Politiikkaradio

Politiikkaradio

Finland

Politiikkaa on kaikkialla, ja politiikka on meidän kaikkien asia. Politiikkaradio on myös ohjelma yhteiskunnasta, sen kiinnostavista ilmiöistä ja ihmisistä meillä ja maailmalla.

Episodes

Politiikkaradio: Politiikkaradio Extra: Trump-sauna: 23.06.2017 14.03  

Viisi kuukautta ja muutama päivä päälle Trumpin hallintoa Yhdysvalloissa. Trump-saunassa 360 asteen analyysia Trumpin sisäpolitiikasta, hallinnon asemoinnista, ulkopolitiikasta ja talouspolitiikasta. Sakari Sirkkasen kanssa ovat saunomassa tutkijat Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta sekä Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista. Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

Politiikkaradio: 22.06.2017 13.10  

Torstain lähetys.

Politiikkaradio: Poliklinikka: Onko politiikan arvopuhe tyhjiöpuhetta?: 21.06.2017 15.50  

Viime päivinä on nähty, kuinka kiista länsimaisuuden ideasta voi johtaa jopa hallituskriisiin – ainakin poliittisen retoriikan perusteella. Politiikkaradio Extran Poliklinikalla diagnoosin kohteena ovat länsimaiset arvot. Mistä siis puhumme kun puhumme länsimaisista arvoista? Kuinka on mahdollista, että kaksi aatteellisesti kovin erilaista politiikan toimijaa voi vedota samoihin länsimaisiin arvoihin? Kuinka varuillaan pitää olla kun poliitikko puhuu arvoista? Haastetaanko länsimaisia arvoja, ja jos, mitä tästä seuraa? Poliklinikalla Sakari Sirkkasen seurassa ovat politiikan tutkijat Hanna Wass ja Johanna Vuorelma sekä eurooppatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Puhelimessa ovat ministeri Jaakko Iloniemi ja tutkija Marja Vuorinen Helsingin yliopistosta. Politiikkaradio Extran Poliklinikalla edetään akuuttipäivytyksestä tapauskertomuksen kautta diagnoosiin päätyen hoitosuunnitelmaan ja mahdolliseen seurantaan.

Politiikkaradio: Mikä erottaa Perussuomalaiset Sinisestä tulevaisuudesta?: 21.06.2017 13.10  

Perussuomalaiset hajosi kahdeksi ryhmäksi: mikä ryhmiä erottaa, mikä yhdistää? Vielä hetki sitten Perussuomalaiset sitoutuivat hallitusohjelmaan. Mikä on linja nyt? Tekeekö Perussuomalaiset oppositiossa kovaa, radikaalia politiikkaa maahanmuuttokysymyksissä tai EU:n vastustamisessa? Kuinka pitkälle politiikan oikeaan laitaan puolue siirtyy? Entä minkälainen on Sininen tulevaisuus -puolueeksi rekisteröityvän Uusi vaihtoehto -ryhmän poliittinen linja? Ryhmällä ei ole poliittista ohjelmaa, vaan linjaksi on ilmoitettu sitoutuminen hallitusohjelmaan. Vastustaako Sininen tulevaisuus Euroopan unionia? Hyväksyykö ryhmä pakolaiskiintiön nostamisen? Keskustelemassa ovat Perussuomalaisista irronneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ja Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Nauttiiko Sipilän hallitus eduskunnan luottamusta?: 20.06.2017 13.10  

