte minst inom resebranschen. Men nu, när verktygen finslipats, har fenomenet även börjat hitta in till de fysiska butikerna. Hur påverkar den dynamiska prissättningen de tjänster och produkter som erbjuds oss konsumenter? Plånbokens expert på pensionsfrågor, Mikael Nyman svarar på lyssnarnas frågor.

Underhållsbidrag, Trump, hållbarhet och bankfack  

Nya regler för underhållsbidrag oroar ensamstående föräldrar. Valet av Trump påverkar svenska konsumenter. Hur stort hållbarhetsansvar har enskilda konsumenter? Bankfacken försvinner. Till följd av en lagändring ska separerade familjer nu själva räkna ut hur mycket underhållsbidrag den ena föräldern ska betala till den andra. Tanken är att barnen på så vis ska få en större, och mer rättvisande, summa pengar. Men många ensamstående föräldrar oroar sig för att gamla sår kommer att rivas upp till följd av detta. Niklas Löfgren, familjepolitisk talesperson på Försäkringskassan, medverkar. Presidentvalet i USA kan komma att påverka världsekonomin på många olika sätt. Men hur berörs konsumenter i Sverige av den politik som Donald Trump vill föra? Jens Magnusson, privatekonom på SE-Banken, ger svar från ett hotellrum i New York. Har hållbarhets- och miljöfrågor reducerats till att handla om konsumenternas individuella val, på bekostnad av politiska reformer? Det menar forskaren Malin Ideland, som skrivit boken ”Den Krav-märkta människan”. I takt med att bankkontoren blir färre minskar även antalet bankfack. Vi ställer oss därför frågan: Är bankfacken snart ett minne blott

Sockerskattsdebatt, konsumenter som datakällor och bredbandsgrävande  

Skulle en punktskatt på söta livsmedel och drycker få oss att äta nyttigare? Digitaliseringens positiva och negativa påverkan på konsumenterna. Svåra val när bredbandet kommer till byn. Att vi snaskar godis och sörplar läsk i alldeles för stor omfattning är ett stort folkhälsoproblem. Länge har sockerskatt diskuterats som en möjlig åtgärd, och nu rekommenderar Världshälsoorganisationen WHO världens länder att införa en sådan punktskatt. Men skulle den fungera? Debatt mellan Claude Marcus, professor i pediatrik, och Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen. Hur påverkar digitaliseringen oss som konsumenter? Teknikforskaren Stefan Larsson, som nyligen blev klar med en utredning i ämnet, gästar programmet. Just nu grävs det för fullt i Sverige. I diken, vägar och trädgårdar. Det är bredbanden som byggs ut. Men det är inte säkert att den bredbandsleverantör som knackar på dörren först är det bästa alternativet.

Irriterande bankavgifter, smutsiga piratkopior och nytänk kring lampor  

Trots mångmiljardvinster tar bankerna ut höga avgifter på allt från kort till internetbank och stående överföringar. Köp av piratkopierade varor göder organiserad brottslighet. Nya lampor - nytt tänk. Hos storbankerna får vi ingen ränta på sparkapitalet. Ändå måste vi betala för bastjänster som kort, överföringar och inväxling av kontanter, något som irriterar många konsumenter. Detta trots att storbankerna gör miljardvinster. Christer Trägårdh från Swedbank medverkar. Nästa vecka är det höstlov i skolorna och många familjer reser då utomlands. Många frestas då också att köpa med sig billiga piratkopior av dyra lyxvaror som kläder, väskor och solglasögon från marknader och gatuförsäljare. Men bortsett från att det kan vara olagligt att köpa fejkprodukter, så göder man då indirekt den organiserade brottsligheten genom sitt köp. Intervju med Henrik Wistam från Svenska föreningen mot piratkopiering. Glödlampan förbjöds för några år sedan och nu ska även halogenlampan bort från våra hem. EU vill spara energi, men konsumenter klagar på kallt och tråkigt ljus. Hur väljer du rätt mellan kelvin, lumen och lux och vad är framtidens melodi?

Privatleasing, flygförseningar och bostadsinbrott  

Plånboken om fällorna när du privatleasar bil, tjänsten som kan hjälpa dig få ersättning vid försenat eller inställt flyg och hur du skyddar dig mot inbrott. Billeasing med luriga avtal Utan kontantinsats kan du skriva under ett avtal, få nycklarna och senare plocka upp din nya bil som du kan köra i tre år, men enkelheten i att privatleasa en bil har också en baksida. Konsumentverket varnar om snåriga avtal och oförutsedda utgifter. David Norrbohm från Motormännens riksförbund och Lars Zacharoff från branschorganisationen Finansbolagen medverkar i programmet. Tjänsten som hjälper dig om du blivit försenad Många konsumenter har svårt att få rätt när flyget är försenat eller inställt. I kampen mellan David och Goliat är det lätt att känna sig liten, men med tjänsten forsenad.se får du juridisk hjälp. Erik Tengvall från forsenad.se gästar studion. Inbrottens tid är nu De mörka månaderna innebär högsäsong för bostadsinbrott i Sverige. Plånboken reder ut hur du skyddar dig på bästa sätt. Annika Creutzer svarar på lyssnarnas frågor om privatekonomi.

Sopberg skovård alger och tjänstepension i Plånboken special  

Onsdagens direktsända Plånboken i P1 utgick på grund av debatt i Riksdagen, men på programmets repristider har redaktionen plockat fram en handfull favoriter från tidigare i år. Sopberg, hur du tar hand om dina skor, alger och tjänstepension är några av de ämnen som tas upp.

Postkaos, svensk reklamhistoria och äta i säsong  

Kan man lita på posten och vad har du för rättigheter när posten inte kommer fram. Per Ljungberg från PostNord gästar. Reklammarknaden förändras och ställer krav. Ät i säsong för klimatet. Vad händer när viktiga fakturor och myndighetspost inte kommer till din brevlåda på grund av slarv från posten? Plånboken tar upp den senaste tidens hårda kritik mot PostNord efter flera anmälningar till Post- och telestyrelsen och mängder av missnöjda konsumenter. Per Ljungberg, kommunikationschef för PostNord medverkar i studion. Budskapet är det samma: KÖP! Men hur och var företagen vill nå dig har förändrat sedan 70-talet. Det konstaterar Oskar Broberg, docent i ekonomisk historia som tillsammans med två forskarkollegor skrivit en bok om den svenska reklamen.  Utbudet av frukt och grönsaker blir allt större i våra matbutiker – och det mesta går utan problem att hitta året om, men att köpa färska tomater i april eller sparris i november, det är kanske något som vi får vänja oss av med i framtiden. För att spara på miljön bör vi istället göra som förr – och äta efter vad som finns i säsong. Plånbokens expert Mikael Nyman svarar på lyssnarfrågor om pensioner.

Blåsta på luren, myntets historia och hur bör vi buda på lägenheten?  

Hundratals konsumenter har anmält bolaget Consumo LDT efter lockande erbjudanden om billiga mobiltelefoner. Varför är kungen på mynten? Är bud via SMS bästa sättet att köpa bostadsrätt? Bolaget Consumo LDT lockar med billiga telefoner och tävlingar, men utnyttjar konsumenters nyfikenhet. I själva verket fastnar konsumenter i abonnemang och tävlingar som är svåra och snåriga att ta sig ur och några telefoner har ingen sett röken av. Flera hundra anmälningar från konsumenter som känner sig lurade har kommit in till Konsumentverket bara i år, men hur kan det få fortsätta? Jolanda Girzl från Konsument Europa och Jan Olsson från Polisen medverkar i studion. Sveriges mynt ska bytas ut med start i nästa vecka. Torbjörn Sundquist, förste antikvarie på kungliga myntkabinettet programmet för att prata myntets historia, utformning och framtid. I ett SMS kan du höja priset på en bostadsrätt med tiotusentals kronor. En budgivning kan vara påfrestande och mentalt mödosam, men behöver vi ha det system för att köpa bostadsrätter som vi har idag och hur påverkas vi av snabba bud på en mobiltelefon? Plånboken reder ut. Plånbokens expert på försäkringar, Anna Karin Baltzari Danfors svar

Tillgänglighet i matbutiken, nya KO och bästa ekonomiapparna  

Nya kyldiskarna ska spara energi, men stänger ute rullstolsburna. Vem är nya KO? Tips om ekonomiappar. Margareta Brattström svarar på lyssnarfrågor om arv och bostadsrätter. De nya dubbeldörrarna till kyldisken i affären ska spara energi, men gör det omöjligt för MS-sjuka Maria att handla i butiken. Vilka rättigheter har du som rullstolsburen i affären där du handlar din mat. Lise Lidbäck från Neuroförbundet och Karin Brunell, VD för Svensk Dagligvaruhandel gästar studion. Cecilia Tisell heter vår nya KO, men hur är hon själv som konsument? Vilka områden ser hon som viktigast och hur vill hon bli ihågkommen när hon träder av sin tjänst? Plånboken lär känna Konsumentverkets nya chef. Rabatter, budget och dela notan. Med appar till din smarta mobiltelefon kan du hitta en rad hjälpmedel som gör vardagen lättare, men vilka finns och hur ska man tänka innan man uppger kortnummer och kontouppgifter? Plånbokens expert Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor kring arv, testamenten och fastigheter.

