Politiikkaradio

Politiikkaradio

Finland

Politiikkaa on kaikkialla, ja politiikka on meidän kaikkien asia. Politiikkaradio on myös ohjelma yhteiskunnasta, sen kiinnostavista ilmiöistä ja ihmisistä meillä ja maailmalla.

Episodes

Politiikkaradio: Onko "mahdoton" eli brexitin peruminen sittenkin mahdollista?: 26.04.2017 13.10  

Brittipääministeri Theresa Mayn ilmoitus parlamenttivaaleista näyttää lyöneen ällikällä sekä britit, että skotit, että Euroopan unionin. Ilmoituksen johdosta Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker matkustaa Lontooseen keskustelemaan Britannian EU-erosta, sekä saamaan selkoa eroa koskeviin neuvotteluihin. Tapaamiseen osallistuu myös erokomissaari Michel Barnier, joka on päävastuussa Euroopan Unionin brexit-neuvotteluista. Sekoittiko brittipääministeri Theresa Mayn ilmoitus parlamenttivaaleista brexit-pakan lopullisesti? Onko "mahdoton", eli brexitin peruminen nyt sittenkin mahdollista? Vieraina ovat Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma sekä tutkijatohtori Timo Miettinen. Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Puoliväliriihessä etsitään "suurta kurpitsaa": 25.04.2017 13.10  

Hallituskolmikko esikuntineen istuu pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa puimassa puoliväliriihtä. Kaksipäiväisten neuvottelujen saldo on toistaiseksi niukka, vaikka isot kysymykset odottavat ratkaisua: työllisyyttä pitäisi nostaa, kannustinloukkuja purkaa ja kohtaanto-ongelmia ratkoa, jotta hallituksen omat tavoitteet eivät karkaisi lopullisesti. Löytääkö hallitus jostain "suuren kurpitsan", joka kuin taikaiskusta korjaisi nämä politiikan ikuisuusongelmat? Vieraina ovat kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Macron vastaan Le Pen - millainen taisto on luvassa?: 24.04.2017 12.50  

Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle nousivat odotetusti Emmanuel Macron ja Marine Le Pen. Macron on kärjessä. Millaisia poliitikkoja he ovat? Kuinka jakautunut Ranskan poliittinen maaperä on? Millainen EU-rooli Ranskalla tulee olemaan, jos ennakkosuosikki Macron valitaan Ranskan presidentiksi? Kuinka käy toisella kierroksella? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat väitöskirjatutkija Laura Parkkinen Turun yliopistosta ja professori Niilo Kauppi Strasbourgin yliopistosta. Puhelimessa on ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista.

Politiikkaradio: Pariisin terrori-isku - voiko Le Penistä tulla Ranskan presidentti?: 21.04.2017 12.50  

Pariisin sydämessä tapahtui eilen terrori-isku. Kuinka isku vaikuttaa vaaliaselmiin? Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros on sunnuntaina. Asetelma on erittäin mielenkiintoinen ja tasainen. Kärjessä ovat Macron ja Le Pen. Gallupien mukaan Marine Le Pen nousee vaalien toiselle kierrokselle, joka käydään runsaan kahden viikon päästä. Kuka on vastassa? Entä voiko Le Penistä tulla Ranskan presidentti? Mitä Ranskan vaaliaselma kertoo yhtäältä ranskalaisesta politiikasta ja äänestäjistä ja toisaalta kuinka vaaliasetelma heijastuu Euroopan Unioniin? Politiikkaradion jatkoilla jatketaan muun muassa Ranskan presidentivaalien historiapointeilla. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat väitöskirjatutkija Laura Parkkinen Turun yliopistosta, EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen Yleltä ja professori Niilo Kauppi Strasbourgin yliopistosta. Puhelimessa on professori Louis Clerc Turun yliopistosta.

Politiikkaradio: Euroopparadio: Brexit on Mr. Beanin kalkkuna: 20.04.2017 12.50  

Britannian pääministeri Theresa May yllätti ja järjestytti ennenaikaiset parlamenttivaalit. Vaalipäivä on 8. kesäkuuta. Ranskassa on puolestaan sunnuntaina luvassa presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Turkissa presidentti Erdogan vahvisti merkittävästi valtaa viime sunnuntain kansanäänestyksessä. Tässä Politiikkaradion Euroopparadion tämänkertainen kattaus. Studiossa ovat Sakari Sirkkasen vieraina europarlamentaarikot Petri Sarvamaa (kok.) ja Nils Torvalds (r.).

