Politiikkaradio

Politiikkaradio

Finland

Politiikkaa on kaikkialla, ja politiikka on meidän kaikkien asia. Politiikkaradio on myös ohjelma yhteiskunnasta, sen kiinnostavista ilmiöistä ja ihmisistä meillä ja maailmalla.

Episodes

Politiikkaradio: Politiikkaradio Extra: Populistiset voimat repivät unionia – kestääkö EU?: 22.02.2017 16.10  

60 vuotta sitten Roomassa valettiin perustukset Euroopan yhdentymiselle. Puolessa vuosisadassa kuuden maan talousyhteisöstä kasvoi 28 jäsenmaan unioni, mutta nyt EU-johtajat joutuvat juhlistamaan unionin merkkipäivää keskellä eksistentialistista kriisiä: ensimmäistä kertaa historiassaan EU on laajenemisen sijaan kutistumassa. Onko pitkään jatkunut Euroopan yhdentyminen kääntynyt kohti hajoamiskehitystä? Ajaako EU:n sisällä kukoistava poliittinen populismi EU:n arvoyhteisönä nurkkaan? Kuinka suuri uhka ulkoinen populismi on EU:lle, kuten Yhdysvaltain presidentti Donald Trump? Selittyykö Iso-Britannian brexit-päätös pelkällä populismilla? Entä millä idealla EU voi jatkaa epävakaisesta nykypäivästä kohti epävarmaa tulevaisuutta? Pärjääkö unioni vanhoilla ideoillaan vapaakaupasta ja liberaaleista poliittisista arvoista? Keskustelemassa ovat Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sekä Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki. Toimittajana on Tapio Pajunen. Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

Politiikkaradio: Trumpin hallinnon sekaannus ja lännen jälkeinen aika: 20.02.2017 13.00  

Münchenin vuotuinen turvallisuuskonferenssi järjestettiin jälleen viikonloppuna. Kokouksesta on muodostunut erittäin tärkeä globaalin turvallisuuspolitiikan näyttämö. Mukana olivatkin niin Yhdysvaltain varapresidentti, ulkoministeri ja puolustusministeri, Venäjää edusti ulkoministeri Lavrov. Ohjelmajohtaja Mika Aaltola summaa kokouksen saldoa, jonka keskiöön on noussut Lavrovin viestittämä "lännen jälkeinen aika". Läpikäydään myös viimeisimpiä Trump-uutisia: Ruotsi-lausuntoa, media-sodan käänteitä ja Trumpin hallinnon sekaannusta. Sakari Sirkkanen on toimittajana.

Politiikkaradio: Big Deal - Kreml trumpmaniasta apatiaan?: 17.02.2017 12.30  

Kolme asiaa, jotka on julkilausuttu Yhdysvaltain ulkopolitiikan virallisista tiedotuskanavista: pakotteiden purkamisesta ei nyt neuvotella, Yhdysvallat pitää Nato-suhdettaan kunniassa ja - pisteenä i:n päälle - Krim on valloitettu. Jos Kremlissä siis poksauteltiin samppanja-pulloja ja duuma faktisesti nousi seisten aplodeeraamaan Trumpin uudelleenvalinnalle, moodi on muuttunut. Näin sanoo suurlähettiläs Renè Nyberg Politiikkaradiossa. Nyberg edelleen uskoo, Munchenin turvallisuuskokouksen aattona, että Venäjä tulee esiintymään tällä globaalin turvallisuuspolitiikan näyttämöllä ns. kieli keskellä suuta. Ja puheet Big Dealista voidaan tänä ajan hetkenä unohtaa. Miksi? Sakari Sirkkanen haastattelee. Politiikkaradion jatkoilla syvennetään vielä Yhdysvallat-Venäjä ja Venäjä-Saksa suhteiden kulmia.