Ojämställda pensioner, kontantuppror och studentuthyrning  

Deltidsfällan gör att kvinnor får lägre pensioner än män. Björn Eriksson om sitt kontantuppror. Så hyr du ut till en student. Annika Creutzer svarar på lyssnarfrågor om privatekonomi. Varför är kvinnors pensioner så mycket lägre än mäns? Förklaringen finns till stor del att finna på arbetsmarknaden eftersom kvinnor i större utsträckning än män jobbar deltid. Så, är det reformer eller nya attityder som behövs för att jämna ut skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensioner? Plånbokens privatekonomiska expert Annika Creutzer och Petter Odmark, analyschef på Socialdepartementet, medverkar. Björn Eriksson, den förre rikspolischefen, gästar programmet för att prata kontanter. Han har startat Kontantupproret, som vill väcka opinion för att kontanterna inte ska försvinna från samhället. Varför tycker han att denna fråga är så viktig? Under hösten har det, som vanligt, hörts rop om bostadsbrist på studieorterna och om studenter som tvingas bo i tält och på olika soffor eller med osäkra andrahandskontrakt till skyhöga hyror. Men hur gör du om du vill hjälpa till och hyra ut till en student på egen hand? Lisa Bromander har precis startat sina studier för att bli lärare på Sto

Evenemangslista för tv-sport, bonusfamiljers ekonomi och mobilspel som lockbete  

Är det en konsumenträttighet att få se på OS och VM - debatt om ny evenemangslista. Detta bör du tänka på kring ekonomin i en bonusfamilj. Raffinerad reklam med hjälp av Pokémon Go. Idag drar Paralympics igång i Rio de Janeiro, ett evenemang som sänds i SVT, till skillnad från OS. Nu kan spelreglerna för hur sändningsrättigheterna köps och säljs komma att förändras. Vad skulle en så kallad evenemangslista innebära för tittarna? Henrik Toremark från MTG och Åsa Edlund Jönsson från SVT medverkar. Vad innebär det att vara en del av en bonusfamilj? Och vem ska egentligen betala? Ekonomijournalisten Birgitta Piper ger sina bästa tips. Mer än varannan svensk ogillar reklam, enligt en färsk undersökning. Därför gäller det att hela tiden hitta på nya sätt för företagen att fånga vårt intresse. Spelet Pokémon Go, som lanserades i Sverige i mitten av juli, har lockat ut gammal som ung på gatorna och sedan dess har vi sett företag som använder spelet för att locka oss att köpa just deras produkter. Plånbokens reporter tog med sig sonen Albin och hans kompis Jalmar på Pokémonjakt.

Oro för sämre täckning för telefonin i glesbygden  

Oro i glesbygden när Telia klipper koppartråden. Därför blir vi dummare när pengarna tar slut. Och vad händer med våra gamla kläder efter att vi lämnat tillbaka dem i butiken? "Framtidens nät" kallar teleoperatören Telia den nya teknik som ska ersätta det så kallade kopparnätet, som idag används för fast telefoni och bredband via telefonjacket. Men vad innebär egentligen det här stora teknikskiftet? Många människor, inte minst i glesbygden, är oroliga. Digitaliseringsminister Peter Eriksson och Ove Alm på Telia kommer till programmet. Att gå runt och känna stress över att pengarna inte ska räcka – det är negativt både för vår hälsa och för våra hjärnor, visar forskning. Kognitionsvetaren Elin Helander berättar om vad som händer i hjärnan vid pengastress. Två tredjedelar av de kläder vi köper hamnar efter ett tag i soporna, men en del av det vi rensar ut ur skåp och garderober skänks också till olika insamlingar. Sedan ett par år tillbaka är det inte bara välgörenhetsorganisationer som tar emot använda plagg, utan även flera stora klädkedjor. Men vad händer egentligen med de insamlade kläder som vi stoppar i butikernas insamlingslådor?

0:00/0:00
Video player is in betaClose