Politiikkaradio

Politiikkaradio

Finland

Politiikkaa on kaikkialla, ja politiikka on meidän kaikkien asia. Politiikkaradio on myös ohjelma yhteiskunnasta, sen kiinnostavista ilmiöistä ja ihmisistä meillä ja maailmalla.

Episodes

Politiikkaradio: Puheet päreiksi: Suomi 99 - missä kantimissa on isänmaa?: 09.12.2016 13.05  

Isänmaallisuus on tasavallassa elävän kansalaisen tärkein hyve, väittivät uuden ajan filosofit. Myös 2010-luvulla isänmaallisuus herättää intohimoja. Jälleen kerran itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa ja vastamielenosoituksissa otettiin kantaa itsenäisyyden ja isänmaallisuuden moniin merkityksiin. Minkälaisia mielikuvia isänmaallisuus käsitteenä on saamassa? Yhdistyykö Suomen leijonaan aggressiivisuus ja suvaitsemattomuus, vai tasa-arvo ja sallivuus? Mikä on Suomi 99 -viikon politiikan sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Politiikkaradio: Onko työmarkkinajärjestelmämme tiensä päässä?: 08.12.2016 13.10  

Robotiikka, automatiikka, globaalit arvoketjut, kotimaan kysyntä, kaupungistuminen, sisäinen muuttoliike, työn tarjonnan ja kysynnän kohtaaminen. Millaisia paineita tulevaisuuden työmarkkinoihin kohdistuu? Onko nykyinen järjestelmämme ajautunut umpikujaan vai voidaanko eteenpäin päästä nykyjärjestelmän parametrejä säätämällä? Tulevaisuustutkija, työelämätutkija Ilkka Halava on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

Politiikkaradio: Kriisiaika ajaa demokratiaa umpikujaan - mistä löytyy ulospääsy?: 07.12.2016 13.10  

2010-luvulla kamppaillaan moninaisten poliittisten, taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kriisien kanssa: ilmastonmuutos uhkaa ekosysteemiä, globalisaatio muuttaa maailmantalouden työnjakoa, digitalisaatio hävittää työpaikkoja, Trump-ilmiö ravistelee maailman vanhinta demokratiaa Yhdysvaltoja. Myös julkinen keskustelu viestii kriisiajasta: julkisuus on kiihkeämpää ja reaktiivisempaa, kohut äityvät helposti vihapostaukseksi. Tulehtuneesta ilmapiiristä kertoo myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Yleisradion välillä vellonut sananvapauskohu. Kertovatko ajanmerkit umpikujasta? Onko liioiteltua väittää, että nykyhetken kriiseissä olisi vaakalaudalla jopa demokratian tulevaisuus? Vieraana on Dialogi demokratiassa -kirjan tekijä, filosofi Kai Alhanen. Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Katainen: Kasvupaketin koko 500 miljardiin: 06.12.2016 10.00  

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kertoo Politiikkaradiossa, että investointeja Euroopassa lisäävän kasvupaketin kokoa pyritään kasvattamaan 500 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä. EU-rahaa paketissa olisi tuolloin viidesosa ja loput 400 miljardia euroa tulisi yksityisiltä sijoittajilta. Entä miltä Eurooppa näyttää isossa kuvassa Italian kansanäänestyksen jälkeen, Brexit-projektin edistyessä ja merkittävän vaalivuoden 2017 kynnyksellä? Miltä 99 vuotta täyttävä Suomi näyttää Brysselin näkökulmasta? Sakari Sirkkasen haastattelee.

Politiikkaradio: Mihin Italian vaalitulos johtaa?: 05.12.2016 13.08  

Italian pääministeri Matteo Renzi on jättänyt eropyyntönsä. Mitä Italiassa tapahtuu? Millaisia vaikuksia tuloksella on ensi vuonna Eurooppassa järjestettäviin merkittäviin vaaleihin? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat pääekonomisti Reijo Heiskanen OP:sta ja politiikan historian tutkija, Kalevi Sorsa Säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander. Puhelimessa on Rooman suurlähettiläs Janne Taalas.

Politiikkaradio: Kuumottava #sipilägate: 02.12.2016 13.05  

Politiikan viikon kuumottava #sipilägate ja kohun eri aspekteja. Pääministeri, Yle, muu media ja mitä nyt tapahtuu? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen Yleltä ja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä.