Politiikkaradio: Halla-aho: Suomi irti EU:sta - Hautala ja Jäätteenmäki: Ei!: 16.02.2017 12.30  

Politiikkaradion Euroopparadiossa ollaan kiinni ajankohtaisessa teemassa. Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) kommentoi muutama päivä sitten kotimaan medialle, että hän kannattaa Suomen EU-eroa. Halla-aho, joka pyrkii "hyvin todennäköisesti" Perussuomalaisten puheenjohtajaksi, suhtautuu myös myönteisesti Suomen Nato-jäsenyyteen, joskaan ei näe tätä suomalaisten enemmistön vastustuksen vuoksi ajankohtaisena. Kuinka vastaavat Halla-ahon ulostuloihin europarlamentaarikot Heidi Hautala (vihr) ja Anneli Jäätteenmäki (kesk). Sakari Sirkkanen toimittaa Politiikkaradiossa kerran kuukaudessa kuultavaa Euroopparadiota.

Politiikkaradio: Politiikkaradion Extra: Globalisaatio 5.0: 15.02.2017 15.05  

Työpaikat takaisin, globalismista patriotismiin, monikeskisestä kahdenkeskiseen ja niin edelleen. Aikamme suuri kysymys on, mihin suuntaan globalisaatio etenee? Politiikkaradio Extra pureutuu tähän. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen, taloushistorian professori Sakari Heikkinen Helsingin yliopistosta ja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen

Politiikkaradio: Mistä kansan Nato-kannat kertovat?: 15.02.2017 13.10  

Ylen julkaiseman Nato-kyselyn mukaan entistä suuremmalla osalla suomalaisista ei ole selvää Nato-kantaa. Kyselyyn vastanneista 28 prosenttia ei osaa sanoa, tulisiko Suomen liittyä sotilasliitto Natoon vai ei. Kokonaisuudessaan kansan Nato-mielipide vaikuttaa vakaalta: noin 20 prosenttia kannattaa, reilut puolet vastustaa ja noin kolmannes ei tiedä mitä mieltä olisi. Miten maailmantilanteen epävakaus näkyy kansan Nato-mielipiteissä? Mitä johtopäätöksiä entiset ulkoministerit Ylen kyselyn tuloksista vetävät? Vieraina ovat eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Erkki Tuomioja (sd.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Kumman nimiin vannomme tulevaisuudessa: osallistumistulon vai perustulon?: 14.02.2017 13.10  

Kannattaako työtä ottaa vastaan, jos uhkana on tukien menettäminen? Tähän kysymykseen perustulo tarjoaa yksinkertaisen ratkaisun. Osallisuustulo tarjoaa samaan kysymykseen toisenlaisen ratkaisun: osallistumistulon ehtona on osallistuminen yhteisön toimintaan, siinä missä perustulo maksetaan vastikkeetta jokaiselle. Perustuloa Sipilän hallitus on päättänyt kokeilla. Osallisuustulosta hallitukselle laadittiin asiantuntijaselvitys. Kumman nimiin vannomme tulevaisuudessa, osallistumistulon vai perustulon? Minkälaisen sosiaaliturvan tarvitsemme, jos palkkatyö on katoava luonnonvara? Vieraina ovat kansanedustajat Elina Lepomäki (kok.) ja Anna Kontula (vas.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Onko EU:n pelastus osittainen eurottomuus?: 13.02.2017 13.00  

Euroalue on päässyt kiinni kasvuun, mutta hyvin maltilliseen. Rinnakkain jatkuu ennätyksellisen kevyt keskuspankin rahapolitiikka, ja pinnan alla voi edelleen nähdä euromaiden talousepätasapainon. Taloushistorioitsija Markku Kuisma kuvaa aluksi EU:n kehittymistä kulmasta, joka harvoin nousee esiin. Tämän jälkeen Kuisma arvioi, voivatko EU ja toisaalta euroalue pysyä koossa nykymuodossaan, ja jos eivät, mitkä ovat vaihtoehdot. Löytyisikö ratkaisu Euroopan unionin integraation syvenemiseen sittenkin järjestelmän osittaisesta hajoamisesta? Suomen ja Pohjoismaiden historian professori, taloushistorioitsija Markku Kuisma on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

