Politiikkaradio

Politiikkaradio

Finland

Politiikkaa on kaikkialla, ja politiikka on meidän kaikkien asia. Politiikkaradio on myös ohjelma yhteiskunnasta, sen kiinnostavista ilmiöistä ja ihmisistä meillä ja maailmalla.

Episodes

Politiikkaradio: Ahvenanmaa ja pienet vihreät miehet: 21.10.2016 12.30  

Ahvenanmaan demilitarisoitu asema nousi tällä viikolla isolla otsikoihin. Mikä on analyysi debatista? Keskustan eduskuntaryhmän pj. Antti Kaikkonen blogasi keskiviikkona, että nyt pitäisi hallituksessa pidättäytyä sudenkuoppien rakenteluista ja puhaltaa ns. yhteen hiileen. Miksi porisee? Ensi viikon torstaina tiedämme kenestä tulee Olli Rehnin seuraaja elinkeinoministerinä. Kuka hän on - tämä perjantain poliittisessa vakioveikkauksessa. Entä Timo Soinin ja Antti Rinteen nokittelu eilisellä eduskunnan kyselytunnilla -isänmaallisuudesta? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Jari Korkki Ylen politiikan toimituksesta.

Politiikkaradio: Työttömyys ei sula - rajut päätökset vasta edessä?: 20.10.2016 12.30  

Hallitusohjelma 2016 tavoite: 110 000 uutta työllistä, 72 prosentin työllisyystavoite. Kaukana ollaan. Mitä pitäisi tehdä? Onko edessä rajuja päätöksiä, esimerkiksi ansiosidonnaisen lisäheikennykset tai työehtosopimusten palkkajoustojen lisääminen? Entä yleissitovuus? Hallituksen puoliväliriihessä tehdään uusia päätöksiä jos ei työttömyystilanne tästä kohene, näin sanoo Politiikkaradion kuukauden ministerihaastattelussa on työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps). Puhelimessa on vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. Sakari Sirkkanen on toimittajana.

Politiikkaradio: Ketkä maksavat maakuntien viulut?: 19.10.2016 13.10  

Valtiovarainministeriö on tehnyt koelaskelman tulevien maakuntien rahoituksesta. Laskelma osoittaa, että uudistuksen suurimpia menettäjiä olisivat Uusimaa, Pohjanmaa ja Lappi. Uudellamaalla menetys on lähes 100 euroa asukasta kohden. Uudistuksen suurimpia hyötyjiä ovat Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Karjala. Pohjois-Pohjanmaalla koelaskelmat osoittavat 202 euroa lisärahaa per asukas. Mistä isot erot johtuvat? Ovatko erot todellisia eroja alueiden nettorahoituksessa? Onko maakunnille kaavaitu rahoitusmalli oikeudenmukainen? Miten estetään, ettei maakuntahallinnosta muodostu uutta menoautomaattia? Vieraina ovat kansanedustajat Sanna Lauslahti (kok.) ja Timo Korhonen (kesk.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Sopimus joka pelastaa maailman?: 18.10.2016 13.10  

Pariisin ilmastosopimus on käännekohta "jolloin me viimein päätimme pelastaa planeettamme", sanoo Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Kiinan presidentti Xi Jinping puolestaan vaatii "innovatiivista lähestymistapaa ilmastonmuutokseen". Myös Euroopan parlamentti ratifioi sopimuksen pikavauhdilla ennen monimutkaista jäsenten välistä keskustelua. Onko Pariisin ilmastosopimus käänteentekevä paperi, kuten maailman johtajat väittävät. Määritteleekö ilmastopolitiikka ja ilmastonmuutos tätä vuosisataa dramaattisemmin kuin mikään muu? Miten eduskunnassa ratifioitavana oleva Pariisin ilmastosopimus muuttaa Suomea? Vieraana ovat kansanedustajat Saara-Sofia Siren (kok.) ja Antero Vartia (vihr.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Mitä talousnobelisti Bengt Holmström ajattelee koulutuspolitiikasta ja muista kasvun eväistä?: 17.10.2016 12.58  

Politiikkaradiossa kuullaan maaliskuussa 2014 Suomen Pankin Rahamuseossa äänitetty keskustelu, jossa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen johdolla keskustelivat niin korkeakoulupolitiikasta kuin akateemista tutkimustoiminnasta sekä t&k-sektorista laajemmin, muun muassa juuri nyt ajankohtaisesta pääomittamisesta yliopistojen osalta. Liikasen kanssa keskustelemassa ovat tuore talousnobelisti Bengt Holmström sekä professorit Sixten Korkman ja Matti Pohjola.

