Politiikkaradio

Politiikkaradio

Finland

Politiikkaa on kaikkialla, ja politiikka on meidän kaikkien asia. Politiikkaradio on myös ohjelma yhteiskunnasta, sen kiinnostavista ilmiöistä ja ihmisistä meillä ja maailmalla.

Episodes

Politiikkaradio: Yksityistäminen - kapitalistin vai sosialistin silmälasien läpi?: 30.06.2017 13.05  

Sote-vääntö jatkuu tänäänkin. Klo 15 kuullaan hallitustrion linjauksia. Sotessa puhutaan yksityistämisestä. Mutta mitä tämä tarkoittaa? Ovatko poliitikot kartalla sen suhteen, mitä sote-palveluita kannattaa julkisen sektorin hoitaa ja mitä vastaavasti yksityisen sektorin? Mitä nobelisti Bengt Holmstömin puheesta eduskunnalle voi oppia? Julkisen talouden suunnitelma (JTS) oli eduskuntakeskustelussa tiistaina. Millaiseen suuntaan talouspolitiikkaa ja työllistämispolitiikkaa pitää ohjata? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansandustajat Elina Lepomäki (kok.) ja Timo Harakka (sd.).

Politiikkaradio: Politiikkaradio Extra: Tuleeko sotesta koskaan valmista?: 29.06.2017 18.35  

Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi tänään kylmää kyytiä hallituksen sote-esitykselle. Valiokunta katsoo lausunnossaan, että soten niin sanottu pakkoyhtiöittäminen on perustuslain vastainen. Yhteensä valiokunta löysi hallituksen lakiesityksestä 15 eri tasoista kohtaa, jotka eivät ole hyväksyttävissä perustuslain näkökulmasta. Mitä sotelle nyt tapahtuu? Luvassa on uusi lakiesitys. Milloin se valmistuu? Voidaanko maakuntavaalit järjestää tammikuussa 2018? Mitä tapahtuu soten valinnanvapaudelle? Ja niin edelleen. Valiokunnan lausunnosta ovat tuoreeltaan debatoimassa kansanedustajat perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.), Ben Zyskowicz (kok.) ja Ville Skinnari (sd.). Toimittaja Sakari Sirkkanen.

Politiikkaradio: Taloudessa hyvä svengi - onko remontin aika?: 29.06.2017 12.50  

Suomen taloudessa on päällä hyvä svengi. Talousennustajat povaavat toinen toisensa jälkeen yhä parempia ja parempia talouden kasvulukuja. Mitä kasvu merkitsee? Mistä kasvu syntyy? Mitä kasvulla saadaan aikaan? Mihin kasvu riittää? Suomen talous on ison kuvan analyysissä ja remontissa. Maailmantalouden ja euroalueen talousnäkymistä kotimaan talouden tuottavuuteen, työllisyysasteeseen, tulevien vuosien kasvunäkymiin ja talousennustamisen kautta vielä syksyn palkkakierroksiin ja työllistämistoimiin sekä korkoympäristön näkymiin. Viimeksi mainitut pöydällä ennen muuta Politiikkaradion jatkoilla. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansantalousosaston osastopäällikkö Mikko Spolander valtiovarainministeriöstä, pääekonomisti Aki Kangasharju Nordeasta sekä ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Politiikkaradio: Sote, maakunnat, valinnanvapaus vai yhtiöt - mikä putoaa pois?: 28.06.2017 13.10  

Sote-uudistus on kohtaamassa vakavia perustuslaillisia ongelmia. Erityisen ongelmalliseksi on osoittautumassa niin sanottu pakkoyhtiöittämismalli, joka ennakoarvioiden mukaan on ristiriidassa perustuslain kanssa. Hallituspuolue kokoomuksen taholta on kiistetty, että pakkoyhtiöittäminen olisi ollut puolueen ensisijainen tavoite sote-uudistuksessa. Keskustan taholta väitettä on kritisoitu. Kaatuuko sote-uudistus, jos yhtiömallia joudutaan korjaamaan? Kaatuuko hallitus, jos kokoomus pitää kiinni uhkauksestaan, ettei maakuntia tule ilman sotea, eikä sotea tule ilman valinnanvapautta? Mikä sote-uudistuksen peruspilareista putoaa pois, vai putoaako mikään? Keskustelemassa ovat Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sekä kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra. Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Eikö EU olekaan tuhoon tuomittu?: 27.06.2017 13.01  

