Episodes

19. Vad vi äter  

Hur mycket energi äter Jonathan under en dag och varför kärnar Maria eget smör? Hur ser fördelningen ut mellan protein, fett och kolhydrater ut för respektive värd och varför finns det alltid undantag? Är det någon utav oss som behöver komplettera sin kost med tillskott och hur väljer vi att äta när vi inte är på hemmaplan?

 

I detta avsnitt utav PodKosten blottar värdarna sina egna matvanor och val. Så äter vi!

The post 19. Vad vi äter appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

18. Alkohol  

Varför får en kvinna som dricker alkohol en högre promille än mannen av samma storlek som dricker en lika stor mängd. Hur påverkas halterna utav könshormon i kroppen vid alkoholkonsumtion, på kort och lång sikt? För vem kan ett glas rött vin om dagen vara bra och när bör du inte dricka?

 

I veckans avsnitt av PodKosten tar vi upp det energigivande näringsämne vi benämner alkohol med syfte till olika drycker. Vi kommer att sätta alkoholkonsumtion i förhållande till hälsa, lista både risker, bieffekter och olika tolkningars eventuella brister. Lite längre in i avsnittet kommer vi till påverkan utifrån skillnader i kön och ålder men även vad måltiden spelar för roll, i kombination med ett glase som innehåller alkohol.

The post 18. Alkohol appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

17. Vegetarisk Matfilosofi  

Att helt eller delvis medvetet utesluta animaliskt protein ifrån kosten är något som tycks bli allt vanligare i vårt svenska samhälle. Vad vi ofta hör är att en vegetarisk kosthållning ger stöd åt både vår hälsa och vår miljö. Men är det enbart positivt för hälsan att utesluta kött eller finns det en risk för att kroppen istället drabbas utav allvarlig näringsbrist?
Vi kommer nu att guida dig genom denna filosofi. Vi vänder oss både till dig som redan är vegetarian idag men även till dig som kanske funderar på att bli det i någon utsträckning och till dig som bara är sådär härligt nyfiken och vetgirig.

The post 17. Vegetarisk Matfilosofi appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

16. Gluten  

Vad är egentligen gluten? Var finns gluten i kosten och vad kan det ställa till med i kroppen? Vilka hälsofördelar kan man få genom att helt utesluta gluten, även om man inte är diagnostiserad som intolerant och på vilket sätt kan en glutenfri kost i flera fall istället bidra till ohälsan?
I veckans avsnitt av PodKosten pratar vi om gluten, glutenintolerans och glutenkänslighet. Som vanligt delar värdarna med sig om både kostråd och egna erfarenheter utav den glutenfria kosthållningen.

The post 16. Gluten appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

15. Periodisk Fasta  

16:8, 5:2, Warrior diet, Lean Gains... Det finns flera vanliga metoder som används när man pratar om periodisk fasta. Men vad innebär det, vad har de alla gemensamt? Kan du dra nytta av det? Och finns det någon man bör se upp för? Alla dessa frågor svarar vi på i detta avsnitt av PodKosten!

The post 15. Periodisk Fasta appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

14. Kosttillskott  

Vem kan ha faktiskt nytta utav att komplettera sin kost med olika produkter och i sådana fall vilka, men framförallt varför?

 

I veckans avsnitt av PodKosten kommer vi att prata om olika typer av kosttillskott men även lite runt omkring hur kosttillskott marknadsförs och om det finns några risker med att konsumera tillskotten regelbundet.

The post 14. Kosttillskott appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

Avsnitt 13. LCHF  

Vad är egentligen LCHF och varför blir debatten stundom så hetsk. För vem och på vilket sätt kan LCHF vara helt rätt? Vad bör du som är nyfiken på dieten tänka på för att den ska hålla över tid och inte bara bli ett inslag i periferin? Vilka nackdelar och fördelar har en kosthållning med begränsad mängd kolhydrater och större mängd mättat fett? Kan man som utövare göra mer eller mindre rätt?

I veckans avsnitt av PodKosten kommer vi att syna en utav vår tids mest hyllade och bespottade dieter. Vi ger er lyssnare en diplomatisk guide inom LCHF med både myter och fakta. Som så ofta får ni även del utav våra bästa kostråd i ämnet.

The post Avsnitt 13. LCHF appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

12. Socker  

På vilket sätt påverkas vår hälsa utav att vi äter eller dricker socker? Vad kan ligga bakom ett accelererande sockersug och går det att stoppa? Vad behöver du tänka på i jakten på de där dolda sockerkällorna och kan man bli berorende utav socker?
I veckans avsnitt av PodKosten är ämnet socker. Vi pratar om varför socker är mer eller mindre bra för oss, om både sötsug och sockerberoende men vi blottar även en del myter om socker och givetvis kommer ni att få bli varse om vad den senaste forskningen har att säga i ämnet.

The post 12. Socker appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

11. Superfood & antioxidanter  

Vad är det egentligen som är så “super” med Superfood? Om radikaler får härja fritt skulle då cancer kunna bildas i kroppen på sikt? Var finner vi antioxidanter i vår närmiljö och kan antioxidanter få motsatt effekt om de inte äts på “rätt” sätt?