Politiikkaradio: Puheet päreiksi: Poliittisen väittelyn irvikuva: 14.10.2016 13.05  

Yhdysvaltain presidentinvaalien toinen väittely Hillary Clintonin ja Donald Trumpin välillä keskittyi Trumpin kourintapuheiden aiheuttamaan skandaaliin. Debatissa Trump väisteli aihetta viittaamalla pukukoppipuheeseen: locker room talks - pukukoppipuhetta vain ja jatkoi paasamaalla Isiksestä. Miksi Yhdysvaltain presidentinvaalidebatit ovat käpristyneet poliittisen debatin irvikuvaksi: silkaksi haukkumiseksi tai omakehuksi? Alammeko luulla, että politiikka on tätä? Mikä on päivän politiikan sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Politiikkaradio: Kuumottava yrittäjävähennystaisto jatkuu: 13.10.2016 13.10  

Eduskunnassa käytiin eilen kiihkeää keskustelua hallituksen yrittäjävähennyksestä. Debatti jatkuu samalla intohimon tasolla Politiikkaradiossa. Pienyrittäjien tukemista vai suurten suosimista? Studiossa ovat Sakari Sirkkasen kanssa kansanedustajat Markus Lohi (kesk) ja Timo Harakka (sd). Lopuksi ehditään lyhyesti kysyä mitä opittavaa poliitikoilla olisi talousnobelistamme.

Politiikkaradio: Syrjäyttävätkö yksityiset sote-yhtiöt jatkossa julkiset toimijat?: 12.10.2016 13.10  

Sote-uudistus on massiivinen uudistus, mutta onko se samalla myös vallankumous julkisten toimijoiden järjestelmästä kohti yksityisten toimijoiden järjestelmää? Tuleeko yksityisistä terveyskeskuksista jatkossa pääsääntö ja julkisista poikkeus? Hallituspuolueista erityisesti kokoomus on ajanut yksityisiin toimijoihin ja valinnanvapauteen nojaavaa sotea. Suurimmassa oppositiopuolueessa SDP:ssä sen sijaan uskotaan pääsääntoisesti julkiseen hoivaan. Mitä riskejä yhtiömuotoiseen sote-toimintaan liittyy, mitä mahdollisuuksia? Entä onko hallitus määräämässä lakeja, joilla sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavat yritykset maksavat veronsa Suomeen? Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan sote-toimijoiden olisi maksettava verot Suomeen Suomessa tekemästään tuloksesta. Vieraina ovat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) ja valiokunnan jäsen Sari Sarkomaa (kok.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Siirtyvätkö Suomen puolustuksen peruskivet?: 11.10.2016 13.10  

