Politiikkaradio

Politiikkaradio

Finland

Politiikkaa on kaikkialla, ja politiikka on meidän kaikkien asia. Politiikkaradio on myös ohjelma yhteiskunnasta, sen kiinnostavista ilmiöistä ja ihmisistä meillä ja maailmalla.

Episodes

Politiikkaradio: Trumpin aika: nostalgista nationalismia ja uusmonarkismia?: 20.01.2017 13.05  

Donald Trump valitaan Yhdysvaltain 45. presidentiksi tänään perjantaina Washingtonin Capitol-kukkulalla. Trump vannoo presidentinvalansa käsi Abraham Lincolnin raamatun päällä - tapa, jonka presidentti Obama aloitti. Executive order, ensimmäiset 100 päivää ja ulkopolitiikka - maailman katse suuntautuu nyt siihen, mihin ollaan astumassa Trumpin valtaannousun myötä. Mitä on luvassa? Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä näkee, että Trumpin presidenttiys on osaheijastuma globaalista virrasta, joka vie kohti nostalgista nationalismia, suurvaltapolitiikkaa, vahvaa johtajuutta ja tavallaan uusmonarkismia. Nämä realistoituvat aina niin Yhdysvaltain kauppa- ja talouspolitiikasta kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Penttilä ja väitöskirjatutkija Oscar Winberg Åbo Academista ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina.

Politiikkaradio: Onko luvassa Euroopan hullu vuosi 2.0?: 19.01.2017 12.30  

Vuosi 1848 oli Euroopan hullu vuosi. Brexit, Trumpin valtaannousu ja hänen viimeaikaiset puheensa Euroopasta, Venäjän ulkoministeri Lavrovin kova EU-kritiikki, eurooppalainen populismi ja Euroopan tämän vuoden merkittävät vaalit. Vanha manner on paitsi sisäisissä paineissa myös ulkoisessa puristuksessa sekä itä- että länsisuunnasta. Monihan piti viime vuotta vauhdikkaana vuotena. Mutta oliko vuosi 2016 kuitenkin vasta alkuverryttelyä: tuleeko vuodesta 2017 Euroopan hullu vuosi 2.0? Euroopan parlamentti äänesti uudesta puhemiehestään tällä viikolla. Millainen mies on italialainen Antonio Tajani? Miksi mediassa on kuvattu valintaprosessia lehmänkaupaksi tai peräti kaaokseksi? Sakari Sirkkanen studiovieraina Politiikkaradion ensimmäisessä Euroopparadiossa ovat EU-parlamentaarikot Liisa Jaakonsaari (sd), Henna Virkkunen (kok) ja Nils Torvalds (r). Euroopparadiota kuullaan Politiikkaradiossa kerran kuukaudessa, seuraavan kerran 16. helmikuuta.

Politiikkaradio: Ottavatko Kiina ja Yhdysvallat yhteen Trumpin kaudella?: 18.01.2017 13.10  

Kiina ja Yhdysvallat ovat ajautuneet avoimeen sanasotaan presidentti Donald Trumpin virkakauden kynnyksellä. Trump on kyseenalaistanut sekä Taiwanin aseman, että Kiinan ja Yhdysvaltain taloussuhteiden perustan. Lisäksi Trumpin ulkoministeri on verrannut Kiinan toimia Etelä-Kiinan merellä Krimin valtaukseen. Valtiolliset kiinalaislehdet ovat puolestaan uhanneet Yhdysvaltoja "laajamittaisella sodalla" Trumpin ja hänen uuden ulkoministerinsä puheiden takia. Onko yhteenotto Kiinan ja Yhdysvaltain välillä väistämätön Trumpin astuessa Valkoiseen taloon? Kuinka rajusti Kiina vastaa, jos Trumpin puheet eivät osoittaudu sanahelinäksi? Vieraana on vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Kova, siisti vai puhdas brexit?: 17.01.2017 13.10  