Politiikkaradio: Politiikkaradio Extra: Maailmantalous kasvaa - Suomen korpivaellus päättymässä?: 19.04.2017 16.00  

Politiikkaradion Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tuoreessa ennusteessa povataan ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen maailmantalouden lyhyenkin aikavälin nousua. Euroalueella on talous kasvanut 15 vuosineljännestä. Myös Suomen taloudesta kuultiin kiirastorstaina hyviä uutisia. Miltä näyttää iso kuva? Miltä näyttää Suomen kuva? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat pääekonomisti Heidi Schauman Aktia-pankista, Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja päästrategi Lippo Suominen Nordeasta. Puhelimessa ovat Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius sekä Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin.

Politiikkaradio: Suomi astuu tiedustelun salattuun maailmaan - miksi vasta nyt?: 19.04.2017 13.10  

Tiedustelulain suuntaviivat julkistettiin tänään. Miksi Suomeen tarvitaan tiedustelulait siviilitiedusteluun ja sotilastiedusteluun? Miksi ne tarvitaan juuri nyt? Miksi tiedustelulakeja ei ole ollut olemassa aiemmin, vaikka Suomi, Puolustusvoimat ja Supo kävivät kylmää sotaakin vuosikymmeniä? Ollaanko Suojelupoliisista tekemässä tiedustelupalvelua, joka lähettää agentteja eri puolille maailmaa? Syntyykö Puolustusvoimiin vastaava tiedustelunyrkki? Pääsevätkö viranomaiset nyt lukemaan ihmisten sähköposteja ja perinteistä etanapostia vapaasti ja ilman että kansalainen siitä mitään tietäisi? Miten taataan riittävän vahva ja riippumaton laillisuusvalvonta, jotta perusoikeuksia ei poljeta? Vieraina ovat tiedustelulainsäädännön uudistamista seuraavan parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) ja varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Terrorismi hivuttautuu lähemmäksi - onko hallitus hereillä?: 18.04.2017 13.10  

Toukokuussa 2016 hallitus antoi historian ensimmäisen sisäisen turvallisuuden selonteon. Selonteon tavoitteena on tehdä Suomesta maailman turvallisin maa. Eduskunta on vuoden käsitellyt selontekoa, mutta samaan aikaan terrorismi on hivuttautunut yhä lähemmäksi. Viimeisimmät terrori-iskut tapahtuivat Suomen naapurimaissa: rekkaisku Tukholmassa ja metroisku Pietarissa. Onko eduskunta hyväksymässä uhkakuviltaan vanhentunutta selontekoa? Kuinka kansainväliseen terrorismiin liittyvien uhkakuvien muutos on huomioitu sisäisen turvallisuuden selonteossa? Vieraina ovat eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) ja valiokunnan jäsen Anders Adlercreuz (r.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Trumpin takinkäännöt pääsiäisen korvilla: 13.04.2017 13.00  

Viisi pointtia, joissa Yhdysvaltojen presidentti Donald J. Trump niin sanotusti käänsi takkiaan viimeisen 24 tunnin aikana; Trump antoi haastattelun Wall Street Journal -lehdelle ja antoi tukensa paitsi Natolle, pyörsi myös sanansa muun muassa Kiinan valuuttamanipulaatiosyytöksistä. Mitä Trumpin takinkäännöksistä seuraa? Syyria ja Pohjois-Korea ovat maailmanpolitiikan fokuksen keskiössä. Kuinka tilanteita voidaan analysoida? Sakari Sirkkanen studiovieraina ovat tutkijat Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista sekä Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

Politiikkaradio: Kuka hyödynsi "mätkyn" vai hyödynsikö kukaan?: 12.04.2017 13.10  

Perussuomalaisten jytkyt sulivat kuntavaaleissa mätkyksi, kun puolueen kannatus kunnissa jäi alle 9 prosentin. Kuka hyödynsi mätkyn, vai hyödynsikö kukaan? Jytkyn sulaminen ei näytä sataneen täysimääräisesti SDP:n laariin, vaikka puolue oli uusinut kasvonsakin duunariäänestäjiä miellyttämään. Puheenjohtaja Antti Rinteen tavoittelema ykköspaikka jäi haaveeksi, kun demarit lyötiin kanveesiin Helsingissä. Onko demareissa edessä kasvojen vaihto, vai riittääkö pelkkä kasvojen pesu? Miksi SDP ei pystynyt kääntämään eduskunnan suurimman oppositiopuolueen asemaa kuntavaaleissa voitoksi, samalla kun Vihreät ja Vasemmistoliitto tekivät kovat tulokset omilla vaihtoehdoillaan? Missä määrin kaupungistuminen selittää kuntavaalien tulosta ja poliittisen kannatuksen muutosta? Vieraana on Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander. Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Trumpin ja Putinin vaikea tanssi Syyriassa: 11.04.2017 13.10  

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson tapaa tänään Moskovassa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Ulkoministerit keskustelevat Syyriasta, jossa maat ovat ajautuneet uuteen pattitilanteeseen. Venäjä varoittaa Yhdysvaltoja "oikean sodan" mahdollisuudesta Syyriassa. Venäjän mukaan Yhdysvaltojen ohjusisku Syyriaan ylitti punaisen linjan ja uudet hyökkäykset johtavat vastatoimiin. Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson puolestaan syyttää Venäjää epäonnistumisesta estää Syyriaa iskemästä kemiallisin asein siviilejä vastaan. Yhdysvaltain ilmaiskun lisäksi ulkoministerien tapaamista varjostaa presidentti Trumpin ulkopolitiikan vakiintumattomuus, jossa suhde Venäjään ja presidentti Putiniin on vielä arvoitus. Piirtävätkö ulkoministerit Moskovassa uusia punaisia linjoja Syyrian kartalle? Vieraana ovat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet Pekka Haavisto (vihr.) ja Erkki Tuomioja (sd.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Kuka asetti kuntavaalien agendan?: 10.04.2017 13.00  

Millaiset kuntavaalit käytiin? Ja kuinka puolueille kävikään ja miksi - kuntavaalien voittajat ja häviäjät? Isossa kuvassa hahmotellaan sitä, ketkä ja mitkä puolueet asettivat kuntavaalien agendaa? Politiikkaradion jatkoilla arvioidaan vielä muun muassa vaalituloksen vaikutuksia hallituksen toimintakykyyn. Kuntavaaleja ruotivat Sakari Sirkkasen studiovieraina politiikan tutkijat Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta, Jussi Westinen Ajatuspaja E2:sta sekä politiikan toimitttaja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä.

Politiikkaradio: Puheet päreiksi: Seniorien vai nuorten kuntavaalit?: 07.04.2017 13.05  

Kannatamme omaishoidon lisäämistä, todetaan Kristillisdemokraattien kuntavaaliohjelmassa. Lisää käsipareja ja hoitopaikkoja, vaativat demarit. Sen sijaan keskustan paperissa seniorit on korvattu nuorilla. Miksi keskustan ohjelmassa ikäihmiset loistavat poissaolollaan? Miksi demarit puhuvat kaikkien oikeuksista? Miksi kristillisdemokraateilla korostuu perheen, kotihoidon ja omaishoidon kolmiyhteys? Puheet päreiksi -kuntavaaliohjelmapuntarissa ruoditaan keskustan, SDP:n ja Kristillisdemokraattien kuntavaaliohjelmia. Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Politiikkaradio: Kuntavaalitentissä Ville Niinistö (vihr.): Sote on kansainvälisten terveysfirmojen lobbaama uudistus: 06.04.2017 13.10  

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö syyttää Politiikkaradion kuntavaalitentissä jyrkin sanoin hallituksen sote-uudistusta. Niinistön mukaan hallitus ajaa sote-uudistuksellaan härskisti suurten kansainvälisten terveysfirmojen asiaa, jotka odottavat pääsyä Suomen sote-markkinoille. Erityisesti Niinistö syyttää kokoomusta lobbareiden asian ajamisesta. ”Kokoomus ajaa lobbareiden asiaa puolueena härskisti”, sanoo Niinistö ja mainitsee Terveystalon, Mehiläisen ja Attendon: ”Nämä isot kansainväliset terveysfirmat, jotka on tulossa Suomen markkinoille. Nehän tässä odottaa kuin kuuta nousevaa. Ne ostaa jo omistusosuuksia ja varmistaa markkina-asemaa.”, väittää Niinistö. Niinistön mukaan Ruotsin vihreät ja demarit ovat varoittaneet vakavasti siirtämästä sotea markkinoille: ”Yksityiset tuottajat sai infran haltuunsa. Sitä on tosi vaikea enää vetää takaisin, vaikka Ruotsissa on ollut vakavia ongelmia”, sanoo Niinistö Politiikkaradion kuntavaalitentissä. Tentaattoreina Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

Politiikkaradio: Kuntavaalitentissä Li Andersson (vas.): 05.04.2017 13.10  

Kuntavaalitentissä Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.). Tentaattoreina Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

Politiikkaradio: Kuntavaalitentissä Petteri Orpo (kok.): Yksityiset neuvolat sallitaan: 04.04.2017 13.10  

