Episodes

Er was eens…(4)  

Johan Braeckman denkt dat verhalen vertellen onmisbaar is voor ons mens-zijn. Hij legt uit waarom in een benefietlezing voor Rolling Stone. Rolling Stone is een vzw in Sint Niklaas datLees meerEr was eens…(4)

Er was eens…(3)  

Johan Braeckman denkt dat verhalen vertellen onmisbaar is voor ons mens-zijn. Hij legt uit waarom in een benefietlezing voor Rolling Stone. Rolling Stone is een vzw in Sint Niklaas datLees meerEr was eens…(3)

Er was eens…(2)  

Johan Braeckman denkt dat verhalen vertellen onmisbaar is voor ons mens-zijn. Hij legt uit waarom in een benefietlezing voor Rolling Stone. Rolling Stone is een vzw in Sint Niklaas datLees meerEr was eens…(2)

Er was eens… (1)  

Johan Braeckman denkt dat verhalen vertellen onmisbaar is voor ons mens-zijn. Hij legt uit waarom in een benefietlezing voor Rolling Stone. Rolling Stone is een vzw in Sint-Niklaas die eenLees meerEr was eens… (1)

Samenleven met gezond verstand (3)  

Discussies in de publieke ruimte lijken alsmaar meer gepolariseerd te geraken. Neem gelijk welk onderwerp en weldra ontstaan er twee kampen die met getrokken messen tegenover elkaar staan. Als jeLees meerSamenleven met gezond verstand (3)

Samenleven met gezond verstand (2)  

Discussies in de publieke ruimte lijken alsmaar meer gepolariseerd te geraken. Neem gelijk welk onderwerp en weldra ontstaan er twee kampen die met getrokken messen tegenover elkaar staan. Als jeLees meerSamenleven met gezond verstand (2)

Samenleven met gezond verstand (1)  

Discussies in de publieke ruimte lijken alsmaar meer gepolariseerd te geraken. Neem gelijk welk onderwerp en weldra ontstaan er twee kampen die met getrokken messen tegenover elkaar staan. Als jeLees meerSamenleven met gezond verstand (1)

Mijn rechtszaak tegen een Holocaustontkenner  

Mensen die iets te verbergen hebben en liever niet hebben dat de waarheid aan het licht komt, verkiezen dikwijls om de skeptici voor de rechter te brengen dan om eenLees meerMijn rechtszaak tegen een Holocaustontkenner

De zelfdeterminatietheorie in vogelvlucht  

Zelfdeterminatietheorie is één van de belangrijkste theorieën over motivatie. Eigenaardig genoeg zijn er weinig mensen vertrouwd met dit model. Het is nochtans een zeer belangrijke theorie om de motivatie inLees meerDe zelfdeterminatietheorie in vogelvlucht

De zoete wraak van de waarheid  

Nepnieuws, alternatieve feiten, post truth… is het postmodernisme aan een revival bezig? Volgens Maarten Boudry niet. Hoogstens nu en dan wat heropstootjes.

Het paranormale wetenschappelijk benaderd  

Wat kwelt Carrie Poppy? Zijn het spoken of iets ergers? In deze talk vertelt de onderzoeksjournaliste haar ervaring met een griezelig gevoel waar je je vrienden voor wil waarschuwen enLees meerHet paranormale wetenschappelijk benaderd

Een nieuwe manier om de verklaring te verklaren  

Wat is goede wetenschap en hoe kunnen we ze onderscheiden van mythes? Is het omdat we het kunnen waarnemen? Is het de verifieerbaarheid? Hoe kunnen we verklaren hoe verklaringen werken?Lees meerEen nieuwe manier om de verklaring te verklaren

Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie (3)  

De psychiatrie heeft in de loop van haar geschiedenis een grote evolutie doorgemaakt. Ze heeft de mens altijd geïntrigeerd en men heeft altijd pogingen gedaan om psychiatrische afwijkingen te verhelpen.Lees meerZin, waanzin en onzin in de psychiatrie (3)

Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie (2)  

De psychiatrie heeft in de loop van haar geschiedenis een grote evolutie doorgemaakt. Ze heeft de mens altijd geïntrigeerd en men heeft altijd pogingen gedaan om psychiatrische afwijkingen te verhelpen.Lees meerZin, waanzin en onzin in de psychiatrie (2)

Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie (1)  

De psychiatrie heeft in de loop van haar geschiedenis een grote evolutie doorgemaakt. Ze heeft de mens altijd geïntrigeerd en men heeft altijd pogingen gedaan om psychiatrische afwijkingen te verhelpen.Lees meerZin, waanzin en onzin in de psychiatrie (1)

Zes korte tekstjes van Bill Flavell  

Bill Flavell schrijft prachtige tekstjes. Meestal plaatst hij daarbij de religie in zijn blootje. We konden het toch niet laten om jullie zes tekstjes van hem voor te schotelen inLees meerZes korte tekstjes van Bill Flavell

Wij en het goddeeltje (2)  

Hoe is het heelal ontstaan en welke rol speelt het Englert-Brout deeltje daarin? Op De Vrije Gedachte spraken ze erover in Utrecht.

Wij en het goddeeltje (1)  

Hoe is het heelal ontstaan en welke rol speelt het Englert-Brout deeltje daarin? Op De Vrije Gedachte spraken ze erover in Utrecht.

Is mindset wel wetenschappelijk onderbouwd?  

Het rommelt in de psychologie. Enkele wetenschappers hebben verschillende onderzoeken kritisch bekeken en vastgesteld dat er niet altijd erg rigoureus werd omgegaan met de wetenschappelijke methode. Zo zagen we onderLees meerIs mindset wel wetenschappelijk onderbouwd?

0:00/0:00
Video player is in betaClose