Eduskunta äänestää Sipilän hallituksen luottamuksesta viime viikkojen erikoisten vaiheiden jälkeen. Perussuomalaisten johdon vaihduttua Suomi syöksyi hallituskriisiin, mutta ryhmän hajottua kriisi pikapikaa peruttiin. Tapahtumia on kuvattu jopa poliittiseksi näytelmäksi, jossa hallituksen eronpyynnön pikainen peruminen, tai puhe arvoeroista hallituksen sisällä, olivat verho sille, että hallitus oli jo päättänyt jatkaa yhdessä entisen puheenjohtajan Timo Soinin ympärille muodostuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa. Näitä väitteitä esitettiin eduskunnassa hallituksen tiedonantokeskustelussa. Sipilä ja ministerit kiistävät jyrkästi väitteet näytelmistä ja sumuverhoista. Nauttiiko Perussuomalaisista hajonneella Uudella vaihtoehdolla täydennetty Sipilän hallitus eduskunnan luottamusta? Voiko Sipilän hallitus voi jatkaa toimintaansa, vaikka sen parlamentaarinen pohja eduskunnassa on muuttunut? Keskustelemassa ovat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.), Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.) sekä Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah (kd.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Vapaavuori: Sote- ja maakuntauudistus remonttiin: 19.06.2017 12.50  

Kuuden suurimman kaupungin johtajat julkistivat torstaina kannanottonsa sote- ja maakuntauudistuksesta. Kritiikki on voimakasta. Maakuntauudistus voisi kelvata vain sote-uudistuksen pohjaksi. Maakuntahallintoa ei tarvita. Valinnanvapaus saa myös kritiikkiä. Hallituksen esittämää valinnanvapausmallia tulee arvioida uudelleen. Valinnanvapaus on lisäksi tuoreiden lehtitietojen mukaan suurissa vaikeuksessa eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Helsingin ja Tampereen pormestarit ja Espoon, Vantaan, Oulun ja Turun kaupunginjohtajat. Hallitus antaa tänään tiedonantonsa hallituskriisistä eduskunnalle. Luvassa on epäilemättä kovaa keskustelua. Hallituskriisinostoja Politiikkaradion loppupuolella. Sakari Sirkkasen studiovieraana on Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Puhelimessa on vihreiden vastavalittu puheenjohtaja Touko Aalto.

Politiikkaradio: Mitä tapahtuu suomalaiselle populismille?: 16.06.2017 12.50  

Perussuomalaiset hajosi tiistaina. Nyt on aika kysyä miksi ja mitä tapahtuu suomalaiselle populismille. Miksi näin kävi? Mikä oli Soinin rooli? Mikä oli vääjäämätöntä? Miltä halkeaminen näyttää isossa kuvassa? Ydinkysymys on mitä tapahtuu yhtäältä Uudelle vaihtoehdolle ja toisaalta Perussuomalaisille? Kuinka käy eduskuntavaaleissa 2019? Millaisia puolueet tulevat olemaan profiileiltaan? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat populistitutkijat Emilia Palonen, Niko Pyrhönen, Tuukka Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta sekä EVAn toimitusjohtaja Matti Apunen. Puhelimessa on yliopistontutkija Arttu Saarinen Turun yliopistosta. Puhelimessa on yliopistolehtori Arttu Saarinen Turun yliopistosta.

Politiikkaradio: Euroopparadio: Hallituskriisin teatraalisuudesta integraatiorasteihin: 15.06.2017 13.00  

Miltä hallituskriisi on näyttänyt ja näyttää Brysselistä käsin - kuka tiesi mitäkin ja milloin? Oliko plan B kenen tiedossa ja milloin? Oliko KD ja RKP -optio aito hallituspohjavaihtoehto vai ns. kikka kolmonen, jolla motivoitiin Perussuomalaisten loikkareita? Millaista asemointia on luvassa Uuden vaihtoehdon ja Perussuomalaisten välillä, mukaanlukien Perussuomalaisten tulevaisuus Euroopan parlamentissa? Isossa kuvassa Ranskan parlamenttivaalien toinen kierros järjestetään sunnuntaina. Macronille ennustetaan erittäin vahvaa tulosta. Merkelille povataan voittoa Saksan liittopäivävaaleissa syyskuussa. EU:n integraatiojuna etenee sekä puolustuspolitiikassa että rahaliiton osalta. Millaisia integraatiorasteja on luvassa Sipilän hallituksen pöydälle? Brexit-neuvottelut olisi tarkoitus aloittaa ensi viikolla. Euroopparadion jatkoilla kysytään miltä tilanne näyttää? Onko brittien ovi vielä auki unioniin? Ovatko Mayn pääministeripäivät pian luetut? Sakari Sirkkasen haastateltavina Strasbourgin studiosta ovat europarlamentaarikot Henna Virkkunen (kok.), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) sekä Hannu Takkula (kesk.).

