Politiken Skyggekabinettet

Politiken Skyggekabinettet

Denmark

Politiken Skyggekabinettet

Episodes

Forstå slagsmålet om boligskat  

Regeringens forslag til en ny boligskat har givet anledning til et politisk slagsmål på Christiansborg, der handler om mursten, millionærknæk og misundelseskat. Lyt i Kestlers Kaffeklub, hvor vært Amalie Kestler ser på boligskatten sammen med økonom Regitze Lund Wandøe og Politikens politiske redaktør Anders Bæksgaard. 

»Økonomiske argumenter fylder for meget i den politiske debat«  

De økonomiske reformer bygger på et for smalt menneskesyn. Det mener Niels Kærgård, professor ved Københavns Universitet og ugens gæst i Politikens politiske podcast, Kestlers Kaffeklub. Han peger på, at nutidens politikere kan lære noget af en debat mellem to danske præster for 150 år siden. 

»Vi misforstår Rusland og det fører til forkert politik«  

Vesten fremkalder et forstørret fjendebillede af Rusland, som vi kender fra Den Kolde Krig, og dét er en fejllæsning, hvis konsekvens kan være en eskalering af krisen mellem øst og vest.

Det mener tidligere redaktør på Jyllands-Posten Flemming Rose, der er nuværende seniorforsker ved den libertære tænketank Cato Institute i USA. Rose dækkede i sin tid som Ruslandskorrespondent for både Berlingske og Jyllands-Posten Sovjetunionens opløsning.

Han er ugens gæst i Politikens politiske podcast Kestlers Kaffeklub.

Går den menige polak egentlig ind for liberalt demokrati?  

Hvis man skal forstå Polen i dag, må man forstå, at en del polakker ligesom flertallet i parlamentet er tilhængere af nationalkonservative værdier og modstandere af det, som vi opfatter som liberale demokratiske værdier. Søren Riishøj, lektor emeritus ved Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet og Polens-kender er sammen med Politikens journalist Jens Bostrup, der netop er kommet hjem fra en reportagerejse til Polen, gæster i Kestlers Kaffeklub.

»Jeg var lige ved at køre galt, da jeg hørte Trumps talsmand lyve«  

Politikens tidligere USA-korrespondent Jakob Nielsen er netop landet fra Washington D.C., hvor han har dækket indsættelsen af Donald Trump som amerikansk præsident. Jakob Nielsen fortæller i denne udgave af Kestlers Kaffeklub om sine oplevelser fra turen og vurderer fremtiden under Trump.

Frankfurterskolens forklaring på Trump og den politiske krise  

Trump, Brexit og populisters fremmarch. Hvis man synes, at verden lige nu er svær at få hold på, kan tankerne fra den såkaldte Frankfurterskole være værd at kigge nærmere på. Det siger phD i politisk teori Malte Frøsle Ibsen, der er ugens gæst i Kestlers Kaffeklub.

Prisen for større kommuner er demokratisk iltsvind  

Det lokale demokrati står som en taber i 10-året for kommunalreformen. Lokalt er der en stor opgave i at få noget af det mistede tilbage igen. Til gengæld er der også gevinster i det nye danmarkskort, mener kommunalforsker Kurt Houlberg.

Hvordan løfter skolen de svageste elever?  

Der er en risiko ved ideen om økonomisk gulerod til folkeskoler, der løfter svage elever, mener Agi Csonka, adm. direktør i SFI. Hun har andre forslag med i denne uge i Kestlers Kaffeklub, hvor hun er gæst sammen med Politikens uddannelsesredaktør Jacob Fugslang.  

Hvordan løser vi flygtningekrisen?  

Hvis der i disse år findes ét politisk spørgsmål, som de mange mennesker formentlig godt kunne tænke sig et svar på, er det: Hvordan vi løser flygtningekrisen?
Der er selvfølgelig ikke ét svar på det spørgsmål, men forskningschef ved Raoul Wallenberg Instituttet og adjungeret juraprofessor Thomas Gammeltoft Hansen forsøger sig i en ny bog med svar.
Den er ifølge forfatteren skrevet ud fra en slags “oplyst egeninteresse”. For hvis vi ingenting gør, har vi kun set begyndelsen på den krise, der er i gang med at udfolde sig, siger han:

»Hvis vi ikke på en eller anden måde får italesat problemet og nogle reelle løsninger, så risikerer det simpelthen at gå endnu værre amok end det allerede er«.
»Uanset om man står til højre eller til venstre på det politiske spektrum, har vi en interesse i at få løst den her krise, for hvis vi ikke gør det, kommer der endnu flere flygtninge både dernede og heroppe og presset på de europ [...]

Er der en skjult klassekamp i uddannelsesloftet?  

En færdiguddannet sygeplejerske kan ikke længere begynde forfra som folkeskolelærer og en politibetjent må ikke skifte spor til fysioterapeut. Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har nu vedtaget det såkaldte uddannelsesloft. Besparelsen skal bruges på dagpengereformen.

Men bag ideen om at spare på såkaldte dobbeltuddannelser aner man - udover en lyst til at tøjle stigende udgifter til videregående uddannelser - en skjult politisk klassekamp, mener rektor for Professionshøjskolen Metropol og Politikens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang, der er gæster i denne uges udgave af Politikens nye politiske podcast, Kestlers Kaffeklub.

Kestlers Kaffeklub er Politikens politiske podcast. Vært Amalie Kestler taler hver uge med gæster om en politisk sag. Emner og gæster vælges ud fra to kriterier: Væsentlighed og viden. Mere kompliceret er det ikke.

Offentlig smalhals eller smartness?  

Danmark har en stor offentlig sektor. Men er den for stor?

Det mener den nye regering, som i lighed med tidligere regeringer har sat sig for, at der skal ‘fornyelse’ til.

Venstres Sophie Løhde er blevet minister for Offentlig Innovation og sat i spidsen for opgaven.

Men kan det lade sig gøre at tænke nyt, når regeringen vil have smalhals i den offentlige sektor? Eller er det bare et projekt, der skal lyde smart, men reelt er mere varm luft end luft under vingerne på den offentlige sektor? 

Innovation og nytænkning i det offentlige er emnet for den første udgave af Kestlers Kaffeklub. Pia Gjellerup, der selv har en fortid som finansminister i Danmark, er gæst.

Vært Amalie Kestler taler med Pia Gjellerup, der i dag er leder af Center for Offentlig Innovation om, hvad det nye ministerium egentlig er for en størrelse.

Gjellerup giver sine svar – og leverer i øvrigt et forsvar for en nyudnævnt minister, der hurtigt rø [...]

Uge 21: »Lyt med: Vi taler om Dyre Dong-aktier, Marienborgmessen og lidt om friblødning«  

Vi taler om: 

1) Statsminister Lars Løkke Rasmussen har i denne uge begyndt nedtællingen til efterårets reformbrag med et økonomisk topmøde på Marienborg. Danmark skal ud i reformsporet, hvis vi skal kunne overhale verdens andre lande i vækstkapløbet, mener statsministeren. Vi vurderer, om Løkkes budskab er salgbart, og hvor store udfordringerne er for Danmark.

2) Embedsmændene har en enorm magt. Og den får offentligheden sjældent indblik i. Det mener Søren Li [...]

Uge 20: »De medvirkende har forstadier til diabetes takket være tankeløst forbrug af cola købt i Bordershop Puttgarden«  

Vi taler om: 

1) Det bliver svært for Danmark at få en særaftale om Europol, siger præsidenten for Det Europæiske Råd, Donald Tusk. Forhandlingerne er i gang, men hvad sker der i kulisserne? Vi skærer gennem spin og framing.

2) I den forløbne uge har statsminister Lars Løkke Rasmussen både besøgt Barack Obama i Det Hvide Hus og haft EU-præsident Donald Tusk med på Grønland. Vi diskuterer, om topmøderne byder på rene høfligheder eller hardcore realpolitik?

»Det er en gang sofistikeret teologisk flueknepperi. Det kan man da godt sidde og hygge sig med i de stille stunder over en cognac og store cigarer«  

Skyggekabinettet har samlet tre politiske nørder for at analysere ugen i dansk politik.

Vi taler om: 

1) Regeringen gør sig nu klar til at sløjfe den såkaldte PSO-afgift. Men hvad skal så finansiere den grønne omstilling - formentlig bundskatten. Hvordan snor Lars Løkke Rasmussen sig uden om løftebrudsspøgelset, hvis han sætter skatten op? 

Uge 17: »Vil vandpistoler og fløjteaktivister spolere Mette Frederiksens 1. maj?«  

Skyggekabinettet har samlet tre politiske nørder for at analysere ugen i dansk politik.

Vi taler om: 

1) Søndag tager landets fagbosser og venstrefløjspolitikere den røde fane under armen og drager i Fælledparken til årets 1. maj-fejring. Her skal de høre Mette Frederiksen holde sin første kampdagstale som Socialdemokratisk partiformand. Men [...]

Uge 16: »Baby lad mig pløk ham for dig - Boeing Boieng«  

Skyggekabinettet har samlet tre politiske nørder for at analysere ugen i dansk politik. 

Vi taler om: 

1) I første emne kigger vi på statens forestående milliardindkøb af nye kampfly. Vi diskuterer, hvem der trækker i trådene, og hvem der afgiver købsorden. 

2) Tirsdag besluttede et folketingsflertal at udvide den militære danske indsats i Mellemøsten til også at omfatte Syrien. Vi ser nærmere på Danmarks udenrigspolitiske doktrin - og om dagens toppolitikere interesserer sig mindre for udlandet end tidlig [...]

Uge 15: »Regeringen blev ramt af en psykose da de lavede gymnasiereform«  

Skyggekabinettet har samlet tre politiske nørder for at analysere ugen i dansk politik.

Vi taler om: 

1) Regeringen indkaldte i denne uge til forhandlingerne om en ny gymnasiereform. Men fronterne er allerede trukket skarpt op – de borgerlige kritiserer endda Mette Frederiksen for ikke at kunne regne.

2) I dagens andet emne kigger vi [...]

Uge 14: »Er Papes Bjerringbro buller erstattet med grønne fingre fra Frederiksberg?«  

Skyggekabinettet har samlet fire politiske nørder for at analysere ugen i dansk politik.

Vi taler om: 

1) Regeringen imødekommer nu de Konservatives krav om mindre kvælstofsudledning fra næste år. Betyder det, at landbrugsballaden endelig er slut – og er det så lutter lykke for Søren Pape Poulsen og kompagni?

2) En ny dokumentar [...]

Uge 13: »Tror man vores måling er forkert, er man tonedøv og lever i en sæbeboble«  

Skyggekabinettet har samlet fire politiske nørder for at analysere ugen i dansk politik.

Vi taler om: 

1) Regeringen indleder i denne uge forhandlinger med det formål at sætte hårdt mod hårdt over for fundamentalistiske imamer. Vi ser på islamdebattens politiske tyngde, og hvorvidt man reelt kan udfordre Grundloven.

Uge 11: »Du har det vildeste hår i dansk politik«  

Skyggekabinettet har samlet tre politiske nørder for at analysere ugen i dansk politik.

 

Vi taler om: 

1) Topartsforhandlingerne mellem regering og kommuner er »i krise«, lyder det fra Kommunernes Landsforening. Hvor stor er krisen – og hvad vil et regulært sammenbrud betyde for regeringen?

2) Hvilken linje har reger [...]

0:00/0:00
Video player is in betaClose