Politiikkaradio: Italialainen politiikan kolmiodraama: Renzi, Grillo ja Berlusconi: 01.12.2016 12.55  

Italiassa järjestetään sunnuntaina kansanäänestys. Mistä on kysymys? Senaatin vallan vähentämisestä, vaalilain uudistamisesta, pääministeri Renzin asemasta, populismin torjumisesta, eliitin suosimisesta vai mistä? Tätä samaa nimittäin pohtivat monet italialaisetkin parhaillaan. Eurooppalaisessa establishment talousmediassa Renzin häviö on kuvattu huomattavana riskinä, jota seuraisi populistien nousu ja Viiden tähden liikkeen - keulahahmonaan Bebbe Grillo - valtaannousu. Mutta onko tämä mahdollista? Entä jos olisi, olisiko tämä katastrofi Euroopalle? Sitten on Silvio Berlusconi. Mitä tarkoittaa, että runsaat kaksikymmentävuotta Italian politiikkaa luotsannut kiistelty hahmo ja mediamoguli tekisi comebackin? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat The Ulkopolitist -verkkolehden toimittaja Jenna Vehviläinen sekä suomalais-italialainen Anton Monti. Puhelimessa on suurlähettiläs Janne Taalas Roomasta.

Politiikkaradio: Ylegate ja kansallinen ilmasto- ja energiastrategia ruuvipenkissä: 30.11.2016 13.10  

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) olisi painostanut Yleisradiota häntä itseään koskevassa jääviysuutisoinnissa. Ylen vastaava uutispäätoimittaja Atte Jääskeläinen kiistää tulkinnan Ylen vaientamisesta, mutta vahvistaa Sipilän ilmoittaneen, ettei luottamusta Yleen ole. ”En todellakaan usko tällaiseen”, sanoo eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) painostusväitteistä, mutta korostaa, ettei ole ulkomaanmatkastaan johtuen seurannut tarkkaan kohun käänteitä. Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan "Pääministerin harkintakyky on pahan kerran pettänyt". "Ei median tarvitse edes nauttia pääministerin luottamusta, vaan pääministerin pitää nauttia kansan valitseman eduskunnan luottamusta. Ja hän on se, joka on tilivelvollinen roolissaan Suomen kansalle ja media ei ole hänelle tilivelvollinen mistään", sanoo Niinistö Politiikkaradiossa. Politiikkaradiossa keskusteltiin myös hallituksen energia- ja ilmastostrategiasta, joka lisäisi puun ja biomassan käyttöä teollisuudessa ja energiantuotannossa. Uhkaako strategia Suomen hiilinieluja? Eteneekö Suomi riittävän kunnianhimoisesti sekä ilmastonsuojelussa, että käsillä olevan energiamurroksen edistämisessä? Vieraina ovat Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Eläkepommi on muuttumassa sukupolvipommiksi: 29.11.2016 13.10  

Sotien jälkeen syntyneet ikäluokat rakensivat hyvinvointivaltion ja saivat palkinnoksi houkuttelevan eläkelupauksen: kansa vaurastuu ja seuraavilla sukupolvilla on mistä maksaa ansaittuja eläkevuosia. Mutta entä jos jälkeläiset eivät olekaan niin vauraita kuin ajateltiin? Entä jos teollisen ajan kasvu päättyy ja väestön ikääntyminen sakkaa talouskasvun? Entä miksi työeläkkeet ovat paljolti viime hallitusten toteuttamien leikkausten ulottumattomissa, vaikka kestävyysvaje johtuu suurelti juuri eläkemenojen paisumisesta, kysyvät Eläketurma-kirjan tekijät toimittajat Jari Hanska ja Teemu Muhonen. Miksi työeläkkeet nauttivat vahvaa perustuslaintulkinnan suojaa? Vaihtuiko kauan povattu eläkepommi vuoden 2014 eläkeuudistuksessa sukupolvipommiksi? Vieraina ovat Eläketurma-kirjan tekijät toimittajat Jari Hanska ja Teemu Muhonen. Politiikkaradion toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Mitä Turkissa tapahtuu?: 28.11.2016 12.30  

Heinäkuun 15. päivän eli kaatuneen Turkin vallankaappausyrityksen jälkimainingeissa puhdistukset ovat olleet Turkissa rajuja. Viime viikolla EU-parlamentti äänestikin Turkin jäsenyysneuvottelujen jäädyttämiseksi. Mitä maassa tapahtuu? Onko Erdoganista tulossa sulttaani 2.0? Voiko Erdogan avata rajat pakolaisille unionimaihin? Entä suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin tärkeänä Nato-maana? Vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista on Sakari Sirkkasen vieraana.