Venäjän toimet Krimillä ja Syyriassa kiristävät Venäjän ja lännen välejä. Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa arvioidaan, että turvallisuustilanteen kiristyminen Euroopassa ja Itämeren alueella vaikuttaa välittömästi Suomeen. Miltä osin Suomen puolustuspolitiikka on muutoksessa? Puolustusministeriön ylijohtajan Janne Kuuselan mukaan turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on tiivistymässä EU:n sisällä vielä tämän vuoden aikana. Laukaisevana tekijänä oli Iso-Britannian brexit-äänestys. ”Nyt on semmoinen poliittinen momentum olemassa, että uskoisin, että tämän vuoden aikana tullaan tekemään päätöksiä, joilla vahvistetaan Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa”, sanoo Kuusela Politiikkaradion haastattelussa. Kyse ei kuitenkaan ole EU:n kilpajuoksusta, tai ”kauneuskilpailusta” Naton kanssa. EU:lle ei olla luomassa puolustusliittoa Naton tapaan, sanoo Kuusela. ”Tämä ei ole mitään nollasummapeliä, eikä tässä ole minkäänlainen kauneuskilpailu meneillään EU:n ja Naton välillä. Se on ihan päivänselvä asia, että valtaosa EU-maista järjestää puolustuksensa Naton kautta. Ei tässä lähdetä luomaan mitään tarpeetonta päällekkäisyyttä.” ”Se mitä EU:ssa tehdään, niin katsotaan, että mitkä olisivat niitä EU:n omia vahvuusalueita, jotka tulisi käyttää hyväksi omien kansalaisten ja omien jäsenmaiden suojaamiseen”, sanoo Kuusela ja tähdentää, että Suomelle ”EU:n turvallisuus- ja puolustusulottuvuudella on merkittävää painoarvoa”. Suomen puolustuspolitiikan lähtökohta on rajoitetumpi Ruotsiin verrattuna, sanoo puolestaan reservin prikaatinkenraali Juha Pyykönen. Pyykösen Ulkopoliittiselle instituutille kirjoittamassa raportissa vertaillaan Suomen ja Ruotsin sotilaallista yhteistyötä Naton kanssa. ”Ruotsi on ollut merkittävästi vapaampi toimija siinä suhteessa ja voinut vaikuttaa omaan turvallisuusympäristöönsä merkittävästi enemmän, sanoo Pyykönen Politiikkaradiossa. ”Tämä että Venäjä ilmoittaa, että emme halua, että Suomi liittyy Natoon, niin ei ole mikään uutinen, koska eihän se ole halunnut meidän liittyvän aikaisemminkaan mihinkään.” Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Politiikkaradio: Onko Trumpin peli pelattu?: 10.10.2016 12.30  

Peli kovenee ja on monien mielestä Yhdysvaltain presidentinvaalitaistossa kovempaa kuin koskaan aiemmin. Donald Trump on elämänsä vaikeuksissa viikonlopun naiskommenttikohun vuoksi ja republikaanieliitin tuen ehtyessä. Hillary johtaa gallupeissa. Mikä on tilanne jatkossa? Lokakampanja jatkuu, puolin ja toisin. Politiikan asiasisällöillä ei tunnu enää olevan vaalitaiston viimeisen kuukauden käynnistyessä merkitystä. Onko Trumpin peli pelattu vai voisivatko mrs. & mr. Smith tuottaa yllätyksen? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat amerikkalaisen kauppakamarin AmChamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius ja väitöskirjatutkija Oscar Winberg Åbo Academista. Puhelimessa on dosentti Benita Heiskanen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta.

Politiikkaradio: Sailas: Yleissitovuutta saisi höllentää: 07.10.2016 12.55  

Raimo Sailas sanoo Politiikkaradiossa, että työmarkkinauudistuksissa Suomessa pitäisi höllentää yleissitovuutta. Kuinka tämä tarkemmin pitäisi tehdä, tätä ei Sailas osaa tarkentaa. Sote-uudistukseen on jyvitetty kolmen miljardin euron säästötavoite vuoteen 2030 mennessä. Sailas ei usko tavoitteen toteutumiseen vaan päinvastoin katsoo, että edessä saattaa olla ainakin aluksi kustannustason nouse palkkaharmonisoinnin ja tietoteknisen integraation kautta. Velkamäärät kasvavat ja kasvu perustuu velalle. Tullaanko jossain vaiheessa tilanteeseen, jossa velkoja on pakko antaa anteeksi reippaalla kädellä? Tuottavuuden kasvu on ollut historiallisen alhaisesta länsimaissa. Miksi? Entä jos tuottavuus nousisikin jatkossa, kuinka hedelmät jaetaan? Ministeri Raimo Sailas on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

Politiikkaradio: Mihin Venäjän median kriittinen Suomi-kirjoittelu tähtää?: 06.10.2016 13.10  

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila kommentoi viime viikonloppuna, että venäläisessä mediassa kirjoitellaan Suomesta parhaillaan aiempaa kriittisemmin ja että kriittisillä kirjoituksilla pyritään jopa horjuttamaan Suomen itsenäisyyttä. Mantila perustelee näkemyksiään puhelimitse. Studiossa ovat vastaamassa kansanedustajat Ilkka Kanerva (kok) ja Markus Mustajärvi (vas). Esille nousee myös Syyrian tilanne. Yhdysvalloissa arvioidaan nyt sotilaallisen intervention mahdollisuutta, viime yönä Suomen aikaa maan valtiojohto on arvioinut tilannetta, Mustajärvi kertoo. Keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä on jälleen noussut otsikoihin. Millainen optio niin kutsuttu Naton fast track on? Kanervan ja Mustajärven mukaan Suomea uhkaavan kriisin realisoituessa Suomen Nato-jäsenyys voisi toteutua muutamassa kuukaudessa. Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

Politiikkaradio: "Suomessa on harhautettu kansalaismielipidettä Naton osalta": 05.10.2016 13.10  

Suomi ja Ruotsi ovat ovat Venäjän edessä ilman todellisia turvatakuita, kirjoittaa ulkoasiainneuvos ja valtiotieteen tohtori Alpo Rusi tänään julkaistussa kirjassaan Yhdessä vai erikseen. Turvatakuut olisivat tarjolla Natossa, mutta Venäjän painostaessa kysymystä kierretään kuin kissa kuumaa puuroa. Rusin mukaan aika Nato-ratkaisulle oli Suomessa otollinen 2000-luvun alkuvuosina, mutta Suomen ulkopoliittinen johto, presidentti Tarja Halosen johdolla, jätti tilanteen käyttämättä. ”Sen jälkeen jäätiin tähän ajattelutapaan, että ei ole ainuttakaan syytä liittyä Natoon, niin kuin Halonen vielä ihan virkakautensa loppuun saakka esitti. Mielestäni aika käsittämätön kommentti ja osoitti sitä, että hän ei ollut ottanut riittävästi huomioon Naton historiallista merkitystä Euroopassa”, sanoo Rusi Politiikkaradiossa. ”Jos ei Natoa olisi perustettu 1949, niin kyllä kai Euroopan historia olisi kirjoitettu toisella tavalla”, sanoo Rusi. Rusi arvostelee kovin sanoin suomalaisia poliitikkoja omien asemien pönkittämisestä vastustamalla Natoa. Rusin mukaan Suomessa on puutteellisesti arvioitu Natoa ja "suorastaan harhautettu kansalaismielipidettä Naton osalta", sanoo Rusi Politiikkaradiossa. Samalla Suomessa ei olla ymmärretty Venäjän muutosta, joka yhä enemmän kaventaa Suomen liikkumatilaa ja pyrkii horjuttamaan Suomen turvallisuutta. ”Tämä on isompi kysymys kuin yhden puolueen toiminta. Mä voisin arvostella kaikkia puolueita ihan rauhassa jänistämisestä. Tai oikean kielen käyttämisen välttämisestä.” ”Puhutaan Ukrainan tapahtumista kun pitäisi puhua Venäjän aggressiosta Ukrainassa. Tämä on sitä kieltä, sitä suomalaista peitekieltä, jonka kautta ei tietenkään meidän ulkopoliittista keskustelua voida käydä kovin hedelmällisesti”, sanoo Rusi. Rusi myös muistuttaa Krimin tapahtumien yllättävästä samankaltaisuudesta Suomen historian kanssa. Tapa millä Suomen valtiollinen yhteys Ruotsiin 1800-luvun alussa lopetettiin, Tilsitin-sopimuksen seurauksena ja Ruotsin ja Venäjän sodalla, ”muistuttaa Krimin anastusta”, toteaa Rusi. ”Suomi anastettiin”, sanoo Rusi. Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Politiikkaradio: Kuka pelastaa jos saksalainen jättipankki kaatuu?: 04.10.2016 13.10  

Kuka rientää apuun, jos saksalaisen jättipankin Deutsche Bankin ongelmat kärjistyvät ja pankki uhkaisi jopa kaatua? Onko mahdollista, että jopa Suomen valtio joutuisi tukemaan saksalaista pankkia? Suomen valtio ei lähde Deutsche Bankia pelastamaan, sanoo Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja suuren valiokunnan jäsen Sampo Terho. ”Se on aivan täydellisen varma asia, että mitä tahansa tästä seuraa, niin Suomen valtio ei rupea sitä rahoittamaan. Ei missään nimessä. Se on täysin päivänselvää”, sanoo Terho Politiikkaradiossa. ”Suomen hallituksen, nykyisen hallituksen linja ja Suomen hallitusohjelma kieltää ja estää lisäämästä yhteisvastuuta.” Sijoittajavastuu on osa Euroopan pankkiunionin periaatteita. Sen mukaan Deutsche Bankin pankin omistajat kärsivät ensin, sen jälkeen velkojat. Sijoittajavastuusta pidetään myös kiinni, sanoo suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.). ”Sijoittajanvastuusta pidetään kiinni. Sijoittajanvastuu on ensisijainen. Se on moraalisesti ainoa kestävä periaate. Muuten syntyy ihan totaalinen moraalikato. En usko, enkä kuuna päivänä näe tilannetta, että EU-maat, euromaat, lähtisivät yhdessä tukemaan Deutsche Bankia”, sanoo Tuppurainen Politiikkaradiossa. Tuppuraisen mukaan keskustelu Deutsche Bankin kaatumisesta ja pelastamisesta on myös pahasti ennenaikaista. ”Täytyy nyt rauhoitella tätä tilannetta, että vielä ei olla menossa siihen kriisinratkaisuun. Vielä ei olla menossa minkäänlaiseen ”haircuttiin”. On täysin mahdollista että Deutsche Bankilla on riittävät pääomat tästä tilanteesta selviämiseen”, sanoo Tuppurainen. Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Politiikkaradio: Kuinka ansiosidonnaisen lisäleikkaaminen toisi työpaikkoja?: 03.10.2016 12.56  

Hallitus asetti syyskuun alussa työryhmän arvioimaan lisätoimia työttömyyden nujertamiseksi. Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäen johdolla istuneelta työmarkkinatyöryhmältä odotettiin yksimielistä linjausta. Ei tullut. Vaikein pala on ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaaminen. Lisäksi työryhmä, jonka raportti ei ole vielä julkinen, arvioi neljää muuta pointtia, mm. palkkatuen laajentamista. Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat johtava ekonomisti Penna Urrila EK:sta ja pääekonomisti Olli Koski SAK:sta.

Politiikkaradio: Puheet päreiksi: Politiikan tosi-tv sirkus vailla vertaa: 30.09.2016 13.05  

Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut. Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia. Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä? Entä miksi Suomessa on niin perin vaikeaa hypätä pois politiikasta? Mikä on politiikan päivän sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Politiikkaradio: Onko Deutsche Bank uusi Lehman Brothers?: 29.09.2016 12.30  

Saksalainen pankkijätti Deutsche Bank on kovissa vaikeuksissa. Joudutaanko pankkia pääomittamaan, ja jos, kuinka? Onko Deutsche potentiaalisesti uusi Lehman Brothers, joka kaatuessaan aikaansaisi systeemisen riskin laukeamisen, joka leviäisi eurooppalaiselle pankkisektorille? Keskuspankit kamppailevat nollakorkojen maailmassa. Millaisia riskejä tähän sisältyy? Mitä EKP vielä voisi tehdä - olivatko esimerkiksi Japanin keskuspankin osake-arvopaperiostot mahdollisia EKP:lle? Keskuspankkiirien kommenteissa on kuultu pallon heittämistä poliitikoille. Millaisia politiikkatoimia pitäisi tehdä potentiaalisen kasvun käynnistämiseksi? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat rahapolitiikka- ja tutkimusosaston päällikkö Tuomas Välimäki Suomen Pankista sekä ekonomisti-tutkija Helsingin yliopistosta, GNS Economicsin pääekonomisti Tuomas Malinen.