Politiikkaradio: Uusi vaihtoehto - Timo Soinin kolmas jytky?: 14.06.2017 13.10  

Eilen nähtiin eduskunnassa hurjapäinen poliittinen manööveri, kun kaksikymmentä perussuomalaista kansanedustajaa marssi ryhmähuoneeseen juuri valitun puheenjohtajan Jussi Halla-ahon eteen ja ilmoitti eroavansa Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. "En olisi uskonut, enkä olisi halunnut nähdä sitä päivää, että jätän perustamani puolueen eduskuntaryhmän. Jouduin tilanteeseen, jota en osannut edes kuvitella", kirjoittaa Timo Soini. Mitä oikein tapahtui? Ja ennen kaikkea miksi? Onko Uusi vaihtoehto nykypäivän SKYP? Miten käy Halla-ahon Perussuomalaisille? Tapio Pajusen vieraina ovat Kalevi Sorsa säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander sekä tutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Politiikkaradio: #Hallituskriisi - ja kuinka se ratkeaa?: 13.06.2017 13.10  

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa Naantalin Kultarannassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Kuinka hallituskriisi ratkeaa? Miksi Perussuomalaisten uudelle puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle näytettiin ovea hallituksesta? Miten nykyeduskunnasta voi muodostaa toimintakykyisen enemmistöhallituksen? Hallituskriisistä keskustelemassa ovat kansanedustajat Matti Vanhanen (kesk.) ja Ben Zyskowicz (kok.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Politiikkaradio Extra: Hallitus kaatumassa - mitä nyt tapahtuu?: 12.06.2017 18.15  

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoivat tänään klo 17 Kesärannassa järjestetyssä infossaan miksi hallitusyhteistyö Jussi Halla-ahon Perussuomalaisten kanssa ei ole mahdollista. Päivä on historiallinen. Kuinka tilannetta voi arvioida ja mitä tapahtuu seuraavaksi? Politiikkaradion Extran aluksi kuullaan Sipilän ja Orpon infoa (00`00"-16`12"). Tämän jälkeen infoa kommentoivat politiikan toimittaja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä ja poliittisen historian tutkija, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander. Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

Politiikkaradio: Kaatuuko hallitus?: 12.06.2017 13.10  

Tänään on kotimaan politiikassa kova päivä. Aamupäivällä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) keskustelivat arvoista ja ehkä muistakin hallitusyhteistyöasioista tuoreen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps.) kanssa. Kun Halla-aho poistui Kesärannasta noin kaksituntisen tapaamisen jälkeen mustassa autossa, muita mustia autoja lipui sisään. Keitä autoissa istui? Ja mitä nyt tapahtuu? Periaatteessa edessä on nelikenttä: hallituksen nykypohja jatkaa; PS korvataan kristillisdemokraateilla ja RKP:llä tai muulla tavoin; perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajoaa ja maltilliset jatkaisivat hallituksessa; tai järjestetään uudet eduskuntavaalit. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat keskustan varapj. Antti Kurvinen, kokoomuksen varapj. Janne Sankelo ja perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalen. * lähetyksen jälkeen pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo ilmoittivat, etteivät voi jatkaa hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman Perussuomalaisten kanssa.

Politiikkaradio: 09.06.2017 13.05  

Perjantain lähetys.