Politiikkaradio: Puheet päreiksi: Sipilän ja Arhinmäen vaihtoehtoiset velkafaktat: 10.02.2017 13.05  

Keskustelu valtion velasta on usein perinteistä politiikan numeropeliä. ”Fakta on se, että velkaa on tullut lisää vain 2,5 miljardia euroa”, väitti pääministeri Juha Sipilä (kesk.) eduskunnassa tällä viikolla. ”Faktat kohdalleen.. 1,3 miljardia euroa siirrettiin kassasta pois”, vastasi Paavo Arhinmäki (vas.). Onko Sipilän väite velanoton puolittumisesta fakta? Onko Arhinmäen syytös valtion kassan syömisestä totuus? Vai puhuvatko molemmat omalla tavallaan totta? Entä puhuuko eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) kuin presidentti ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuin Kekkonen? Mikä on päivän politiikan sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Politiikkaradio: Trumpgate, Eurooppa ja populismi: 09.02.2017 13.10  

Politiikkasana juontaa juurensa kreikan sanasta politikos, "kansalaisia koskevaa". Politiikka paitsi koskettaa myös koskee. Nyt globaalimaailmanjärjestys on murroksessa. Mannerlaatat ovat liikkeessä esimerkiksi Trumpin presidenttiyden ja Euroopan yhtenäisyyden näkökulmasta. Populismi sai vaalivoiton rapakon takana, voiko näin käydä edelleen tänä vuonna Euroopassa? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat kristillisdemokraattien pj. Sari Essayah sekä keskustan kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan pj. Matti Vanhanen.

Politiikkaradio: Mistä boxista hallitus puristaa uusia keinoja?: 08.02.2017 13.10  

Hallitus valmistautuu kevään koitoksiin, joista suurimmat ovat sote-uudistus ja kehysriihi. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan työllisyyspolitiikassa "helpot keinot alkaa olla käytetty, nyt pitää puristaa boxin ulkopuolelta uusia keinoja työllisyyden parantamiseksi". Kehysriihtä ei kuitenkaan tarvitse "pelätä", sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. "Mitään jättimäisiä leikkauksia ihmisten perusturvaan tai arkeen ei ole tulossa", lupaa Kaikkonen Politiikkaradiossa. Mistä keinoista pääministeri puhuu? Mitä kiviä käännetään? Vieraina ovat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sekä SDP:n 2. varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta. Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Ajautuuko maailma kohti kovapäistä protektionismia?: 07.02.2017 13.10  

70 vuotta maailmankauppaa on vapautettu kauppasopimuksilla. Yhdysvaltojen tuore presidentti Donald Trump näyttää uskovan päinvastaiseen politiikkaan: rajoituksiin, diileihin, nollasummapeliin, joidenkin arvioiden mukaan jopa eristäytymiseen. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Trumpin analyysi tilanteesta on täysin väärä. ”Kyllä mä näin sanoisin”, toteaa Mykkänen Politiikkaradiossa. ”Kannattaa kuunnella esimerkiksi Bruce Springsteenin laulua vuodelta 1984, jossa hän laulaa Yhdysvalloissa ruostevyöhykkeen, teollisuusalueiden tyhjenevistä kaupungeista ja teollisuuslaitoksista, jotka eivät koskaan enää palaa. Silloin ei ollut Naftaa, eli Pohjois-Amerikan vapaakauppaliittoa. Silloin ei ollut edes WTO:ta. Silloin ei ollut Kiinan kilpailua teollisuustuotteissa. Silloin oli käynnissä jo automaatio ja tehtaiden työväen tarpeen väheneminen. Siitä tässä on kysymys. Nyt siitä on vain helpompi syyttää maailmankauppaa”, sanoo Mykkänen. Pystyykö Trump pitämään kiinni kovista protektionistisista lupauksistaan? Onko riski maailmanlaajuisesta kauppasodasta todellinen? Vieraana on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Trumpin kauppapoliittinen Molotovin cocktail: 06.02.2017 12.30  