Hetki sitten laaja konsensus eurooppalaisissa tiedotusvälineissä tuomitsi EU:n perikatoon. Nyt sama konsensus rummuttaa EU:n tiivistyviä rakenteita: kiinteämpää rahaliittoa, syvempää yhteistä puolustusta, Ranskan ja Saksan voimakkaampaa yhteistyötä. Miksi EU-puheiden sävy vaihtui täysin ja hämmästyttävän nopeasti? Minne katosivat uhkat ja kriisit: pakolaiskriisi, talouskriisi, brexit, populismi? Tiivistävätkö EU-maat oikeasti yhteistyötä euroalueella, puolustuksessa, rajavalvonnassa? Pitääkö Suomessa varautua eurooppalaiseen valtiovarainministeriöön tai yhteisiin iskujoukkoihin? Vai ovatko puheet integraation syvenemisestä sanahelinää? Keskustelemassa ovat eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) sekä ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Vihriälä: Euroalueelle velkajärjestelymekanismi Saksan tyyliin: 26.06.2017 12.50  

Euroalueelle pitäisi luoda valtioiden velkajärjestelymekanismi maksukyvyttömyystilanteiden varalle, näin sanoo Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Politiikkaradiossa. Vihriälän mukaan kyseinen mekanismi olisi tietynlainen Saksan linjan päätepiste. Se sulkisi pääsääntöisesti pois muiden jäsenmaiden avun. Ranskan linja on perinteisesti ollut toisenlainen. Vastineeksi Ranska voisi saada esimerkiksi EU:n valtiovarainministeriön. EMU-rahaliitto syvenee joka tapauksessa - jos päivän pulssin mukaan mennään. Ennakoinneissa Merkel ryhtyisi uudelleenvalintansa jälkeen syyskuussa yhdessä Ranskan Macronin kanssa EU-integraatiotalkoisiin. Mutta rastit eivät tosiaan ole helppoja ratkaista. Mitä on luvassa yhtäältä pankkien ja euromaiden kannalta? Pankkiunionin loppuunsaattaminen? Finanssipolitiikan integraatio? Ovatko eurobondit kohta täällä? Mitä rahaliiton kehityssuunnat tarkoittavat Suomen asemoinnin kannalta? Tästä Politiikkaradion jatkoilla. Jatkoilla puhutaan myös Suomen taloudesta. Valtiovarainministeriö nosti kasvuennustettaan 1,2 prosentista 2,4 prosenttiin, Nordea puolestaan 1,3 prosentista 3 prosenttiin. Millainen on analyysi? Vesa Vihriälä on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

Politiikkaradio: Politiikkaradio Extra: Trump-sauna: 23.06.2017 14.03  

Viisi kuukautta ja muutama päivä päälle Trumpin hallintoa Yhdysvalloissa. Trump-saunassa 360 asteen analyysia Trumpin sisäpolitiikasta, hallinnon asemoinnista, ulkopolitiikasta ja talouspolitiikasta. Sakari Sirkkasen kanssa ovat saunomassa tutkijat Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta sekä Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista. Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

Politiikkaradio: 22.06.2017 13.10  

Torstain lähetys.