Politiikkaradio: Katainen: EU:lle kyberhyökkäyksien viides artikla: 08.06.2017 13.00  

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen haluaa, että EU:lle luodaan yhteinen kyber- ja hybridiuhkien solidaarisuuslauseke - Naton viidettä artiklaa vastaavaa turvatakuupykälä kyber- ja hybridihyökkäysten varalle. Kataisen esille nostamasta ajatuksesta on puhuttu komission ja jäsenmaiden piirissä. Sillä on kannatusta, joskaan se ei sisälly eilen julkistettuun komission puolustuspolitiikan ns. reflektiopaperiin. Miksi Katainen haluaa EU:lle kyberuhkien solidaarisuuslausekkeen? Mihin suuntiin EU:n yhteistä puolustuspolitiikkaa ollaan kokonaisuudessaan viemässä? Millaisessa kunnossa EU:n ja Trumpin Yhdysvaltojen suhteet ovat ns. kulissien takana? Mihin EU:n integraation iso linja on syksyllä suuntautumassa - oletettavasti - Merkelin ja Macronin johdolla? Löytyykö kumppanuuksien syventämismahdollisuuksia paitsi Kiinan myös Afrikan suunnalta? Politiikkaradion jatkoilla katsotaan EMU:n tulevaisuuteen - mihin suuntaan rahaliitto on kehittymässä? Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana. Tänään pidetään Britanniassa parlamenttivaalit. Mikä on viime hetken vaalitunnelma saarivaltakunnassa? Lähetyksen aluksi puhelimessa on lehdistöneuvos Pekka Isosomppi Lontoon-suurlähetystöstä.

Politiikkaradio: Politiikkaradio Extra: Euroopan parlamentti: 07.06.2017 16.10  

Euroopan parlamentti on huomattavasti helpompi hahmottaa kuin Dostojevskin kirjaklassikko Karamazovin veljekset. Näin väittävät Euroopan parlamentti -tietokirjan kirjoittajat Pekka Nurminen ja Satu Helin. Miksi Euroopan parlamentti on sellainen kuin on? Miksi parlamentti toimii siten kuin toimii? Entä kumpi todella on helpompi hahmottaa: Euroopan parlamentti vai Dostojevskin kirjaklassikko Karamazovin veljekset? Politiikkaradio Extrassa vieraina ovat Euroopan parlamentti -tietokirjan kirjoittajat, parlamentin pääsihteeristössä työskentelevä Pekka Nurminen, sekä Yleisradiossa EU-kysymyksiä seuraava toimittaja Satu Helin. Toimittajana on Tapio Pajunen. Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä ovat politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

Politiikkaradio: Mikä ratkaisee Iso-Britannian parlamenttivaalit?: 07.06.2017 13.10  

Brexit-kansanäänestyksen jälkeen brittipolitiikka on ollut brexit-kysymyksen dominoima. Tästä johtuen pääministeri Theresa May on toivonut parlamenttivaaleista äänestystä hallituksen brexit linjasta. Onko pääministeri May:n uhkapeli onnistunut? Nousevatko terrori-iskut vaalien ykköskysymykseksi ohi brexitin? Mikä ratkaisee Iso-Britannian parlamenttivaalit? Entä kumpi voittaa pääministerikisan: istuva pääministeri, konservatiivi Theresa May, vai työväenpuolueen haastaja Jeremy Corbyn? Studiovieraana on yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta. Puhelimessa ovat Suomen Lontoon suurlähettiläs Päivi Luostarinen sekä kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma Oxford Brookes -yliopistosta. Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Tiedusteluvaliokunnasta uusi luotettujen kansanedustajien eliittijoukko?: 06.06.2017 13.01  