Politiikkaradio: Öljyä talouskoneeseen, mutta mihin kohtaan?: 28.09.2016 13.10  

Sipilän hallituksen ohjelmassa on useita hankkeita, joissa sääntelyn purkamisen uskotaan luovan uusia työpaikkoja. Hallitus vapautti kauppojen aukioloajat, suunnittelee vapautuksia taksiliikenteeseen ja liberalisoi muun muassa alkoholipolitiikkaa. Missä asioissa vapauttaminen on järkevää, missä ei? Talousvaliokunnan jäsenen Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan Suomi kaipaa vapaampia työmarkkinoita. Vartiainen moittiikin hallitusta siitä, että se maksoi liian kovan hinnan kilpailukykysopimuksesta. ”Kilpailukykysopimus on hyödyllinen, koska se aloittaa korjausliikkeen tässä meidän suhteellisessa kustannustasossa. Mutta minun mielestäni hallitus maksoi siitä liian kovan hinnan lupaamalla, että ei sitten tehdä enää työmarkkinauudistuksia yli sen mitä hallitusohjelmasta oli siihen asti sovittu”, sanoo Vartiainen Politiikkaradiossa. ”Erityisesti tämä työpaikkasopiminen olisi ollut sellainen avain, jolla me oltaisiin saatu sekä kilpailukykyä, että tuottavuutta, että työttömyyttä alaspäin, mutta se vesittyi tässä valitettavasti.” Eduskunnan talousvaliokunnassa vaikuttavan Ville Skinnarin (sd.) mukaan on selvää, että kilpailua ja vapauttamista tarvitaan, mutta huomauttaa, että on myös toimialoja, joita ei missään nimessä tule antaa yksityisten käsiin. Skinnari on erityisen huolissaan sote-uudistukseen kirjatusta yhtiöittämismallista. ”Suomessa ollaan sotessakin menossa tällaiseen kahdeksantoista Attendo-alueen malliin. Luodaan ehkä itse tietoisesti luonnollisia monopoleja sellaiselle alalle missä on oikeastaan, voi sanoa ilkeästi, että puoliaivokin tekee tiliä. Esimerkiksi ministeri Mykkänen on kokoomuslaisena todennut ihan julkisesti, että hänen mielestään luonnollisen monopolin tulee olla julkisessa omistuksessa”, sanoo Skinnari. ”Siitähän me ollaan nähty näitä kamalia asioita niin valtion tasolla, kuin kuntatasolla, esimerkiksi näiden sähköyhtiöiden osalta.” Skinnari myös muistuttaa, että Ruotsissa, toisin kuin Suomessa, valtio jopa haalii itselleen lisää strategisia osaamisalueita. Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Politiikkaradio: Miten painajainen Syyriassa saataisiin loppumaan?: 27.09.2016 13.10  

Syyrian hallitus ja sitä tukeva Venäjä ovat syyllistyneet sotarikokseen pommittaessaan siviilejä Aleppossa, sanovat Ranskan, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläät. Sotarikokset eivät saa jäädä rankaisematta ja rankaisemattomuus ei kerta kaikkiaan ole vaihtoehto, sanoi Ranskan YK-lähettiläs. Perusteet sotarikossyytöksille ovat olemassa, sanoo ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.). ”Perusteita varmasti näinkin kovalle syytökselle on olemassa. Kyllä nämä on äärimmäisen julmia pommituksia, jossa kohteena ei missään tapauksessa voi olla pelkästään niin sanotut kapinalliset tai sotilaalliset kohteet. Siellä on valtava määrä siviilikohteita joukossa”, sanoo Vanhanen Politiikkaradiossa. Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok.) mukaan Syyrian hallitus näyttää hakevan Venäjän tukemana sotilaallista ratkaisua, jollainen ei ole Syyriassa mahdollinen. ”Asia on päivänselvä. Poliittinen ratkaisu on ainoa mahdollisuus. Mitään muuta keinoa ei ole. Kuinka kauan sen kypsyttäminen kestää? Me emme tiedä”, sanoo Salolainen. Jotta ratkaisu syntyisi, Venäjän pitäisi ottaa uudenlainen asenne suhteessa tukemaansa Syyrian presidenttiin al-Assadiin, sanoo Vanhanen. ”Jos tästä joskus ratkaisu syntyy, niin al-Assad ei mielestäni voi toimia yhtenäisen valtion johdossa. Al-Assadin suhteen ratkaisevassa asemassa on Venäjä. Venäjän pitäisi ottaa uudenlainen asenne suhteessa al-Assadiin.” Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Politiikkaradio: Tyrivätkö poliitikot, jos eivät investoi velalla?: 26.09.2016 12.30  

Kysymys julkisella velalla investoimisesta on jälleen noussut otsikoihin. Suomi saisi ennätyshalvalla velkaa. Kannattaisiko rahoittaa julkisia investointeja, hallituksen kärkihankkeita ja vastaavia, pitkällä 30-vuotisella miljarditason velalla? Sitä saisi kuulemma alle prosentin korolla. Ja jos, mihin tätä velkaa kannattaisi investoida? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ja ekonomisti Janne Huovari Pellervon taloustutkimuksesta.

0:00/0:00
Video player is in betaClose