Politiikkaradio: Trumpin ulkopolitiikka ja Suomen Nato-optio: 24.11.2016 12.30  

Spekulaatiot Yhdysvaltain ulkopolitiikan tulevista linjoista jatkuvat. Millaisia mahdollisia vaihtoehtoja on edessä? Minkälaatuinen sitoutuminen Yhdysvalloilla tullee olemaan eurooppalaisiin Nato-kumppaneihinsa? Entä Suomen Nato-optio? Onko Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vakiintunut linjaus siitä, että Suomi pitää sotilasliiton jäsenyyttä mahdollisena vaihtoehtona yhtä voimissaan kuin ennen Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta? Populismi on nousussa Euroopassa ja sillä saattaa olla myös ulko- ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia. Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) ja valiokunnan jäsen Stefan Wallin (r).

Politiikkaradio: Voiko yksi mies muuttaa kansainvälistä ilmastopolitiikkaa?: 23.11.2016 13.10  

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin puheet ilmastopolitiikasta hämmentävät. Vaaleissa Trump väitti ilmastonmuutoksen olevan kiinalaisten salajuoni USA:n teollisuutta vastaan. Vaalien jälkeen Trump nimitti tunnetun ilmastoskeptikon ympäristönsuojeluviraston johtoon. Lisäksi Trump julkaisi energialinjauksen, jossa sanoudutaan irti Obaman hallinnon määrämistä esteistä hiilen käytölle. Kansainväliseen ilmastopolitiikkaan tai Pariisin ilmastosopimukseen ei Trumpin linjauksessa kuitenkaan viitata lainkaan. Sen sijaan tuoreessa haastatelussa Trump sanoo, että ilmastonmuutoksen ja ihmisen toiminnan välillä on "jonkinlainen" yhteys. Ovatko Trumpin energiapuheet ja ilmastolinjaukset halpaa retoriikkaa, "cheap talkia", vai totisinta totta? Voiko yksi mies muuttaa kansainvälistä ilmastopolitiikkaa? Vieraina ovat eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) ja valiokunnan jäsen Mirja Vehkaperä (kesk.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Vapaakauppa Trumpin varjossa: 22.11.2016 13.10  

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump ilmoitti käynnistävänsä prosessin Yhdysvaltain irrottamiseksi Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta. Lisäksi Yhdysvaltain ja EU:n välistä vapaakauppasopimusta ei saada valmiiksi. Tapahtuneen totesi Saksan liittokansleri Angela Merkel presidentti Barack Obaman jäähyväiskäynnin yhteydessä Berliinissä. Samassa yhteydessä Merkel kuitenkin totesi olevansa varma, että sopimukseen kuitenkin palataan vielä. Jääkö Yhdysvaltain ja EU:n välinen vapaakauppasopimus ikuiseksi haaveeksi? Liikkuuko maaimankauppa Trumpin johdolla kohti protektionismia? Vieraina ovat eduskunnan suuren valiokunnan jäsenet Simon Elo (ps.) ja Riitta Myller (sd.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Kuihtuuko Trumpin ja Putinin "diili"?: 21.11.2016 14.30  

Nyt veikkaillaan sitä millaiseksi Trumpin johtama ulkopolitiikka muodostuu. Millainen diili Trumpin ja Putinin välille voisi muodostua vaiko minkäänlainen? Pöydälle nousevat Syyrian konflikti ja Ukrainan tilanne, niin myös Krim. Miltä vaikuttavat tähän mennessä tehdyt Trumpin ulkopolitiikan nimitykset? Entä Suomen Nato-optio? Angela Merkel ilmoitti viikonloppuna tavoittelevansa neljättä kautta liittokanslerina. Millaiseksi EU-politiikan pitäisi muodostua populististen voimien paineessa? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat ulkoasiainvaliokunnan varapj. Pertti Salolainen (kok) ja SDP:n pj., ulkoasianvaliokunnan jäsen Antti Rinne.

Politiikkaradio: Totuudenjälkeisestä politiikasta ihmeiden politiikkaan: 18.11.2016 13.05  

Saako vaaleissa sanoa mitä vaan ja toteuttaa sitten toisenlaista politiikkaa valituksi tultuaan? Millainen ihme Talvivaaran kaivoksella on tapahtunut? Entä länsirannikon talousihmeet? Ensin hyviä uutisia telakkateollisuudesta, nyt autoteollisuudesta. SDP:n pj. Antti Rinne kertoo lauantaina aikeistaan - mitä on luvassa demarien puheenjohtajakisassa? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Jari Korkki Ylen politiikan toimituksesta ja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä.