Vapaakauppa, protektionismi, käänteinen globalisaatio, bilateralisismi, regionalismi etc. Millainen voi olla Trumpin kauppapolitiikan Molotovin cocktail? Millaisia Meksikon muureja Yhdysvallat saattaa rakentaa vapaakaupan tielle? Tähtäimessäkö WTO, kauppasopimukset ja multikansalliset firmat? Trump puhui vaalitaiston aikana vahvasti kahdenkeskisen kaupan ja kaupan rajoitteiden puolesta. Mitä tapahtuu? Sakari Sirkkasen kanssa keskustelmassa on alivaltiosihteeri Markku Keinänen ulkoministeriöstä.

Politiikkaradio: Laakereille lepäilemään vai reality check?: 02.02.2017 12.34  

Valtiopäivien avajaiset ovat tänään. Politiikkaradiossa avataan talouspolitiikan näkymää. Hallituksen puolivälitarkastastelu on kuntavaalien jälkeen. Mitä on luvassa? Miltä näyttää hallituksen talouspolitiikan onnistuminen puolimatkan krouvin lähestyessä? Puhelimessa on hallituksen talouspolitiikkaa arvioivan neuvoston puheenjohtaja, taloustieteen professori Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Juhana Vartiainen (kok) ja Eero Heinäluoma (sd). Politiikkaradion jatkoilla puhutaan lisää kikystä ja työllisyyspolitiikasta.

Politiikkaradio: Politiikkaradio Extra: Pääministeri Juha Sipilän ja hänen hallituksensa perusteellinen puoliväliarvio: 01.02.2017 16.20  

Pääministeri Juha Sipilä on vakuuttanut, että hänellä on missio Suomen kuntoon laittamiseksi. Minkälainen pääministeri Sipilä on ollut verrattuna edeltäjiinsä? Kuinka Sipilän hallitus on toistaiseksi onnistunut tehtävässään? Sipilässä erityisiä piirteitä ovat yrittäjätausta, huomattava varallisuus sekä toistaiseksi lyhyt ura politiikassa. Lisäksi Sipilä näyttää uskovan vahvasti yritysjohtajaoppien käyttökelpoisuuteen politiikassa. Nämä kaikki ovat aiheuttaneet Sipilälle hankaluuksia politiikassa. Toisaalta samat piireet nostivat hänet myös pääministeriksi. Politiikkassa Sipilä väittää toimivan tulos tai ulos periaatteella. Onko edessä tulos, vai ulos? Toimittaja Tapio Pajusen kanssa keskustelmassa ovat eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä Turun yliopistosta sekä Yleisradion toimittaja Riikka Uosukainen. Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

Politiikkaradio: Suomiko oikeusvaltio sanan kaikilla mittareilla?: 01.02.2017 13.10  

Trumpin ensitoimet Yhdysvaltain presidenttinä ovat ravistelleet demokraattista järjestelmää ja oikeusvaltion periaatteita Yhdysvalloissa. Voisiko vastaavaa kyseenalaistamista tapahtua poliittisen johdon toimesta myös Suomessa? Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz kommentoivat kysymystä Politiikkaradiossa. Niinistön mukaan "hallituksella on Suomessa agenda, jossa kavennetaan ihmisoikeuksia", mutta oikeusvaltion periaatteita ei kyseenalaisteta. Zyskowiczin mukaan "meillä ei ole nähtävissä mitään sellaista oikeusvaltion ja länsimaisen demokratian ja ihmisoikeuksien haastamista kuin mitä Donald Trumpin politiikassa toistaiseksi on nähty". "Tämä hallitus ei mitenkään ole tätä haastamassa. Suomi on oikeusvaltio sanan kaikilla mittareilla", sanoo Zyskowicz Politiikkaradiossa. Ville Niinistö kuitenkin kritisoi jopa voimakkaasti pääministeri Juha Sipilän henkilökohtaista arvojohtajuutta. "Sipilähän yleensä vaikenee, jos tapahtuu jotain, niin kuin silloin asema-aukion pahoinpitely, joka johti ihmisen kuolemaan äärioikeistolaisen liikkeen tapahtuman yhteydessä", sanoo Niinistö Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Politiikkaradio: Yhtiöittämiskiista leimaa politiikan kevättä: 31.01.2017 13.10  