Politiikkaradio: Poliklinikka: Onko politiikan arvopuhe tyhjiöpuhetta?: 21.06.2017 15.50  

Viime päivinä on nähty, kuinka kiista länsimaisuuden ideasta voi johtaa jopa hallituskriisiin – ainakin poliittisen retoriikan perusteella. Politiikkaradio Extran Poliklinikalla diagnoosin kohteena ovat länsimaiset arvot. Mistä siis puhumme kun puhumme länsimaisista arvoista? Kuinka on mahdollista, että kaksi aatteellisesti kovin erilaista politiikan toimijaa voi vedota samoihin länsimaisiin arvoihin? Kuinka varuillaan pitää olla kun poliitikko puhuu arvoista? Haastetaanko länsimaisia arvoja, ja jos, mitä tästä seuraa? Poliklinikalla Sakari Sirkkasen seurassa ovat politiikan tutkijat Hanna Wass ja Johanna Vuorelma sekä eurooppatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Puhelimessa ovat ministeri Jaakko Iloniemi ja tutkija Marja Vuorinen Helsingin yliopistosta. Politiikkaradio Extran Poliklinikalla edetään akuuttipäivytyksestä tapauskertomuksen kautta diagnoosiin päätyen hoitosuunnitelmaan ja mahdolliseen seurantaan.

Politiikkaradio: Mikä erottaa Perussuomalaiset Sinisestä tulevaisuudesta?: 21.06.2017 13.10  

Perussuomalaiset hajosi kahdeksi ryhmäksi: mikä ryhmiä erottaa, mikä yhdistää? Vielä hetki sitten Perussuomalaiset sitoutuivat hallitusohjelmaan. Mikä on linja nyt? Tekeekö Perussuomalaiset oppositiossa kovaa, radikaalia politiikkaa maahanmuuttokysymyksissä tai EU:n vastustamisessa? Kuinka pitkälle politiikan oikeaan laitaan puolue siirtyy? Entä minkälainen on Sininen tulevaisuus -puolueeksi rekisteröityvän Uusi vaihtoehto -ryhmän poliittinen linja? Ryhmällä ei ole poliittista ohjelmaa, vaan linjaksi on ilmoitettu sitoutuminen hallitusohjelmaan. Vastustaako Sininen tulevaisuus Euroopan unionia? Hyväksyykö ryhmä pakolaiskiintiön nostamisen? Keskustelemassa ovat Perussuomalaisista irronneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ja Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Nauttiiko Sipilän hallitus eduskunnan luottamusta?: 20.06.2017 13.10  

Eduskunta äänestää Sipilän hallituksen luottamuksesta viime viikkojen erikoisten vaiheiden jälkeen. Perussuomalaisten johdon vaihduttua Suomi syöksyi hallituskriisiin, mutta ryhmän hajottua kriisi pikapikaa peruttiin. Tapahtumia on kuvattu jopa poliittiseksi näytelmäksi, jossa hallituksen eronpyynnön pikainen peruminen, tai puhe arvoeroista hallituksen sisällä, olivat verho sille, että hallitus oli jo päättänyt jatkaa yhdessä entisen puheenjohtajan Timo Soinin ympärille muodostuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa. Näitä väitteitä esitettiin eduskunnassa hallituksen tiedonantokeskustelussa. Sipilä ja ministerit kiistävät jyrkästi väitteet näytelmistä ja sumuverhoista. Nauttiiko Perussuomalaisista hajonneella Uudella vaihtoehdolla täydennetty Sipilän hallitus eduskunnan luottamusta? Voiko Sipilän hallitus voi jatkaa toimintaansa, vaikka sen parlamentaarinen pohja eduskunnassa on muuttunut? Keskustelemassa ovat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.), Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.) sekä Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah (kd.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Vapaavuori: Sote- ja maakuntauudistus remonttiin: 19.06.2017 12.50  

Kuuden suurimman kaupungin johtajat julkistivat torstaina kannanottonsa sote- ja maakuntauudistuksesta. Kritiikki on voimakasta. Maakuntauudistus voisi kelvata vain sote-uudistuksen pohjaksi. Maakuntahallintoa ei tarvita. Valinnanvapaus saa myös kritiikkiä. Hallituksen esittämää valinnanvapausmallia tulee arvioida uudelleen. Valinnanvapaus on lisäksi tuoreiden lehtitietojen mukaan suurissa vaikeuksessa eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Helsingin ja Tampereen pormestarit ja Espoon, Vantaan, Oulun ja Turun kaupunginjohtajat. Hallitus antaa tänään tiedonantonsa hallituskriisistä eduskunnalle. Luvassa on epäilemättä kovaa keskustelua. Hallituskriisinostoja Politiikkaradion loppupuolella. Sakari Sirkkasen studiovieraana on Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Puhelimessa on vihreiden vastavalittu puheenjohtaja Touko Aalto.

Politiikkaradio: Mitä tapahtuu suomalaiselle populismille?: 16.06.2017 12.50  

Perussuomalaiset hajosi tiistaina. Nyt on aika kysyä miksi ja mitä tapahtuu suomalaiselle populismille. Miksi näin kävi? Mikä oli Soinin rooli? Mikä oli vääjäämätöntä? Miltä halkeaminen näyttää isossa kuvassa? Ydinkysymys on mitä tapahtuu yhtäältä Uudelle vaihtoehdolle ja toisaalta Perussuomalaisille? Kuinka käy eduskuntavaaleissa 2019? Millaisia puolueet tulevat olemaan profiileiltaan? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat populistitutkijat Emilia Palonen, Niko Pyrhönen, Tuukka Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta sekä EVAn toimitusjohtaja Matti Apunen. Puhelimessa on yliopistontutkija Arttu Saarinen Turun yliopistosta. Puhelimessa on yliopistolehtori Arttu Saarinen Turun yliopistosta.

Politiikkaradio: Euroopparadio: Hallituskriisin teatraalisuudesta integraatiorasteihin: 15.06.2017 13.00  

Miltä hallituskriisi on näyttänyt ja näyttää Brysselistä käsin - kuka tiesi mitäkin ja milloin? Oliko plan B kenen tiedossa ja milloin? Oliko KD ja RKP -optio aito hallituspohjavaihtoehto vai ns. kikka kolmonen, jolla motivoitiin Perussuomalaisten loikkareita? Millaista asemointia on luvassa Uuden vaihtoehdon ja Perussuomalaisten välillä, mukaanlukien Perussuomalaisten tulevaisuus Euroopan parlamentissa? Isossa kuvassa Ranskan parlamenttivaalien toinen kierros järjestetään sunnuntaina. Macronille ennustetaan erittäin vahvaa tulosta. Merkelille povataan voittoa Saksan liittopäivävaaleissa syyskuussa. EU:n integraatiojuna etenee sekä puolustuspolitiikassa että rahaliiton osalta. Millaisia integraatiorasteja on luvassa Sipilän hallituksen pöydälle? Brexit-neuvottelut olisi tarkoitus aloittaa ensi viikolla. Euroopparadion jatkoilla kysytään miltä tilanne näyttää? Onko brittien ovi vielä auki unioniin? Ovatko Mayn pääministeripäivät pian luetut? Sakari Sirkkasen haastateltavina Strasbourgin studiosta ovat europarlamentaarikot Henna Virkkunen (kok.), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) sekä Hannu Takkula (kesk.).

Politiikkaradio: Uusi vaihtoehto - Timo Soinin kolmas jytky?: 14.06.2017 13.10  

Eilen nähtiin eduskunnassa hurjapäinen poliittinen manööveri, kun kaksikymmentä perussuomalaista kansanedustajaa marssi ryhmähuoneeseen juuri valitun puheenjohtajan Jussi Halla-ahon eteen ja ilmoitti eroavansa Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. "En olisi uskonut, enkä olisi halunnut nähdä sitä päivää, että jätän perustamani puolueen eduskuntaryhmän. Jouduin tilanteeseen, jota en osannut edes kuvitella", kirjoittaa Timo Soini. Mitä oikein tapahtui? Ja ennen kaikkea miksi? Onko Uusi vaihtoehto nykypäivän SKYP? Miten käy Halla-ahon Perussuomalaisille? Tapio Pajusen vieraina ovat Kalevi Sorsa säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander sekä tutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Politiikkaradio: #Hallituskriisi - ja kuinka se ratkeaa?: 13.06.2017 13.10  

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa Naantalin Kultarannassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Kuinka hallituskriisi ratkeaa? Miksi Perussuomalaisten uudelle puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle näytettiin ovea hallituksesta? Miten nykyeduskunnasta voi muodostaa toimintakykyisen enemmistöhallituksen? Hallituskriisistä keskustelemassa ovat kansanedustajat Matti Vanhanen (kesk.) ja Ben Zyskowicz (kok.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Politiikkaradio Extra: Hallitus kaatumassa - mitä nyt tapahtuu?: 12.06.2017 18.15  

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoivat tänään klo 17 Kesärannassa järjestetyssä infossaan miksi hallitusyhteistyö Jussi Halla-ahon Perussuomalaisten kanssa ei ole mahdollista. Päivä on historiallinen. Kuinka tilannetta voi arvioida ja mitä tapahtuu seuraavaksi? Politiikkaradion Extran aluksi kuullaan Sipilän ja Orpon infoa (00`00"-16`12"). Tämän jälkeen infoa kommentoivat politiikan toimittaja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä ja poliittisen historian tutkija, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander. Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

Politiikkaradio: Kaatuuko hallitus?: 12.06.2017 13.10  

Tänään on kotimaan politiikassa kova päivä. Aamupäivällä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) keskustelivat arvoista ja ehkä muistakin hallitusyhteistyöasioista tuoreen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps.) kanssa. Kun Halla-aho poistui Kesärannasta noin kaksituntisen tapaamisen jälkeen mustassa autossa, muita mustia autoja lipui sisään. Keitä autoissa istui? Ja mitä nyt tapahtuu? Periaatteessa edessä on nelikenttä: hallituksen nykypohja jatkaa; PS korvataan kristillisdemokraateilla ja RKP:llä tai muulla tavoin; perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajoaa ja maltilliset jatkaisivat hallituksessa; tai järjestetään uudet eduskuntavaalit. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat keskustan varapj. Antti Kurvinen, kokoomuksen varapj. Janne Sankelo ja perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalen. * lähetyksen jälkeen pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo ilmoittivat, etteivät voi jatkaa hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman Perussuomalaisten kanssa.

Politiikkaradio: 09.06.2017 13.05  

Perjantain lähetys.

Politiikkaradio: Katainen: EU:lle kyberhyökkäyksien viides artikla: 08.06.2017 13.00  

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen haluaa, että EU:lle luodaan yhteinen kyber- ja hybridiuhkien solidaarisuuslauseke - Naton viidettä artiklaa vastaavaa turvatakuupykälä kyber- ja hybridihyökkäysten varalle. Kataisen esille nostamasta ajatuksesta on puhuttu komission ja jäsenmaiden piirissä. Sillä on kannatusta, joskaan se ei sisälly eilen julkistettuun komission puolustuspolitiikan ns. reflektiopaperiin. Miksi Katainen haluaa EU:lle kyberuhkien solidaarisuuslausekkeen? Mihin suuntiin EU:n yhteistä puolustuspolitiikkaa ollaan kokonaisuudessaan viemässä? Millaisessa kunnossa EU:n ja Trumpin Yhdysvaltojen suhteet ovat ns. kulissien takana? Mihin EU:n integraation iso linja on syksyllä suuntautumassa - oletettavasti - Merkelin ja Macronin johdolla? Löytyykö kumppanuuksien syventämismahdollisuuksia paitsi Kiinan myös Afrikan suunnalta? Politiikkaradion jatkoilla katsotaan EMU:n tulevaisuuteen - mihin suuntaan rahaliitto on kehittymässä? Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana. Tänään pidetään Britanniassa parlamenttivaalit. Mikä on viime hetken vaalitunnelma saarivaltakunnassa? Lähetyksen aluksi puhelimessa on lehdistöneuvos Pekka Isosomppi Lontoon-suurlähetystöstä.

0:00/0:00
Video player is in betaClose