Prata Mat

Prata Mat

Sweden

Samtal med aktuella personer kring det dynamiska restauranglivet. Här kommer profilerna själva till tals. Vi möter kockar och matsalsproffs – servitörer, sommelierer, bartenders, forskare och innovatörer.

Episodes

Henrik Norström: Bocuse som ett maraton, fast längre  

Henrik Norström, Bocuse-domare: Sakerna i princip perfekt Kocken och commis måste vara som ett självspelande piano. Varenda rörelse vartenda moment ska gå av sig självt. Det gäller att man orkar att arbeta intensiv under fem timmar, det är som ett maraton fast längre. Allt måste sitta perfekt för att man ska nå toppen, 90 procent räcker inte i Bocuse. Det handlar om små nyanser om det är bra eller riktigt bra. Bara riktigt bra räcker.

Prata Mat 0

"Kockar är illusionister" Simon Klenell  

Den moderne gastronomen är en illusionist, slår formgivaren Simon Klenell fast. Han har den hemliga och utmanande uppgiften att skapa formen för presentationen för den svenska Bocuse-kandidaten Alexander Sjögrens tävlingsrätter. Kockar idag är som trollkarlar, utbrytarkungar de skapar en föreställning, ett spektakel av naturliga ting. Klenell är inspirerad av Houdini, art nouveau och för komminicera den svenska särart som tävlingsreglerna efterlyser, har han tittat på svensk modernister som Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och bland annat skapat formelement med svepande kurvor i materialen glas och mässing.

Prata Mat 0

Alex inför världens tuffaste kockkamp  

itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2 Kocken Alexander Sjögren och Hampus Risberg, commis tränar för fullt inför världsfinalen av Bocuse d'Or i Lyon i januari 2017. Assisterar i köket gör Rasmus Tjörnemo. Tillsammans kämpar de tre för att lösa de kulinariska utmaningarna med att laga en nyskapande och välsmakande innovativ rätt av Bressekyckling och en rätt med enbart veganska råvaror.

Prata Mat 0

Musik, matens nya krydda  

itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2 Per Samuelsson berättar hur musik kan få drinkar att smaka sötare, förstärka intensiteten i rödvin och förstå vilken typ av musik som får gästerna att välja mer exklusiva viner på restaurang eller att välja mer fisk och mindre kött.

Prata Mat 0

Nobelkock igen Sayan Isaksson  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbethrauden/id910016996?l=en&mt=2

Prata Mat 0

Daniel Roos Nobelkonditor 2016  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbethrauden/id910016996?l=en&mt=2

Prata Mat 0

Skånekockar OS-laddar så propparna ryker  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbethrauden/id910016996?l=en&mt=2

Prata Mat 0

Stockholms-kockar vill försvara OS-guldet från 2012.  

På söndagen pågick intensiva förberedelser. 13 personer i laget plus fem personer jobbar för att Stockholm Culinary Team ska kunna nå dit de vill – guld i tävlingsklassen för regionala lag i Culinary Olympics som just nu avgörs i Erfurt. På måndag kl 12 ska allt vara klart. På eftermiddagen läggs tallrikarna. Presentationen ställs ut på tisdagsmorgonen på mässan. Över 60 regionala lag. Fem-sex lag utgör absoluta toppen. STC ett av den och Andreas Printz lagledare.

Prata Mat 0

Culinary Team West spurtar vägg i vägg med transvestitfest  

itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2 Västsvenska laget Culinary Team West of Sweden tränar i den lilla staden Apolda 60 km utanför Erfurt, en lugn och stilla stad med många övergivna hus och helt tyst på gatorna efter 22. Ikväll när laget lägger sista handen inför morgondagens presentation så är det århundrades krock. Det är den återkommande transvestitfesten som går av stapeln vartannat år i Apolda. 170 gäster väntas berättade köksmästaren på stadshotellet. Prata Mat-producenten blev lite stressad på slutet....