Sote ja kehysriihi nousevat esiin Politiikkaradion debatissa kevään tärkeimpinä politiikan ratkaisuina. Erityisesti sote-malliin leivottu yhtiöittäminen jakaa mielipiteitä hallituksen ja opposition kesken. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on vakuuttunut yhtiöittämisen toimivuudesta hallituksen sote-ratkaisussa. Asia on Terhon mukaan varmistettu ”parhaiden käytettävissä olevien virkamiesasiantuntijoiden” toimesta. ”Me ei ymmärretä ja vastustetaan tätä pakkoyhtiöittämis- ja ulkoistamismallia”, sanoo puolestaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Politiikkaradiossa. ”Ei ole pakko yhtiöittää sote-palveluja”, toteaa myös SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lauri Ihalainen. Keskustelemassa ovat Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lauri Ihalainen sekä Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Missä mennään trumpitus-käyrällä?: 30.01.2017 13.00  

Pakolais- ja siirtolaisbannaus ja kaikki muut viimeisen runsaan viikon aikana maailmaa kohahduttaneet Trump-uutiset: missä mennään päivän trumpitus-asteikolla yhtäältä kollektiivisella, toisaalta subjektiivisella tasolla? Steve Bannon näyttelee olennaista roolia Trumpin linjauksissa. Voidaanko puhua bannonismista? Ja muut viikonlopun uutiset: miten pitäisi analysoida? Trumpin tapaaminen Britannian Theresa Mayn kanssa, puhelinsoitot Vladimir Putinille, Angela Merkelille ja Francois Hollandelle. Politiikkaradion jatkoilla syvennetään Trumpin eurooppapolitiikkavaikutuksia - niin tuleviin vaaleihin kuin laajemminkin. Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat tutkijat Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta ja Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

Politiikkaradio: Puheet päreiksi: Pelisääntöjen jälkeisen ajan politiikka: 27.01.2017 13.05  

Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump rikkoo jatkuvasti politiikan totuttuja sääntöjä ja toimintatapoja. Trumpin kohdalla on jopa vaikeaa tietää kumpaa Trumpia somessa seuraisi: valkoisen talon virallista Trumpia, vai vaalikampanjasta tuttua todellista Trumpia, ”realdonaldtrumpia”? Entä kuka esiintyy Timo Soinin (ps.) plokissa: ulkoministeri, puoluejohtaja vai vapaa-ajan Soini? Myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) hämää toimimalla toisin kuin mihin politiikassa on totuttu: esittelikö Berner hallituksen esityksen, vai ministeriön tilaaman selvityksen liikenneverkkoyhtiöstä? Mikä on päivän politiikan sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Politiikkaradio: Saadaanko sote maaliin?: 26.01.2017 12.30  

Sotesta tullaan jälleen debatoimaan isolla vaiheella kevään korvilla, lakiluonnosten saapuessa helmikuussa eduskuntaan. Hallitus puolustaa, oppositio kritisoi. Keskustelussa ovat päällimmäisinä valinnanvapaus ja yksityisten toimijoiden rooli sote-palveluiden tuottajina. Asiantuntijat ovat esittäneet huolensa myös järjestelmän läpinäkyydestä ja muun muassa saumattomien palveluketjujen tavoitteen toteutumisesta. Ikuisuuskysymys lisäksi on, kuinka sotella voidaan saada aikaan lähes kolmen miljardin säästötavoite ensi vuosikymmenen loppuun mennessä. Sakari Sirkkasen haastateltavana on perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula. Puhelimessa on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan pj. Tuula Haatainen (sd).

0:00/0:00
Video player is in betaClose