 

I detta avsnitt av PodKosten lyfter vi “Superfood” som begrepp och vi synar dess påstådda hälsoeffekt. För att kunna behandla detta ämne på ett förståeligt sätt går vi även igenom vad fria radikaler och antioxidanter egentligen är. Som vanligt bjuder värdarna på sina bästa kostråd i ämnet.

The post 11. Superfood & antioxidanter appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

10. Hunger & Mättnad  

Vad är det egentligen som styr och reglerar vår känsla av hunger och av mättnad? Varför är det inte så enkelt som att alla enbart äter då man är hungrig och slutar äta när man är mätt? Hur fungerar signaleringen och vad kan sätta den ur spel?
I dagens avsnitt av PodKosten talar vi om hunger och om mättnad. Veckans ämne tar bland annat upp hur våra matvanor, beteenden och vår närmiljö direkt eller indirekt får effekter på vårt ätande.

The post 10. Hunger & Mättnad appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

9. Stress  

Många upplever sig vara stressade idag, både vuxna och barn. Vad beror det på och vilka konsekvenser får en stressig vardag för vår hälsa? Är all stress negativ eller finns det stress som är positiv? Vad har sötsug att göra i sammanhanget och finns det kost som kan hjälpa i stressade situationer?

 

I detta avsnitt av PodKosten går vi igenom vad stress egentligen är. Veckans ämne tar upp allt från otippade stressfaktorer till den hormonutsöndring som sker. Som vanligt bjuder värdarna dig som lyssnare på de bästa råden.

 

The post 9. Stress appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

8. Problem med kaloriräkning  

I teorin kan det låta enkelt att uppskatta kroppens energiförbrukning och behov men vad kan det bero på att teorin sedan inte omvandlas till verklighet? Vilka blunders finns det egentligen att gå på och vilka är våra vanligaste fel, de som ställer till med problem?

 

I detta avsnitt av PodKosten går vi till botten med alla de problem som kaloriberäkning kan medföra. Orsakerna till varför resultaten uteblir listas på rad och några myter krossas så klart. Som vanligt bjuder värdarna även dig som lyssnare på de bästa råden för lyckade och varaktiga resultat.

The post 8. Problem med kaloriräkning appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

7. Muskeluppbyggnad  

Hur stimulerar vi bildningen utav muskelmassa effektivt, för att inte säga optimalt, och stämmer det att Kreatin kan förbättra våra resultat? Kan man bygga muskler och bränna fett samtidigt? Hur är det med “bulk” egentligen och vad säger den senaste forskningen?
I detta avsnitt av PodKosten radar vi fakta och synar myter om muskeluppbyggnad i kroppen. Vi bjuder även dig som lyssnare på våra bästa råd för lyckade och varaktiga resultat.

The post 7. Muskeluppbyggnad appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

6. Fettförbränning  

Hur kan vi effektivt förbränna kroppsfett? Är det sant att man måste träna för att lyckas gå ned i vikt och vad är det som egentligen händer vid så kallad jojo-bantning? För vem och när är “cardio” bra?

 

I detta avsnitt av PodKosten radar vi fakta och synar myter om fettförbränning i kroppen. Vi bjuder även dig som lyssnare på våra bästa råd för lyckade och varaktiga resultat.

The post 6. Fettförbränning appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

5. Fett  

Vad är egentligen fett och är vilka skillnader finns mellan fettet i kosten och fettet i kroppen? Vilka funktioner har fett och finns det några hälsorisker med att överdriva eller begränsa mängden fett som vi äter? Finns det bättre och sämre fettkällor och varför är det i sådana fall så?

 

I detta avsnitt av PodKosten djupdyker vi i makronutrienten fett. Hör värdarna besvara ovanstående frågeställningar och mer därtill.

www.renstyrka.se
www.jonathaneriksson.se

The post 5. Fett appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

4. Kolhydrater – Del 2 – Insulin & andra hormoner  

I veckans avsnitt pratar vi främst om hur kolhydrater påverkar olika hormon i kroppen. Här nedanför kan du läsa mina anteckningar inför avsnittet samt få en glims av de studier jag nämner.

Veckans ämne - Kolhydrater fortsättning #påverkan på hormoner(presentation av ämne)

Spelar det någon roll när vi äter kolhydrater (träning, återhämtning, morgon/kväll, Insulinkänslighet, sömnkvalité)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17284739
Hög GI kolhydrater kortar ner tiden det tar att somna genom att höja koncentrationerna av aminosyran tryptofan som sen blir seratonin.
Kolhydraternas påverkan på blodsockret (effekt, balans, fysisk aktivitet, risker, insulin/glukagon, Halveringstid för insulin, glukos koppling till ghrelin, insulins effekt i hjärnan & som ghrelinblocker) - JE

Först och främst, insulins halveringstid är 4-6min, så 60-90min efter en måltid så är vi tillbaka på normala nivåerhttp://ajcn.nutrition.org/content/84/6/1365.long
När man jämförde olika frukostar så såg man ingen direkt skillnad mellan frukostar som påverkade blodsockret på olika nivåer. Utan det som mättade bäst var det som var rikast i energi. Per kalori så var havregrynsgröt med äppelmos det mest mättande.

http://ajcn.nutrition.org/content/86/5/1354.long
Hos folk med normalt BMI så tycks glucose (och därmed högt insulin) dämpa aptit & senare ätande effektivare än fruktos (och därmed lägre insulin).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17593904
Hos folk med fetma så tycks insulin inte göra någon skillnad för mättnad eller hunger

När man testat att slå ut insulinreceptorerna i hjärnan hos möss så äter de mer pga minskad mättnadsrespons utav mat.

Glucos i tarmen binder även till hungerhormonet ghrelin för att stänga ner det, samtidigt som insulin i systemet blockar ghrelinsförmåga att binda till receptorer som tar signalen vidare upp i hjärnan.
Fördelar/Nackdelar med högt/lågt intag (näringsbrist, överskottsenergi, kroppens back-up-system, T3 ner-regulering, testosteron)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20091182
När man jämförde fritt testosteron mot kortisol ration hos hårt tränande män så såg man att ration försämrades (mindre T mer K) över 4v hos män vars diet bestod av 30% CHO, men bevarades hos män som åt 60% CHO.

http://ajcn.nutrition.org/content/35/1/24.abstract
Ner regulering utav T3 tycks ske vid lågt kaloriintag, men även vid lågt kolhydratsintag.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3573976

Högt intag utav kolhydrater sänker kortisol & ökar mängden testosteron hos män.
Insulinkänslighet (mekanism i cellen, Beta-cell dysfunktion, amylas, fettväv & andra faktorer)

http://jn.nutrition.org/content/early/2012/03/27/jn.111.156984.abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2377015/
Amylas: Beroende på hur många uppsättningar utav AMY1 en individ har påverkar hur stärkelse påverkar blodsocker.

Insulins primära funktion kanske inte är att skyffla glukos från blodet, utan snarare att stoppa levern från att släppa ut glukos.

http://press.endocrine.org/doi/10.1210/jcem.84.2.5441?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed&
Ingen skillnad i viktnedgång mellan friska kvinnor med olika insulinkänslighet.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16278036
Inte heller skiljer det sig hos män.

Socker (i livsmedel, LD50 & sockerberoende)
LD50 30g/kg hos råttor (blir ca 2,1kg socker för en 70kg människa)

The post 4. Kolhydrater – Del 2 – Insulin & andra hormoner appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

2. Protein  

I veckans podcast så pratar vi om protein! Just protein är ett stort ämne, så jag tror och hoppas att du som lyssnare kommer lära dig massor under podcastens gång!
Om du letar efter någon specifik info så börjar de olika ämnena dessa tider;

00:00 - Intro
07:00 - Funktioner för protein
12:30 - Våra rekommendationer
20:30 - Protein timing
23:30 - Har vi ett begränsat upptag?
26:30 - Aminosyror
37:00 - Proteinbars & protein som ingrediens
43:00 - protein pulser över dagen
50:00 - Värdarnas matvanor
53:00 - Våra rekommendationer för viktnedgång & viktuppgång
59:00 - Veckans frågor
1:09:00 - Presentation av nästa veckas ämne
1:10:00 - Outro

Superkul att veta att så många har lyssnat på förra veckans avsnitt, och ett stort tack till de som även tagit sig tiden att recensera vår pod! Det betyder verkligen jättemycket för oss! Glöm inte heller att lika oss på Facebook, du hittar oss genom att söka på PodKosten eller genom att gå in på www.facebook.com/podkosten .

Jag tänkte även hänvisa till några av de studier vi pratar om i podden;

Aminosyrors funktion i immunförsvaret;
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17403271

Protein pulser
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23067428
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.20296/abstract
http://jn.nutrition.org/content/early/2014/01/28/jn.113.185280.abstract

Protein intag kringträning;
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21364482
http://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-10-5

Begränsat upptag?;
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26530155

Protein rekommendationer för tränande individer;
http://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-9-54
http://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-11-19
http://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-10-53

Protein & viktminskning;
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23097268
http://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-11-20
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24092765
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0100652
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22935440

The post 2. Protein appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

PodKosten: Introduktion, energibalans & kalorier.  

I vårat första avsnitt utav PodKosten så pratar vi (Jonathan Eriksson & Maria Mollstedt) först om vad PodKosten kommer att vara och vilka vi hoppas ska kunna dra nytta utav vår nya podcast. Därefter går vi in på podcastens första ämne; En enkel genomgång utav energibalans & kalorier.

Jonathan & Maria är riktiga kost nördar med olika erfarenheter kring coaching, träning & tränande utav andra. Vi hoppas på att kunna öka våra lyssnares kunskap kring kost, både när det kommer till ren teori, men även när det kommer till praktisk applicering utav kunskapen.

The post PodKosten: Introduktion, energibalans & kalorier. appeared first on Jonathan Eriksson.

PodKosten 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose