Politiken Skyggekabinettet

Politiken Skyggekabinettet

Denmark

Politiken Skyggekabinettet

Episodes

Sygehuse under pres del 2: »De kronisk syge må ud af sygehusene«  

Det er ulykkeligt, at sundhedssystemet gør det muligt for politikerne at skubbe ansvaret rundt mellem sig efter en sag som den om Allan Riise, der mistede livet efter for lang ventetid på en kræftoperation. Det siger sundhedsøkonom Jes Søgaard fra Kræftens Bekæmpelse, der er gæst i Kestlers Kaffeklub.

Sygehuse under pres del 1: Der mangler prioritering og ressourcer  

Søndag den 13. august fortalte Politiken om 72-årige Allan Riise, der ikke fik sin livsvigtige kræftoperation. Samtidig klager landets sygehusledelser til politikerne over manglende prioritering og ressourcer. Gæst i første af to podcast om situtationen i sygehusvæsenet er Jens Hillingsø, der er klinikchef på mave- tarmkirgurgisk afdeling på Rigshospitalet - hvor Allan Riise blev udredt.

»Du skal planlægge din efteruddannelse, som du planlægger din ferie«  

Nu begynder tredje runde af trepartsforhandlinger mellem fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen. Emnet er voksen- og efteruddannelse. Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, er gæst i Kestlers Kaffeklub.

Det er en hel gal retning at vende konventionerne ryggen, mener generalsekretæren for Dansk Flygtningehjælp  

Andreas Kamm, der til efteråret stopper som generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp efter 19 år på posten, gør status på flygtninge- og asylområdet. Løsningen på flygtningespørgsmålet er ifølge ham ikke at forlade konventionerne og efterlade læsset til nærområderne. Andreas Kamm er gæst i den afsluttende Kestlers Kaffeklub fra Folkemødet i Allinge. 

Svend Brinkmann vil have danskerne til at dyrke de småborgerlige dyder  

“Gå glip”, siger Svend Brinkmann i en ny bog. Men hvor er lidenskaben egentlig henne i hans budskab, spørger Amalie Kestler i podcast fra folkemødet. 

De kreative er ikke arbejdernes fjende. Det er borgerligheden, mener Lykketoft  

Labour-lederen Jeremy Corbyn fik et godt valg i Storbritannien, men vandt ikke. Og de europæiske socialdemokratier står stadig med en række udfordringer for at svare på befolkningernes utryghed, siger tidligere S-formand Mogens Lykketoft, som er dagens gæst i Kestlers Kaffeklub fra Folkemødet. 

Özlem Cekic insisterer på at tale med yderliggående muslimer og ny-nazister  

Brobyggeren og tidligere SF-politiker, Özlem Cekic, mener, at de vigtigste samtaler er med dem, som vi er grundlæggende uenige med.  Hun er gæst i Kestlers Kaffeklub, der de kommende fire dage sender fra Folkemødet i Allinge. 

Prolog til ‘Englevingen’ - Politikens nye Podcast  

Politiken lancerer sin nye podcast ‘Englevingen’, der beskriver Nadia Kjærgaard Jensens kamp for at blive genforenet med sin kidnappede datter. Politiken har fulgt hende i 15 år og fortæller hele historien. Abonner på podcasten ‘Englevingen’ og få alle afsnittene.

Medvirkende: Kim Faber, Flemming Christiansen, Nadja Kjærgaard Jensen.

Tilrettelæggelse, klip, mix og musik: Theis Ehler Molin


Redaktør: Mikkel Vuorela

Røde Corbyn og blå May i intenst opløb  

Labour-formanden Jeremy Corbyn har sat en stærk slutspurt ind i den britiske valgkamp. Bliv klogere på hovedtemaerne og perspektiverne i Kestlers Kaffeklub sammen med lektor i moderne britiske forhold og politik, Ole Helmersen, og Politikens tidligere EU-korrespondent Per Thiemann. 

Derfor var Støjbergs instruks ulovlig  

1, juni skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i samråd i sagen om den ulovlige instruks, som Udlændinge – og Integrationsministeriet sidste år sendte ud. Kestlers Kaffeklub ser i denne uge på, hvad sagen handler om med lektor i forvaltningsret Sten Bønsing og de to journalister, der har gravet i sagen for Politiken.

»Ny kommission om Skat bør undersøge Finansministeriet«  

Finansministeriet medvirket til de mange problemer i Skat ved at igangsætte opfattende besparelser og effektiviseringer af skattesystemet uden at følge ordentligt op og sikre sig, at besparelserne rent faktisk kunne gennemføres. Det mener professor Peter Skærbæk. Han er gæst i Kestlers Kaffeklub og giver i denne uge et bud på, hvad der ligger bag problemerne i Skat.

»Den største trussel mod Danmark kommer indefra«  

Den hårde sikkerhedspolitik er efter 25 år vendt tilbage til Europa, og det skyldes ikke kun et aggressivt Rusland. Det siger militærforsker Henrik Breitenbauch, som er gæst i denne uges Kestlers Kaffeklub om sikkerheds- og forsvarspolitik. 

»Der mangler politisk mod i uddannelsessektoren«  

Politikerne ved, hvad der skal gøres, men mangler modet til at tage rigtig fat i de videregående uddannelser i Danmark. Det mener Jørgen Søndergaard, der var formand for det såkaldte Kvalitetsudvalg og tidligere direktør ved det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Sammen med Politikens uddannelsesredaktør, Jacob Fuglsang, er Jørgen Søndergaard gæst i ugens Kestlers Kaffeklub, hvor emnet er regeringens udspil til en reform af taxametersystemet.

Hvordan når Danmark sine klimamål?  

Dansk energipolitik er et varmt tema på Christiansborg. Til efteråret skal regeringen lande et nyt forlig og i sidste uge kom Energikommissionen med en rapport om fremtidens energipolitik.

Formand for Klimarådet og professor på Københavns Universitet, Peter Birch Sørensen, og Politikens energi- og klimajournalist, Ellen Ø. Andersen, diskuterer vindmøller, klima og den danske energisektor med Amalie Kestler i denne uges politiske podcast. 

»Det franske valg er et kæmpe eksperiment«  

Franskmændenes præsidentvalg har med to protestkandidater udviklet sig til et kæmpe eksperiment. I Kestlers Kaffeklub dykker vært Amalie Kestler ned i resultater og perspektiver med de to lektorer fra CBS, Mette Zølner og Magali Gravier.

Den hyggelige shoppetur er en global miljøsviner  

I denne uge sætter Kestlers Kaffeklub fokus på tøjproduktion, genbrugsindustrien og fast fashion. Journalisterne Kim Faber og Mette Guldagger har i løbet af marts dækket problematikken indgående for Politiken. De er gæster i denne uges podcast, hvor de får selskab af David Watson, der arbejder med bæredygtigt forbrug i organisationen PlanMiljø.

Syrien - hvad nu? Del 1.  

Politikens politiske podcast, Kestlers Kaffeklub, gør i denne uge status over situationen i Syrien sammen med Sune Haugbølle og journalist og dokumentarinstruktør Nagieb Khaja.

I første del af podcasten giver Sune Haugbølle sit bud på en analyse af den seneste tids begivenheder samt kommer med mulige fremtidsperspektiver.

Syrien - hvad nu? Del 2.  

Politikens politiske podcast, Kestlers Kaffeklub, gør i denne uge status over situationen i Syrien sammen med Sune Haugbølle og journalist og dokumentarinstruktør Nagieb Khaja.

I anden del fortæller Nagieb Khaja om sit arbejde med at filme i Syrien under krigen og om nogle af de reportager fra Syrien, som han er på vej med en bog om.

Er de gamle partier fortabt?  

De gamle skillelinjer blandt danske vælgere som geografi, uddannelse, indkomst og ideologi betyder stadig en hel del. Men derudover spiller nye og andre faktorer også ind. Kestlers Kaffeklub dykker ned i den store valgundersøgelse af folketingsvalget 2015 og stiller valgforsker Rune Stubager spørgsmålet: Hvordan ser fremtiden ud?

»Bandepakken gør ondt værre«  

Den bandepakke, som regeringen er ved at forhandle færdig i disse dage, vil skabe mere rå og forhærdede kriminelle, mener formanden for Kriminalforsorgsforeningen John Hatting. Han besøger Kestlers kaffeklub sammen med Politikens politiske redaktør Anders Bæksgaard. Emnet er bandepakken.

0:00/0:00
Video player is in betaClose