Brittipääministeri Theresa May:n ennakoidaan tammikuun 17. päivän puheessaan kertovan lisää brexit-prosessista. Ennakkotietojen perusteella brittihallitukselta odotetaan EU-eron suhteen tiukempaa otetta kuin brexit-äänestyksen jälkeen arveltiin. Brittilehdet ovat kertoneet Mayn liputtavan "siistin" tai "puhtaan" brexitin puolesta. Syksyllä May paljasti, että brittihallitus haluaa estää työvoiman vapaan liikkuvuuden, sekä EU-lainsäädännön ensisijaisuuden briteissä. Nyt vuodettujen tietojen mukaan May haluaa Britannian myös ulos tulliliitosta sekä EU:n sisämarkkinoilta. Kuinka kovaan brexit-peliin May on valmis? Edustaako brexit suurempia maailmanpoliittisia trendejä? Mihin brexit-äänestyksessä todistettu nationalismin ja populismin aalto on vastaiskua? Vieraana on Eurooppa-tutkimuksen tutkijatohtori Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Tapio Pajunen haastattelee.

Politiikkaradio: Kyytiä talouspolitiikan uskomuksille ja koulutusleikkauksille: 16.01.2017 12.30  

Etlalta ilmestyi viime viikolla ohjekirja maan hallitukselle huhtikuun puoliväliriiheen. Koulutus- ja tutkimusleikkaukset saavat kyytiä. Yliopistoja pitäisi tutkimuslaitoksen mukaan pääomittaa heti kahdella miljardilla eurolla ja samalla huolehtia yliopistojen pitkän aikavälin rahoituksen turvaamisesta. Rakenneuudistuksia tarvitaan Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälän mukaan myös työmarkkinoilla, ja mitä suuremmassa määrin. Lisäleikkauksia pitäisi sen sijaan välttää. Iso kysymys toki on, millä perusteella talouspolitiikan päätöksiä ns. implementoidaan? Ettei vain katteettomien uskomusten perusteella? Vesa Vihriälä on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

Politiikkaradio: Puheet päreiksi: Kuka pelkää pj-peliä?: 13.01.2017 13.05  

Uusi vuosi tuo uudet puheenjohtajakamppailut. SDP:ssä kolmikko Rinne, Harakka, Tuppurainen haastavat toisensa - vastakkain ovat aatteellinen pohja, politiikan tulevaisuus ja järjen ääni. Perussuomalaiset sen sijaan ovat vielä kyttäysasemissa. Uskaltaako Soini jättää puolueensa muiden armoille? Ja jos ei jätä, niin kuka uskaltaa haastaa? Entä mitä pitäisi ajatella kohusta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yrityskytköksien ympärillä? Miksi kohu ei asetu, vaikka Sipilä sanoo toimineensa esteellisyysasioissa niin hyvin kuin osaa. Entä onko tasavallan presidentin Sauli Niinistön kertoma karhutarina metafora Venäjästä? Miksi valtiojohto puhuisi itänaapurista kiertoilmauksin? Mikä on päivän politiikan sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Politiikkaradio: Entä jos asuntolainojen korot nousevat?: 12.01.2017 12.30  

Inflaatio nostaa päätään ja Hypoteekkiyhdistyksen tuoreessa talouskatsauksessa povataan korkojen nousua euroalueella ensi vuonna. Mitä tämä tarkoittaisi asuntomarkkinoilla? S-Pankki toi viime vuoden lopulla markkinoille 45-vuotisen asuntolainan. Tämä on tie ylivelkaantumiseen, kommentoi Hypon Ari Pauna Politiikkaradiossa. Pauna edelleen arvioi, että asuntomarkkinoiden segregaation lasku on seuraavan 25 vuoden aikana 200 miljardia euroa. Millainen siis pitäisi olla asuntotuotantostrategian, jolla Suomen kilpailukyky taattaisiin? Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna ja Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina.