Politiikkaradio: Buustaisiko Trumpflation Eurooppaa?: 17.11.2016 13.00  

Maailmalla puhutaan Trumpin talouspolitiikan linjoista ja Trumpflationista. Donald Trumpin talouspolitiikka on toki vielä arvailujen varassa. Mutta jos dollari vahvistuu, kuinka tämä vaikuttaisi Eurooppaan? Trumpin talouspolitiikan linjoja on kritisoitu. Mutta löytyykö niistä myös hyviä pointteja? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat pääekonomisti Tiina Helenius Handelsbankenista ja riippumaton ekonomisti Roger Wessman.

Politiikkaradio: Ketkä hyppäävät Trumpin laivaan - ketkä hyppäävät sieltä pois?: 16.11.2016 13.10  

Yhdysvaltain presidentinvaalit voittaneen Donald Trumpin esikunnan rakentaminen on äärimmäisen vaikea kokonaisuus. Trumpin pitäisi varmistaa sekä hallinnon jatkuvuus, että muutos, jota Trump äänestäjilleen lupasi. Vaaleissa Trump pelasi riskikorteilla - pelaako mies esikunnassaan riskinimityksin? Ketkä republikaanit ovat valmiita hyppäämään Trumpin laivaan - ketkä ovat valmiita hyppäämään sieltä pois? Vieraana on University of Minnesotassa Yhdysvalloissa viime vuoden vierailevana professorina ollut Eurooppa-tutkimuksen varkoston johtaja Juhana Aunesluoma. Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Haukkaparvi valtaamassa Yhdysvaltain ulkoministeriön: 15.11.2016 13.10  

Yhdysvalloissa presidentiksi valittu Donald Trump lupasi amerikkalaisille äänestäjille muutosta. Muutoksia Yhdysvaltain politiikkaan on myös tulossa ja ne vaikuttavat Suomeen, uskovat Yhdysvalloissa presidentinvaalien alla vierailleet kansanedustajat Eero Heinäluoma (sd.) ja Ilkka Kanerva (kok.). ”Muutos on erittäin merkittävä kaikissa tapauksissa. Se on käynyt tämän viikon aikana esille hyvin johdonmukaisesti ja se säteilee kansainväliseen politiikkaan”, sanoo Heinäluoma Politiikkaradiossa. ”Näitä lupauksia on niin paljon, että vaikka Trump ei pitäisi niistä kuin 50 prosenttia, niin muutos on erittäin merkittävä. Ero Obaman ja Trumpin välillä tulee olemaan kyllä silmiinpistävä”, toteaa Heinäluoma. Etyjin edustajana Yhdysvaltain presidentinvaaleja tarkkailleen Ilkka Kanervan (kok.) mukaan, Suomelle ehdottomasti tärkeintä on seurata keitä Trump nimittää ulko- ja puolustusministereiksi. Kanervan mukaan nimispekulaatiossa esiintyneet Rudy Giuliani, John Bolton ja Newt Gingrich ovat kaikki erittäin kovan linjan miehiä. ”Haukkaparvessa liikutaan noiden nimien kyseessä ollen”, sanoo Kanerva. Heinäluoma puolestaan kertoo tavanneensa New Yorkin entisen pormestarin Rudy Giulianin vuosi sitten. ”Hän kyllä ulkoministerinä olisi erittäin kovaotteinen mies. Kun häntä käy tapaamassa, niin siinä ei tarvitse paljon miettiä mitä itse sanoo. Vaihtoehdot tulee kuin apteekin hyllyltä”, sanoo Heinäluoma. Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Politiikkaradio: Iskeekö Trump-tsunami Eurooppaan?: 14.11.2016 13.10  

Neljäntenä päivänä joulukuuta "supersunnuntai" eli kansanäänestys Italiassa ja presidentinvaalit Itävallassa. Maaliskuussa parlamenttivaalit Hollannissa ja Bulgariassa. Huhti- ja toukokuussa presidentinvaalit Ranskassa. Syksyllä liittopäivävaalit Saksassa. Iskeekö Trump-tsunami Eurooppaan? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen ja EU-tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Puhelimessa on professori Yhdysvaltain historian professori Marko Maunula Atlantasta.

Politiikkaradio: Puheet päreiksi: Trumpin triumfi: 11.11.2016 13.05  

Trumpin presidentinvaalivoitossa riittää pureskeltavaa. Miksi Trump voitti? Tuleeko nyt Amerikka ensin? Entä onko Trumpin voitossa jotain tuttua myös Suomesta? Onko kyseessä jytkyn Amerikan serkku, trytky? Mikä on päivän politiikan sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

0:00/0:00
Video player is in betaClose