Siviilitiedustelun ja sotilastiedustelun parlamentaarista valvontaa varten ehdotetaan perustettavaksi uusi tiedusteluvalvontavaliokunta. Eduskunnassa valiokunnan jäsenille asetettaisiin poikkeuksellisen tiukat kriteerit. Ehdolla olevat kansanedustajat joutuvat antamaan suostumuksensa siihen, että heistä laaditaan niin kutsuttu laaja turvallisuusselvitys, jollaista edes ministereiltä ei edellytetä. Laajassa turvallisuusselvityksessä Suojelupoliisi läpivalaisee kaikki mahdolliset rekisterit. Moista ehtoa ei ole aiemmin asetettu Suomessa poliittisessa tehtävässä toimiville. Tuleeko tiedusteluvalvontavaliokunnasta uusi luotettujen kansanedustajien eliittijoukko? Voivatko arkaluonteiset tiedot todella estää kansanedustajan valinnan valiokunnan jäseneksi? Vieraina ovat tiedustelulainsäädännön uudistamista seuranneen parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) ja ryhmän jäsen, entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Sampo Terho vs. Jussi Halla-aho: 05.06.2017 13.00  

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja valitaan Jyväskylässä tämän viikon lauantaina. Hän on joko Sampo Terho tai Jussi Halla-aho. Mutta löytyykö miesten väliltä eroja: puolueen johtamisessa, maahanmuuttopolitiikassa, talous- ja työllisyyspolitiikassa ja eräissä ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä - mukaan lukien presidenttiehdokkuus? Entä kuinka käy hallitusyhteistyön, kumpi sitten valitaankaan? Haastaja Brysselistä - nykyisen puoluejohdon suosikki: millainen merkitys? Terho ja Halla-aho ovat Sakari Sirkkasen haastateltavina.

Politiikkaradio: Onko presidenttipeli pelattu ennen kuin peli on alkanut?: 02.06.2017 13.00  

Iltasanomien Taloustutkimuksella teettämän, eilen julkistetun gallupin perusteella istuva presidentti Sauli Niinistö voittaisi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Tämä olisi historiallista. Mutta gallupit ovat galluppeja. Ja kisa on vasta alkamassa. Miten siis on: onko peli pelattu ennen kuin peli on varsinaisesti alkanutkaan? Perussuomalaisten puoluekokous on Jyväskylässä ensi viikonloppuna. Lauantaina valitaan Timo Soinin seuraaja: Terho vai Halla-aho? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Hesarin pitkäaikainen, entinen politiikan toimittaja Unto Hämäläinen ja politiikan toimittaja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä.

Politiikkaradio: Jos maailman myllerrys onkin uusi normaali?: 01.06.2017 12.55  

Trump ja Pariisin ilmastosopimus. Eurooppaministeri Sampo Terho (ps.) ja Suomen EU-jäsenyyskansanäänestys. Suomen asema isossa kuvassa ja maailman myllerrys. Myllerrys saa aikaan voimakkaita reaktioita moniin ilmansuuntiin ja monista ilmansuunnista. Samaan aikaan Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteissa on säröjä. Kuinka asetelmaan pitäisi suhtautua? Uskoa, että Trumpin aika ei kestä ikuisuutta vai että olisi parempi varautua pysyvään maailmanjärjestyksen murrokseen? Pitäisikö EU:n hakea uusia kumppaneista, vaikkapa Kiinasta? Ruotsin puolustusministeri tapasi Yhdysvaltain puolustusministerin. James Mattis sanoi, että Ruotsi on liittolainen. Onko Ruotsilla siis erityisasema, jopa liittolaisasema Yhdysvaltojen kanssa? Millainen epäsymmetriaheijastuma kohdistuisi Suomeen? Onko Yhdysvaltojen tuki Natolle enää kiveen hakattu? Jos ei ole, onko suunta ns. eurooppalainen Nato vai mikä? Ja tottakai lähetyksen aluksi ja lopuksikin esille nousee Heinäluoman presidenttiehdokkuus. Ensi viikon maanantaihin mennessä hän kertoo päätöksestään. Yksi puntarissa oleva tekijä on kuulemma oman puolueen ja kannattajien tuki. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Pertti Salolainen (kok.), Eero Heinäluoma (sd.) ja Pekka Haavisto (vihr.).

0:00/0:00
Video player is in betaClose