Politikens Poptillæg

Politikens Poptillæg

Denmark

Politikens Poptillæg

Episodes

Politikens Poptillæg #43: Gensyn med Gilmore Girls  

Her på Poptillægget har vi savnet de hurtigtsnakkende, kaffeelskende, takeout-guffende damer fra Stars Hollow, siden den syvende og sidste sæson af ‘Gilmore Girls’ løb over skærmen i 2007. Derfor er vi selvfølgelig begejstrede over, at Netflix nu har udgivet den opfølgende ‘A year in the life’, hvor vi er tilbage i Stars Hollow sammen med Lorelai og Rory Gilmore 10 år senere. Poptillægget har sammensat et ovenud begejstret panel af gamle og nye fans, der med både ubetinget kærlighed og kritisk forbehold endevender alle aspekter af karakterudvikling, plot og romantiske forviklinger i de fire nye afsnit, ‘Winter’, ‘Spring, ‘Summer’ og ‘Fall’. 

Ugens panel: Benedikte Granvig; Radiovært på P2 og vært på podcasten ‘Selvskrevet’, Lea Wind-Friis; Kulturjournalist på Politiken; Mads Peder Lau Pedersen; Redaktør på forlaget ‘Sidste Århundrede’ og underviser

Reda [...]

Politikens Poptillæg #42: Prinsesser fra Blokken  

Med sine 82.000 seere har DR’s dokumentar-serie “Prinsesser fra Blokken” tilsyneladende højere public service-værdi end det højthellige søndagsdrama. Men skaber tv-programmer som “Prinsesser på Blokken” og “Drengene på kanten” klasseforskelle og kulturelle kløfter - eller kan de være med til at udligne dem? Og hvad ser prinsesserne egentlig i fjernsynet, når de trækker rustningen af derhjemme? Ugens panel diskuterer klassekamp, techno-poesi og slettefest. Og så fortæller de selvfølgelig også hvilke populærkulturelle guldgruber, de ellers udforsker for tiden.

Ugens panel: Film- og tv-redaktør på Politiken, Kristoffer Hegnsvad; kulturjournalist Eva Eistrup; og forfatter Peder Frederik Jensen.

Redaktion: Lucia Odoom, Katrine Hornstrup Yde, Christine Runøe og Astrid Skov.

Politikens Poptillæg #41: Leonard Cohen og politisk pop  

Det musikalske år 2016 har været præget af to ting: Dødsfald og politik. Mens vi har mistet musikalske ikoner som Bowie, Prince og nu Leonard Cohen, har kunstnere som Beyonce, Common og Solange sendt aggressive og stærkt politiske udgivelser på banen. I denne uges Poptillæg skal det handle om musik, der skaber ekko i vores fælles kulturforståelse - hvad enten det er Cohens ‘So long, Marianne’ eller Beyonces ‘Formation’. Sange, der af den ene eller anden grund tager bo i os og bliver en del af vores personlige musikkanon. 

Ugens panel: Forfatter og musikjournalist, Klaus Lynggaard; radiovært og skribent, Iben Marie Zeuthen; og musikredaktør på Politiken, Simon Lund.

Redaktion: Lucia Odoom, Katrine Hornstrup Yde, Christine Runøe og Astrid Skov.

Politikens Poptillæg #40: Keep calm og se flere serier  

Temaet for ugens podcast er ‘eskapisme’. Når virkeligheden føles lige lovlig virkelig, så er det et held, at streamingtjenesterne byder på en overflod af kvalitets-serier. Virkelighedens paradokser og minoritetsproblematikker køres igennem fiktionens filtre og tilsættes sfærisk indie-musik, velplaceret tragikomik, akavethed og science fiction. Ugens panel har firkantede øjne og diskuterer Transparent, Crazy Ex Girlfriend, Insecure, Westworld og meget, meget mere.
Derudover byder ugens Poptillæg på et interview med NRK-redaktøren Håkan Moslet, som udtaler sig om SKAM-feberen, der har ramt Danmark.

Ugens panel: Kulturjournalist ved Information, Lone Nikolajsen; webredaktør hos Cover, Moussa Mchangama; og vært på Serieland og Stream Team, Frederik Dirks Gottlieb.

Indslag: NRK P3’s redaktør Håkan Moslet.

Redaktion: Lucia Odoom, Katrine Hornstrup Yde, Christine Runøe og Astrid Skov.

Politikens Poptillæg SPECIAL: Hele interviewet med SKAM-redaktør Håkon Måslet  

Kære SKAM-fans!

Vi elsker jer, og I skal selvfølgelig ikke nøjes. Derfor får I her Lucia Odooms interview med NRK-redaktør Håkon Moslet i sin fulde længde. Få svar på spørgsmål som: Hvordan føles det, når en norsk teenageserie pludselig får international succes? Hvorfor kan man ikke få engelske undertekster på, når man ser SKAM i udlandet? Og er det kun danske hipstere, der ser SKAM?

Husk også, at du kan høre vores to andre podcasts dedikeret til SKAM: ‘Politikens Poptillæg: Generation SKAM’ og ‘Politikens Poptillæg: Gilmore Girls og SKAM’ her i appen.

Medvirkende: Lucia Odoom og NRK UNG-redaktør Håkon Moslet

Redaktion: Katrine Hornstrup Yde, Lucia Odoom, Christine Runøe og Astrid Skov

Politikens Poptillæg #39: Skrå brædder, røde tæpper og tommetyk teatersminke  

I en on demand-tid tilbyder teatret et udtryk uden repeats, men det kan også nogle gange virke som en kunstform, der kræver visse forudsætninger. Er teatret gammeldags og kriseramt - eller er det derimod gammeldags at sige, at teatret er i krise? 
Ugens panel: Jakob Steen Olsen, teaterdirektør på Berlingske Tidende; Jeanett Halby Albeck, komponist og medlem i teaterkollektivet Sort Samvittighed; og Astrid Skov, podcast-producent og ivrig teaterbruger.  Redaktion: Lucia Odoom, Katrine Hornstrup Yde, Christine Runøe og Astrid Skov. 

Politikens Poptillæg #38: Det er uhyggeligt  

Det var en mørk og stormfuld aften hele sidste uge. Der det der Halloween lige om lidt. Gyserfilmen Scream kan fejre 20 års jubilæum i år. Uanset hvad man mener om det hele, så raser efteråret, en lang vinter står for døren – og det er satme uhyggeligt.
Derfor slår Poptillægget dørene op til det radiofoniske spøgelseshus og byder indenfor i populærkulturens rædselskabinet. Ugens panel tager den altid klædelige Freud-hat på og dykker ned i Das Unheimliche fra 1919 for at finde ud af, om dobbeltgængermotiver, mekaniske mennesker og gentagelser stadig er uhyggelige; de diskuterer horror genrens udvikling, blege børn med langt sort hår, ekstra creepy kønssygdomme - og hvorvidt det er masochistisk at læse sig til et gys [...]

Politikens Poptillæg: Det poppede præsidentvalg  
Politiken har en del med popkultur at gøre - især i USA. Politikens Poptillæg vurderer Trump og Hillarys popkulturelle potentiale op til præsidentvalget i USA, mens vi også ser tilbage på den lange række af politiske film og TV-serier, og diskusterer, hvorfor præsidenten altid er demokrat og russerne altid er de onde.

I denne uges panel sidder journalist Sofie Tholl, redaktør og debatør Emma Holten og chefredaktør på Information, Rune Lykkeberg.
Politikens Poptillæg #36: Generation SKAM  

Det er blevet ‘høst’, og tredje sæson af den norske ungdomsserie SKAM er begyndt at dryppe ud i internettet som opium for folket. Politikens Poptillæg har tidligere ladt et begejstret panel af kulturkvinder i 30′erne nørde de første to sæsoner af serien - men i anledning af den tredje sæson retter vi nu mikrofonen mod det segment, som serien forsøger at skildre: den generation hvis liv stadig udspiller sig på, eller i umiddelbar nærhed af, gymnasiet.
Ugens panel: Nadezhda Klimenko, Sara Mering og Julius Lagoutte Larsen.
Redaktion [...]

Politikens Poptillæg #35: Krig og kage  

Endnu en sæson af “Den Store Bagedyst” rammer lige i hjertekulen på en anseelig procentdel af den danske befolkning, der hver onsdag tuner ind på DR og ser med, når et hold af kompetanter dyster om at bage deres følelser. Der bliver grædt over mislykket remonce, døde kager og mousse der skiller - og grinet med ekstatisk lettelse, når Timm Vladimir overrækker ugens forklæde. Madprogrammerne fremviser vores følelsesregister og tvinger os til at reflektere over, hvilken krumme vi er gjort af. Ugens popkyndige panel vender den tv-aktuelle sæson af “Den Store Bagedyst”. De diskuterer bagedyst-stereotyper, madlavningprogrammernes magi og mere eller mindre mandige mandebrød. De giver selvfølgelig også nogle stærke anbefalinger til, hvad man kan dyrke af populærkultur i denne uge. Desuden lukker Bagedyst-kompetant Sune Demant Poptillægget om bag tv-kulisserne. 

Politikens Poptillæg #34: Kærlighed på film  

Ugens Poptillæg tager afsæt i Bridget Jones som heltinde-stereotype og kaster sig ud i filmverdens behandling af den forkvabbelsesfyldte kærlighed: den romantiske film. Uanset om man elsker eller hader Bridget Jones-figuren, så er den nye “Bridget Jones’ baby” en slags tilbagevenden til en genre, der var fuldstændigt umulig at komme udenom for 10-15 år siden. Men er den udateret i dag? Hvordan har den romantiske komedie udviklet sig siden 1990′ernes Meg Ryan-tæppebombning? Er det lidt skamfuldt at se romantiske film? Hvorfor skal den kvindelige heltinde altid være så fjumset? Og er der mere realisme og diversitet i, hvem der kan blive forelsket i hinanden i nutidens serier end i filmene?  Ugens panel forholder sig kritisk og kærligt til den romantiske film. Afslutningsvis anbefaler de andre popkul [...]

Politikens Poptillæg #33: Gift landmand søger kys, knald og kærlighed  

Hvorfor er datingprogrammer så interessante, at vi stadig kan diskutere, hvad der gik galt mellem Lene og Poul et år efter, at de blev gift ved første blik? Hvorfor er det, at nogen gider udfordre deres singletilværelse foran rullende kameraer og et hold skarptprofilerede matchmaking-eksperter? Tror de på, at de kan finde ægte kærlighed gennem et tv-koncept? Og hvad med os, der kigger med - gør vi? Ugens panel diskuterer de tv-transmitterede følelser og datingprogrammets konceptuelle kalkulering af kærligheden. Afslutningsvis kommer de naturligvis med deres egne anbefalinger til, hvad for noget populærkultur man ellers kan dyrke.  Ugens panel: Kulturjournalist Eva Eistrup, tv-tilrettelægger William Abrahamsen og kulturanmelder Lone Nikolajsen. 

Politikens Poptillæg #32: Sådan eksisterer du på internettet  

Engang var internettet noget, man skulle ringe op til gennem et skingert modem, hvis man ville skrive en e-mail på skolekom.dk, gå på højhus-chatten eller hengive sig til lidt anonym oversharing på diverse message boards. I dag går langt de fleste rundt med hele verden i lommen og kan knap nok gå på toilettet uden at have internettet med. En ny generation af den vestlige verdens befolkning har ikke oplevet livet uden high speed internet og sociale medier. Ugens panel kan til gengæld huske det spændende ved at have en kønsløs, webcam-fri identitet i en ny, potentialefyldt parallelverden. De har haft aliasser og blogs, fået “nk’ere” på Netstat [...]

Politikens Poptillæg #31: Frank Oceans ‘Blond’  

Det nye album fra Frank Ocean har været længe undervejs, men nu er det her, og det er en af de mest interessante R&B-udgivelser længe. Politikens Poptillæg dykker ned i hans nye værk, Blond, og diskuterer følsomhed, episk hip-hop og hvorfor alle de store stjerner har fået album-feber.

Politikens Poptillæg #30: Nutti nutti nutti nutti  

Hvis du har det som om, at du altid kan finde mindst én video med enten babyer, hundehvalpe og kattekillinger i din Instagram og Facebook feed, så er du ikke helt gal på den. Generelt opfatter vi ansigter og objekter, der er små, runde, buttede og bløde som værende nuttede. Det påvirker vores empati og giver os lyst til at beskytte og passe på. Den amerikanske kulturforsker Sianne Ngai har foreslået, at det nuttede er en æstetisk kategori, der definerer vores samtids populærkultur. Men hvad betyder nutidens cuteness overload for reklamer og forbrugskultur, popmusik, mode, film og tv? Har det nuttede infiltreret vores hverdag, og hvordan påvirker det os?
Ugens panel: Litteraturkritiker Lilian Munk Rösing; forsker i kunsthisto [...]

Politikens Poptillæg #29: Smelteost rimer på pop  

Poppoesi handler om smelteost og statusopdateringer. Men hvad er det overhovedet? Poptillægget har sammensat et ekspertpanel af litterater, som undersøger den poppede, glitterklistrede poesi. Bordet i studiet dækkes med farvestrålende digtsamlinger, når panelet diskuterer, hvorvidt bølgen af pop-poesi kan forstås som en anti-elitær insisteren på, at 7eleven, Coca Cola og smelteost er en del af vores poetiske virkelighed - eller om det bare er en måde at appellere til flere læsere på.

Politikens Poptillæg #28: Ingen gider være en muggler  

Hvad er det ved historien om Harry Potter, der bliver ved med at gribe unge såvel som voksne hjerter? Kan det nyudgivne teatermanuskript læses af alle, eller er det kun til kæmpefans? Er der rent faktisk mere at komme efter i Harry Potter-universet? 

Denne uges Poptillæg dykker dybt ned i den magiske verden og kigger nærmere Harry Potter-hypen. Panelet fortæller om deres eget forhold til Harry Potter-universet og diskuterer fænomenets popularitet. Afslutningsvis fortæller de, hvad de har haft popkulturel optur over i denne uge. 

Politikens Poptillæg #27: O.J. Simpson og Orange Is The New Black  

Ugens Poptillæg tager på fængselstur fra Lovelock, hvor O.J. Simpson afsoner sin dom i dag, til fiktionens kvindefængsel Litchfield, som har dannet ramme for et interessant karaktermord i sidste sæson af Orange Is The New Black. Panelet kigger nærmere på O.J. som populærkulturelt fænomen, diskuterer dokumentarserien og drager paralleller til fiktionens skildring af Black Lives Matter-bevægelsens grundlag. Det skal handle om repræsentation, borgerrettighedsbevægelser, racekonflikter, store følelser og popkulturelle myter. Vanligvis fortæller panelet selvfølgelig, hvad for noget populærkultur de ellers har dyrket i denne uge.

Ugens panel: Nazila Kivi, redaktør på Friktion, anmelder og blogger på Politiken; Katrine Hornstrup Yde, film- og tv-anmelder; og Jakob Nielsen, redaktionschef og tidligere USA-korrespondent. 

Redaktion: Lucia Odoom, Christine Runøe, Katr [...]

Politikens Poptillæg #26: Ghostbusters og Stranger Things  

I ugens paranormale Poptillæg diskuterer panelet den nye Ghostbusters-film. Er den sjov? Og var den gamle egentlig overhovedet det? De nørder også den nye populære serie i Netflix-klassen, Stranger Things. Serien udspiller sig i 1980’erne og inkorporerer elementer fra andre film og serier med kultstatus om det overnaturlige og paranormale - men fungerer den også som selvstændig fortælling? Afslutningsvis kommer de naturligvis med ugens anbefalinger til anden populærkultur, man kan dyrke, hvis man er træt af paranormal 1980’er-pastiche.
Ugens panel: Filmanmelder Cloé Picard, radio- og tv-vært på Streamteam og Serieland, Frederik Dirks Gottlieb, o [...]

Politikens Poptillæg #25: Gilmore Girls og SKAM  

00′er-fænomenet Gilmore Girls handler om den enlige mor Lorelai og hendes datter/bedste veninde Rory, som speedsnakker, drikker kaffe og smider om sig med populærkulturelle referencer i den sære lille by Stars Hollow, hvor alle kender hinanden. SKAM er en ny norsk serie om en gruppe teenagere, der går i gymnasiet - med alt hvad det indebærer af hjertekvaler, dramatiske fester, umage venskaber, romantiske forviklinger og højspændte Facebook Messenger-korrespondancer.  Ugens panel har tygget sig igennem samtlige sæsoner af begge kultserier og folder deres universer ud for lytterne. De fortæller om karaktererne i Stars Holl [...]

0:00/0:00
Video player is in betaClose