Prata Mat

Prata Mat

Sweden

Samtal med aktuella personer kring det dynamiska restauranglivet. Här kommer profilerna själva till tals. Vi möter kockar och matsalsproffs – servitörer, sommelierer, bartenders, forskare och innovatörer.

Episodes

Årets Unga Kock 2017 är sin sons älsklingskock  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbe%E2%80%A6016996?l=en&mt=2 Årets Unga Kock 2017 är Magnus Åkerström, 24 år från Stockholm och anställd på Stadshuskällaren.

Prata Mat 0

Två stjärnor under samma tak för Sayan Isaksson  

Hör en överraskad Sayan Isaksson förklara vad som skapar en restaurangs Michelin-nivå.

Prata Mat 0

Michelin-stjärnan ökade försäljningen med 30 procent, Karin Fransson.  

Karin Fransson som driver restaurang Hotell Borgholm berättar om betydelsen av att få en Michelin-stjärna.

Prata Mat 0

Michelin to French chef in Sweden, Karim  Khouani  

Michelin to French chef in Sweden, Karim Khouani by Prata Mat

Prata Mat 0

The Flying Sommelier Georges dos Santos  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbe%E2%80%A6016996?l=en&mt=2 George dos Santos, The Flying Sommelier is visiting Stockholm where he is hosting Rhône Wine-tastings at the restaurant Luzette, in the Central station, Stockholm. The tasting takes place 14 – 16 february during the visit of chef Floriant Remont from restaurant Le Potager des Halles i Lyon as guest chef at Luzette.

Prata Mat 0

Årets Kock 2017 är Johan Backéus  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbe%E2%80%A6016996?l=en&mt=2 Intervju med nyblivne Årets Kock 2017 Johan Backéus.

Prata Mat 0

Norskt medaljtips: Uthärda smärtan och var bäst på allt  

Glada silvermedaljörer direkt efter prisutdelningen i Lyon. Intervju om vägen mot silvret. Nu har Norge lika många medaljer i Bocuse som Frankrike, tio styck.

Prata Mat 0

Hinrik Lárusson, Iceland, Bocus d´Or Bronze  

Hinrik Lárusson, commis in the from Iceland in a short interview between the award ceremony and the big Iceland bronze party.

Prata Mat 0

Alex Sjögren efter tävlingspasset: Absolut jättenöjd:  

Alexander Sjögren pustar ut och mumsar på en energibar och svarar på pressens frågar direkt efter att han och Hampus städat upp i köket. Foto:Viktor Fremling

Prata Mat 0

Killarna kämpade som krigare  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbe%E2%80%A6016996?l=en&mt=2 Jonas Lundgren coachade Alexander Sjögren till brons i Bocuse Europe. I dag när priserna delas ut finns det mellan 8-10 länder som kan vinna menar han. Ett av dem är Sverige.

Prata Mat 0

Bucht: Bocuse d'Or ger fokus åt svensk mat och besöksnäring  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbe%E2%80%A6016996?l=en&mt=2Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht besöker Bocuse d'Or för att stötta Alexander Sjögren och Hampus Risberg. Syftet med resan är också att marknadsför svenska livsmedel.

Prata Mat 0

Henrik Norström: Bocuse som ett maraton, fast längre  

Henrik Norström, Bocuse-domare: Sakerna i princip perfekt Kocken och commis måste vara som ett självspelande piano. Varenda rörelse vartenda moment ska gå av sig självt. Det gäller att man orkar att arbeta intensiv under fem timmar, det är som ett maraton fast längre. Allt måste sitta perfekt för att man ska nå toppen, 90 procent räcker inte i Bocuse. Det handlar om små nyanser om det är bra eller riktigt bra. Bara riktigt bra räcker.

Prata Mat 0

"Kockar är illusionister" Simon Klenell  

Den moderne gastronomen är en illusionist, slår formgivaren Simon Klenell fast. Han har den hemliga och utmanande uppgiften att skapa formen för presentationen för den svenska Bocuse-kandidaten Alexander Sjögrens tävlingsrätter. Kockar idag är som trollkarlar, utbrytarkungar de skapar en föreställning, ett spektakel av naturliga ting. Klenell är inspirerad av Houdini, art nouveau och för komminicera den svenska särart som tävlingsreglerna efterlyser, har han tittat på svensk modernister som Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och bland annat skapat formelement med svepande kurvor i materialen glas och mässing.

Prata Mat 0

Alex inför världens tuffaste kockkamp  

itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2 Kocken Alexander Sjögren och Hampus Risberg, commis tränar för fullt inför världsfinalen av Bocuse d'Or i Lyon i januari 2017. Assisterar i köket gör Rasmus Tjörnemo. Tillsammans kämpar de tre för att lösa de kulinariska utmaningarna med att laga en nyskapande och välsmakande innovativ rätt av Bressekyckling och en rätt med enbart veganska råvaror.

Prata Mat 0

Musik, matens nya krydda  

itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2 Per Samuelsson berättar hur musik kan få drinkar att smaka sötare, förstärka intensiteten i rödvin och förstå vilken typ av musik som får gästerna att välja mer exklusiva viner på restaurang eller att välja mer fisk och mindre kött.

Prata Mat 0

Nobelkock igen Sayan Isaksson  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbethrauden/id910016996?l=en&mt=2

Prata Mat 0

Daniel Roos Nobelkonditor 2016  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbethrauden/id910016996?l=en&mt=2

Prata Mat 0

Skånekockar OS-laddar så propparna ryker  

https://itunes.apple.com/se/podcast/lisbethrauden/id910016996?l=en&mt=2

Prata Mat 0

Stockholms-kockar vill försvara OS-guldet från 2012.  

På söndagen pågick intensiva förberedelser. 13 personer i laget plus fem personer jobbar för att Stockholm Culinary Team ska kunna nå dit de vill – guld i tävlingsklassen för regionala lag i Culinary Olympics som just nu avgörs i Erfurt. På måndag kl 12 ska allt vara klart. På eftermiddagen läggs tallrikarna. Presentationen ställs ut på tisdagsmorgonen på mässan. Över 60 regionala lag. Fem-sex lag utgör absoluta toppen. STC ett av den och Andreas Printz lagledare.

Prata Mat 0

Culinary Team West spurtar vägg i vägg med transvestitfest  

itunes.apple.com/se/podcast/lisbe…016996?l=en&mt=2 Västsvenska laget Culinary Team West of Sweden tränar i den lilla staden Apolda 60 km utanför Erfurt, en lugn och stilla stad med många övergivna hus och helt tyst på gatorna efter 22. Ikväll när laget lägger sista handen inför morgondagens presentation så är det århundrades krock. Det är den återkommande transvestitfesten som går av stapeln vartannat år i Apolda. 170 gäster väntas berättade köksmästaren på stadshotellet. Prata Mat-producenten blev lite stressad på slutet....

Prata Mat 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose