Politikk & Røvere

Politikk & Røvere

Norway

Det du alltid har hatt lyst til å vite om politikk og samfunn. Hopp av nyhetskarusellen og hør på en substansiell podkast der forskningen setter premisset. Politikk og Røvere med Berntzen og Bergan Dræge.

Episodes

Vakler Europa? Italiensk politikk og maktkamp med Jonas.  

NEDERLAG I ITALIA & JONAS KASTER SEG RUNDT. Mister de gamle elitene og politiske partiene grepet? I dagens spesial-episode tar Jonas for seg Italia og folkeavstemningen om grunnlovsendringer der. Statsminister Matteo Renzi gikk på et sviende nederlag. Noen framstiller dette som en ny BREXIT - et nytt knefall for EU. Hvorfor stemte folket ned de store endringene som skulle gjøre den italienske staten mer handlingsdyktig? Utfordrerne fra den populistiske Femstjerner-bevegelsen og høyreradikale Lega Nord ser sitt snitt. Hva blir konsekvensene for Italiensk og europeisk politikk? Studier peker på at forsøket på å personifisere avstemningen, knytte den statsministeren og gjøre det til et valg mellom den trygge eliten og ustabile populister slo grovt feil. Heri ligger kanskje en pekepinn på veien framover i kampen mellom de etablerte og utfordrerne i Europa. Les mer her om valget og forskningen i artiklene til Jonas på LSE-bloggen (engelsk): http://blogs.lse.ac.uk/…/italy-constitutional-referendum-h…/ http://blogs.lse.ac.uk/…/…/reaction-italian-referendum-2016/

Hvordan finner vi sikre forklaringer? Del I: Fallgruver  

Dette er begynnelsen på en fire episoders miniserie der vi diskuterer kausalitet, altså årsak-virkning-sammenhenger. Første episode handler om alle fallgruvene som du, forskere, politikere og en og annen konspirasjonsteoretiker kan gå i.

Frihet og velstand. Den sikre veien til ulykke?  

Selv om vi lever i samfunn preget av frihet, materiell overflod og vitenskapelig framgang sliter mange. Depresjon og andre psykiske plager er utbredt. Er det noe som mangler? Og hvor nytt er egentlig dette? For hvorfor var det vanlig at hvite kolonister i Amerika rømte over til urbefolkningen mens det motsatte nesten aldri skjedde, til tross for at deres samfunn var langt mindre framgangsrike? Og hvorfor sliter så mange gjenvendte soldater med post-traumatisk stressyndrom, selv om de ikke har opplevd brutale krigshandlinger? Vi utforsker denne problematikken ved å se på skillet mellom moderne og tradisjonelle samfunn - individualisme og kollektivisme - med utgangspunkt i boken "Tribe" til Sebastian Junger.

Valgkamp: hvilken effekt har det?  

Er det verdt det, all tid og penger som politikere og partier legger i kampanjer for å vinne velgernes gunst? I denne sendingen går vi gjennom forskningslitteratur på valgkamp og påvirkning. Hva skal til for å overbevise folk, og hvilken rolle spiller egentlig kampanjene til partiene og kandidatene før valget?

Hjernestudier 2  

Hjernestudier 2 by Politikk & Røvere

Psykologikrise: er 70% av det vi vet om menneskesinnet feil?  

Det er mindre forkastelig å spise sin påkjørte hund om du er vant med renslighet. Dette har psykologiske eksperiment vist. Eller har de egentlig det? Det stormer nemlig i psykologiverden. Klassiske studier som utgjør grunnmuren i psykologifaget og pensumslitteraturen blir slått bena under. Plutselig er det langt mer usikkert hva som er riktig. Eller foregår det simpelthen en heksejakt mot den gamle garden og deres pionerarbeid på samme måte som man så kommunister overalt under McCarthy-tiden i USA? I dagens episode tar vi for oss forsøkene på å gjenskape studier i psykologien, og konfliktene og usikkerheten dette har skapt.

Fra utroskap til forskningsfusk - hvorfor jukser vi?  

Hvorfor er det lettere å snike på trikken i Oslo enn å vere utro mot kjæresten sin? Og er italienere mindre moralske enn nordmenn fordi de snyter mer på skatten? I dagens episode diskuterer vi juks og løgnskap. Hva sier økonomer og psykologer om hvorfor vi jukser og lyver?

Nettets skyggesider:  overvåkning, sensur og manipulasjon  

Visste du at Facebook har gjennomført et sosialt eksperiment for å påvirke folk sitt humør, og brukt brukerene som forsøkskaniner? Og hva er det egentlig regjeringen i Kina sensurerer på nettet? En ny studie med banebrytende metode har gitt oss svaret. I denne episoden tar vi opp tråden fra forrige episode om "Big Data", men nå vi tar for oss baksiden av medaljen i den digitale tidsalderen. Takket være rasende teknologisk utvikling kan man samle inn informasjon om tilnærmet alt, også våre liv på nett. Dette åpner opp for at etterettningstjenester, land og store bedrifter kan bedrive overvåkning, manipulasjon og sensur. Hva er det vi vet om denne aktiviteten i dag?

Big Data  

Big Data. Vi står ovenfor en revolusjonerende tilgang på informasjon, om alt fra nettvaner til fotballspillernes innleggsfot, innbruddstyvers handlingsmønster og faren for jordskjelv. Hva har dette å si for forskningen? Bli med oss når vi diskuterer de vitenskapelige mulighetene dette gir oss til å forklare, forutsi og endre samfunnet.

Rikdommens forbannelse  

Ressursparadokset: Norge har vunnet lotto med oljen, men er denne rikdommen egentlig et gode? For det går etterhvert veldig dårlig med mange land som oppdager dyrebare naturressurser. Hvorfor? Og slipper vi i Norge unna? Tema er ressursenes forbannelse. Olje og andre naturressurser har tilsynelatende en ødeleggende langsiktig effekt på demokratiet og økonomien. Vi tar opp faktorene som ligger bakom denne forbannelsen, og hvorfor ikke alle land rammes. Dette er andre episode på rad hvor vi sammen med Ludvig Lundstedt diskuterer samspillet mellom natur og geografi på den ene siden og våre evner og institusjoner på den andre.

Nasjoners skjebne: hva gjør at noen land lykkes og andre ikke?  

Hvorfor er det slik at hovedsakelig europeiske, nordamerikanske og enkelte asiatiske land er rike og velfungerende mens mange land i Afrika og Midtøsten sliter med fattigdom og korrupsjon? Hva kan forklare slike fundamentale og gjennomgripende skiller? I denne episoden drøfter vi to ulike perspektiver på dette: klima, naturen og geografi som skjebne kontra menneskelig handling og de institusjonene vi skaper. Med oss har vi Ludvig Lundstedt fra det Europeiske universitetsinstituttet i Firenze.

Når militæret vil ta makten: faktorene som avgjør om kuppforsøk lykkes  

Kuppforsøket i Tyrkia har fått mye oppmerksomhet de siste dagene. Men det føyde seg bare inn i en lang rekke av over 500 kupp og kuppforsøk verden over siden 1950-tallet. Halvparten har klart å ta makten. Hvilke faktorer utløser egentlig et kupp, og hva skal til for at kuppmakerne lykkes? Vi ser på funnene fra forskningen.

Italia spesial: Mafia, korrupsjon, og Apples nye hovedkontor  

Den italienske mafiaen: er den like sterk i dag som før? Blir forskjellene mellom nord og sør-Italia utviska? Og hvorfor plasserer Apple sitt nye europeiske kontor i Napoli? Denne episoden tok vi opp i radiolokalene i det internasjonale pressesenteret i Roma, sammen med forfatter og journalist Simen Ekern.

Brexit: Maktkampen, avstemningen og utfallet  

BREXIT. Kommer Storbritannia til å forlate EU, og hva vil utfallet av det kunne bli? I denne sendingen tar i for oss den politiske maktkampen i Storbritannia og anvender våre ferdigheter til å predikere utfallet.

Trump vinner valget i USA! Prediksjon i samfunnsvitenskapen  

Donald Trump blir USAs neste president - med 85.3 prosents sannsynlighet. Tema for dagens episode er prediksjon. Er det mulig å forutsi valg og andre viktige hendelser i samfunnet? Finnes det jernlover på lik linje med dem vi har i fysikkens verden? Med oss i studio har vi Hilmar Langhelle Mjelde. Vi snakker om hvem som kommer til å vinne valget i USA og hvordan vi kan predikere dette, hvilket lag som kommer til å vinne fotball-EM og science fiction-fortellingene til Isaac Asimov.

Hvem sammenligner du deg med? Misunnelse og rettferdighet  

Hvem sammenligner du deg med? Tema for denne episoden er relativ deprivasjon og sosial ulikhet. Vi snakker om misunnelse, karrierevalg, valgkampen i USA, de svartes kamp for sosial rettferdighet og Russlands ønske om å forbli stormakt.

Er du autoritær? Sosial dominans og høyreautoritære holdninger  

Dominerende og autoritær personlighet: kan vi allerede i sandkassen se hvem som blir den nye Hitler og Stalin? Er janteloven egentlig et uttrykk for autoritær konformisme? Hvorfor tror vi at Lars Mjøen digger Hadia Tajik? Og hvor autoritær er DU egentlig? Ta den klassiske testen her (personality-testing.info/tests/RWAS/), og hør på ukens episode for å finne ut hva dette betyr for samfunnet og verdenspolitikken.

Kilden til langt liv  

Gjennomsnittlig levealder har økt drastisk de siste tiårene. Aldri har vi levd så lenge som nå. Likevel er det i visse tradisjonelle samfunn, der tiden har stått stille, at folk lever aller lengst. Hvordan kan vi forklare dette? I dagens episode tar vi for oss ulike forklaringer på hvordan vi kan leve lengst mulig. Vi snakker om forskjellene mellom Afrika sør for Sahara og vestlige land, mellom kvinner og menn, og mellom by og land. Vi snakker om såkalte "blå soner", områder der folk lever ekstra lenge. Vi diskuterer også forskjellen mellom samvarians og kausalitet, altså hvordan man kan vite hvilke faktorer som faktisk forårsaker lengre levealder.

Når alt tipper over ende: Historiens vendepunkt, hvit flukt og hårmote  

I dagens episode tar vi for oss tippepunkt for å forstå historiens gang, etnisk segregering, spredning av ideèr, moteverden, demonstrasjoner og strategiske valg. Vi snakker om Alexander den stores seier over Persia, pornoindustriens innflytelse, hva som skjer i Groruddalen og andre bydeler i Oslo og hårsveisen som gikk fra å være for nynazister til å bli mainstream. Foto: Thea Snøfrid Bygjordet Sveen.

Bør vi avskaffe 17. mai? Nasjonalisme, statsborgerskap og etnisitet  

17. mai. Barnetog, iskrem og fest, men dagen har også en mørkere slagside. Bør vi avskaffe 17. mai, som enkelte i nabolandet Sverige nok vil mene? Eller er det heller Sverige som bør framheve sine nasjonale særtrekk for å buktes med feilslått integrering? I dagens episode snakker vi om nasjonalisme, tillit og etnisitet.

0:00/0:00
Video player is in betaClose