Politiikkaradio: Ketä uskoa talouskasvuluvuissa?: 09.01.2017 12.50  

Hallituksen kehysriihi on luvassa huhtikuun kuntavaalien jälkeen. Keskustan ja kokoomuksen välillä näyttäisi olevan eri näkemystä siitä, tarvitaanko lisäleikkauksia ja millaiseksi talouskasvu alkaneena vuonnna muodostuu. Mitä vastaa debattiin valtiovarainministeriön ylijohtaja? Inflaatio nostaa päätään - ovatko suomalaiset valmiita korkojen nousuun joskus tulevaisuudessa? Suomen kolme ongelmaa voidaan tiivistää työllisyysasteeseen, työllisyysasteeseen ja työllisyysasteeseen. Millainen on näkymä työllisyyskuviossa? Valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

Politiikkaradio: Politiikan vuoden listakärkeä: 05.01.2017 13.10  

Ehkä kaikkiaan kolmen puolueen puheenjohtajakisat, presidentinvaalipeli lämpenee, kuntavaalit lähestyvät ja niin edelleen. Politiikan vuosi 2017 on ehtinyt käynnistyä jo hyvällä lämmöllä. Millaisissa asetelmissa mennään? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Piia Elonen Hesarista ja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä.

Politiikkaradio: Yllättääkö Suomen talouskasvu 2017?: 02.01.2017 13.10  

Suomen Pankki ja etenkin valtiovarainministeriö ennakoivat alkaneelle vuodella varsin maltillista talouskasvua. Voiko kasvu yllättää myönteisesti? Kyllä voi, sanovat ekonomistit Pasi Kuoppamäki ja Roger Wessman Politiikkaradiossa. Entä 72 prosentin työllisyystavoite vuoteen 2019 mennessä? Tavoitteen saavuttaminen edellyttäisi Kuoppamäen ja Wessmanin mukaan 3-4 prosentin vuotuista kasvua. Inflaatio on sana, josta ei viime vuosina ole euroalueella puhuttu, paitsi sen puuttumisesta. Nyt inflaatio nostaa päätään, mutta miksi? Brittiläisen Economist-lehden teettämässä ennusteessa povataan hallituskriisiä Suomeen. Mitä mieltä tästä ollaan? Sakari Sirkkasen studiovieraina vuoden 2017 avauksessa ovat pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Danske Bankista sekä riippumaton ekonomisti Roger Wessman.

Politiikkaradio: Puheet päreiksi: Mikä on vuoden kovin puhe politiikassa?: 23.12.2016 13.05  

Politiikan vuosi 2016 on ollut kovaa menoa - mistä sanoista vuosi muistetaan? Trytkystä, brexitistä, fixitistä? Vaiko sittenkin kikystä tai sotesta? Kenties Jari Lindströmin (ps.) koppipuheista, tai Olli Rehnin (kesk.) konkeloista? Tai takaraja-Sipilästä? Kuttupuheesta? Totuudenjälkeisyydestäkö? Mikä on politiikan päivän sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Politiikkaradio: Valeuutiset iskevät Euroopan poliittiseen maaperään: 22.12.2016 13.10  

Berliinin karmea terrori-isku vaikuttaa Saksan politiikkaan ja laajemminkin eurooppalaiseen poliikan moodiin. Tulevana vuonna Euroopassa käydään kolme merkittävää vaalia; Saksan lisäksi Ranskassa ja Hollannissa. Miltä eurooppalainen poliittinen maaperä näyttää vuoden 2017 alkaessa? Puhelimessa on ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Media on murroksessa, samaan aikaan valeuutiset ja väritetty uutisointi lisääntyvät Euroopassa. Yhdysvaltalainen Breitbart uutissivusto avaa toimistonsa sekä Saksassa että Ranskassa. Millaisia vaikutuksia valeuutisten lisääntymisellä on ja mitä ilmiölle voidaan tehdä? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat tutkimuskeskus Cometin tutkimusjohtaja Katja Valaskivi ja politiikan tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta.

Politiikkaradio: Vanhentunut selonteko - häpeällinen keskusteluaika: 21.12.2016 13.00  

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Pekka Haavisto (vihr.) arvostelevat ankarasti ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Haaviston mukaan selontekokeskustelun ajankohta on häpeällinen ja Salolaisen mukaan selonteko on vanhentunut. ”On tämä häpeä minusta tämä ajankohta, että tälle ei anneta kunnolla aikaa. Tällaisella jouluviikolla tämä käydään hätiköiden läpi”, sanoo Haavisto Politiikkaradiossa. ”Ehdottomasti samaa mieltä. Eihän tämä ole riittävän arvokas paikka tämän asian käsittelyyn, kun kaikki ovat tilanneet jo junaliput ja lentoliput iltapäiväksi”, valittelee Salolainen. Ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen mielestä sopiva ajankohta selonteon käsittelyyn olisi huhti-toukokuussa, jolloin Trump on jo vannonut virkavalansa Yhdysvalloissa ja britannian brexit-anomus on jo mahdollisesti jätetty. ”Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko, sehän on vanhentunut jo melkein silloin kuin se tehtiin, mutta ainakin nyt, koska on tullut brexit, on tullut Trump, on vaikka mitä. Tilanne on ihan toisenlainen kuin silloin kun selonteko tehtiin”, sanoo Salolainen. ”Me elämme nyt liikkuvassa junassa ulkopolitiikassa”, kiteyttää Salolainen. Politiikkaradiossa Haavisto ja Salolainen kommentoivat myös Berliinin terrori-iskua, Venäjän Turkin suurlähettilään murhaa sekä EU:n heikkoa roolia Syyrian sodan ratkaisemisessa. Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Politiikkaradio: Suomessa suljettiin silmät lapsiköyhyydeltä: 20.12.2016 13.00  

Lapsiköyhyys ei ole kaukaisten ja köyhien maiden ilmiö, vaan suomalaista todellisuutta: THL:n vuoteen 2014 ulottuvan raportin mukaan lapsiköyhyys on lisääntynyt Suomessa. THL:n tutkimuksen perusteella lapsiköyhyys hiipi Suomeen vuosien 1995 ja 2007 välillä, jolloin lapsiköyhyys kolminkertaistui. Samaan aikaan bruttokansantuote kasvoi historiallisen kovaa vauhtia, mutta tulonsiirrot ja yhteiskunnan tuki lapsiperheille säilyi samalla tasolla. Vuonna 2006 perhe-etuuksien osuus bruttokansantuotteesta oli hieman alemmalla tasolla kuin vuonna 1960. Kasvuvuosien jälkeen sen sijaan lapsiperheiden tulonsiirtoja on leikattu, sekä veroja ja maksuja korotettu osana säästötoimia. Miksi lapsiköyhyyden on annettu Suomessa kasvaa? Minkä pitäisi muuttua, jotta köyhyys lasten keskuudessa vähentyisi? Studiovieraina ovat kansanedustajat Annika Saarikko (kesk.) ja Krista Kiuru (sd.). Puhelimessa on kansanedustaja Anna Kontula (vas.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Taantuma taittunut - poliittinen riski varjostaa: 19.12.2016 12.30  

Suomen Pankin viime viikolla julkistetun ennusteen pääsanoma oli, että Suomen talouden taantuma on ohi. Kasvu jatkuu kuitenkin matalana ja sitä varjostaa poliittinen riski jatkossakin. Samaan aikaan keskustelua käydään laajalti globalisaation vaikutuksista tulonjakoon ja työllisyyteen. Millainen voisi olla poliittinen exit populismin paineessa, kun Euroopassa järjestetään ensi vuonna merkittäviä vaaleja? Suomi-spesifisti julkisen talouden leikkaukset voivat johtaa valtion ja kuntien talouden tasapainoon 2020-luvun alkuvuosina. Työikäisen väestön vanheneminen merkitsee kuitenkin uusia ja huomattavia haasteita julkiselle taloudelle. Sakari Sirkkasen studiovieraana on Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

Politiikkaradio: Harakka haastaa Rinteen & muut politiikan viikon käänteet: 16.12.2016 13.05  

Miltä näyttää nyt asetelma demarien puheenjohtajakisassa? Entä miksi kehysriihi riihitään kuntavaalien jälkeen? Mitä merkitsee Jussi Halla-ahon comeback? Entä Paavo Väyrysen Kansalaispuolue? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Jari Korkki Ylen politiikan toimituksesta.

Politiikkaradio: Onko kaupungistuminen vanhanaikainen termi?: 15.12.2016 12.30  

Kyllä on, vastaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) Politiikkaradion kuukauden ministerihaastattelussa. Tiilikaisen mukaan kaupungistumisen sijaan pitäisi puhua kestävästä kaupunkikehityksestä. Mistä on kysymys? Lisäksi selvitellään onko hallituksen marraskuun lopulla lanseeraama ilmasto- ja energiastrategia luontoystävällinen vai ei? Maan hallituksesta on saatu viime päivinä ristiriitaisia kommentteja julkisen talouden lisäleikkaustarpeesta. Mistä moinen ristiriita? Ministeri Tiilikainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana, puhelimessa on vihreiden kansanedustaja Satu Hassi.

Politiikkaradio: Hankintalaki - 33 miljardin byrokratiakukkanen vai kilpailutalouden perälauta?: 14.12.2016 13.25  

Julkisia hankintoja tehdään Suomessa 33 miljardilla vuodessa. Summa on peräti 17 prosenttia bruttokansantuotteesta. Julkisia hankintoja säätelee hankintalaki, jota nykyinen hallitus uudistaa. Onko hankintalain uudistus kilpailun nimissä tapahtuvaa komentotaloutta, jota hallitus tulkitsee raskaimman kautta? Vai tuiki tarpeellinen korjaussarja, joka takaa toimivan kilpailutalouden, säästää yhteiskunnan kustannuksia ja laittaa markkinahäiriköt ruotuun? Vieraina ovat talousvaliokunnan puheenjohtaja Kai Turunen (ps.) ja valiokunnan jäsen Hanna Sarkkinen (vas.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Suomen ulkopolitiikan tukipilarit epävarmalta näyttävässä maailmassa: 13.12.2016 13.10  

Voimapolitiikka on tehnyt paluun Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikan keinovalikoimaan geopolitiikan rinnalle. Krimin liittäminen Venäjään, Itä-Ukrainan konflikti ja Syyrian pommitukset ovat esimerkkejä voimapolitiikan paluusta. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjä myös sotkeentui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin tarkoituksenaan tukea Trumpin valintaa presidentiksi. Onko Venäjän toiminnan muutos huomioitu riittävästi Suomessa? Riittävätkö EU-jäsenyys, sotilasliittoihin kuulumattomuus, pohjoismainen yhteistyö ja sitoutuminen kansainvälisiin pelisääntöihin Suomelle jatkossakin ulkopolitiikan tukipilareiksi? Lisäisikö Nato-jäsenyys Suomen turvallisuutta vai päinvastoin? Studiovieraana on ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.). Puhelimessa ovat ulkoasiainvaliokunnan jäsen Paavo Arhinmäki (vas.) ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen (kok.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Venäjän informaatiopropaganda ja Eurooppa: 12.12.2016 12.30  

Euroopan parlamentissa oli muutama viikko sitten käsittelyssä Venäjän propagandatoimet, jotka suuntautuvat Eurooppaan. Viime viikon lopulla Saksan tiedustelupalvelu puolestaan varoitti, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan ensi vuonna EU-alueella käytäviin vaaleihin. Kuuma aihe Yhdysvalloissa on toisaalta tietomurrot sekä demokraattien että republikaanien tietokantoihin. Sakari Sirkkasen vieraina ovat europarlamentaarikot Anneli Jäätteenmäki (kesk) ja Henna Virkkunen (kok).

0:00/0:00
Video player is in betaClose