Politikens Poptillæg

Politikens Poptillæg

Denmark

Politikens Poptillæg

Episodes

Politikens Poptillæg: Det poppede præsidentvalg  
Politiken har en del med popkultur at gøre - især i USA. Politikens Poptillæg vurderer Trump og Hillarys popkulturelle potentiale op til præsidentvalget i USA, mens vi også ser tilbage på den lange række af politiske film og TV-serier, og diskusterer, hvorfor præsidenten altid er demokrat og russerne altid er de onde.

I denne uges panel sidder journalist Sofie Tholl, redaktør og debatør Emma Holten og chefredaktør på Information, Rune Lykkeberg.
Politikens Poptillæg #36: Generation SKAM  

Det er blevet ‘høst’, og tredje sæson af den norske ungdomsserie SKAM er begyndt at dryppe ud i internettet som opium for folket. Politikens Poptillæg har tidligere ladt et begejstret panel af kulturkvinder i 30′erne nørde de første to sæsoner af serien - men i anledning af den tredje sæson retter vi nu mikrofonen mod det segment, som serien forsøger at skildre: den generation hvis liv stadig udspiller sig på, eller i umiddelbar nærhed af, gymnasiet.
Ugens panel: Nadezhda Klimenko, Sara Mering og Julius Lagoutte Larsen.
Redaktion [...]

Politikens Poptillæg #35: Krig og kage  

Endnu en sæson af “Den Store Bagedyst” rammer lige i hjertekulen på en anseelig procentdel af den danske befolkning, der hver onsdag tuner ind på DR og ser med, når et hold af kompetanter dyster om at bage deres følelser. Der bliver grædt over mislykket remonce, døde kager og mousse der skiller - og grinet med ekstatisk lettelse, når Timm Vladimir overrækker ugens forklæde. Madprogrammerne fremviser vores følelsesregister og tvinger os til at reflektere over, hvilken krumme vi er gjort af. Ugens popkyndige panel vender den tv-aktuelle sæson af “Den Store Bagedyst”. De diskuterer bagedyst-stereotyper, madlavningprogrammernes magi og mere eller mindre mandige mandebrød. De giver selvfølgelig også nogle stærke anbefalinger til, hvad man kan dyrke af populærkultur i denne uge. Desuden lukker Bagedyst-kompetant Sune Demant Poptillægget om bag tv-kulisserne. 

Politikens Poptillæg #34: Kærlighed på film  

Ugens Poptillæg tager afsæt i Bridget Jones som heltinde-stereotype og kaster sig ud i filmverdens behandling af den forkvabbelsesfyldte kærlighed: den romantiske film. Uanset om man elsker eller hader Bridget Jones-figuren, så er den nye “Bridget Jones’ baby” en slags tilbagevenden til en genre, der var fuldstændigt umulig at komme udenom for 10-15 år siden. Men er den udateret i dag? Hvordan har den romantiske komedie udviklet sig siden 1990′ernes Meg Ryan-tæppebombning? Er det lidt skamfuldt at se romantiske film? Hvorfor skal den kvindelige heltinde altid være så fjumset? Og er der mere realisme og diversitet i, hvem der kan blive forelsket i hinanden i nutidens serier end i filmene?  Ugens panel forholder sig kritisk og kærligt til den romantiske film. Afslutningsvis anbefaler de andre popkul [...]

Politikens Poptillæg #33: Gift landmand søger kys, knald og kærlighed  

Hvorfor er datingprogrammer så interessante, at vi stadig kan diskutere, hvad der gik galt mellem Lene og Poul et år efter, at de blev gift ved første blik? Hvorfor er det, at nogen gider udfordre deres singletilværelse foran rullende kameraer og et hold skarptprofilerede matchmaking-eksperter? Tror de på, at de kan finde ægte kærlighed gennem et tv-koncept? Og hvad med os, der kigger med - gør vi? Ugens panel diskuterer de tv-transmitterede følelser og datingprogrammets konceptuelle kalkulering af kærligheden. Afslutningsvis kommer de naturligvis med deres egne anbefalinger til, hvad for noget populærkultur man ellers kan dyrke.  Ugens panel: Kulturjournalist Eva Eistrup, tv-tilrettelægger William Abrahamsen og kulturanmelder Lone Nikolajsen. 

Politikens Poptillæg #32: Sådan eksisterer du på internettet  

Engang var internettet noget, man skulle ringe op til gennem et skingert modem, hvis man ville skrive en e-mail på skolekom.dk, gå på højhus-chatten eller hengive sig til lidt anonym oversharing på diverse message boards. I dag går langt de fleste rundt med hele verden i lommen og kan knap nok gå på toilettet uden at have internettet med. En ny generation af den vestlige verdens befolkning har ikke oplevet livet uden high speed internet og sociale medier. Ugens panel kan til gengæld huske det spændende ved at have en kønsløs, webcam-fri identitet i en ny, potentialefyldt parallelverden. De har haft aliasser og blogs, fået “nk’ere” på Netstat [...]

Politikens Poptillæg #31: Frank Oceans ‘Blond’  

Det nye album fra Frank Ocean har været længe undervejs, men nu er det her, og det er en af de mest interessante R&B-udgivelser længe. Politikens Poptillæg dykker ned i hans nye værk, Blond, og diskuterer følsomhed, episk hip-hop og hvorfor alle de store stjerner har fået album-feber.

Politikens Poptillæg #30: Nutti nutti nutti nutti  

Hvis du har det som om, at du altid kan finde mindst én video med enten babyer, hundehvalpe og kattekillinger i din Instagram og Facebook feed, så er du ikke helt gal på den. Generelt opfatter vi ansigter og objekter, der er små, runde, buttede og bløde som værende nuttede. Det påvirker vores empati og giver os lyst til at beskytte og passe på. Den amerikanske kulturforsker Sianne Ngai har foreslået, at det nuttede er en æstetisk kategori, der definerer vores samtids populærkultur. Men hvad betyder nutidens cuteness overload for reklamer og forbrugskultur, popmusik, mode, film og tv? Har det nuttede infiltreret vores hverdag, og hvordan påvirker det os?
Ugens panel: Litteraturkritiker Lilian Munk Rösing; forsker i kunsthisto [...]

Politikens Poptillæg #29: Smelteost rimer på pop  

Poppoesi handler om smelteost og statusopdateringer. Men hvad er det overhovedet? Poptillægget har sammensat et ekspertpanel af litterater, som undersøger den poppede, glitterklistrede poesi. Bordet i studiet dækkes med farvestrålende digtsamlinger, når panelet diskuterer, hvorvidt bølgen af pop-poesi kan forstås som en anti-elitær insisteren på, at 7eleven, Coca Cola og smelteost er en del af vores poetiske virkelighed - eller om det bare er en måde at appellere til flere læsere på.

Politikens Poptillæg #28: Ingen gider være en muggler  

Hvad er det ved historien om Harry Potter, der bliver ved med at gribe unge såvel som voksne hjerter? Kan det nyudgivne teatermanuskript læses af alle, eller er det kun til kæmpefans? Er der rent faktisk mere at komme efter i Harry Potter-universet? 

Denne uges Poptillæg dykker dybt ned i den magiske verden og kigger nærmere Harry Potter-hypen. Panelet fortæller om deres eget forhold til Harry Potter-universet og diskuterer fænomenets popularitet. Afslutningsvis fortæller de, hvad de har haft popkulturel optur over i denne uge. 

Politikens Poptillæg #27: O.J. Simpson og Orange Is The New Black  

Ugens Poptillæg tager på fængselstur fra Lovelock, hvor O.J. Simpson afsoner sin dom i dag, til fiktionens kvindefængsel Litchfield, som har dannet ramme for et interessant karaktermord i sidste sæson af Orange Is The New Black. Panelet kigger nærmere på O.J. som populærkulturelt fænomen, diskuterer dokumentarserien og drager paralleller til fiktionens skildring af Black Lives Matter-bevægelsens grundlag. Det skal handle om repræsentation, borgerrettighedsbevægelser, racekonflikter, store følelser og popkulturelle myter. Vanligvis fortæller panelet selvfølgelig, hvad for noget populærkultur de ellers har dyrket i denne uge.

Ugens panel: Nazila Kivi, redaktør på Friktion, anmelder og blogger på Politiken; Katrine Hornstrup Yde, film- og tv-anmelder; og Jakob Nielsen, redaktionschef og tidligere USA-korrespondent. 

Redaktion: Lucia Odoom, Christine Runøe, Katr [...]

Politikens Poptillæg #26: Ghostbusters og Stranger Things  

I ugens paranormale Poptillæg diskuterer panelet den nye Ghostbusters-film. Er den sjov? Og var den gamle egentlig overhovedet det? De nørder også den nye populære serie i Netflix-klassen, Stranger Things. Serien udspiller sig i 1980’erne og inkorporerer elementer fra andre film og serier med kultstatus om det overnaturlige og paranormale - men fungerer den også som selvstændig fortælling? Afslutningsvis kommer de naturligvis med ugens anbefalinger til anden populærkultur, man kan dyrke, hvis man er træt af paranormal 1980’er-pastiche.
Ugens panel: Filmanmelder Cloé Picard, radio- og tv-vært på Streamteam og Serieland, Frederik Dirks Gottlieb, o [...]

Politikens Poptillæg #25: Gilmore Girls og SKAM  

00′er-fænomenet Gilmore Girls handler om den enlige mor Lorelai og hendes datter/bedste veninde Rory, som speedsnakker, drikker kaffe og smider om sig med populærkulturelle referencer i den sære lille by Stars Hollow, hvor alle kender hinanden. SKAM er en ny norsk serie om en gruppe teenagere, der går i gymnasiet - med alt hvad det indebærer af hjertekvaler, dramatiske fester, umage venskaber, romantiske forviklinger og højspændte Facebook Messenger-korrespondancer.  Ugens panel har tygget sig igennem samtlige sæsoner af begge kultserier og folder deres universer ud for lytterne. De fortæller om karaktererne i Stars Holl [...]

Politikens Poptillæg #24: Poptillæggets solhede læsemaraton  

Det er sommer og sæson for lunefuldhed. Netop nu sidder mange danskere fanget i deres sommerhuse med regnen silende ned af ruderne. De er blevet firkantede i ansigterne af Netflix. Andre flygter ud af landet bevæbnet med pas, sololie og et desperat eskapisme-behov. Enhver fornuft forsvinder i rastløshed, skuffelse eller overophedet dumhed ved poolen. Kæresteparrene begynder at skændes, skilsmisseraten stiger, og de unge keder sig og træffer dårlige beslutninger. Men frygt ej. Poptillægget vender blikket fra de bugnende streamingtjenester og bringer løsningen på alle sommerens problemer: bøger. Du ved, bøger. De der papirting, som man kan bladre i, og som dufter af tryksværte og hengemthed, og måske også lidt af bibliotek og madpakke. Ugens panel har en ordentlig stak bøger med i studiet og giver gode bud på sommerlæsning og pædagogiske løsninger på din [...]

Politikens Poptillæg #23: Men hvad må vi så?  

Er iPad’en en historieløs aktivitet, eller er det med til at udvikle børnenes intelligens? Hvad får børn ud af at se voldelige eller politisk ukorrekte film om skyld, skam og usympatiske karakterer? Er Thomas Tog et småfascistisk børneprogram? Hvad er Pokémon Go, og hvorfor er alle oppe at køre over det? Poptillægget har samlet et børnevenligt panel, som diskuterer de fortællinger, vi giver videre til de små. De sammensætter en kulturkanon for børn anno 2016 – og afslutningsvis fortæller de selvfølgelig også, hvad de selv dyrker i denne uge.

Ugens panel: serieanmelder og Stream Team-vært Kasper Lundberg; digital kulturredaktør Lea Wind Fr [...]

Politikens Poptillæg #22: På film spiller de onde altid tennis  

Det er rigtig fedt at have sommerferie. Med mindre man bare skal være derhjemme, det regner og man virkelig ikke kan lide sport. Alle fjernsynsflader fyldes nemlig simultant med fodbold, tennis og en lang række af tynde mænd i neoprentøj, som slider sig igennem de franske alper på deres cykler.  Uanset om man taler flydende sport, eller om man savner sine almindelige flow tv-rutiner, så kan man ikke komme uden om, at sport rummer stærke fællesskabsfølelser, de gode historier, masochistisk nydelse, store nederlag og ekstreme kropslige prøvelser. Men hvorfor er det altid usympatiske og deprimerede overklassemennesker, der spiller tennis i film? Hvordan lyder et fodbold-digt? Og hvorfor gider nogen at okse rundt i de franske alper på en cykel uden at få millioner ind på bankkontoen? 

Poptillæggets Roskilde-telegram: Verdensmusik  

Kære lytter, har du det godt? Det har vi. Vi har taget gummistøvlerne og ølhjelmen på og er taget på Roskilde Festival. Kim Skotte savner festivalens verdensmusik-scene. Men han var der, da Damon Albarn og The Orchestra of Syrian Musicians åbnede Orange Scene. Kh fra smatten /Poptillægget

Poptillæggets Roskilde-telegram: PJ Harvey  

Kære lytter, har du det godt? Det har vi. Vi har taget gummistøvlerne og ølhjelmen på og er taget på Roskilde Festival. Her kan du høre Kim Skotte fortælle hvad han glæder sig til, og håber på, før PJ Harveys koncert. Kh fra smatten /Poptillægget

Poptillæggets Roskilde-telegram: Grime  

Kære lytter, har du det godt? Det har vi. Vi har taget gummistøvlerne og ølhjelmen på og er taget på Roskilde Festival. Der skal vi blandt andet høre masser af grime. Hør Simon Lund fortælle mere om ‘den nye punk’! Kh fra smatten /Poptillægget

Poptillæggets Roskilde-telegram: Hip-hop  

Kære lytter, har du det godt? Det har vi. Vi har taget gummistøvlerne og ølhjelmen på og er taget på Roskilde Festival. Simon Lund fortæller om årets hip-hop program - hør her hvilken koncert han har haft mest optur over! Kh fra smatten /Poptillægget


Redaktion: Lucia Odoom, Christine Runøe og Katrine Hornstrup Yde.
0:00/0:00
Video player is in betaClose