Neuvolat tulevat sote-uudistuksessa valinnanvapauden piiriin, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo Politiikkaradion kuntavaalitentissä. ”Kyllä se on valinnanvapauden sisässä”, sanoo Orpo, mutta lisää, että ”voisi olla hyvä, että maakunta voi ratkaista sen”. Halutessaan ”maakunta voi sen järjestää”, toteaa Orpo Politiikkaradion kuntavaalitentissä. Orpo myös lupaa, että kansainvälisten sote-yhtiöiden verokikkailu estetään ja että verot maksetaan Suomeen. "Tämä on yksi suurimpia asioita mikä me tullaan tekemään. Me pidetään huolta siitä verot maksetaan Suomeen.", lupaa Orpo. Politiikkaradion kuntavaalitentissä tentaattoreina ovat Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

Politiikkaradio: Kuntavaalitentissä Anna-Maja Henriksson (r.): Sote on aika neuvostoliittolainen uudistus: 03.04.2017 13.10  

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kritisoi voimakkaasti hallituksen sote-uudistusta. Henrikssson ei hyväksy hallituksen valinnanvapaussuunnitelmia. Hänen mukaansa julkisen vallan tulisi jatkossakin olla päävastuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisessa ja koordinoinnissa. Sosiaalipalvelut Henriksson jättäisi kunnille, terveyspalveluiden suhteen kanta on joustavamampi, mutta yksityisten toimijoiden lisääminen markkinoilla tulisi tapahtua vain ja ainoastaan palvelusetelimallilla. Julkisten sote-palveluiden yhtiöittämistä Henriksson ei hyväksy. "Ei tarvita tällaista pakkoyhtiöittämistä", sanoo Henriksson Politiikkaradion kuntavaalitentissä. Maakuntauudistuksen RKP:n puheenjohtaja voisi mahdollisesti hyväksyä, mikäli maakunnille tulisi verotusoikeus. Kokonaisuudessan RKP:n kuntavaaliohjelman painotus on vahvoissa lähikunnissa ja ruotsinkielen turvaamisessa koko maassa. Tentaattoreina ovat Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

Politiikkaradio: Brexit-kirje toimitettu - mikä on eron hinta?: 31.03.2017 12.45  

Keskiviiikkona koettiin historiallinen hetki: pääministeri Theresa Mayn allekirjoittama kirjekuori luovutettiin EU-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskille. Hetki käynnisti Britannian EU-eron virallisesti. Mitä seuraa artikla 50 laukaisemisesta? Sakari Sirkkasen haastateltavana on ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista.

Politiikkaradio: Kuntavaalitentissä Sari Essayah (kd.): Olemme luovuttamassa maahanmuuttopolitiikassa vallan Brysselille: 30.03.2017 13.10  

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo Politiikkaradion kuntavaalitentissä, että Suomi on luovuttamassa maahanmuuttopolitiikassaan vallan Brysselille. Tämä johtuu Essayahin mukaan siitä, että Sipilän hallitus olisi hyväksynyt EU:n pakolaiskiintiövelvoitteet. Kuntavaaliyhteistyö Paavo Väyrysen Kansalaispuolueen / Terve Helsinki kanssa Helsingissä on Essayahin mielestä hyvä tapa tehdä yhteistyötä. Mutta miksi? Entä kuinka Essayah vastaa kysymykseen koskien sitä, että eduskuntavaaliohjelmassaan 2015 puolue ajoi kovaa talouden kuripolitiikkaa ja sopeuttamista, mutta kuntavaaliohjelmassaan 2017 puolue lupaa lähes kaikille hyvää? Tentaattoreina ovat Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

Politiikkaradio: Kuntavaalitentissä Antti Rinne (sd.): Pakkoyhtiöittäminen ja valinnanvapaus remonttiin: 29.03.2017 13.10  

SDP.n puheenjohtaja Antti Rinne vastustaa jyrkästi hallituksen sote-suunnitelmia Politiikkaradion kuntavaalitentissä. Rinteen mukaan hallituksen pakkoyhtiöittäminen ja laaja valinnanvapaus joutavat remonttiin. Rinteen mukaan SDP haluaa pitää julkisen sektorin "kuskin paikalla". Siksi SDP:n aluekuntamallissa sote-palveluiden järjestäminen ja tuottaminen pidetään samoissa käsissä. Silti kunnat eivät ole demarimallissakaan entisellä tavalla mukana, vakuuttaa Rinne: "Ne ovat mukana silloin, kun aluekunta arvioi, että kunta pystyy järjestämislain mukaan täyttämään velvollisuutensa". Tentaattoreina ovat Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose