Politikens Poptillæg

Politikens Poptillæg

Denmark

Politikens Poptillæg

Episodes

Politikens Poptillæg SPECIAL: Farvel til SKAM  

 

Dedikerede SKAM-fans har siddet klar verden over de sidste par måneder og ventet med en heroinjunkies utålmodighed på nye klip i serien om den unge klike på Nissen Gymnasium. NKR-serien har haft en helt uforudsigelig stærk effekt på sit publikum - og også på alle dem, der måske egentlig var for gamle til at følge med i en flok 16-åriges dagligdag.

Selvom Politikens Poptillæg egentlig er gået på sommerferie, så var vi selvfølgelig nødt til at mødes en sidste gang og lukke SKAM-kapitlet med manér. Lyt med, når panelet taler om yndlingskarakterer, om Sana som repræsentant for den muslimske pige, plotsnyd og ligegyldige scener i denne Politikens Poptillæg SPECIAL. Du kan også høre, hvordan det gik, da hele ballon-gjengen (a.k.a drengegruppen fra SKAM) gæstede et SKAM-arrangement på Schæffergården i Jægersborg som deciderede superstjerner, der fik pigerne til at hvine og de voksne til at tigge om selfies.

Panelet: Kizaja Ulrikke Routh [...]

Politikens Poptillæg SPECIAL: Interview med rock-myten Elias Bender Rønnenfeldt  

 

Han bliver beskrevet som en ung James Dean. Eller Jim Morrison. Eller Nick Cave. Journalister vender tilbage fra interviews med ham og er helt lamslåede over hans skønhed og coolness, men også frustrerede over hans tilbageholdenhed og arrogance. Han beskrives som en musikalsk energiudladning af en anden verden, og har publikum i sin hule hånd, når han går på scenen som galleonsfigur i bandet Iceage eller bandet Marching Church.

Manden hedder Elias Bender Rønnenfeldt, han er 24 år og en kæmpestjerne.

Politikens journalist, Gudrun Marie Schmidt, var interesseret i at finde ud af, hvad der var bag den næsten mytiske rockstjerne-facade. Det viste sig ikke at være helt nemt. Elias Bender Rønnenfeldt er nemlig både svær at få fat i og svær at inteviewe. I denne podcast kan du høre, om det lykkes Gudrun Marie Schmidt at komme ind under huden på den excentriske, intense musiker. I introduktionen kan du høre hende og Lucia Odoom i samtale [...]

Politikens Poptillæg #68: Uundgåelige sommerhits  

 

Sommeren er tiden for de store følelser: Studenterkørsel, efterskoleafslutning, festivaler, frihed, muligheder og højt, højt til himmelen. Og der en tendens til, at en lille håndfuld sange får lov at definere sommeren. De bliver de sange, vi hører i festivallejren, på dansegulvet, på sommerhusterassen, og som vi synger i fuldskab på en trappeopgang i den milde sommernat.

De store sommerhits er ofte nogle gedigne ørehængere, der sidder fast i hjernen langt ind i efteråret. Og år efter år sender de os direkte tilbage til lige dén sommer, hvor vi blev studenter, den sommer vi blev dumpet på Skanderborg Festival eller den sommer, vi sad tre uger indendørs i et sommerhus på Lolland.

Men hvordan lyder årets sommerhits? Skal det helst bare lyde af Pina Colada, sandstrand og varme temperaturer, eller er det vigtigere at det rammer ned i tidens tendens med YouTube-stjerner, Gulddreng og Gilli? Og hvem bestemmer egentlig, hvilke sange der sætter s [...]

Politikens Poptillæg #67: Den store festivalpodcast  

 

Festival var en gang lig med smat, lunkne dåseøl og sparsom nattesøvn i utætte (og måske fremmede) telte. Sådan er det ikke længere. Med de nye danske festivaler som Northside, Heartland og Haven er det blevet en økologisk wellness-oplevelse at tage på festival. Publikum kommer lige så meget for naturvin, krebsesandwiches og inspirerende talks, som de kommer for musikken. Måske endda mere. Men handler festivaler ikke om at få et afbræk fra hverdagen, fra pænheden og fra fornuften?

Er de danske festivaler er blevet for magelige og luksuriøse? Eller er det ikke meget rart med rene toiletter, økologiske hotdogs og velopdragne koncertgængere, når man nu har betalt over tusind kroner for billetten?

Ugens panel diskuterer den danske festivalscene, og taler om, hvad vi glæder os til, hvad vi godt kunne undvære og hvad vi savner i festivallandskabet. Og så får du en lang række musikalske anbefalinger til sommerens festivaler, ikke mindst til p [...]

Prolog til ‘Englevingen’ – Politikens nye podcast  

På søndag lancerer Politiken sin nye podcast ‘Englevingen’, der beskriver Nadia Kjærgaard Jensens kamp for at blive genforenet med sin kidnappede datter. Politiken har fulgt hende i 15 år og fortæller hele historien. Abonner på podcasten ‘Englevingen’ og få alle afsnittene - og hør en lille præsentation her. 

Medvirkende: Kim Faber, Flemming Christiansen, Nadia Kjærgaard Jensen.


Tekst: Kim Faber og Flemming Christiansen


Tilrettelæggelse, klip, mix og musik: Theis Ehler Molin

Politikens Poptillæg SPECIAL: Tilbage til Twin Peaks  

 

I 1991 blev vi efterladt med en af tidens største cliffhangers og nogle mystiske udsagn om tyggegummi. Nu er ‘Twin Peaks’ tilbage efter 25 år, og som David Lynch understreger, er det altså ikke en længe ventet sæson 3 i den højt elskede og omdiskuterede kultserie. Næh, det er ‘det helt nye Twin Peaks’ og det skal ses med dyb koncentration og uden telefoner og tablets i hånden, formaner instruktøren.

Politikens Poptillægs producer, Christine Runøe, samlede d. 31 maj i Politikens Hus et panel af højt dedikerede og nørdede Twin Peaks-fans og -eksperter for at diskutere det gamle ‘Twin Peaks’ og de nye afsnit, der udråbes til at være både geniale og alt, alt for mærkelige.

Hvis du ikke nåede forbi arrangementet, kan du i denne podcast høre, hvordan det lød, da panelet diskuterede Twin Peaks i ord, billeder og musik. Hvad er der så særligt ved instruktør David Lynchs univers? Hvorfor blev serien [...]

Politikens Poptillæg #66: ‘I LOVE DICK’  

 ’I LOVE DICK’.

Den instagram-venlige titel står med hvide bogstaver på grøn baggrund på forsiden Chris Kraus’ feministiske hovedværk fra 1997. Den danske oversættelse kom i februar 2017, og nu har instruktøren bag ‘Transparent’, Jill Soloway, instrueret en tv-serie baseret på bogen.

Den enormt humoristiske roman handler om kvinden Chris’ forelskelse (eller nærmere overgrebsagtige besættelse) af cowboy’en Dick, der mest af alt bare et lærred, som Chris kan projektere alt sit begær og ensomhed over på. Chris og kæresten Sylvere deles om besættelsen af Dick, og beskriver i en lang række breve (og fax!) deres kærlighed, liderlighed og had.

I denne uge taler Politikens Poptillæg om roman ‘I love Dick’, og om hvordan den er blevet et tidløst portræt af kvindelig seksualitet, fankultur, ensomhed og kvindens rolle kunstner. For i ‘I Love Dick’ er kønsrollerne byttet om, og nu er ma [...]

Politikens Poptillæg #65: Førstehjælpskasse til knuste hjerter  

 

Det er aldrig sjovt at være ulykkeligt forelsket. Og man kan føle sig så helt aldeles alene. Men det er man heldigvis ikke, fpr der findes et væld af sange, film, bøger og kunstværker, der alle henvender sig til de knuste hjerter og bitre, vrede sind. I popkulturen kan du finde lindring mod alle slags hjertesorger, hvad enten du har brug for store svulstige ballader, rendyrket melankoli eller slet og ret distraktion fra al din elendighed.

I ugens panel taler vi om, hvor vi går hen i popkulturen, når vi har ondt i hjertet. Hvilke sange, vi tårerblændet hørte igen og igen (og hvilke sange vi nu SLET ikke kan høre mere). Hvilke film vi ser, hvilke digte vi læser, hvilke podcasts vi lytter til, og hvilken kunst vi ser på. Så uanset om du er mest til rødvinsterapi med vennerne, rasende udbrud mod en boksebold eller at hyggesørge alene med upassende store mængder junkfood, så har vi et middel i vores popkulturelle førstehjælpskasse.

For den he [...]

Politikens Poptillæg #64: ‘13 reasons why’, ‘Dear white people’ og ‘The Handmaid’s Tale’  

I en lang periode har tv-serier som ‘GIRLS’ og ‘LOVE’ domineret den popkulturelle debat og sat emner som parforhold, milleniumgenerationen og kropsidealer på programmet. Men i dette forår skyller den næste tv-seriebølge ind over streamingtjenesterne, og denne gang med en langt mere alvorlig understrøm.

I denne uges Politikens Poptillæg handler det om tre banebrydende og debatrejsende tv-serier, som alle snakker om lige nu: ‘13 reasons why’, ‘Dear White People’ og ‘The Handmaid’s Tale’. Alle serier, der på hver deres måde beskæftiger sig med store samfundsproblematikker som voldtægtskultur, strukturel racisme og religiøs fundamentalisme.

‘13 reasons why’ behandler på stereotyp og alvorlig highschool-manér hyperaktuelle emner som hævnporno, voldtægt og selvmordskutlur, mens ‘Dear White People’ er et mere humoristisk men stadig seriøst take på, hvordan raceminorite [...]

Politikens Poptillæg #63: Kendrick Lamar vil det hele  

Der er bred enighed om, at Kendrick Lamar er et lysende talent på musikscenen. Med hans dybe tekstunivers, skarpe verdenssyn og unikke flow er han en af de få hiphopmusikere, der har formået at komme i fast rotation hos både oldschool hiphopfans, elitære anmeldere og festende teenagere.

Men han er også en kunstner, der vil det hele. Han laver politisk musik, der skriver sig ind i komplekse diskussioner om race og religion, men han laver også fængende tracks, der får folk til at hoppe og synge i kor til stadionkoncerter. Han veksler mellem storhedsvanvid og ydmyghed, og måske er spørgsmålet, om kunstnere i dag overhovedet behøver at vælge en af delene?

I ugens Poptillæg taler det nørdede panel desuden om Kendrick Lamars mangeartede albums, om hans rødder i Compton og selvfølgelig om albummet ‘DAMN.’, der atter viser en helt ny side af den talentfulde rapper.

Panel: Kristian Karl, skribent på Soundvenue og redaktør på Redbull Musi [...]

Politikens Poptillæg SPECIAL: Interview med filmkomponisten Hans Zimmer  

 

Denne uges Poptillæg er lidt særligt. Det er nemlig en Politikens Poptillæg SPECIAL, hvor du får mulighed for at høre, hvordan det gik, da producer og skribent Christine Runøe var i LA for at interviewe kongen af filmmusik, Hans Zimmer. Stjernekomponisten er nemlig på vej på en verdensomspændende turné, hvor han sammen med en kæmpestort orkester og flotte visuals fremfører sit kæmpe repetoire.

Det kan godt være du ikke kender navnet Hans Zimmer, men du kender helt sikkert musikken. I hvert fald hvis du har set ‘Gladiator’, ‘Inception’, ‘Løvernes Konge’, ‘Pirates of the Caribbean’, ‘Interstellar’, ‘The Dark Knight’ eller en af de mange andre storfilm, som Hans Zimmer har sat musik til gennem årene.

I interviewet kan du høre, hvordan det gik, da Christine Runøe mødte Hans Zimmer i hans studie i LA, og hører ham fortælle om, hvordan han arbejder med at komponere nyskabe [...]

Politikens Poptillæg #62: Hvorfor alle snakker om S-town  

Det er nok den mest hypede podcastserie siden Serial. Og det er da også samme produktionsselskab, der står bag podcasten S-town, hvor reporteren Brian Reed bliver kontaktet af John B. McLemore, en urmager med en dybt fascinerende personlighed og et meget komplekst had/kærlighedsforhold til sin hjemby, Woodstock, Alabama. 

Podcasten hyldes for sine nærmest litterære kvaliteter, og for nuanceret at skildre et lille stykke af USA, der oftes bliver portrætteret stereotypt i medierne. Men der er også blevet spørgsmålstegn ved Brian Reeds journalistisk etik, og om de ikke taler alt for meget i telefon.

I denne uges Politikens Poptillæg har vi samlet et podcastkyndigt panel, der diskuterer den banebrydende podcastseries stjernestunder og problematiske aspekter. Vi taler om John B. McLemore, der muligvis er den mest interessante og rørende dokumentariske hovedperson i lang tid, og om hvad du ellers skal kaste dig over af podcast, hvis du har slugt S-town og er sul [...]

Politikens Poptillæg #61: Sort humor  

Racediskussionen i USA fylder mere og mere i popkulturen; Tænk på Beyoncés ‘Lemonade’, film som ‘Hidden Figures’ eller ‘Selma’ og på Black Lives Matter-bevægelsens ekko i kunst og aktivisme. Det er dog stadig et ømtåleligt emne, der kan være svært at tale om. Men måske hjælper det,  hvis man kan gøre grin med det?

I ugens Poptillæg skal det handle om film og tv-serier, der går til raceproblematikken med en god portion humor og skarpe observationer. Vi taler om komedie-gyseren ‘Get Out’, der tog røven på hele filmverdenen, og om Michaela Coels slapstick-komedie ‘Chewing Gum’, og hvordan de lykkes og ikke lykkes som morsomme indspark i den ellers gravalvorlige racedebat i USA.

Hør ugens panel, bestående af Frederik Dirks Gottlieb, Moussa Mchangama og vores egen Lucia Odoom, tale om geniale manuskripter, hvorfor sorte bare ikke ser gyserfilm eller spiller golf,og hvorfor Frederik synes, at [...]

Politikens Poptillæg #60: Sorgen i ord og sange  

 

»Death is real / Someone’s there and then they’re not / And it’s not for singing about / It’s not for making into art«

Sådan lyder det på Mount Eeries nye album ‘A Crow Looked at Me’, som han udgav efter at have mistet sin hustru efter kort tids sygdom. Og selv om han synger, at døden ikke er noget, man kan lave kunst om, så gør han og mange andre store kunstnere netop det.

Når Nick Cave, David Bowie, Mount Eerie, Naja Marie Aidt og Marie Gerhardt synger og skriver om døden og sorgen og meningsløsheden, så gør de det muligt for alle os andre at tage del i den erfaring, det er at miste. Kunsten giver os alle sammen et sprog for at tale om døden, som ellers kan være rimelig svær at tale om.

I denne uges Poptillæg handler det om sorgen ved at miste, og hvordan den sorg kan blive til smuk og vedkommende kunst. Vi taler om, hvordan det føles at gå ind i et værk om et andet menneskes private sorg, om d [...]

Politikens Poptillæg #59: Gensyn med musikåret 1997  

Politikens Poptillæg tager de nostalgiske briller på og skruer tiden 20 år tilbage, hvor vi så Puls i fjernsynet, købte cd’er for at sidde og læse med i bookletten, og hvor man i det hele taget hørte meget mere forskelligt musik, fordi man ikke rigtig havde noget valg. 

1997 var året, hvor Elliot Smith og Celine Dion stod på samme scene til årets Oscar-uddeling, hvor Missy Elliot så småt gjorde sin entré, hvor vi gik fra Oasis til Radiohead, hvor Spice Girls og Aqua festede derudad sammen med Erykah Badu og Janet Jackson, mens Nick Cave trak sig ind i selv og lavede et sine bedste albums, ‘The Boatmans Call’.

Panelet trækker tråde fra slut-90′ernes tendenser til nutidens store musikalske ikoner, og taler om, hvad der stadig holder den dag i dag. Glæd dig til et forrygende program med et virkelig stærkt soundtrack. 

Panel: Simon Lund; Musikredaktør på Politiken, Emil Eggert Scherrebeck; musikanmelder og skribent hos I [...]

Politikens Poptillæg #58:Feministiske Disney-prinsesser, lækre skurke og kedelige prinser  

 

Den nye filmatisering af Disney-klassikeren er nærmest er 1:1 filmatisering af tegneserieklassikeren fra 1991, nu bare med ‘rigtige’ mennesker og Emma Watson virker som det oplagte valg i rollen som den belæste, drømmende og rastløse landsbypige Belle, der keder sig gevaldigt i udkants-Frankrig.

Filmen er før blevet opfattet som progressiv, fordi hovedrollen for en gangs skyld er en aktivt handlende kvinde, der ender med at redde alle mændene. og da moral er moderne, har Disney givet den gas i den nye filmatisering, hvor der er smidt et par brune biroller ind og endda en homoseksuel karakter. Men bliver Disney nogensinde sådan rigtigt progressiv? Og burde Belle ikke bare have sagt farvel til både Udyret og Gaston, taget et sabbatår i Paris og skrevet en roman?

I denne uges udgave af Politikens Poptillæg skal det handle om, hvad det gør ved de gamle klassikere, at de skal relanceres med avanceret CGI og nye agendaer.

Ugens panel [...]

Politikens Poptillæg #58:Feministiske Disney-prinsesser, lækre skurke og kedelige prinser  

 

Den nye filmatisering af Disney-klassikeren er nærmest er 1:1 filmatisering af tegneserieklassikeren fra 1991, nu bare med ‘rigtige’ mennesker og Emma Watson virker som det oplagte valg i rollen som den belæste, drømmende og rastløse landsbypige Belle, der keder sig gevaldigt i udkants-Frankrig.

Filmen er før blevet opfattet som progressiv, fordi hovedrollen for en gangs skyld er en aktivt handlende kvinde, der ender med at redde alle mændene. og da moral er moderne, har Disney givet den gas i den nye filmatisering, hvor der er smidt et par brune biroller ind og endda en homoseksuel karakter. Men bliver Disney nogensinde sådan rigtigt progressiv? Og burde Belle ikke bare have sagt farvel til både Udyret og Gaston, taget et sabbatår i Paris og skrevet en roman?

I denne uges udgave af Politikens Poptillæg skal det handle om, hvad det gør ved de gamle klassikere, at de skal relanceres med avanceret CGI og nye agendaer.

Ugens panel [...]

0:00/0:00
Video player is in betaClose