Prata Mat 0

Fredrik Juhlin. Guld för kalla bordet.  

itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2 Fredrik Juhlin intervjuad strax efter att Svenska Kocklandslaget tagit guld i första etappen Culinary Olympics i Erfurt på lördagen.

Prata Mat 0

Frida Ronge om galamaten och nya Tak  

itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2 R&S träffar Frida Ronge strax efter att en liten kärntrupp kring galan haft nöjet att smaka oss igenom menyn som ska serveras den 17 oktober. Frida Ronge aktuell med att vara kock på Restauranggalan 2016 samt planeringen av Restaurang Tak, Stockholm som öppnar i mars 2017, där hon är kökschef för fyraenheter och en restaurangyta på 1000 kvadrat.

Prata Mat 0

Höststart för tjejkockarna idag i Malmö  

itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2– Varför missa 50 procent av kompetensen när det är kockbrist? säger Lisa Lönner Pulkinnen är härförare i Take Over, turné på svenska krogar där tjejerna tar kommando i köket. Måndag den 29 augusti gör de omstart i Malmö. Fakta: TakeOver Sverigeturné är en förening av kockar som är kvinnor och arbetar inom den högre gastronomin. Föreningens syfte är att lyfta fram duktiga kvinnor och ge dem en plattform att synas på samt ett bra nätverk. Gruppen är i dagsläget runt ett femtiotal och blir fler hela tiden.

Prata Mat 0

Svensk mästare i sommellerie Fredrik Lindfors, Grand Hôtel  

Fredrik Lindfors tog hem segern 2016 och är nu Svensk mästare i sommellerie. Han är 29 år och sedan november chefsommelier på Grand Hôtel Stockholm. https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbethrauden/id910016996?l=en&mt=2

Prata Mat 0

Tomas Szell, Hungary  the  Winner of Bocuse Europe 2016  

Interview with the hungarian chef Tomas Szell the Winner of Bocuse Europe 2016

Prata Mat 0

Alexanders sambo, mamma,   tekniske coach Fredrik Lundgren och danska supportrar  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbethrauden/id910016996?l=en&mt=2 Samtal med Julia Söderdahl, Alex mamma, Fredrik Lundgren om sin största bävan idag och konsten att transportera päronkvistar från Enskede till Ungern och hålla dem fräscha i en vecka.

Prata Mat 0

I Bocusevimlet med  Henrik Norström & Rasmus Kofoed  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbethrauden/id910016996?l=en&mt=2

Prata Mat 0

11 maj en stor dag för Alexander Sjögren  

Efter fyra dagars träning inför publik Gastro Nord och ett kök som är i stort sett identiskt med tävlingsköket i Budapest den 11 maj möter Prata Mat Sveriges kandidat Alexander Sjögren under en intervju. https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbethrauden/id910016996?l=en&mt=2

Prata Mat 0

Paul Svensson: Speciell känsla att tävla i matlagning  

PrataMat träffade Bocuse- veteranen Paul Svensson på Gastro Nord och pratade om betydelsen av världens tuffaste kocktävling, om att tävla i mat och vad det betyder för ens karriär och person att ha varit med i Bocuse

Prata Mat 0

Jonas Lundgren: Jag coachar som Alex & Hampus vill  

Jonas Lundgren är coach för Alexander Sjögren och Hampus Risberg inför deras deltagande i Europa-finalen 2016 i Budapest. Han coachar som de tävlande vill. Och de vill få fart på sin inbördes kommunikation. Det är en viktig faktor för at sänka stressen. Prata Mat mötte Joans Lundgren direkt efter den sista upplagningen på Gastro Nord.

Prata Mat 0

Bocuseveteraner: Henrik Norström &Jonas Dahlbom  

Intervju med Henrik Norström & Jonas Dahlbom på Gastro Nord om Bocuse d'Or Europa som äger rum i Budapest i maj. https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbethrauden/id910016996?l=en&mt=2

Prata Mat 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose